Prohledat tento blog

neděle 26. července 2015

Matrix dnes



   Čím dál tím více mívám při čtení zpráv (a nejsem sám) pocit deja vu,  již jednou zažitého. 

Zřejmě se jedná o nevyhnutelnou část vývoje lidské společnosti, kolo dějin, které se otáčí a za jistý čas učiní jednu celou otáčku. Věci kolem nás jsou jiné, ale přece svým způsobem stejné. Nebo podobné. 
Takže se dá zhruba odhadnout, co bude dál.   V našem Matrixu vzniká čím dál tím větší průsak do reality. Trhlina se rozšiřuje.



   Životnější civilizace, ať už ji říkáme  jakkoliv, se snaží vystřídat civilizaci, která zbohatla, zlenivěla, byvše  zbavena nutnosti se ucházet o přežití. Prostředků k životu je nejen dostatek, ale dokonce přebytek. Nevíme si ani rady, co s nimi počít. Začíná tak dekadence, mrhání prosdtředky hmotnými i intelektuálními. Mrhání, které většinou nemá skutečný smysl, nanejvýš se snaží o rozvíjení dalšího levelu. Z technických prostředků, usnadňujícím život se stávají pouhé hračky - například mobily nebo osobní počítače. A pro ony hračky se hledají další způsoby použití - aby se prodalo ještě více hraček. Nastává i posun v etice - morálce. To jsou například ony "Pride Parade"  homosexuálních menšin, které se tak snaží relativizovat, co je normální a naopak.  



  V místech světa, kde tomu tak není, je naopak masa lidí, kteří hledají způsob, jak se stát bohatšími. Ať už je to islám nebo cokoliv jiného, býval to komunismus. Nekontrolovaně se množí - sex pro ně bývá jediná povolená  ba dokonce doporučená zábava. Jeho odchylky, které nevedou k nárůstu populace, například homosexualita bývá režimem trestána. O regulaci porodnosti se nikdo ani nepokouší.* Tamní "věrchuška" potřebuje mít spoustu hladových a nevzdělaných lidí, které je tak snadno indoktrinovat ideologií, která se vládnoucí vrstvě hodí do krámu. Ukázat jim "vnějšího nepřítele", který za to všechno může.





Velká čínská zeď

   Stavění zdí za účelem zabránění průniku cizích civilizací má tedy starou tradici. Zeď pochopitelně neměla za úkol odrazit masívní útok nepřátelského vojska, které by hradby dokázalo zlézt, ale měla znesnadnit polokočovným kmenům podnikání loupeživých nájezdů do nitra impéria. Což je kupodivu opět aktuální - nájezdy "utečenců" z chudých, většinou islámských zemí do zemí sice neislámských, ale zato bohatých a hlavně ochotných se postarat o příchozí - dokonce bez ohledu na to, zda tato neoficiální invaze nemůže ohrozit jejich existenci, státnost,  kulturu. Tenhle "trójský syndrom" naší kultury je totiž pro úspěch infiltrace  islámu podstatný, i když vlastní islám je, zdá se, jen záminkou, způsobem, jak postavit nějakou ideu proti ideálům západní civilizace. 


   Někteří státníci už to pochopili - poučili se z historie.  Jsou za to ostatními nazývání xenofoby, islamofoby i jinak - nicméně proti náporu novodobých "barbarů" dělají aspoň něco

Ti ostatní se dohadují o počtech, které má která země přijmout, aniž vědí, co bude pak. Jak naloží s příchozími, jak naloží s jejich dětmi nebo  příbuznými, kteří tak získávají v rámci ideálu "spojování rodin" rovněž nárok na udělení azylu. 
Dokonce zapomínají i na obyčejnou zpětnou vazbu - dozví-li se ekonomičtí emigranti, že tahle cesta je průchodná, začnou přicházet ještě mnohem masivněji. Odpůrci odpůrců imigrace, lidově zvaní "sluníčkáři" stále argumentují naší povinností něco odčiňovat. Kolonialismus, rasismus  nebo dokonce nedostatek materiální pomoci méně rozvinutým zemím. Jsou to ale většinou poněkud špatně informovaní lidé (čti hlupáci). 
   To, že  Barrack Hussein Obama, takto president USA ostře kritizuje Izrael za jeho "protipalestinskou bariéru" je jenom důkazem všeobecného politického pokrytectví. Nějak nám pan president Obama  zapomíná na jiný plot, který stojí na hranicích USA s Mexikem. Na rozdíl od toho izraelského je tenhle plot legální.  


   Nedokáží si představit ani poměrně blízkou budoucnost. To, že příchozí, když jejich počty dosáhnou určitého procenta populace budou jednak zatěžovat ekonomiku hostitelského státu, protože jejich odborná kvalifikace bývá velmi často nulová a budou jen čistými příjemci dávek, jednak jejich neochota k integraci do naší společnosti povede k pokusům si v naší společnosti vytrucovat ústupky, které by by vyhovovaly jejich kultuře a náboženství a následně nutit ty, kteří tady naši kulturu vybudovali a vlastně svým způsobem života tvoří, aby se přizpůsobili. 

Mají k tomu mocnou zbraň - porodnost. Jejich ženy jsou vlastně jen biologické stroje bez vlastních práv, jakýsi lidský dobytek na výrobu dalších hladových krků - a následně islámských bojovníků. 


   V tomto případě naprosto nechápu konvertitky k islámu. To, že tady prosazují "právo" nosit burky - což je vlastně jen jeden atribut neveselého společenského postavení ženy v muslimské společnosti je je vlastně dokonalý příklad "nemyšlení". Kdyby by došlo k islamizaci Evropy, ztratily by tyhle ženy většinu lidských práv, kterých se dnes dovolávají. Staly by se jen porodními stroji a pokud by nebyly ochotny tuhle roli plnit, byly by, jak je v muslimské společnosti zvykem, záhy zlikvidovány - často dost bestiálním způsobem.  




   Naše věrchuška se stále snaží tancovat podle not, které ji předpisují orgány EU - tedy podle not víceméně postkomunistických. Je to přece známá minulost mnohých nynějších vysokých představitelů EU. A filosofie EU je rovněž centralistická, založená na příkazech a "daních", které se pak vracej jako dotace pouze v případě poslušnosti daného státu. 

Proč to naši představitelé dělají? Protože z každé dotace se část peněz vždy vytratí do kapes těch, kteří rozhodují. A pokud se někdo dostane až do orgánů EU, stačí si zjistit jeho plat a jiné benefity a pochopíte, jak je pravdivé úsloví "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!" Jak říkával mnohými nenáviděný Václav Klaus: "O peníze jde až v první řadě!" 


    No a tady je vlastně příčina skryté nečinnosti našich orgánů, bagatelizování přistěhovaleckého problému a represe proti těm, kteří na problém upozorňují. Někdy se to dělá za pomoci policie, někdy jen podporou "sluníčkářů". A nemylme se - všichni jsme v hledáčku policie. Vrchnost dostává strach a snaží se bagatelizovat odpor lidí k takové "trojanské hlouposti". Těch, kteří dokáží logicky myslet a odhadnout, co bude následovat po zítřku.



   Protože žijeme v bohaté společnosti, která na internetu i před supermarketem nebo v hospodě raději "řeší", která z pophvězdiček měla nebo neměla na "té slavné párty" kalhotky a co z tohoto faktu  vyplývá (a la Blesk) a lidé si přitom neuvědomují, že by na takovou akci nikdy nebyli pozváni, tak zatím je poměrně klid. Tu a tam nějaká ta menší demonstrace - a hned protidemonstrace sluníčkářů, nějaké názory lidí na internetu - když se tam ale objeví více nesouhlasných názorů bývá diskuze "již ukončena".



   Toto všechno pozvolna začíná připomínat původní film MATRIX. Žijeme ve světě, který je umělý, informace zvenku jsou zablokovaném, abychom se chovali tak, jak se na správné poddané Matrixany sluší. O to, aby bylo všechno tak, jak si sám velký Matrix přeje se starají agenti Smithové, kteří se snaží veškeré průsaky do reality zacelit, eliminovat. Vypadají všichni stejně protože jsou generováni počítačem bez invence. Naší Smithové jsou vzhledově rozmanitější. Ale jejich úkoly jsou stejné. Zamezit jakýmkoliv způsobem průsaku reality do Matrixu. Nedovolit, abychom si mohli vybrat červenou nebo modrou pilulku.




Myslím, že bychom jim to neměli ulehčovat.



Nicméně se o imigraci, uprchlících i xenofobii Čechů  stále někde píše. 
Napadá mě, že i toto je MATRIX. A zase nejsem sám, nejsem původní...



Poznámka:

    Podívejte se na videa ze sobotní "dvojdemonstrace" v centru Ostravy. Toto je jedna z mála zpráv v českých médiích o téhle události a snad jediná s obrazovým doprovodem. Mrkněte na přiložená videa - a spočítejte lidi. A ještě - na protestující se začínají  "nalepovat" fotbaloví chuligáni. Náhoda nebo se to někomu hodí?  

==========================================




*/ Výjimkou je Čína. Tam byl nárůst populace tak dramatický (a selektivní - dívky byly nežádoucí), že si komunistická vrchnost uvědomila, že ji nezbývá moc času, kdy vzniknou hladové bouře, které ji mohou smést. A začala s ekonomickými represemi porodnost omezovat. Celkem úspěšně.  


115 komentářů:

  1. Tak jsem si to přečetla, ale už na mě s večerem padá těžká únava. Dežavy. Na noc je to příliš silná dávka do hlavy. A už je toho kolem tolik, že se začínám bát - o všechno, co máme.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano Astro,
    je toho opravdu víc, než může člověk ve zdraví skousnout.
    Ale na druhé straně - nelze přece strkat hlavu do písku. To dělají pštrosi. Měli bychom VŠICHNI vědět, kam nás naše elity vedou. A měli bychom to také vzít v potaz, až zase budou volby. Jestli budou. Nebýt "ovčané". Méně chytrých mobilů, více vlastního rozumu.
    Heslo dne: Použij mozek!

    OdpovědětVymazat
  3. Teď to doopravdy přestává být legrace. Myslím, že jakékoliv volby už nemůžou mít vliv na to, co se bude dít. Ta devátá vlna se sem sune nezadržitelně. Jiří Grygar tvrdí, že když lidem začne téct do bot, přicházejí k touze vydat se do kosmu. Já bych tam vystřelila všechny ty šílence z Blízkého východu, jejich krutost a sadismus jsou nepředstavitelné. To, co se k nám dostává za informace je jistě jen setinka toho, co se tam děje.
    Abych nepřišla o zbytek zdravého rozumu, který si stále držím - přiznávám se, že mám jednoho maličkého kapesního pštrosa. K němu se uchyluju, abych si ještě pro zbytek svojí existence udržela trochu radosti ze života. Protože není-li radost, co zbývá...

    OdpovědětVymazat


  4. Proč strká pštros hlavu do písku

    http://www.liter.cz/tisk-pohadkybajky-83095

    OdpovědětVymazat
  5. Kapesní pštros - no jo, zástupný, strčí za nás v případě potřeby hlavičku do písku - ? Jenže.. asi musíte s sebou nosit dózičku s pískem, řekl bych.
    Vono to moc nepomůže, ale dobrá psovi mucha. Na chvílu... pak ať se děje vůle Boží. No jo - ale KTERÉHO BOHA?!
    That is the question.
    (Alláh = bůh, pozn. překl.)

    OdpovědětVymazat
  6. Pro Astru:
    Je už téměř pozdě ale ne úplně. ZATÍM máme technologickou i vojenskou převahu nad všemi ostatními "kulturami". Jenže "věrchušce" celé Evropy (a hlavně USA) by se nehodila změna současného stavu, kdy vydělávají nadnárodní komplexy.
    Takže je na lidech, aby "věrchušku" zbavili té jejich absolutní moci, která se odvíjí hlavně od přístupu k relevantním informacím. Aby byli schopni zastavit tu stáloběžnou "pračku na mozky" která běží každý den v TV, rádiu, internetu i novinách. Pokud to nedokážeme, padne naše "obvyklá civilizace" až na dno. Protože to, co se nás chystá nahradit nemá dostatečné "lidské zdroje" a vzhledem ke své ideologii je ani mít nemůže. Buduje si stejnou hierarchii elit, jaký si pod zástěrkou demokracie vybudovala naše společnost.
    Připravuji článek z sestavený z názorů Petra Robejška*. Říká věci jasně, bez nenávisti a logicky. Dělá tak do našeho MATRIXU velké díry - a to je velmi záslužné.
    Možná záslužnější, než vynález léku na AIDS.

    */ nenechte si vsugerovat, že tenhle politolog je nějaký "kryptokomunista". To jen jen pokus "věrchušky" ho znevěrohodnit nějakou nálepkou.

    OdpovědětVymazat
  7. Vděčně shledávám, že máme tentýž názor mj. aji na to, pro co se nedávno vytvořilo kouzelné slovo nálepkovat. V soudném inteligentním zkušeném jedinci to vzbudí podezřívavost a potřebu si to sám ověřit. Takže nálepkovač /(c) JS) paradoxně nezřídka dosáhne opaku - pozornosti o tu znectěnou osobu...
    C´est ca. So ist der Lauf der Welt. Nu i vsjó.

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký, hezký, ale pořád jenom slova. Ve věrchušce to není. To jenom svět a osud dolezl na poslední schod a už se dá jenom padat zpátky, pěkně zvolna prodělat nazpět všechny epochy v bleděmodré podobě a dostat se zase k lidožroutům a podobně. Je to apokalypsa, ale nenápadná.Už tady nic nového nebude, nebude mít čas vznikat, protože všechno dobrý a krásný bude utlačený. Strachem o život. Pud sebezáchovy, ten je nejsilnější. A přesto nepřemůže primitivismus, agresi a strašlivou omezenost. Tak to vidím já i můj maličkatej pštrosík.

    OdpovědětVymazat
  9. Pro Astru i ostatní:
    Naštěstí (?) svět nezná pojem "konec". Jenom etapu, nový začátek. A kde se začne počítat nová etapa záleží na lidech, kterým na tom záleží. Kteří nemají kapesního pštrosa.
    Svět je krásný...
    Krása je pojem značně proměnný. Pro někoho je krása operní árie, pro někoho dobře propečené prase. Ideály krásy a štěstí se mění - dokonce rychleji, než lidské epochy. Dítě vnímá jinou krásu, než muž v plné síle a než stařec. Jiné je absolutní štěstí filosofa a jiné horolezce. Je třeba nechat kapesního Struthio v kapse a snažit se pochopit, o co tu komu jde a zkusit se tomu nepěknému, nežádoucímu (pro nás) postavit. Nevím, jestli to bude mít úspěch.
    Ale čekat, až to na nás dopadne je poraženectví. Řekl bych, že naši potomci snad mohou dokončit to, co my začneme. Ať už odpor k manipulaci nebo agresivnímu prímitivismu.
    KDYŽ NEZAČNEME, ONI TO DOKONČÍ I TAK. BOHUŽEL.

