Prohledat tento blog

neděle 16. července 2017

Jedna malá desinformace

V rozhovoru s uznávaným chirurgem profesorem Pavlem Pafkem můžete číst:


   „Jen hloupý člověk si může myslet, že pacient, který přijede do nemocnice v autě za dva miliony korun, se postaví do řady s těmi, kteří tam přijeli tramvají. Musíme si uvědomit, že zdravotnictví nemá pro všechny na všechno v době, kdy to potřebují,“ 

    "Jistě si nikdo nemyslí, že by pana prezidenta operoval nějaký mladý, málo zkušený sekundární lékař jako pana Nováka z nějaké vísky. To je mylná představa. Ale jestli chceme opravdu demokracii, pak musí být ve zdravotní péči brán prezident jako bezdomovec. Na tom trvám. A to nikdy nebylo ani nebude."


   "Připojištěný pacient není ošetřen jinak než nepřipojištěný pacient. Připojištěný pacient si jen vybere rychlejší termín k ošetření nebo operaci, nadstandardní ubytování a osobu, třeba primáře nebo profesora, která ho bude ošetřovat. A na tohle je schopen si platit. Ale tu operaci žlučníku nebo slepého střeva nemůžete udělat bohatému nebo chudému jinak, to je prakticky stejné."

   Takže nepřipojištěný, chudý pacient bude operován nezkušenými lékaři a až na něj zbude čas. Někteří se svého termínu nedožijí. Takový nepatrný rozdíl.
Všechno rovnostářství stranou! Tady jde přece o prachy!


   "...čeští občané ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie navštěvují lékaře v průměru téměř dvakrát častěji než obyvatelé těchto zemí. U nás je to kolem dvanácti návštěv za rok, jinde šest až sedm. A to je vážná věc. Je jasné, že za těchto okolností nemůže náš systém perspektivně stačit na moderní evropský zdravotní standard a že do toho budou muset vstoupit další peníze."

   Jenže páni doktoři vám nepředepíší lék na půl roku nebo na rok. Každé tři měsíce se musíte obtěžovat do ordinace specialisty. Protože za každou návštěvu dostane pan doktor nějakou částku peněz z pojišťovny. 
   Kardiolog, endokrinolog, urolog, stomatolog. Čtyři návštěvy za rok x čtyři specialisté to je šestnáct návštěv aniž onemocníte, aniž se váš zdravotní stav změnil, jste jen chronik a to je skoro každý starý člověk. Když není chronik a náhodou se dostane do hledáčku specialisty, ten už na něm najde nějakou malou nesrovnalost, kterou je třeba pravidelně sledovat.

   "Ale jsou určité postupy – není jich mnoho – kde jsou materiální vstupy o různých cenách. Například operace prostaty robotem je samozřejmě mnohonásobně dražší než klasická operace. Pak si můžete vybrat různé kyčelní klouby nebo oční čočky. Ale z mého pohledu ty materiální vstupy nejsou rozhodující."

   Ale je tu podstatný rozdíl mezi funkčností a trvanlivostí náhrad. Taková reoperace kyčelního kloubu je věc tuze nepříjemná. Pro pacienta. Pro nemocnici je to ale přínos,. Jeden nelevný výkon navíc. A potřeba většího množství lékařů a pomocného personálu. 

Takže pane profesore - opravdu bude chudý ošetřen stejně dobře jako bohatý? Vždyť si sám odporujete!

   Jen při smrtelných nemocech se skóre srovná. Tam peníze prodlouží pacientovi život jen o pár měsíců. Smrt nehledí na bohatství. Ta je spravedlivá a tedy naprosto sociální. 
Ale zdravotnictví za bohatého, kterého doprovodí až ke smrti přece jen naúčtuje pojišťovně víc. 
V tom je to kouzlo bohatství. 


   Nerozporuji tvrzení pana profesora Pafka, má stoprocentní pravdu. Co říká, je prostě realita. Jen ji poněkud zabaluje do lidumilného pseudosociálního kostýmku. Pravda by se měla podávat neředěná. Být lékařem není poslání, jak se nám sami lékaři snaží namluvit. Je to byznys s lidským zdravím a nemocí, s utrpením a nakonec i smrtí. Ale jako každý obchod by se měl odehrávat poctivě. 


Pacient si přeje být zcela zdráv a umřít co nejpozději.
Lékaři se mu snaží splnit hlavně to druhé přání.
O peníze přece jde až v první řadě!

=================


Poznámka: 

   Tohle nepíši z vlastní zkušenosti. Všichni mí lékaři specialisté jsou seriózní a chováme se k sobě naprosto férově. Přátelsky. Ale přece jen pár postřehů:

   Když jsem s infarktem myokardu ležel na operačním stole a dva mladí doktoři mi přes tepnu v levé ruce zprůchodňovali cévy v okolí srdce, dělali svou práci naprosto profesionálně. Rychle, přesně s přehledem. To už jsem věděl, že pro tentokrát neumřu. Přitom spolu diskutovali, zda se připojí ke stávce lékařů za vyšší platy, která tehdy byla organizována pod heslem "Děkujeme, odcházíme!" Nakonec se oba dohodli, že se k akci připojí. Jak to s nimi dopadlo pak nevím. Se mnou dobře.

