Prohledat tento blog

středa 25. ledna 2017

Maminky a intelekt







   Vášnivou diskuzi o genderových stereotypech* vyvolala báseň Maminka od spisovatele Jiřího Žáčka. Z veršů, které se objevují v několika českých čítankách, podle kritiků vyplývá, že hlavním posláním žen je péče o děti, což rozhořčilo řadu feministek.






„K čemu jsou holky na světě? 
Aby z nich byly maminky,
aby se pěkně usmály
na toho, kdo je malinký. 
Aby nás měl kdo pohladit
a povědět nám pohádku. 
Proto jsou tady maminky, 
aby náš svět byl v pořádku.“


  O smysl básničky se nemá cenu nějak přít. Co je pro mě naprosto nepochopitelné, je reakce feministek a jejich obdivovatelů.

Mám pro ně jen pár otázek:


  • Kdo porodí děti, když ne ženy? In vitro umíme oplodnit, nikoliv však donosit dítě.
  • Kdo se má o ně láskyplně starat když ne maminky a tatínkové? Chtěly by snad nápisy "Nehladit!", "Neusmívat se!", "Nevyprávět pohádky!"?  Nebo dokonce "Nekrmit!"? O něco podobného se pokoušeli v dávných dobách jak v Sovětském svazu, tak v nacistickém Německu. 
  • To, že se žena stará o své nebo i jiné děti ji nějak omezuje? Nemůže být úspěšná jinde pokud sama chce a na roli matky resignuje? A pokud si sama zvolí roli matky velkém rodiny - což je rozhodnutí přirozené a nelze ji v tom nějak bránit - co s tím má společného Žáčkova básnička? 
  • Pokud popřeme tahle základní poslání ženy, popíráme tím i schopnost lidstva se množit - tedy udržet při životě. Tohle by se feministkám líbilo?
  • Ostatně - každá žena se může rozhodnout, že děti mít nebude a bude se starat o svou kariéru. Třeba atomová fyzička Dana Drábová. A je velmi úspěšná - aniž by jiným ženám předepisovala, co mají dělat. 
  • Faktem ale je, že když takovým kariéristkám začínají odtikávat biologické hodiny možnost mít děti, dělají všechno možné i nemožné,  aby si vlastní děti pořídily.  Protože tohle  je volání přírody. 
  • Proč se místo kritiky milé  básničky nevěnují kritice postavení žen v islámu, které je, na rozdíl od postavení našich žen, opravdu téměř omezeno na rození dětí a uspokojování mužů?  (Možná proto, že by tím zkřížily cestu jiným blouznivcům, kterým se říká "multikulturalisté.")
  • To, že nějaká zmatená intelektuálka reaguje naprosto nepřiměřeně mě tak ani nepřekvapuje. Někteří vzdělanci už ani neví, co je přirozené, žijí si v nějakém svém vymyšleném světě.  Budiž. Ale proč se takovými [cenzurováno autorem] vůbec zabývá někdo mimo jejich ublížené kruhy?
  • Pokud feministkám nebo jiným (intelekt) uálům idea básničky nějak vadí, mohou si přece dát slib, že nikdy žádné děti mít nebudou a když už a nepodaří se jim své děti někam "vymístit", tak že se aspoň na ně nikdy, opakuji NIKDY neusmějí. 

Bo tak je to správné !?  


Tyhle myšlenky a diskuze pramení z přílišného blahobytu. Babička vždycky říkala: "Hlad na vás a polské vši!"  Nevím sice přesně, co jsou to polské vši, ale znamenalo to, že si nevážíme toho, co máme.


*/ genderový stereotyp je vlastně tisíciletá zkušenost lidského rodu. Zdá se, že ji budeme muset objevit znova.



Obecně o nesnášenlivosti:

   Betonový památník poblíže  Reichstagu v Berlíně prý  začíná praskat.  Daleko dříve než sloupy se začala v očích Němců drolit prestiž památníku. Již během stavby se přišlo na to, že postřik na sloupy proti sprejerům vyrábí firma, která za 2. světové války produkovala Cyklon B*. Tento plyn používali nacisté k zabíjení Židů v plynových komorách.

   Většina německých firem se nějakým způsobem "omočila" ve vyvražďování Židů. Méně nebo více. Takže se jedná o "dědičný hřích"?  Kdo určí, kde je přesně ona hranice, kdy se s Němci už nebudou Židé bavit? Nejsou zrovna tahle rezidua, příčinou současné německé neschopnosti vidět ohrožení Německa způsobené současnou migrační vlnou? 