    Jsme to my, kteří pamatují "staré dobré (i zlé) časy" kteří musí určit azimut plavby. Jinak falešní "vykladači dějin" znásilní i tu naši minulost.

    Bez minulosti není žádná budoucnost, tak jako bez černé barvy neexistuje pojem "bílá". Bez hladu nepoznáme, co je to být sytý.

    Neumím to tak dobře napsat, to by Vám musel vysvětlit filosof nebo spisovatel. Ale já bych to rozhodně nevzdával. Ještě dýchám.

    OdpovědětVymazat
  10. Já dýchání taky nevzdávám. Spasit svět je zapotřebí. Ale jenom dýchat u toho nestačí. Jak konkrétně pomáháte zachraňovat svět vy, kocoure?Jenom psát nebo mluvit o tom, nestačí. Určovat azimut je je snadný, ale jak ten směr dodržet.To JAK je důležitý. Vy si snad myslíte, že mně nezáleží na tom, jak svět vypadá? Kapesní pštros je legrace. Tuhle šla proti mě na Tyláku osoba, čádornice. Měla odhalený obličej, jinak všechno zakrytý. Šly jsme si naproti a já jsem krok nezvolnila.Zastavily jsme se proti sobě. Čekala, že uhnu. Nestalo se. Uhnula tedy ona, ale nerada. Kdyby šel před ní ten nějaký její, udělala bych totéž. Jak by asi vypadal výsledek?

    OdpovědětVymazat
  11. Co s Matrixem?

    Já si myslím, že už je dávno na čase začít se zajímat o zbraně, střelivo a jejich efektivní obsluhu. Brzy se to nejspíš bude hodit.

    OdpovědětVymazat
  12. I tahle příhoda je "boj", Astro.

    Zažil jsem před časem něco velmi podobného - v nákupním centru "Fukušima" (Karolina) asi čtyři zahalené postavy tlačily na invalidním vozíku svého "pána". Předváděli, jací jsou tu páni - v tomhle se chovají jako puberťáci. Lidé jim uhýbali, někteří přímo uskakovali.
    Udělal jsem přesně totéž, co Vy. Zůstal jsem v uličce, kde se nebylo jak vyhnout, stát. Čekal jsem, že do mě tím vozíkem vrazí. Ale ne, postižený Arab cosi vykřikl, konvoj se zastavil půl metru před mými holeněmi a po chvíli váhání (když pochopili, že neuhnu) vycouvali a obešli zúžení.
    Ale myslím, že už jsem to tady nebo na Čertovi popisoval.

    Kdyby se aspoň tak chovali naši mocipáni, mohli bychom si zachovat tvář.
    Ostatně - večer dopíšu "výběr z Robejška" to na uklidnění.

    A k tomu co mohu udělat: Jen publikovat, vysvětlovat tu i onde.
    Připadám si jako ubohý misionář mezi nevidícími, neslyšícími, nemyslícími. A asi je to k ničemu - nakonec vzplane vztek, bude zle a do čela nas*aných lidí se postaví nějaký nový "pán s knírkem".
    A to všechno proto, že věrchuška své "malé pštrosy" nejen ráda používá sama, ona je dokonce vnucuje i "všemu lidu". Ono je výhodné za velké peníze (tzv. petrodolary) prodat cizinci třeba svou parcelu. Za desetinásobek pořizovací ceny. Na to Češi (Moraváci, Slezani) slyší. Muslim ví, že u nás je osobní majetek nedotknutelný - zvlášť když jste bohatý. A tak nám tu kousek za městem pomalu roste "Nový Muslimov". Když už tu máme ten Havířov...
    ===
    Ale snad nečekáte, že vezmu do ruky samopal a půjdu to vystřílet...
    Nejmenuji se přece A.B.Breivik. A ani jemu to nebylo nic platné. Už se na ostrově Utoya opět scházejí mladí blbí socani.

    OdpovědětVymazat
  13. A smutná poznámka nakonec:
    S muslimy se svezou jako obvykle i židé. Židé se svezou s kýmkoliv. Kdo chce psa bít, vždy si žida najde. Já netuším proč.

    Cikáni jsou chytří - už se proti muslimům vymezují. Zatím jen slovně. Přistěhovalci by jim ujídali chlebíčka - totiž sociální dávky.

    OdpovědětVymazat
  14. Kocoure, když podporují multikulti v představě že v té pestrosti nebudou vyčnívat, je logické, že nakonec to budou odsírat z obou stran.

    OdpovědětVymazat
  15. Ano Obuvníku, ale...
    Nejsem si tak jist vahou oněch židovských prohlášení.
    Ty nebo i já sice můžeme vydat prohlášení, třeba i z pozice své funkce, ale nebude to mít váhu "státního / stádního názoru".
    Což tady vlastně v jisté míře činíme. V podstatě jsme ale neškodní.
    I kdyby nás pozvali do TV.

    [;>/

    OdpovědětVymazat
  16. Kdo chce psa bít, vždy si žida najde - páni. Anticky precizní. Že to Šma Jisroel dávno nenapadlo mne? Budu používat.
    No - pro ty by Evropa už pod vycházejícím půlměsícem byla jednoznačně dokonale nepřijatelná. Tedy především oni pro ni. Tak by šli do obou Amerik, Klokánie, možná ještě jinam.
    Už jsem loni zoufale a nechápavě upozornil, že z Norge a Sverige se už několik let za úplného nezájmu médií pomalinku, leč stále vystěhovávají do Amerik hebrejské rodiny, co tam byly (jako tu všude) od prvního tisítiletí. Není to pro ně, když už tam mají Araby p o u z e v městských radách. Lékaři, právníci, podnikatelé, úředníci - no elita, že. Člověk by řval. A DĚJE SE NĚCO?
    K té Fukušimě - kdo ustoupí: dovoluji si uctivě podotknout, že být tam já, kdoví jak bych reagoval a jak oni - jsem o dvacet čísel menší a třicet kilo lehčí a dost let starší než pan domácí. To holt, prosím, hraje dost v jeho prospěch!
    Vono, vědí - jsme si všichni rovni, ale přece jen -
    Tuhle jde zas do nebe jeden pastor. Zazvoní, a oni hned vědí - ten je zasloužilý, ano - svatý Petr mu podá klíčky od pěkného VW: "To máš za tvou dobrotu a věrnost tam dole!"
    Jej, ten je rád... Ale sotva se rozjede, potká chromovaného forda, a řídí jej katolický velebníček! A tak hned zpátky: "Svatý Petře, proč -je mezi námi takový rozdíl? Je o tolik lepší?" - "Ale no ták... celý život celibát - to musíme nějak ocenit, hochu!"
    Tak se zas rozjede - a hned zabrzdí a jenom zírá: rolls-royce, a za volantem rabín! A frčí bleskově zas za šéfem příjmu: "Ale tenhle nežil v celibátu. Tak proč?!"
    Petr přiskočí a bleskově prst na ústa: "Psst! To je šéfův příbuzný!!"

    OdpovědětVymazat
  17. Jakube, to není židovský fór. To je objasnění... [;>)))
    (No oni to tak dělají. A když se předem přiznají - co si na nich pak vezmeš?)

    OdpovědětVymazat
  18. Proč si každý kdo chce psa bít žida najde?
    Protože (židé) jsou jako celek spíše úspěšní. Mají vůli přežít a udržet si svoji kulturu. Vlastně už několikrát přežili své současníky. Podobně jako Elena Makropulos ...
    Já před nimi smekám

    OdpovědětVymazat
  19. Ž/židé:

    Ž/židé jsou svými vztahy uvnitř jejich komunit a obcí nesmírně zajímaví a pouční. Je tomu tak mimo jiné následkem onoho tlaku, který na ně byl po celá staletí a tisíciletí vyvíjen a směřoval jak k holému přežití, tak zachování si kultury a vzdělanosti. Je to, když se nad tím jeden zamyslí, nesmírně zajímavé a poučné a asi si by nebylo od věci zkusit to napodobit. Také by nebylo od věci zkoušet se přiblížit Švýcarům, jenomže s tím našim současným lidským materiálem? Ještě ti, co byli v legiích a zakládali 1. republiku, ti ještě k něčemu byli, ale dnes? Nevím, nějak si to nedovedu představit, rozhodně ne nic konstruktivního a kloudného.

    OdpovědětVymazat
  20. Matrix a srovnání s ním:

    To srovnání s Matrixem a agenty Smithy docela sedí. Až ošklivě. Blbé je, že těch děr do něj je málo a jsou zatím ucpávány nepříjemně drsně a rychle. Na druhou stranu, šídlo v pytli neutajíš a není všem dnům konec. Blbé spíš je, že nežli plynulý přechod od politiků nanicovatých k politikům akčnějším se nejspíš konat nebude. Chcípající kobyla bude kopat tak dlouho, tak brutálně a čím dál tím víc, dokud dík této její blbosti nedojde k revoluci, které se pak postaví do čela pán s knírkem a pak teprve začnou „lítat třísky“ na všechny strany ze všech, kdo budou na ráně a včas nezdrhnou a ze všeho, co se blbě přimotá do cesty.

    OdpovědětVymazat
  21. Kocoure,
    problém vidím v určité schíze Ž/židů, kdy na jedné straně jsou muslimy objektivně terorizováni a poškozováni a hrozně (a oprávněně) nad tím kvílejí, ale na straně druhé jim velice rádi dělají proti Evropanům trojského koně. Konec konců, i páteř současného sluníčkářstva je z valné části tvořena jimi. A nějak jim nedochází, že kdo se snaží sedět na dvou židlích, jdoucích od sebe, ten zpravidla skončí s modrými hýžděmi.
    A obávám se pořevelice, že pokud se najde nějaký zachránce Evropy, tak proti nim nějakým způsobem zakročí - nikoli z nějakých reminiscencí na antisemitismus nebo dokonce nacismus, ale jednoduše proto, aby měl krytá záda (konec konců, právě tohle byl motiv vystěhování Ž/židů ze Španělska po reconquistě).

    OdpovědětVymazat
  22. To Pergill:
    Nevím, já osobně mám s židy zkušenosti jen dobré - dobře se s nimi pracuje, jsou pilní a nejsou mstiví. Mají jakousi nepojmenovanou celosvětovou síť, kde se řídí heslem "Musíme si pomáhat!" a skutečně si pomáhají.

    Jediné, co mi na židech vadí je to, že začínají křičet, "že je zase bijí" a přitom nikdo ještě ani nevytáhl ruce z kapes. Ale může to být jenom můj pocit. Nebo jejich historická zkušenost, protože většinou je pak skutečně nějakým způsobem zmlátí.

    OdpovědětVymazat
  23. No oni prostě ze zkušeností desítek pokolení už často dovedou reagovat dřív, než nastane ten který jev.
    Páteř současného sluníčkářstva - ale no tak. Takhle snad ne. A s těmito termíny a opovržlivými plivanci. Nečekáte, že se na této úrovni zúčastním, že.

    OdpovědětVymazat
  24. "Enemže" Jakube:

    Není to s tím předčasným skuhráním nakonec tak, že by na ten nápad "zase trochu zmlátit židy" bez onoho stěžování si na nespravedlnost světa vlastně nikdo ani nepřišel?
    Měli jsme spolužáka, premianta (čti šprta), který si pořád vymýšlel nějaké imaginární ústrky od ostatních. Tak dlouho donášel, až jsme ho jednou doopravdy zvalchovali - ať si tedy má na co stěžovat. Pak byl pokoj.
    Nedávno jsem se dozvěděl, že pan doktor sedí za mnohamiliónovou zpronevěru. Už podruhé. Inu, dobře se učil, věděl jak...
    A žena taky měla podobnou zkušenost s židovkou ve škole. Byla na vozíčku, ale neustále reklamovala nějaké zvláštní úlevy, které s tím faktem nesouvisely. Je těžké říct, jestli to promlouvalo její postižení nebo židovství. V každém, případě nebyla mezi spolužáky příliš populární - ale ona sama tu neoblibu považovala za útok na její víru.

    Já jsem tyto zkušenost neměl - Jan Filip, herec který nádherně, myslím, že neopakovatyelně ztvárnil mlíkaře Tovjeho byl, jak jsem později zjistil, praktikující žid. V Praze roli Tovjeho hrál skvěle Tomáš Töpfer - žid. Jejich manželky hrály herečky, u kterých si nejsem zcela jistý - ale asi to taky byly židovky. Možná proto, že obě byly moc dobré.

    To se to potom herci hraje, když má k dispozici tisíce let zkušeností...

    OdpovědětVymazat
  25. Tak tuhle zkušenost já jsem ze svého okolí v životě neměl. Takže od případného generalizování mám odstup. Ovšem v konkrétním przypadku ovšem nepopírám - leč nevedl bych to na tuto příčinu.
    Hebreji jako trojský kůň moslemínů - nějak nejsem s to to pořádně pochopit, jak je to myšleno, sorry. A že toho o tomto tématu vím dost. MMCh nemělo by to ani nejmenší logiku (chápu-li to patřičně).
    Vono záleží na tom, jak se věci maj a jak je chápete, vědí. V renomovaném PZO jednou urgentně předvolali s. Kohna přímo k s. řediteli. Ten vstane a hned spustí: "Soudruhu Kohne - musíme vás o-kam-ži-tě propustit. Pro ztrátu důvěry!" - "No ale... to snad... dyť visím na nástěnce ROH jako loňský nejlepší pracovník - !"To je vedlejší - vy jste ale v kádrovém dotazníku uvedl, že nemáte příbuzné v cizině. Tedy nepřátelské, že. A teď se ke mně dostalo, že máte bratra v Izraeli - no co mi povíte?!" - "No ale prosím, to je zcela v pořádku, soudruhu řediteli - já jsem v cizině, on je doma..."

    OdpovědětVymazat
  26. Jakube, to se moc dobře neučil, když sedí :-)))

    OdpovědětVymazat
  27. Jakube, Pergill má pravdu. Někomu nepříjemnou, ale pravdu. Pozoruje lidské hemžení stejně nezúčastněně a nesentimentálně jako kultury v Petriho Miskách. Zlobit se na Pergilla je jako zlobit se na zrcadlo.

    OdpovědětVymazat
  28. Stella
    Všechna čest, St. Kocoure, k délce, argumentaci atd..
    K tématu. Je to všechno tak složité, až je to jednoduché!
    Kolo se točí a točit se nepřestane, zastávám názor, že nic nového pod sluncem není a nebude.
    Jen dodatek k cikánům. Oni se přizpůsobí první! Vím, proč to říkám. Vždyť jejich způsob života, vztah k ženě - totéž v bleděmodrém.

    OdpovědětVymazat
  29. Ben Akiba, ano.
    - když sedí - ? Nechopím, prosím...