   Když mi o dva roky později diabetolog řekl, že když podstatně zhubnu, tak možná moje nastávajícím cukrovka II. typu ustoupí, respektive ani nepropukne. Dodržel jsem dietu a zhubl. Za devět měsíců o čtrnáct kilo  a pak už byly rozbory krve naprosto v pořádku, jako za mlada. Potěšilo mě to, poděkoval jsem panu doktorovi za vynikající radu a popřál mu další takto úspěšně vyléčené pacienty. Protože už nebudeme mít důvod se stýkat. 
   "Moment!" pravil tenhle sympatický mladý muž. "Nemáte v pořádku štítnou žlázu!". A promptně zahájil léčbu nemoci, o které jsem do tohoto okamžiku nevěděl. Nakonec experimentálně zjistil správné množství hormonu, které musím každý den spolknout půl hodiny před snídaní a rozbory krve začaly ukazovat zcela normální hodnoty. Tak jsme se dohodli, že mi napíše lék vždy aspoň na půl roku a až mi tabletky dojdou, přijdu si s ním popovídat o pokroku v endokrinologii.  


51 komentářů:

  1. Pafko má pravdu. Zdravotnictví je nenasytná černá díra, která spolyká tolik peněz, kolik do ní narvete a pořád bude požadovat další. Co se týče materiálních vstupů, plýtvá se. Plýtvá se ať už tím, že se některá zařízení nakupují úplně zbytečně, neb hned za rohem už je jiné a také tím, že nákupní ceny zařízení u nás převyšují ty průměrné evropské. Aby se to finančně nezhroutilo, berou se u huby doktoři a sestry. Sestry asi o něco víc než doktoři. A to braní u huby hrozí tím, že buď časem nebude mít tu práci kdo dělat, nebo jí bude dělat někdo, s kým se ani pořádně nedomluvíte a čert ví, co vůbec bude umět a co všechno naopak ne.

    Zaostálek říká „Dokud tady budeme, sedmdesát let to držíme, tak bude kvalitní dostupné zdravotnictví pro všechny; a nebude to předmětem zisku; a za to já jsem připraven zemřít.“ Já k tomu jen dodám, že co se toho umírání týče, že už aby to bylo. To co předvádí Zaostálek totiž je arogantní blbost a on snad, jak je pitomý, ani nedohlédne jak škodlivá a arogantní ta blbost je. Protože v praxi je to dnes tak, že „kulichové“ si zařídí potřebné a normální občan si ani nemůže za něco legálně připlatit a pak to požadovat, může leda tak, stejně jako za dob předlistopadových, zkoušet někoho podmazat. Nikdy jsem to nedělal a nechci s tím začínat zrovna teď.

    To, aby některé návštěvy u lékaře nebyly zbytečné, jako jsou třeba ty, co se podle Kocoura dějí třeba při předepisování léků jenom na 90 místo na 180 dnů, tak to ať si hlídají pojišťovny a jejich revizní lékaři. K čemu tu vůbec jsou?

    Obecně vzato, krátkost volebního období podporuje chování politiků a zlobbistů stojících za nimi ve stylu „po nás třeba potopa“ a podle toho to také vypadá ve zdravotnictví i jinde. Kdykoliv se udály pokusy změnit něco k lepšímu ať už ve zdravotnictví tak kolem penzí, rozdupali to rozliční Zaostálkové na padrť aniž by dokázali navrhnout jakoukoliv jinou, dlouhodobě udržitelnou alternativu. Tím nás ale tito idioti udržují v permanentní hrozbě zhroucení jak zdravotnictví, tak důchodového systému a nejlépe obojího najednou a pořádným kolapse, ze kterého se jen tak nevyhrabeme. Není to ani moc odpovědné, ani moc chytré., nechtějí-li tím vyvolat chaos, který by jim umožnil převzít moc způsobem přibližně podobným únoru 1948. Pak by to bylo jen hodně cynické a hodně bezohledné. Ať už je to jak chce, dlouhodobě z toho nic dobrého nekouká.

    OdpovědětVymazat
  2. Poměrně dobrý recept na doktory praktikovali kdysi dávno u čínského císařského dvora. Dokud byl císař zdráv, dostával doktor plat. Jakmile císař onemocněl, přestali doktorovi platit. Je ale pravdou, že praktikovat něco podobného s lidem, který hulí marušku, fetuje perník, hulí jako Vítkovice v nejlepších časech, chlastá jako duha a dlabe čert ví co a bez ohledu na množství, je asi nemyslitelné, protože za případné potíže v těchto případech by ten doktor rozhodně nemohl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to opačně, Draku.

      Doktor, který vyléčí pacienta dokonale má nižší příjem než ten, který si z pacienta vyrobí "chronika". Ten ho občas navštěvuje, jeho stav se příliš nemění, ale jsou tu ty návštěvy a kapitačni platba (za hlavu). To je jeden z důvodů, proč je tak málo doktorů.
      A chronici? Ti zase mají dobrou výmluvu na to nebo na ono. Co nesmí nebo musí. Vysoký krevní tlak, neuróza, bolesti zad atd.

