Prohledat tento blog

sobota 9. ledna 2016

Agent Smith

  Posledních několik dní to venku přestalo vypadat jako nepovedené jaro a teď to vypadá jako nepovedená zima. To, co se děje kolem nás mi připadá rovněž poněkud nepovedené. 
Tedy dost nepovedené. 


   Už téměř nikdo nemluví tak, jak mu zobák narostl.

Politicko-korektní způsob mluvy je stejně nepřirozený, jako "ptydepe" ve "Vyrozumění" Václava Havla. Když někdo vysloví myšlenku bez toho, aby ji prohnal politkorektním, genderovým, antirasistickým a bůhví jakými filtry, stává se automaticky renegátem. Dovolil si mnoho.
Jan Hus byl takový.
A Martin Luther.
Dokonce i Martin Luther King.
A taky Martin Konvička nebo Petr Robejšek.
Vůbec nezáleží na tom, jestli mají pravdu (ať už subjektivní nebo objektivní). Odchýlili se od "písma svatého" a měli by být, i bez koncilu, mediálně upáleni.


   Jenže zatím ještě existuje několik paralelních informačních struktur. Ty sice trpí neověřitelností faktů a spoustou lživého balastu, ale existují. A pokud si někdo dokáže zprůměrovat všechna sdělení z internetu, dojde k fenoménu, kterému by se snad dalo říkat "atmosféra doby". A ta nám tady houstne. 

   Jsou k tomu dva zásadní důvody: Nepoctivost (hlavně ze strachu o místo) oficiálních novinářů a státních reprezentantů a nesnášenlivost těch, kteří nemají k oficiální lince důvěru. 
   Nejprve je třeba konstatovat, že většinu lidí politika ve skutečnosti nezajímá. Dokonce ani o volbách, natož mimo ně. Musí přece sledovat TV seriály (ženy), akční filmy (muži) a horory (všichni). Pánové také fotbal, hokej a podobné zábavy, které se stát neodváží nějak významně omezit - pozornost lidí by se pak mohla soustředit na nebezpečnější věci. Nebezpečnější pro stávající věrchušku. 
   Římské heslo "Chléb a hry!" je stále platné. Máme se po materiální stránce nejlépe za dobu, kterou pamatuji. Obchodníci mají problém prodat tu spoustu zbytečného zboží, které lidé vlastně ani nepotřebují. Reklama se ale snaží ze všech sil a ceny klesají nejen ve výprodejích. Přesto narůstá nespokojenost a to dokonce i u těch, kteří tu "špinavou politiku" nemusí, protože si uvědomují, že mají v hlavě asi nějakou poruchu. Spočívá v rozdílu mezi tím, co vidí a co slyší. Poslouchá třeba v TV komentář o ubohých běžencích, o matkách s dětmi - a vidí samé mladé muže, zdravé a dobře živené, jak nechávají tu matku s dětmi vléct proviant i ty děti a sami jdou polehku. Slyší oficiální zprávy od policie a místních německých politiků, že se na přelomu roku před hlavním nádražím v Kolíně nad Rýnem vlastně nic nestalo. „Televizní redaktoři v rozhovoru před vysíláním dávali pokyn, aby (hosté) v souvislosti s událostmi v Kolíně nemluvili o uprchlících. Jinak bude rozhovor přerušen.“ 

   Předpokládám, že SF film Matrix asi bude také brzy na indexu - on je vlastně celý jen o tom. O umělé "realitě" nebo "entitě", jak chcete, která se pomocí mnohočetného agenta Smithe pokouší opravit jakékoliv průsaky reality do světa Matrixu. O vzpouře proti Matrixu. Ve filmu na to stačí pár superhrdinů. Ve skutečnosti je potřeba aktivizovat ty známé "masy", které se nedají jen tak "upálit". 