    OdpovědětVymazat
  30. To Jakub S
    Sleduji cvrkot, leč výpisky si nedělám, nicméně pamatuji, že v řadě případů, když o něco šlo v souvislosti s muslimy, tak se židovské organizace stavěly na jejich stranu. Naposled se stavěly v Německu proti Pegida. Předtím zase hlasovaly v některých městech pro zákaz vánočních stromů na náměstích apod. V tom Německu se stavěly i proti zákazu halal porážky a jiným věcem, které by muslimy alespoň částečně umravnily Myslím, že tam bylo i něco s důslednějším stíháním ženské obřízky a jiné podobné věci.
    Takže se nedivte, že lidé, kteří ten cvrkot sledují také, se začínají na Ž/židy dívat podezíravě. Když k tomu připočtete současné aktivity Izraele v podstatě ve prospěch islámského státu (sestřelování syrských letadel, bombardování základen bojovníků proti IS, nedávno izraelská rozvědka zavraždila syrského generála) sorry to je na vyčlenění pár atomovek, až dojde na bombardování IS, i na ten Izrael coby jeho spojence.
    IMHO buď budou s Evropany nebo proti (za určitých okolností ono "proti" může být deklarováno i jako neutralita). A spojenec nepřítele je prostě nepřítel, bez ohledu na tisícileté utrpení předchozích generací.

    OdpovědětVymazat
  31. Pro Jakuba:

    Schumacher se asi spletl.
    O svém spolužákovi, který býval šprt a teď ve vyšším věku odpočívá v lochu jsem psal já.

    OdpovědětVymazat
  32. A ještě k židům a Izraeli:
    Protože černoušek z Bilého domu stále lavíruje (pohoda s Iránem) a snaží se "vyvažovat" své (ne)přátele, je Izrael ponechán sám sobě. Je to malý stát a tak také "vyvažuje".

    Pergillovi:
    Židovská podpora halal porážek a odpor ke křesťanským Vánocům je záležitost pochopitelná: Vánoce ortodoxní neslaví a mají své "košer" potraviny.

    Z hlediska geopolitického je to ovšem židovská chyba. Platí pak to tvrzení o "modrých hýždích". Není asi skutečné jednoty mezi židy. Stejně jako jednota muslimů nebo i křesťanů jsou věci značně pofiderní.
    Známá taktika slabších - přidat se k vítězi.

    Pozn.: Německý specialista na migrační problém dnes prohlásil v TV, že mezi běženci je Česko považováno za nebezpečnou zónu. To je dobrá zpráva!

    OdpovědětVymazat
  33. Pergille, pokud vím, Izrael nikdy není solidární jestliže to vysloveně není v souladu s jeho zájmy. Problémy v Evropě s uprchlíky a islámským fundamentalismem jsou logicky v jeho zájmu. Pokud nejde o případy ohrožení zdejší židovské komunity. Protože to zmnožuje počet nepřátel jeho nepřátel. Celá tahle situace, kdy se okolní muslimové řežou mezi sebou a ohrožují ostatní ve směru na Balkán i Evropu, je k jeho prospěchu. Nezaregistroval jsem ani slovo solidarity s námi, ani slovo podpory. Naproti tomu i jen absence aktivní proizraelské politiky či dokonce nedostatečná proizraelská horlivost je presentována jako antisemitismus a nepřátelství. Což pochopitelně tenhle dvojí metr nasere i spravedlivého. Chápu historickou zkušenost, chápu těžký úděl. Ale vždycky myslet jen a jen na sebe a dožadovat se jednostranné solidarity, se nevyplácí. Jestliže dojde na nejhorší, svezou se. A jako vždycky nejvíc to odserou nevinní.

    OdpovědětVymazat
  34. Kocoure, že Izrael vyvažuje, že má těžkou pozici, že pragmaticky vzato, při jeho geografické poloze a velikosti a rozptýleném nepříteli jsou mu jaderné zbraně na hovno, chápu. Kdyby ISIL všemi silami napadl Izrael, bylo by to špatné. Ale alespoň slovo solidarity s námi tady v Evropě bych uvítal. Je to zadarmo a potěší. Třeba jim ještě nedošlo, že je to zadarmo. Jako ta přikázání, která dostali shůry.

    OdpovědětVymazat
  35. Izrael má všechny důvody pro to, aby nechal Evropu trošku podusit ve vlastní šťávě za to, jak donedávna stranila (a leckde ještě straní) Arabům a hřál si hlavně svoji polívčičku. Proč by se nemohl chovat stejně jako Turecko, které je formálně Evropě blíž? To je v NATO a nedávno usilovalo o vstup/přičlenění k EU.Evropa by si měla přestat myslet, že je pupkem světa, v některých ohledech směřuje k tomu, aby se stala protipólem pupku.

    OdpovědětVymazat
  36. Kocoure, ani ne tak nebezpečnou, jako neperspektivní.
    Ostatně, co se týče jejich počtu, v porovnání se zdejším nepřizpůsobivým obyvatelstvem je to jako plivnutí do bazénu. Kdyby představovali ohrožení jako ono, byl by vyhlášen výjimečný stav. Leč není, protože žába si už zvykla na ohřívanou vodu a zdejší poměry bere jako nutný standard.

    OdpovědětVymazat
  37. Stát Izrael holt myslí jako vždy v první i druhé řadě na sebe. Své lidi kdekoliv. Své další zachování. Své zájmy, někdy těžko pochopitelné. NEMŮŽE se chovat jinak, proboha. Okolní svět (a rovněž "vnitroevropská" politika) je terazky tak mnohostranný, nepřehledný, měnící se a přelévavý, jakož i mocenská rovnováha všeho, že to odtud, ze středu Evropy, kde spolu sousední státy už třetí generaci nebojují, neohrožují se, nevyhrožují si, nelze dostatečně přehlídnout a zhodnotit.
    Halál atd. - dtto jak řečeno výše, jednoznačně. Nenapadlo by mne čekat opak. Bohužel taková stanoviska se ihned chápou, vidí extrapolovaně, a obecně - zaujetí stanoviska v mnoha situacích znamená hned přiřazení k někomu, kdo je má stejné, ale to je také vše, co má se mnou společného. Asi složitě vyjádřeno, ale nemám už na korigování a čtení po sobě, už spím. Snad to bude jasné, chci už zoufale spat, nezlobte se.

    OdpovědětVymazat
  38. Pjotr Pavlenskij, Savčenko(va), Tolokonnikova atd. - musím, musím parafrázovat Nietzscheho Menschliches, allzu Menschliches: Ruské, ach tak, tak ruské!! Vše tam je krvavé, extrapolované, vypjaté, přímé, kruté, jednoznačné, nevratné, šílené a přitom zvrácen+ě přirozené... To není Evropa, promiňte, geografové. Havlíčku, Masaryku, Kramáři -
    Jenže JE! A je. A utrum. A je, a bude. A pokluzené.

    OdpovědětVymazat
  39. Krása je pojem značně proměnný. Pro někoho je krása operní árie, pro někoho............
    A mně nic tak nevzruší jako klapot kalacha, spálený kordit v ovzduší.... Už moc času nebude, leštěte, plňte zásobníky, cvičte,a hlavně mlaťte po hubách sluníčkové intoše! Nebo intoše sluníčkové? Prašť jako uhoď. Jakube, tak dlouho budeš myslet, až ti nakopou do análu, a to budeš mít štěstí, terazky tak mnohostraně neextrapolovaně!
    4P
    Pomněte na Felixe Edmundoviče Džeržinského.....čerezvičajku a komitět gosudarstvenoj bezapasnoj uže zděs! ANO.

    OdpovědětVymazat
  40. U PERGILA:
    co muslimové dělají všude tam, kde se reálně dostali k moci.

    Požadavek muslimů na vybití všech, kdo nevyznávají islám, případně islámem "povolená" náboženství se v případě ČR týká osobně cca 7,5 - 8,5 milionů lidí, což není žádné strašení, ale naprostá realita. Jen ji, bohužel, významná část takto ohrožených lidí dosud nereflektuje.
    Vyčištění Evropy od muslimů (přinejmenším od těch více než padesáti procent z nich, kdo podporují islámský extrémismus, včetně jejich rodin) je stejně reálné, jako se reálně podařilo denacifikovat Německo. V případě jejich odsunu dílem mimo evropský kontinent dílem do muslimských států v Evropě (Albánie a muslimská část Bosny a Hercegoviny) by se jednalo v přepočtu na obyvatele Evropy o podstatně menší transfer obyvatelstva, než jaké byly po skončení druhé světové války úspěšně provedeny přesunem německých menšin z řady východo- i západoevropských zemí do Německa. I deislamizace celého nyní islámského světa (analogická poválečné denacifikaci Německa) je možná a máme prostředky k jejímu provedení, jen to chce z odpovědných míst v euroamerických státech sesadit analogy Quislinga či Chamberlaina a nahradit je analogy Churchilla (který byl také prakticky celá 30. léta, včetně doby okolo Mnichova, označován za "nebezpečného válečného štváče").
    Pány Konvičku nebo Okamuru vidím jako přijatelnou a uvnitř hranic demokracie se pohybující reakci na riziko islamizace (a tudíž totální likvidace demokracie)(***). V pozadí, pro případ, že by se tyto politiky podařilo proislamistickým quislingům nějakým způsobem zlikvidovat, se rýsují i síly z hlediska demokracie jako takové podstatně méně přijatelné, leč pořád představující neskonale menší zlo, než jakým islamizace Evropy zcela jednoznačně je...........
    ANO, tak tak yak?
    4P

    OdpovědětVymazat
  41. To jsou "velmi smířlivá slova", EKáčko.
    Ale nedají se uskutečnit, protože přece "musíme čerpat dotace EU". To je pěkných pár desítek miliard, které doplníme našimi miliardami a vybudujeme nějakou (často) pitomost, na které se nabalíkují nějací (určití) lidé. Takže posloucháme, co nám Brusel poručí.

    Něco zabetonujeme, něco vykopeme, postavíme čističku za desítky milionů pro osadu, kde už skoro nikdo nebydlí a tak podobně. A vždy se na tom někdo v pozadí napakuje.
    Pod našimi šesti věžemi se už třetí rok ruší trávníky, kácejí stromy a dělají nové chodníky, dětská hřiště pokrytá štěrkem, velká dlážděná parkoviště.
    Zanedlouho si obyvatelé věží začnou stěžovat na horko v létě (to ten beton), hluk pozdě večer - to ty lavičky + jisté etnikum, prašnost atd.
    Vyklučili vzrostlé stromy a nasadili nové. Pak je opatřili podporami z latěk. Pak přišli jiní a ty podpory vytrhali a udělali jinak. Pak vytrhali ty mladé stromky a vzápěti nasadili nové na jiných místech. Pak vytrhali pouliční lampy a zasadili je o kousek vedle. Místo louky dělají obrovské parkoviště - to bude v létě krásně sálat horko!

    A na poštu se musí nejmíň dva kilometry na západ nebo na východ. Bo tu žádná není. Na zřízení pošty asi není žádná EU dotace a ty dotace, které Česká pošta dostává od státu ji "samorozumně" nestačí. Takže to tu "obsluhuje" DHL a podobní - a Pošta se vzteká, že ji berou práci - kterou ovšem není schopna vykonávat.
    Ale třeba bude nějaká dotace na postavení mešity a minaretu.
    Budeme synci tolerantni, bo inač fix!

    Takže nehledejme a nečekejme nějakou logiku v přistěhovalecké politice. Těm chudákům se nedivím - jdou z dost katastrofických podmínek "za lepším", mylně informováni tamním "převaděčským průmyslem". Který se na nich napakoval. A pakuje dál.
    A že jsou agresivní? Kdo by nebyl - když dáte převaděči všechny své nakrvavené úspory - a téměř na konci nebezpečné a strastiplné cesty vás čeká utečenecký koncentrační tábor v jakémsi Česku (kde to vůbec je, to "Česko"?) s plotem a žiletkovým drátem navrch?

    Opravdu nevěřím, že se jedná o cílený transfer džihádistů do Europy. Tohle pomyšlení považuji za (dobrou) práci agentů Smithů. Možná tam nějací pomatenci jsou. Ale hlavně vzniknou, když přistěhovalci skončí ve slumech bez práce, s minimální podporou státu (na víc stát nemá a ani nemá odvahu je podporovat bohatěji, než ty vlastní, "tradiční" nemakačenky, bo budou volby. Zatím je nezrušili. Ale snaží se - zvěsti o volebním právu přistěhovalců už krouží kyberprostorem. Zapomíná se dodat, že tohle je naše země, kde si musíme my sami stanovovat pravidla. Ne můžeme, MUSÍME!

    No a tak tu básníme o ráži, která by to zastavila. Pokud se neprovalí nějaká přehrada trpělivosti, bude se v MATRIXU pořád jen žvanit a trpělivě opravovat "průsaky".

    Sluníčkům zmar!

    Zdraví vás agent Smith - negativ

    OdpovědětVymazat
  42. Jakube, to je v pořádku, dbát o své. Vadí mi dvojí metr. Když to dělá Žid, je to v pořádku. Když totéž dělám já, jsem za antisemitu. A nejen to. Jsem za antisemitu když nejsem dostatečně izraelofilní a proizraelsky aktivní. Když mám na všechny stejný metr. Když kritizuju dvojí metr. Když si nekompenzuju svůj minderwertigkeitskomplex vzhlížením k národu vyvolenému a obětováním sebe v jeho prospěch. Fór je, že normální Židi se na to dívají stejně a takové blouznivce mají za mešuge. Třebaže za užitečné. Jak jsem už kdysi psal na základě zážitků svých přátel, nejvíce nacionalističtí a rasističtí židé jsou mimo Izrael. Jaké to byly protesty, že s nimi do Izraele letí goj, třebaže manžel té ze "zachráněných dětí". Úžasná stará dáma. No a v Izraeli? Úžasné přijetí. S kým se tam setkali, ten byl normální člověk. A kdo ze zdejších bývá takovým horlivcem? Našinec. Který horečně touží být Židem, jenže to nejde. Touží být úspěšným. Jenže to mu také nejde. Tak si to kompenzuje horlivostí. Ta kompenzace horlivostí má různé podoby, jak známe z historie, politiky. Jistěže blbost je univerzální, blbci jsou všude. Jenže někteří jsou privilegovaní a chránění. To odmítám. Všeobecně. Padni komu padni.

    EK, při vší kritice, islám dává šanci k přežití. Stát se muslimem. Může to připadat směšné, ale mít možnost výběru může být mnoho. Nebo všechno. Co by za podobnou možnost dali ti v Osvětimi...
    Nelíbí taková situace? Netřeba aby k ní došlo. Dbát na svoji kulturu. Vyčítat jiným že staví chrámy své víry, když naše chrámy zejí prázdnotou? Když ti kteří by v nich měli hlásat živé slovo mlátí prázdnou slámu a opakují prázdné fráze? Když ti, kteří byli nejen nositeli víry, ale i vzdělanosti, zadržují světlo poznání a slouží temnotě? Když ti, kteří se hlásí i k víře Mojžíšově, udržují a šíří pověry a modloslužebnictví, když zlaté tele nahradili rozličným morbidním harampádím mrtvých těl, které při různých příležitostech vystavují, vzývají ho a modlí se k němu? Tohle je takové. Neúspěchem skončil i komunistický experiment. Nemáme ani jedno, ani druhé. Nemáme víru v budoucnost. Žijeme ze dne na den a navštěvujeme chrámy konzumu, který nás "spojuje". Sežer do můžeš, zítra třeba nebude. Carpe diem. Není divu, že nám hrozí převálcování jinými, kteří mají svoji víru. Kteří tady místo nás budou žít až poslední z nás zhasne. Mazání a leštění kvéru je marné. Pro tenhle případ nepomůže. Chápu vzhlížení k Izraeli. Židi tu budou vždycky. Protože mají a udržují svoji třebaže ne vždy praktickou a užitečnou víru. Dokud tu budou lidé, budou tu oni. A dokud tu budou oni, budou tu lidé. A samozřejmě, že není jenom euroatlantická oblast. Je tu Čína, Indie, Jihovýchodní Asie....

