Prohledat tento blog

pondělí 4. listopadu 2013

Princip socialismu - verze pro nechápavé

Barrack Hussein Obana,  44. president USA


Jeden americký profesor ekonomie na místní vysoké škole nikdy nenechal propadnout jediného studenta, ale v poslední době nechal propadnout rovnou celou třídu. 


Proč?







*
Třída totiž trvala na tom, že Obamův socialistický model funguje, že nikdo by neměl být chudý ani bohatý, všichni by měli být zhruba na stejné úrovni.

*
Profesor řekl: "OK, uděláme v této třídě experiment Obamova plánu. 
Známky z jednotlivých testů zprůměrujeme a všichni tak budou dostávat stejnou známku jako je průměr třídy, takže nikdo nepropadne, ale nikdo ani nedostane za 1."

*
Po prvním testu byly známky v průměru a každý student dostal za 2.  
Studenti, kteří tvrdě studovali, byli trochu zklamaní a studenti, kteří studovali málo, byli spokojení.

*
U dalšího testu studenti, kteří studovali málo, studovali ještě méně a ti, kteří studovali hodně, se rozhodli, že jim průměr stačí, takže i oni studovali málo. 
V tomto testu byl průměr 4!  Nikdo nebyl spokojený.

*
Při třetí zkoušce byl průměr 5. Jak zkoušky pokračovaly, průměr se nikdy výrazně nezvýšil, vše se zvrhlo v následné hašteření, obviňování a nadávky.
Nikdo nechtěl studovat ve prospěch někoho jiného. K jejich velkému překvapení všichni propadli.

*
Profesor konstatoval, že socialismus už z principu nemůže fungovat, protože odměna za práci může být skvělá, lidé mohou mít motivaci uspět, ale když si vláda celou odměnu vezme, nikdo se nebude snažit nebo nebude chtít uspět.

****************


Pět vět, které se vztahují k experimentu:


1. Nemůžete legislativou udělat z chudých prosperující a prosperující legislativně odstavit od příjmů.

2. Co dostane jeden člověk, aniž by si to odpracoval, to musí odpracovat jiný člověk, aniž by za tuto činnost obdržel odměnu.

3. Vláda nemůže dát nikomu nic, aniž by si to dříve nevzala od někoho jiného.

4. Nelze rozmnožit bohatství tím, že se rozdělí.

5. Jestliže si polovina lidí představuje, že nemusí pracovat, protože se druhá polovina o ně postará, a když druhá polovina zjistí, že není dobré pracovat, protože někdo jiný bezpracně dostane to, co oni vytvořili, tak to je začátek konce každého národa. 


69 komentářů:

  1. Ano. Anticky dokonalý důkaz (ne)fungování teorie prostřednictvím modelové situace.
    Jenom... V praxi si ti nefachčenkové to, co jednou dostávají, už nedají vzít. Respektive za cenu revolty, vzbouření. To je jednocestné. Nelze zvrátit (jakkoli je to nezbytné). Cigáni.

    OdpovědětVymazat
  2. Řešení? Nechat je propadnout a vyloučit ze školy nebo slušné společnosti. Což se děje. Viz "vyloučené lokality". [;>))

    OdpovědětVymazat
  3. nezajímá Vás to??

    http://www.youtube.com/watch?v=t6WGEnLQiSo

    4P

    OdpovědětVymazat
  4. Tomu pánovi na fotce to tedy dost nesekne, ale to je to nejmenší to bych mu i prominul, horší je to, co páchá v té jeho funkci, to je dost neodpustitelné.

    On kdysi už jeden můj oblíbený ruský (nejspíš Žid, protože jednak je z Oděsy a druhak je nepřehlédnutelně inteligentní) komik, či bavič, jak se teď říká, volně přeloženo ještě za tuhého brežněvského socialismu řekl, že: "Je nezbytné zajistit, aby ten kdo dobře pracuje, také pobíral lepší plat, a to bez ohledu na to, jak odporné to bude pro jeho okolí." Jinými slovy, berme ten socialismus na jedné straně jako projev určité solidarity, ale na druhé, když se to přežene, tak jako projev závisti, nepřejícnosti a ryzího nefalšovaného parasitování.

    Lidé potřebují, aby dostali za jejich práci adekvátní odměnu, nebo aby aspoň měli ten pocit, že se tak děje. Jinak ekonomika dříve či později zkolabuje ve větších či menších křečích, podobně jako kdysi ta sovětská, proč si myslíte, že nám byl umožněn samet v roce 1989? Protože byl mimo jiné, SSSR ekonomicky totálně "na huntě" a už ani nebyl příliš schopen to nějak maskovat. Stalo se v podstatě úplně to samé, co v té třídě, jenom ve velkém.

