Prohledat tento blog

úterý 1. července 2014

Plynaři

   Včera dopoledne měli do našeho věžáku přijít z plynáren odečítat spotřebu. Akce byla řádně vyvěšena na chodbě v přízemí a tak, když v určenou hodinu kdosi zazvonil, moje žena otevřela. Za dveřmi stáli dva mladí mužové v perfektních oblecích a holčice v tmavých šatech, prý krásná jako madonka. Mladíci drželi v rukou nějaké papíry. Moje žena se sice podivila tak oficiálnímu obleku odečítačů, ale protože je (většinou) osoba vlídná a taky aby nezdržovala, hned otevřela dveře na WC, které je přímo naproti dveřím od bytu a kde jsou měřiče, rozsvítila tam světlo a řekla "Prosím, pojďte dál!  Je to tam!"



   V očích mladých lidí se prý objevil strašidelný zmatek. Otevřené dveře na záchodek, pozvání - a slova že "To tam je..."    Něco zablekotali, na zem položili jakýsi papír a dali se na zrychlený ústup ke schodům dolů. Naštěstí vzápětí zaklinkal výtah a něj vystoupili obvyklí "plynoví odečítači'" v ošuntělých džínách a bundách, očistili si povrchně leč obřadně boty, jukli do stupačky na plynové hodiny, odfotili je, řekli "Díky!" a začali zvonil u ostatních čtyřech bytů na patře.

   Mladí lidé stáli u schodů a jen němě zírali. Žena se jim začala omlouvat za to, že si je spletla s plynaři, ale dali jí do ruky další dva papíry, úplně stejné jak ten první a spěšně sešli o patro níže.
Byli to mladí Jehovisté a přišli nás pozvat na jejich slavný sjezd, který se bude konat někdy koncem týdne v ostravském Lidojemu.

   Když mi to moje lepším polovička při obědě vyprávěla, jak spáchala to "strašné faux-pas", začal jsem se nekontrolovaně řehtat. Rýže lítala po celém stole. (Játra se mi podařilo nevyplivnout.)  Uvědomil jsem si, jak na ony mladé věřící musela celá scéna zapůsobit. Že je lidé  s řevem odhánějí od dveří, když by stačilo klidně říct "Děkuji, nemám zájem!"- na to jsou asi zvyklí. Ale aby je někdo s úsměvem poslal doslova "do hajz...", tak to se jim ještě asi nestalo.

   Loni nebo předloni v létě jsem seděl před chalupou a popíjel kafe. Odspoda vesnice (je to vlastně jenom jedna cesta, která vede prudce vzhůru a kolem jsou sem tam chalupy) se blížilli dva divní lidé. Slunko "pralo jak sedlák cepem" a ti muži byli v černých oblecích. Zahnuli do každé chalupy a po několika desítkách vteřin z ní zase vyšli ven a vydali se dál. Jehovisté "na lovu". Bylo mi jich v tom vedru líto. Takže když jeden z nich odbočil a vydal se k naší  dřevěnici, nechal jsem ho jenom pozdravit a zastavil jsem ho slovy: "Dám vám studené kafe, človíčku, můžete posedět ve stínu - ale nebudete nic říkat, ano?  Budeme spolu chvilku mlčet".
Mlčel - dostal tedy studené kafe, které pomalu a s chutí  upíjel a mlčeli jsme spolu. On věděl, že já vím a že nechci nic slyšet. Poseděl asi deset minut, pak poděkoval a vydal se v tom vedru a černém kvádru zase nahoru do kopce.

   Potkal jsem ho asi za půl roku ve městě v tramvaji. Jel tam se svými soukmenovci. Slušně mě pozdravil a když vzápětí celá partička asi čtyř lidí vystoupila, viděl jsem přes okno, že se se ho na něco intenzivně ptají a ukazují směrem k tramvaji,  kde jsem seděl. Nemůžu pořád přijít na to, co se ho tak  mohli ptát a jestli si tím pozdravením nějak ve své komunitě nepoškodil pověst.

   Ve světě se to pořád mele, lidé se nenávidí, lžou, vzájemně se podvádějí a vraždí i z těch nejmalichernějších důvodů - a  přesto se jim občas povede gag jak v němé grotesce.



   Řekl jsem si, že vám ty dvě příhody popíšu, ať se taky zasmějete.
Jinak - při pondělku - opravdu není čemu se smát...


Poznámka na konec: 
Ta "celosvětová vláda" asi nedá spát nikomu, komunisty počínaje přes různé další ideologie až sem, k Jehovistům. Ale pokud jsem si všiml - vždycky jde o prachy. Pro věrchušku, podporovanou mnoha a mnoha chudými zblbíky ve spodních patrech hierarchie.


55 komentářů:

  1. Akvizice nových duší:

    V tomhle je asi nejsympatičtějším subjektem judaismus. Když začal za rabíny ohledně konverze chodit pán se židovskými kořeny, nechtěli se s ním o tom většinou vůbec ani bavit. Ten první rabín, který byl ochoten si o tom aspoň promluvit, se ho ale okamžitě zeptal: "To nemáš dost problémů tak jak jsi?". No a zbytek kongregace používal poměrně významné posunky a slovíčka jako mešuge...

    To by se vám u jehovistů určitě nestalo :-) Kdyby se to takhle, jako u judaistů, nebo aspoň podobně, odehrávalo i jinde, bylo by na světě o dost líp.

    Bilderberg a konspirační teorie:

    Nevřím, že by se na setkáních Bilderbergu "peklo" nějak významně víc lumpáren, než jakýchkoliv jiných. Mezi námi v populaci je určité procento psychopatů. Část z nich je v base, to jsou ti natvrdlejší, primitivnější a drzejší. Ti druzí, o něco šikovnější, se derou do čela firem, nebo mají velké majetky a tím pádem vliv, nebo jsou v politice. Značná část lidí činných na místech s mocí a vlivem jsou psychopati a podle toho to také vypadá, ale bylo to tak, je to tak a dokud se nějak významně nezmění genetika člověka, tak to tak také zůstane. K tomu, aby tihle psychopatičté "dárečkové" vymýšleli a dohadovali kdejaké lumpárny, jako je například důkladné podojení rozpočtů pomocí globálně oteplovacího, anti-kyslyčníkově-uličitého a jiného hysterického třeštění, na to ta pakáž žádný zbytečně nápadný Bilderberg nepotřebuje.

    Za lumpárny a jejich neblahé následky, je odpovědný přirozený výskyt psychopatů v populaci a za chorobné bláboly, jako jsou konspirační teorie, zase nedostatek soudnosti jiné části populace, spolu s nedostatek solidních informací, které jsou pak nahrazovány podobnými, někdy až vyloženě chorobnými bláboly, jako je ten o Bilderbergu.