    Nelze udělat za ničím "tlustou čáru". Nevíme totiž, kudy ji máme vést. Ale lze zcela programově a postupně zapomínat na utrpěná příkoří. Není jiné cesty. Protože taková "dokonalá paměť" jednak znemožňuje jakoukoliv rozumnou spolupráci, jednak je zneužitelná pro jakékoliv výpady proti druhé straně - z příčin obvykle zcela jiných. A kolotoč nenávisti se vesele točí dál.



*/  Cyklon B byl vyvinut jako prostředek na hubení hmyzu. Pak byl požíván jinak, jako prostředek masového vraždění. Protože byl levný. Co všechno se ale dá použít jako zbraň hromadného ničení... 

33 komentářů:

  1. Kdyby už ti soudruzi kritikové ráčili odebrati se na hajzl, vlézti do mísy a zatáhnout za splachovadlo nebo ho stisknout, aby už byl konečně od nich, arogantních, namyšlených a drzých, uřvaných hovad už konečně a hlavně navěky klid, udělali by tím nám ostatním, zatím ještě mlčící většině, obrovskou radost. Jinak nám asi nezbyde, nežli přestat mlčet a vykázat je do patřičných mezí a to i metodami, které se jim ani trochu nebudou líbit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EKovlezsplachuhajzlů26. ledna 2017 v 6:37:00 SEČ

      Neráčí, nenacpou, nespláchnou, to budem muset udělat MY.
      napsal Brendan O'Neill naproti.
      Je jasné, že TADY JE TO STEJNÝ, JEN TOHO TRUMPA NENÍ.​

      Vymazat
    2. Na túto básničku inak ako prvý upozornil Vít Klusák, toho času režisér (napr. "dokumentu" Český sen) distingvovaným ksichtoknihovým príspevkom: "K cemu jsou kluci na svete? Aby psali takovyhle debility. (Citanka pro 2. rocnik, Cteme s porozumenim, nakl. Nova skola Brno, vydano: 2015!!!)"
      V tomto prípade sa s navrhnutým toaletným postupom plne stotožňujem.

      Vymazat
    3. EK, jsem pro, kdy se do toho dáme?

      Vymazat
    4. Ve středu.
      4P

      Vymazat
    5. Ve středu 1.2. nemohu, ale trváte-li na středě, tak 8.2. by to nejspíš šlo :-)

      Vymazat
    6. Náhle mi zde jaksi unikly souvislosti. Ve středu? Proč právě ve středu? Nebyl by pátek lepší? V sobotu bývá fraj, člověk si může pospat a tak. :-)

      Vymazat
    7. Proč středa? To ví EK, třeba nám řekne proč :-)

      Vymazat
    8. :-) Kdo se moc ptá, moc se dozví ;-), no, je fprostřed.
      4P

      Vymazat
    9. Kdo se moc ptá, moc se dozví? Jak kdy ;-) Často je to totiž tak, že kdo s moc ptá, prd se dozví :-)

      Vymazat
    10. Jojo, to jste mě pobavili! :-))))

      Vymazat
  2. Moje máma měla spoustu všelijakých průpovídek (viz hejbací madrace), a když se na někoho namíchla, pravila: Urvat hlavu, hodit do hajzlu a dloooouze spláchnout! Přitom to byla maminka moc hodná, žádná divoženka.

    OdpovědětVymazat
  3. Příroda si poradí. Jako vždycky. Ostatně, prostý lid tohle netrápí. Tak ako ho netrápí celý lajfstajl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zato ho trápí jiné věci, nebo si to aspoň myslí a reaguje na ně všelijak, a předvádí při tom od překvapivé moudrosti až po naprosté blbosti skoro celé spektrum možného.

      Vymazat
    2. Z lidské přirozenosti nemůže jinak. Každý má nějaké své trable. Jen někteří je povyšují na záležitost celého lidstva

      Vymazat
    3. Ano Obuvníku a s těmi druhými (některými), to už pomalu, ale jistě, přestává být jak k vydržení, tak k žití.

