Prohledat tento blog

středa 24. května 2017

Pověry dnes

Stradivárky nebo...
    Moderní člověk (vlastně ani nemusí být "moderní", stačí že žije v současnosti) je zavalen, zahlcen neuvěřitelnou spoustou informací, u nichž prakticky nemá šanci si ověřit, které z nich jsou pravdivé, které jsou šířené z důvodů marketingových nebo politických a které jsou ryze podvodné. Dokonce i "ne-informace", tedy zamlčení některých faktů patří do tohoto oboru manipulace. A to je téma, kterým se tady zabývám stále dokola.



   Jediná šance, jak se dozvědět pravdu, aspoň tu pravdu, která je platná v tento okamžik, je vlastní zkušenost, vlastní test. Jak rád říkám, možnost si danou věc osahat, olíznout bez nějakého prostředníka. Pominu reklamní slogany a reklamu vůbec - to je informace určená ke zvýšení prodeje. To je snad každému jasné. Informační nejistoty a zpochybnění konkurence se dosahuje pomocí roztodivných triků. Baťovské ceny, t.j. ty, které končí devítkami jsou známé. Při zaokrouhlování cen na jednu korunu je údaj 9,90 Kč pochopitelně roven desetikoruně - teprve při nákupu šesti kusů téhož se projeví změna ceny za kus. Což má význam třeba u rohlíku, ale málokdy jindy. 

   Pochopitelně je každý objektiv, který si koupíte k fotoaparátu ten nejlepší. Čočky jsou ze skutečného skla, pokovené moderní technologií, tělo je buď solidní kovové (a tedy dražší) nebo naopak plastové a tedy lehčí (a proto dražší), objektiv se ideálně hodí k účelu, ke kterému byl výrobcem vyvinut. Pokud má clonu s málo lamelami má "zajímavý bokeh" atd. Pak se přidá několik líbivých obrázků, u kterých se oko zastaví nad motivem (exotická krajinka, hezká holka nebo ňu-ňu-ňu koťátko a na kresbu objektivu se dívají jen skuteční škarohlídové. Připojí se dva-tři snímky od uznávaného fotografa  (a taky jeho fotka, jak fotí Himaláje nebo tuleně v Arktidě), který slovy profesionála potvrdí to, že objektivem se dá pořídit i profesionální fotografie a že je rád, že ho má. Bodejť by nebyl rád, když za užití svého názoru a hlavně jména dostane slušně zaplaceno a zmíněný objektiv, pokud opravdu není něčím špičkový putuje kamsi do police "pro případ".

   S mikrofony a podobnými detaily se v oblasti zvuku zachází stejně. Tam se ale spíše než zvukaři používají jako "tváře" muzikanti a zpěváci - podoba ani jména špičkových zvukařů nejsou ve veřejnosti moc známá. A aby prodej patřičně "frčel", přidávají se k mikrofonům různá epiteta - třeba "lichotí vašemu hlasu nebo "měkké, přesto však analytické basy" případně "stříbrně znějící výšky bez jakéhokoliv náznaku ostrosti" a jiné jazykové perly.

   Tohle je marketing. Přece si jako zákazník nekoupíte něco, co není absolutně nejlepší nebo aspoň cenově nejvýhodnější, že? 

   Ale rád bych upozornil na jinou věc - na obecné pověry. V oboru jsem se setkal s neuvěřitelnými tvrzeními. Třeba že některý mikrofon je vhodný jen na ten nebo onen nástroj nebo že nějaká značka mikrofonu je prostě nejlepší. Jistě jsou jisté vlastnosti, které nějak předurčují skupinu mikrofonů k snímání určitých nástrojů (třeba na bubny, tzv. kopák) se používají dodnes mikrofony dynamické, protože bez zkreslení dokáží zpracovat i vysoké akustické tlaky nebo velkomembránové kondenzátorové mikrofony na snímání hlasu (prózy), protože mají nejmenší vlastní šum, ale obecně platí , že mikrofony jsou mizerné, dobré a výborné bez ohledu na výrobce a dokonce do určité míry na cenu.  
   Když jsme dělali slepé testy, nikdo ze zúčastněných nebyl schopen určit, který mikrofon právě slyší s pravděpodobností vyšší než statistickou. Porovnávali jsme pochopitelně kondenzátorové mikrofony stejné kategorie  tzv. "studiové". Nějak mi to nešlo dohromady - mikrofony NEUMANN a MG si byly hrozně podobné i tvarově. Náhodou jsem se na veletrhu ve Frankfurtu dostal do hovoru s pánem, který postával ve stánku MG a ptal jsem se ho na to. Byl to ředitel firmy.  Odpověď byla zajímavá: Obojí mikrofony se vyrábí na stejné lince ze stejného materiálu. Ten dražší z nich se nastříká zlatou metalízou a přilepí se na něj plastický znak firmy, ten druhý se nastříká na stříbrnou metalízou a znak se tam provede jen sítotiskem. Zlatý je téměř čtyřikrát tak dražší než stříbrný. Rozdíl je možná dán tím, že ten dražší se dodává v krabičce z leštěného dřeva a ten druhý v krabičce plastové. Můžete hádat, které mikrofony jsme nakoupili.