    OdpovědětVymazat
  2. Autorem těch nejlepších vtipů bývá život sám / StK:

    Autorem těch nejlepších vtipů bývá život sám, jak potvrdila Vaše lepší ve spolupráci s jehovisty během odečítání plynu :-)

    Nevím, jaká je s zrovna kolem jehovistů statistika, ale zrovna já, jsem zrovna na jehovisty, musel řvát hodně a nahlas a dost důrazně, několikrát po sobě, během devadesátých let, protože byli o několik set procent vlezlejší a drzejší, než když bolševici tahali vyhlédnutou oběť do partaje. možná se časem polepšili, ale tenkrát byli ochotní vypadnout až po důrazném upozornění, že by také mohlo dojít i na fyzikálnější a důraznější metody, které je odejdou v případě, že ihned nevypadnou po svých, sami a dobrovolně. možná se od té doby polepšili a možná, že už figuruji na jejich seznamech jako bezbožný násilnický hulvát, už jsem je od té doby nepotkal, no ale upřímně vzato, zrovna tihle kosi mi opravdu nechybí...

    S tím studeným kafem a tramvají, tam už jste spoluatorem :-) Ale krom zábavy to skýtá i dobrou inspiraci, jak elegantně se některé situace dají zvládnout.

    OdpovědětVymazat
  3. Já si rád popovídám. Jehovisti jsou fajn, jenže nemají trpělivost, ani mě nenechali rozvinout zásadní přínos pro rozlišování mezi nedbalostí a úmyslem natož rozvinout význam. útočištných měst jako výrazný posun od krevní msty. Jen tak jsme stačili nakousnout otázku transsubstanciace, to je jejich parketa. A tu jejich krevní otázku očima vědy. Naposledy návštěva Mormonů. Byla to zajímavá rozprava. Povídal bych si s nimi déle, jenže omluvili se, že mají ještě něco dalšího....Už dlouho mě nikdo takový nenavštívil. Asi se navzájem domluvili....

    OdpovědětVymazat
  4. Vy jste Obuvníče stejný jako můj syn.
    Ten se taky na návštěvy podobných sekt přímo těšil. S Biblí v ruce a několika (pseudo)vědeckými publikacemi na stole s nimi diskutoval tak dlouho a intenzívně, dokud sami neřekli, že se omlouvají, ale že mají něco jiného.
    A to prosím byl synek pohostinný - pozval si je do svého pokoje a pohostil je dokonce čajem. Jenže to skončilo vždy stejně jako s Vámi - víckrát už nepřišli. [;>/

    Já nemám tu trpělivost. Když mě naposledy oslovili v podchodu pod Frýdlantskými mosty, podíval jsem se na ně divoce a hrdelním hlasem jsem opáčil "Alláh Akbarr!'" A hned mi uvolni cestu a zdálo, že se jim ulevilo, když jsem odcházel.
    Potkávám je tam téměř pravidelně - ale tváří se, jako bych byl neviditelný. Nebo se dívají do země. Přitom výběrčí příspěvků "na cokoliv" se ke mě neomylně vrhají, i když jdu obklopen svými vrstevníky. Nějak vycítí, že těch dvacet korun ode mě většinou vymámí. Proto se snažím u sebe nemít drobné a peníze vůbec. Inkasovat z bezkontaktních karet se zatím nenaučili. [;>)

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhovory se sektáři / Obuvníkovi a StK:

    Ne, že bych neměl na to, abych po nějaké a ne ani příliš dlouhé době, dostal sektáře do úzkých a přiměl je tím k dobrovolnému odchodu. Nejsem až tak natvrdlý a znám i cosi o psychologii, nějaký ten všeobecný rozhled mám také. Chybí mi k tomu ale jakákoliv chuť trávit s nimi čas, nebaví mi to, ani trochu, dokonce mi to i dost odpuzuje. Tamti, na které jsem musel zvýšit hlas, byli natolik natvrdlí, že se mi připletli k příchodu odkudsi a chystanému odchodu jinam. Čas se krátil a oni i přes nejdříve jemné a poměrně nenápadné a po pár minutách i zjevné a nepřehlédnutelné náznaky, že potřebuji odejít a oni, jakožto neplánovaná záležitost jsou tu navíc, se přesto neměli k odchodu, no tak jsem je prostě vyrazil, nic jiného mi prostě nezbylo. Jak se říká, chytrému napověz, blbého či drzého, či obojí zároveň, prostě kopni, protože jinak mu to nedojde...

    OdpovědětVymazat
  6. Výběrčí příspěvků / StK:

    Výběrčím příspěvků zásadně nic nedávám, ne že by mi bylo líto dát někomu dvacku, ale nemám rád, když ze mě někdo dělá blbce a to tihle dělají. Dnes už se totiž skoro nikdo, kdo se zabývá charitou či něčím podobným, neuchyluje k tomu, že by chodil a vybíral hotovost. A neděje se to přesně proto, že všechny tyhle organisace mají svou síť sponsorů, a ti jim to posílají převodem, nebo jim to pošlou lidičky přes DMS-ky, nebo rozesílají tklivé dopisy a v nich složenky, ale dobře a bez výjimky vědí, že třesení s kasičkou pod nosem je spíš kontraproduktivní a že si tím potenciálního dárce spíš odpudí, než přilákají. O hotovost tedy tímhle způsobem škemrají většinou podvodníci, zejména v blízkosti tržnic, nebo hangárů. Po ulicích to pak dělávají drogoví závisláci, nebo ti alkoholoví, bez domova. Když si nějak hezky, nebo vtipně řeknou, nebo předvedou hezkého dobře opečovaného pejska, rád jim tu dvacku dám. Ne všem, ale 1 - 2 x za den ano. Podvodníkům ale zásadně ne, nemám je rád. Nejradši bych jim nasolil bejkovcem, ale to se prý nemá, takže jim říkám, že jestli nedají pokoj, volám 156, tedy městské čerty, nebo 158, státní čerty. Aspoň na chvíli se pak zmetci vypaří.

