Prohledat tento blog

středa 1. března 2017

Chtivost



   Na světě a pochopitelně i u v naší Kotlince je spousta podvodníků. Od těch malých, kteří vám draze prodají šmejd nebo vám špatně vydají z nákupu až po ty obrovské, politiky, řízené velkými společnostmi. Solárníci, řepkaři, bankéři, velké obchodní společnosti. Jistě, ne všichni - ale najdou se v každém oboru i čase. A někdy se jim dává za vinu jen to, že se snaží vydělat - což je účelem každého podnikání. Někdy si myslím, že i "neziskové organizace" svou činnost provádějí za účelem zisku. Minimálně získávají teplá místečka pro své lidi - za slušné peníze ze státního (ať už našeho nebo unijního, případně norského rozpočtu) a ovlivňují veřejné mínění. Někdy se to povede, někdy méně jako například Hate Free. To jsou podvody konané na státní nebo mezistátní bázi, na ty máme vliv jedině při volbách. Tedy snad máme, osobně o tom pochybuji.


   Když vynechám už hodně provařené "šmejdy" se zdravotními pokrývkami, zázračnými světelnými "ozařovači" a nedostižnými hrnci za desítky tisíc tak se dostávám se k druhému konci spektra k solárníkům, kteří si dokázali prolobovat tak výhodné zákony, že se jim vyplatilo se zadlužit a začít stavět energeticky nevýhodné fotovoltaické farmy které dodávají energii hlavně v létě, ve dne, kdy není energetická špička a navíc za nevýhodné, státem silně dotované ceny, které v cenách za elektřinu pak platíme my všichni. Hlavně  se jim podařilo zákony zabetonovat a na jakoukoliv změnu, která by snížila jejich zisky odpovídají žalobami, že by změnou zákona byl zlikvidován jejich podnikatelský záměr. Nádherná lumpárna - odmítají nést riziko podnikání.

   Dneska mě zaujal  "střední třída" chamtivců. Banky a finance vůbec. Když začaly vznikat nové a nové banky a záložny, nabízely velmi slušné úroky z vkladů. Což se v mnoha případech ukázalo jako neprůchodné, zisky bank a záložen zdaleka nedosahovaly předpokládaných hodnot  a tak byly zbylé zbylé prostředky většinou vyvedeny z takového podniku do zahraničí a představenstvo bylo (v optimálním případě) pozavíráno. Nyní je situace víceméně stabilizovaná. Banky nabízejí hlavně půjčky s úrokem přes 6%, ale ani RPSN 400% není výjimkou, zatím co v bance uložené peníze jsou úročeny nanejvýš 1,1%. Je pochopitelné, že banky, pokud nechtějí samy riskantně investovat žijí z rozdílu těchto sazeb. Ale ten rozdíl je obrovský. Proto se ani moc nedivím té úporné snaze bank půjčovat peníze. Lichváři byli, jsou a budou a stojí jim za to i riziko nesplácených půjček. 

   Je až legrační, že mi banka, která spravuje část mých prostředků, neustále adresně nabízí milionovou půjčku ačkoliv ví, že by pro mě bylo neskonale výhodnější si při náhlé potřebě peněz z ušetřené částky prostě část vybrat a použít. Řekl bych, že mě až uráží způsob jejich uvažování - neboli považují mě za dokonalého pitomce.

   Pominu-li nepochopitelnou ochotu obyvatelstva se takto nevýhodně zadlužovat a fakt, že zisk bank jde jejich nadnárodním majitelům do zahraničí, tak docela chápu tendenci státu banky nějakým způsobem zdanit. A jen se o té možnosti začalo byť jen spekulovat, už jsou tu články plné výhrůžek, jak to dopadne na celé bankovnictví a na klienty bank zvláště. Prostě kdosi kdesi v dáli hrozí snížením jejich zisků a je třeba obyvatele řádně vystrašit. Není tohle náhodou poplašná zpráva?

Další kategorií jsou takzvaní finanční nebo investiční poradci. Vzpomínám na jiné šmejdy, se kterými jsem se setkal osobně - Herbalife.  Multilevelové podnikání čili lidově "letadlo". Vrací se vytrvale v různých podobách a bývá kupodivu často úspěšné. Nechápu dost dobře proč.