      Vymazat
  4. Astro,
    nedá mi to, abych se nepochlubil se svojí průpovídkou: "Strčit do pytle a pod led"

    Juraj:
    K čemu jsou kluci na světě? Aby byly z holčiček maminky!
    To je přece dostatečně GenderFuj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kapitáne, hezká průpovídka a ještě hezčí vtipná odpověď na blbou otázku :-) Kdo se moc ptá, moc se dozví ;-)

      Vymazat
    2. Já tyhlety genderový problémy nemám ráda. Všechno, co se vymyká normálu, smrdí čertovinou. A každá úchylka je nebezpečná.Jsem dost tolerantní, ale přes jasné hranice nejdu.

      Vymazat
    3. Astro, moje řeč. Nemám rád genderasisty a ještě míň mám rád jejich debilní projevy.

      Vymazat
  5. Tohle je jen přechodnou chorobou, která přejde sama o sobě nebo i se substrátem, který víc a víc připomíná osazenstvo Archy B křížené s Bandar-lógem.
    Jako optimista spoléhám na zápornou zpětnou vazbu. To ale je dlouhý proces velmi přesahující délku lidského života. Nětěstí tyhle píčoviny se zatím daleko víc projevují v mediálním než reálném světě a všednodenním životě. Chápu, že v některých oborech lidské činnosti se to může projevovat víc, ale jde především o obory zbytné. Jediným oborem, ve kterém se to může víc projevit, je již dlouhodobě feminizované školství, a skrze něj ideologická nalejvárna. Tu už jsme zažili v jiné podobě. Doma bylo vysvětleno,že o lecčem leckde neradno mluvit, a naopak o lecčem mluvit jinak. I tuhl schízu jsme přežili. Nynější krávoviny, zatím, nedosahují té úrovně. Naopak nebezpečný je obecný úpadek, faktická kulturní a výchovná nefunkčnost rodin související s životním stylem. Pozorovatelný úpadek už v průběhu jedné generace. Není to důsledek genderismu. Jenže, je otázka, do jaké míry je to nepřirozené, a do jaké míry je to přirozený projev přirozeného rozložení obecné kvality. Jak se to projevuje, a jak to vnímáme. Že více vnímáme negativa než pozitiva. Že více jsou nám, protože je to mediálně, reklamně a tedy obchodnicky přitažlivější ukazována negativa. A že na vnímání negativ představující nebezpečí jsme od přírody nastaveni. Co funguje, tomu nevěnujeme pozornost. Tak jako když nás nebolí. Není až tak málo lidí, kteří "normálně fungují". Jen jsou svojí normálností neviditelní. Bohužel, musejí vynakládat úsil, aby normálními zůstali, a aby normálními byly i jejich děti, jestiže je mají. Nespoléhat na školu, naopak, včas je naučit hodnotový systém, a odolávat negativním vlivům okolí, především odolávat svodům těch "nakažených" a nástrahám všech, kteří je chtějí zotročit. Že žijí ve společnosti, ve které jsou různí lidé, i zlí a blbí. Jak je rozeznat a jak se jim bránit. Na to není zapotřebí hluboké filosofie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak tady bych si dovolil oponovat.
      Protože "nenechat se zblbnout" je těžká věc. Jedna příhoda ze života: V jednom domě, bloku s dvorem, byl velmi přísný domovník. Když se tam hrál fotbal nahlas, bral klukům míč, střílet se tam vůbec nesmělo... Prostě klasický dospělák - prudič. A tamní děcka dostala dost zvláštní nápad. Vždy, když někdo z nich správce potkal, slušně pozdravil a dodal "Pane, vy máte hrozně velkou hlavu!" Tak dlouho se tomu správce usmíval, až se jednou oběsil. V dopise na rozloučenou napsal, že už nemůže žít mezi lidmi, protože má "hrozně velkou hlavu".
      S těmi pitomostmi genderovými i jinými to platí také. Když masáž trvá dostatečně dlouho, chlapci si sedají na záchod, když jdou čůrat. A bílá holčička se stydí za svoji světlou pleť a opaluje se do spálení.
      A negativní přístup? Vyhrožování všesvětovou katastrofou neboli "Hanibalem ante portas!" je přece stále platné. Chilialisté, rok 2000, konec mayského kalendáře 2012, ruští hackeři, šílený Trump, ptačí chřipka, prasečí chřipka, pád planetky na Zemi a co já vím ještě. Jo - nezapomenout na "global warning"!

      Vymazat
    2. A jsme u toho, ve středu, fprostřed týdne, vypukne ta "světová wařba". Sraz u "kremáku" v 10.00 h, chlorové vápno a lněné prostěradlo s sebou.
      4P
      no to je depka!

