Prohledat tento blog

pátek 26. prosince 2014

Drony útočí!

   aneb Komu ku prospěchu?   

Takhle útočí..

   Experti z Velké Británie se rozhodli prověřit bezpečnost britských jaderných zařízení a dospěli k závěru, že elektrárny jsou de facto bezmocné proti dronům. Například dron naložený výbušninami by neměl problém překonat bezpečnostní opatření a elektrárnu poškodit. Koupit je přitom lze v běžných hračkářstvích. Pokud se vám nezdá tenhle zkuste se podívat na onačejší kousky. Kdo by na tak mocném prostředku na ochromení situace ve státě šetřil!


   Vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr tvrdí: "Je jen otázkou času, kdy drony někdo zneužije k útoku - třeba právě na jaderné elektrárny. Pokud by někdo (s dronem) šikovně trefil rozvodnu nebo řídící středisko, tak může elektrárnu vyřadit z provozu. A to už je problém. Jedinou obranou by bylo rozmístit kolem budovy systém protiletadlové obrany.“ 
Nádherný, učebnicový způsob matení publika. Dokonalá ilustrace přísloví "Jít s kanónem na vrabce".

Luxusní poloprofesionální fotodron za 35 000.-
  Jak těžký dron by to musel být, aby zbylo na dostatečně velikou nálož výbušniny? Na tak velkou, aby prorazila stěnu nebo aspoň okno a dokázala opravdu něco poškodit natolik, že by vznikl velký problém. Pokud jsem informován, v JE jsou všechny systémy zálohovány nejméně dvakrát. Počítám, že i kdyby nálož  "vymlátila" celý velín, automatiky by reaktory bezpečně odpojily, zatlumily. Vychází mi, že by to žádný z volně prodávaných dronů váhově nezvládl. 

   Když je třeba 200 gramová nálož TNT odpálena ve volném, neutěsněném prostoru, je možné stát od ní několik metrů a být nanejvýš ohlušen nebo být trefen kamínkem. Stačí se otočit zády, aby člověk nedostal něčím do oka. (Osobně vyzkoušeno v rámci výcviku ZVS.) Takže tady je první nesmysl.

   Obrana proti malému, pomalu letícímu malému dronu je totiž tudíž až směšně jednoduchá - jemná drátěná síť s oky dejme tomu 15x15 cm, napnutá ve vzdálenosti několika metrů kolem budovy.  Aby v ní neuvízli ptáci. Nebo - lze použít širokopásmovou rádiovou rušičku a dron nechat odletět a doufat, že spadne, případně exploduje tam, kde napáchá co nejmenší škodu. Síť se mi ale zdá být jednodušší.

   A pokud by to byl "trošku větší" dron, používaný například v Afghanistánu armádou USA, tak ten jen tak v zásilkovém obchodě nekoupíte a ze zahrady ho neodstartujete. Leda že by armáda ČR už nějaké drony používala a někdo jí je za letu ukradl.

Spíše se mi celá ta hysterie zdá být palebnou přípravou na plošný zákaz používání dronů. Hlavním nebezpečím dronů je totiž fakt, že vidí i za plot. A za plotem jsou různá státní, ale hlavně soukromá tajemství. Firem,. které mají vysoké ploty aby nebylo vidět, co se děje na jejich dvorku přibývá. Důvody jsou různé - obchod s licencovaným zbožím (alkohol nebo zbraně např.) porušování bezpečnostních předpisů (tohle sleduje kupodivu hlavně konkurence) nebo  nedodržování zásad pro práci s materiály, které škodí okolnímu prostředí.  (Specialita Greenpace.)

   To, že se pophvězdy a jiné "stars" už nemohou opalovat nebo koupat ve svých basénech nahé, aniž by se vystavovaly nebezpečí, že jejich fotky nebo  i videa budou uveřejňovány v bulváru raději ani nezmiňuji. Ostatně - kdo nechce být v bulváru, většinou tam není.

   Bylo by však jistě zajímavé pozorovat pomocí TV kamery v dronu třeba kdo to vlastně "pochodoval" v muničním skladu u Vrbětic před tím, než vybuchla druhá budova. Ale ani ta první neměla reálný důvod explodovat.  Dva lidé tam zůstali - ale asi jen málokdo ví, zda nebyli třeba před výbuchem omámeni nebo přímo zastřeleni.  A to neštěstí se teď připisuje jejich nějaké chybě. Jaké? Zahřívali snad zapalovačem cigaret roznětky granátů a čekali, co to udělá? Výbuch vojenské munice musel smazat veškeré stopy. I kdyby mrtví měli kolem krku zatažený ocelový drát, asi by to už nebylo možno doopravdy zjistit. 