      Nejvíce chronických pacientů a invalidů je mezi "našimi imigranty", kteří tu už žijí stovky let. Statistika je neúprosná - ale zdá se, že tajná.

      Co se týče "nových lidí", doufejme, že se aspoň někteří z nich uhulí, uchlastají a udrogují k předčasné smrti. Pojišťovnám se uleví Ostatně - nám ostatním také.

      Vymazat
    2. To, že je u nás spousta věci opačně, nebo aspoň jinak, než by podle logiky věcí měla být, je důvodem těch potíží, které nás dnes zatím ještě více či méně pouze trápí. Když se na ně vykašleme, přerostou nám přes hlavy, možná, že hodně ošklivě.

      Vymazat
    3. Co se receptů na léky týče, objevil se nedávno e-recept. Letos jsem ho využil už podruhé. Funguje to tak, že ráno pošlete doktorovi e-mail a je-li schopen ho přijmout a odpovědět na něj a má-li k ruce software, schopný ten e-recept vygenerovat (ten můj to všechno splňuje), pošle vám ještě ten samý den zpátky PDF-kový soubor, který při troše zručnosti vytisknete na tiskárně, máte-li jí po ruce, tak, aby výsledný tisk nebyl zbytečně velký a šel pohodlně přečíst na čtečce čárových kódů. Dojdete s tím do lékárny a oni vám léky vydají. Pravda, informace o dávce účinné látky se tam z jakéhosi pro mě záhadného důvodu neuvádí, ale dokud si na to jsem ještě schopen vzpomenout a v lékárně mi to věří, tak mi to moc netrápí, hezké a podstatné na tom je, že jsem ušetřil jednu zbytečnou cestu a trochu cenného času.

      Vymazat
  3. E-recept by mohl být i čistě elektronický.
    Flash memory - asi v bezkontaktním provedení - doma záznam, třeba i kontaktně, v lékárně bezkontaktní čtení. Divím se, že při těch všech udělátkách jako jsou nálepky ne placení atd. to ještě nikdo nedotáhl do použitelného stavu.
    A pro stařenky, které opravdu PC nemají by to mohlo být jako zamčený (pdf) soubor v jejich mobilu. Podstatný by byl vygenerovaný jedinečný kód, který by se dal online v lékárně ověřit centrálně - třeba v pojišťovně. Na kompletní souhlas dat.

    Já si ale (poťouchle) myslím, že e-recepty blokují hlavně doktoři, protože by najednou byly všechny léky pod kontrolou: co - komu - kdy - od koho - jak často. A některým doktorům by klesl příjem. (Teď jeden takový případ míří k soudu...)

    U nás sice e-recepty ještě neběží, ale mailem objednám své léky a další den se stavím v ordinecoí, kde mi sestra kdykoliv bez čekání vydá už napsané recepty a hned s nimi zamířím do apatyky. Takže úspora času veliká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Objednávku e-mailem a vyzvedávání papírového receptu u sester jsem praktikoval až do konce minulého roku, letos to bylo už jen e-receptem. On to v podstatě je unikátní kód, který lékárna načte čtečkou čárového kódu a ověří ho proti plechovce čert ví kde a čert ví čí, pravděpodobně SÚKLu. Kdyby padla síť, bylo by to asi horší. Ten shluk písmen a čísel by šlo zajisté předat i jinak, ne jen jako čárový kód na papíře. Ale dámy v lékárnách to mají nacvičené na čtečku čárového kódu, tak proč bych je i sebe zbytečně trápil jinými variantami?

      To, co navrhuješ, by určitě šlo zvládnout, technologicky to není nic nemožného, ale jde to i jednodušeji a tím pádem se tím nejspíš nikdo zabývat nebude.

      Důvody doktorů mohou být různé. Mnozí se s počítadly, sítěmi, maily, tiskárnami, elektronickou havětí a dalšími hnusy a běsy moderní doby prostě nekamarádí, takže jakákoliv další věc, která po nich vyžaduje, aby se těmi hnusy a běsy zabývali, je pro ně prostě jen dalším utrpením.

      Údaje o lécích, tedy co, komu, kdy od koho a jak často, to se stejně shromáždí v lékárnách, které si musí vybrat doplatky od pacientů a nárokovat proplacení léků u pojišťoven a ty sakra zajímá, zda to předepsal lékař, se kterým mají smlouvu atd, atp, takže tenhle důvod to nejspíš nebude.

      Vymazat
    2. Princip je stejný.
      Jenom ten čárový kód vytištěný na papíře považuji za poněkud nešťastný. Znám několik lidí, kteří nemají tiskárnu. Dokonce i takové, kteří nemají PC a řeší vše přes chytrý telefon. Nebo nemají ani toho chytráka - třeba já.