   Zažil jsem jednou náborovou akci Herbalife, protože si najali divadelní sál i s personálem - a kupodivu řádně zaplatili. Dokonce po akci rozdávali prémie v nezanedbatelné výši, peníze přímo do ruky čili "dlaňovka".
Akce to byla naprosto příšerná. Mezi představováním úspěšných dealerů, kteří již mají vilu na Novém Zélandu nebo aspoň v Řecku jsem musel pouštět dokola kousek  jedné písničky od Tiny Turner, při které "roztleskávači" dokázali strhnout celý sál ke skandovanému potlesku. Atmosféra jako na hokeji nebo na Prvního máje za dob totality. Exaktické výkřiky úspěšných, provolávání slávy. A mezitím se ve foyer podpisovala spolupráce a kupovaly startovací balíčky.
Davové šílenství. Ale profesionálně prováděné. Když mi pan "Herbalife" vyplácel "dlaňovku", desetinásobek toho, co mi náleželo, velmi si pochvaloval, že jsem Tinu pouštěl v naprosto ideálních místech a jestli bych nechtěl s nimi jezdit jako zvukař. Částka za akci byla taková, že by mi k udržení životního standardu stačila jedna akce za šest týdnů a to mi nabízeli dvě týdně. Myslím, že jsem odmítnutím udělal jednu z největších chyb v životě. Než šílenství kolem bylinek na hubnutí/tloustnutí (jsou naprosto identické) pominulo, mohl jsem mít menší vilku. Takhle mi zbyl jen zdravý rozum. (Tedy doufám...)

   Úspěch takových podivných poradců a koučů tkví v jedné věci - v lidské chamtivosti. Mít pokud možno bezpracný profit. Hodně za málo. Při představě, jak se jim budou peníze jen hrnout podepíší bez úvahy třeba i směnku, se kterou pak obchodují jiní a ti jsou ochotni pro její vyplacení hrozit i exekucí. Z vidiny zisku je najednou velká ztráta - a nemožnost se u soudu domáhat spravedlnosti, protože smlouva je napsána dobrými právníky tak šikovně, že je právně nenapadnutelná. A v naší     
Kotlince se dodržuje spíše litera zákona než jeho smysl. On právní řád příliš odlišnou cestu ani neumožňuje. To je důvod, proč nemám rád právníky. Tedy - ne jako lidi, ale jako profesi. Všichni zůčastnění vědí, že je to jinak, ale právní názor je právní názor. A zákonný postup je zákonný postup. MUDr. Rath nám běhá po svobodě, protože soudce povolujícím odposlechy napsal ono povolení příliš neadresně, prý ho okopíroval z jiného případu. A je to! A může začít nové kolečko odvolávání a dovolávání. Je jediná jistota - i doktor Rath jednou umře. Tam mu žádný právník nepomůže.

   Druhou stranou mince je veřejné mínění, usilovně deformované novináři, kteří se z různých důvodů o nichž můžeme většinou jen spekulovat přiklánějí k jedné nebo druhé straně sporu. Objednávají si "mluvící hlavy" požadovaného názoru a předvádějí nám "neutrální spravedlnost".  Božínku - jak vidím některou z těch Talking Heads na obrazovce, už předem vím, co bude říkat. 

   Kdyby lidé nebyli tak chtiví zisku a používali selský rozum a instinkt, bylo by mnohem jednodušší tady žít. Je mi sice líto stařenek a stařečků, kteří kvůli exekuci přišli o všechno i o střechu nad hlavou - ale z devadesáti procent si za to mohou sami. Chtěli utrácet nad své možnosti - už třeba jen proto, aby svým nedobře vychovaným potomkům kupovali drahé dárky ve snaze je nějak obměkčit, donutit je ke slušnějšímu chování ke svým rodičům. Totéž platí o matkách - samoživitelkách, které navazují známosti s muži, o nichž nevědí skoro nic a pak se diví, že se z nich vyklubou sobci a násilníci se kterými nelze žít. A pokud se pokoušejí o novou známost, což je mnohem těžší, protože už mají "outěžek",  až příliš často si vybírají muže s podobným profilem jako byli ti, kteří je opustili. Co s tím, když se chovají jako nesvéprávné osoby?      




Za většinu průšvihů ve svém životě si můžeme sami.






