Prohledat tento blog

úterý 17. listopadu 2015

Freedom, go to hell!

Heslo, které nesli islamisté v protestním průvodu v Londýně v létě 2009

foto ČTK 1989




   Svoboda slova začíná mít vážné trhliny. Do lodičky demokracie zatéká lež a nenávist pravil by možná básník. Nebo známý dramatik. Ale o tom se nesmí mluvit, stejně jako "za totáče". 


  Policejní president s příznačným jménem Tuhý včera už dopředu varoval před "extremisty", kteří dozajista budou chtít "zneužít" výročí sedmnáctého listopadu k propagaci xenofobie. A že represivní složky jsou na to připraveny a to včetně armády. Tak nějak mi to připomíná atmosféru roku 1989. Jen ty Lidové milice mi tady chybí. Vše ostatní už tu máme - včetně Národní fronty, kde někteří jsou reálnou silou a jiní, kteří jen nemají odvahu říci dost! 




  Dneska je sedmnáctého listopadu. Den boje za svobodu a demokracii, jak se praví na Wikipedii. Dneska se tedy bude někde slavit, ale leckde i protestovat. Možná se v Praze i poperou.

    Ale nastává i SSS - soumrak svobody slova. Už máme, co jsme chtěli. Cenzuru. Že nechtěli? Jak to! Volili jsme si takové představitele, které máme a ti se bočními cestičkami postarají , aby názor "lidu" byl jednotný, souhlasný s jejich politikou. Bez výjimek. Do seznamu zajímavých blogů jsem na ten svůj dal několik linků - třeba ten na Laďku Špidlovou. A dočítám se, že jiný blog, Ley Vojtekové, byl odstraněn z veřejné části, protože si dovolila moc - kritizovat pokrytectví nejen politiků.

   A to, jak vidno, vadí. Věrchušce i cenzorovi (v daném případě cenzorce) začíná vadit názor, byť slušně vyjádřený - a pokud mohu soudit, mající podporu nemalé části veřejnosti. Okamžitě, jak zmíníte to megapokrytectví politiků jste určitými novináři bystře onálepkováni jako škůdci, xenofobové a náckové. Chybí už jenom náznak obvinění z možného prznění dětí.

   Že se sluníčkářům a pražské kavárně (není to nakonec skoro totéž?) nelíbí, když někdo nazve něco pravým jménem docela chápu. Podstata jevu je stejná - pokusit se vnutit těm druhým svůj názor na svět. I za cenu odstranění blogu, který se jim jen "nelíbí". Bude zajímavé sledovat, jaká sluníčková smršť se spustí na Václava Klause mladšího za tenhle článek. Tenhle pán má pokřivenou jenom tvář. Názory má dokonale rovné.

   Kapela Ortel nazpívala píseň Mešita a vyvolala poprask v celé společnosti. Sluníčkáři na nich hledají hnidy kde se dá, mladí zase kapelu obhajují. Ale princip sporu je jiný - jde o svobodu slova, názoru. A tyhle svobody pozvolna, tak zvanou "salámovou metodou" mizí. Plátek po plátku se nám ukrajují.

   Dělají to lidé, kteří se vyznají. Vždycky se vyznali. Nenapadnou nositele názoru, ale raději někoho, kdo tyto názory z principu své činnosti pomáhá šířit. Tedy třeba provozovatele webů a blogů. To oni mají být trestně odpovědní za názory přispěvatelů. Také rozhlas a televize má své "kodexy", které ji umožňují (čti přikazují) pod hrozbou sankcí potlačovat názory, které nejsou v souladu sen současnou politikou mocných. Už se objevují snahy vše nekonformní prostě zakázat. Zrušit výsledky soutěže "Český slavík", pokud by se na čelné místo měla dostat třeba skupina Ortel.

   Ta soutěž je podle mého naprosto strašná, neférová a divím se skutečnému profesionálovi Karlu Gottovi, že na ní již bezmála půl století participuje. Ale zcela vyhovuje té malé české povaze, která je na vrcholu blaha, když celé Staroměstské náměstí poskakuje za skandování "Kdo neskáče, není Čech!" Souhlasné bečení ovcí. Jednoduché řešení - absolutní souhlas s vedoucím beranem. Adorace jako dokonalé řešení, které nevyžaduje žádnou volbu a tedy ani žádnou intelektuální námahu. Stačí poskakovat v rytmu písně normalizačního hitmejkra.

  Jsem docela zvědav, jak dnešní den dopadne. Budou-li mít práci policejní pendreky a bude-li se volat "Máme holé ruce!"  Protože každé omezení každý tlak vyvolává protitlak. A pak se nakonec i ten nejodolnější obal protrhne a vznikne výbuch. Ti, kteří o trhavinách něco vědí tak mi potvrdí, že čím je obal odolnější, tím bývá výbuch větší.

  Já se bojím mnohem víc toho, že se najednou objeví nějaký pán s knírkem, který nás nakonec (s naším souhlasem!) povede proti miliardám muslimů než toho, že by Ortel vyhrál Českého slavíka.





Nakonec bych rád připomněl nápis na presidentské standartě. Kéž by platil!



==================================================




Kousek pravdy z Ústavu...


==================================================


...Jsme svědky jakési hororové šou. Politici v ní činí vše, co svým štědrým sponzorům, výrobcům zbraní a sčítačům HDP na očích vidí, a snaží se dělat, že nevidí osud obyčejných lidí v Libyi, Jemenu, Libanonu, Sýrii… a vlastně ani ve Francii.Mimochodem, maně se vnucuje pocit, že stále početnější řady "bojovníků proti islámu" jsou tak nějak zcela mimo mísu...

Neboli "Lidé, čtěte!" Solidní popis, schema stroje, výsledky jehož činnosti pozorujeme aniž je chápeme.

==================================================


 Hloupý dotaz::

  V TV NOVA před hodinou tvrdili, že se ve Francii t.č. nachází cca 400 islámských radikálů, kteří mohou kdykoliv udeřit a policie nemá dost sil je uhlídat. Napadá mě strašná myšlenka - a co takhle internace? To je, pravda velmi "nedemokratické" - ale uchrání to mnohé nevinné před demonstrací síly islamistů. 

Že není politická vůle? Proč?  


