Prohledat tento blog

neděle 9. července 2017

Hormony


Okamžik nárazu

   Dvě "free, cool a in" dívčiny se vydaly autem za svou partou do vesnice Obrnice poblíž Mostu a během jízdy vysílaly na sociální síť průběh své bláznivé jízdy. Havarovaly, jedna je mrtvá, druhá přežila. Záznam toho jejich "posledního pohyblivého selfie" visí na YT, dokonce v několika instancích. Reakce "lidu internetových sítí" jsou předvídatelné.

   Někteří říkají, že holky dostaly, co si za svou blbost zasloužily, jiní jsou rádi, že svou hloupostí nezavinily nějakou větší tragedii, že sebou nevzaly někoho nevinného, někteří litují jejich rodiče a někteří litují i toho zmařeného mladého života.

   Otec té přeživší důrazně žádá veřejnost, aby si lidé tento autentický záznam vymazali ze svých počítačů a aby ho hlavně nešířili. To mě dost zarazilo. Proč? Když nebude záznam, tak tragedie jako by se nestala?  A další "frikulíni" se takhle budou snažit zviditelňovat?




   Naši rodiče podobným  existencím jako byly ty dvě v autě říkali slepice, kozy nebo telata. My už používali drsnější slovník - pro nás to byly krávy nebeské. Jeden můj bývalý kolega ale měl ještě přiléhavější název. Napřed jsem myslil, že ho používá, protože je gay. Pak jsem pochopil, že to není despekt k ženám, ale docela přesná definice toho druhu mladých žen.

Říkal jim totiž "pičénky".

   Asi jde opravdu o ty nezvládnuté hormony. Předvádění se. I malá děcka se předvádějí - ale ve věku těch děvenek je předvádět se snad i povinnost. YouTube je plné snímků mladých oslů, kteří se zraňují nebo zabíjejí jen proto, aby zaujali na sociálních sítích. Snaha být aspoň na chvilku hvězdou ve své komunitě, dostat dostatek "Lajků" a "sdílení". Spolu se sebestředností části dnešní generace mladých ono i to selfie, byť by nebylo prezentováno v reálném čase, ukazuje zaujetí vlastní osobou. Obdivují hlavně sebe. Je to vlastně prastarý jev, narcismus.

   Ne, že by takoví neměli pud sebezáchovy. Mají, ale pro ten okamžik, pro předpokládaný úspěch  ho potlačí. Pak vidíme selfíčkáře, jak padají z útesů, jak předvádějí, že  dotknout se troleje se 6 000 V je vlastně brnkčka atd., atp. A tak často vyhrávají Darwinovu cenu a vylepšují tak genofond lidstva.

   Fascinuje mě, že selfíčkařením trpí i osoby dospělé. Politici, herci, sportovci...
U nich je to snad i pochopitelné, oni z popularity žijí. Musí být "světoznámí a oblíbení", musí se o nich vědět. Spoléhat na to, že si jich někdo všimne pro zajímavé názory? To nevede k úspěchu. Ale selfíčko je na sociálních sítech vidět hned a určitě bude sdíleno i "lajkováno".
Primátorku Krnáčovou a další si zapamatujeme spíše podle jejich pitvoření se před aparátem v  taxíku jak dělá "kachní zobák" než podle jejich chytrých názorů.

   Na záznamu havárie dvou pí...  ...dívenek vlastně není nic zajímavého. Kdyby to nenapraly do protihlukové stěny, vidělo by to jen pár jejich známých. Teprve tragedií se video stalo populárním.

   Zajímavější se pohled na jejich rodiče. To auto asi bylo od některého z nich, dívenky opravdu nevypadaly na to, že by si na ně dokázaly vydělat poctivou prací - a možná ani nepoctivou. Měli asi pocit, že své děti připravili na život správným způsobem a že zakoupením /zapůjčením auta onu výchovu završí.

   Docela nezvyklá je ale reakce otce té přeživší, který prohlašuje, že jeho dcera je zraněná jen lehce, že bude brzy propuštěná do domácího ošetřováni a apeluje na vymazání všech videozáznamů havárie. 

