Prohledat tento blog

sobota 28. prosince 2013

Nový rok? K čemu je to dobré...

Tenhle rezavý pant drží polovinu vrat stodoly u chalupy, kde často přebývám.
Drží je pevně už 165 let. Na dešti, slunci, v mrazu.Stará dobrá německá práce... 


   Tak zase budeme mít Nový rok. První den s novým letopočtem. Tedy: popozítří ho budeme slavit my, kteří si říkáme Euroatlantická civilizace. Ale pravoslavní budou Nový rok slavit až čtrnáctého ledna - kdy že to vlastně byla ta slavná VŘSR? No jistě, čtu: pětadvacátého října! Tak proč se k sakru slavila sedmého listopadu? !



   Vánoce, které u nás už naštěstí skončily - konec šílení s dárky, konec přežírání, teď se jdeme pohádat do obchodu, aby nám vzali zpět, co jsme dostali pod stromeček a nikdo se nás neptal, zda to chceme nebo zda vůbec něco chceme tam teprve nastanou šestého a sedmého ledna. Takže děti "našich" Rusů se mají dobře. Na naše Vánoce už dárky dostaly, na ty pravoslavné teprve dárky dostanou. A tatínkové se mohou opít nejen pozítří, ale znovu čtrnáctého ledna. 

C Новым годом!


   A "naši" Vietnamci a Číňané mají do Nového roku - podle čínského kalendáře je to rok Koně, prý moc dobré znamení - ještě víc než měsíc času. Nastane až našeho 31. ledna 2014. A my, kteří u nich nakupujeme se musíme připravit na to, že budou mít pár dnů zavřeno. (Věřím, že se najde pár vzteklounů, kterým to bude vadit.) 

Chúc mừng năm mới


   Takže dost zmatek. Navíc, aby to nebylo tak jednoduché, u nás se bude do Nového roku vstupovat také postupně - od datové hranice dál na západ. Když v u nás budou bouchat špunty šampaňského a petardy, v Sydney už bude devět ráno, slunko bude asi dost pálit a mnohé oslavence tam už bude ze šampusu bolet hlava. Kocovina. 
   Zatím co v Los Angeles se ve tři hodiny odpoledne bude teprve shánět pití a chlebíčky na večer – pokud ovšem podle místních zvyklostí nebudete trávit půlnoc v nějakém luxusním podniku. 

Happy New Year


   Shodnout se na Novém roce je, jak vidno, téměř nemožné – a to ještě nevím, jak to mají s Novým rokem muslimové nebo Indiáni. Bylo by ale fajn, kdybychom se mohli shodnout, že zkusíme (já vím, ono se to zase nepovede, ale zkusit bychom to měli – když to nezkusíme, tak se to nepovede určitě) odněkud z hlubin paměti vydolovat jedno archaické, téměř nepoužívané slovo. Velkorysost. Je to slovo zaprášené, málo známé a mělo by se proto používat jen na staré věci. Na ty, co už byly. Dávno nebo i nedávno. Pro budoucnost je lépe jej nepoužívat – ve vztahu k tomu, co teprve nastane je to značně nezodpovědné. Znamená bezmeznou důvěru a tu si můžeme dovolit jen u těch, kde jsme si jisti. Ale na viny minulosti je to slovo vhodné. Na ty viny, které se nadají zapomenout,. Na ty chyby, které se nesmí zapomenout, abychom je neopakovali sále dokola. Ale můžeme je pominout. Velkoryse je nepřipomínat. Tak jak své ženě nepřipomínáme, že už je vrásčitá nebo svému muži neříkáme, že už prakticky nemá žádné vlasy. I když je to holá pravda. 

   Pak se (někdy) stane takový menší zázrak: Velkorysost se zmnoží jako v zrcadle a zasáhne i ta naše provinění. Protože každý se vůči někomu někdy provinil. Méně nebo více - a obvykle ho to mrzí. A je šťastný, když se o tom ten druhý velkoryse nezmiňuje. 