    OdpovědětVymazat
  43. Draku, s posledním odstavcem nemohu nesouhlasit.
    Možná bych tomu neříkal víra. Stačila by důvěra ve slušnost, pracovitost a tisíciletou kulturu. Je to v nás a musíme to začít nějak adorovat. Celospolečenský konsenzus, že k majetku se lze dobrat jen prací (což není jen práce fyzická) a uznání okolí nelze získat prázdnými floskulemi a lží. První republika nebyla o mnoho lepší, než ta naše, v pořadí vlastně třetí. Ale celospolečenské mínění bylo nastaveno lépe.
    * Lež má krátké nohy.
    * Bez práce nejsou koláče.
    * S poctivostí nejdál dojdeš.
    Ale taky:
    * Kdo chce kam, pomozme mu tam.
    * Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.
    * Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.
    * Mladí ležáci, staří žebráci.


    Nemusel jsem si ani moc vzpomínat. Ta pravidla totiž všichni známe, jsou v nás. Stačí si je uvědomit a začít používat.

    OdpovědětVymazat
  44. Ale i socialistické "Kdo nepracuje ať nejí" stojí za pozornost.

    OdpovědětVymazat
  45. to Jakub S
    měl jsem na vysoké spolužáka, který se ke mě měl velice přátelsky, protože jsme měli před sebou zkoušku z chemie a biochemie a já na té katedře dělal SVOČ. Až jsme se přes tato úskalí dostali, tak si mě přestal všímat a ani neodpovídal na pozdrav. Pak jsme měli farmakologii, k níž jsme měl opět nadstandardní vztah (jednak jsem ji vcelku uměl, což dělal mj. i ten biochemický základ, jednak byl tatínek profesorem farmakologie - byť na jiné VŠ) a hned mě začal uctivě zdravit a velice se ke mě mít. Říkal jsem mu "primitivní pragmatista" a moje přátelství si tím druhým lísáním rozhodně neobnovil a musel se s tou farmačkou poprat sám.
    Obávám se převelice, že Ž/židé se chovají naprosto stejně, ale v daleko větším časovém i prostorovém měřítku. Potom se ale nemohou divit, že na ně stale více lidí pohlíží jako já na toho spolužáka.

    OdpovědětVymazat
  46. A ten spolužák byl žid?
    [;>)
    Asi to nebude s tím "židovským nevděkem" tak jednoznačné. Nebo se špatně koukám. Ale hlavně - tak se chová kdekdo. Účelově. Takže bych to nevztahoval jen na ty židy. [;>)
    ¨
    To jsou takové ty předsudky - třeba o Polácích. Mám tam větší půlku příbuzenstva - a na některé z nich to platí a na jiné vůbec. Takže - většinou jen nálepka.

    OdpovědětVymazat
  47. Vztah k Ž(ž)idům a Izraeli:

    Neházejme všechny do jednoho pytle. Máme snad nenávidět všechny Američany a celou Ameriku jen a pouze proto, že Obava je břídil, nebo rovnou zmetek a podělá na co sáhne? Nebo proto, že jsou tam organisace jako HRW, které prudí kvůli našim Cikánům?
    My tu také máme naše „nereálné“ sluníčkáře, mají snad všichni Ž(ž)idé nenávidět všechny Evropany kvůli nim a jejich propalistinskému řevu? A že toho Evropa Izraeli poslední dobou nadělala...

    ... prázdné chrámy ... konzum... / Obuvníkovi:

    No a? To je snad důvod konvertovat k mohamedánství, nebo předat vozembouchům Evropu na stříbrném podnose i s mašlí?

    OdpovědětVymazat
  48. Draku, ne, jen nestěžujme si na jiné, když si to sereme sami. Ano, těžké bylo břímě bílého muže, když dobýval svět. Měl však dobrý základ. Jenže sám se o něj připravil. Teď svět dobývá bílého muže.

    OdpovědětVymazat
  49. Pánové Draku a Schumachere,
    Nemusíme přece "předávat svět". Evropa by skončila podobně jako JAR, v křečích a rychlým poklesem životní úrovně - ale tady nerostou "záchranné banány" na stromech jako tam. Bylo by to horší. Nová průmyslová revoluce, prakticky "zpátky na stromy". Protože průměrná vzdělanost je u příchozích mnohem horší "než je v kraji zvykem".
    A to se "dělohami muslimských žen" tak rychle napravit nedá. Viz situace ve slumech ve Francii a nakonec i na severu. Ani v druhé nebo třetí generaci příchozích se to nezlepšuje - spíše zhoršuje. Dávky budou s klesající ekonomikou klesat, podíl nekvalifikované práce stoupat - pokud bude ještě někdo, kdo byl odchovaný na sociálních dávkách ještě ochotný pracovat.
    Pochybuji. Takže po "kulturní výměně" se situace bude přibližovat situaci v domovině příchozích.

    Naštěstí (doufám) nastane "syndrom díry v lodi" a začne se čerpat voda a zacpávat ta díra - bez ohledu na to, co bude vykřikovat stávající kapitán. Jen se bojím, aby nový kapitán, který bude do funkce vyzdvižen "vším lidem" neměl "knírek a patku". Ale pokud v podpalubí nebude vody aspoň po pás, posádka bude spokojeně sedět v suchu na horních palandách a vykřikovat, "ať s tím někdo něco k sakru udělá!"
    Naším úkolem je dělat do MATRIXU díry a eliminovat agenty Smithy, kteří je přijdou zalepovat.
    Víc asi nezvládneme, ale k zrušení Matrixu by to stačit mohlo.
    Pak už to bude veselejší. Byť ztráty budou nemalé. Ale taky nastane všeobecné uvědomění, že zevnitř není MATRIX příliš odhalitelný.

    Můžeme mu pak zavolat z telefonní budky.

    OdpovědětVymazat
  50. Lidem ustavený kapitán / StK:

    Právě že dík tomu, jak drsně, blbě, svinsky a zarputile bojuje o život ta kobyla chcípajícího řízeného multikulturalismu:

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-je-multikulturalismus-hrozbou-pro-cesko-p0d-/p_spolecnost.aspx?c=A150729_204516_p_spolecnost_wag

    tak rostou i moje obavy z toho, že to, co jí jednou nahradí, bude muset být tvrdé, kruté a dost brutální, aby v tomto souboji obstálo, takže pán s knírkem, patkou a psychopatologickými rysy charakteru je v čase čím dál tím více pravděpodobný. Nemuselo by tomu nutně tak být, jenže ta hloupá chcípající kobyla pro to zdá se udělá vše...

    OdpovědětVymazat
  51. Kocoure a Draku, manželka pravila, že co nás se týče, nemá obavy, protože jestliže je nějaký problém, pak ten jak uprchlíky tady udržet. Očividně pro ně nejsme cílovou zemí. Že je to problém Německa a především Francie a Anglie, důsledek jejich politiky a ať si to vyžerou. Snažit se obrátit proud migrantů k nám, je jako snažit se obrátit veletok od moře do hor. Tak je to s lecčím, třeba udělám pěkný ekonomický rozbor, ona to shrne do jedné věty, a že je to jasné a co je na tom k okecávání. Já k tomu dodávám, že nemusíme dělat vůbec nic než zajistit plnou průchodnost našich hranic směrem na západ. A být připraveni abychom zavřeli východní je zavře Německo. Když nebude odtok, aby nebyl přítok. Což se již zčásti děje a aktuálně vnitro a obrana připravují uzavření hranic pro takový případ. Odsere to především Francie, anglánům stačí uzavřít tunel. Manželka k tomu poznamenala, že bude problém ty desítky tisíc odlifrovat zpátky, že je budou muset živit, protože neživit je, by bylo politicky neúnosné, ovšem stejně neúnosné je živit je. Že v Calais vzniká Hebron. Souhlasí se mnou, že Marie LePen bude bodovat. DeGaulle měl pravdu, když se snažil nechat Alžírsko Alžírskem a vypadnout odtamtud.
    Co nás se týče, pokládám za rozumné nepokoušet se dělat "velkou evropskou politiku", necpat se mezi velmoci leč drobnou systematickou diolomatickou prací nalézat klikaté cestičky mezi nimi a hledět svých zájmů. Co se týče Francie, nezapomenout na někdejší sprdunk, že jsme nevyužili příležitost mlčet. Teď máme příležitost. Mlčet se dá i velmi významně. Co se týče naší domácí politiky, situace s upchlíky velmi posílila hemžení, ti ve vládě se snaží udržet v seslích a "opozice" se snaží do nich dostat.
    Obecně a k médiím. Zdá se, že téma hord valících se od Moskvy je zapomenuto, vášně ve vztahu k Ukrajině opadly. Je nová hračka. Isil, Řecko, islamismus, uprchlíci. Jaká bude ta příští? Co nám po okurkové sezóně bude předhozeno za kohouta?

    OdpovědětVymazat
  52. Jo a koupil jsem si dioptrické předsádky na základní objektiv abych mohl fotit makro. Vím, není to optimální řešení. Co však je optimální... Tři čočky různé mocnosti našroubovatelné namísto filtru. Za sedm stovek. Tak jsem zvědavý, na pokusničení to stačí.

    OdpovědětVymazat
  53. Jo a koupil jsem si dioptrické předsádky na základní objektiv abych mohl fotit makro. Vím, není to optimální řešení. Co však je optimální... Tři čočky různé mocnosti našroubovatelné namísto filtru. Za sedm stovek. Tak jsem zvědavý, na pokusničení to stačí.

    OdpovědětVymazat
  54. Současná situace:

    Obuvníkova paní má pravdu v tom, že když velcí blbnou na kvadrát, malí si leda tak mohou poťukat na čelíčka, povzdechnout si nad nad mírou té blbosti a vyčůraně se pokoušet minimalizovat následky. Na nic jiného totiž stejně nemáme sílu a prostředky.

    Příčiny tkví jako obvykle v konání dobra bez domýšlení následků a dementní zahraniční politice:

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-premnozeni-agresivita-migrace-d6x-/p_zahranici.aspx?c=A150730_222152_p_zahranici_wag

    Jistě chápete, že když mi přijde dopis od Lékařů bez hranic, s gustem ho nacpu do drtičky. Ne, že bych byl tak zlý, já jen na rozdíl od těch patogenních pachatelů dobra chápu, že z oněch 10 afrických opičáků, kteří se jedné průměrné africké opici narodí, tak ti, kdož se nedožijí dospělosti, jsou pak ti jediní, kteří sem do Evropy nepolezou... Hnusné? Kruté? Jenže pravdivé. To, co se dnes děje vůči Africe a arabským zemím není pomoc, ale prudké zhoršování situace.

    OdpovědětVymazat
  55. Předsádky / Obuvníkovi:

    Moje předsádky jsem dostal před pár lety zadarmo za účast v jakémsi kvízu na akci v Chodovské tvrzi. Naštěstí měli nějaký ten průměr na nějaký z mých objektivů. Makro je samo o sobě hezký podobor fotografie. Dá se zkoušet něco i s objektivem s pevným ohniskem a předsádkou, třeba s nějakou hezkou světelnou 50-kou a předsádkkou, nebo i 80-kou až 100-kou. Budou-li výsledky uspokojivé a hlavně když Vás to „chytne“ stojí pak za to začít přemýšlet nad specialisovaným objektivem na makro. Zatím jsem si s tím zase až tak moc nehrál, nebylo kdy, ale věřím, že kdyby mi to vyloženě „nechytlo“, tak určitě bych se u toho nenudil.

    OdpovědětVymazat
  56. Draku, opatřil jsem jen pro rozšíření možností, se seťákem mi to umožňuje jít až na deset cm. V prostředku je to přijatelně ostré. Žádný zázrak, set 1,2,4 dioptrie za sedm stovek. Lepší než šťouchnout do oka.
    Kdybych narazil na zajímavého hmyzáka.

    OdpovědětVymazat
  57. Focení hmyzáků / Obuvníkovi:

    Hmyzáci jsou hajzlíci, neposedí, nepopoletí. Dělají si k uzoufání fotografovu cokoliv je zrovna napadne a to, co je zrovna napadne, je obvykle v příkrém rozporu s přáním fotografovým docílit pěkné fotky. Někdy pomůže na chvilku přikrýt ho zmetka rukou a pak pustit, než se hmyzák vzpamatuje, tak máte pár desetin vteřiny na zaostření a zmáčknutí spouště k dobru :-)

    Můžu zkusit halvně najít a pak projít moje fotky z poslední návštěvy té Chodovské tvrze. Byla tam přednáška na tohle téma od jednoho z nejlepších světových fotografů přes hmyzáky, který žije tady s námi v ČR a je to přírodovědec, takže když vyfotíte něco a nevít co to je, můžete se ho zeptat. Většinou by prý měl vědět :-) Měl tam i odkazy na rozličné webíky, které se touto tématikou zabývají.

    OdpovědětVymazat
  58. Pánové, berete to moc vědecky.
    Já mám po ruce ultrazoom, nic nikam nešroubuji, přepnu na makro a ostřím od 30 mm. Jenom musím nasadit kruhové LED světlo, neb si stíním objektivem. Takže barvy jdou kamsi jinam. K zrcadlovce mám 100 mm makro objektiv - koupil z druhé ruky za 3 500.- Zatím jsem s ním dělal jednou. Dobrý. Ale přestrkávat a nosit sebou. Lenost...

    Zkoušel jsem předsádky, ale ty tak příšerně ničily kresbu, že jsem je vrátil (v kamenném obchodě!) - ale řval jsem natolik nahlas, že je "pan AARON" raději vzal zpátky. Zadarmo drahé. (Půl roku nato AARON zrušil v Ostravě prodejnu. Snad ne kvůli tomu divadelnímu výstupu?)

    Dost hmyzáků jsem nafotil teletem - výhoda/nevýhoda je v tom, že jenom z dálky. Na blízko nezaostříš. Často rozhýbeš - ale zase nevyplašíš.

    Mikroskopické "studie hmyzího oka nedělám." Přilepit mrtvolu na optickou lavici, půl dne po desetinách mm posouvat a exponovat a pak tři dni skládat v PC - no běžte mi s tím někam!! ¨

    To už raději skládat puzzle. [;>)

    OdpovědětVymazat
  59. Předsádky:

    Zkoušel jsem zatím jednu jedinou, s ne moc velkým zvětšením se světelnou 50-kou a 2/3 vzdálenosti od středu byly prokreslené slušně. Ono totiž pozor, ale spoustu prokreslení může „sežrat“ takový ten debilní antialiasingový filtr na čipu, co je tam proti moiré. S tím se bojuje blbě, protože informace, kterou ten pazgřivec „sežere“ už tam není jak dodat.