    OdpovědětVymazat
  7. Též nemám trpělivost s poblouznilci, Draku.
    Syn má. Mě nebaví prázdné floskule a primitivní pokusy o manipulaci.
    ===
    Co mě zlobí je fakt, že výběrčí příspěvků se v davu neomylně vrhají ke mně. Lidi, kteří vypadají jako dobře situovaní podnikatelé a podobné míjejí, běží jenom k tomu přerostlému šedivému dědkovi, ke mně. Asi fakt vypadám jako dokonalý bambula. [;>(

    OdpovědětVymazat
  8. Katolíci vybírají pomocí dětí - a taky buddhisté. Ti tady prodávají ovesné koláčky - za cenu, kterou si sami určíte. I kdyby to byly jen dvě koruny, poděkují a popřejí dobrou chuť. Koláčky jsou opravdu chutné. Kupuji 2 ks za 20 Kč. Počítám, že výrobní cena bude max. 5 Kč/ks. Ale jak říkám, jsou veleslušní a tak nemám tendenci nepřispět. Pokud jich ovšem není na jedenapůlkilometrové trase do města třeba pět za sebou. To by bylo 5x20.- tam, 5x20.- zpátky - 200.- Tolik toho se ženou ani za den neprojíme. To se mi zdá moc. Dostanou první tři. Pak se zatvrdím.

    OdpovědětVymazat
  9. :),obdivuji Vás, jste štědří Muži.
    Neperu se, jsem již vyprán, stejně však neomylně přitahuju všechny váguse jen vylezu z baráku. Dlouho jsem však nepotkal žádného výběrčího příspěvků a obálky se smutným pohledem uplakaného děcka mi nechodí, jsem asi asociál. Milujte Andreje Hrabiše. Bureš-Nebureš s Váma. 4P

    OdpovědětVymazat
  10. 4 EK:
    Ňák jsem nepochopil, co vlastně. Možná je to tím EKáčko, že vypadáš příliš spokojeně a blahobytně, ne? Na takové výběrčí (a komáři) nejdou... [;>)
    A co se týče "mimouliční dobročinnosti": Kdysi dávno jsem přispěl na domov pro opuštěné kočky. Nezapomněli mi to a obesílají mě teď pravidelně se žádostí, abych aspoň jednu z nich aspoň na měsíc nakrmil - svými penězi. Je pravda, že to nakonec pokaždé udělám - vzhledem ke svému nicku si ale připadám jako kapitalista sponzorující domov pro padlé dívky v Číně. Mám prostě slabost pro kočky. (A rubáš nemá kapsy.)
    Čti, jak chceš.

    OdpovědětVymazat
  11. Štědrost / EK a StK:

    Raději chodím po světě méně lakotný a více štědrý, než naopak, jednak, jak říká kocour, rubáš nemá kapsy a já si hraji stejně rád, ne-li ještě raději, než před lety a hračky jsou mrchy pořád dražší a druhak, nenasírám tím štěstěnu, která sice nemá ráda lehkomyslné hazardéry, ale jak jsem za ta léta postřehl, tak nepřejícné držgrešle má ráda ještě míň...

    Pod záminkou péče o zvířata, zejména pak kočky, se ale ze mě vylákávají peníze mnohem snadněji, nejméně sympatičtí mi jsou naopak felčaři bez hranic a ještě míň podvodníci s kasičkami u tržnic.

    OdpovědětVymazat
  12. Dovolil bych si P.T. štamgasty upozornit na jeden senzační článek, uveřejněný na ruském blogu Военное обозрение. Název zní Качиньского убили сами американцы. Zde je odkaz na onen skvost: http://topwar.ru/26676-kachinskogo-ubili-sami-amerikancy.html .
    A pokud se někdo nechce zdržovat louskáním ruských bukev, tak slovenský překlad najde na: http://www.czechfreepress.cz/tema-tydne/kaczynskeho-zabili-samotni-americania.html .
    Jenom bych chtěl pro úplnost uvést toto: Tupolev s Lechem Kaczyńskim a jeho doprovodem havaroval u smolenského letiště dne 10. dubna 2010. Andrzej Lepper, polský populistický politik spáchal sebevraždu (oběsil se kvůli finančním problémům , podle článku ho zavraždily americké tajné služby) dne 5. srpna 2011. Ovšem článek o zákeřných amerikáncích, uveřejněný 12 апреля 2013 píše: На днях американскими спецслужбами был убит бывший польский вице-премьер Андрей Леппер. Nahlédnutím do rusko-českého slovníku zjistíme, že výraz На днях znamená V těchto dnech. Pro autora článku rozdíl mezi 5.8.2011 a 12.4.2013 znamená v těchto dnech. A diskuse pod článkem je též signifikantní, drtivá většina diskutujících je pro urychlené dokončení ruského systému kosmické navigace ГЛОНАСС, aby si pak perfidní amerikánci svůj Global Positioning System "mohli strčit za klobouk".

    OdpovědětVymazat
  13. Americká, ruská a další propagandy / Pedrovi:

    Propagandistické války se vedou snad už od trochu pokročilejšího starověku. Rozvinuto bylo to umění ve středověku, především pak v Francii, Británii a na území dnešní Itálie. Takřka k dokonalosti ho svého času dovedl dr Göbbels. Poněkud podceňováno je z naší strany toto umění na území Ruska, což se nám ošklivě vymstilo v roce 1948. Trochu jsem to těm zmetkům vrátili během invaze v roce 1968, kdy se jim dlouho nedařilo umlčet televizi a rozhlas a taky jim to dělalo pěkné vrásky. A zase jsme to podcenili v době brdského radaru a dost se na to neber ohled i teď, k naší škodě.

    Nejvíce si nyní s tímhle zlým džinem zahrávají USA, EU a Rusko. Ono v určitém úhlu pohledu se ne nadarmo říká, že Američané jsou jenom osprchovaní Rusové. Jsem nucen konstatovat, že je na tom dost pravdy, v určitých projevech necitlivosti až křupanské arogance se projevují až dojemně shodně. Co se propagandy týče, tak neuvěřitelnou chytlavost k té vyloženě průhledné až blbé, projevují jak jedni, tak druzí. Ohledně Ruska musíme mít na zřeteli, že v populaci mají něco mezi 60 - 70% mužských, více či méně postižených závislostí na chlastu se všemi z toho plynoucími důsledky. V USA se sice tolika nechlastá, ale zase je to tam hodně promořené závislostmi na lécích, mnohdy v kombinaci s chlastem, počty totálně vyhulených marjánkových mozků také utěšeně rostou a nezanedbatelně málo je i různých jiných horších závislostí. Tahle všechna tupá masa, je většinou dosti vděčným konzumentem propagandistických článků a reportáží.

    Co s tím?

    Nic, tohle se dá jen vzít na vědomí a přizpůsobit se okolnostem tak, aby pro nás samotné, se v tom blázinci dalo aspoň trochu bezpečně pohybovat.