   Nicméně další dvě osoby odtamtud stihly utéct - alespoň podle prvních zpráv. Věděly snad, že se schyluje k výbuchu? Zdá se, že pořádně nevíme kdo to byl. Protože "TAJNÉ"!  Ale to už si pomalu začínáme hrát s alternativní historií. Dost mně zaujalo, s jakou razancí se tlustý právník JUDr. Radek Ondruš oné ostravské firmy  Imex Group pustil do státních úředníka.
Andrej Babiš prý veřejně použil jakýchsi "utajovaných informací". Hodně zajímavé. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group, při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci, ale mnikdo, ani stát nesmí vědět, co ve skladech firma má a jak se majitel o to, evidentně obecně nebezpečné zboží, stará. Pravděpodobně si ale neudržitelnost vyhrůžek JUDr.Ondruš uvědomil, protože poslední dobou už se žádné další vyhrůžky v tisku ani v TV neobjevují. 


Takhle by si to chtěli někteří vyřídit s presidentem?
Takže: dokdy je to protest a odkdy je to atentát?


   Zdá se, že je účelem hry  nazvané parafrází jednoho dílu Star Wars buď připravit občany Kotlinky na zákaz používání jakýchkoliv létajících hraček, nebo je to, jak je poslední dobou zvykem, spíše mediálně poněkud přifouknutý balónek. Způsob, jak odpoutat pozornost čtenářů a diváků od důležitějších věcí. Takže nakonec ne Japonec, ale otázka z podnadpisu. 


  Potřebujeme snad, aby už konečně zmizela napěněná hysterie kolem páně presidentových sprosťárniček? Nebo ještě více upozadit v myslích ovčanů dění na UIkrajině, kde právě začínají rozhovory s doněckými  a luganskými povstalci? Střelby do policie v USA, která tak strašně podrývá nevalné postavení amerických demokratů, kteréžto podkopávání začal bezesporu provozovat Barrack Obama svými nerealistickými sliby? Nebo snad raději zastínit zřetelné německé demonstrace  proti islamizaci Německa?  Útoky muslimských šílenců ve Francii? Neschopnost "Západu" vypořádat se rychle s IS (ISIL) kteréžto události přinejmenším urychlili a usnadnili podporou "arabského jara"? Chcete-li "vývozem demokracie západního typu" do zemí, které s takovým uspořádáním nemají žádné zkušenosti? Nebo "majdanskou angažovaností" osobností EU a USA, které teď zoufale hledají způsob, jak se skutečných závazků k Ukrajině nenápadně zbavit? A jak pojednat syrské uprchlíky? 

  Nicméně spindoktoři všech velikostí a odborností se v současnosti poctivě snaží a i velmi inteligentní lidé "nenávidí Rusko", jiní zase vidí veškerou nepravost v  činech USA, "stydí se za svého presidenta" - prostě takové hry.  Chleba (tedy cukroví a řízků s bramborovým salátem) je mezi lidmi celkem dost, takže přidáme nějaké ty zpravodajské hry a bude to kompletní. 

Takové "starořímské".

Cui bono?


I tenhle článek je vlastně informační hra. Poznáte jaká?

25 komentářů:

  1. Říkám to (na jinejch webech) furt: jakmile začnete tušit nějakou lumpárnu, je na čase se poohlídnout, od čeho že ta lumpárna má odvést pozornost.

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo Bášo, ...keď som bol dôstojníkom, hovorili sme tomu "klamné ciele na obrazovke". A bylo třeba je bezpečně rozeznat od skutečných letadel, aby se neposílaly stíhačky do prázdného prostoru, protože by mohly chybět jinde. Ale časem se profláknou i ty hodně mazané virtuály.[;>)

    OdpovědětVymazat
  3. Ale ne, Kocoure. Můžete to i napsat takřka na plnou hubu (jako já v polovině r.2013 na d-f - http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013062303 ) Tolik přečtení a stejně nic...