57 komentářů:

  1. Rozhodla jsem se - nevycházet. Dnes ne. Nevyšla jsem ani "tenkrát", ale to mělo důvody jiné. Tenkrát jsem bohužel měla rakovinu v rozpuku a spíš jsem pořádala, co komu a jak, až na mě skočí zubatá... A holé ruce a klíče mě v realitě minuly. Znám to jen z televize.Bývala bych byla ale jistě šla, kdyby to šlo.

    A vida, dožila jsem se dneška, nevím, díky komu nebo čemu, možná že osud chtěl, abych si to tady vypila do dna. "Dneska by to šlo", říkalo se za komančů a myslelo se tím, že svítí sluníčko a tak by bylo pěkné někam je pověsit. Ale nikdo nikoho nevěšel, tedy jen tajně věšel, spíš v představách. Tenkrát svoboda slova nebyla ani náhodou. Dnes sluníčko nesvítí. Aspoň v Praze ne. Klíče asi budou, to mají lidi rádi.

    Někde jsem četla, že se budou rozdávat nějaké ušlechtilé klíčenky na památku, ale včera mi došel asi hoax, že v těch klíčenkách je zabudované nějaké sledovadlo, kterým nějací činitelé budou něco sledovat. Co, to jsem zapomněla, protože je mi to jedno. Jen vás varuju, prý je to moc hezky výtvarně udělané - čili lákavé.

    Tak bych to nějak uzavřela, nestahuju kalhoty :-) brod je a tak dále, navíc taknějak vyschly vodní toky. V Praze vyschnou hrdla těm, co budou pořvávat hesla a navečer ožijí hospody a vyteče hodně piva. Mám to tady v ukázce - hospoda naproti je jako zrcadlo dějin. Když se tam řve, tak se něco děje. Většinou z toho ale nic není. Aspoň jsem zorientovaná.

    Jdu si pustit televizi a nějak se bojím, kdo zase komu dá do zubů. V nemocnicích pohotovosti a vládní činitelé nám zatím nesdělili nic zásadního, tj. něco, co bychom ještě nevěděli.
    Naproti v Eldéence se houfně umírá na nemoci stáří. Je to proces, kterému se nevyhne nikdo, ale jsou procesy, kterým se vyhnout lze.

    No jestli jste málo rozumní z mých řečí - byla to jen ukázka konspirační techniky, kdy se řekne málo a je tam přitom všechno! Mám strach, že mě pochopí jenom Jakub :-) Za komančů se to používalo zásadně. Byla to součást podzemního boje

    Tak zdravíčko!

    OdpovědětVymazat
  2. Nápis na presidentské standartě:

    Nápis na presidentské standartě platí pořád, ale jen pro některé lidi, kteří mají rovnou páteř i charakter, pro ty platí celý život a jenom uvnitř jejich čistých myslí. Pro prostor veřejný platívá ten nápis jen někdy, zpravidla v moment těch celospolečenských výbuchů, kdy se obal nepravdy a vynucovaných klišé trhá pod tlakem střetu s realitou na kusy a platí pak nějakou dobu po tom výbuchu. Ten poslední výbuch střetu lži s realitou a roztříštění obalu na kusy proběhl u nás v listopadu 1989. Proto jsme také během první poloviny let devadesátých měli sdělovací prostředky, které nám mohl závidět celý svět. Postupně se ale rozliční hajzlové a spin-doktoři postarali o to, že ČT už dnes velice silně připomíná tu Zelenkovu předlistopadovou a ani rozhlas už nemá příliš daleko k něčemu podobnému.

    Pomalu, ale jistě zase začíná být načase a nezbytné, aby proběhl další osvobozující střet lži blbosti a hajzlovství s realitou a výbuch pravdy aby zase jednou rozmetal na kusy ten zatracený krunýř oblbování, nenávisti a sebedestrukce vlastní kultury, kořenů a hodnot. A také aby to sebou po zásluze vzalo ke všem čertům aspoň část těch hajzlovitých spin-doktorů a spolu s nimi aspoň část těch zmetků co jim platí a směrují jejich úsilí.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejprve (trapný) vtípek odpozorovaný z reality:
    Pravda vítězí anebo Pravda vítězi?
    Ono se to hodně často prolíná (měl pravdu a zvítězil vs. vítězstvím prosadil svou pravdu).
    jJe v tom rozdíl? Jak kdy

    A k té svobodě, nejen slova:
    Asi se shodneme, že nelze beztrestně psát něco ve stylu XYZ nejsou lidi, vezměme si jejich majetky, zbavme je života a pod. a už vůbec ne něco takového dělat.
    Existuje hranice kam až, a dál už ani o chlup. Ona opravdu svoboda jednoho komčí tam, kde poškozuje druhého.
    Hranice je nutná a potřebná, problém je, pokud hranice stanovují a hlídají KŘIVÁCI. Najednou se útlaku a otroctví začne říkat svoboda a z práva se stane bezpráví a útlak.
    Problém je, že demokracie umožňuje, aby si většina zvolila KŘIVÁKY ke kormidlu.

    Je proto špatná demokracie anebo většina?
    A je to tak vvlastně špatně když se pravda zjišťuje hlasováním, vůlí většiny?

    A jsme znovu na počátku, Pravda vítězí anebo Pravda vítězi?

    OdpovědětVymazat
  4. Lehce poťouchlý přípodotek ke komentáři VK ml.

    Veřejný prostor už zhnědnul. Nejdříve měli ti, které jsme si vybrali za vůdce hnědo v kalhotech, teď už jsou hnědí celí.

    Je pěkné, že se cítí obyvatelé čtvrti Molenbeek že se cítí dotčeni tím, že jsou spojováni s teroristy. Teď už jen zbývá, aby taky začali proti tomu něco dělat. policie bude určitě za informace vděčná.

    OdpovědětVymazat
  5. Astro, ano, že "jednoho krásného dne komunisti půjdou do prdele".
    Jenže kdo z cinkajících věděl, že co bude následovat, bude mít své Bilaky a Jakeše. Nejen je.