    Makro teleobjetivem:

    Jde to také, dokonce vážky nad vodou je docela těžké zachytit něčím jiným. Zkoušel jsem teletem motýly a občas se docela dařilo, když mimoděk trochu spolupracovali. Na větší dálku se docela hodil stabilisátor.


    Lavice a mikroposun:

    Obecně mám rád fotografie s minimem softwarových úprav, takže fotit hmyzí mrtvoly mikroposunem a pod. a pak to zpracovávat do jednoho obrázku, to by se mi také nechtělo. Nemám zhola nic proti tomu, když se někdo takto baví, jen bych byl nerad byl k něčemu takovému nucen :-)

    OdpovědětVymazat
  60. DRÁŽĎANY:
    Osm zraněných, včetně jedné ženy, si vyžádala sobotní hromadná rvačka mezi afghánskými a syrskými migranty ve stanovém utečeneckém táboře v Drážďanech. Proti rozvášněným účastníkům prudké bitky, mezi nimiž prý nechyběly ani ženy, musela zasáhnout policie, která zadržela 50 lidí. Podle webu listu Leipziger Volkszeitung se do boje zapojila stovka lidí.

    Bez komentáře...

    Zdroj: http://www.lidovky.cz/rvacka-utecencu-v-drazdanech-skoncila-8-zranenymi-a-50-zadrzenymi-p8c-/zpravy-svet.aspx?c=A150801_203413_ln_zahranici_ELE

    OdpovědětVymazat
  61. K makru
    V době předdigitální jsem měl mezikroužky, které se rozhodně chovají lépe než předsádky (nepřidávají optické členy, jen posunují objektiv dál). Nejlepší výsledky jsem měl s teleobjektivem 140mm, pokud bylo dostatečně silné světlo (léto kolem místního poledne).
    V době digitální jsem párkrát fotil přes lupu, což byly fotky spíše informativní (měli jsme v koupeném dřevě pod kůrou hmyzáky a chtěl jsem názor odborníka, jestli to půjde do konstrukčního dříví chalupy). Běžně fotím přes okulár mikroskopu, přičemž platí, že čím blbější foťák v tom mobilu je, tím je to snadnější a výsledky lepší - nechávám studenty, aby si tak zdokumentovali ve cvičení svoje preparáty.

    OdpovědětVymazat
  62. Pí Machalická, ASPergill: Ano, ano, ano, ano, ano!!!

    OdpovědětVymazat
  63. Makrofotografie
    Pokud jsou mezikroužky, mohou jít použít i v digitální době (odzkoušeno Canon EOS + redukce na M42x1 + mezikroužky M42x1 + "závitový" objektiv), jen to znamená vzdát se automatiky. Jestli se ještě dělají mezikroužky k digitálním zrcadlovkám nevím, ale dá se čekat že pokud ano, tak na občasné hraní si budou kua drahé.

    OdpovědětVymazat
  64. Ale na nějakého většího hmyzáka (třeba vážka), pokud se chce jako celek, je ideální delší teleobjehtiv se stabilizací, on stejně nějaké větší přiblížení ve volné přírodě neumožní.

    OdpovědětVymazat
  65. Makro a mezikroužky:

    Míval jsem je v době filmové také. Vlastně je ještě někde mám, nevyhodil jsem je, proč také. Mám i krásný měch co se dovede smrsknout na cca 4 cm a protáhnout na 20 a něco, když na to přijde. Moderní mezikroužky s kontakty a elektronikou pro moderní zrcadlovky existují, ale:

    1) Jsou použitelné jen pro určité kombinace těl a objektivů.
    2) Je to poměrně drahá záležitost.
    3) Výsledek nejistý, spíš horší než lepší, aspoň podle komentářů těch, co to zkusili. Zkoušeli to pravda s „telaty“ na letadla a většina se shodla na tom, že to za to nestojí. Jeden to i chválil až na problémy s držením a ohybem.

    Z výše uvedených důvodů kolikrát vyjde líp připlatit si za delší „tele“ nebo specialisovaný objektiv na makro, případně zkusit tu předsádku, která aspoň nestojí tolika.

    Mechanické mezikroužky, které „vyřadí“ automatické ostření obvykle způsobí zhoršení ostrosti snímků, protože současné složité optické sestavy elektronický „trpajzlík“ zaostřuje mnohem lépe a přesněji, nežli člověk. U většiny moderních objektivů se bere ruční ostření jako cosi nouzového a tedy prakticky nepoužívaného. Takže řešení jakoby samozřejmé a nabízející se z dob dřívějších v současnosti spíš působí potíže a selhává.

    OdpovědětVymazat
  66. A.S.P. a Machálková / Jakubovi S.:

    Ti dva + ještě ta dívčina Lumenn na jejím blogu ( http://lumenn.blog.cz/ ) mi docela mluví z duše. Jen bych se až tak ostře nevymezoval proti iniciativě IVCRN.cz, protože já se na rozdíl od ní domnívám, ža za to, jak to dnes vypadá ve Francii, Německu, Holandsku, Švédsku, Británii, Itálii a jinde, by mnozí politici oběsit prostě zasluhovali.


    Focení vážek / kapitánu Nemovi:

    Ano tím teletem se stabilisátorem se dá jít nejen na motýly, ale i na vážky. Na ty výžky to chce buď dobré místo na břehu, nebo i ve vodě a vzít si na to rybářské holinky.

    OdpovědětVymazat
  67. Je otázka,
    a asi to bude sestavu od sestavy jiné, co dá lepší výsledek. Jestli rozhození předsádkou anebo ručním zaostřováním, nemám možnost srovnat, ale ztráta komfortu (a při horším světle skoro nemožnost zaostřit) ty jednoduché mezikroužky jsou, to jo.
    Ono v principu ne že by ten etrpajzlík ostřil líp, ale už nejsou fičůry pro manuální ostření, takže manuálně je to jen jako odhad. ale na rychlost asi bude etrpajzlík lepší. a pokud nejsou výměnné objektivy tak to ani jinak než s předsádkou nejde

    OdpovědětVymazat
  68. Kvalita ostřícího trpajzlíka / kapitánu Nemovi:


    Kvalita ostřících trpajzlíků se lepší v čase. Mladší ostřící trpajzlík ostří rychleji a lépe nežli jeho starší kolega z loňského modelu. A pak je tu ještě druhá závislost, ta na ceně. Dražší trpajzlík ostří zpravidla rychleji a lépe nežli trpajzlík levnější. Výrobci si velice dobře hlídají, aby nepřišli o své, takže po vertikále je to rozvrstvené poměrně dobře a když si někdo myslí, že na to vyzrál, obvykle přijde na to, že ne tak úplně, nebo že vůbec ne. Zkrátka ostřící trpajzlík je vždy lepší a rychlejší v poloprofesionální zrcadlovce (z téhož roku), nežli v kompaktu a v profi zrcadlovce je rychlejší a lepší nežli v té poloprofi, atd, atp. A dobře, velmi dobře si to hlídají, aby je někdo neobral, nebojte. Cena je skoro 100%-ní vodítko.

    OdpovědětVymazat
  69. Předsádky, ano je to nouzovka. Mezikroužek snad k mání je i na sony. S tím backfocusovým objektoivem jsem si rychle zvykl ostřit ručně, pracovat s hloubkou ostrosti a vyhovuje mi, že to mám pod kontrolou, zaostřím a můžu snadno přenášet expoziční bod. Používám prioritu clony. Naštěstí výborně funguje pomocník ručního zaoswtření založený na měření kontrastu. Ovšem aby to propojili s ostřící auomatikou, to ne, je jen fázová. Očividně softwarové omezení. Zato to má barevné zvýraznění kontur ve dvou stupních a lupu ve dvou stupních , takže se ostří výborně. Teď si cvičím v krajině, cloním na 11 obych to měl ostré od nevidim do nevidim. Uvidím co z toho vyleze. Vždyť je to jen hra....

    OdpovědětVymazat
  70. Předsádky:

    Ano, je to spíš z nouze a není-li nic lepšího po ruce, je to lepší než ono nic.

    Mezikroužek na Sony:

    Jen s bajonetem a bez elektroniky nejspíš nějaký bude, s elektronikou si nejsem jistý, obecně jich moc není. Spíš mi připadne, že to mizí, než aby se toho objevovalo víc.

    Backfocusový objektiv:

    Co se vlastně přesně myslí pojmem backfocusový objektiv? A jak ta Vaše hračka vlastně ostří? Připadne mi to celé nějaké hodně jinačí, než jsem zvyklý u mých hraček.

    Softwarová a jiná omezení:

    O zlomyslnostech výrobců, zaměřených na to, jak z lidí „vyrazit“ víc peněz za lepší software (firmware) na v podstatě stejném hardwaru vím za ta léta už svoje. Netýká se to jen foťáků a objektivů. Postupně se to s rostoucí konsolidovaností trhu zhoršuje a nejspíš bude časem ještě hůř.

    Obuvníkovi:

    Daří se? Líbí se Vám co z toho foťáku leze? Když ano, říká se, že ten, komu se daří to, co by chtěl, má svým způsobem pravdu.

    OdpovědětVymazat
  71. Draku, backfocus znamená, že ostří kousek za. Nic výjimečného. Vyšší řada foťáku má microfocus adjust s pamětí pro různé objektivy. Tohle je základní typ který to nemá. Bez dodatečného harampádí, bez kterého bych obešel, stál se seťákem devět a půl. Jenže nepřikup si delší sklo a lepší objektiv...Problém se vyskytuje u fázového ostření jehož modul je minmo snímač. Výhodou je, že je rychlý, nevýhodou, že méně přesný. Přesné je ostření na kontrast na snímači. Sony bezzrcadlová řada NEX má integrované fázové zóny na snímači. Tenhle to nemá. Daším řešením je kombinace fázového a na kontrast. Jenře tenhle by to sice uměl, ale vyhodnocování kontrastu slouží jen pro podporu ručního ostření. Ještě že tak. Když nepotřebuju reportážní pohotovost, radši ostřím ručně. Autofocus u seťáku bez problému, stejně tak u 55 až 200. Problém jen u světelného 2,8 16-50. Krom toho je to krám těžký. Jenže při správném zaostření o poznání lepší. Mám rád tohle tlusté sklo.
    Učím se chytat expozici v plenéru abych ji měl v oku a využil celý rozsah snímače. Tenhle foťák si říká o uvážlivější postup. Zkouším hdr a jestli to má, expoziční bracketing. No co, jen si hraju na fotografa...

    OdpovědětVymazat
  72. Rovina ostrosti:


    Dá se ostřit trochu před, trochu za, nebo přesně na rovinu. Závisí na tom, co chce mít nakonec člověk na obrázku. Různé firmwary a výrobci to pojímají různě. Většinou chci ostřit přímo na něco, ani před ani za, ale závisí to především na tvůrčím záměru, velikosti použité clony a délce skla :-)

    Ostřící automat (trpajzlík):

    Čím je přesnější a rychlejší a čím míň od člověka něco chce, tím líp. Mně se ta pohotovost velice často víc než hodí.

    Světelnost objektivu:

    Světelné objektivy mají svůj smysl už jen proto, že zpravidla velice hezky kreslí. Zkrátka zoom sem, zoom tam, na světě jsou i jiné velice důležité věci a ta světelnost je zrovna že jedna z nich. Zrovna že za hraničních hodnot, když je jak se říká světla málo, se dobře pozná dobré sklo a tělo. Opravdu dobré si poradí i za horších světelných podmínek. Když je obsluha gramotná ;-)

    Hraní si:

    Je zábavné, užitečné, poučné a příjemné. Kdo si nehraje, máloco se dozví nebo naučí. A to hraní si s něčím, co jsem ještě nezkoušel, nebo vylepšování něčeho, co jsem už zkoušel, to mi na tom všem baví asi nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  73. Draku,
    proti IVČRN, přestože jsem horlivým sympatizantem, mám tu výhradu, že jsou moc nenásilní (programově) a to i v situacích, kdy už je to přinejmenším na hraně, nebo kousek za ní. Tak nějak si nedovedu představi pana docenta Konvičku, jak utlouká džihádistu síťkou na motýly (asi by působil jako "motýlkář" v Pokladu na Stříbrném jezeře, tedy spíš jako komický prvek). Prostě pár hochů s metrovými lešenářskými trubkami bude v určité fázi našich vztahů s muslimy (která nastane co nevidět, pokud tu už není) účinnější. Nicméně IVČRN fandím, co se dá.

    OdpovědětVymazat
  74. IVČRN / A.S.P.:

    Jsem zastáncem toho, aby násilí bylo jen a pouze přesně tolik, kolik je nezbytně nutné k dosažení toho, nebo onoho cíle. Mimochodem, někteří američtí policajti, které jsem měl možnost vidět na videích, mi víc než názorně předvedli, co to je použít přesně tolik násilí, kolik je třeba ke zvládnutí té či oné situace a ani o trochu víc. Docela jsem obdivoval míru jejich sebeovládání. Na druhou stranu, umět zvládat věci chladně, s rozumem a rozmyslem, je základem toho, jak se vyvarovat chyb. Násilí beru jen a pouze jako prostředek k dosažení určitých cílů tam, kde rozum a dialog narazí na meze svých možností a prostě se zjistí, že „po dobrém“ už to dál nejde a musí to pak jít „po zlém“. To obvykle nastává, když se narazí na nějakou nevychovanou, necivilisovanou verbež. Pak bych se už ale přiklonil k sofistikovanějším, rasantnějším a hlavně mnohem účinnějším a výkonnějším prostředkům, nežli jsou nějaké lešenářské trubky. Jsem rád, že je v čele iniciativy někdo tak inteligentní a rozumný, jako je pan Konvička.

    OdpovědětVymazat
  75. Draku, zvykl jsem si na ruční ostření. Nezávislé na ostřícím bodu. Exponuju většinou na automat s korekcí mínus třetina, priorita clony. Při opakované expozici netřeba znovu ostřit. Vidím jak mám zaostřeno. Skřet sedící na snímači obsluhující focus peaking je přesný a navíc má dva dalekohledy pro různé přiblížení, tak ostření na detail je velmi přesné. O tom si pravá zrcadlovka bez skřeta malujícího v hledáčku nemůže ani zdát. Což se nedá říci o skřetovi fázového ostření, který to vidí jinak než skřet v objektivu. Navíc mu mágové zakázali bavit se se skřetem automatického ostření.
    Zvykám si na optické odlišnosti velkého snímače oproti snímači kompaktu. Sice je úžasné pracovat s hloubkou ostrosti, ale je to náročnější a jestliže potřebuju mít hloubku velkou, musím dost clonit a přemýšlet. Jako bych se vrátil ke klasické fotografii. Všechno je jinak. Kdežto s kompaktem jsem věděl, že ostré budu mít od nevidim do nevidim. Cvak a bylo. Kdežto s tímhle velkým krámem musím špekulovat.
    Trochu bych si ulehčil se seťákem, hlavně na váze, jenže už jsem si zvyknul na výhodu ručního ostření a na o poznání lepší kresbu. A když jsem dal ty peníze...