   Zkusme nasadit na ten prolhaný, podvodnický svět, kde se každý snaží urvat, co se dá (i nedá) trochu té staromódní velkorysosti. Jako antidotum.


Třeba to trošku zabere. 


31 komentářů:

  1. No teda. Po přelítnutí téhle přesvědčivé až strhující výzvy není možné aspoň na okamžik, den, pár dní nesouhlasit.
    Takže ano, tak. A drobné konstatování, kam jsem se dostal po půlstoletí tolerování všech a všeho, tzv. dobrou výchovou podmíněné velkorysosti vůči (pokud to jen šlo) nadřazeným sprostým silnějším (v jakémkoliv smyslu a ohledu) frajerům, soudruhům, buranským příbuzným, pivním sousedům, myšlenky kradoucím kolegům a šéfům... si nechám po večeři. Dobře jsi řval, lve.

    OdpovědětVymazat
  2. Velkorysost?
    Tak od 31. prosince do následujícího 1.ledna ano, od 2.ledna rozflákat držku každému, co si něco dovolí.

    OdpovědětVymazat
  3. Nový rok? Znamená to mnohé, nezapomínat třeba na psaní správného letopočtu v datech, to bývá prvních pár dnů až týdnů problém, pak je to důvod k bilancování, ale to se dá i odbýt, případně dělat průběžně za kratší období, třeba i denně. Je to ale důvod dát si šampus a trošku si vyhodit z kopýtka, ale to se taky dá i jindy :-) Docela fajn bývá novoroční ohňostroj, když zrovna nedojdou městu prachy, ty mám docela rád. No a po něm propukne hnusné papírování a daně a to teda zrovna nemusím, ale udělat se to musí, nechce-li jeden zjišťovat, kolik se o něj začne zajímat lidí, když nepošle daně, pojištění a haldu vyplněných papírů... No a taky to znamená takové viditelné připomenutí, že se zkrátil čas, zde nám vyměřený a že zase bude hůř se zrakem, sluchem, zdravím obecně a nejsem si tak úplně jist, že to všechno ne zrovna positivní vyváží ono kvantum zkušeností, nabytých za ten další rok, ale ať už je to jak chce, je blbé kazit si kvůli tomu náladu, protože to stejně nejde příliš ovlivnit, jediné, co se s tím dá dělat je, využít ten čas, který máme, co nejlíp.

    Volkorysost? Ano, ta je na místě jak teď, třeba směrem k minulosti, je-li například zapotřebí přestat se zatěžovat tím, co už je dávná minulost a jednak se na tom nedá nic změnit a hlavně je to tak vzdálené, cizí a nesrozumitelné, že je i skoro nemožné se v tom dnešní optikou něčeho dobrat. A velkorysost je na místě i v přítomnosti a budoucnu, dojde-li například k tomu, že nějaký další nafoukaný Übrmensch začne dostávat po zásluze po držce, je dobré přičinit se, aby po ní dostal tak velkoryse a bytelně, jak to jen půjde, aby ho to übermenschování jednou provždy a nadobro přešlo. A až dosud nás dějiny nezklamaly, zatím každý Übermensch, který se kdy na planetě objevil, nakonec po držce dostal, a ne zrovna málo, případně se výsledky jeho snah rozplynuly tak rychle, že to s tím výpraskem vlastně až splynulo... V tomto ohledu jsem poměrně hodně optimistický.

    OdpovědětVymazat
  4. informaci:

    Řečeno krátce, jasně, srozumitelně a hlavně výstižně :-) To chce talent, který Vám zjevně nechybí ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ano Draku, velkorysost ano, ale jen ke starým vinám.
    Ne k těm současným. Ale tam ji právě vidím - jenže to není velkorysost, to je spíše předposranost. A velkorysost k budoucnosti? To už vůbec ne. A tam se právě od nás žádá. Sto dní tolerance vládě, smířlivost k lidem, kteří se tady hrnou, aby nás vytlačili. Život není tolerantní. Nastražená bomba netoleruje pyrotechnikovi ani jeden omyl.
    Ale to, čemu někdejší troll Vlastenec říkal čecháčkovství je tady s námi pořád. Pamatujeme si stále sousedské křivdy a potivě jim ty křivdy oplácíme.A sousedé pak také platí stejnou mincí. Čili perpetuum mobile. Eskalace. Až do nějaké katastrofy, která z nás, lidí udělá mastný flek. Pak se budou ti, co přežili starat o sebe. A až se ty zbytky lidstva (7% populace prý přežije každou katastrofu) zase trochu zmátoří, zase si začnou vyčítat.
    Pokud jste viděli film "Válka Rosseových" tak je to ta poslední scéna po pádu lustru. Jasnozřivě říká, že lidstvo se nakonec vyhubí samo. Oplácením. Nenávistí. Velmi deprimující čtení, přátelé.

    Přeji Vám, abyste měli lepší náladu, než já. [;>/

    OdpovědětVymazat
  6. Muslimové
    používají některý z předjuliánských kalendářů (založený na pohybu Měsíce po obloze), a proto slaví nový rok každý rok (z našeho pohledu) jindy. Proto se i jejich Ramadán relativně rychle posunuje po našem kalendáři.

    OdpovědětVymazat
  7. Zkrátka a dobře, vozembouchové jsou s tím jejich švihlým kalendářem ještě víc pozadu a vedle, než Rusové s tím už hodně prastarým a zastaralým juliánským. Taky to tam podle toho u nich vypadá.

    OdpovědětVymazat
  8. To tam ještě chybí přinejmenším רֹאשׁ הַשָּׁנָה (vyjde 2014 na 24.září) a mayský kalendář.
    To by jeden nevěřil jak pár hebrejských písmenek rozhodí editační okýnko.

    OdpovědětVymazat
  9. EK dej krávě do......29. prosince 2013 v 19:36:00 SEČ

    Anonymní informace řekl(a)...
    Velkorysost?
    Tak bacha na náledí, sever. mor. na to má!
    4P

    OdpovědětVymazat
  10. Milé robátko, EKakátko,
    do jedenatřicátýho chyběj eště dva dny, Eště by ti mohla ňáká přistát na frňátku. Bacha!

    OdpovědětVymazat
  11. Inu, jestliže si jacísi vy pamatujete stále sousedské křivdy a poctivě jim ty křivdy oplácíte, tak proč s tím prostě nepřestanete, místo abyste tím neustále sebemrskačsky mudrovali?

    OdpovědětVymazat
  12. Že?! Zdeňku z paralelního vesmíru. Moje řeč!

    OdpovědětVymazat
  13. Na Nový rok nejezděte kupovat dárky do Saudské Arábie. Tam je slavení Nového roku zakázáno úředně. Po ulicích chodí hlídky náboženské policie, a kontrolují, jestli lidi nekupují dárky nebo květiny. To je mohamedánská důslednost!!! Nikdo nám sem přece nebude zavádět nějaké cizí pořádky!
    Tu zprávu jsem našla na dnešním vydání finančního listu ilSole24Ore. A mávla jsem nad ní rukou. Ať si dělají musulmánci, co chtějí.

    Zato druhá zpráva, co mi přinesl google alert na multikulturalizmus, mě zvedla ze židle a div se mi neudělalo špatně. Totiž jeden milánský list psal o tom, že francouzský premiér předložil parlamentu návrh zákona o integraci a občanství republiky. Něco šíleného.
    Jdu se tedy podívat na francouzský web a tam jsem se dozvěděla, že ten návrh byl předložen někdy v létě a že po pozdvižení poslanců, pravicových a středových stran, byl návrh premiérovi vrácen. To jsem si oddechla. Šlo prakticky o integraci Francouzů do multikulturální společnosti imigrantů. Hledala jsem text - prý je to asi přes dvěstě stránek - na situ francouzské vlády, ale tam už není. Stručný souhrn na půl stránky najdete v italštině tady:
    http://www.milanopost.info/2013/12/21/delirio-in-francia-la-sinistra-progetta-il-multiculturalismo-forzato/
    Ti blbci si budou tak dlouho zahrávat, až se skutečně staneme musulmánskými otroky!
    A to prý na vypracování toho návrhu pracovaly čtyři komise! Měli by je zavřít pro zradu republiky.