      Kleknutí sítě (nemyslím tím jenom nějaký útok hrubou silou) jsme zatím nezažili - vzhledem k tomu, že spoustu věcí nemá jinou než síťovou variantu to jednou bude (nemyslím, že to bude až v daleké budoucnosti) velký průšvih. I když je síť decentralizovaná, neznamená to, že je nezničitelná.
      Pokud to jde, já mívám vždy "plán B". Ve všem možném podnikání. "Kšandy i opasek." Dojde na něj tak polovině procenta - ale existuje. Tím plánem B jsem lezl na nervy lidem už v době předinternetové. Když se něco po_ralo, býval jsem jediný, který zmateně neběhal kruhu a nemával rukama.
      Někteří mě za to chválili, jiní zase nenáviděli. Asi za to, že na to taky nepřišli. Podle nátury. [;>)

      Vymazat
    3. On by vlastně stačil ten originální, časově omezený kód* a jméno pacienta. Třeba v SMS. Co komu a kolik by si lékárnická pixle zjistila u pixle v centrále. Navíc už brzy budou e-občanky. To by byla druhá linie zajištění.
      Takhle to chodí v Uložence a bez problémů.

      */ Jednak by to řešilo omezenou délku platnosti receptu a jednak by to umožnilo, aby se originální kód mohl po čase opakovat a nenarůstala jeho délka.

      Vymazat
    4. Až za doktorem půjdu a jasné je, že časem ano, tak se poptám :-) Tady trochu vaříme z vody a to je na jednu stranu fajn, protože to otevírá široký prostor ke spekulacím a koumání, ale zase se to málo zabývá reálnými fakty, takže je z toho spíš jen zábavné plkání, než cokoliv jiného.

      Vymazat
  4. HUHúKUKÚ UŽ JSEM ZASE TADÝ!!!! Sice ještě drobátko po kouskách, ale TAdY.DÍK VŠEM ZA POVZBUZOVAČKY, NEUVĚŘITELNĚ POMÁHAJÍ.PÍŠU JEDNOM PRSTÍKEM, JINAK TO ZATÍM NĚJAK NEFUNGUJE. Ale snad se to vrátrí všechno zpátky, zatím jsem sebou z důvodů slabosti pouze dvakrát flákla o zem s následky mírnými - ořeniny, žebra a tak, DO TŘETIXE BYCH NERADA. Ty vteřinové pády mezi hrany nábytku např. v kuchyni nejsou nicmoc.
    Konec žalozpěvů. Děkuju vám! -

    OdpovědětVymazat
  5. Sakriš! Napsala jsem zdravici a ono houby, snad to neznačí, že byste mě tady už nechtěli???? bééééé

    OdpovědětVymazat
  6. Astro vítej! Třeba jíst jak jen to jde. Buď dobré mysli, moc to pomáhá. A po Tobě tu byl absťák.

    Roubitschek se cestou z demonstrace na podporu multikulturalismu staví na gábl v restauraci. Probírá se jídelním listkem až si vybere natur. hovězí na hříbkách. Když přinesou, něco se mu nezdá, přivoní, ochutná, zbrunátní a volá vrchního.
    "Co jste mi to dali? Objednal jsem si hovězí, ale přinestli jste mi vepřové! Trejfe!" "Ne, pane, tohle je hovězí," trvá na svém vrchní.
    "Nedělejte ze mě mešuge," ječí Kohn. "Přece poznám vepřové od hovězího. Tohle na talíři se narodilo jako vepřové!"
    "To ano, pane, připouštím, že kdysi bylo vepřové. Ale jak račte číst na jídelním listku, nyní je to naturalizované hovězí."



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vrátil jsem se ve čtvrtek večer ze svých milovaných Sudet, které se právě pokouší sežrat kůrovec*, a tak se tu snad zase rozběhne mírný společenský život. Můj společenský život se odehrával každý asi tak třetí den v místním miniobchůdku paní Petříkové, který s přehledem nahradil velkou, leč skomírající samoobsluhu, provozovanou kdysi Pramenem. Paní Petříkovou to baví, má všechno, co člověk potřebuje, co momentálně nemá tak do třetího dne objedná, dá se tam platit kartou a když má s neděli zavřeno, nahradí výpadek jiný miniobchůdek o kilometr dále, který pro změnu zavírá v sobotu a má kromě vlastního obchůdku zvíci průměrného obývacího pokoje ještě "nálevnu" pod stříškou před obchodem - i s hrajícím rádiem. Momentálně nechává dláždit parfkoviště. Prostě vesnický luxus. Tam člověk zjistí, že veškeré výdobytky "civilizace" jsou na nic. Když člověk dělá to co ho baví, je to nenahraditelné.
      A já jsem více společenského života nepotřeboval. S pejsky od sousedů si člověk taky pokecá. A s veverkami.
      [;>)

      */ bude fotoreportáž

      Vymazat
    2. Kocoure, já ti závidím skoro všechno, co kolem sebe máš. Ale přeju!Tuhle, jak mě vezl vnouček z nemocnice domů do mého pelíšku, koukala jsem, jak lidi choděj,a vůbec netušej, jak je to, když to nejde.Nikdo si toho neváží.

      Za vřelá slova dík Schuovi!

      A kocoure, nemáš blechy? Veverky jich mívají hafo.Na fotky nejen blešek se těším!

      Vymazat
    3. KOCOUR nemůže chytit blechu od veverky, má jen veverčí a ty jak ví každé malé dítě na KOCOURY nejdou, takže tak...
      4P

      Vymazat
    4. To naturalizované hovězí je roztomilé :-)

      Vymazat
  7. Stella
    Člověk potřebuje moc málo...
    Je dobré si to občas připomenout. A být rád.