    OdpovědětVymazat
  14. A jeto!ECHO
    Ať už se ale vládní peníze budou pálit dotacemi do těžby, nebo na podporách v nezaměstnanosti, nemělo by se zapomenout na jednu okolnost: stát tu svými(HOHO MOJE JSOU) penězi nahrazuje peníze, které Bakala s partnery vytáhli na svá konta a částečně na projekty, které mají jednu základní slabinu: až na výjimky se uskutečňují jinde než na Ostravsku. A týká se to všech jím utrácených peněz, dokonce i těch utrácených bohulibě. Každá koruna, jíž Bakala přesměruje na svůj fond Bílá lilie proti korupci nebo na letenky pro zahraniční rockery, mohla jít na Ostravsko, k čemuž ten člověk má morální povinnost, když se kdysi smluvně zavázal k lacinému odprodeji bytů OKD nájemníkům a slib nedodržel. Každou tu korunu, která nešla na Ostravsko, bude nakonec třeba najít ve státním (HONGO, MÉM!) rozpočtu. Jestliže se záchranným programům pro banky v západním světě roku 2008 přezdívalo socialismus pro bohaté, toto je socialismus pro moralisty. A ŠLUS, 4P

    OdpovědětVymazat
  15. Socialismus pro bohaté / EK:

    Tenhle zmrzačený a naprosto shnilý druh podnikání, kdy zisky jsou soukromé a ztráty veřejné, se mi nelíbí už hodně dlouho. Tohle mi na tom unijním i našem socialistickém hnojníku štve ze všeho nejvíc. Jestli to bude někdy k něčemu dobré, tak snad jedině k tomu, že ten socialistický hospodářský chaos a čurbes padne na držku o něco dřív. Tohle křivení trhu nejde provozovat do nekonečna. S poměrně hrubou ekonomickou silou to můžete při troše štěstí ustát nějaké ty desítky let, ale do nekonečna trh nikomu porušování objektivních zákonitostí tolerovat nebude.

    OdpovědětVymazat
  16. Jenže Draku - ono to není určeno geograficky. Takoví jsou i v někým opěvovaných USA, v Německu osobně jsem takové poznal v Polsku i Rakousku. Budou prostě všude.

    Všude, kde jsou místo občanů ovčané, kteří si to nechávají líbit , kteří jen tiše koukají, jak "zákonodárci" přijímají potichoučku prolobované zákony, které umožňují těm pijavicím vysávat státní - t.j. naše. A zákonodárci a podobní to pochopitelně dovolí, pokud z jim z toho poplyne do jejich vlastní kapsičky dostatečný zisk. A nenajde se nikdo, kdo alespoň nezařve, že král je nahý. To je hlavní důvod, proč existuje tahle Útulna.
    Možnost si virtuálně zařvat. Nedělám si iluze, že by to mohlo nějak situaci pomoci, ale aspoň to trošinku zmenší stres zúčastněných, kteří si tak uvědomí, že nejsou sami, kteří tyhle špinavosti vidí.

    P.S.: Na horách je krásně. Liška mi přišla dát "dobrou noc" ani ne 30 metrů od chalupy - už ve tři hodiny odpoledne. [;>)

    OdpovědětVymazat
  17. P.S.: Tomu Bakalovi to někdo prodal a zapomněl si ve smlouvě tenhle slib nějak zajistit právně. Bakala udělal jen to, co mu naši tehdejší zastupitelé dovolili.
    ===
    Další prů_er bude, až začne docházet v Kotlince pitná voda. Skoro všude prodali místní zastupitelé vodovody do soukromých (francouzských) rukou. Za hubičku. A bude se zdražovat a bude se vydírat, že je potřeba modernizovat a kolik že stojí voda na Sahaře....
    ===
    Jako ten sedlák, co pod sebou řeže větev, na které sedí nejen on ale i jeho děti...

    Pozn.: Bydlím v soukromém bytě (někoho jiného) a platím za mnohem lepší byt 2/3 toho, co platí bývalá sousedka v bytě RPG. Tyhle byty nabízel náš bývalý pan domácí, který koupil náš bývalý barák za peníze vypůjčené z "Českých lesů". To jsou věci...

    Já si raději sehnal byt sám. A pan majitel má t.č. poloprázdný ("třičtvrtěprázdný") krásný barák v centru, protože takový nájem, který si představoval ve svých podnikatelských snech mu nikdo nechce platit. Důchodci a dělňoši na to prostě nemají a ti bohatší zase mají rádi perfektní servis. Nezatékající střechu, fungující výtah, kdykoliv tekoucí vodu.

    A nechtějí nebydlet nad druhou nejživější křižovatkou v Ostravě s vyhlídkou, že se budou bourat dva sousedící bloky a stavět tam něco jiného.

    To ale nevadí, do Českých lesů to zase nalije stát. [;>/

    OdpovědětVymazat
  18. Shnilé podnikání / StK:

    Ano, vždyť jsem zmiňoval, že mi tento druh podnikání vadí jak v unijním, tak i našem místním hnojníku. Americký hnojník jsem vynechal, ale vadí mi to u nich rovněž, jejich kapitálu je tu v Evropě až nad hlavu, bank také. V Rusku se to děje také. Průser po olympiádě pravděpodobně nakonec "zatáhne" stát. Na druhou stranu, kdyby stát nepodával blbé přihlášky, tak by se mu to nestalo...

    OKD / StK:

    Bakalovi to prodal Bohoušek Sobotků, byl tehdy na financích... Do Bruselu šly papíry se zkreslenými údaji a stát se to v o něco civilisovanější zemi, asy by už za to dávno někdo seděl.

    Nájemné / StK

    A proč ten magor nezlevní? Mnozí majitelé nemovitostí na poměrně lukrativních místech v Praze, už stihli přijít na to, že není až tak primárně důležité jestli nájemník platí hodně. Důležitěšjí je, aby to byl sušný nájemník, který nedělá v baraku čurbes, nedevastuje barák ani byt, nehlučí, nestěhuje se každý třetí pátek a hlavně pravidelně a včas platí. Zkrátka slušnost a stabilita nájemnictva jsou důležitější, než sama výše nájemného.

    OdpovědětVymazat
  19. Tohle není problém Bakaly, ale toho do mu to prodal. Je logické, že bakala na tom chce vydělat co nejvíc. To samé v případech obecních infrastruktur, vodovodů a kanalizací. Jen naprostý idiot si mohl myslet, že takový outsourcing je pro obec výhodný a že podnikání v tomhle oboru je charita. Jenže bylo to "trendy", nebyly peníze na rychlou rekonstrukci infrastruktury, byl vítán přínos do obecních rozpočtů a se zítřkem si nikdo nedělal hlavu. A samozřejmě, že lobbying a podmazávky. Dá rozum, že ceny vodného a stočného musely jít nahoru, protože kromě investičních nákladů zahrnují zisk. není treba být ekonomem, stačí hokynářský rozum. Není to nic jiného než obdoba známého příběhu. Jákob a Ezau. Čtěte Bibli tam to všechno je.
    Jenže co chcete od lidí, jejichž uvažování je na úrovni...."pět samyc"....