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem to sledoval a dokonce déle, než naši "čačtí novináři". A - jsou tu nějaké mezery. Kde je těch kilogramů zlata? Kdo byl (je?) jejich majitelem? A na Rittiga nemůžou. Proč? Nebýt toho, že se jeden z kmotrů ožral a myslel si, že tu Vietnamku vyřídí hned na místě tím, že ji jednoduše přejede, by i on prošel čistý. A Ištván? Pořád se "snaží". Z jeho velkohubých prohlášení se neuskutečnilo prakticky nic. Policista Šlachta už měl být dávno suspendován za klamání veřejnosti a neschopnost. Nebo naopak "všehoschopnost".
    ===
    Sacharin je prý 400x sladší, než cukr. Ale tuhle hořkost mi neosladí.
    ===
    A novináři? Stále řeší, jak správně přeložit anglické slůvko "pussy". A stále špekulují, co bylo ve známých a populárních bílých kamionech, které jezdí z Ruska na Ukrajinu. Že by někdo z nich vzal teleobjektiv a z bezpečné vzdálenosti pořídil pár kompromnitujících obrázků - tak to ne. MATRIX je lepší. Přinejmenším déle vydrží.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, je to jakási umělá hysterie proti dronům. Nicméně reálně vzato, ty komerčně dostupné opravdu nejsou s to ublížit jadernému zařízení, které by mělo přežít i pád toho největšího dopravního letadla, takže zase jen další otravný humbuk urážející inteligenci.

    Zajímavé je, že poprvé se ty zprávy objevily jakoby z Francie.

    Overtonovo protidronové okno? Unijně evropské?

    OdpovědětVymazat
  6. Před nějakou dobou nám tu při aplikaci jakési evropské směrnice naši úředničtí tupouni (nebo že by padouši?) div že nevpašovali do legislativy povinnost registrace a imatrikulace modelů letadel bez ohledu na rozměry a hmotnost v kategorii bezpilotních létajících prostředků.

    Debilita nebo záměr?

    Původně jsem se domníval, že je to ryzí česká místní debilita. Předpisy totiž překládá ne ten, kdo by měl, ale ten, kdo se k tomu dostane a to obvykle není ten, kdo to opravdu umí dělat. Tihle pak vynechávají či mrší ty těžší a složitější pasáže a podle toho to pak vypadá a dopadá. Po té masáži z Franci začínám mít podezření, že jde o nějaký unijní záměr a u nás se měla otestovat průchodnost a teď se k tomu hajzlové znovu vracejí.

    Je-li to jen kouřová clona, tak tím líp, protože její obsah opravdu jen uráží inteligenci.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, Kocoure, taková zajímavost. Ištván a Bradáčová spolu před svým ustanovením do funkce byli na školení v USA. Ta informace byla na bejvalym webu Státních zástupců a při přenosu na web MS asi nějak omylem vypadla či co. Vůbec Američaní nějak tíhnou ke státním zástupcům. Zas nedávno tu jeden něco probíral s jednim z nich a prej je to tajný.
    Ostatně, tamtéž jako odkaz je i pokračování (...reloaded). Je sranda, že jsem se moc nesplet a vono se to děje.

    OdpovědětVymazat
  8. Omlouvám se. Já si nerad takhle dělám reklamu. Jen mám blbou tendenci neopakovat to, co už jsem někdy napsal a místo toho se na to odvolávat. Takže tady:
    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013070704
    Jinak tam mám pod jiným jménem ještě dalších cca 10 článků a na svém webu tak 100, ale ten má trochu odlišné téma a to, co zde probíráme je tam OT (ale i tak je tam sem tam nějaká ta jedovatá slina). Pokud byste si chtěl číst řekněte, dám Vám do mailu linky, ať s tím neprudím veřejně.

    OdpovědětVymazat
  9. Prosím vás, eště než du spat, stručně, zítra víc, ale tohle musím: ta představa, či dokonce jistota, že bruselští a kdovíjací překladatelé mýrnyks týrnyks vynechají každou chvilku nějakou pasáž, je-li obtížná - ale no tak. Lidi. Zůstaňte na zemi. Za padesát let, co (z toho většinou profesionálně) překládám odborné, obchodní, právní, technické věci - mě vůbec ani nenapadlo se tak zachovat. Natož to provádět. A nikoho na té úrovni, z těch překl. center nejvyšší úrovně, to ani nenapadne. V jejich vlastním zájmu. A hlavně není proč to dělat. No tak. Tohle si o p r a v d u víc lidí s rozhledem myslí?