    Co se týče světových, evropských události a politiky, vždycky se bude něco dít. dnes je nám předhozeno to, zítra ono. Včera Ukrajina a připomenuty ruské tanky, dnes (v praxi a k lítosti někoho se nekonající) záplava uprchlíků, zítra... Palcové titulky... A zas bude klánie a porubanie, plamenná prohlášení, výzvy, nová hnutí a hnutíčka a straničky hledající mezery na politickém trhu, v horní půlce Václavského náměstí pár set lidí za tohle, v dolní půlce pár set lidí proti tomu. Médii zmnožených do tisíců či více. Výstupy politiků a političíčků. Místo poklidného rozprávění u nedělního oběda hltání "výživné" diskuse z populární vývařovny Václava Moravce. A další a další...

    A já místo toho abych účastně jak ode mne očekávají ti či oni, dával svůj nenahraditelný životní čas jako obětinu na oltář aktuálně předkládaného božstva, které vbrzku bude nahrazeno novým a ono zase novým, sobecky dávám přednost krocení skřetů v té škatuli na obrázky a podobným mrzkým záležitostem.

    OdpovědětVymazat
  76. Pergille, pokud zmiňuješ použití trubek, jsi zmanipulován v omyl jako mnoho ostatních. Protože primární příčinou potíží nejsou naše vztahy s muslimy, ale naše vztahy s naší vládou. Příčinou potíží je dlouhodobá politika vlád založená na prosazování krátkodobých soukromých obchodních zájmů nositelů hospodářské moci, pro které jsi kanonenfutrem. Jestliže se budeš zajímat, zjistíš, že "horních deset tisíc" tím nijak není znepokojeno, ale naopak na nynější situaci pohlížejí jako na další z úžasných příležitostí jak zbohatnout a posílit svoji moc. Ti s cedulemi po náměstích nepobíhají ani si nestěžují. Na to mají armády svých mediálně ovládaných poddaných.

    OdpovědětVymazat
  77. Obuvník to krátce a hezky vystihl:

    Já se jen obávám, že tihleti „nositelé hospodářských zájmů“ spolu s jejich ochotnými politickým poskoky, se tak dlouho budou řídit krátkodobým prospěchem na úkor dlouhodobé stability, až jednou přijde zlý strejda s knírkem a patkou a začnou „lítat třísky“ z nich, z jejich poskoků, Cikánů, vozembouchů, které sem tak ochotně vozí, aby se mohli napakovat na tom či onom ranečku na ten či onen „problém“ vyřvaném a spolu s dalšími zmetky, co zase čekají, aby mohli na to všechno ochotně půjčit. Strejda jim totiž s gustem šlápne všem na krk, roztřídí jí je a naloží s nimi dle svého uvážení a jejich „zásluh“. Čím déle se na to bude čekat, tím větší mela z toho bude, až to přijde. To jediné se dá poměrně spolehlivě odhadnout.

    OdpovědětVymazat
  78. Draku, ano, to se tak stává. Jen vždy v jiné, aktuální výpravě. Kostýmy, kulisy....Svět je daleko více propojený než kdysi. Na rozdíl od mnohých, nepovažuji předkládaný islám za tragický malér. Není to nic s čím, když by na to přišlo, by nebylo možno si technicky poradit. Samozřejmě, že by na to doplatila spousta nevinných. Ale blízkovýchodní hordy nejsou globálním problémem. O dost větším nebezpečím, zlým snem, by byla radikalizace v Pákistánu. Třebaže ten, naštěstí je vázán Indií a Čínou. Problémem je politika ovládaná krátkodobými zájmy obchodních elit. Současná vlna islamismu má příčiny v politice USA, Velké Britanie, Francie, Německa, Itálie, do které se promítají ony obchodní zájmy a vnitřní úpadek euroatlantické kultury. Světovým hráčem číslo 1 se stává, pokud se jím už nestala, třebaže jí to není přiznáváno, je Čína dobývající Zemi drobnými systematickými kroky. Jako kapka za kapkou proděraví kámen. Je to dlouhodobě úspěšná politika, úspěšnější než "teď, hned, všechno". Šikovný čínský obchodník vydá za divizi. Jestliže v dohledné době poroste napětí pak v oblasti Čínského moře, později na východní hranici S Ruskem. Všude tam, kde je nerostné bohatství. Čínský vliv posiluje v Africe a Jižní Americe. Velmi obecně však, jestliže jde o inovace o zásadní vynálezy a objevy, převládá euroatlantická kultura. Ukázněný a autorit poslušný východ dokáže kopírovat, vyrábět, vylepšovat, rozvíjet, jenže se zásadními nápady nepřichází. K tomu nestačí houževnatost, ale i rebelantství. Na druhou stranu rebelantství západu nestačí, jestliže upadá kázeň a houževnatost nestačí. S postupující globalizací dochází ke změnám v tradiční východní kultuře, dochází ke kulturním "vzpourám" mladých, zasažených "západní" kulturou. Kterak se to promítne do jejich schopností, nejen žádostivosti, je nejisté. Nejen kulturně ale i geneticky podmíněné stereotypy jsou silné. Toto bude mít nějaké důsledky, ovšem v dlouhodobém výhledu. Co se týče blízkovýchodní islámské kultury, oan vyjma žádostivosti po tom co není způsobilá produkovat ani reprodukovat, nemá nic. Z čínského pohledu je to vzdálená neohrožující záležitost. S jedinou výjimkou, aby odtamtud do Číny proudila ropa. Od toho jsou čínští obchodníci a jejich politika dbající dbající obchodních zájmů, ale nad to nezasahující do vnitřních poměrů. Podle přísloví "Nezáleží na tom jakou barvu má kočka, hlavně když chytá myši." Tahle politika je daleko účinnější než západní politika letadlových lodí. V čem, mimo jiné hledat příčinu? Například v tom, že čínská centrálně řízená zahraniční politika není, alespoň ne v té míře jako západní, ovládaná vojenskoprůmyslovým komplexem.
    Abych to shrnul. Jestliže chceme vědět jak to je a předvídat jak to bude, vyserme se na ideologie a místo toho sledujme cesty peněz. Není ani tak významné kdo co vyřvává, ale co je vyraženo na zbraních a nábojích kterými střílí.

    OdpovědětVymazat
  79. Obuvníkovi:

    Ano s rostoucí vlnou ignorance až rovnou debility americké a potažmo evropské zahraniční politiky nelze nevidět, jak se začalo měnit vše kolem Číny, se kterou si vyměňují více návštěv, zboží a peněz Rusko, Izrael, Japonsko, které už přestává být tak „mírové“ a „bezjaderné“, neboť mí „vítr“ z Číny i Koreje a řinčení zbraní v Indii kvůli Pákistánu a Číně zároveň. A čínská „salámová“ metoda, kdy oni si počkají na ten či onen problém a strčí tam pak svoje prachy a svoje lidi a přihřejí si svoje zájmy, to je koncert! To je sehraná parta! O to depresivnější je pak sledovat ten mentální a další rozklad kolem sebe. Už aby ten strejda s tou patkou a knírkem přišel. A pozor, nepodceňujme Číňany, v oblasti lithium-iontových, lithium-plymerových článků kupříkladu jsou světová špička, jejich vědci a jejich firmy a co se kondesátorových a dalších pohonů týče, tak také. Oni v té miliardě vždycky nějakého chytrého najdou a na rozdíl od nás, jsou v tom mnohem systematičtější a neplýtvají cennými zdroji tak blbě jako my. Najdou, zapřáhnou, zaplatí a nepustí ze země. Nebo pustí, ale aby pojezdil a pobyl po světově významných pracovištích, vrátil se obohacen a zúročil to doma. Zkrátka ona určitá natvrdlost, omezenost a odkázanost na pouhé kopírování a napodobování přestávají být pravdou. Vyvíjí se to a to v neprospěch Starého i Nového světů. Čas na dloubání se v nose a beztrestnou ignoranci toho, co se kolem děje, už postupně došel. Jde jen o to, aby si toho konečně někdo ráčil povšimnout a začal se konečně chovat podle toho dřív, než bude beznadějně pozdě.

    OdpovědětVymazat
  80. Draku, ještě dodatek, žádný "strejda s patkou" jak ho známe z minula, z obrázků. To je romantická představa. Třebaže on byl do značné míry vyvolaným džinem. To je typická představa štábů připravujících se na budoucí válku podle té minulé.
    Ten nový "strejda s patkou" je systém, jako entita čím dál tím méně závislá na jednotlivcích avšak ovládající jejich mysl. Nadčasově popsaný například Orwellem.
    Co se týče islámu, islamismu, mnoho i jinak chytrých a vzdělaných lidí podléhá médii šířené hysterii. ("Každá zpráva je dobrá když je špatná." Třebaže u nás zatím nic nehrozí. Třebaže leckomu právě proto se zdá, že nejsme dostatečně světoví či alespoň evropští a tajně doufá, že i tu by něco mohlo bouchnout. Je logické, že velké události mívají velké příčiny...To jen prosťáčkům je předkládáno, že války vznikají proto, že jeden panovník o druhém řekl že je vůl. Nebo z principu ochrany demokracie, svobody, lidských práv, světového míru, případně i zničení neexistujících chemických či dokonce jaderných zbraní. Dá rozum, že každá válka musí být propagandisticky vyfutrovaná ušlechtilými pohnutkami. Víra, rasa, národ, krev, historické právo, osvobození proletariátu, svoboda, demokracie, lidská práva, ty či ony "nepopiratelné hodnoty"... dosaďme si lecos. Aby to nakopávači prdelí měli snadnější, aby ty prdele měly snahu pohnout se samy. Nepodceňuji rizika, jenže v tom nejsme Německo, Francie, Itálie... Především bychom, a to by mělo být starostí naší vlády, neměli aspirovat abychom jimi byli. Aby se zraky přinejmenším evropské veřejnosti obrátily k nám. Že i my jsme v klubu. No a nejsem natolik naivní abych nepředpokládal, že v tamních zemích jsou i tací, kteří by si to přáli, protože mít soudruhy sdílející s nimi stejný problém bývá výhodné. Nepřítel mého nepřítele...

    Nepředpokládám, že tady je někdo tak naivní aby si myslel, že například Bakala Či Kellner a další mají z islámu a islamistů stažené zadnice... Hovno. Užívají si života jak to jen jde, protože vědí, že další nedostanou. Ty s cedulemi na Václaváku neuvidíte.
    Chápu, jsou záležitosti viditelné a záležitosti méně viditelné. Politika centrální banky, zavazující podpis toho a onoho, zákon, přílepek zákona, nařízení, implementace... A pak tu z toho najednou máme "osudové nevyhnutelnosti", "nedozírné následky"...

    OdpovědětVymazat
  81. Draku, jenže rozvíjejí to s čím přišel a vymyslel už někdo jiný. A zaměstnávají odborníky ze Západu.

    OdpovědětVymazat
  82. Islám:

    V Německu, Británii, Francii, Holandsku, Belgii, Švédsku a jinde také zpočátku o nic nešlo. A dnes? Bagatelizovat výhružné skutečnosti se prostě nevyplácí.

    Bakalové a Kellnerové:

    Oni další pánové se chovají svým způsobem velice krátkozrace až pitomě, podobně jako kriminálník, který se dostane ven z basy a rve kolem sebe cvp se dá, neb čeká, kdy tam půjde zase, protože ví, že věčně venku nebude. Zkrátka a dobře, mít velký ranec peněz, to člověka celospolečensky zavazuje k tomu, aby ho využíval nejenom pro sebe, ale i pro ty kolem a nejenom krátkodobě, ale především dlouhodobě strategicky. V tomto bych řekl, že mnozí pánové spolu s jejich politickými poskoky žalostně selhávají a vyvolávají tak potřebu onoho pána s patkou a knírkem. Kdyby se činili inteligentněji a lépe, ta potřeby by tu nebyla, nebo by aspoň nebyla tak intensivní a v čase by nerostla.

    Východ:

    Neradím podceňovat a bagatelizovat, tak jako jsou dnes v Japonsku poměrně hojní chytří „opičáci“, schopní samostatných originálních nápadů a práce, a není jich málo, tak se už dávno objevují takoví i v Číně a Indii. A zaměstnávání zahraničních odborníků jen urychluje ten proces, kdy těch čínských a indických samostatných inteligentních a tvořivých „opičáků“ bude v přepočtu na obyvatele víc než tady. Svět se mění a setrvačnost v myšlení vůbec není na místě.

    OdpovědětVymazat
  83. Draku, jenže je to zas jen o penězích. My na rozdíl od tamtěch jsme relativně chudí a mluvíme prapodivným jinde nepoužitelným jazykem. Nejsme pro ně ta země zaslíbená, ke které jsme kdysi vzhlíželi a obdivovali skrze Tuzex a katalogy Neckermann a Quelle. Nejsme pro ně reklamními médii ukazovanou představou ráje. Oni sem nechtějí aby tu zůstali. To chtějí ti, kteří vládnou tomu ráji. A někteří naši politici, pomatenci, a "neziskoví" obchodníci s "dobrem". A samozřejmě, že i ti z opačné strany, aby prokázali zdatnost v boji proti zlu a prostřednictvím toho se dostali ke korytu. K tomu napřed potřebují to zlo. Ne, že by to všichni plánovali, že by tak činili vědomě. Není to spiknutí. Je to fungování systému moci jehož jsou součástí. Počínají si instinktivně jako kukaččí mládě na svých zádech vyhazující z hnízda vejce hostitele.
    Co se týče oněch jmenovaných, oni to vůbec ale vůbec neřeší. Pokud to nenarušuje jejich byznys. A pokud to řeší tak reakcí v rámci byznysu. Naopak vítají vše co od nich odvádí pozornost. Drby okurkové sezóny, katastrofické zprávy a vize. Že kdosi kdesi spáchal cosi. I kdyby to bylo třeba vyhrabat z druhé polokoule. A zítra další. Mysli lidí je nutno zaměstnávat aby nepřemýšleli nežádoucím způsobem. Makej, vem si hypotéku a půjčku na něco na co budeš ještě víc makat, na úroky, je jedno, že nemáš čas to užít, ale vyrovnáš se sousedovi, kolegovi v práci, že máš, buď vděčný, že NATO a EUNIE tě chrání před ruskými tanky a raketami, islámem, teroristy, ptačí chřipkou, prasečí chřipkou, oteplováním...před tebou samým. Makej, plať úroky a daně, přispívej na projekty, vol nás, kteří jediní zajistíme svobodu, demokracii, pravdu, lásku, věčný ekonomický růst....Akorát chybí příslib království nebeského.

    OdpovědětVymazat
  84. Projekty:

    Drtivá většina z nich postrádá smysl, krom toho jediného, podojit rozpočet, to v tom lepším případě. V tom horším je kontraproduktivní a to je pak ještě o to horší.

    Pravda, láska, demokracie, věčný ekonomický růst:

    Nesmysly a bláboly, stejně jako výše, buď určené jen k dojení rozpočtu, v horším rovnou škodlivé.