    OdpovědětVymazat
  20. Proč to ten magor nezlevní? Protože to tak považuje za výhodné, nebo někdo jím pověřený, kdo to má na starosti, ho přesvědčil, že je to tak výhodné, nebo spíš, je to v rámci jeho byznysu taková maličkost, že Bakala se výší nájmů nezabývá. Po tom co vydělal na privatizaci OKD, na IPO NWR a vytažení zisku ještě než to šlo do zadele, řeší problém jak vydolovat ještě něco z toho co zbylo. Není přímým vlastníkem OKD ani NWR. Má jen podíl ve společnosti vlastnící MWR. To znamená, že za ním nejdou žádné právní nároky. Jestliže NWR je, jak to vypadá, prakticky v úpadku a prodejem OKD, které jsou jeho jediným významným majetkem, z NWR zbude jen bezcenná slupka, je otázka kdo bude kupcem OKD. Stát nemá předkupní právo. Tak, jestliže OKD má pro budoucnost perspektivu, koupí je někdo jiný v rámci nějaké vlastnické struktury v níž na nějaké úrovni bude hádejte kdo? A koupí to za co? Za zlomek toho co mu OKD před krizí vydělalo. Ovšem je tu dohoda NWR se státem o Paskovu, která by tím padla. To Bakalu, jestliže NWR odepsal, nemusí zajímat. První signál, že něco není v pořádku, byl po převedení NWR z Nizozemí do Londýna, když Bakala prodal část akcií. Lámal jsem si s tím hlavu a nepřišel na nic podezřelého, předpokládal jsem, že potřebuje zdroj pro jiný projekt. Zveřejněné výsledky hospodaření nevykazovaly nebezpečí. Teď vím, že to bylo jinak, a že Bakala věděl něco víc. A nejen že věděl, ale zamýšlel. Třebaže z toho, že neprodal všechno, lze dovodit, že nepředpokládal tak rychlý pád. Ale jistil se tím, že část prodal. Z toho plyne poučení, že bývá (třebaže ne vždy)výhodné kopírovat počínání velkých hráčů. Jestliže do hry vstoupí stát, jsem zvědavý kolik nabídne za OKD.

    OdpovědětVymazat
  21. Netřeba ani tak vědecky. Tahle zpozdilost (prodat za účelem okamžitého zisku) je přece i v českých pohádkách.
    OKD - stát to může koupit za cenu, které nepřevýší náklady na zdejší nezaměstnané. Jinak leda by měl ministr hospodářství křišťálovou kouli: Jak se bude vyvíjet energetická politika tedy: jádro (a tlak EU na likvidaci jádra*) / klasické zdroje (uhlí) / dovoz (plyn, ropa - závisí na politické situaci) / obnovitelné zdroje (druhá strana jaderné politiky EU*).
    Tady je ve hře tolik neznámých, že to nerozluští ani ten nejvýkonnější počítač na světě.
    Já bych si nedovolil tipovat ani na to, jaká bude za 10 let EU a zda vůbec bude. Ale uhlí, zafoukané v šachtě pískem jak to dělají v těch chytřejších zemích je jistota. Ne na dlouho, ale umělo by překlenout přechod na nízkoenergetické hospodářství.

    OdpovědětVymazat
  22. Výše nájmu / Obuvníkovi:

    Nejsem si jist, zda je ten barák o kterém je řeč a ve kterém Kocour dřív bydlel, zrovna Bakalův. On nám to asi časem řekne, ale myslím, že je někoho jiného. Jinak mít obsazeno zhruba 25% bytů jen kvůli drahému nájemnému je nerentabilní. Ponechávat dům i nadále v tomto stavu je projev tuposti a arogance. Není-li možné pronajmout to za rozumné nájemné, je pak mnohem lepší to prodat buď celé, nebo nechat vymezit a zapsat do katastru bytové a nebytové jednotky a střelit to po jednotkách.

    Bakala a OKD:

    Ty pohyby majetku soudruha kapitalisty Bakaly jsou zajímavé, asi mu někde nateklo do škrpálů. Ale abych pravdu řekl, není pro mě až tak zajímavý abych se jím zabýval víc do hloubky. To, nač bych tam narazil by asi nebylo nic hezkého a já jednak nemám padouchy rád a druhak, ještě víc než nerad padouchy mám rád svojí pohodu a klid.

    Stát by ohledně OKD do hry rozhodně vstupovat neměl, na šíbry typu Bakaly nemá a tudíž se do těchto transakcí vůbec nemá pouštět. Bohužel, věcně vzato, neocenitelným kapitálem soudruha kapitalisty Bakaly jsou jeho vazby na vysoce postavené soudruhy v KSČSSD, třeba Bohouška Sobotku. Babiš asi bude namítat, ale protože i on je jen obrovskou dotační přísoskou, jinak řečeno bez dotací neschopným vlastní samostatné existence, bude možná v rámci pudu sebezáchovy umlčen a transakci prostě nezabrání, ačkoliv by jako rozumně uvažující ministr měl... Jen na ní bude muset někde schrastit prachy. Jsem zvědav kolik to bude a kde je vezme. Já se obávám, že OKD už ke dnešnímu dni nemá ani tu zlomkovou hodnotu, za kterou bylo kdysi prodáno.