20 komentářů:

  1. Co s tím? Nic. Příroda.

    Banka a peníze.
    Když je to tak, a banka je takový chamtivec, není lepší než mít úspory uložené v bance, mít je v jejích akciích obchodovaných na kapitálovém trhu? Jestliže banka funguje, vydělává a roste, rozděluje zisk v podobě dividendy. Neolatíš bance, ale banka platí Tobě. Jsi spolumajitel. S tím stoupá cena jejích akcií. Porovnej zisk z úroků (nepokryje ani inflaci) se ziskem z dividendy. Nemusí to být banka. Například Philip Morris. Dlouhodobě prosperující, výnos stabilně před sedm procent ročně. Byl k mání i pod pět tisíc. I za devět byla dobrá koupě. Nyní je za něco přes třináct. když byl za devět, hrubý roční výnos byl kolem deseti procent. To je o něco víc než úžasných 1,1 procenta podle reklamy. Samozřejmě, má to nějaké nevýhody. Peníze nelze "vybrat" tak rychle, třebaže řádově v horizontu dní. Ani extra výhodně, jestliže se nesejde potřeba s výší kurzu. Je s tím spojeno nějaké riziko. Nutno se starat. Třebaže ne tak intenzívně jako když chceš tím aktivně vydělávat. Lidé většinou se nechtějí starat. Pak dostanou oněch úžasných 1,1 procenta.

    Chamtivost. Ano. Často smíchaná s leností. Na druhou stranu lenost maskovaná skromností. Demaskovaná závistí. K tomu to obecné prokletí dolů šlapat, nahoru se hrbit.

    Za většinu průšvihů ve svém životě si můžeme sami. Ano. Je však příjemné mít to na něco či na někoho svést. Dřív se kdesi říkalo: "Bohové mi nepřáli". To se jeví jako nejpřijatelnější výmluva. Člověk je chybující. Někdy je lepší "Bohové mi nepřáli" než si pořád vyčítat. Na druhou stranu to neznamená se nepoučit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SCHU, máš pravdu, s fondy musí člověk umět zacházet. Můj vnuk chtěl jednou zhodnotit svoje úspory, nevěděl, jak na to. Obrátil se na radu k babičce. Důkladně jsem se poučila o všem možném v bankovnictví a vsadila jsem na jeden fond s tříletou výpovědní lhůtou. Sice trochu sázka do loterie, ale risk je zisk. Vnoučkovi to přihodilo třicet tisíc navrch.

      Vymazat
    2. Kdo mi poradí?
      Ve financích se naprosto nevyznám, kolega, který se údajně vyznal, přišel už několikrát o své vklady. Zatím jsem nakoupil trochu zlata pro případ totálního krachu systému - ale i to zlato ztrácí hodnotu. I když "houpavým způsobem". Neumím "hrát a burze" a nebaví mě to. Zoufale nebaví.
      Tak co? Mám trochu peněz, které vytrvale ztrácejí hodnotu - málem ji nedokážu pomocí nových vkladů udržet. Ale co až přestanu být "prdůchem"?

      Vymazat
    3. Zemědělská půda, je jistota, raketnyj růst ceny to jasně ukazuje a její nedostatek na trhu podporuje, proč asi nakupují jinostranci jak zjednaní??? Počty jednoduché, hospodaříš 50t/ha/rok, pronajímáš, 5t/ha/rok. KUPUJ pokud máš!!! ZACO A KDE.
      4P

      Vymazat
    4. Kocoure, myslím, že to prokleté zlato je pořád to nejlepší, co je. Můžeš si do něj kousnout a pořád drží.Prachy ne. Kupuj si cihličky. Ks za dvěstě tisíc. I když zlato se houpe, pořád je to zlato. Už dávno nejsem prduška a přece žiju a to docela a velice dobře, Vy jste na to doma dva. A já jsem navíc v Praze, kde je draze. :-)

      Vymazat
    5. Kocoure, problém je právě když nebaví. Vklady...když vidím úžasnou nabídku banky na úrok 1,1%, který nepokryje ani inflaci, to je mizérie. Něco by se našlo, například jsou zajímavé dividendové akcie s výnosem přes pět procent ročně. Ale jistotu dát nemohu. Kromě toho to vyžaduje aktivní přístup. Neznám konkrétní fond, který bych mohl doporučit. Nemám zkušenosti. Něco důvěryhodného by měla mít Komerční banka. Když už. Solidní podnik. Rozhodně ne nějaký úžasný nový inzerující fond nabízející úžasné zhodnocení.
      Zlato nikdy nebyla špatná investice. Dlouhodobě je uchovatelem hodnoty. Astra má dobrý nos. Je dobré vážit mezi likviditou a diskontem.