   Podobné to bylo s minidisky. Když se objevily, bylo mi jasné, že tohle je budoucnost. Ne DAT (digital audio tape), což je vlastně miniaturní videorekordér, který zaznamenává digitalizovaný zvuk se všemi omezeními, které přináší záznam na pásek jako pomalý přístup ke kterémukoliv místu záznamu (musí se převíjet), pomalý start, riziko nečistoty v páskové dráze nebo dokonce přetržení pásku. A opotřebení provozem. V Praze v některých provozech vsadili na DAT, investovali miliony a měli sice záznamy bez šumu i měřitelného zkreslení a kolísání, ale bez možnosti záznamy mechanicky stříhat. Rozhlas tenkrát zůstal rozumně u analogových záznamů rychlostí 38,5 cm/sec. Přibyla jen komprese DOLBY professional pro zmenšení šumu. 

   Minidisky nabízely velmi rychlý přístup k danému místu záznamu (pro divadlo velmi důležitý parametr), okamžitý start a médium podobné malému přepisovatelnému CDA, ale uzavřené v kazetě a taky možnost si pojmenovat záznam každého čísla na displeji. Rovněž jednoduchý střih přímo na médiu. Leč byly tu značné obavy z komprese ATRAC, která se v MD používala. Bylo jasné, že přechod na minidisky musí být proveden v celém divadle naráz a ostravští rozhlasáci ve mě vzbudili obavy, že systém kvalitativně nevyhoví. Zapůjčil jsem si od rozhlasu dva přístroje a začali testovat. Frekvenčně byl MD lepší než magnetofon, odstupem také, kolísání bylo neměřitelné a zkreslení pod 0,1%. 
   Tak jsme provedli záznamy hudby i slova a ty jsme kopírovali na MD přístrojích mezi sebou. Až po šesté kopii jsme uslyšeli nějaký rozdíl proti originálu. Na studiovém pásku to bylo po už druhé kopii. Takže jsem investovali a minidisky  se staly hlavním  záznamovým médiem našeho Ústavu po dvě desetiletí. Magnetofony zůstaly nainstalovány jen pro případ, že by někdo přijel hostovat. 

   Podobné to bylo s používáním komprese mp3. Prameny se lišily od těch, které tvrdily, že tahle ztrátová komprese je naprosto nevhodná k profesionálním účelům a pro fajnšmekry až k těm názorům, že naprosto vyhoví. Archivovat snímky ve formátu wav nebylo rozumně možné vzhledem k tehdejším kapacitám harddisků a nakonec i CDA, kde záznamy nebyly časově stabilní a musely se dělat nejméně ve dvou kopiích pro případ pozdější nečitelnosti.    Takže jsem udělal slepý test - prostřídal jsem náhodně záznamy wav a mp3 a nechal je poslouchat kolegy z divadla i rádia, hudebníky i běžnými posluchači a zatrhávat v seznamu, které z ukázek jsou komprimované a které nikoliv. Při datové rychlosti 128 kb/sec to poznala třetina posluchačů a většinou na mluveném slově. Při rychlosti 256 kb/sec už jen asi 5% z nich a při rychlosti 320 kb/sec měl už jen jeden člověk úspěšnost větší než statistickou - a to byla možná náhoda. 