      Vymazat
    3. Co si počnu? Nemám co na sebe natož lněné prostěradlo.. Mám samá vypínací a jedno je červené. To mi sluší. Já jen, abyste mě poznali.V ruce budu mít ratolest a nad hlavou mi bude poletovat cvičená bílá holubice.

      Vymazat
    4. Kocoure, tohle nebyl důvod, proč se domovník oběsil. Oběsil se proto, že byl magor. Jak se projevovalo v jeho chování. Ne příčina, ale příznak.

      V mnohých případech podmínkou zblbnutí je příslušné intelkutálno (neplést s inteligencí).

      "Ty Franto, co si myslíš vo tom konci světa?"
      "Vo kterym?"
      "No vo tom že se nějak seřaděj ty planety. Řikali to v televizi a stará to někde četla, vona tyhle věci furt študuje."
      "Jo tam sou samý píčoviny. Takovejch už bylo. A co se stalo, vole? Hovno. Tak to vidiš. Ser na to, Kadle, večer hraje Bohemka. Popojedem. Ještě jednu rundu!"

      Zatím co o kus dál ve vinárně....

      Vymazat
    5. Obuvníku, ony se už projevují i v reálném životě, jakýmsi všeobecným poklesem dovedností, znalostí, morálky, vzájemných vztahů a kdečeho kolem nás. Obávám se, že čím dál tím méně se jedná o přechodnou, pomíjivou chorobu. Začíná spíš jít o celkový a plošný úpadek, tedy něco, co přejde i s substrátem. Jde o tak rozsáhlý a plošný úpadek, že by nás nakonec mohl uvrhnout o stovky až tisíce let nazpátek a který jestli se mu účinně nepostavíme, bude ve svých křečích ošklivý, drtivý a vražedný.

      Kocoure W2K, mayský kalendář a pod., to je jen zábavný folklór, mnohem horší jsou demeneti, co zkoušejí projet prakticky pravoúhlé zatáčky rychlostmi 120 km/h a vyššímu a ani se nestihnou začít divit, že to fakt nejde, nebo projíždějí protisměrem zatáčky, kam není vidět a dost často berou sebou do pekel i někoho, kdo měl jen smůlu byt v blbý okamžik na blbém místě. Přobývá bouraček, kdy debil z nejlevějšího pruhu odbočuje doprava a upřímně se podivuje, když ho zprava „napálí“ nekdo, kdo z prostředního či pravého jede rovně, ta drzost a nepředloženost, že... Dementů, co si myslí, že jejich bezpečí je starostí někoho a berou to jako samozřejmost, je bohužel čím dál, tím víc. Nikdo s tím reálně vzato nic nedělá, ani se o to nepokouší a statečně ignoruje fakta, takže dá se jen konstatovat, že nepochybně bude ještě hůř.

      Vymazat
    6. Draku, ad dementi.
      Ono to má jistou zvrácenou logiku. Hvězdičky šoubyznisu dávají na odiv jak byly tupé v matice, fyzice a chemii, stát se stará aby ovčan nemusel být zodpovědný za nic mimo placení daní a poplatků, tak potom ti dementi hledají adrenalin jinde. Bohužel při tom berou s sebou ostatní, v horším případě to odnesou jen ti ostatní.

      Vymazat
    7. Kapitáne, dokud sebou ti dementi neberou do pekel i jiné, kteří za nic nemohou a vůbec o to nestojí, tak je vše v pořádku. Dementům bych adrenalin umožnil, dokonce i zadarmo, na mosteckém a brněnském okruzích. Tam by se například jednou za týden mohli sjet ze široka i zdaleka zdarma a oni a jim podobní by se tam v ty pro ně vyhrazené dny mohli navzájem i sebe sama pozabíjet do syta a neomezeně... Nicméně co se provozu na veřejných kominikacích týče, měli by ty líné, vyžrané, dopravácké držky zvednout ty jejich vypasené zadnice ze židlí a dotyčné blbečky hnát před soud za obecné ohrožení a soudruzi soudci by to také měli reálně a na dlouho zavírat. Do basu či do blázince, to je fuk, ale rozhodně by to měli v každém případě vykopat ze silnic, nemá to tam co dělat. Je to až příliš nebezpečné. Stejně tak by ale měli neco dělat s kretény, co v nejlevějším pruhu jedou na 130 km/h ani ne 90 km/h a tvrdošíjně odmítají vypadnout. Také poslední dobou poměrně dost rozšířený a oblíbený nešvar, sice o něco méně nebezpečný, než ty neřízené střely, ale s takovými apatickými a nečinnými dopraváky, jako jsou ti naši a s takovými aktivními, bezohlednými a hlavně přičinlivými „ucpávači“, jako jsou ti naši, musí zkolabovat jakýkoliv dopravní systém.