      Střihnul jsem další verzi toho Wagnerovského cédéčka, snad už bude vyhovovat. Přání bylo mezi skladbami sedmivteřinové pauzy. Hlavně, že jsem si dal tu práci aby pěkně navazovaly. Když bylo přání.... Tak snad už se bude líbit. Tuze bych si vyčítal, kdyby mojí vinou se objednatel nedostal do Valhally.

      EK, ano, kus úrodné půdy, voda, kus lesa.

      Vymazat
  2. Astro, to je příjemné. Fondy jsou pro toho koho nebaví aktivně investovat. A pro dlouhodobé investování. Nutno pečlivě vybírat.

    OdpovědětVymazat
  3. JO, a GOGO MAŽE AŽ TISKNE! Cuckrhora je jen kašpárek na niti.
    4p

    OdpovědětVymazat
  4. EKopřažskéoskartě8. března 2017 v 6:59:00 SEČ

    Stále jsem překvapen, nebo už ne?
    V Pravdaláskastánu ojebává každý každého. Ministr kasy křičí chyťte zloděje, zatímco šátrá jednou rukou v kapse každého, nejen živnostníčků-parazitů ale i těch, kteří blahem chrochtají nad šikanou ostatních, a druhou ruka má hluboce ve vaku prachů EU. Dorazila to ubohá imitace, ubohohohohého rudého nebo jak,„OSKARA“ . A kořeni jsou všichni, ten co prodal KHARLŠTEJN , prodával co bylo k vidění, ale tahle povedená FILMPOKADEMIE dokázala prodat něco co neviděl nikdo a ještě to pořídila z peněz GRANTOPOPLATNÍKŮ tedy na nevratnou půjčku! To byla síla, a ten umozážitek, na ten nezapomenu do smrti, i já blb, vidlák, waldman, křupan z povolání dle Pražské Kavárny.
    A s tím zlatem je to také tak, likvidita žádná, je inertní, nejde ho sežrat, ale pocit vlastnictví je opravdu slastný. Na kusu půdy vyrostou aspoň brambory, sice až za rok, i to je však jen můj nízký jednoduchý a blablabla názor.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EKo, já ti odpovím popražsku a požižkovsku. Závidím ti tvoji přírodu, možnost pěstovat si brambory a ledacosy další, dejchat čistej vzduch a obdivovat, co kde roste, co kde leze, jak dupou králíci, ptáčkové jak se tužej, aby mohli snášet a vychovávat písklata - máš, co my ve městech nebudeme mít nikdy. To jsou tvoje poklady. My to ve městě máme horší. Nejsi žádnej křupan, ani blb a vidlák a nějaká ucmrdlá "kavárna" ti může bejt u zadku, ale zapomínáš, že žijeme v různých prostředích a podle toho musíme volit. To "zlato" není pocit vlastnictví, je to v podstatě platidlo v každým čase, je to naše políčko, který nám dává jistotu, že se najíme. A že to budeš ty, kdo nám braḿbory třeba za to zlato někdy dá.

      Vymazat
  5. EK půda má nevýhodu v tom, že když ji nemůžeš uhájit, že si ji nemůžeš vzít s sebou. Různé statky v různých situacích mají různé výhody a nevýhody.

    Nejcennějším statkem pro přežití jsou znalosti a dovednosti produkovat univerzálně žádanou užitnou hodnotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusím odpovídat, odpovídá samo. [;>)
      Ano, políčko si nemohu srolovat a odnést. A když mi ho někdo silnější zabaví nebo obsadí, tak mi nějaké kupní smlouvy budou "na dvě věci". A potomkům? Taky na dvě. Tak jako před lety stát (tedy státní OKD) začalo vyvrhovat zpět majitelům pozemky, které zatopilo při důlních pracích.
      Celoživotnímu divadelníkovi je zpustlý švestkový sad a pole zarostlé po generace rákosím taky "na dvě věci". A 10 metrů státní silnice, která vede odnikud nikam, takže tam ani mýtné brány nemá smysl stavět. Nikdo tamtudy nejezdí. Tedy - já se tam tak jednou za dva roky podívám, abych vzpomenul na své dětství.