   A tady je druhá část problému. KDO to udělá. Kdo dokáže většinu ovčanů odtrhnout od seriálů,  hororů a fotbalu. Jak se mi jeví, nikdo takový v současnosti v Kotlince neexistuje. Pokud má nějaká skupina nebo strana v programu "burcování", je okamžitě polepena hanlivými cedulkami,  poházena vymyšlenými skandály, obviněna z čehokoliv. 
  K tomu účelu má věrchuška své, jak tady bylo na blogu nedávno definováno, Uály. Všelijací filosofové, politologové, sociologové, teologové ba i teatrologové, absolventi nebo studenti všelikých podivných oborů, které, kdyby neexistovaly, by nikdo nepostrádal, začnou plnit stránky a vysílací čas v médiích, kde dostávají dostatek prostoru k prezentaci svých často obskurních konstruktů, kde dokazují, že to "všechno je jinak". Jejich naprostá odtrženost od reality sice téměř vždy velmi rychle vyplave na povrch, ale tu už Uálové řeší jiný "pseudoproblém" - třeba akty ve vědecké knihovně. A pohoršují se, že jsou pak veřejnosti pro smích. Jen považte, oni (ony), které přednášejí na Oxfordu a jejich pravda je mnohem kvalitnější, než všechny ostatní. Obvyklá nadutost mladých Uálů, kteří by rádi svou výjimečnost nadoktrinovali svému okolí. 
   Ale jsou jen "tak trochu obtížní" - respekt, po kterém tak hlasitě volají se získává činy, nikoliv neustálým intelektuálním žvaněním. (Ne že by na tom staří Uálové byli o mnoho lépe. Ale umí svůj narcisismus trochu lépe skrývat.) Jenže Uálové tím vlastně dehonestují i ty intelektuály, kteří se nad problémem poctivě zamýšlejí a leckdo pak hází všechny intelektuály do jednoho pytle.

   Ne, že by na tom někteří publicisté byli o mnoho lépe. Třeba Lída Rakušanová je známou nositelkou názorů o nezbytnosti EU. Tu píše premiéru Sobotkovi a vytýká mu, že hájí suverenitu našeho státu, tu zase německé kancléřce Merkelové. Její názory patrně ty dva výše jmenované politiky nesouměřitelného významu nějak ovlivní a ti půjdou do sebe. Nadutost na druhou. A naprostá absence sebereflexe.  Ale podobně jako ona vystupuje valná většina komentátorů. Kam vítr, tam plášť. Hlavně se zavděčit vrchnosti. Nebo aspoň nevyčnívat z řady.

  Důvod proč není možné situaci nějak změnit, prorazit bariéru Matrixu je v tom, že ti, kteří jsou "protirežimní" mají na způsob řešení různé, často antagonistické názory. To je sice v pořádku, ale oni navíc tvrdě bojují jeden proti druhému.  Převlékání kabátů, byť se děje na jedné straně fronty, rozhodně tomu neprospěje. 

   K rozchodu  Petra Hampla se Svobodným: Petr Mach je europoslanec a ti se, jak známo, rychle přizpůsobují tamnímu trendu. On to není zas tak špatný "džob", být europoslancem. Takže záhy vyměknou a "Óda na radost" je pro ně relevantnější hymna než písnička "Kde domov můj", hraná slepým houslistou.   

   Navíc Svobodní se spojili se Stranou soukromníků, které bude (prý transparentně) poskytovat  senátor Ivo Valenta, majitel fy. Synod, která vlastní herny a jemuž se pochopitelně nelíbí jakýkoliv státní dohled nad jeho podnikáním. Takže jde zase o ty prachy.

  Zakousnuti nejen do agentů Smithů a Matrixu, ale hlavně jeden do druhého nejsou věrohodnou silou, která by dokázala ty lidové "masy" zdvihnout a poslat na náměstí našich měst. 





Mezitím se probrala z letargie německá policie a pomocí vodních děl rozehnala účastníky protiimigrantské demonstrace v Kolíně. 
Je dobře, že německá policie udržuje pořádek.

Ordnung muss sein!




Dodatek -  desetiminutovka o národní hrdosti:



Pro ty, kteří neumějí polsky (prý jsou i takoví) má i české titulky

21 komentářů:

  1. Snad budu zítra šopén sednout sem a něco k tomu napsat. Su rád že su rád. Mám terazky základní starosti o dva řády níž...
    Zatím jen, že odmítám psát o jakýchsi uálech, jako odmítám používat nenávistně a sarkasticky pojem pražská kavárna atp. Nedám si implikovat nenávist či pohrdání vůči jakési nejasné entitě, k níž i pro někoho částečně či zcela patřím. Zúčastnit se smršti nadšeného plivání na všechny absolventy FF a pod. - nechápu to strašlivé generalizování. Z těchto kruhů jsem poznal většimu nejlepších lidí v životě. A nejzasloužilejších. A nejvíc mnou obdivovaných. Bez ohledu na to proboha! kolik je kolem nás tisíc pitomých magister a bakalářek. Je mi z toho strašlivě smutno. Du spat. Tohle nemám zapotřebí. Nemůžu chodit, bolí mě hlava, oči a vůbec. Na víc teď nemám. Předem omluva. I když moc nevím zač.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plně s vámi souhlasím, Jakube. Jako kdyby nebylo vidět, co je nad slunce jasné. To rozeštvávání připomíná "třídní pohled" - vzdáleně tu někdejší předpojatost: Bacha, páni inteligenti, bacha, páni študenti, kdo je platí, takový jsou nejhorší!
      Dobrá metoda k odvracení pohledu na mé vlastní nedostatky.
      V současnosti to bylo vzkříšeno na Hradě a osvědčilo se jako velice plodný postup k získání davů. A ta nenávist kvete a je zalévána.

      Pokud má někdo na internetu antisemitské či nepokrytě fašizující stránky, proč ho omlouvat? Při našich historických zkušenostech?

      Přeji vám, Jakube, dobré zdraví!

      Stella

      Vymazat
    2. Roz(děl/hádej) a panuj:

      To je přeci stará „dobrá“ osvědčená metoda a když se podíváte na většinu diskusí pod kterýmkoliv článkem, kde se sjede víc diskutujících, tak se to projevuje plamennými výlevy ducha mdlého.

      Rozeštvávání nebylo vzkříšeno k životu jenom a pouze na Hradě. Krom kypící okolní dění, ve kterém je rozeštvání hojně a často užíváno jak uskupením uskupením Babiš + KSČSSD, tak kdekým jiným, bylo na Hradě mimo jiné použito jako odpověď na mediální a jiný hon propuknuvší proti hradnímu pánovi po presidentských volbách. A hradní pán není zrovna svatoušek a hradní pán se umí pěkně tvrdě ohánět, když na to přijde a i přes jeho věk a lásku k k alkoholickým nápojům, mu mnozí z jeho odpůrců nesahají duševními schopnostmi a rozhledem ani po kotníky.

      A Stello nezlobte se, ale že se nám tu silně přemnožili arogantní odiplomovaní hňupi a že reálně páchají nedozírné škody, se prostě nedá přehlédnout. Vypíchnout z toho všeho jenom to hradní rozeštvávání a přirovnat ho k bolševickému třídnímu pohledu je sice na jednu stranu trefné, ale na tu druhou až příliš zjednodušující. Je to jen část problému a dokonce bych řekl, že ta menší.

      Vymazat
  2. Inu, je to třeba číst pozorněji, Jakube. Tahle reakce mě dost mrzí. Možná odhadneš proč.

    Mimo jiné - ona filipika o nadbytečných humanitních vzdělancích je kupodivu z per humanitních vzdělanců. To je docela hezký úkaz. Tedy svůj k svému? Nebo sebekritika do vlastních řad?

    Zlomyslná poznámka:¨
    Třeba takoví tanečníci klasického baletu hluboce pohrdají těmi, kdo nejsou absolventy echt ruských baletních škol. Neumí prý k divákovi přenést ten jediný, pravý prožitek.
    Nebo opereťáci, kteří tvrdí, že oni musí umět zpívat, tančit i hrát divadlo. Kdo jiný prý na to má?!
    ===
    Celý problém s Uály tkví v jejich nadutosti a sebestřednosti. Uvědomují si, že kdyby jednoho dne zmizeli, leckdo by si toho snad ani nevšiml. Až časem, snad.
    Kdyby zmizeli lékaři, pekaři, řidiči atd., tak by se na to přišlo hned druhý den. Ale Uálové nejsou jediní, kteří jsou postiženi syndromem "spasitelů světa", tím pocitem trpí nejmíň polovina populace - a téměř všichni politici. Ale málokdo je tak hlasitý jako oni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se s pojmem uál taky setkala - v komentáři LN. Ono je zlé, že se tak namnožily např. filozofické fakulty. Nebo školy pro novináře. Dříve na českém a moravském území byly FF tři. Odkud se vzali všichni přednášející? Neučí jazyky atd., ale obory vesměs zbytné. Nezřídka "vymyšlené". Jen aby školy mohly existovat.