    Klíčenky, to už tu bylo... Astro, nemusíš skákat na špek. Od toho máme prezidenta. Připomínám vhodnost mediální diety. Pochybuju, že tyhle luxusní starosti má rolník kdesi ve střední Číně...
    Vnímejme "starosti", které jsou nám implantovány abychom zabývali jimi a ne jinými. Dělejme si inventuru. Tak jako nemusíme nadšeně instalovat kdejaký softtware, jakým mám kdo podstrčí.

    "Svoboda na Internetu"- nic není zdarma, třebaže je bezplatné. Zdarma a bezplatné není totéž, ačkoli většině lidí to tak připadá. Vojteková neprovozovala blog na vlastním serveru, na své náklady.

    Konspirace a sdílení informací - nejsou závislé na internetu.
    Inflace informací....

    Politici předstírají, že máme demokracii, občané předstírají, že tomu věří. Demokracie je metoda, kterou vládnoucí za za své činy činí odpovědnými ovládané.

    Pozornosti doporučuji povídku Š+G "Šumákovo hospodářství".

    OdpovědětVymazat
  6. SCHU, na špek jsem neskočila, špatně jsi četl.
    - Mám spíš dotaz. Jak je to s provozování kocourova blogu? Nevezeme se tady náhodou všichni na jeho úkor? Pěkně si tu zadara plácáme svoje bábovičky.Aby i tady byla spravedlnost, neměli bychom kocourovi na provoz přidat? Hlásím se jako první! Kdo to ví, ať odpoví!

    OdpovědětVymazat
  7. Tereza Specerová : Masakr v kontextu reality...
    Dík za odkaz, jsem stejného názoru. Komplexní pohled.
    Ostatně, co já, bezvýznamný poddaný bezvýznamné zemičky kdesi uprostřed území nazývaného Evropa. Mám svůj osud, svůj život obětovat sobeckým zájmům těch, kteří mne manipulují tak jako ve svém zájmu motolice ovčí manipuluje mravence? Ve jménu "vyššího blaha" ve finále skrývajícího něčí "fajn život"? luxusní politické turistické kanceláře? Obchody se Salamandry? Chiefa Salamandera? I já mám své sobecké zájmy...

    OdpovědětVymazat
  8. Schumachere,

    ani já neprovozuji tenhle blog na "své náklady". Ale to se svobodou slova přece nemá nic společného! Kdyby si Vojteková (moc emocí na můj vkus) svůj blog nějak platila, najímala si ten kyberprostor, onen zásah cenzorky by snad nenastal? To je myslím demagogie.

    Stejné je to s s kapelou Ortel. Já je opravdu nemusím. (Opět moc emocí, ale to asi v písničkách musí být.) Ale když se začne vyhrožovat zrušením platnosti hlasů pro ně považuji to za těžký faul.

    Stejný faul, jako když mě někdo (dokonce to není ani stát, který by měl být volený a který si daněmi platím!) nazve náckem a xenofobem jen proto, že mám obavy z cizí, nekompatibilní kultury a prostě nechci tady kulturu tak odlišnou a tak primitivní. Navíc které prohlašuje, že tady přišla zlikvidovat tu mají. Tím nesouhlasem nikoho neomezuji a dokonce mu ani nenadávám. Nebo ano?

    Případně kauza zákazu fotografických aktů v knihovně AV. Je hezké, že se tomu vysmíváme. To je ale tak všechno, co s tím můžeme dělat. Ovšem zbabělé rozhodnutí ředitele knihovny o odstranění výstavy mě irituje stejně, jako zákaz vánočních stromků na náměstích a přejmenovávání Vánoc na "Zimní svátky" jako (tuším) v Holandsku. To je prostá zbabělost, která se dá vyjádřit mnohem expresivněji.

    Podřízené stavení žen v islámském světě, který tady hodlají muslimové podle svých vlastních slov zavést už ovšem ty poněkud mimoňské gender-dámy "nezajímá". Tam jim chybí elementární odvaha. (Když píšu tady, myslím tím Evropu, tedy tu instituci, kterou se kdekdo z Brusele zaklíná, ne jen Čechy, Moravu a Slezsko!

    OdpovědětVymazat
  9. Veřejný prostor nám zhnědl:

    Ano, jde o to, že veřejný prostor nám zhnědl z toho, jak se naši čelní představitelé, jak ti evropští, tak i ti místní , ve všech evropských zemích, podělali strachem až za ušima a to včetně ježibab z pohlavní expertní camorry a ředitele knihovny AV.

    Tímto děkuji kapitánu Nemovi za nádhernou inspiraci, jak odpovídat multikulturním grázlům na narážky o hnědnutí veřejného prostoru :-) Opravdu není nad české smějící se bestie :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Kocoure, záleží na okolnostech. Kým a kde je server provozován. Jakého má pana domácího. Který má jakou obchodní a obecnou politiku. Jestli má přístup každý, nebo ne a za jakých podmínek. Zdejší útulna a my kteří se zde scházíme, jsme naprosto nezajímaví pro to aby nějaká moc, které by to stálo za to, to zarazila. To by musel mít velký vliv. Jenže nemá stejně tak jako spřízněné a podobné weby. V tom si nefanděme. Jsme tak nepatrní, že jsme nezajímaví. Orel much nelapá. Snad jen zpravodajská služba. Kouknou... v normě, žádný problém. Odpovídá tolerovanému názorovému spektru. Aneb "kdyby to mohlo něco změnit, dávno by to zakázali." Kromě toho i vrchnost a její moc není dostatečně jednotná a koncentrovaná. Včera jsem byl na návštěvě v rodném domě. Televize...zprávy...seriál Ulice. Ano, to je mainstreem. Tam je síla. Co my...Ano, když se tu a tam s někým bavím a ťuknu, lidí s blízkými názory není málo. Ale nejsou koncentrovanou silou. Z podstaty. Žijí ve svých indivduálních životech. Skeptičtí a naučení skepsi. Vědí, že nic nezmění. Jen mohou alespoň zapalovat svíčky aby tma nebyla taková. A masy? Nemají důvod aby se pohly. Jestliže ten důvod nastane, bude to už velký malér pro všechny, který, poučeni historií bude hrozný. Tak co my tady...Díky za ty svíčky, Kocoure. Jsme tu jak židé ve sklepích studující Talmud, zatím co nad nimi dupou boty těch či oněch. Od sandálů římského legáta po jeho následovníky.