    OdpovědětVymazat
  10. Pro Bášu:
    Tady přece není zakázáno linkování "k věci". Jenom trolly a tapetáře potírám. Osobně nebo s Drakem. Ale takoví tu, chválabohu, už dávno nechodí.

    OdpovědětVymazat
  11. No, " Když je třeba 200 gramová nálož TNT odpálena ve volném, neutěsněném prostoru, je možné stát od ní několik metrů a být nanejvýš"
    PROSÍM neblbněte!!,do 2m = téměř jistá smrt, 12m = trochu štěsí slušná naděje přežívání. 200g TNT je v přepočtu asi 20 MW uvolněných za 30ms. U = E. QV
    kde: E – mechanický ekvivalent tepla (426,935 kpm.kJ-1)
    QV – výbuchové teplo (kJ.mol-1).Není co dodat:
    Vzdálenost, na kterou je tlaková vlna neškodná pro volně stojícího člověka, je dána vzorcem:

    rb = kb . ku

    kde: rb = bezpečná vzdálenost,
    kb = součinitel závisející na druhu objektu (tcrďák, měkota, jekota, je uveden v následující tabulce;
    ku = součinitel závisející na množství trhaviny a hloubce nálože pod úrovní terénu. Jeho hodnota se zjistí na diagramu součinitele ku;
    Q = váha trhaviny v kg.
    Pro ilustr,v URG je cca 35g trhaviny "semtex" snad??
    A ŠLŮS,4P

    OdpovědětVymazat
  12. Na váhu toho válečku si přesně nevzpomínám. Ležel se zápalnicí a rozbuškou na trávě, kam jsem ho sám položil. Těch metrů mohlo být tak 8 - 10. Vztyk - čelem vzad! - pochodem vchod. Bum!
    A možná to odporuje zdravému rozumu, ale žiju. Spolubojovníci se stejnou (byť indivduální) zkušeností také. Někde je chyba, EK.

    OdpovědětVymazat
  13. Teda to jsou zážitky. Obejdu se. Jak rád jsem co pfilosof (či přírodovědec) byl spojařem! A stejně nakonec vyšla modrá. Aj tak.

    OdpovědětVymazat
  14. Drony:

    Malých dronů se opravdu nebojím. Mnohem víc se bojím lidí, kteří je chtějí dostat do kategorie povinně registrovaných bezpilotních prostředků. Blbců se zákonodárnou a výkonnou mocí je totiž třeba se bát.

    Jakubovi S. / Současná naprosto běžná (ne)kvalita překladů:

    Kdo se například zabývá vojenskými letadly dobře ví, že na jejich palubách bývají palubní zbraně. Ty lehčí jsou kulomety a ty s větší ráží a výkonem jsou pro změnu kanóny. V jedné knize zakoupené před 3-4 lety jsem se ale dočetl, že na palubě bylo namontováno dělo. Nějak jsem to pak už nedokázal dočíst a s pocitem, že se dá vyhodit víc peněz za větší blbosti, jsem tu úžasnou knihu odložil.

    Fa Canon dodává na český trh už víc než 10 let skenery se softwarem, přeloženým do češtiny. Proč ne, ale když si spustíte kupříkladu skenování do vícestránkového PDF, tak na vás vyjukne dialog s dotazem:

    Další stránka / Finština

    původně je to v angličtině:

    Next page / Finish

    Dementní automatický překladač prostě vezme první význam slova finish, tedy finštinu a se strojovou blbostí jí tam prostě vrazí. Ti globální chomouti nejsou už víc než 10 let ani schopni a snad ani ochotni to opravit ručně a s globální tupostí a ignorancí si dělají ostudu pořád dál. Je to poněkud zarážející, ale je to jejich věc.