   Další marný pokus o cenzuru - tentokrát ne politickou. Ten záznam ale nepořídil žádný paparazzi, ten pořídila (a živě ho vysílala) jeho dcera. Možná si až teď uvědomil, že ji neřekl o životě všechno. Třeba o tom, na čem v životě opravdu záleží. A že v reálu máme na rozdíl od počítačové hry jen jeden život a není možný žádný restart a opakování. Nedá se ani dokoupit jako bonus.     

Záznam je od momentu havárie velmi smutný. Lidé, záchranáři..

   Ale nejhorší moment pro mě nastane těsně po havárii, kdy je ticho, jen stěrače stírají čelní sklo. To je vůbec hodně zvláštní. Po mnoha automobilních haváriích se samy zapnou stěrače i když předtím zapnuté nebyly - nebyl k tomu žádný důvod. 





17 komentářů:

  1. Ano, to je tako můj pohled. Zvědavý co ukážou rozbory krve. Jestli si holky nedaly lajnu. Obecně, jejich chování byla klasika podle nasdílených vzorů. Tohle nebyl exces, tohle byl jejich standard chování. Typické skupinové potencování. Řidička sama by se takhle nechovala. Umyslný trestný čin to nebyl, proto spolujedoucí se nedopustila návodu ani jiné formy trestné součinnosti. K přestupku to asi ano. Otázka jak ti bude právně posouzeno. Obecně zcela jasně nese spoluodpovědnost. Předpokládám, že o tomhle ječtě bude občanskoprávní klání a porubání mezi rodinami. Ty jsou, předpokládám, odpovídající, neb jablko se neodkulí daleko od stromu. Dobrá zpráva je, že to neodnesl někdo nevinný. Video je jak varovný dokument pro BEZSIP. Čím víc lidí to uvidí, hlavně rodičů, tím lépe.

    Tím ten 3,14 případ pokládám za uzavřený a ctěnému publiku doporučuju na dva velmi pěkné články na DIGINEFF o objektivech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, nesmím chodit číst takovéto články, bývá to pak mnohdy drahé :-) Takže na ně chodím až tehdy, kdy dojdu k závěru, že:

      1) To co bych rád vyfotil tím či oním způsobem není jednorázová záležitost.

      2) To stojí za vynaložení řádově desítek kKč za to či ono sklo.

      3) Pořízené sklo nebude vyloženě jednoúčelový speciál a půjde využít i při jiných příležitostech.

      Zkrátka až když dojdu k závěru, že bude nutno učinit investici a začnu se rozhodovat, jak moc kvalitní a tudíž nákladná bude.

      Vymazat
    2. Inu, když bude mít člověk patřičný objektiv a špičkové tělo (fotoaparátu), hned zažne fotit na úrovni... [;>D)

      Vymazat
    3. Kocoure, zkus si někdy vyfotit dětičky při rychlém pohybu, sport, třeba fotbal, volejbal, košíkovou, závody aut, motorek, letadla na leteckém dnu a další podobná témata a pak si o tom, že na technice prakticky vůbec nesejde a opravdu sejde jen na fotografovi, můžeme pokecat :-) A abych vyloučil nedorozumění, rozhodně tím nechci tvrdit, že špičkové tělo foťáku s patřičným objektivem v rukou pitomce k něčemu je ;-)

      Vymazat
    4. Ale jistě Draku,
      nepopírám, že s dírkovou komorou to asi nepůjde. [;>D)
      Jenom tvrdím, že technické vybavení není samospasitelné. S "krabičkou na mejdlo" nepůjdu fotit vážky - protože vím, že to nevyjde. Anio na leteckém dni nepořídím slušný snímek letadla - leda na stojánce.
      Ale tím, že si pořídím nejmodernější špicovní objektiv za 1/4 melounu se moje obrázky nestanou zajímavější. Možná budou o trochu ostřejší, nebudou mít aberaci a podobné neduhy, toť vše.
      Je to stejné, jako s vybavením zvukovým. Na speciální úkoly je třeba speciálního vybavení - často za několik mega - ale muziku jde dobře sejmout i aparátem za pár desítek tisíc. Když víš, jak, a co si s ním můžeš dovolit.

      P.S.:Prodávám (docela úspěšně) záznamy, vytvořené aparaturou za cca 18 000.- (včetně DPH [;>). Jenom tu cenu nahlas neinzeruji.