    OdpovědětVymazat

  11. Podléháme emocím všichni. Takže se nám zdá, že "se o něčem nesmí mluvit." Vždyť každý říká, co chce. A beztrestně. Je sakra rozdíl mezi dneškem a dobou, kdy platilo: My nesmíme ani naznačovat.(I když zrovna tohle říkali pravověrní soudruzi po svých schůzích, neboť byli nositeli důvěrných tajemství typu: Ve čtvrtek zdraží hovězí. Ale nesmí se to nikdo dozvědět.)
    Pokud je o některém uskupení už naprosto JASNÉ, na základě dosavadních veřejných vystoupení, na základě používání nacistické symboliky, prolášení v tisku, že JE fašistické, nebo inklinuje k nacistické ideologii, pak nemůžu dělat, že jsem hluchý a slepý, a je na místě si vzpomenout na ÚSTAVU. Musíme stanovit HRANICI, kam až. A nezvat podobné lidi na podium při oslavách o státním svátku.
    Ať si povídají jinde, co chtějí.
    Pochopitelně "hnědnoucí" využijí nálad veřejnosti a ješitnosti mocných.
    Mezi xenofoby a lidmi, kteří se oprávněně bojí,je rozdíl. Jde jen o to, chtít ho vidět! A to se nám nechce. Je to nepohodlné.

    Nedělíme se na My a ONI. Já v tom nálepkování a dělení na pouhé dva tábory vidím něco osobnostního, skrytého, nedobrého. A to mám za zlé třeba prezidentovi. "Je proti nám, kdo není s námi."(?)
    A s tím zjednodušováním hrubne i slovník... Roste agrese.

    Mimochodem, však víme, že Pravda vítězí namenalo původně Pravdu Kristovu, ale umožňuje ta pěkná věta tolik intertpretací!

    ST


    OdpovědětVymazat
  12. Stanovování hranic / ST:

    Já se jenom zeptám: Je Vám znám aspoň jeden jediný případ, kdy by šel sedět, byl vyhoštěn, nebo aspoň měl problémy a „popotahovačky“ jeden jediný agresivní zarostlý opičák, který:

    * popíral veřejně z kazatelny holocaust?
    * Veřejně vyzýval k zabití jiné osoby, třeba Salmana Rushdieho, Thea van Gogha nebo Geerta Wilderse?
    * Podněcoval k pálení aut třeba v Paříži?
    * Označoval domy křesťanů a v islám nevěřících v Dánsku, Norsku a Švédsku?

    Mně takový případ znám není. Zato jsou mi známy mraky příkladů, kdy kupříkladu naše multikulturní grázlice a ombudsmanka Šabatová vyhrává „šátkové“ aféry zakukleným otrapám, které v civilisovaném zdravotnictví nemají co pohledávat. Je snad k něčemu v našem zdravotnictví zdravotní sestra, která když se nad Vás skloní, Vám leda tak tím šátkem může způsobit infarkt z leknutí a navíc vás třeba ani neošetří, protože jste chlap? Verdikt má znít, že buď se plně přizpůsobí společnosti a jejímu zdravotnictví, jinak nemá co hledat minimálně v tom zdravotnictví a já bych se přikláněl k tomu, že ani v té společnosti. Na to má 57 států na světě, kde islám je, může si kráva jedna vybrat a nemusí nám ho nutit tady, kde o něj skoro nikdo, až na pár zkorumpovaných Quislingů nestojí a ani tak těch Quislingů rozhodně není většina.

    Žijeme tedy v poměrech, kdy ústava platí jenom pro někoho, především pak pro hajzly, co kradou, chovají se hnusně, nebo kolem sebe vše ničí, vy si jako občan majetek chránit nesmíte, protože když je pes kousne, sedět půjdete vy za ublížení na zdraví, ne oni za to, že lezou někam, kde nemají co dělat! Praha je sprejerský ráj, tady si každý cáká kde chce co chce a kdy chce a prakticky beztrestně, majitel mu namlátit nesmí, šel by sedět a neschopní policajti tím tlustým zadkem nehnou, nedej bože vykonat něco smysluplného, fuj! Vyvěsit fotku zloděje nesmíte, zveřejnit video jak krade nesmíte, hajzl má totiž práva, Vy ne, Vaše právo je to všechno jenom strpět a držet hubu a krok a platit ten zlodějský a marnotratný bordel, který vás vůbec nechrání, jen vás obírá o větší půlku toho, co vyděláte.

    Zkrátka za tohoto stavu věci leda tak narůstá pocit frustrace normálního slušného daňového poplatníka a šance pro to, že až přijde pán s knírkem a slíbí těm frustrovaným, že se jim postaví do čela a nechá je, ať si ty své problémy vyřídí po svém, ono by většinou opravdu jen stačilo lidem nebránit v opravdu účinné obraně, tak bude mít řekl bych hodně velkou šanci, že uspěje a čím déle ti současní strachem podělaní a debilitou paralysovaní mamlasové budou setrvávat v současném sebezáhubném kurzu, tím snadnější to ten zlý pán s knírkem bude časem mít. A čím déle tahle křeč bude trvat, tím horší strejda s knírkem může uspět.

    OdpovědětVymazat
  13. Ale Schumachere -
    já si přece nefandím. Ba ani "nám" nefandím. Jsem si vědom své / naší nepatrnosti a bezvýznamnosti pro veškeré "masy" i věrchušku, pro jejich represivní orgány. Ano, orel much nelapá a jedna vlaštovka jaro nedělá. Nedělám si sebemenší iluze, že dokážu něco změnit, že "jsem u toho knoflíku". Nejsem, nikdo z nás není.

    To, co jsem měl od počátku na mysli, když jsem poté, co Šaman vzdal boj s několika trolly na svém blogu (projel ho kvůli svému absolutnímu výkladu pojmu demokracie a nakonec zakázal diskuzi), byl odstup od problému a nazývání věcí pravými jmény. Know what.
    Až fyzická představa starého kocoura, který sedí na dřevěném sloupku vrat a pozoruje cvrkot na selském dvorku. Nemůže ho ovlivnit, ale ví, co se děje. O co komu jde a jak to jeho snažení asi dopadne. Kocour je totiž starý a má to "napozorováno". Nic víc.
    Nezblbnout z propagandy, která se na nás odevšad valí. Politici, obchodníci, kult-propagové. Nezačít bečet synchronně se stádem nebo naopak nebýt principiálně proti čemukoliv.