    V devadesátých letech jsem nějakou dobu, naštěstí ne moc dlouho, pracoval u jedné auditorské a poradenské firmy. Strašně se při získávání klientely bili v prsa a chlubili se tím, že patří do velké šestky. Měli tam tenkrát 3 překladatele z jazyka anglického do českého a naopak. Podílel jsem se tenkrát na zakázce pro jednu hodně velkou a významnou českou firmu. Tým inteligentních lidí sepsal docela dobře stylizovaný anglický text o rozsahu něco přes 300 stran. Byl na úrovni i odborně. Ten dostali překladatelé v pondělí. V pátek ráno byl překlad v několika exemplářích hotový. Když jsem se do něj podíval, myslel jsem, že to se mnou sekne, protože zatímco originál v angličtině byl nádherný text, tak ten překlad sice už nebyl v angličtině, ale ke srozumitelné a dobře stylizované češtině to mělo opravdu hodně daleko. Spíš to vypadalo, že to překládal naprostý ignorant a žák záškolák. Když jsem si představil, kolik se účtuje za hodinu práce kohokoliv z týmu, polilo mě horko a představa té ostudy mě poděsila natolik, že jsem celý ten text, který se měl předávat v pondělí, přeložil úplně znovu, ale tentokrát sám. Strávil jsem tím pátek, sobotu i neděli a moc toho nenaspal. V pondělí odpoledne to kolegové předali. Já šel kolem oběda spát, byl jsem vyřízený. Pochválený jsem za to rozhodně nebyl, spíš naopak a nakonec jsem od nich raději odešel. Já od té doby působím jako OSVČ. Je časem po zásluze sežral konkurent...

    Jakube, to, že Ty osobně a spolu s Tebou možná ještě nějaké slušné agentury berete svou práci vážně a děláte jí pořádně, vůbec neznamená, že něco takového je běžným standardem. Naopak, úpadek čehokoliv je vidět na všech stranách. Kouknu se náhodou na bednu a naštve mi i překlad tak jednoduché věci, jako je detektivka, protože na ty překlady nenajímají někoho, kdo to dělá pořádně, ale něčího kamaráda a stejné je to i s vědecko-populárními pořady, nebo kdečím dalším. Spousty věcí už raději ani nesleduji a rovnou je vynechávám, rozčilovat se je totiž jednak nezdravé a druhak úplně k ničemu.

    OdpovědětVymazat
  15. Draku, jen aby nešlo o AC-130 (letoun pro vzdušnou podporu), kde v pozdějších verzích byl (kromě jiného) místo dvou kanónů 20mm Vulcan ve střelištích pro boční salvu pod levým křídlem montován 40mm kanón Bofors.
    http://de.wikipedia.org/wiki/Lockheed_AC-130

    OdpovědětVymazat
  16. Bášovi / palubní dělo versus palubní kanón:


    Šlo, jestli mi paměť neklame, o Me 262 a Me 163 a tam mimo jakoukoliv pochybnost šlo jen a pouze o kanóny. Pakliže budu mít někdy čas a náladu, vyhrabu tu věc, ocituji příslušnou větu a k tomu jako bonus uvedu ISBN, vydavatelství a překladatele, bude-li uveden. Já bych se za něco takového styděl. Dost mi to i zaráží vzhledem k faktu, že lidí kteří zrovna tohle považují za svou zálibu a vyznají se v tom víc než obstojně, je u nás víc než dost a určitě by při překladu odvedli mnohem lepší a kvalitnější práci, než ten člověk, který to překládal. Samozřejmě za předpokladu, že by se vydavatel obtěžoval zkusit si takového člověka sehnat, což evidentně neudělal. K jeho škodě, na jeho knihy si už budu dávat velký pozor a kupovat je budu až po přečtení jedné dvou kapitol na místě a před koupí. Poprvé je to totiž jen smůla, podruhé už blbost.

    OdpovědětVymazat
  17. Bášo, ona exkurze v USA a setkávání expertů na různých úrovních je součástí justičního vzdělávání. Tak jako v jiných oborech. Standard, nic výjimečného, netřeba zatím hledat spiknutí a neexistující souvislosti.

    OdpovědětVymazat
  18. Od pondělka do pátku 300 stran?!
    Musel jsem se nadýchnout a zklidnit.
    Tak 1) kdo to takto zadá, je b l b . 2) Kdo to takto přijme a odvede, je drzý blb, kterého je nutno doživotně od této práce vzdálit. A veřejně jej/ji znemožnit, aby si všichni na něj/ni dali bacha.
    A ještě jednou údiv: s překladači nepracuje ž á d n ý kvalitní překladatel, odborný, beletrie, jakýkoliv. Myslel jsem, že to víte.
    Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  19. Galerie malicherností vedle - absolutní nádhera! Dík! To snad... čím dál tím víc otvírám hubu a oči. Neuvěřitelné! A oni oba, později všichni tři, a čtyři, pokračujou a pokračujou - !