      Vymazat
  2. .....horší moment pro mě těsně po havárii, živneživ, kdy je ticho, jen stěrače stírají...... To je ...... Po nemnoha automobilních haváriích se samy NEzapnou stěrače .......zapnul jsem je sám, jak mi ruce v obranném reflexu proletěly volantem a zap.stěr. bylo na světě. JO a byla to doba před "vzduchopytlová". Od té doby nic.....děkuji!
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EK, motiv stěračů stírajících v tichu po havárii byl filmaři s povděkem mnohokrát využit v nejedné detektivce a hororu. Trochu z toho protivného zvuku mrazí v zádech, nejspíš proto, že v tom tichu působí nepřirozeně.

      Co se havárek týče, tak nejlepší ze všeho je pokud možno nehavarovat a když už se to nepovede, tak nejlepší po havárii je, když jeden odejde živ, zdráv a po svých a stejně tak i případně jeho blízcí, jeli-li s ním. Ne každému je ale dopřáno to štěstí.

      Vymazat
    2. Ano, je to motiv opravdu často používaný (spolu s kolem, otáčejícím se setrvačností - např. klip k písni "Hurikán"). Zarazilo mě to, že tohle nikdo nerežíroval. Takže oni to ti režiséři nebo scénáristé asi okopírovali z reality.

      Vymazat
    3. Nejeden režisér či známý herec si rozbil čenich v autě dík prosté nekázni, nebo i jízdě „pod vlivem“, takže realita nejspíše posloužila i jako inspirace.

      Vymazat
  3. Stella
    Myslím, že St. Kocour má ve všem pravdu. Prostě - blboučké dívenky. Jejich veselí skutečně vypadalo na nějaké to předchozí povzbuzení. Ale možná to byla jen hříběcí bujnost.
    Jeden nápadný detail: když řidička mluví se svou babičkou, náhle její hlas zněžní, rázem je někým jiným! Žádná frajeřina, žádné odmítnutí hovoru s otravující babkou. Naopak.
    Zkrátka jeden případ z tisíců podobných, mimořádných tím, že šlo o velmi pěkné mladé ženy. Prostě to nevyšlo.
    Ad rodiče. Nedělejme si iluze o vyspělosti, o zralosti většiny...

    OdpovědětVymazat
  4. Nepovím nejspíš nic originálního. V podstatě šlo o kombinaci blbosti, lehkomyslnosti a vzpupnosti, dotaženou až za doraz a podle toho to také nakonec dopadlo. Jedna slečna vyhrála Darwinovu cenu, doslova a do písmene a u té druhé se teprve ještě uvidí, jak nakonec dopadne a zda ta první slečna na tom nakonec nebude lépe. Smrt totiž podle mého názoru opravdu není tím nejhorším koncem. Mnohem horší je podle mě zůstat na světě zmrzačený a buď připoutaný k vozíčku, nebo dokonce k lůžku a bez šance na návrat do normálního života. Nic horšího si představit nedovedu, krom jaderného konfliktu či nastolení globálního chalifátu, nebo něčeho podobně drsného. Dá se hovořit o obrovském štěstí, že se jim nepodařilo zabít nebo zmrzačit nějakého nešťastníka, jehož jediným proviněním bylo, že se ocitl v blbý okamžik na blbém místě.

    Vozidlem, kterým slečny jely, byl VW Beetle. Nový si pořídíte za cenu mezi přibližně 500 - 750 kKč, takže vhledem k tomu, že je to vozítko spíš pro mladé a jen pro zábavu, asi ta rodina nebude zrovna z těch chudých. „Broučka“ pravda mohl někdo dovézt ojetého zvenčí, ale i tak to byly řádově statisíce investované do hračky pro dorůstající dítě či děti.

    Slečny na záběrech vypadaly, jako naspeedované veverky, proto jsem stejně jako Obuvník zvědav, co přinese rozbor krve. No, ne že by to nemohla být pouhá mladistvá euforie, kterou Stella tak pěkně nazvala „hříběcí bujností“, ale jak jsem tak už měl možnost vidět jinou omladinu za rozličných okolností, usuzoval bych předběžně buď na „lajnu koksu“, nebo na „perníček“.

    Na jedné straně chápu pocity otce té přeživší slečny, ale objektivně vzato, má smůlu. Platí totiž: „Jednou na síti, navždy na síti.“ a jakmile to slečny dobrovolně poslaly do sítě, zřekly se tím jakéhokoliv vlivu nad dalším osudem pořízených záběrů. Měl jim to vysvětlit dřív, dokud ještě byl čas, teď už je na to pozdě.