    To je ale reciprocita ve vztazích, že jo?

    OdpovědětVymazat
  14. Oprava k předešlé zprávě:
    Komisí bylo pět.
    Text návrhu najdete
    http://www.gouvernement.fr/gouvernement/refondation-de-la-politique-d-integration
    Byl zveřejněn vládou pro informaci veřejnosti.
    Diskuze se zatím rozvíjí v novinách a veřejných prohlášeních politiků.
    Něco z diskuze
    http://www.lefigaro.fr/politique/2013/12/13/01002-20131213ARTFIG00408-rapport-sur-l-integration-jean-marc-ayrault-accuse-cope-de-mensonge.php
    http://www.lepoint.fr/societe/integration-les-propositions-du-rapport-choc-13-12-2013-1768899_23.php

    OdpovědětVymazat
  15. informaci:

    A LePenovic rodinný klan neřve? To se mi nechce věřit...

    OdpovědětVymazat
  16. Pozdějc, nejsu dobrý. Včera jsem na rodinném pohřbu trošku zkolaboval. Pomalu do rychtyku, no.
    Na Vltavě dneska gurmánský celý den s mýma svatýma (přitom můj životní styl i hodnoty se s jejich vůbec nekryjí) Jaroslavem H. z matičky a Bohumilem H. z Brna.
    S tou S. Arábií to je pravda?!

    OdpovědětVymazat
  17. Draku,
    Le Penovci začali řvát jako první, že je to likvidace republiky a sprostá provokace, řve taky UMP (Unie pro lidové hnutí) a jeho předseda Jean-François Copé, jsou kritičtí sami socialisti, jako jejich mluvčí Thierry Mandon, který shledává ten návrh místy až extremistickým (jusqu'au-boutiste), Hollande se prozatím vyvlík z nějaké přímé závazné odpovědi.
    Sám premiér začíná couvat, že prý se o tom bude diskutovat a pracovat na tom dál.
    http://fr.reuters.com/article/topNews/idFRPAE9BC03820131213?pageNumber=2&virtualBrandChannel=0
    Já jsem na to koukala při čtení italského stručného výtahu s vytřeštěnýma očima. Celé jsem si to nestáhla, škoda místa na disku, ale i ty francouzské obsahy říkají totéž. No kdyby ten zákon Francie přijala, tak by multikulturalisti z Bruselu tlačili na ostatní státy, aby se přizpůsobily a to by byl konec. To je lepší přihlásit se jako dobrovolník na osídlování Marsu.
    Kamž by mě pro věk nevzali.

    OdpovědětVymazat
  18. Informace,

    pokud demokratičtí politici dělají takovéto věci, tak se nelze divit, že rozumní lidé volí ty nedemokratické (a stále více lidem přitom dochází infernálnost jednání demokratů). A jsou ochotni těm "extrémistům" ledacos odpustit (i věci, které by byly před pár lety naprosto a trvale vyřazující z okruhu slušných lidí).
    Navíc si také spousta lidí začíná uvědomovat, že nějaký "režim silné ruky" s drastickými tresty pro vozembouchy a jejich pomahače (a drastickým řešením i další obtěžující kriminality) je jednoznačně lepší variantou než "demokraticko - lidskoprávní" propad do islámské totality. Už to došlo i Norům, je to škaredé, ale díky Breivikovi.
    V pravdoláskovém Respektu vyšel před pár týdny článek o "hrozbě" vítězství "euroskeptiků a jiných extrémistů" v nadcházejících EUrovolbách (někdy na jaře). Připomínal mi kvičení prasete, taženého o zabijačce z chlívku.