   Dokonce jsem zneužil internet a zájemcům o test jsem rozeslal ukázky ve formátu wav, z nichž některé prošly kompresí a dekompresí mp3 a jiné ne. Výsledky mě přesvědčily o tom, že lidské ucho tuhle ztrátovou kompresi od určitého datového toku nerozeznává a archiv pásků, DAT a MD jsme (za rok tvrdé práce) převedli do mp3 na zálohované úložiště. Archiv bývala docela velká místnost, zastavěná ocelovými policemi s kilometry pásku až po strop. Po převední na mp3 je to krabička 20x30x50cm. Tedy - dvě krabičky, každá v jiné budově. A pro jistotu ještě police se třemi metry datových CD. Navíc - přístup k audioarchivu je možný z kteréhokoliv pracoviště v obou budovách našeho Ústavu přes LAN síť a to v reálné čase.

   Zatím je videoarchiv našeho kulturního ústavu ve formátu DVD - VHS a S-VHS už nebylo kam dávat. Teď je to několik polic plných "koleček" v krabičkách. Jsem zvědav, na jaký formát se časem převede.

  Když se objevila zpráva, že formát mp3 je mrtvý, tak jsem se podivil. Jistěže jsou nové formáty, srovnatelné, ba dokonce bezztrátové (flac a jiné), ale jejich kvalita je sluchem vzájemně  nerozeznatelná. Flac je datově náročnější než mp3, ale hlavně pomalejší v kompresi, AAC je mp3 velmi podobné, taktéž jiné modernější formáty. Jejich výhodou je menší datová náročnost, nevýhodou potřeba vyššího výpočetního výkonu v reálném čase. 

   Nevýhodou je jen jejich dílčí rozšíření - tím že se mp3 uvolnili autoři licenci napřed pro nekomerční a později i pro komerční účely, stal se formát obecně rozšířeným. Potřebujete-li někomu na druhý konec světa poslat hudbu, použijete mp3, protože je jistota, že mu to bude fungovat. 

   Jenže je zapotřebí vydělávat a tak se snaží výrobci SW i HW přejít na nové formáty. Jenže mp3 bude ještě dlouho fungovat právě pro tu svoji rozšířenost po celém světě. 

   Je to podobný případ, jako byly TV normy VIDEO 2000 a VHS. Videorekordéry VHS byl zaplaven trh, vyráběly se a používaly a VIDEO 2000 ač byl systém modernější a lepší, dokonce i výrobně snazší, propadl. VHS normě zazvonila umíráčkem až digitalizace obrazu. 

   I teď zuří konkurenční boj mezi systémy protože "O peníze jde až v první řadě!" (V. Klaus, někdejší ministr financí) A zase se budou muset překódovávat archivní záznamy, aby byly přehratelné. Každým překódováním se ale ztrácí část technické kvality. 

   Technický pokrok jde kupředu hlavně kvůli penězům. Znám jednoho sběratele, který měl velký archiv dobrých filmů. Na kazetách VHS. Pak si musel své oblíbené tituly pořídit na DVD, pak na Blue-Ray a čeká ho přechod na novou 4k normu. Ale pořád má jen svých asi 300 oblíbených filmů. Přibylo mu jich jen trochu. Každý titul si ale koupil už třikrát. Protože je tak trošku snob. Chce své kousky mít v té nejlepší technické kvalitě.

   Když se tak člověk zamyslí, jakou mají trvanlivost jednotlivé způsoby záznamu informací zjišťuje, že se doba, po kterou je záznam čitelný stále krátí.


  • Nápisy,  vytesané v kameni, staré papyrové svitky, knihy psané na vydělané kůží, pak na papíru, tištěné knihy, posléze e-knihy a internet... 
  • Kresby na skále - fresky - olejové obrazy - prvotní fotografie - moderní fotografie - digitální fotografie... 
  • Nebo fonograf -  gramofonová deska - magnetofonový pásek a kazeta - CDA - digitální záznamy ve všelijakých formátech...

   

Ale co jsem to vlastně chtěl... 
Nevěřte nikomu přes třicet, natož přes šedesát. Ale hlavně nikomu pod třicet.
Co můžete, zkuste si sami. K tomu ostatnímu přistupujte s velkou mírou nedůvěry. 
Protože se tvrdí, že "svět chce byt klamán". 
A taky že je!


==================================

Dodatek mimo mísu: 

Jaký já jsem hnusný člověk! 