    Takže ano, židé u svíčky ve sklepě je pěkný obraz. Líbí se mi.
    Ale i oni musí denně ven, uživit se. A tak sebou nosí svou ověřenou, prodiskutovanou pravdu, ale nekážou ji po ulicích. Ono to ani nemá moc smyslu - nikdo by je neposlouchal. Těch pár set lidí, kteří náš sklep denně navštíví a tiše naslouchá za dveřmi zas nakonec není tak málo. Třeba si pořídí své malém Útulny. Nebudou tam vykládat o našich diskuzích. Pořídí si vlastní témata.

    Vědět o co jde, to je, oč tu běží.

    P.S.: Lákaly mě sirény do komunální politiky, lákaly. Kdysi, v minulém tisíciletí. Prý jsem člověk, který "to" každému řekne přímo do očí... No a právě proto nemám co dělat v politice, pravil jsem. A měl jsem recht. Dopadl bych jako Hana Marvanová.

    OdpovědětVymazat
  14. Jsme tu jak židé ve sklepích studující Talmud, zatím co nad nimi dupou boty těch či oněch ... / Obuvníkovi a StK:

    Představa židovského učence ve sklepě se svíčkou nad knihou je mi docela blízká, rozhodně je mi mnohem milejší a bližší, nežli třeba představa, že řvu někde na stadiónu, spolu s haldou dalších tupounů, kvůli nějakým dvěma jiným tlupám tupounů na trávníku či ledě. Opravdu nechápu, co na tom někoho baví. Jen ten Talmud by mi asi příliš nezajímal, nejspíš bych nad ním umřel nudou, podobně jako nad obchodním právem, ale posvítil bych si dle svého výběru na něco zajímavějšího a báječně se při tom něco nového dozvěděl, nebo se aspoň podíval na známé věci z jiného úhlu a zároveň se u toho docela dobře bavil :-) No ale naštěstí jsou krom Talmudu na světě celé hromady báječných zajímavých knih, tolik, že člověk nemá šanci ani je prolistovat, natož pak přečíst. Musí si vybírat.

    OdpovědětVymazat
  15. Pro Stellu:
    Problém je v tom, že na každý myšlenkový směr se nalepí hlavně agresívní primitivové. Ti, kteří jen mají strach (obavy) nebo jen slušně nesouhlasí nejsou moc slyšet i když je jich hodně. Oni mají i strach promluvit. (Viz Schumacherova představa o židech ve sklepě.) A tak jsou slyšet a vidět ti nezdrženliví. Ovšem na druhé straně: Tio druzi také nejsou zdrženliví. A prostředky na "Ihren Kampf - Jejich boj" berou ze státního, z našeho. Občas z nich jde až strach:
    Amnesty International vyhrožuje Evropě, že pokud si bude chránit své hranice a postaví ploty prý uvidí, "zač je toho loket". Kde to jsme?

    A symboly: Hákový kříž je asi špatně. I když se stane, že budova, pozorována z letadla má takový půdorys. Ale když někdo začne hledat všeliké náznaky, čísla 18, 88, a bůh ví jaké další, tak to už opravdu zavání až středověkou inkvizicí.
    Navíc - kdo z nás někdy v rozčilení nepronesl větičku "Já ho snad zabiju!" A když se toho chytne právník, dokáže z toho vytřískat "nebezpečné vyhrožování". Navíc - jiné symboly a prohlášení procházejí bez povšimnutí. Tam je hranice jinde, Stello? Proč?
    ===
    Náš president je někdo, na koho už nemůžeme být příliš hrdí. Ale je to pořád PRESIDENT, postava reprezentující podle Ústavy náš stát. Červené trenýrky místo standarty na Hradě a vajíčka při vzpomínkovém shromáždění, která navíc dopadala i na presidenty jiných států jsou snad v pořádku? Takže na hrubý pytel hrubá záplata. Jedna parta křiklounů byla vyměněna za tu druhou. Ta aspoň nehází vejci.
    ===
    To, že se jakákoliv skupina rozdělí obvykle na dva velké tábory opačných postojů je pro Homo Sapiens asi běžné. Podívejte se na výsledky všemožných referend ve světě. Vždy to bývá dost těsně. A zdá se mi, že když to tak není a něco se rozhodne velkou většinou, téměř "jednohlasně", bývá to obvykle špatně. Jednoznačně špatně. 1948
    ===
    Rozlišujme pečlivě slova a činy. "Já toho chlapa zabiju!" a vražda jsou dvě různé věci. Tím prvním zvoláním si možná ulevíme - a tedy nezabijeme. Když to nezařveme, zůstává to v nás a někdy dostoupí naše zášť do takové míry, že zabijeme. Tiše.
    ===
    Přečtěte si poslední odstavec Drakova názoru. Je to popis přetopeného kotle. Je to i můj názor.
    Se slušňáctvím to moc nekonvenuje, já vím. Ale pán s knírkem není nic pro slušňáky. Ti by na nás poté mohli vyplazovat jazyk z pouličních luceren. Možná bychom to budeme my, kteří na svět naposledy vypláznou jazyk, Stello!

    OdpovědětVymazat
  16. ST, xenofobie je strach z cizího. Tak jako klaustrofobie je strach z uzavřeného prostoru, agorafobioe je strach z otevřeného prostoru...a tak dál. Nic víc. Žádný jiný význam. Nenechejme se manipulovat newspeakem a do newspeaku. Pozor na to nejen v tomhle !
    Nějaká míra xenofobie je nutná pro přežití.

    OdpovědětVymazat
  17. Kocoure, držím se jediného doslovného, správného, významu pojmu "demokracie". Vláda lidu. Nic víc. Je to jen forma vlády, hodnotově bezobsažná. Může být lecjaký. Hodnota či jiný význam jsou je přiřazovány, jak jinak, newspeakem.