    Lidi potřebují k práci motivaci, motivovat je lze například i hrozbou ztráty života, jak se dělo za 2. sv. války, ale pak ta práce není příliš dobrovolná a oni jí mohou i sabotovat a hrozba, že přijdou o krk jim v tom stejně moc nezabrání, jak ukazuje řada úspěšných sabotáží ze strany totálně nasazených, nebo těch, co byli v koncentrácích. Lidé totiž, nabydou-li pocitu, že se jedná o nespravedlnost, jsou schopni a ochotni riskovat velké osobní ztráty, jen aby potrestali padouchy. Dobře fungující ekonomiku prostě jen tak něco nenahradí. Mohou si bolševici, náckové, fašouni či anarchisté všech druhů zkoušet co chtějí, ale téhle objektivní pravdě a zkušenosti prostě neutečou a kdykoliv se o to pokusí, dostanou zaslouženě po hubě a přes pazoury.

    OdpovědětVymazat
  5. Ne že by nezajímalo EK,
    ale to není ta největší jáma, do které spadneme. A když už spadneme to té první - ty další už nejsou relevantní. [;>))

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju za odkaz na tu nečekaně vtipnou a profesionálně svižnou a akorát tak dlouhou kreslenou reklamu na tu knížku s lákavým titulem!
    Nic o ní nevím - román, úvaha, extrapolace trendů - nic. Ale: Áda ztělesňuje až folklórní pojímání nebezpečí. To, co známe (naši staříčci, maměnka...) z minulosti. Co si drobný (většinový) človíček-laik dovede představit. Vždycky se zbrojí na minulou válku... zatímco jinde pořád roste obrovský val od západu k východu. A bude nutno se proti němu (zavčasu nebo dodatečně) spojit s dosavadním zlem odjinud. A přestat se podrážet a handrkovat a sekat navzájem. Času je málo (vidíte, jaký dokážu být optimista?) a voda stoupá. Nikoli hnědá. Ale ani rudá. A už vůbec ne černá. A toho začínám litovat. To by opora byla. Pozdě, Honzíčku, pozdě, pozdě... (Kvapil: Princezna Pampeliška)

    OdpovědětVymazat
  7. A prosím jméno toho (řekněme) Rusa - komika!

    OdpovědětVymazat
  8. Jakubovi S.:

    Je to hezky po česku řečeno, Michal Žvaněcký, namátkou o něm něco zde:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Zhvanetsky

    a přímo jeho stránka:

    http://jvanetsky.ru/

    Přičinil se spolu s mnohými dalšími, svým laskavým humorem o to, že se nám ta hrůza kolem chápala a snášela o něco líp.

    OdpovědětVymazat
  9. Jó, a taky Rajkin...
    Jednou u nás hostoval se svým "Divadlem satiry". Ti, co uměli rusky se královsky bavili. Ti, co byli odkázáni na to, co řekl česky se bavili taky (se spožděním) a asi litovali, že rusky neumí.
    Sovětská delegace z vojenské posádky (tuším) v Bruntále se nesmála vůbec.
    Ti, kteří nepřišli, udělali velkou chybu. Primitivní antisovětismus je hlavně - primitivní.

    OdpovědětVymazat
  10. Vzato do důsledků je nutno zakázat demokracii. Demokracie je matka socialismu. Protože méně schopná většina přehlasuje více schopnou menšinu...
    Třebaže v praxi to tak nekřičí, protože schopná menšina si poradí. Vždyť od toho je schopná. Je sice menšinou, ale koncentrovanou. Ovládá média, kterými implantuje potřebné memy. Dekoncentrovanou většinu rozdělí do menších protichůdných skupin a ponechá jí iluzi, že vládne. Ovšem, nese to nějaké náklady, říká se tomu sociální smír. Prakticky sociální výpalné. Mazání na neduhy. V podstatě nepomůže, ale uleví od největšího svrbění a od nutnosti se poškrábat rebélií. Menšina je spokojená, má se dobře. Většina není až tak moc nespokojená a říká si, "hlavně že máme tu demokracii, bez ní by to bylo daleko horší". Sice jsou nějaké nespokojené menšiny, ale ty nemají praktický význam, a v případě, že dělají potíže, od toho máme policii a justici, které je odkáží do příslušných mezí a média, která většině vysvětlí, že se tak děje pro její dobro.

    OdpovědětVymazat
  11. K upoutávce na Youtube:

    Řekl bych, že je-li ta kniha aspoň z poloviny tak povedená, jako ta upoutávka na ni, tak by snad i stála za přečtení, až vyjde, tak se na to podívám.