    Kdykoliv sednu do auta, tak jsem ohrožován na majetku, zdraví či životě rozličnými druhy frikulínů, blbců a neumětelů za volantem, ať už těmi vzpupnými a nepoučitelnými (kandidáty Darwinovy ceny), nebo těmi, co se třeba časem zlepší, protože se aspoň čas od času poučí aspoň z některých svých chyb, nebo si dají poradit od někoho zkušenějšího.

    Spolu s Obuvníkem upřímně doufám, že záběry budou náležitě využity ať už BESIPem, nebo rozličnými „mluvícími hlavami“ k tomu, aby takových a podobných případů co nejvíce ubylo a hlavně aby se zlepšily dovednosti a disciplína české řidičské veřejnosti, zejména pak té mladší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím (malé em), že věc budí nezaslouženou pozornost, rozumným to nic nepřinese a blb se nepoučí. Sám vidím formálně stejnou příhodu chalifátníka držícího obráceně KARLA GUSTAVA A JEHO SOUVĚRCE KŘIČÍCÍHO PO ODPALU, where you mohamed?!?! i cena toho "nástroje" je srovnatelná.
      4P

      Vymazat
    2. Kdyby tímto způsobem vyhrálo Darwinovu cenu více Mohamedů, tak bych to docela uvítal :-)

      Vymazat
  5. Stella
    To jejich veselí bylo vážně podezřelé. Ale když uvážíme to vysoké procento
    "napervitinovaných" žáků ZŠ zjištěné při namátkových kontrolách, čemu se divit.
    (Kde na to asi berou?)
    Myslím, že holky byly - jsou - obyčejně hloupé. Jak trochu jinak vyjádřil StK.
    Využití videa se nemohou bránit. Vydaly se všanc, musí s tím počítat. Už se objevují protestující dlouhé komentáře - ale nikdo se na to video přece nedívá, aby se jím bavil. Přesně naopak.
    Tuším ale, že ta přeživší dívčina se bude cítit velkou celebritou.
    Aspoň se tak z videa jeví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stello, aktuální ceny neznám, ale pervitin („perníček“) prý drahý není. Umí to vyrobit kdejaký hňup z volně dostupných prášků a také se to tak děje. Je-li ten hňup hodně hloupý, může při té výrobě způsobit požár a uhořet, pravděpodobnější ale je, že ho časem vypátrají a zavřou. Němci jsou už delší dobu z levného českého „perníku“ docela zoufalí, protože tento vynález učinil drogy dostupnými takřka pro všechny. A co si budeme povídat, v kombinaci s přitažlivostí zakázaného ovoce to působí docela zkázonosně a vražedně jak u nás, tak i v tom Německu.

      A co se cítění se celebritou týče, tak ona přeživší dívčina možná ještě bude hodně litovat, protože ponoukání a povzbuzování někoho k jednání, které skončilo smrtí, určitě není zrovna v souladu se zákonem a z toho videa bych řekl, že žaloba nebude trpět nouzí co se důkazů týče. Takže dík hraní si na celebritku ještě může reálně skončit v base. Osobně to tipuji spíš ale na podmínku za hlasitého mediálního humbuku, nicméně v tento okamžik neznám ani teoreticky sazbu, která by jí za to hrozila, takže se mohu mýlit.

      Vymazat
    2. Němci se zdejšíjm perníkem mají starosti. Jenže dobře jim tak. Wehrmacht jela na perníku. Teď se jim to vrací. Jako lecos jiného i leckterým jiným. Akorát teď se o to chtějí dělit. Když byl mejdan, tak se nedělili. O kocovinu ano. Drze. Jedinou odpovědí na to je: Nasrat!
      Pro Macrona: Merde!

      Vymazat
    3. S amfetaminy se za války „experimentovalo“ určitě i na britských ostrovech. Zmiňuje to například Pierre Clostermann v jeho knize. Silně pochybuji, že by USA v tomto ohledu zůstaly pozadu a pravděpodobně se to týkalo i Japonska a SSSR.

      Co se týče kocoviny, souhlas. Konec konců, takto nějak zní oficiální polské stanovisko.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)