    OdpovědětVymazat
  18. Obuvníkovi:
    To já taky. A proto jaký je lid, taková je i vláda lidu. To jsou ty konce... [;>)))

    OdpovědětVymazat
  19. Demokracie?:

    Ta už chudák malá zemřela dávno někde tiše v koutě a teď její kůže slouží jako převlek všelijakým manipulátorům, zloduchům, chmatákům a kraválistům, kteří jsou tak krátkozrací, že dílem berou svým bližním budoucnost a dílem je prodávají barbarům do otroctví a trochu mi uniká, jak si tihle krátkozrací hajzli představují budoucnost svou a jejich dětí a vnuků. Oni si snad hajzlíci myslí, že na ně ten vozembouch bude brát nějaké ohledy až je nebude potřebovat? Jeho ohleduplnost byla předvedena již mnohokrát, nejde s nimi společně existovat tak, aby nešlo o krk, slušnost a ohledy berou jako slabost a upozornění na možnost stupňování požadavků a další usurpování. Oni i náckové za války dost často zaplatili svým pomocníkům smrtí, buď proto, že jim přišli málo pracovití, nebo proto, že už toho věděli příliš... S grázly se nedá hrát a vyhrát, na ně platí jen větší a tvrdší klacek, než mají oni.

    OdpovědětVymazat
  20. "Já toho chlapa zabiju!" je přiznání k vraždě ve stadiu přípravy, což by mělo být trestáno doživotím. (Když už si někdo nemůže jinak pomoct, tak ať řekne třeba "Já bych ho zabil!" - to je kondicionál, takže pokud není doplněn specifikací nějaké podmínky, která se může splnit, tak zůstává nereálný.) Takové výroky by snad byly přijatelné v míru, kdy je myšlenka zabití jiného člověka tak absurdní, že je každému jasné, že se jedná o nadsázku; nikoliv však na téhle planetě, kde se vraždí jak na běžícím pásu. (Podobné krvežíznivé výroky mají v oblibě zejména novináři; skutečnost že někdo bude odvolán z funkce zní v novinářštině: budou padat hlavy.) Bajka o blci, který volal ze sšvandy "Vlk!", takže mu pak skutečného vlka nikdo nevěřil, je snad všeobecně známa, ale málokdo se z ní poučí.

    OdpovědětVymazat
  21. Re "dělení na pouhé dva tábory":
    Ty tábory jsou zhruba čtyři. Odhaduji to asi tak na 1% bartošů kteří chtějí věšet, 4% sluníčkářů kteří chtějí #přijímat, 15% xenofobů kteří se chtějí bránit, a 80% flegmatiků a lenochů kteří to jen z povzdálí pozorují, aniž by se namáhali v pravý čas do věci vložit.

    OdpovědětVymazat
  22. Kocoure, zprovoznil jsem gramec. NC470. Překvapivě dobrý. Buď analog se tak moc liší od digitálu nebo je to psychoakustika z nostalgie, ale připadá nám, že hraje přijemněji než digitál, úplný samet, ta atmosféra... Až něco zdigitalizuju, otestuju na manželce, jestli pozná.

    Technický poznatek: na ložisko gramce je nejlepší vysokoviskózní olej pro hypoidní převody. Použil jakýsi letitý Shell 90.
    Ještě doštěluju a tchyně bude mít prima sestavu.
    Jenže teď potřebuju gramec pro sebe. Ach jo. Garrard je sice něco ikonický jako Rolls, ale radši bych něco s lépe vyřešeným pohonem, s menším hlukem. Motor jako od pračky a pohon mezikolem není optimum.

    OdpovědětVymazat
  23. To CObuvník:
    Pohon mezikolem se povoluje od váhy talíře 4 kg a víc. Řemínek je lepší ale - špatně se přehazuje rychlost, tu a tam se přetrhne (mít aspoň jeden v šuplíku) a dlouho se rozbíhá. Navíc - pokud je rychlost hlídaná servem ze značek na talíři, systém se občas rozkmitá. (Fázové zpoždění.)

    P.S.: Máš správně nastavený antiskating?

    OdpovědětVymazat
  24. ANO, jak mám správně nastavit antiskating a tlak na spoušť když nechci skratchovat.. jenom přemísťovat záměrný bod lineárně.. (hledání cílů, dorovnání záměrné...)což je vhodné při velké koncentraci cílů v prostoru i čase.

    Napíšete mi pls i verzi , když bych chtěl skratchovat?? No,jen až se cíle budou chaoticky vzdalovat z dopadové plochy (desky?) po začátku úvodní šarže.
    4P

    OdpovědětVymazat
  25. Mám sice vynikajícího zetě, SCHU, ale kam se hrabe na tebe. Tvoje žena dobře volila a tchyně - ta si může voblíznout všech deset- Takový zeť je dar a přímo klenot v domácnosti. Ten gramofon bude vánoční dárek?

    OdpovědětVymazat
  26. Kocoure, talíř je dost těžký, možná tři kila má. Rychlosti se přehazují přesouváním mezikola po stupňovité předloze na hřídeli motoru. Šasi jak jsem ho dostal, položené na gumových špuntech v dřevěné "bedničce" s horní základovou deskou silnou asi 1,5 cm. Dodatečně vylil asi čtyřmi cm plastbetonu (epoxy s cementem). Štelování rychlosti ruční podle doutnavky a stroboskopu na obvodu, prostřednictvím magnetického obvodu nasouvaného na hliníkový disk na hřídeli asynchronného motoru - brždění vířivými proudy. Ramínko je SME3009, antiskating závažíčkem na niti nastavitelný jejím přesouváním po zářezech na tyčce. Původní vložka Shure M44E, nyní osazená jehlou M44G. To ještě nemám vyzkoušené, před tím měl Ortofon OMB10, musím koupit novou jehlu. Další možností je ikonická Shure M44-7, má vyšší výstupní napětí, ale za cenu vyšší síly, cca od 1,75 gramu nahoru. Antiskating podle toho, mám na to desku.
    Obvod mezikola jsem přímo na gramofonu přebrousil pomocí upnutého přípravku. S mezikolem si ještě pohraju, zkontroluju jestli na obvodu je kolmé a nevyduté. Stejně přebrousil mosaznou předlohu a znovu ponikloval. To jsou kritické záležitosti. Vyndám motor, zkontroluju, vyčistím, namažu a pokusím se zastlumit uchycení. Visí na pružinách, lehce je vycpu molitanem. K usazení šasi : Buď ho nechat posazené na špuntech jak je, (výška souhlasí s ramínkem) nebo vymyslet pružnější nastavitelné uložení, nebo uložit na hroty, nebo ho co nejvíc nadlehčit odpuzujícími magnety. Podobně vylepšit usazení ramínka. Je to složité, aby izolací naopak nedošlo ke zhoršení snížením přenosu vibrací, které se mohou navzájem odčítat. Tohle technické uspořádání pohonu a celku má nějaké limitní možnosti. Musím znovu prostudovat knížku "Gramofony". Otázka, jestli je rozumné se snažit z tohohle velmi chváleného a ikonického šasi dostat co nejvíc, případně posadit na nový korpus, nebo na přehrávání koupit a upravit jiný gramofon. Kdybych měl technické vybavení, především přesný soustruh, vyrobil nebo dovyrobil bych si ho sám. Teoreticky a konstrukčně mi to je jasné. Nejlepší je těžký talíř a pohon řemínkem. Ložisko, hřídel, subtalíř, těžký talíř z akrylátu nebo skla. Uložení odlehčeno prstencovými odpuzujícími se magnety. Rozhodující je přesnost výroby. Vlastně všechno záleží na přesnosti výroby. Prohlížel jsem gramofony za půl milionu, se třemi motory, krystalovou regulací a displejem s trvale svítcícím 3333. No ehm. Kvalitní gramec může být levný, když je dobře navržený. Buď rozumně zprovozním Garrard nebo poohlédnu po dobrém bazarovém základu, který by se dal použít. Odstup hluku bych rád alespoň 60 dB. Toho můj vychvalovaný žentour z principu nedosáhne.