    OdpovědětVymazat
  23. Upřesnění:
    Ten dům v centru opravdu nebyl Bakalův - vrátili ho v restituci původním majitelům, bratrům Nesserothovým kteří ovšem už léta žili v Izraeli. Ti napsali každému jednomu najemníkovi osobní dopis, ("Nesselrothovy domy" je velikánský blok v centru Ostravy) že se na nájemní smlouvě nic nemění. Pak ale jeden z nich umřel a druhý už byl starý a nechtěl/nemohl se o majetek starat tak to prodali. Tu část s sedmipatrovou věžím koupil jeden týpek za pouhých 11 000 000.- Kč. (Tolik jsem neměl, jinak bych ten dům koupil sám.) Devět krásných velkých bytů, které ovšem potřebovaly nějakou údržbu. Pokud to měl pod sebou socialistický bytový podnik (OPBH) tak se sice muselo občas jít na úředníky hulákat, ale jak-takž to fungovalo. Se soukromým majitelem přišlo okamžitě zdražení nájmu a ztráta zájmu o jakékoliv opravy v domě. Do mého bytu (7. patro, hned pod střechou) dva roky masivně zatékalo. Pan majitel vždy poslal na střechu nějakého člověka, ten tam něco udělal ale při příštím dešti nám zase tekla voda ze stropnic a "nedalo se svítit". Lidé se pomalu stěhovali pryč, pan majitel dával na nádherné dubové parkety plovoucí podlahy a byty pronajímal Korejcům a Rusům za dost velkém peníze. My se nestěhovali, i když poslední dvě patra se musela po točitých schodech vystoupat přímo nohama, protože do Ústavu jsem to měl asi 300 m pěšky a z bytu byl nádherný výhled do všech čtyř světových stran. On ten byt totiž byl jediný v celém patře. Pod námi bydlela jedna herečka, ta, o které jsem psal. Ale panu majiteli se zdálo, že vydělává málo a tak vyhlásil jediný zákonný důvod pro vystěhování - celkovou rekonstrukci domu. Takže jsme museli vypadnout. Byly to hektické měsíce před Vánoci - ale nakonec se povedlo sehnat pěkný byt ve věžáku za 10 000.- nájmu. Sousedka využila nabídky pana Vytočila a vzala dva nabízené byty od RPG - její syn už byl dost starý na to, aby už bydlel sám. Nájem byl napřed jen 6 500.- (za jeden), teď za jednopokojový dost tmavý byt v přízemí oba platí (tuším) 9 500.-

    My platíme pořád stejně, v domě je čisto, pořádek, ticho, dva výtahy a voda netekla jednou dvě hodiny když jednomu pánovi praskla doma trubka. P"ravda, dva měsíce se tu vrtalo, když se měnily el. rozvody, ale to už je za námi. V zimě je tu teplo, okna plastová a těsní, výhled na jih na Beskydy a Dolní oblast Vítkovic - celkem spokojenost. Jenom stěn je málo - samé okno nebo dveře - není kam věšet obrazy - protože na volných stěnách se roztahují naše knihovny a fonotéky.
    ===
    Dům v centru je ze 3/4 prázdný - pan majitel mě dokonce přes svého správce kontaktoval a nabízel, že se můžeme nastěhovat zpátky za původní nájem (když nás tehdy vyháněl tak říkal, že s nastěhováváním zpět nemáme počítat - "na nájem prý nebudeme mít".
    No pan majitel tam vyměnil špatná dřevěná okna za menší plastová a na parkety dal plovoucí podlahu z plastu. A nechal vymalovat a natřít dveře.
    To se vyplatí...[;>)
    ===
    Byt tady je sice trochu malý, ale všechno funguje. V létě je tu daleko příjemněji, než bylo v centru, kde často bylo přes 30°C i v noci - okolní střechy akumulovaly teplo a vypouštěly ho až do rána, kdy zase pro změnu začalo pražit slunko. Tady jsou pod námi stromy a trávníky.
    ===
    Takže si nechám tenhle byt i když jsem jenom podnájemníkem. Až jeden z nás umře, asi se ten druhý bude muset vystěhovat do něčeho levnějšího - no ale to bych zbytečně předbíhal.

    To je tedy celá naše "bytová historie".

    OdpovědětVymazat
  24. K nájemnému, opravám, úpravám StK:

    Dík za vyčerpávající reportáž o jevu, pro který jeden z mých pracovních názvů zní: pobryndaní kafíčkáři.

    Je to smutný příběh. Slušný člověk se obvykle bojí vzít si úvěr na 11 MKč, ale na druhou stranu, je to ani ne 1,25 MKč na byt, což podle mého není závratně mnoho. Rozhodně to má šanci, aby se to v relativně dohledné době umořilo z nájemného. Nebo jste jako nájemníci mohli zkusit se dohodnout a koupit to jako společenství, nebo jiná právnická osoba. No ale ať je to jak chce, tahle možnost je už pryč.

    Ubryndaní kafíčkáři, jakožto poměrně rozšířený polistopadový zjev, buď provozují lichvu, případně mají jakožto kamarády nějaké sportovní bafuňáře, případně nějaké politické, takže se snadno dostávají k rozličným státním či obecním zakázkám, nebo dobrým úvěrům, které dostanou za nádherných podmínek. V dobách ředitele Salzmanna, se v KB, vybraným soudruhům poskytovaly úvěry, které se obvykle nesplácely, takoví pak měli a mnohdy mají prachů dost.

    Tihle ubryndaní kafíčkáři, kupodivu, čím víc mají nahamouněno, nebo rovnou nakradeno, tím bývají lakotnější takže, do auta za cca 2 MKč si nenechaí dát handsfree za pár stovek nebo i tisíc, raději ohrožují sebe i okolí, když drží ten křáp rukou u ucha. Podobně debilně se chovají i když jde o jakýkoliv výdaj, který není přímo pro ně, ale má být učiněn do majetku, který jim vydělává. Vítězí momentálně nejlevnější nabídka jakékoliv srágorky, bez ohledu na kvalitu a životnost. Takže, jak píše StK: Než by nechali sbrousit a nalakovat poctivé dubové parkety, hodí přes ně plovoucí hrůzu, která bude nejpozději po 4-5 letek vypadat na odpis, ale hlavně, když stojí 300 - 400 Kč / m2. Sbroušení a nalakování dubových parket pořádným polyuretanovým lakem by stálo asi tak 1kKč /m2, jenomže vydrželo by to aspoň tak 20 let, jenomže tak složité úvahy tihle tupouni nejsou schopní a podobně to je i s okny a kdečím jiným...

    Když jste se od toho hamižného psychopata odstěhovali, udělali jste jenom dobře a správně.

    OdpovědětVymazat
  25. K článku Karla Kříže, Pět fází zhroucení současného sociálního státu, v dnešním NP / EK:

    Děkuji za upozornění na tento poměrně jednoduše a zároveň s tím pochopitelně a čtivě napsaný, trefný článek.

    Hledíc do jeho obsahu a kolem sebe odhaduji, že už jsme úspěšně prošli fází 2, do jejího závěru a úspěšně, ba přímo rasantně, začínáme rozjíždět fázi č. 3. Jakmile se úspěšně podaří zhroutit tuto už velmi křehkou rovnováhu, tak na rozdíl od fází č. 2 a 3, které se mohly zdát dost vleklými, předpokládám, že fáze č. 4 a 5 už budou mít poměrně rychlý průběh. Ale ono čím dříve, tím líp, už aby to bylo! Čím dříve to přijde, tím víc nám zbyde sil, abychom na troskách toho nefunkčního šmejdu, co nás obklopuje, mohli vybudovat něco normálnějšího a hlavně života schopnějšího, řídícího se víc zdravým selským rozumem, než idealistickými bláboly.