    Astra - bojovnice, nálož dynamitu. A pořád nebezpečná!

    OdpovědětVymazat
  8. Když už tady tak povídáme - jeden nevtip.

    Rasismus ve filmu:

    A. Běloch zabije černocha.
    To je rasismus ! Proč musí zemřít zrovna černoch ?

    B. Černoch zabije bělocha.
    To je ještě horší rasismus ! Proč musí zrovna černoch být tím zločincem ?

    C. Černoch zabije černocha.
    Strašný rasismus ! Proč se musejí navzájem zabíjet zrovna černoši ?

    D: Běloch zabije bělocha?
    Nejhorší rasismus ! Jak to, že v tom filmu nehraje žádný černoch?


    Ale jakožto rasista a nesluníčkář musím dodat: Celý film je výlučně multikulturní záležitost. Protože je buď černo-bílý nebo naopak barevný. Takže...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakmile je vypuštěn z lahve džin rasismu, genderasismu, nebo podobného jedovatého a nebezpečného svinstva, začnou nastávat důsledky tohoto hloupého a nebezpečného činu. Ty důsledky jsou v čase čím dál tím horší a ničivé. Čert ví kdy, jak a komu se to podaří zastavit. Shodneme se zatím jen na tom, že přesto, že škody to svinstvo už napáchalo víc než dost a přesto světlo na konci tunelu není k vidění...

      Vymazat
  9. Děkuji vám, přátelé, za udělení Nobelovy ceny, cením radostí zuby a i si cením vašeho uznání. Nejsem však ta, za kterou mě máte.Jsem pouhá výtržnice, což dokážu dašími řádky.

    Následující příběh je ze zravotnictví, abych nerušila linku.

    Při pobytu ve špitále se obvykle při poslední večerní vizitě žádá lékař o přidělení prášku na spaní. I já žadonila a dostávala, jen se mi nějak zdálo, že moje sny mívají divoký obsah, řekla bych až nechutně zlý. Samé násilí a tak.
    A přišla noc, kdy se TO stalo.Živý sen. Doteď jsem netušila, co to živý sen asi je. Tady ho máte.

    Kolem mě samí mojí staří známí, máme sraz v rozvalinách nějakého hradu, prý expedice do minulosti. Šla jsem též, zvědavá, co bude. Lidi se scházeli, vítali, dlouho jsme se neviděli, Byli muzi námi i ti, co už tady dávno nejsou.Přišlo mi to od nich hezký, že se vydali na takovou cestu.
    Pršelo. Zdi hradu byly promočené, my všichni taky. Byla mi zima, posadila jsem se pod hradní římsu a asi jsem usnula.Už byla noc. Všichni zmizeli a nechali mě tam? Volala jsem, bála jsem se . nikde nikdo. Kdo mi pomůže? Co mám dělat? Telefon. Vytočila jsem 155. Představila jsem se a začala sestře líčit, kde jsem, co chci, co se stalo.Ta mezitím už mě měla v merku, takže viděla, že jsem ve Všeobecné nemocnici.Já jsem ovšem tvrdila, že jsem v rozvalinách hradu, že leje a že chci pomoc. Řekla jsem, že nejsem žádný blázen a chci záchranu. Zarecitovala jsem rodné číslo, číslo telefonu, adresu.Mezitím probíhal další telefonát se sesternou - holky se šly podívat, jestli jsem na posteli, jestli jsem někam nezdrhla.Já jsem spala, v ruce telefon.
    Ráno poprask Chodili se na mě koukat jako na exota, kterému přeskočio. Ale já jsem předvědčená, že to byl všechno následek toho divného spacího prášku.

    Takže tohleto byl můj první a doufám, že i poslední živý sen.........



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nic není, Astro...

      Tohle mívám i bez prášků. Bez jakýchkoliv prášků. Ve snu znám celou krajinu, která se té skutečné podobá jenom v jakýchsi styčných bodech, bránách, jinak je zcela jiná. V bdělém stavu si ji vybavuji jen matně, někdy vůbec. Ale hned, když se v noci probudím, napíšu si na papírek pár bodů ze snu a druhý den si ho můžu vybavit a následně zapsat do svého "nočníku" (opak deníku). Co mě dost zaráží, že ta vysněná krajina je poměrně stálá, dokážu se tam ve snu orientovat - a měnit si tam čas. Dozadu, dopředu... I tu krajinu si mohu trochu "přemodelovat" a až do dalšího snu tak zůstane.
      Asi jsem blázen.

      Takže pro jistotu mám v noci mobil programově vypnutý. Abych netelefonoval třeba svému prapradědečkovi. Nebo nevolal o pomoc, když se dostanu do "maďarska" - to je země za hlubokou úžlabinou, kterou dole projíždějí vlaky a která je překlenutá dlouhým štíhlým betonovým mostem. Uprostřed mostu je červenobílá hraniční závora, ale je zvednutá a nikdo u ni nestojí. Za tím mostem se mluví řečí, které naprosto nerozumím. Ani slovo. Jediná záchrana je se násilím za snu probudit - jde to - nebo přejít přes ten most zpátky.