    OdpovědětVymazat
  27. Nevím, kam bych mohla tohoto napsat, nikam se to nehodí a přitom se to stalo... a je to srandovně legrační. :-D

    Včera na jedné TV stanici uváděl mladík počasí a pravil:

    Větry měly sílu orgánu! Zhodnotil tak včerejší vichřici.

    Fakt, nevymýšlím si. Řekl to zcela vážně, rozhodně si nebyl vědom toho, co říká. To je kouzlo nechtěného :-)



    OdpovědětVymazat
  28. Pro Astru:
    Kvalita spíkrů / hlasatelů je taková, že ti, kteří byli v rádiu za mých časů by se asi "zvencli". Už to ani nevnímám. Radši.

    P.S.: Stříhám teď muzikál Evita. Je mi z toho taky smutno. Protože totéž platí o jevištní mluvě. Každý třetí "muzikálista" má nějakou vadu řeči. Už nemáme logopedy? Spíše je nám to jedno.

    OdpovědětVymazat
  29. Schu,
    ten popis byl pro mě zbytečný. Tohle jsme používali jako profi. (A pořád v jedné režii stojí. Jenže se rozpadl původní plochý řemínek a nikdo se nemá k úpravě na nějaký dosažitelný typ. Koupili tedy lidovku za necelé tři klacky, která nemá ani stabilizaci otáček a má krystalovou!!! přenosku čínského původu. Holt "profíci"! Jejich věc. Já jsem externista.)
    Odstup byl kolem 70 dB podle křivky "A". Jenže to vždy zkazí reálná gramodeska. Praská a šustí. Takže se hluk chasis v tom akusticky pregnantnějším rušení zcela ztratí. Jinak tohle je jediné chasis pod 50 000.- které se dá bez uzardění použít. (HiFi šílence neberu v potaz.)

    Ale s těmi gramofony a pod. bychom se měli přestěhovat na KOTEK. Astra, Jakub a jiní z toho našeho plácání asi nic nemají. Proto jsem KOTEK založil.

    OdpovědětVymazat
  30. - zatímco já jsem 21. a 22. srpna 69 v Brně na vlastní kůži (a hlavu a plíce a oči a všechno) zažil v nadšené akci bdělé a konečně zasahující orgány strany - LM... a byl to orkán!
    By the way: polovina našich hudebníků(!), dirigentů(!!), příslušných žurnalistů, komentátorů atd. v ČRo i ČT (aspoň do předloňska, teď su mimo) vyslovuje KONZERT.
    Já ani naprostá většina mých krajanů to tak tady NIKDY nevyslovovala. Natož slyšet to na výchovných koncertech (od čtvrté třídy 1 - 2x ročně, nejdřív vůbec). Ani primitivi, co by na žádný nikdy ani nepáchli! I potomci dělňásků od pásu, z valašských kotárů. Všichni samozřejmě od mala k o n c e r t . Ovšem matička...
    MMCh: co v tomto směru Černé srdce?

    OdpovědětVymazat
  31. EK-áčko,
    existuje nějaké téma, které bys nedokázal převést na pistolky a jiné kanónky?
    [;>))

    OdpovědětVymazat
  32. Nic nemají... ale mám.
    Mindrák...

    OdpovědětVymazat
  33. ...božínku, Jakube!
    "Ten umí to a ten zas tohle - a všichni dohromady dokážeme moc!"

    (To stýskání mi zní až trochu falešně...)

    OdpovědětVymazat
  34. No to jsem nána, já na KOTEK zapomněla. Omluva doufám byla přijata!

    OdpovědětVymazat
  35. Kocoure, jsou to blbci. Dyž zjevíš parametry řemínku, pokusím sehnat. S dalším povídáním se přesouvám do technické sekce útulny.

    OdpovědětVymazat
  36. Kocoure i v tomhle se EK trefil, pro zamezení přeskakování je to důležité. Ovšem rozvinul ve svém duchu, i to je poučné. I koncové vypínání, je-li, musí fungovat plynule, bez zvýšeného odporu tak jak je požadováno i u spouště. Při zvedání přenosky tak nehrozí stržení hrotu s nepříjemným hlukem tak jako nehrozí stržení rány s následkem minutí cíle. Nutno zbraň držeti, zaměřovati, mířiti a spouštěti plynule, bez křečí a cukatury. Jedině tak lze vyloudit úchvatné fortissimo funebrmarše dříve než ho zahude protistrana. Samozřejmě, že pro některé skladby například komorního charakteru je vhodné použít dusítko, zvláště jsou li použity velkokaliberní žestě.