    OdpovědětVymazat
  26. Dr.aku. S dostatkem času....no, už mi moc nezbude, pokud "to" bude trvat dlouho, tak žádný zdržky!
    4P

    OdpovědětVymazat
  27. Ohledně dostatku času / EK:

    Nejsme už zrovna mladík, ale jak ta pozoruji rozličné osmašedesátníky, trockisty, maoisty, socialisty, zlobbisty, ekoteroristy, biopalivové korsáry, solární korsáry a další a další, přísosky, násosky, parazity, hajzly, částečné magory, totální magory, chmatáky a úchyláky, tak si nemsyslím, že budeme čekat příliš dlouho, věřím, že příštích 10 let už bude zásadních a rozhodujících.

    OdpovědětVymazat
  28. Ano, vždy není čas na vybavování. Dnešní pouliční konverzace byla stručná.

    "Máte rád Grínpís?"
    "Ne"
    "Děkuji"

    Příště použiju vylepšenou verzi :
    "Ne, já čůrám žlutě."

    OdpovědětVymazat
  29. Green piss / Obuvníkovi


    Také nečůrám zeleně, jsem-li v pořádku a zdráv ;-) A opravdu nerad bych o to zdraví přišel a začal :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Yellow píss ?
    Tak tyhle bych i podpořil.

    OdpovědětVymazat
  31. "Vřelé" polsko-ruské vzájemné vztahy / Pedrovi:

    Dějiny tomu tak chtěly, že polské a ruské zájmy byly protichůdné a to pak ovlivnilo i vývoj jejich vzájemných vztahů a neblaze ho to poznamenalo. Je to fakt, se kterým se jen těžko dá něco dělat, je to už tak nějak dané, a je to minulost, nic moc se s tím už dělat nedá.

    Je-li Putin tak nemoudrý, že s informacemi a desinformacemi kolem něho bojuje totalitními metodami, tedy zákazy, místo aby tak činil prostřednictvím vhodně volené kombinace přehlíživé shovívavosti a sžíravého humoru, což je podle mého mnohem účinnější a produktivnější. Zákazy v každém případě posilují protistranu a působí směrem k odpůrcům jako projev slabosti a bezmoci.

    Že to pak s radostí uveřejní Poláci s ohledem na tradiční "vřelost" vzájemných vztahů je poměrně přirozené a dalo by se to čekat.

    OdpovědětVymazat
  32. Tak tak! To se ale právě odtud čekat nedá...
    Měl jsem tu nějakou dobu tři vnoučky s cerkou, zcela vytížen. Kromě toho mám obrovský překlad kompendia o německé moravské vsi z dvacátých let, v kurentu. Ale jak ti jedou proti "strašlivým neblahým poválečným poměrům v novém státě, útisku a potlačování všeho německého, všech částí jednotného německého lidu a národa", nemůžete si ani představit. Já dosud taky ne - leč fakta jsou fakta. Udělám na podzim výcuc, soukromě.
    A zítra jedu do soboty se synkem toulat se po Vysočině našich předků. Tož tak. Zdravím!

    OdpovědětVymazat
  33. Jakubovi S.:

    Rodinu, výlet, hezkou práci i léto jako takové, si užijte do sytosti. Na klábosení bude času dost až za ošklivějšího počasí :-)

    OdpovědětVymazat
  34. celosvětová vláda, cha!
    http://www.urgent21.cz/civilizace_kniha.pdf

    http://www.urgent21.cz/civilizace_kniha.htm

    stahujte dokud to tu je, 4P

    OdpovědětVymazat
  35. Civilizace na rozcestí / EK:

    Díky za dobrý tip. Času na čtení je poslední dobou málo, ale narvu to do seznamu a časem to i zvládnu ;-)

    OdpovědětVymazat
  36. V neděli pojedu o5 na týden do Sudet, tak jsem si už tu knížku nacpal do čtečky. Když bude zamračeno a nebude vidět na hvězdy - a nebudou "výrazně hudnout" cvrčci nebo sýčci, budu sedět v "obývacím pokoji" a louskat.
    Velmi poklidný a přehledný materiál. Vlastně jenom na ozřejmení.
    Každý, kdo tomu věnoval chvíli času musel dojít k +/- stejným závěrům.
    Vyšlo to i na papíru?

    OdpovědětVymazat
  37. Kniha / StK:

    Pochybuji, že by to někdo vydal i papírově, leda by si to autor troufl na vlastní náklad. Na druhou stranu, ono to ani není nutné. K webu se dnes dostanou i hodně dříve narození a k tomu, aby si to přečetli, jim stačí buď verze v PDF, nebo ta v HTML.

    Myslím, že ztotožnit se názorově s panem Losem není nic těžkého, naopak. Mnohem těžší ale je, dostat do povědomí lidí fakt, že to, co se poslední dobou kolem děje, je větší průšvih, než by si mysleli a že je opravdu načase začít s tím něco dělat dřív, než bude pozdě a hlavně, ne že někdo jiný za ně, ale i oni sami by měli přiložit ruku k dílu. Po zkušenostech s 1. i 2. světovými válkami a celou to nepokojnou dobou po nich, se ale mnohem víc obávám toho, že věci možná zajdou daleko, tak daleko, že už se s tím bude dát něco dělat jen za cenu velké mely a velkých ztrát a nelze vyloučit, že tentokrát už ani to nepomůže.

    OdpovědětVymazat
  38. Los... nečtivý, těžkopádný, obsesívnaí, neinspirativní kompilát. Přiklad jak se nemá psát.
    Přiklad jak se má psát je například Rothbard : "Anatomie státu"

    OdpovědětVymazat
  39. For Schuster.
    I když nic jiného než "NEIN:::" tak informativní. Málo......
    4P

    OdpovědětVymazat
  40. Ke knize pana Lose / Obuvníkovi / EK:

    Pan Los píše, že pamatuje i 1. republiku. Většina z nás zde, jsme proti němu mladíci. Pro některé z nás by i jako táta byl starý. Už jenom toto, ho posouvá o nějakou tu generaci. Proto se také domnívám, že je na místě trochu víc vstřícnosti a empatie. K jakému pak dojdete závěru je vaše věc. Já si myslím, že důležité je především to, co člověk říká, když se mu zadaří a říká to i líbivou a zábavnou formou, tím líp, ale na prvním místě je obsah, tedy co říká a případně s jakým úmyslem tak činí. A v tomto ohledu má pan Los štít čistý.