      Od seriálů atd. dav neodtrhne nikdo. Ale jsem přesvědčená, že zařazení dobrého celovečerního filmu podle klas. lit. díla od osmi večer by přitáhlo dost lidí k obrazovce i k jinému přemýšlení.

      Stella

      Vymazat
    2. Pro Stellu / TV program:

      Problém je v tom, že těch hodin k zábavě je třeba spousta. Klasická díla by nevystačila na dlouho. Navíc - "dělný lid" má seriály rád. Prožívá s hrdiny jejich příhody, fandí...
      Že chybí "náplň" vysílacího času je patrné. Proč je takové množství stanic chápu jen z hlediska zadávání reklamy. Více stanic - více reklamního času - větší zisky. Jenže mnohem menší možnost naplnit vysílací čas něčím jiným než reklamou. Zvláště pak, když "běžný divák" nechce nad tím, co vidí, moc přemýšlet.
      Jenže stejný problém je v množství zboží. Tolik druhů zubních past. mýdel, housek, kávy ale i fotoaparátů, televizorů, automobilů ... Ceny to stejně nesníží - od jistého množství značek to už nefunguje, protože vznikne "cenová unie". A rozdíly užitné hodnoty mezi jednotlivými značkami jsou nepatrné, spíše jen deklarované v reklamě.

      Ten problém je totiž daleko horší - máme příliš hodně času a peněz. Obojí potřebujeme nějak "utratit". A tvůrčím způsobem to dělá jen nepatrné procento lidí. Měli bychom dobrovolně(!) déle pracovat, vzdělávat se, vychovávat děti.

      Což většinou neděláme. Přitom pro dobrý pocit ze života jsou tyhle věci podstatné. Ne to, jak daleko jsem se byl smočit v moři, jaké mám auto nebo dům. Dokonce i akademické tituly mohou být podobnými povrchními "insigniemi". Pozlátkem.

      Někdy mám kacířské myšlenky, jestli ten "středověk", který se na nás valí z Afriky a Arábie nakonec nedonutí náš "Západ" k přehodnocení současných hodnot. K návratu k něčemu rozumnějšímu - byť z donucení.

      Ale tohle všechno moudrá Stella ví...

      Vymazat
    3. Kocoure,
      "tvůrčím způsobem" se dá i v tom moři smočit, pokud se to pojme jako široké poznávání (jídlo, kultura, zvyky, okolní příroda, architektura, ....), ale ano, mnohdy se to zvrhne na konzumaci all inclisive u hotelového baru či bazénu spojené s dokonalým opékáním a maximálně s prefabrikovaným animačním programem a po návratu trumfováním se před známými byli jsme tam a tam a k jídlu a pití bylo to a to. Heč


      Jenže dovolenková reklama tlačí právě tu all inclusive variantu (pochopitelně, je na tom vyšší zisk, ostatně baťůřkáři jsou leckde jen trpěný hmyz).

      Ano, máme peněz (a často i času) víc než kdykoliv dřív. A reklama přesvědčuje za co a jak je utratit, i ty, které nemáme. A dav se chová podle reklamy. Někdo z lenosti, jiný ze stádnosti a další jen ze slabosti, ono je potřeba vynaložit nějaké úsilí aby se člověk nenechal unášet proudem.

      Vymazat
  3. Dámy a pánové, chce to především klid / Jakubovi, StK a všem, koho to zajímá:

    K těm inelektuálům a uálům bych ve stručnosti podotkl asi to, že opravdu není třeba unáhlovat se ani na jednu, ani na druhou stranu. Tak, jako pro chleba jdeme k pekaři, pro auto za inženýrem a dělníkem, s bolavým zubem jdeme za zubařem, tedy doktorem, tak s dědictvím či rozvodem jdeme za právníkem, zase doktorem a pro kvalitní překlad za jazykovědcem, často také doktorem. Zkrátka a dobře, čím méně jsme závislí na matce přírodě, tím víc jsme závislí jeden na druhém a tom, aby to jako celek fungovalo. K problému, který pro sebe pracovně nazvu nadprodukcí diplomovaných blbů už prostě došlo, je tu s námi poměrně dlouho a má své velmi neblahé následky, které pociťujeme na vlastní kůži všichni. Například zlověstné a nenávistné ovládnutí mediálního prostoru sluníčkářskými křiklouny, neziskovkami parazitujícími na cikánských problémech, všelijaké Hate Free a jiní, nazývající kdekoho, kdo by ohrožoval jejich parazitování na veřejných rozpočtech nácky a fašouny. Pomalu ale jistě se vtom přestává dát žít.