Manchesterský atentát má své hrdiny. Dva bezdomovci obětavě pomáhali zraněným dětem. 
 ... Tento příběh mě přiměl pokusit se pomoct muži, který ukázal velkou odvahu a obětavost,“ vysvětlil svou motivaci autor sbírky Michael Johns. Jen během prvního dne se na pomoc Parkerovi vybralo přes 27 tisíc liber (více než 830 tisíc korun). Parkerův osud také přiměl jeho matku Jessicu, aby na sociální síti Facebook napsala výzvu o pomoc ve snaze znovu se spojit se svým synem.
„Je to můj syn, se kterým jsme se na dlouhou dobu odcizili. Netušila jsem, že je bezdomovec, v pondělí ale ukázal extrémní odvahu. Prosím spoj se se mnou Chrisi Parker,“ napsala podle The Independent na svém profilu žena.

27 000 liber je dost peněz, že Jessico!? 



Srdcervoucích příhod je spousta.

Třeba tahle:

...Server BBC pak krátce zmínil také oběť Kelly Brewsterové, dvaatřicetileté ženy, která vlastním tělem zachránila svou neteř. Sama při útoku zemřela.
   V okamžiku výbuchu nikdo nestihne jakkoliv reagovat. Holčička prostě měla štěstí, že teta stála mezi ní a atentátníkem. Výsledek je stejný, jenže to není tak srdcervoucí jak to podává BBC.


62 komentářů:

  1. EKoněcozaněconebozanic24. května 2017 v 13:41:00 SELČ

    PLATNOST JE OBECNÁ. Z jednoho (nejen) oboru je jasné že starý tzv. železný kvér je použitelný bez omezení i po sto letech. O plastové náhražce začínám pochybovat po rozlomení šest let stých podrážek (nejen) na drahé botě (nejen)
    No, něco za něco.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JO, eště, plasty nestudí v kalhotách a dobře se s nima běhá po lese, jsou lehoučké.
      4P

      Vymazat
    2. Plastům se snažím vyhýbat, když to jen trochu jde.

      Vymazat
  2. Na světě není nic nového. Už pár tisíc let :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ňam! To je výživné.
    Bavím se kecy v recenzích audiotechniky. Gramofonů, nevěřil bych co všechno má vliv na zvuk, snad i barva šasi. A beden. Jak je to moc květnaté a chybí graf měření, zato cena je vysoká a značka prestižní, tuším nějaký problém. Co a jak se dá okecat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. VŠECHNO ! OKECAT.
      Pro mne škoda, že z důvodu nevratného poškození sluchu v mém zaměstnání a zároveň koníčku, nestěžuju si, nad 6 kiloherz prostě nic, Mp3 je pro mne až moc dobrý, no.

      Vymazat
    2. Obuvníku, přiznám se, že dají-li se někde na webu vyhrabat nějaké relevantní údaje, tak ty marketingové bláboly s radostí ignoruji. Blbé ale je, že čím dál tím častěji se nikde nic krom těch blábolů neuvádí, což mě dovede spolehlivě rozčílit a pak to duchem mdlé výrazivo s gustem otlouct o palici prvnímu „nešťastníkovi“ z dané firmy, kdo má tu smůlu, že mi zvedne telefon. Nedá-li se nic kloudného zjistit, prostě nekupuji. Pitomců je ale nadbytek, takže to dotyční nejspíš ani nepoznají, bohužel...

      Vymazat
    3. Předmět zájmu mívám naštudovaný. Jsem mile překvapený když natrefím na znalého, bývá z toho oboustranně příjemný pokec. Když nenatrefím nebo jsem-li tahán za nohu, už jsem se naučil nebýt protivný.

      Vymazat
  4. NO, pokud je tohle detonátor (KOTVA DO BETONU), jsem já čínskoj bůh srandy: https://media.novinky.cz/518/615181-gallery1-f18uq.jpg
    Jinak, pokud to z toho dokážou udělat pak je s náma konec.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EK, ta kotva do betonu byla přidána spolu s dalšími šrouby, matičkami a kousky kovu do nějaké podomácku vyrobené a kdesi odpálené bomby a tahle konkrétní kotva do betonu někoho zranila. Proto je zakrvavená. Toť asi vše.

      Vymazat
    2. Ď,ano, proto jsem na to upozornil, nějakej umnětel o tom píše jako o detonátoru, a skutečný význam tohoto označení jemu není znám, "apsolóvent asi ÚK ŽURNALOPRAVDY".
      4P

      Vymazat
    3. To je bohužel poměrně typický projev doby. Čím méně o tom dotyčný ví, tím ochotněji šíří naprosté nesmysly a bláboly. Ti humanitně vzdělaní tak činí mnohem ochotněji a častěji, nežli absolventi přírodně-vědních oborů. Asi proto, že „vědním” oborem spousty z nich jsou vlastně kecy o ničem.