      S tou schopností umět něco užitečného, prodejného je to taky poněkud vachrlaté. Až nastanou bídné roky po dni "D" - kdo asi tak bude potřebovat zvukaře, fotografa nebo kameramana?
      Aha?!

      Vymazat
    2. Kocoure, nejde o to na co máš papíry nebo v čem jsi nezdatnější. Umíš lecos dalšího, třeba bastlit.

      Vymazat
  6. Při veškeré úctě: s tímto "........" https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Nejv%C4%9Bt%C5%A1%C3%AD_%C4%8Cech&action=edit&section=1
    nelze již skutečně nic vynaleznout natož z toho dlouhodobě žít, nebo ano?

    skutečná je to e....ta národa?
    Pozdrav: Vaše IP adresa spadá do rozsahu, který byl zablokován na všech wiki.

    Zablokování provedl Billinghurst (meta.wikimedia.org). Udaným důvodem bylo Open proxy: +
    4P

    OdpovědětVymazat
  7. Do Vzkazů vpravo...

    S tou paní bych se chtěla kamarádit, mluví i za mě.

    V době komančů jsme měli doma takovou pěknou strategickou hru - jmenovala se byznys - my jsme jí říkali buzinec. Byla to hra pro kapitálisty, takže jsme ji měli tajně a učili jsme se na ní, jak získávat majetky.Už tenkrát bylo všem jasné, že dostat pod palec vodu a energie a obchody a činžáky a hotely - zkrátka všechno, bez čeho kapitalista nemůže existovat - je výhra z loterie. Hra byla neustále rozložená na velkém stole - probíhala, kdykoliv se nás pár sešlo a byla jako učební pomůcka nadevše. Na hře jsem se naučila víc než ve škole - ale tenkrát to byla JEN hra. Co se hraje teď u nás v zemi, to už legrace není. Česká spořitelna je německá, voda je francouzská, spousta věcí je italská, ale též ruská a ukrajinská, i Vietnamci a Číňani se činí. Blízký východ je na řadě. Za pár let tu bude euro a korunovační klenoty si koupí nějaký emír pro svoji zahalenou madam, aby ho měla jak rajcovat po nocích. Karlova koruna jí bude jistě slušet. Jo, klesli jsme hluboko, a bude hůř! Ale to neznamená, že se kvůli tomu přestaneme radovat ze života. Já tedy ne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si pamatuji v té hře byl také bankrot, exekuce, vězení, blázinec, sebevražda.. nebo se pletu? TO všechno je dnes volně přístupné založením živnosti, pokud nemáte 1000 kč jak říká NEBUREŠ.. podpořím Vás darem, jistě si užijem všichni až to dáte do placu..
      4P

      Vymazat
    2. Eko, to byla kapitalistická hra - co pamatuju, snad tam bylo jen vězení, a bankrotáři byli taky, pokud neměli fištróna. A hra měla svoji vlastní měnu a všelijaké další finesy. Byla bezvadná.

      Vymazat
    3. EK o jensimaluj....ASTRO!12. března 2017 v 14:05:00 SEČ

      ASTRO, já tu hru znám, vždyť ji denně hrám a někdy taky vyhrávám.......ALE, ANO, dnes tu máme korporátní socík a v něm neplatí pro jednoduché poctivce žádná pravidla.....http://pravyprostor.cz/navod-na-likvidaci-zivnostniku-a-malych-a-strednich-podnikatelu/
      nekrátím, raději to nečtěte, nejsou to Strugačtí, nene.
      4P

      Vymazat
    4. Ano EK, tohle se používá, ale když vám na tom co děláte záleží a víte, co se dělo a čas od času děje jiným, tak se prostě myšlenkově i prakticky připravíte na určité eventuality a máte prostě plán B, takže přijde-li likvidační pokus, sice vás to zasáhne a zdrží, ale nezastaví, neb štěstí přeje, ale nejvíc těm připraveným.

      Vymazat
    5. Monopoly jsou sice fajn, ale po nějaké době už to začíná být poněkud únavné. Několik prvních her jsem si užil, pak to nějak přestalo být ono.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)