    Pakliže se japonský předseda vlády snaží ten problém vyřešit, je třeba konstatovat, že je to moudrý a statečný pán s dobrým přehledem o tom, co se děje a kam to vede. Zjevně si nepřeje pro svou zemi a spoluobčany nic špatného a tak se rozhodl zakročit, dokud je čas a není příliš zle. Je potřeba přát mu v tom úsilí úspěch a šťastnou ruku. Veledůležité totiž je zařídit, aby spolu s vaničkou nebylo vylito i dítě. Doufejme, že v tom ten pán bude mít šťastnou ruku a že to jeho řešení půjde snadno „opsat“, nebo aspoň přizpůsobit našim poměrům.

    Zkrátka jde o to, roztřídit zrno od plev, intelektuály si ponechat a uálů se zbavit. Jazykovědce, právníky, a jiné užitečné profese si v potřebných počtech zachovat, ale všelijaké „hatefreeťáky“, klimatické podvodníky a plundrovače rozpočtů nemilosrdně odstavit od válu a vykázat do patřičných mezí, protože škody se už nadělali víc než dost a hlavně je přestat v čím dál větších počtech ve velkém produkovat a zadělávat si na ještě větší další škody...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drak mi jako obvykle mluví z duše. Je uál a uál. Moji uálové, tedy ti dávní, co mi předávali svoje znalosti i pocity, co mi ukazovali, kam a pro co jít, žít, co konat - ti by v životě takhle neuvažovali. Jejich intelektualita byla v jejich znalostech, v rozhledu, v nadhledu, ve skromnosti. Pohrdat intelektuály? Kdo to kdy viděl. Jsou elita, ne hloupá jelita, která někdo dosadil na posty a jim narostla křidýlka, na kterých neumějí lítat. Mám ráda chytré lidi, od kterých se můžu poučit.

      Vymazat
    2. Přátelé, (Draku a Kocoure především),
      Šťastná ruka a zdravý to je to, oč běží především. Jedno moudro říká "mladí revolucionáři, staří konzervativci", v jiné variantě "kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, kdo je levičák po třiceti, nemá rozum". Uálové (a ekologisti a další dojiči rozpočtů, což jsou vlastně také uálové)jsou podle mě ti, co rozum nedostali, bez ohledu na to, v jakém oboru jsou zděláni.
      Skoro znám člověka technicky VŠ zdělaného, který najednou ekologisticky zuálovatěl. Znám několik lidí VŠ technicky zdělaných, kteří ekouálům tu a tam v něčem přtakávají.
      Čili, pokud na to budou inteligenčně mít, vystudují věční levičáci jakýkoliv "užitečný obor", ale pokud nevyrostou z mladického levičáctví, zuálovatí zřejmě tak jak tak, omezené možnosti "humanitních studí" nadbytek uálů nevyřeší(myslím že nepatrné množství uálů je vhodné jako indikátor společenského zdraví).

      Kocoure,
      pokud jde umělce, herce, divadelníky ..., tam jsou vinni režiséři, kritici a kurátoři výstav (a snobové) že "vysoká kultura" není pro ty, co jsou mimo úzký okruh samovyvolených (sami se pasovali na vyvolené znalce) konzumovatelná.

      Astro,
      ...ti kterým narostla křidýlka na kterých neumějí létat ..., to nemá chybu. GENIÁLNÍ