      Jednou se ale vydám po dlouhatánských úzkých klikatých schodech dolů do hlubokého údolí, tam, kde jezdí ty vlaky, které shora vypadají jako dětská železnice a do některého nastoupím. Shora je vidět, že tam je malá stanice. Třeba tam některý zastaví.
      Uvidím, kam mě vlak doveze.

      Vymazat
    2. Prdlačku, ten most je do Rumunska a je na něm veliká rámová sprcha na vlak, je z ocele, příhradová nýtovaná konstrukce (důležité), všechno ostatní sedí...... a dole, do metra taky nelezu, u mně končí v depu Kačerov, tam nepojedu....šlus.
      4P

      Vymazat
    3. JENŽE, KOCOURE, TYS NEBYL VE SVÝCH SNECH ROZDVOJENÝ,jÁ JSEM VOLALA POLICII, TAKŽE JSEM MUSELA BÝT AUF. NO, TO JE FUK.aLE UŽ DÁVNO BYS MĚL VĚDĚT, ŽE JE TO FINŠTINA, CO TI TAK PLETE HLAVU. TAM SICE MOC MOSTŮ NEMAJÍ, JEN TAKOVÉ TY PŘES MINULOST A NAPŘÍKLAD TELEFON SE FINSKY ŘEKNE PUHELIN.A VÍŠ, CO JE TO - IKSI KAKSI KOLME NELJE VIZI KUZI...???? TAK VIDÍŠ :-)
      OMLOUVÁM SE ZA VELKÁ PÍSMENA,NĚJAK SE MI HORŠÍ ZRAK

      Vymazat
    4. 1, 2, 3, 4, 5, cos měl Janku na oběd?
      Brambory pečený, byly málo maštěný!

      Aneb máš smolíka - já se finsky chvíli učil (marně, je to příšerná hatmatilka) ale něco v hlavě zůstalo. Navíc je moje snacha překladatelka z finštiny. [;>)) Kromě finštiny umí skotštinu, němčinu současnou i starou a pochopitelně i americkou angličtinu.
      A víš jak se finsky řekne tranzistorák? Nebo co je Mehukati?

      K písmu v PC: dá se určitě v nastavení někde globálně zvětšit. Zkus oslovit Draka, ten umí všechno!

      Vymazat
    5. Kocoure, jednak je to s tím uměním jak kdy a také musím dodat, že za posledních několik let se udělalo pro naprosté zmatení ovládání a nastavování čehokoliv tolika práce, že se divím, že se vůbec ještě někdo v něčem vyzná. Když třeba nainstalujete takový Firefox tak, jak je jeho výchozí nastavení, tak v tom aby se prase vyznalo. Aby mi z toho „nekleplo”, zapínám nejdřív ze všeho standardní nabídky, na které jsem léta zvyklý a které tam při prvním spuštění nejsou. Podobně je to s kdečím.

      Vymazat
  10. Držením ctrl a točením kolečkem myši se v PC písmenka zvětšují, to umím, ale tady to nejde. O tom, že Dráček umí všechno, vůbec nepochybuju.

    Zapomněla jsem na tvoji vzdělanou snachu. Tranzistorák nevím, ale mehukati je asi něco sprostýho?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, internetový prohlížeč by nahoře měl mít lištu a v ní "Zobrazení". když ho otevřeš, v nabídce najdeš možnost nastavení velikosti stránky, písma...

      Vymazat
    2. Astro, Ctrl + kolečko se většinou použít dá, ale ne vždy. Internetový prohlížeč je docela zajímavý kus softwaru a to zvětšování písma možné je, ale závisí to na tom, zda se u prohlíženého webu jedná o css, nebo ne, protože se tím dá prohlížeči do nějaké míry vnutit, že to písmo zvětšit nebo naopak zmenšit nad nebo pod nějakou velikost nepůjde. Pak se to samé dá ještě ovlivnit v nastaveních zobrazení, kde se dá prohlížeči nastavit, že nebude zobrazovat písmo menší než například 13 nebo 14 bodů. To by odhadem mělo stačit k tomu, abys přečetla a napsala, co bude třeba, protože toto přepere i o nastavení pomocí css. Firefox to teď nastavuje tak, že místo klasických nabídek, které míval dřív, má teď jakési ne zrovna dobře přehledné „weboviště”, kde se to dá nastavit. Kdybys to nemohla najít, dej vědět.

      Vymazat
    3. Chlapci, už včera jsem vám děkovala za podnětné připomínky k mému zhoršenému pohledu na písmenka, leč jsem to nějak blbě poslala a tak ještě jednou - díky. taky mi to připomnělo problém, který jsme tu řešili ondyno - vydřená písmena na klávesnici. můj technický postup - bílý fix a písmeno po zaschnutí posléze obtažené vytvrzujícím lakem na nehty - drží dodnes - a to už je doba. takže se musím pochválit a radím všem, co mají stejný problém.

      Vymazat
    4. Astro, jak Jsi na tom s tím pohledem na písmenka teď?