      Vymazat
  5. Obchodnické žvásty dnes, tak jak jsem je dostal do mailu:
    KRK V4S4 mají skvělý detail v celé šířce zvukového spektra, které mají ve své specifikaci. Přes to, že se jedná o monitory s bass reflexem, jsou basy pevné, nejsou bahnité, středy s jasnou definicí a čisté, hladké a neunavující výšky. Dokonce i 3D šířka se o moc oproti Amphions nezměnila.
    V obchodnickém "ptydepe" se taky nic nemění. [;>)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tak přesně tohle odmítám číst a brát jakkoliv vážně. Mám-li málo času a potřebuji vybrat něco rychle, tak přesně za tohle bych s chutí někoho trýznivě zabil, protože mi to obírá o čas, zejména, když je tam jen něco takového a opravdové parametry nikde...

      Vymazat
    2. Přeloženo: Malé bedny pro poslech v blízkém poli, basreflex moc nehučí, středy jsou zdůrazněné, výšky jsou vyzařovány sice více směrově, zato padají, když máte dvě bedny, hraje to stereo.

      Vymazat
    3. A vůbec, osvědčilo se mi být vstřícný a empatický a nepřesvědčovat vehementně o své pravdě. Když všeználkovsky neprudím, dozvím se lecos zajímavého co jsem nevěděl. Nikdo není dokonalý.

      Vymazat
    4. Obuvníku, opruzování jako takové, nemám rád a dodržuji zásadu, že to nejsem já, kdo by s něčím takovým začal, nebo k tomu dal impuls. Jsou ale na světě i jedinci, kteří začnete-li s nimi hovořit potichu (já řvu nerad) a slušně (proč být hned hrubý, že?), chápou to hned jako pokyn k tomu, aby vám zkoušeli vnutit něco, oč nestojíte ani vy sám, ani mraky jiných, odpovídají na to, nač jste se neptal, asi to okoukali od politiků, či co a pod. A kolikrát ani nechápou či snad rovnou záměrně neberou na vědomí ani jemné a zdvořilé odmítnutí té, či oné nabídky. Pak už jeden prostě musí přitvrdit a začít jednat způsobem, o kterém ze začátku vůbec ani myšlenkou nezavadil. Neděje se mi to vyloženě často, ale řekl bych, že časem četnost případů spíš stoupá, bohužel.

      Vymazat
    5. Obuvníku, máte pravdu, že když člověk narazí na někoho, kdo svému oboru opravdu rozumí a dělá tu práci rád, bývá to občas až nakažlivé a rozhodně to bývá příjemné. Poměrně často narážím na takové „nadšence“, když jde o zbraně a střelivo, paradoxně málo často, když jde o fotoaparáty a objektivy, relativně často když jde o auta, ale tento obor je poslední dobou otráven a ničen tím, že se do aut prakticky přestávají dávat motory, takže z toho mají zkaženou náladu jak potenciální zákazníci, tak i prodejci, protože auta, kam se ještě nějaký slušný motor dává, se nacházejí v cenových hladinách, které už skoro nejdou zaplatit. Zajímavé je, že poměrně málo znalých a pro obor nadšených lidí najdete kolem počítadel a elektroniky. Velice rád ale vzpomínám na návštěvu předváděcího střediska s monitory EIZO, které je, nebo aspoň tenkrát bylo, světlou výjimkou. Rád také vzpomínám na jednoho ruského mládence z prodejny Apple na Smíchově, jehož znalosti byly úžasné a stejně tak vstřícnost a chování. Dnes už je tam místo prodejny banka a mládenec je bůh ví kde...

      Vymazat
  6. Kocoure, zajímavé počtení
    Jen jsem si při čtení upoutávky vzpomnělna Saturnina, resp. strýce Františka.
    je potřeba spávně položit hranici mezi to, čemu věřit (určitě ano tomu, co se učí v matematice, fyzice a mluvnici) a čemu ne (určitě ne reklamním agentům, mluvkům multikulti, enviro a podobných ziskovek - zkrátka "obchodníkům s teplou vodou).
    Bohužel, jen nepatrný zlomek z toho čím jsme zahlcováni lze ověřit, ale i tak je potřeba se se na základě cinklých/ klamavých sdělení nějak rozhodnout ... počínaje tím, jaký si koupit rohlík k snídani a konče tím komu to vhodit o volbách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano kapitáne je vhodné při tom všem být spíše skeptický, nevěřit a nezapomínat na přísloví: „Slibem nezarmoutíš.“. Pozná se to například podle toho, s jakou lehkostí je slib vysloven. Slib vyslovený s lehkostí není obvykle míněn vážně. A já bych řekl, že skoro všechny předvolební sliby míněny vážně opravdu nejsou. A bohužel není míněna vážně i spousta slibů jiných, nejenom těch předvolebních, o kterých to je už notoricky známo.