    Království nebeské:

    Z paluby bombardéru či orbitální stanice?

    Průšvih je ten, že byznys na všechno kašle, krom zmnožování hromádek svých penízek tak moc, že už by nejraději inkasoval prachy, aniž by se musel obtěžovat dodáním zboží či služby v náležité kvalitě. Své průšvihy si nechává hradit z veřejných rozpočtů a zisky jsou zase pro změnu soukromé. Jednoho socialismu jsme se zbavili a do druhého, mnohem horšího zdá se vlezli, aniž jsme o to stáli.

    Ještě projekty:

    Solár:

    Opičák Obama rozjel mohutnou kampaň ve prospěch solární energie v USA, zejména Kalifornii. Takže další americká vlna nesmyslného třeštění a dojení veřejných rozpočtů. V lepším případě to pokryje zvýšenou spotřebu amerických klimatisací v době veder a oddálí nebezpečí blackoutu, jinak je to dost k ničemu a dost předražené. O to ale asi jde nejvíc. Půjčí si na to ten debil u Číny nebo Saudů?

    Unijní (německý) boj s kysličníkem uhličitým:

    Boj s kysličníkem uhličitým zase tiše, leč velice urputně probíhá v EU, jímá se ze vzduchu a rve se nějak pod zem. Dotací na to praskne hodně, reálný užitek veškerý žádný. Drtivá většina kysličníku uhličitého je vázána v horninách a lidské snažení na tom může změnit jen cosi velmi mizivého, zato ale příšerně draho.

    Nebylo by účelnější, zaměřit se na věci levnější, zvládnutelné a hlavně praktičtější, třeba na dostatek vody?

    U toho všeho je zarážející ta míra ignorance, arogance, bezohlednosti a suverénní debility. To nemůže v konečném výsledku dopadnout dobře, když to takhle půjde dál.

    OdpovědětVymazat
  85. Jenže navzdory té vší mizérii kterou draku popisujete, a já s Vaším pčedchozím příspěvkem souhlasím, se materiálně máme (i v postkomunistickém Česko Slovensku) jako nikdy dosud.
    Akorát čím dál víc platí Homo Homini Lupus
    I když, je to urážka vlků, protože jejich smečka má daleko větší soudržnost než ta liská

    OdpovědětVymazat
  86. Všecko hrozně fajn, chytré poznámky a hodnocení lidí zkušených, bez iluzí. Tak přidám jen ad KLIMATIZACE a US:
    Můj nejml je teď na dva měsíce na intenzívním vrcholovém kurzu americké federální obdoby své organizace, v uzavřeném obrovském campusu, vybaveném vším myslitelným, kousek na jih od Washingtonu, DC. A zdaleka tam nemají, natož tak stálé, tak šílené rekordní teploty jako my tu včil (dnes 36 půl dne). A on je naprosto konsternován, a všici from Júrop, tím absurdním nastavením neustále zapnuté a všude existující air condition. Rozdíl venkovní a vnitřní teploty že člověka dycky srazí a málem dostane do špitálu - přes PATNÁCT STUPŇŮ, i osmnáct! A stálý lehký tah vzduchu. A okna nejsou na otvírání. Druhou možností pak je jen žádná AC. A nic mezi tím. Amen.
    Jinak je vším tam, hlavně lidma, nadšen... ovšem tohle - !

    OdpovědětVymazat
  87. Materiální stránka věci / kapitánu Nemovi:

    Ano, přechod k o něco více tržní verzi ekonomiky nás přeci jenom finančně a materiálně nakopl směrem vpřed. To sebou ale mimo mnoho dobrého a prospěšného přineslo i obrovskou míru nestydatosti a bezohlednosti na straně podnikatelské i politické sféry. A na straně té politické pak ještě tu až trapně podbízivou láci. Mnohé sumy, za jaké soudruzi politici všech barev rozdávali státní miliardy, byly tak směšně malé, že by se měli stydět ještě teď i po těch letech a i při té tehdejší relativní nezkušenosti. A to nás samozřejmě mohutně nakoplo kupředu velice nežádoucím směrem k blbé náladě a naprosté nedůvěře k okolí, zejména pak k tomu obecnímu a politickému. No a poslední dobou k tomu nevládnímu a neziskovému, tihle ptáčkové se také moc pěkně „vybarvili“. Ono také svět politický a neziskový žádnou úctu ani důvěru většinou nezasluhuje, spíš tak pověsit na nejbližší ráhno či kandelábr, podle toho co bude rychleji a pohodlněji po ruce. Ten podnikatelská sféra je na tom o něco málo lépe, ale čím větší „váha“ a hromada prachů, tím závadnější morálka tam zpravidla kraluje. Nějak mi přijde, že až taková míra ignorance přírodních, morálních a jiných zákonů prostě nemůže skončit jinak nežli blbě pro společnost, civilisaci, jedno co a jak. Na takto shnilých základech žádný větší lidský celek prostě nemůže ani nadále stát, natož pak dál do budoucna stavět. A tak se nám to postupně začíná drolit a sypat pod rukama i zadnicemi najednou a čeká to zatím, zda se vzpamatujeme nebo ne. Zatím to vypadá že ne a tak se to drolí o to víc a rychleji. Ty co by to mělo zajímat, protože to mohou ovlivnit, těm je to z nějakého důvodu putna a dělají, že nic nevidí a nebo rovnou škodí, co to dá.

    Jakubovi S. / klimatisace:

    Bůh ví co těm hostícím Amíkům kdo nakukal :-) Oni to pak vzali za bernou minci a autor se baví, jak ti evropští nešťastníci mrznou. Ale jak jsem tak zaslechl jak na vlastní uši tak i od jiných, tak ono je o Amících dosti dobře známo, že jsou na klimošky vyloženě vysazení a baráky, auta, letdala, prostě cokoliv v čem se dá pobýt déle než 5 vteřin bez klimošky nechtějí. Tečka basta a punktum. No a k tomu navrch, oni tomu vzdělání a podobným zbytnostem až otravným zbytečnostem moc nedají a podle toho pak vypadá i užívání až zneužívání a nadužívání oněch klimošek. Na to, aby se to pohlo k lepšímu, by musela nastoupit nějaká masivnější televizní masáž a osvěta, ale taková jednodušší, aby to mělo dostatečně široký záběr. Jenže něco takového nejspíš nikdo nemá v úmyslu a dlouho mít ani nebude. Asi je to netrápí, přežijí jen ti odolní :-)

    OdpovědětVymazat
  88. Materiální stránka věci...Draku, amen.

    Klimatizace, oni "trénují vzduch aby měl dobrou kondici". A protože jsou maximalisté honící se za výkonem, a když už si něco pořídí, tak "pořádně" používají aby vzduch byl v nejlepší kondici...
    Když jsme už před lety kupovali auto, můj základní požadavek byl, že musí mít klimatizaci, třebaže tehdy nebyla téměř samozřejmostí jako dnes. Zdaleka nejen pro samoúčelné pohodlí, ale jako prvek aktivní bezpečnosti. Kolik lodí tehdy klimatizaci odmítalo. Že je "nezdravá a že nechtějí nastydnout". Představu o ní měli spojenou s tím, že kde je klimatizace, tam musí být zima. Naproti tomu kolega ji měl zapnutou pořád, i v zimě, protože prý bez toho by mu to netopilo.

    OdpovědětVymazat
  89. Materiální stránka věci / Obuvníkovi:

    Sem tam je vidět jakási záškuby k lepšímu mezi mladými lidmi, ale jen základních, středních a vysokých školách, někdy ještě během doktorského studia. Pak je to v praxi velice rychle přejde.

    ... "trénují vzduch aby měl dobrou kondici" ... / Obuvníkovi

    Ano, tento příměr k onomu jevu naprosto skvěle sedí :-) To se Vám povedlo ;-)

    Klimatisace v autě / Obuvníkovi:

    V autech bez klimatisací jsem si svého času „užil“ svoje. S nimi pak také, ale když se člověk naučí netopit či nechladit příliš, ale tak nějak přiměřeně, tak aby se ten rozdíl mezi vnějškem a vnitřkem se v létě dostal někam mezi 5 a necelých 10°C, optimálně tak 6 - 8°C, tak je to ono. V zimě to nechávám někde mezi 21°C - 23°C. Při delší cestě není problém shodit ze sebe svetry bundy a další a ono se pak jede po mnohem delší dobu celkem v klidu a v pohodě. Jeden z toho harcování není pak tak utahaný. Auto bez klimošky bych sice pořád ještě „přežil“, tak jako dřív, ale co si budeme povídat, jen velice nerad.

    Focení:

    Focení na větší čip s většími skly a sofistikovanějším ostřením dává mnohem lepší šanci na získání hezkých „prokreslených“ fotek, samozřejmě za předpokladu, že tu kresby „nesežere“ antialiasingový filtr. Na tomto parametru se dost intensivně pracuje a tak se to každým rokem lepší.

    Ostření a focení:

    Já osobně jsem s klasickými FX-kovými zrcadlovkami a jejich objektivy tak, jak momentálně na světě jsou k mání, až na pořizovací hodnoty, velice spokojen. Ostření jsem si poměrně rychle „vychytal“ a naučil se s ním zacházek tak, aby to bylo při focení rychle nastavené a lezlo z toho, co chci nebo potřebuji. Mně to vyhovuje a tudíž necítím potřebu se v tom vrtat nebo něco měnit. SONY z jakéhosi důvodu považuje zrcadlovky za přežitek. Já zase ne, nemám rád když se něco osvědčeného mění jen kvůli změně. Ke změně, má-li nastat, musí být dle mého názoru velice dobrý důvod. Protože mám-li si pracně zvykat na něco jiného a nového, musím za to dostat nějakou odměnu. Vývoj by tedy měl mít nějaký smysl a cíl, v opačném případě dávám přednost tomu, nechť dochází jen k mírnému pokroku v mezích zákona a hlavně pak bez pronikavých zásahů do zažitého způsobu práce a ovládání foťáku a objektivů. Vzrůstá totiž zbytečně nebezpečí omylu a zbytečného zprasení či rovnou nepořízení snímku, jde-li o čas. Takže držím palce a rád se časem podívám na nějaké hezké fotky, zkrátka když už se musíte učit něco jiného, tak aby došlo i na tu odměnu za tu dřinu :-)

    OdpovědětVymazat
  90. Draku, nejen Sony. Ale u amatérských. Ovšem, hledáček profizrcadlovek je kvalitní. Obecně, jestliže elektronický hledáček má profi kamera, proč ne profi foťák. Roli má konzervativismus, auta dlouho připomínala kočáry. Nevidím důvod, proč foťák by měl být symetrický jako z doby rollfilmu, s hledáčkem uprostřed. Hledáček má být u kraje, aby nos šel mimo. Doufám, že se dočkám odměny, z toho co jsem v týdnu nakropil, použitelné asi dvě fotky. Po narovnání horizontu a úpravě barev.
    Připadá mi, že hlavní odměnou při focení je právě ta dřina.

    OdpovědětVymazat
  91. Hledáčky:

    Nic proti snahám o zdokonalení, ale než budou k mání elektronické hledáčky, které by plnohodnotně a přiměřeně levně nahradily ten optický uprostřed, my dva tu už nejspíš nebudeme. Obrazovky, jejich velikost, kvalita a spotřeba jsou problém, na malých je prd kloudného vidět, velké zase žerou... Profi TV kamera nemá problém s napájením, krmí ji přenosový vůz nebo rozvod ve studiu. Fotograf sloní nosnost nemá, co si budeme povídat. Mně symetrické věci nevadí, mně především vadí věci, co blbě fungují :-)

    Focení:

    Odměny má fotograf dvě. Tu první vždy, to je proces focení samotný, pakliže ho nebaví fotit, měl by si najít jiného koníčka :-) No a poměrně často má i tu druhou, to když se mu líbí co nafotil a když mu to ještě pochválí někdo jiný, no tak to už je naprostý vrchol, zejména když ten co chválí se vyzná, prootže třena sám fotí...

    OdpovědětVymazat
  92. Ano, podtrhávám, výstižně a pravdivě shrnuto! Tak tomu je.
    A drobná stručná velmi podstatná poznámka teoretika: Tohle lze z o b e c n i t na každého umělce, opravdového, an sich, v každém oboru. Jakkoli jinde ani stínem nehraje technika a použité prostředky takovou úlohu. Jakkoli slovo "bavit" lze nahradit pár jinými, přesnějšími, odbornějšími. Přesto!

    OdpovědětVymazat
  93. Za dob chemicko-papírovýých četl jsem v jedné chytré fotografické knize, že koš na papíry je nejlepší přítel (začínajícího) fotografa. od té doby se změnilo to, že proces se dá realizovat bez papíru.

    OdpovědětVymazat
  94. Tak jsem zpátky v "civisaci".

    A hned připomínka - spíše dvě:
    * (elektroniký) koš je přítelem nejen začínajícího fotografa
    * to, že už umíte fotit poznáte podle toho, že vám za fotky nabízejí peníze - (neplatí tak zcela pro fotografy: svateb, dětiček a fotografií na průkazy [;>)

    Pokud to půjde, vrátím se do "divočiny" zpátky co nejdřív. Je tam chladněji, není tam kravál a nejsou tam lidi - tedy málo lidí. A jsou tam krásná zákoutí, vážky, motýli, veverky a vůbec věci, které stojí za to se pokusit zvěčnit.

    OdpovědětVymazat
  95. Ještě trochu k fotografování, citát opravdu dobrého fotografa:

    „Není tedy fotografie pravým uměním v nejvyšším slova smyslu; jest pouze ukazatelem a tlumočníkem neodkrytých krás světa.“

    Alexander Hackenschmied

    Protože když někdo něco namaluje rukou, nebo v nějakém softwaru zviditelní svůj nápad, tak to se uměním nazvat dá, to je umění v pravém smyslu toho slova. Fotografie spíš vyžaduje postřeh, dobrý vkus, znalosti a dovednosti. To umění na fotografii zvěčněné má na svědomí buď příroda, nebo architekt, zkrátka zpravidla kdokoli jiný, než fotograf. Jeho zásluhou je, že si povšiml, že ho napadlo to zachytit a že to zachytil hezky, když je snímek povedený.

    Třídění fotek:

    Ať už ty fotky skladujeme jakkoliv, na papíře či elektronicky, tak skladovat má smyl jen ty, které jsou hezké, případně dokumentují něco, o čem si chceme či potřebujeme uchovat záznam. Na vše ostatní je tu koš, ať už ten na papír, nebo jen příkaz k výmazu.