    OdpovědětVymazat

  19. A ten palestinec, co si o vánocích sešil hubu drátem na protest proti italskému imigračnímu zákonu, poté co ho ošetřili a pustili, se ožral a kopal do motorek na ulici a převracel odpadkové koše. Tak ho zase policisti zašili, ale jen obrazně. Prý těch motorek poškodil čtrnáct.
    http://www.ilgiornale.it/news/cronache/leroe-delle-bocche-cucite-arrestato-danneggiamenti-979265.html
    Přitáhnou sem a dělají jako by tu byli doma, vznášejí požadavky, potestujou, chtějí měnit zákony. Proč si je nemění u nich doma?

    OdpovědětVymazat
  20. informaci:

    Proč si je nemění doma? Protože doma by mu v lepším případě naložili baštonádu na chodidla, takovou, že by hajzl tak měsíc nechodil po svých, to když by byli v dobrém rozmaru. V tom nedobrém by ho nechali ukamenovat a byl by od něj klid napořád. Já opravdu nechápu co s tímhle "matrošem" tady chtějí dělat. Nechceme-li si špinit ruce a zacházet s nimi stejně jako doma, měl by se ten příliv "inteligence" vracet zpět do vlasti, tam si s tím rady vědí a hlavně by se to rozkřiklo a příliv by se zastavil... Jenže to spousta hajzlů, po kterých může třeba potopa přijít, hlavně když mají svůj "vejvar" z všelijakých penězovodů, prostě nepřipustí.

    OdpovědětVymazat
  21. Pergille,
    volby do europarlamentu se budou konat dal 22 al 25 maggio 2014, na jaře chtějí evropští levičáci pořádat v Římě celoevropský sjezd, aby se dohodli na společném postupu.
    Lidi, nevolte je, podívejte se na Francii!

    Jakube, o té Saudské Arábii si přečtěte
    http://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2013-12-29/arabia-saudita-divieto-totale-festeggiare-capodanno-155751.shtml?uuid=ABWDBfm
    Arabia Saudita: divieto totale di festeggiare il Capodanno

    OdpovědětVymazat
  22. informaci:

    Není přeci nad "osvícenou" diktaturu ne? A tahle saudská je "osvícená" opravdu velice kvalitně, to se musí nechat. Nechápu kohokoliv, kdo tam jede, aniž by z nějakého vážného důvodu musel. Jenomže právo na naivitu a blbost je právo svaté a hojně užívané, spíš ale zneužívané a hodně nadužívané, no tak ať si tedy tupounci jezdí, kam je srdéčko táhne, pak ale, ať se nediví, bude-li to čas od času pro ně mít překvapivě ošklivé následky za něco jinak naprosto nevinného a normálního, jenže normálního a nevinného zatím tady a teď, ale ne tam. Kdo chce kam, atd...

    Na blbost bývá nejlepším lékem tvrdý střet s realitou. Tak dlouho si jeden mladý tupounek myslel, že řídí jak Schumacher od F1, až včera po ránu najel za rychlosti větší než přiměřené stavu vozovky na oslizlo v severní zatáčce pod viaduktem, následkem čehož vozidlo zahučelo mezi 2 kandelábry, přehupslo obrubník a skončilo s pochroumanými nápravami, spolu s tupounem v roští. Tupoun dostal od matičky přírody lekci z fyziky a teorie jízdy. Buď jí pochopí a přežije, nebo jako správný tvrďák "přitvrdí" a příště pojede ještě rychleji. Stane se v podstatě to samé, jen trefí místo mezery ten první kandelábr a bude to mít odbyté, "vydělá" si rovnou na místě na kremaci a následný rozptyl. Je to jen a pouze na něm, co si z toho odnese.

    OdpovědětVymazat
  23. Draku, jiná země jiný mrav... Kdyby se tu někdo z hypotetického Nudistánu procházel "jen tak", sebral by ho první policajt a dostal by flastr za výtržnictví, neb se na veřejnosti dopustil hrubé výtržnosti. A šupito zpátky do Nudistánu.