      Z mnoha důvodů si nemohu dovolit zůstat bez svého nejdůležitějšího výrobního nástroje, takže mám po ruce i náhradní počítadlo v podobě notesu a také náhradní klábosnice a myši, protože kdybych měl zůstat civět do prázdna kvůli takové prkotině, jako je myš nebo klábosnice, způsobilo by mi to větší škodu, než mít těch pár náhradních kousků po ruce. Jedna věc je, když se setře písmeno až k nevidění, což se naštěstí na těch dražších klábosnicích neděje, ale ono to také může odejít po elektronické stránce a to náhle a bez rozloučení, jak to tyhle věci dělávají, když přijde jejich čas a tady už jsou fix a lak tak nějak na nic, pomůže jen náhradní kus.

      Vymazat
  11. Mehukati je džbán šťávy (džusu) a tranzistorák se řekne "matkarádio".

    Takové pitomosti mi v hlavě drží - ale jména, to ne...
    Heda Čechová nebo Kamila Moučková - Alles gleich!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady aspoň Kocoure názorně vidíš, že všechna sláva polní tráva a že názvy předmětů denní potřeby jsou důležitější, než všechna sláva a polní tráva dohromady.

      Vymazat
    2. Jako "matkarádio" si připadám já, Neměla bych se přejmenovat na Mehukati? :-)
      Stran velkých písmen,Kucí, byli jste někdy stará baba? Bez známek vyšŠího technického vzdělání? nEBYlI A NEBUDETE. tAK VIDÍTE.. pROTO SE NEMŮŽETE VCÍTIT do mojí bezradnosti.Já potřebuu návod jako pro blbý. Jestli se u prohlíženého webu jedná o css nebo ne to absiolutně netuším, neb nevím, co to je.A tak je to se vším stran počítače. Na co si nepřijdu sama, to nemám.Už se budu příště bát zeptat se na cokoliv. Marně se snažíte, takže je mi líto vašeho času. Až bycvh plakala, jakej mám na sebe vztek.

      Vymazat
    3. Astro klid, nejdřív dostojím svým povinnostem, dokud jsem ještě nespadl na držku a až se vrátím, tak ještě než to nastane, se pokusím vymyslet Ti nějaký použitelný návod. Hlavně klid, nohy v teple a nezoufej. Chlap nebo baba, na každého jednou ta slepota může dolehnout a došlápnout. Je to jen pitomá plechovka a kupka programů, důležité je trefit ten správný poměr mezi úctou a nebojácností. A vzdělání není až tak důležité, jako přirozená inteligence. Neboj, to zvládneme.

      Vymazat
    4. Astro, návod najdeš zde:

      https://support.mozilla.org/en-US/kb/font-size-and-zoom-increase-size-of-web-pages

      Bohužel je jen v angličtině, ale nevadí, je to vcelku jednoduché, zkusím to popsat. To co potřebuješ nastavit, začíná v angličtině slovy:

      How to only change the size of the text

      Říká se tam:

      1) Ve Firefoxu, klikněte myší vpravo nahoře na symbolu nabídky (menu), to jsou tři vodorovné tlustší čáry nad sebou.

      2) Po kliknutí na symbol nabídky, se směrem dolů nabídka rozbalí. Poté je třeba kliknout na symbol ozubeného kola, pod ním je nápis Předvolby, v mém případě to bylo v prostředním sloupci, třetí položka shora.

      3) Po kliknutí na „zubaté kolo“, symbol předvoleb, se objeví weboviště, kde se nastavují předvolby.

      4) Po levé straně si vybereme symbol stránky s nápisem Obsah a klikneme na něj.

      5) V nabídce co se objeví, si po pravé straně najdeme tlačítko s nápisem Rozšířené a klikneme na něj.

      6) Objeví se dialog s titulkem Písma. V něm si vybereme položku 3. položku shora, nadepsanou Minimální velikost písma. Výchozí hodnota je žádná.

      7) Po klinutí se rozbalí seznam hodnot, který pokračuje směrem dolů. Doporučují začít hodnotou 12-13 a víc jak 24 bych asi nezkoušel.

      Moc velké písmo může způsobit docela slušné potíže. Nicméně závisí to parametrech na konkrétního stroje a možnostech či potřebách zraku. Dej vědět, jak to dopadlo, držíme palce.

      Vymazat
    5. Fajn není co dodat, jako Vidlák z Teplákova a Slepotic mám nastaveno "17" a ještě vidím beze skel, do času.
      4P

      Vymazat
    6. Díky, Dráčku. Zkusím to, najdřív si ale musím nechat tvůj text vytisknout.Tiskárnu nemám. Nemáš šajna jakou práci mi dalo vzpomenout si na to, jak se to přeposílá. Jo, poznamenali mě v těch špitálech dobře.Jsem úplně vypatlaná.

      Vymazat
    7. EK, vidím to takto:

      Vidlák? Možná, ale to za daných okolností mohu jen těžko posoudit :-)
      Šikovný? To rozhodně ano :-)

      Konkrétní bodová velikost konkrétního písma se odvine od fyzických rozměrů monitoru, jeho rozlišení a zrakových schopností uživatele. Při stejných fyzických rozměrech monitoru, ale s lepším rozlišením, budete potřebovat větší velikost písma na ten samý výsledek, tedy zobrazenou velikost a následný pocit, že se Vám něco dobře čte.