      Vymazat
  7. Jak kdys prohlásil snad FED (Felix Edmundovič Džeržinský)Důvěřuj, ale prověřuj.....
    A tak se ptám, jak dlouho ještě vydržím poslouchat kydy politruků?.......
    jak u nás v Evropě, kde proti teroristům nejčastěji bojujeme ze všeho jen zapalováním tisíců svíček a vršením hald plyšáků.
    UŽ.........?
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Praxe v zapalování svíček se může hodit. Knot jako knot.
      Je povídka jak za Protektorátu jeden měl pilně natrénováno na zábavních vzduchovkových střelnicích. Pak při pražském povstání se dostal k řádné flintě...

      Vymazat
    2. Přesně tak, zručnost jako taková spolu s nacvičenými dovednostmi mohou přijít v jeden překrásný den víc než k duhu.

      Vymazat
  8. Myslím, že to nebude o Molotovových koktejlech ani Špelcích ostrostřelcích. Kdo bude mít přístup k centrálním médiím (spíše TV než rádio) a k serverům internetu, bude diktovat.
    Bez spojení není velení! nás učili, když z nás dělali záložní lampasáky. Ukazuje se , že po vypnutí Ksichtoknihy a Twittru se lidí podívají na TV. Ovečky nutně potřebují pastýře, jinak zmateně pobíhají po pastvišti a jsou snadnou kořistí všelikých vlků!

    Povtarjájte pa diktoru!! Bude to spíše hacker než samopalník...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoure, existuje poměrně početná skupina radioamatérů s krátkovlnnými vysílačkami. A to už spojení a velení jakés takés je, aspoň za 2. světové bylo.

      Vymazat
  9. Nechci děsit, nic není jak bylo. Jen drobná ukázka:
    http://www.aradio.cz/programy.html
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, třeba s plašičem na krtky se moc nedokecáme.

      Vymazat
    2. Co mají všichni pořád proti chudákům krtečkům?

      Vymazat
    3. Právě že nic, draku. Furt přibývají nové krtiny.

      Vymazat
    4. Výstižně řečeno :-) Myslím, že je dobré rozlišit, kdy má cenu se o něco snažit a kdy ne. Myslím, že Přemek Podlaha kdysi otevřeně přiznal, že co se krtků týče, snaha je marná a nikam to nevede. Nejlepší zatím je šetřit silami a dechem a nechat tomu volný průběh. Šanci by snad měla nějaká šikovná věcička s nočním viděním, co by po nešťastníkovi krtkovi poslala přesnou ránu z malorážky, ale jednak by nebylo úplně jednoduché a bez potíží něco takového sestrojit a s největší pravděpodobností by asi bylo poněkud v rozporu s legislativou to používat byť i na soukromém pozemku. A mně by se ani po krtcích střílet nechtělo, to bych raději strpěl nějakou tu krtinu. Zkrátka čas, nápady, peníze a další „zdroje“ raději uplatním jinde a jindy :-)

      Vymazat
    5. Jen otázka času. Kybernetický odkrtkovač.
      Včera v Alze koukal na nové drony. Je na čase aby kromě videa byly i jinak užitečné. Ničení plevele, pletí, hlídání, vyhánění cizích koček... minidrony doma hubící komáry...
      Budoucnost IT je v pozudnu od zábavy k praktickým činnostem, od jednoúčelových strojů k univerzálním. Budoucnost je robot. Roboti se budou prodávat jako pračky, sekačky, auta. Úžasný obchodní artikl.
      Bude i Antikrt.