      Vymazat
    3. V divadelnictví a příbuzných oborech Kapitáne,
      tak tam to tak trochu znám. Moje zkušenost, (naprosto nevyvratitelná) je, že nezáleží na tom, jestli je to dramaturg, herec nebo režisér. Ti všichni si rádi hrají, experimentují. Problém je v tom, že tohle hraní je většinou dost drahé. Protože kromě plnění svých "tajných přání" musí taky odvádět dílo, které je nějakým způsobem "prodejné". Ne, že by bylo vždy (tedy málokdy je) samofinancovatelné, ale aspoň má přilákat do divadla tolik diváků, že daný podnik od někoho (města, státu) dostane dostatek peněz, aby mohl dále existovat. Jsou to deseti až stamilióny korun ročně. Kdyby ovšem dostali třeba trojnásobek, budou okamžitě náklady trojnásobné, kdyby to byl desetinásobek, budou desetkrát větší. Podnik naroste, přibude hlavně neproduktivních lidí (produkční, lektoři, asistenti, tajemníci atd.) a příští rok bude potřeba finančních prostředků opět větší. Mzdy porostou jen některým a ne o mnoho. Diváků nepřibude, někdy paradoxně ubude.
      Byl jsem několikrát u toho, kdy se inscenátoři "trumfovali", kolik si na tu nebo onu inscenaci dokázali "vydupat" peněz. O těchhle kruzích opravdu nemám iluzí.

      Různé výzkumné ústavy, hlavně humanitního oboru, nic měřitelného neprodukující budou předpokládám fungovat podobně. Přijmou více zaměstnanců, najmou více kanceláří, koupí více počítačů , bude více studijních cest do dražších destinací. A protože jediné, co se dá v reálném čase měřit je počet mediálních výstupů, bude jich více. Kvalitu my, "neintelektuálové" neposoudíme. Na prověření historickým významem se nedožijeme. A ony ústavy potřebují nové a novém pracovníky, takže tu jsou školy, které je produkují a stát, který to všechno platí.

      Ač dlouholetý zaměstanec podobné instituce tvrdím, že je třeba omezovat obory finančně. Jsou schopny spotřebovat jakékoliv množství peněz. Připomíná to černou díru ve vesmíru. Spolkne všechno - a nevydá nic. Jen se zvětší její gravitační poloměr.

      Ale to jsou věci, které tady jsou snad od nepaměti. Co tu předtím nebylo tak silně vidět, je nadutost oněch nových "Uálů". Už jsem to tu jednou psal - není lepší absurdní divadlo, než se sednout do kavárny nebo vinárny po premiéře a poslouchat cizí hovory. (Vím, nemá se to. Ale já mám dobré uši.) Tam se od mladých Uálů člověk dozví ledacos o věcech, na nichž třeba sám dělal nebo je dokonce vymyslel, že se nestačí divit. Teatrologové, sociologové (často jen studenti nebo bakaláři) i jiní, již etablovaní Uálové podobného zaměření totiž mají ve všem naprosto jasno. Sice každý jinak (je to jako v té anekdotě, že když se sejdou dva židé, mají na tutéž věc přinejmenším tři názory), ale jsou to názory vskutku "erudované" a oni vědí víc, než ti, kteří dané dílko realizovali. Je někdy moc těžké dělat, že si čtete v programu a neřehtat se.

      Náš národ prostě rád mudruje. Po každém hokeji nebo fotbalovém zápase jsou prý hospody plné "lidových trenérů", kteří naprosto přesně vědí, kdo měl být do zápasu postaven a jaká měla být taktika. Jenže to je jen v hospodě nebo na internetových diskuzích. Tam se naplnění přísloví, že po bitvě každý... vlastně i očekává.

      Mě ale zaráží ta nadutost Uálů a obrovský prostor v médiích, který dostávají. To jsou ony, jak říkají televizáci, "osvědčené mluvící hlavy". Myslím, že přidám pár postřehů z dávných divadelních "workshopů" z doby, kdy se jim takhle neříkalo.

      A ještě k Stellinu názoru: Ten, kdo má dost skutečného sebevědomí, tak s úsměvem ustojí i nespravedlivou kritiku. Už jenom proto, aby nepotvrdil jiné přísloví, to o tom potrefeném opeřenci.

      Vymazat
  4. Amen, Draku!

    Rozlišit intelekt od Uálů, to je oč tu běží.
    Myslím, že příště napíši cosi o Cti, Sebevědomí, Hrdosti, Pýše a Nadutosti. Mít profesionální čest je nutné a zdravé sebevědomí je velmi dobré.
    Občas být na něco pyšný (třeba na potomka nebo na společnou práci) lze.
    To poslední bytostně nesnáším, protože se s tím stále setkávám. A nejhorší je utajovaná nadutost. Kdy s tebou někdo blahosklonně jedná jak s pitomcem.
    Pak mi stačí jen maličko a vybuchnu. Ke své škodě, pochopitelně.
    Ale myslím, že si to Jakub ještě jednou přečte a pochopí, o čem jsme psal.