    Příšerné kategorie fotek / StK:

    Ano, jak už Kocour nakousl, některé kategorie fotek jsou naprosto odporné až rovnou zavržení a opovržení hodné. Ty do průkazek, ty už si naštěstí na ouřadech prasí sami. Takže tsato kategorie odpadá, povinnost se přenesla na úřednictvo. To je jen dobře. No a odpornější nežli svatební fotografie jsou už jen „Honzíčkové na nočníčku“. A jak Kocour říká, když vám za svatební fotky nabízejí peníze, ještě ani zdaleka to neznamená to, že umíte fotit. A když vám nabízejí velké peníze a za výmaz hned teď a na místě, tak jste se jen nachomýtli k něčemu, co dotyčný nechce, aby viděl někdo jiný :-) Doporučuji částku přijmout a dotyčnému pro klid v jeho rodině vyhovět ;-)

    OdpovědětVymazat
  96. Stella:

    Tady je moc pěkný kulatý stůl! Nebo přesýpací hodiny! Moc se mi líbí vývoj diskuse.
    Malý dodatek k tomu vážnějšímu: bez dodržování kázně a sebekázně, bez nezbytného odříkání se věci k lepšímu nikdy nepohnou. Pořád žijeme s představou, že máme přece právo na to nejlepší. Nic nemáme. Jenom chceme.

    A vůbec: furt je všechno jinak: http://www.tyden.cz/rubriky/veda/vesmir/astronomove-objevili-nejvetsi-strukturu-v-pozorovatelnem-vesmiru_351137.html
    (Taky Měsíc bývá modrý, růžový, zelený...)

    Ten diskutující (pod textem v Týdnu) bez fantazie mi vadí.

    Veselá vedra!

    OdpovědětVymazat
  97. Draku, kocourův FZ1000 má hledáček luxusní. A to ještě není úplná špička. Vývoj pokračuje.

    OdpovědětVymazat
  98. Hledáčky a foťáky:

    Éra kinofilmová:

    Vera:

    Kdysi dávno ještě v předškolním věku jsem dostal do ruky Veru. Hledáček to mělo po straně, jak by rád Obuvník, ale protože to nekoukalo skrz objektiv, reálně nejen hrozilo, ale se i čas od času stávalo, že fotografované osoby byly pak bez 1/2 hlavy, nebo bez nohou. Bez nohou to ještě docela šlo, bez 1/2 hlavy to už bylo horší :-) Nicméně jsem na tom byl tou dobou mnohem lépe než většina mých vrstevníků, kteří také chtěli fotografovat, tak jsem se tím naučil žít a smířil se s tím, že čas od času něco prostě nevyjde tak úplně, jak jsem původně zamýšlel. Tato éra trvala něco přes 10 let. Veru někde mám, nevyhodil jsem a neprodal jsem :-)

    Zenit:

    Později, spíš už koncem střední školy se mi dostal do ruky Zenit. To už byla zrcadlovka a koukalo se skrz objektiv. To bylo velice fajn, protože koukat se opticky skrz objektiv mi připadlo jako velice přirozené, jednoduché a intuitivně snadné na obsluhu. Ostřilo se dobře a rychle zároveň a výsledky byly tudíž lepší než dřív. Tato éra trvalo docela dlouho a fotek jsem během ní nadělal docela dost a mnohé docela hezké. Trvalo to určitě přes 10 let. Zenit už nefunguje, ale někde ho pořád ještě mám.

    Když mi jednoho dne ve fotolabu beznadějně zničili podrápáním krásné diapositivy, naštval jsem se na všechny ty nemrcouchy a kazisvěty, popřál jim ať pojdou hlady a začal připravovat nákup něčeho digitálního.


    Éra digitální:

    C-750 Ultra Zoom:

    Klasický kompakt s poměrně slušným optickým přiblížením. Velikost čipu na dnešní poměry nic moc, ale tenkrát to docela šlo. Byl to pro mě nový, do té doby neznámy svět. Ta „láce“ pořízení snímku vedla k určité nadprodukci, ale zase se člověk o to rychleji mohl poučit z chyb. Vždycky je to něco za něco. Také jsem dík tomuto aparátu ozkoušel co to je fotit pod vodou a zjistil, že je to dík katastrofálnímu nedostatku světla pod vodní hladinou technicky a tudíž i finančně mnohem náročnější záležitost, než jsem si původně myslel. Mělo to ale podstatné mouchy. Ostření zdaleka ne vždy dopadlo dobře, trpajzlík byl pomalý a natvrdlý a to ruční zase dík malému displeji bylo hodně obtížné a pomalé. Kolikrát bylo po fotce dřív, než bylo zaostřeno, nebo byla fotka „mázlá“. Po všech těch letech kdy jsem byl zvyklý se Zenitem ostřit dobře a rychle pohledem skrz optiku jsem měl čím dál tím intensivnější pocit, že to není ono a že koupit si kompakt a ne zrcadlovky že nebyl dobrý nápad.


    Nikon D700:

    A tak došlo na Nikona. K němu se postupně dokoupilo i několik objektivů a tady se konečně cítím v digitální éře celkem spokojen, neboť jsem se zase mohl vrátit ke starému dobrému zajetému a osvědčenému způsobu pořizování fotek, tedy kouknout se skrz objektiv a pořídit fotku. Za ta léta se Zenitem to se to prostě zažralo do mozku, očí i rukou a teď to mám zase zpátky a jsem tomu velice rád. Není to samozřejmě to samé, co se Zenitem, ten byl mnohem jednodušší, ale vychytal jsem chyby, naučil se tu věc ovládat, znát a vědět co umí, co z ní dostanu, co ne a docházím k závěru, že mi plně vyhovuje a jsem s ní spokojen. V podstatě by mi jen stačilo tělo s lepším rozlišením a bez antialiasingového filtru pokud možno co nejstejnějším ovládáním a už bych asi po žádných dalších změnách netoužil.


    Další vývoj:

    Rozhodně nechci říkat, že se má zastavit vývoj, čipy ho například rozhodně potřebují, protože kvalitou se filmům vyrovnaly jen z menší části a pořád je tedy co a proč dohánět. Jestli časem někdo přijde s kompaktem, který bude dostatečně lehký a skladný a aby šel snadno a pořád nosit sebou a snímky z něj mi nepolezou na nervy, tak proč ne? Já ale zatím o takovém nevím. A myslím si, že spíš se to stane tak, že trpajzlík uvnitř bude natolik výkonný, inteligentní a spolehlivý, že ostření na displeji nebude prakticky potřeba. Ostření na displeji, oproti průhledu do objektivu, je vždy o něco pozadu za realitou a je oproti ní trochu zkreslené. Chápu, že se to může a bude lepšit, ale já osobně bych se mnohem víc si sliboval od vývoje trpajzlíků a jen občasného korigování jejich práce, nežli naopak.

    OdpovědětVymazat
  99. Vesmír a jeho záhady / Stelle:

    Vesmír známe jen z velmi malé části a toho, co nevíme a neznáme, je mnohem víc než toho, co už víme, známe, nebo se aspoň dohadujeme a odhadujeme. No a být „destruktivní“ v tom smyslu, že vyjmenuji co všechno je k ničemu a co nesedí, to dovede skoro každý, ale navrhnout co dál a jak z toho ven, kudy vpřed, to už ani zdaleka každý ne. Takže já ty besedy pod články většinou nečtu, protože té „destrukce“, kterou „nemusím“ je kolem i tak nadbytek.

    OdpovědětVymazat
  100. Trpajzlíci v objektivu/Drakovi:

    Pokud se věc nehýbe moc rychle nebo skoro vůbec, používám raději ruční ostření točítkem na objektivu - mám tam jednak lupu, jednak modré "obtažení" ostrých hran, takže už v první pohledu visím, co bude ostré a co ne. A taky mi zebra ukáže, které části scény se blíží k limitaci (přepalu) a přepal 100% navíc bliká - takže se lze rozhodnout, co je "únosný přepal".

    Přepalů používám docela úmyslně - když chci vyjádřit jas ve snímku. Pochopitelně jen bodově, spíše jen v lesku. Přepálená bílá srst zvířáka je pochopitelně hrubá chyba. I tam musí být kresba. Přepálený lesk na autě, na reflexu vody nebo zadečku hmyzáka naopak dodá fotce lesku, živosti. Oko taky některé věci vnímá jako "přepal".

    Fotil jsem minulý týden vážky - tentokrát MZ1000. První den se nedařilo - trpaslík MZ1000 je línější než ten v Canonu. Na pozadí to nezaostří (vodní hladina mimo rovinu ostrosti) a když už chytíš do hledáčku kýženého hmyzáka, tak než to zaostří, je hmyzák bezpečně mimo záběr. Druhý den jsem zvolil jinou taktiku - zapnul jsem kontinuální ostření a sériové snímání. Napřed pomalé, nakonec pak rychlé. Kontinuální ostření je trošku neurotizující, pořád se tam něco mele a baterky ubývá rychleji než je obvyklé.

    A začalo se dařit, z těch 3 - 8 obrázků se skoro vždy daly vybrat aspoň dva ostré a s hmyzákem v záběru. Myslím, že do Ko-te-ka stvořím článeček Jak jsem lovil vážky v letu. Už vím, jak se to dělá.

    P.S.: Ze Sudet jsem včera ujel jenom 90 km. Posledních 8 km jsem v poledním žáru tlačil "stroj" po cestě, kde nebylo víc než 0,5% stínu. Těch 8 kiláků mi trvalo přes tři hodiny. Čínský motorek, prý věrná kopie HONDY, se prostě zadřel. V Číně asi nemají taková vedra.
    [;>/

    OdpovědětVymazat
  101. Kocoure, ten motorek není stavěný na takový záhul, navíc v tak extrémních podmínkách. To by chtělo přídavné chlazení. Alespoň na válec foukat či rozprašovat vodu.

    Těším na fotky vážek. Moje dvoustovka, při přepočtu na APS třístovka není tak dlouhá. Ale jak bude příležitost, vyzkouším, s ní skřet fázového ostření pracuje dobře.

    OdpovědětVymazat
  102. Ad motoběžka:
    Pochopitelně to má dmychadlo - je to stavěné na křovinořez. Originál HONDA GX 35 takový "záhul" snáší s klidem samuraje. Naštěstí mi jeden kus zbyl z mých motokol - tak ho tam nechám namontovat. A navíc - za měsíc jsem na tom pojíždědle natočil 1050 km. Proč se "číňan" sesypal až včera? Tropy?
    Aha?

    Ad Vážky: Už se na tom pracuje.

    OdpovědětVymazat
  103. Fotky pohyblivých věcí:

    Používám na to nejčastěji režim přednosti času a kontinuální ostření. Aby se zbytečně nevyžíraly baterky a bylo to dostatečně rychlé, přepnu na ostření podle střední zóny. Na hmyzáky používám časy od 1/250 a kratší. Na pomalejší auta, motorky, kola a pod podobně. Na éra 1/300 a kratší a na stíhačky, jako je třeba Grippen a podobné potvory 1/800 a kratší. Občas jsou problémy s tím, že kamufláž či leštěný kovový povrch neposkytují dost kontrastů k zaostření, ale sníží to jen četnost těch povedených snímků.

    200 mm, v přepočtu 300 není zase až tak krátké sklo, aby se s tím nešlo úspěšně pokusit o motýly či vážky. Spíš jde o rychlost a kvalitu ostření.

    Motor:

    Kocoure, to je mrzuté, ale Obuvník má pravdu, nějaká jednoduchá věc, která by nějak rozumně upozornila na vysokou teplotu a následné nebezpečí zadření, by se Ti velice hodila. Určitě je lepší nechat během 20 minut vychladnout motor a pak jet dál, než ho zbytečně oddělat...

    OdpovědětVymazat
  104. Číňan?
    Nekvalitní výroba (materiály, konstrukce opracování) hlavně aby to bylo levné

    OdpovědětVymazat
  105. Asi ta láce. Kapitáne.
    Za "číňana" se platí cca 3 000.- za originál HONDU 8 500.- Ale výrobce mi přísahal, že měli jen dvě reklamace na 700 prodaných kusů. No - tak teď mají třetí...

    OdpovědětVymazat
  106. Pro Draka:
    Teploměr (varistor) na válci jsem měl jak na Babetě, tak na Simsonu. Babeta se sice přehřívala, ale zadírala se jen "dočasně". Simson vůbec - měl fůru dlouhých žeber.
    Na Babetě jsme s kamarádem zkoušeli i kropení válce vodou - trochu to pomáhalo, ale bylo otravné obsluhovat to pumpičkou z kečupu. A pořád pamatovat na doplňování chladící kapaliny. Bylo ji na slovenských horách třeba víc, než benzínu.
    Tak jsem si tehdy koupil Simsona. V Brně, jinde jsem neměl konexe. A v zimě, při patnáctistupňových mrazech jsem ho v MB 1000 (částečně rozebraný) převážel do Ostravy. Inu socialismus měl svá specifika...[;>)))

    OdpovědětVymazat
  107. Motor, kopie či originál?:

    Asi bych nakonec raději vzal tu Hondu. Zejména s tím co vím teď. Velice nerad se zabývám reklamacemi, vysloveně mi to nebaví, někdo se v tom vyžívá, zatímco mě to vysloveně ubíjí. Čas a práce, které se zbytečně promrhají. Chápu ale, že ten cenový rozdíl je velmi lákavý. Ja ale znám věci od Hondy, ty jsou vyloženě k neutahání.

    OdpovědětVymazat
  108. Jak už jsem psal - tu HONDU mám ve sklepě z bývalého motokola. Tak bych leda výrobci ušetřil nového "číňana". Zbytek je nároková reklamace.
    Já jsem takový pitomý dobrák...

    OdpovědětVymazat
  109. Kocoure, kdybys to doplnil o přídavné rozprašování na válec ale i do sání, kombinované s přeplňováním modelářským dmychadlem pro elektrolet, dal by sis nějakou padesátku či namakaného borce z túrdefráns.

    Problém je v tom, že tyhle motorky nejsou stavěné na takovou a hlavně dlouhodobou zátěž a vehikly obecně na dlouhé štreky. V rovině to jde, ale v kopcích dostávají zabrat.

    Natož kdybys jako booster použil dmychadlo na výstupu doplněné spalovací komorou, jako elektrickou verzi motorkompresorového proudového motoru ala Caproni Campini říznutého pulsačním Argusem z V1. Divím se, že tohle ještě není k vidění u modelů, elektrolet doplněný přídavným spalováním. Odpadá problém s turbínou. Vím o fungujících experimentech s kolem poháněným elektrickým dmychadlem. Doplnit o přídavné spalování, byla by to raketa.
    Akorát v tomhle počasí by za tebou planuly lesy.

    OdpovědětVymazat
  110. Ale zajímaví a především odvážní lidé se zajímavými nápady jsou. Například : https://www.youtube.com/watch?v=bKHz7wOjb9w

    OdpovědětVymazat
  111. Tenhle multiválec bys hned tak nezadřel : https://www.youtube.com/watch?v=DDWqJe1dCgY

    OdpovědětVymazat
  112. Ano, šílené horko je i v Praze, jak vidno zříti...

    OdpovědětVymazat
  113. V tomhle hicu je příjemný vánek i od obletující vosy.

    OdpovědětVymazat
  114. Reklamace motoru / StK:

    Položky nad 200,- Kč zásadně reklamuji. Také bys měl, neboj se oni neprodělají. Většinu vývoje za ně odřela Honda. Dělníky platí mizerně nebo vůbec ne, takže ať aspoň nevydělávají tolika ne, když už to ani ukrást a napodobit neumí pořádně :-)

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)