      Co se celebritek a hvězdiček týče, měly by pokud možno co nejčastěji zažívat cosi podobného, co zažila Kateřina Jau-Jau Biomasa v pořadu Jana Krause. To aby se dobře naučily a zapamatovaly si, že držet hubu je asi tak to nejlepší, co se při jejich debilitě asi tak dá dělat. Jinak na ně ta debilita praskne...

      Vymazat
    8. Před chvíli jsem své ženě vysvětloval, co jsou to "uálky". Protože se podivovala, že mezi "genderbábami" není ani jedna inženýrka, doktorka přírodních věd a podobně. A že všechny mají mastné vlasy, jsou nenalíčené a většinou obrýlené. Prostě kostým stejný jako u beatniků, dětí květin. heavymetalistů, punkerů atd.

      Poznámka stranou: Když jsem ještě navštěvoval odborné veletrhy po Evropě, abych "udržel prst na tepu doby", zjistil jsem, že s jistotou poznám návštěvníky podle oblečení. Obchodníci chodili v jiných hadrech než hudebníci, "vážní" muzikanti byli snadno rozeznatelní od popíku a beatu, zvukaři vypadali zase jinak a běžné publikum, "sběrači prospektů", nosili zase jiné svršky.

      No a potom jsem se podíval do zrcadla. Zapadl jsem do kategorie "zvukař a hudební režisér klasické hudby". To mě dost rozladilo, protože jsem se nijak nesnažil zapadnout. Ale je to asi přírodní zákon. [;>D

      Jaké máte výsledky pozorování vy, štamgasti?

      Vymazat
    9. Kocoure, výsledky pozorování mám do nějaké míry dost podobné těm Tvým, krom toho, že nenacházím skupinku, kam bych s mým oděvem a obuví, tedy zevnějškem zapadl. Jenomže můj zevnějšek není tak úplně to, co bych na sebe vzal, kdybych o tom zcela a plně rozhodoval já sám. Je to takový vyvážený kompromis mezi tím, co bych chtěl já sám, tím, co je na trhu, co se dá zaplatit z mého rozpočtu a na čem se shodneme s mou lepší polovičkou. Na druhou stranu, oděv má funkci především ochrannou, to aby nám nemrzla zadnice a také abychom nebudili pohoršení u našeho okolí. No a ano, má i určitou funkci kulturní a estetickou a s tou už je to horší, protože to není tak zcela a na 100% ovlivnitelné tím, co bychom my sami rádi, ale tím, co je kolem nás k mání. Tyto 2 množiny se v mém případě ani zdaleka neshodují, zejména ne potom, co třeba skončila prostějovská oděvní fabrika a jiní mí, dříve oblíbení výrobci. Zjevně je ale na mně už na první pohled vidět, že ke „kravaťákům“ určitě nepatřím a to mi vcelku stačí, většinou tak totiž vypadat nechci je to to poslední, co bych chtěl, nebo o to nějak stál :-)

      Vymazat
    10. Můj synek je ajťák a taky nezapadá. Těžko bych popsal jeho styl. Snad - cestpvatel bez prostřžedků, ale dbající na svou důstojnost.
      I když - ajťák je hodně široká báze. Od síťařů s kabelou přes rameno až po šéprogramátory velkých firem - typické kravaťáky.

      Vymazat
    11. Ano, je to velice nesourodá sebranka. Nejdřív přijdou ti hraví a tvořiví a přivedou něco na svět. V jejich šlépějích pak přijdou obchodníci a právníci, tedy „kravaťáci“ a vše si přivlastní, zpoplatní a hlavně rozeštvou a pohřbí, protože odmítnou tak nějak uznat, že ta věc, kterou si přivlastnili, nebude schopná žít dál bez těch tvořivých a hravých, které vykousali, obrali a vyhnali...

      UNIX byl zpočátku také docela fajn záležitost, než přišli obchodníci, právníci, soudci a další sebranka, což celou tu původně báječnou věc poslalo kamsi do kytek. Tedy spíš pod ně. Byť pořád ještě ne definitivně a zcela.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)