    Protože když občas čtu pod článkem diskuzi "dělného lidu" o umělcích, hercích a divadelnících, musel bych být uražený v jednom kuse. Což nejsem. Ale chálpu ty, kteří volají po větší soběstačnosti kumštu. Protože podle mých zkušeností dokáží umělci spotřebovat jakékoliv množství peněz na čím dál tím větší "hovadiny" - a dělají si spíše radost, než aby tvořili něco pro lidi. Tohle je stejný problém jako s Uály.
    Regulace selským rozumem je nezbytná, jinak to končí stejně.

    OdpovědětVymazat
  5. Jakube, patříš mezi klasické vzdělance. Kdežto oni kritizovaní mezi novodobé zdělance. Ať je Ti líp.

    OdpovědětVymazat
  6. Kocoure, ano. Příliš hodně času. Já to tehdy říkal, že zrušení roboty je pitomost. Jenže oni ne, že prý třeba být moderní a že práva poddaných. Tak tady to maj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čas je vzácný statek, ale lidé to většinou nevědí a nehorázně s ním plýtvají na plytké kraviny a blbosti. Činí tak mimo jiné proto, že je na to neupozorní nikdo ani doma, ani ve škole, ani kdekoliv jinde. A upozorní-li, tak frflají a nedbají, takhle pitomá už asi lidská nátura ve většině případů je.

      Vymazat
  7. Zdeněk Žíkovecký12. ledna 2016 v 14:35:00 SEČ

    Na otázku KDO (a KDY) zazněla opověď už před 26 lety.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to sice pravda Zdeňku, ale tak nějak - k ničemu. Nemáme stroj času.

      Vymazat
    2. Zdeněk Žíkovecký12. ledna 2016 v 20:18:00 SEČ

      "Teď" je vždycky "teď", i když je to pokaždé jiné "teď". Některé pravdy se časem nemění, i když konkrétní realizace se může přizpůsobovat konkrétním podmínkám.

      Vymazat
  8. K rozchodu Petra Hampla se Svobodnými:

    Program Svobodných mi svého času připadal sice ne dokonalý, ale z mého úhlu pohledu relativně sympatický. Když jsem ale pozoroval předvolební kejkle Petra Macha a Jiřího Payne, začaly ve mně hlodat pochybnosti. Pochybnosti ne nad programem, ale nad oběma pány. Takové neurčité a špatně vyslovitelné. Prostě jsem z těch dvou neměl dobrý pocit. Teď, v té hybridně-válečné krizi, kdy se nám Petr Mach tak pěkně „vybarvil“ už ty pocity nabyly ostrých a jasných barev a kontur. Dík tomuto rozchodu se z pozadí „vynořil” Petr Hampl, který se mi líbí mnohem víc. Tak uvidíme, čas ukáže.

    OdpovědětVymazat
  9. Tvůj dračí čuchometr tě neklame, draku!J.Payne je takový pán, jak ho pociťuješ. Znám ho. Už patnáct let bydlí v mojí bývalé vile, kterou jsem zdědila a o kterou jsem obrovským průšvihem přišla. Osobně obývá můj někdejší přepychový byt v podkroví. Jen doufám, že tam na něj ze zdí vzlínají moje celoživotní zážitky. Nebyly vždycky láskyplné. Myslím, že na toho pána máme názor velice shodný, i když ho nevyjadřujeme.

    OdpovědětVymazat
  10. Payne / Astře:

    Je mi jasné, že když jde někdo do politiky, tak je dost pravděpodobné, že zrovna „svatoušek“ ani „beránek“ to zrovna nebude, dokonce bych řekl, že se tam ve většině případů dají čekat docela ošklivé vady charakteru. No ale že bude mít až takhle „silný žaludek“ bych nečekal. Někteří vskutku dovedou překvapit. Někdy ale nastanou situace, kterým se říkává boží mlýny, třeba jako když Bémův syn blbnul tak dlouho, až zůstal bez ruky. A v takových situacích jsou pak všechny majetky světa většinou úplně k ničemu...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)