    OdpovědětVymazat
  37. Mě z pistole učil střílet tehdejší mistr republiky, kpt. Falta. Naučil. I po letech jsem vyhrál pár sázek.[;>))

    OdpovědětVymazat
  38. Kocoure aneb co ses za totáče naučil, v demokracii, pravdě a lásce jako když najdeš.
    Ne že bych byl elitním střelcem, ale oko si nevyšťouchnu. Když se znají principy... Většina střelby z krátkých zbraní se vede na velmi krátké vzdálenosti. Z dlouhých zbraní na dlouhé vzdálenosti...
    Ostatně, jak se učíme všemu u nás v německé armádě, podle....

    OdpovědětVymazat
  39. Re "konzert":
    Odkudpak se tam to "z" asi vzalo? Že by snad z psané němčiny? Ba ne, už to mám:
    Konzert je, že hrají hudebníci vystudovavší konzervatoř.
    :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Konzert:

    A ono je to netahá za uši? Divné, ale tupounů citlivých méně než ruský tank a stejně tak i taktních mezi námi bohužel pobíhají hromady. Ne, že bych byl zbytečně přecitlivělý, ale chápu, že když se vidí napsané slovo jazz, evokuje to rozhodně hudbu určitého druhu, když vidím napsáno džez, myslím na ledacos, třeba na dřez na mytí nádobí, ale na hudbu opravdu moc ne. Na druhou stranu nemusí mi to být příjemné, ale máme tu nějaká dohodnutá pravidla a gramatika je jednou částí z nich a bylo by tedy vhodné se ta pravidla naučit a používat je. Žijeme ale v době bezmezných práv pro hajzly a blbce a žádných povinností, takže není dobře a bude ještě hůř.

    A když už tedy Z podle hudebníků z konzervatoře, nebylo by tomu pak lépe tomu říkat konzerv? Když slyším a vidím konzert, myslím na konzervy a žrádlo pro psy a kočky, na hudbu, tím méně pak nějakou příjemnou a pěknou opravdu moc ne.

    Jazyky obecně ani čeština nejsou mým oborem, který by mě živil, ale není mi dobře z pomyšlení, jak češtině beztrestně ubližuje kdejaký blb a nemá z toho už ani tu zaslouženou ostudu a kabát z ní. Dokonce když si píši s americkými, australskými a britskými opicemi, nepříjemně často zjišťuji, že se dopouštím pravopisných chyb mnohem méně často, nežli rodilí mluvčí, se kterými jsem v kontaktu. Celý civilisovaný kulturní svět je tak nějak dost v úpadku.

    OdpovědětVymazat
  41. Draku, co od demogracie a demogratů očekávat jiného než tohle?

    OdpovědětVymazat
  42. Je to z italského "concerto", takže přes latinu a praindoevropštinu a pak zpět satemovou větví přes praslovanštinu do češtiny bych to odhadoval na concerto < *konkertus < *komkertos > *sąsert > *sousert.
    :-)

    OdpovědětVymazat
  43. Vám se nelíbí slovo "demográcie"? Já v něm slyším půvab a krásu... :-)

    OdpovědětVymazat
  44. Ta ladnost je ale jen demonstrativní, demo-grácie.

    OdpovědětVymazat
  45. Ale to je čistý, přímo mozartovský k o n c e r t , tyhle vaše výklady. Concerto per due/tre uomini a la gioia. Grazie tante...

    OdpovědětVymazat
  46. ...e la gioia, evidentemente.

    OdpovědětVymazat
  47. DEmOgrácie:

    Demográcie? 3 Grácie?

    Debíle, Emílie a Otýlie?

    OdpovědětVymazat
  48. Dlouho jsem....ech, "existuje nějaké téma, které bys..... " ANO, není však COrektálně po Psa Telné. Poslední dobou některé "LIDIČKY" dost na sulfuruju (piss)

    In God we trust, exactly we are heading
    4P

    OdpovědětVymazat
  49. Dana, Eva, možná Olga...

    OdpovědětVymazat
  50. Draku, celý civilisovaný kulturní svět je tak nějak dost v úpadku od počátku :-)

    OdpovědětVymazat
  51. Kde byl debil Emil?

    JINAK MÁM PRO VÁS VÁŽNÉ UPOZORNĚNÍ !

    S blbinami je třeba se odchýlit do KOTKU. Kazíme čistotu projevu pod tématem. KOTEK je na různé vynálezy zkázy jiného druhu :-) Taky jsem raději rozverná, už mě z toho světového maléru bolí žaludek i duše.

    OdpovědětVymazat
  52. K odlehčení ...... a pak že se nemáme bát!
    http://jdem.cz/burp96
    nebojsa Bojso bo sem bo nésem /ER/
    4P

    OdpovědětVymazat
  53. Jenže to jsem asi zvorala. KOTEK je zřejmě Kocourův technický koutek a pro ty blbiny potom asi slouží Tabula rasa anýbrž pokec. Jenže kde to momentálně je? V propadlišti dějin blogu!
    Doufám, že nám to kocour vysvětlí.Mám to nějaký zmotaný......

    A přitom mi pod okny probíhá děj, o kterém bych vás tak ráda informovala - budou se zde točit nějaké scény do českočínského filmu. Představte si to! :-) A do toho všeho leje!

    OdpovědětVymazat
  54. Astro, ano. Prosím neplést KOTEK, račiž nalédnout a přesvědčit se, s KOKOTkem. Ten zatím zřízen nebyl a doufejme, že nebude zapotřebí.
    I když se může stát že něco z prvního se ukáže na to druhé. Leč takové je riziko nás bastlířů a novotářů všeho druhu.
    Pročež znovu připomínám památný výrok strejdy technika na moji adresu:
    "Ty to budeš tak dlouho vylepšovat až to úplně zkurvíš."
    Je to moudro univerzálně aplikovatelné.

    OdpovědětVymazat
  55. Čau, SCHU, já se v některých situacích zásadně nepletu. Normálně rozlišuju KOKOTEK A KOTEK, nedělá mi to problémy. :.)

    OdpovědětVymazat
  56. Odlehčení / EK:

    I díky za odkaz, bohatýrsky jsem se pobavil :-)

    Na druhou stranu, lepší jedno zbytečné „cvičení“, nežli dopustit nějaký „ohňostroj“ podobný tomu pařížskému.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)