    OdpovědětVymazat
  20. A finština je f i n n i s h ! DVĚ EN. Tak jak to je možné - ?

    OdpovědětVymazat
  21. (Ne)kvalitní překlady / Jakubovi S.:

    300 stran:

    Jen pro upřesnění, těch překladatelů tam bývalo několik, tenkrát konkrétně myslím celkem 3. Jestli si to rozdělili na části, nebo na tom dělal jen jeden, vůbec netuším. Já z nich jen vytřepal elektronickou verzi v pátek dopoledne a začal jsem urychleně pracovat na opravách. Ta elektronická verze mi aspoň ušetřila dost čas s formátováním. Co se blbosti týče, tak konkurent nakonec "sežral" je, ne oni jeho, což o čemsi vypovídá. Další troubové, co by o své osobní újmě a za cenu konfliktu s nadřízeným dávali věci do pořádku, se už evidentně nenašli. Takové situace někdy docela dobře ilustrují, co a jak se děje v globálně působících firmách. Jinak řečeno, byli jsme v dobách před listopadem 1989 hodně naivní, když jsme se domnívali, že idioti působí jen a pouze v našem stranickém vedení a v našem průmyslu. Blbost je celosvětová, nadstranická a nadčasová a neskutečně odolná, tudíž rozšířená.

    Canon / Finish / Finnish / Finština namísto Konce:

    Máš pravdu, opravdu jsou ta N dvě.

    Když sháním ovladače pro krámy od Canonu do nových systémů, mnohdy je najdu jen na webu Canonu v USA. Z toho soudím, že je tam jinojazyčné verze ovladačů (tedy jiné než japonské) nejspíš vyvíjejí a tam bych použití automatického překladače včetně slovníku s gramatickými chybami docela očekával. Když si píši s Američany, většinou dělám o řád dva méně hrubek, než oni. Teď, až budu zase u nějaké plechovky s Wokny a skenerem od Canonu, vyrobím snímek obrazovky s tou úžasnou hláškou :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Tak su zas o trochu chytřejší... ne že by to někdy v budoucnu (kdy jindy, že) eště k něčemu bylo. A du na panenku ve švestkové omáčce do restaurace nad městem s opakovaně oceňovaným mistrem kuchařem. No co. Kolik mám těch rozkoší. A chození. Krásně to souvisí: Post coenam stabis seu passus mille meabis - stojí v zrcadle správného života ze 17. věku, totiž: Po pokrmu postůj či uraz tisíc kroků. Na zveršování už nemám čas, místo něj mám hlad. Na trnčenú máčku, ogaři.
    Ostatně Einstein jednou pravil: Zabít čas dovede každý; ale vzkřísit jej už nedovede nikdo! -
    Tak ses toho měl ujmout sám, Bertie. Ty bys to dokázal!

    OdpovědětVymazat
  23. Byl to váleček. Myslel jsem, že měl 200 g. Skleroza. Bum bylo sice velké, ale neškodné. Víc nemohu na svou obhajobu dodat. [;>/

    OdpovědětVymazat
  24. Překlepem jsem vymazal toto - vracím opis, aby bylo patrné, na co jsem odpovídal. StK

    Pro STK:
    Rozměry jednotlivých náložek:
    - 75g tritolová náložka je tvaru válečku délka 7 cm a průměr 3 cm.
    - 200g tritolová náložka je tvaru kvádru délka 10 cm, šířka 5 cm a výška 2,5 cm,
    - 400g tritolová náložka je tvaru kvádru délka 10 cm, šířka 5 cm a výška 5 cm,
    - 1kg tritolová náložka je tvaru kvádru délka 13 cm, šířka 5,2 cm a výška 10,6 cm,
    - 3kg tritolová náložka je tvaru kvádru délka 23,5 cm, šířka 6 cm a výška 14,5 cm,

    Tak zde je ta chyba, 75 g váleček, omlouvám se, ale velikost náložky posuzoval v dobré víře pohledem velkých očí tehdy mladý kocourek.
    4P
    Přeji slušný rok 2015.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)