    OdpovědětVymazat
  41. Drakovi i Obuvníkovi:
    Zatím nevím, celé si to přečtu až v Sudetech, když bude pršet nebo nebude vidět na hvězdy. Od takové "literatury" ale nečekám, že bude nějak třeskutě zábavná. Spíše, že upozorní na nějaké aspekty, kterých si my ostatní možná v běhu života ani nevšimneme.
    "Zábavnost" bych považoval až za přidanou hodnotu - na té situaci vlastně ani toho zábavného moc není. K Losovi se vrátím cca za dva týdny s čistou hlavou.

    OdpovědětVymazat
  42. Starý Kocoure, máte tady vždycky chytře, svěže a vtipně! Pořád ještě nezapomínáte, kudy chodí myši...
    St.

    OdpovědětVymazat
  43. To "St.":
    (Hvězdu poznám - chybí ji (stejně jako mi) nenávist.)
    A pokud je tu "útulno" je to přece v pořádku. Taky to je Útulna se skvělými štamgasty - "Útulníky". Tak jako kdysi bývali "Pátečníci".

    P.S.: Přispěvatelé jsou vítáni!

    OdpovědětVymazat
  44. Přispěvatelé se ostýchají vstupovat mezi realisticky a reálně uvažující nebláznivé lidi s rozhledem.
    Je tady neagresivně a vždycky se člověk dozví něco ze skutečné životní praxe.
    Hezký mourovatý den!
    St.

    OdpovědětVymazat
  45. A přitom tu tak chybí ženský element - jiný pohled, než ti technizující/filosofující a tedy nudní chlapi... [;>))

    OdpovědětVymazat
  46. Prostě možná by to bylo trošku míň STereotypní. Nemějte STrach.

    OdpovědětVymazat
  47. STojí za úvahu, možná i za odvahu...Čím tyto STránky rozhodně netrpí, to je STereotyp!
    Myslíte ženský element v tom smyslu, jak ho vynahrazuje třeba Láďa Hruška ve zprávách na Nově?
    Asi už vás zdržuje pobývání u Plynařů - třeba se najdeme někde jinde?
    Do té doby se mějte krásně a inspirativně!
    St.

    OdpovědětVymazat
  48. To "St":
    Za úvahu to rozhodně stojí - odvaha netřeba. Láďu Hrušku (už jsem se informoval, kdo to je) tu mít nemusím - ale klidně můžu. Bývala tu jedna Italka českého původu (literární historička) a ta tu kromě zasvěceného politického komentování italského dění dávala i předpisy na italská jídla. Pak se na nás nějak naštvala či co a přestala přispívat - tady se totiž smí beztrestně i nesouhlasit.
    No tak co by ne, je třeba to zkusit.

    (Spojeni na mě se nalézá v pravém horním rohu Útulny.)

    OdpovědětVymazat
  49. Už dávno jsem se vás, St. Kocoure, chtěla zeptat, kam se "informace" poděla. Myslím, že ona není takovou paní, která se by se jen tak urazila. Mockrát přece debatovala na NČ.
    Nechce se mi její odmlčení líbit.
    Je nesmírně fundovaná. Škoda.
    Mějte se tu kočkově útulně.
    St.

    OdpovědětVymazat
  50. Nevím, její civilní adresu neznám, jenom jméno za svobodna a mail a na ten mi přestala odpovídat.
    Doufám, že se jenom urazila, že to není nic horšího.

    OdpovědětVymazat
  51. Paní Informace tu opravdu chybí. Kdysi nás tu pobavila vyprávěním, jak leká ruské turisty v Itálii, když je neočekávaně osloví rusky. No jestliže dříve byli ruští turisté v zahraničí podezřívaví, pokud je někdo neočekávaně oslovil rusky, tak za současné politické situace budou myslím přímo paranoičtí. Mě osobně by zajímal její názor na poslední teorii, že důstojníci z ruské válečné lodi navštívili Alfonse Clary-Aldringen (hostil na svém teplickém zámku lorda Waltra Runcimana v září roku 1938) v jeho benátské vile někdy ve 30. letech, zřejmě v jejich druhé polovině. Tuto teorii nyní sdílí i jeho vnuk Hieronymus Clary-Aldringen, žijící ve Frankfurtu nad Mohanem. Svého času se o té návštěvě zmínil v dopise, kterým odpovídal na několik mých zvídavých otázek.

    OdpovědětVymazat
  52. Tak já v té cause něco podniknu.

    OdpovědětVymazat
  53. Ještě ke článku 777 (nejde tam vložit komentář): Vysvětlení ke kódům IATA a ICAO - Většina leteckých společností má přidělen dvoupísmenný IATA a třípísmenný ICAO kód. Regionální dopravci většinou mají jen IATA kód (ovšem někdy tomu bývá opačně).Systém flightradar24 využívá k označení letů třípísmenný ICAO kód. Takže z označení letu u ikonky se dá odvodit, pro jakého dopravce ten který stroj letí, ovšem nemusí to nic říkat o státní příslušnosti (imatrikulaci) toho stroje. Například loni byla má vnoučata u vytrření, když nazpátek z Hurgady letěla s Travel Servisem (Smart Wings - viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Smart_Wings) slovenským letounem (imatrikulace OL). Včera večer mezi 22:00 a 22:30 přelétal naše území spoj Travel Servisu TVS 7392 z Varšavy do Malagy. Ovšem ten Boeing 737-8BK s imatrikulací C-FYLC je majetkem kanadského dopravce Sunwing Airlines. Jak se říká Někdy aby se v tom prase vyznalo"
    Na dokreslení jeden článek z letošního března -
    http://ekonomika.idnes.cz/csa-posle-dva-airbusy-do-pakistanu-d5m-/eko-doprava.aspx?c=A140307_154108_eko-doprava_suj

    OdpovědětVymazat
  54. Komentáře k 777 / Pedrovi:

    Proč by tam sakra neměl jít vložit komentář?

    Googlovy plechovky někdy zlobí, pak se jen musí několik minut počkat, než se zase vzpamatují.

    OdpovědětVymazat
  55. Komentáře k 777 / Pedrovi:

    Komentáře pod článkem jsou povolené, nic jsem na tom neměnil, jen jsem to kontroloval.

    Jen jsem poměrně vytížený a poněkud roztržitý, takže tu vpouštěcí bránu nekontroluji tak často a pravidelně, jako Kocour, který je teď na výletě.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)