      Vymazat
    6. A pak? Co když dojde "DEMETER" a ne krtek, co?? http://dfens-cz.com/je-suis-demeter/
      Pak ti budou i krtiny dobrý.
      4P

      Vymazat
    7. Je pak ale velkou otázkou, co živého tady nakonec zbyde. Jednou z možných variant je, že úplně nakonec, po prodeji všech těch báječných artiklů jak říkáte, se neuvěřitelně přemnožená a hladová smečka olysalých opic serve o zbylý kus žvance a zdrojů tak rasantně a definitivně, že nakonec nezůstane šutr na šutru a dostane šanci nový druh, který se vyvine z všude přítomných bakterií, nebo nezničitelných švábů...

      Vymazat
    8. RE: krtci
      Na krtka se dá jít s rýčem - odkrýt mu vchod, strčit do něj špejli známé délky, čekat až se špejle zahýbe (jak se bude snažit "uklidit") a vyrýt ho (ideálně ho hned ve vzduchu bacit, protože to by jeden neřekl, jak je krtek rychlej). Takhle jsem už odlovil dva kusy :-D Pak jsem jako lepší řešení zvolil 5 ks koček na zahradě (a krtci se nakonec odstěhovali :-).

      Vymazat
    9. Jít na krtka s rýčem by se mi nechtělo, zvířatům ubližuji nerad. To kočičí řešení mpřipadne jako docela fajn, ale co si tak pamatuji, nebývají fanatičtí zahrádkáři příliš „odvázaní“ ani z přítomnosti koček. Proč to nevím, ale vím, že je na zahrádkách nevidí rádi.

      Vymazat
    10. bo jim kočky "sejří" do záhonků. No, mně se zdá humánnější bacení od člověka, než hra kočky s myší :-)

      Vymazat
  10. Stella
    Draku Pražský, i nejmilovanější kočička si vybírá ke svým hygienicko - vyhrabávacím a zahrabávacím aktivitám ten nejpracněji obdělaný záhon. Jsou totiž estétky. Také jim to sluší, když spí mezi kytičkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak to to kočička trošku pohnojí, no a? To je toho :-) A máte pravdu, kočám to většinou sluší. Konec konců krásné tvary vozů značky Jaguar byly inspirovány kočkami spícími na vyhřáté zdi. Pan designér měl na tu zeď dobrý výhled.

      Vymazat
  11. Jako Potěmkinovy vesnice (stavění Potěmkinových vesnic) bývá označována snaha vylepšit něco více, než tomu tak ve skutečnosti je - falešně přikrášlit skutečnost a zastírat pravdivý stav věcí. Hrabě Potěmkin by měl jistě radost, já taky!
    https://www.facebook.com/ProVlast/videos/1562888977062856/
    Omlouvám se všem, krtkům obzvlášť.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak se kluci novinářští opravdu nemohou divit, když jim nikdo nevěří. My, co jsme zažili doby předlistopadové, jsme byli zvyklí jim nevěřit, konec konců rčení „Kecá jako Rudé Právo“ je docela výstižné a vypovídající. No až CNN „kecá jako Rudé Právo“ mě příliš nepřekvapuje, myslel jsem si to o nich už dávno jen a pouze podle projevu a obsahu zpráv.

      Vymazat
  12. EKokoránečkunakoberečku8. června 2017 v 7:09:00 SELČ

    Pomaloučku, polehoučku, jen prtíček si ohřejeme..........http://www.prg.aero/cs/aktuality/aktuality/nove-prostory-na-letisti-vaclava-havla-praha/
    Ve třetím patře neveřejné části Terminálu 2 byla nově otevřena modlitebna, která je k dispozici všem pasažérům bez ohledu na vyznání. Další novinkou je dětský koutek, milé dětičky.....
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem docela zvědav, kterým směrem se ubere vývoj té místnosti. Nejspíš proběhne o její usurpování, všichni dobře víme kým. Přesto bych rád věřil tomu, že nebude úspěšný.

      Vymazat
    2. Modlitebna, modlení... Je pozoruhodné, jak velký význam někteří přikládají tělocviku v kombinaci s pronášením formulací. Kterýmižto se odlišují od ostatních, kteří provádějí jiný tělocvik s pronášením jiných formulací a všichni od těch, kteří tak nečiní, protože to pokládají za nesmysluplné, ježto na rozdíl od tamtěch nejsou věřící tomu či onomu.