      Vymazat
    8. Astro, škoda, že jsem nevěděl o něco dřív, že tiskárnu nemáš. Už Jsi jí mohla mít. Nedávno, v červnu, jsem jednu starší laserovku tak trochu vnutil klukům, původně mi bylo spíláno do bídáků, že jim cpu elektronický odpad do i bez toho stísněných prostor. Pak zjistili, že se jim s tím dělají dobře folie na tištěné spoje a změnili postoj. No brát už jim jí nebudu :-) Až bude něco rozumného v dosahu, dám Ti vědět.

      Vymazat
    9. Dík za nabídku tiskárny, Dráčku, ale nechci. Další nepochopitelný krám do domácnosti už ne. To, co jednou za rok potřebuju, obstará někdo jiný.

      Vymazat
    10. Astro, jak je ctěná libost :-) Máš pravdu v tom ohledu, že byt není nafukovací a kdybych já kupříkladu potřeboval auto 1 - 2 x do roka, také bych ho neměl jako vlastní, ale půjčil bych si ho na potřebnou dobu v půjčovně. Auto potřebuji poslední dobou obden. Tiskárnu o něco méně často, ale tak často, že mám vlastní. Lyže ale třeba nemám vůbec, neb se těch davů na horách bojím, nerad bych totiž, aby mi ti sebestřední a bezohlední magoři zlámali všechny kosti a tak jsem staré lyže a boty vyhodil, nové nepořídil a nijak mi to ani nemrzí. Poslední dobou je čím dál tím běžnější, že si lidé tyhle věci půjčují. Ty zase 1 - 2 x do roka někoho požádáš o tisk stránky, což je v Tvém případě rozumné...

      Vymazat
  12. Ještě trochu k počítadlům, monitorům a další havěti. U počítadla můžete kvůli ekonomickým tlakům ledacos oželet a pořídit si levnější kus. Jestliže s ním ale pracujete denně a dlouho, je důležité mít k tomu pořádný monitor, aby se vám s tím dělalo dobře a nehuntovalo vám to oči. Ty jsou sice trochu dráž, ale šetřit zrovna na téhle položce může být kontraproduktivní, protože čím dříve se poškodí zrak mimo jiné i působením mizerných monitorů, tím víc pak člověk vydá buď za brýle, nebo čočky. Jeden pořádný monitor jednou za 10 let vyjde podle mě o dost levněji, nežli jeden mizerný jednou za 3 až 5 let a jednou za 2 - 3 nějaké ty trochu lepší obroučky. A jde i o to, že když se dělá u pořádného monitoru, cítí se člověk lépe, komfortněji, neunavuje se tak rychle a má tím pádem zpravidla lepší výsledky. Klávesnici a myš je rovněž žádoucí vybírat ne jen podle ceny, ale především podle toho, jak dobře se s nimi pracuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvalita zobrazovače je klíčová, jenže výběr není jednoduchý. Za posledních deset let cena klesá, kvalita se zlepšuje. Asi před patnácti lety jsem koupil patnáctku Eizo, IPS, 1024x768. Za pětadvacet tisíc. Za tu cenu je nyní špičková daleko větší více než FullHD pro zpracování grafiky. IPS monitor je už za několik tisíc.

      Vymazat
    2. Mám kolem sebe teď už prakticky jenom EIZa, většina jich je „kancelářských“, ale to, u kterého sedím nejčastěji, je grafické. Kdybych ho hned teď musel něčím nahradit, stálo by to kolem 50 kKč a měl bych z toho radost. Samozřejmě, že by se dalo pořídit i něco levněji, i za 20 něco a dělat by se s tím dalo, ale radost už by se nejspíš nedostavila.

      Hezké monitory dělá i NEC, ale myslím, z hlavy, aniž bych to ověřoval, že bývají ještě dražší, než ta EIZa.

      Kancelářská EIZa začínají být k mání už pod 10 kKč.

      Když zkoušel BenQ před pár lety vyrobit monitor vhodný pro základní práci s grafikou, dostal se cenově na hladinu kolem 10 kKč bez DPH, což zhruba odpovídalo lepším kancelářským EIZům, se kterými se to dá dělat také. Mají-li z monitoru lézt předem definované vlnové délky světla, dá se to zařídit, ale jen od určité cenové hladiny a výš, ať se do toho dá kdo chce.

      Vymazat
  13. Velmi doporučuji "Nekorektní blog Petra Kubáče". Třebaže někteří znáte.
    Já si chrochtnul potěšením z dalšího polyhistora renesančního rozhledu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kubáč? Nádhera! Neznal jsem, ale mám už uloženo. Bude co číst.
      Už hodinu se tím probírám a pochechtávám se. On píše tak, jak já myslím, ale nemám odvahu psát.
      Asi to tu zavřu. Kubáč je lepší. Moje mnohem lepší druhé já.

      Vymazat
    2. Ano, je radost už jen že někdo takový je.

      Vymazat
    3. Za Kubáče díky, zatím jsem neznal.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)