    Jestliže v Saúdské Arábii náboženská policie sebere někoho méně oblečeného než odpovídá místním zvyklostem, není to nic jiného než když zdejší policie sebere někoho méně oblečeného než odpovídá zdejším zvyklostem. Tak to fungovalo odpradávna všude, že postih byl za odhalování. Teprve evropští "osvícenci" v jedenadvacátém století si na truc vymysleli, že zakáží zahalování. Pod zdánlivě logickou záminkou "bezpečnosti". Jenže víme, že je to jen záminka, když jsou zakazovány i specifické pokrývky hlavy. Na druhou stranu se ve zdejší kultuře najdou i zpanchartělci hlásající, že my bychom se měli přizpůsobit a změnit své zvyky, abychom neprovokovali "naše hosty", že když nějaká v mini je tu znásilněná tlupou muslimských výrostků, že je to její vina. Měla chodit pod lajntuchem...
    Blbne se tu na kvadrát.

    OdpovědětVymazat
  24. Jakube, moc Ti přeju aby následující rok byl lepší.

    A tak i Vám všem.

    OdpovědětVymazat
  25. Jo, děkuju. Jenom být ostatním víc k prospěchu. Můj přítel H. Hofrath von Goethe chtěl dát do svého lebenswerku tohle (pak nedal, padlo pod stůl s dalšími 209 šperky): Und was sie gerne wissen wollen / Ist grade das, was ich nicht weis*...
    A právě co by znáti chtěli, / gest právě to, co neznám sám...
    * Weis není překlep, nýbrž jedna z jeho libůstek.

    OdpovědětVymazat
  26. A do večera si počkejte na tuzemskou verzi této legrácky p. Jitřenky o svátcích, když je dneska ten nejpopulárnější svatý:
    Ukas
    Durch Anschlag mach ich euch bekannt: Heut ist kein Fest im deutschen Land. Drum sei der Tag für alle Zeit zum Nichtfest-Feiertag geweiht.

    OdpovědětVymazat
  27. Schumachere,
    ta bezpečnost je v řadě případů jen zástupný problém. Jde spíš o to, že to zahalování je veřejné hlášení se k ideologii, která je srovnatelná s nacismem (nebo spíš horší, i když chápu, že Židé to vidí jinak). Takže bych to spíš srovnal s veřejným hajlováním. A když zakazujeme jedno, měli bychom zakazovat i to druhé.
    Další věcí je, že řada muslimek se nezahaluje dobrovolně (hlavně ty vzdělanější) a zákaz jim poskytuje jakousi příležitost k chození v civilizovaném oblečení.

    OdpovědětVymazat
  28. Jakube,
    s tou S.A. to pravda je a platí to i v některých dalších musulmaniích. V Egyptě, i za relativně osvícené diktatury Nasera a dalších to bylo podobné. Podobné je to i v řadě dalších zemí, u nás presentovaných jako "civilizované". V Súdánu mají (nebo ještě na přelomu tisíciletí měli) v trestním zákoníku trest smrti ukřižováním, mj. za oslavu křesťanských svátků.

    Jinak tenhle rok byl prostě třináctka - jsme si říkali na Parconu, vzhledem k tomu, kolik zemřelo scifistů a členů jejich rodin. I mě letos zemřeli dva velice dobří kamarádi.

    OdpovědětVymazat
  29. Připojuji se k Schumacherovi a přeju všem šťastný nový rok.

    OdpovědětVymazat
  30. Hádanka:
    víte, proč v těchto dnech Putin tak špatně spí?

    Obává se, že si v Soči nezalyžuje. Bude tam tolik policajtů, že se ke sjízdovce asi ani nedostane. Zmobilizoval i věrné carovy ochránce - kozáky.
    http://temi.repubblica.it/limes/per-il-jihadismo-in-russia-volgograd-e-solo-un-teatro/56553

    OdpovědětVymazat
  31. Nápodobně. Šťastný a úspěšný nový rok!

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)