      Vymazat
  13. Čtěte epigramy a vůbec nadčasové dílo Karla Havlíčka Borovského, i o "tom" se tam dočtete. Jen se divím, že takový velikán se nedostal mezi nejznámější Čechy, když se tam dostali někteří jiní.
    Václav Ziegler, světově uznávaný český geolog a paleontolog
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K.H.B. beze sporu velikánem byl. Dík tomu, že K.H.B. se neobtěžoval mazat komukoliv med kolem huby, naopak říkal co si myslel a odmítal lhát si do kapsy, nepatřil mezi zrovna oblíbené autory. Svým způsobem jakoby dovedl popudit a sjednotit proti sobě a svému dílu snad všechny, normálně proti sobě stojící lidi a názory.

      Vymazat
  14. A sem prosím Vaše PODNĚTY, http://www.podnety.cz/index.php?form=ok&category1=vyhledat-podnety&uroven=6&co=tu%C5%BE&zisk=3&stav=3&spech=3&naklady=1&vynosy=3&formular=2
    bando líná !!
    4P

    OdpovědětVymazat
  15. A zde pět (5!!) let stará aktualita:
    http://jdem.cz/c9vhs7
    4P

    OdpovědětVymazat
  16. Na pováženou:

    http://www.zelenysport.cz/images/bannery_pozice/212_cs.jpg

    4P

    OdpovědětVymazat
  17. Stella
    Já se tady nedovedu dostat k nejaktuálnějším příspěvkům, tak aspoň takto:
    nabízela jsem Astře, že také zde (především zde) vyřídím její pozdrav, ale ona se skromností sobě vlastní soudí, že to "nikoho nezajímá".
    Astra je v nemocnici a netuší, kdy se vrátí domů. Doktoři nesjpíš také zatím nevědí.
    Pořád si ale Astra drží svůh nadled a vtip, bez ohledu na osobité spolupacientky atd. atd.. Telefonujeme spolu a nebývá nic slyšet kvůli virválu, který tam bývá větší než na hlavním nádraží. Astra si užije!
    Doufám, že nám všechno brzy popíše!

    Přeji krásný počátek léta!
    ST


    OdpovědětVymazat
  18. Stello, vyřiď Astře můj pozdrav a že tu moc chybí.

    OdpovědětVymazat
  19. Stella
    Děkuji, Schumachere, vyřídím.
    A Starému Kocourovi dík za to i ono.
    Mně Astra chybí velice.

    Teprve teď vidím ty překlepy - jsem chaotik. Vydržte!
    Asi to není jen tím vražedným dusnem...

    OdpovědětVymazat
  20. Stella
    Astra vám děkuje za pozdravy. Hlasem velmi rozechvělým...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už aby tu zas byla. I další obrázek by potěšil.

      Vymazat
  21. Myslím, že je lépe, je veselejší - zájem potěšil!
    ST.

    OdpovědětVymazat
  22. Je třeba obveselení, kupte si medvídka...........http://jdem.cz/daruz9, veselo podle Jahody z VSCHT.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poučné a zajímavé čtení :-) Docela by mi zajímalo, jestli to čte někdo před tím, než dojde k průšvihu, nebo až potom, kdy to přinejmenším tomu průšvihu, ke kterému díky tomu už došlo, prostě nezabrání...

      Vymazat
    2. Odpovšdní čtou, ostatní nám už většinou neřeknou.
      4P

      Vymazat
    3. EK, vyhrají-li dotyční tím nečtením Darwinovu cenu, pak je vše v naprostém pořádku, vzpupných a pyšných hňupů je nějak čím dál tím víc, úbytky jsou tudíž víc než žádoucí...

      Vymazat
  23. Astra nemá v nemocnici internet, EK-áčko. [;>/
    Proto skripta asi neocení. Ale Jahoda je lahoda. Už dlouho jsem nebyl na bezpečnostním protipožárním školení, tak jsem si aspoň část zopakoval. Je to furt stejné. Hořlavé prachy, požární zatížení při skladování hořlavých látek a hořlavin atd. atd. ¨
    Ale lepší legrace - viděl jsem nedávno video z Ruska, kde si člověk posvítil do nádrže auta po natankování zapalovačem. Nevěřil jsem, že je něco takového možné. Že může být někdo takový debil. Je to možné. A funguje to přesně podle popisu. Tady to bylo ještě vylepšeno tím, že zmíněný inteligent tankovací pistoli nepustil z ruky a v úleku masivně kropil všechno kolem sebe hořícím benzínem. Scéna jako z katastrofického filmu USA.
    Čekal jsem pointu, ale nenastala. Člověk v náklaďáku, který vše snímal palubní kamerou začal velmi urychleně couvat pryč a záznam končil.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)