    Žvaněcký a Rajkin:

    Žvaněcký, jako mladý autor začínal psát pro Rajkina v Rajkinově "stáji". Protože ale Rajkin příliš nenadužíval jmen autorů, kteří pro něj psali, ono se to autorské právo za bolševika nebralo úplně vážně, tak se Žvaněcký postupně "osamostatnil". Já myslím, že udělal dobře. Teď mu asi bude už přes 70, tedy podle toho, co řekl pan Lasica, už nemůže zemřít předčasně, ale pokud vím, tak pořád ještě něco dělá, tedy píše a vystupuje. Ona ta moderní doba skýtá dost látky, neméně, než ty předešlé. Když tu s námi ještě nějakou dobu vydrží a během toho bude šířit ten jeho lidský a laskavý humor, tak budu jen rád.

    Co se těch rozličných anti... týče, tak všude žijí lidé a je poněkud primitivní házet úplně všechny do jednoho pytle, a to i přes to, že z toho, co Rusové tvoří dohromady jako stát, jde málokdy něco jiného, než čirý děs a hrůza.

    OdpovědětVymazat
  12. Schumacherovi:

    Já bych byl s tím zakazováním demokracie opatrný. Ano, ona sice je v mnoha ohledech doslova na prd, zneužitelná, vratká, snadno manipulovatelná... Všichni si snadno můžeme a dovedeme představit, že osvícený diktátor by byl asi mnohem efektivnějším státním uspořádáním, jenomže je tu jedno zapeklité ale, ale s velkou váhou, a to to, že jak zaručíte, aby ten diktátor byl opravdu osvícený? Jak zaručíte, aby byl osvícený i ten, co ho vystřídá? Podívejme se do dějin a na jednoho Pinocheta, nebo ještě dejme tomu Franca a Mussoliniho, tam najdeme Pol-Pota, Stalina, Hitlera, Mao Ce-tunga, severokorejské opičáky, toť obzvláště vyvedený druh, nechci tady vyjmenovávat celé to panoptikum, ale statisticky vzato, těch, co po nich zbyly haldy mrtvol a jinak nic moc, je mnohem víc, než těch nějak obecně prospěšných. A z toho je zapotřebí vycházet.

    OdpovědětVymazat
  13. Do Prčic Schumachere,
    až na na tohle přijde víc lidí, společnost se zhroutí sama do sebe jako černá díra a bude konec...

    Ale klid, gravitační kolaps ve skutečnosti nehrozí, většina našich (spolu)ovčanů totiž dovidí nejdál tak do večerního seriálu na NOVĚ.

    Díky Bohu? Možná.

    OdpovědětVymazat
  14. Draku, Pinochetovi lze vyčíst odpovědnost za nadbytečné násilí zamoúčelné krutosti.
    S řazením Stalina je to složitější. Moc je jako jízda na tygrovi. Velmi nesnadno a nebezpečně se sesedá.
    Je těžké si představit dějinné alternativy, jestli bez bolševického Ruska by bylo hitlerovské Německo.
    Ale byli-li by, nemodernizované Rusko stojící na starých carských či postcarských základech by neodolalo. My bychom dopadli jako dozorci na tamních plantážích. V tom lepším případě. Bolševickému režimu lze vyčíst lecos. Jen ne to, že měl v plánu nás zničit jako národ.

    OdpovědětVymazat
  15. To je ovšem zcela průhledná propaganda. Vyhýbáme-li se Scyle levicové propagandy, neupadejme do Charybdy pravicové.
    1) Průměr pro všechny není socialismus ale když už tak komunismus (i když i tam by bylo třeba podrobnějšího rozboru*) ). To jsou přeci všeobecně známé definice, "dle jeho práce" versus "dle jeho potřeb". Používejme slova v jejich obecně přijatém významu, i když z hlediska etymologického se může jevit paradoxní. Tak jako primář, primáš, primán a primát jsou zcela odlišná slova, byť jsou odvozena z téhož kořene, nebo jako ministr neoznačuje nižší postavení než magistr či mistr (a nemá kromě etymologie nic společného s ministrantem), tak ani socialistický není totéž co sociální a komunistický totéž co komunální či občanský. Natož pak vycházet z hesla "kdo není s námi, je proti nám" a tudíž názvy všech ostatních ideologií jsou libovolně zaměnitelné: socialismus, komunismus, nacismus; ljóšeď íli sabáka, vsjó ravnó.
    2) Existuje vůbec někdo, kdo by průměr pro všechny hlásal? Není to jen strawman? Já mám spíš dojem, že ti skutečně podprůměrní, kteří by na tom objektivně vydělali, by byli proti, protože si o sobě myslí, že jsou nadprůměrní a jen díky jakémusi spiknutí nejsou patřičně oceněni.
    3) Pokud ti, kteří pracují málo nebo špatně, dostávají stejně jako ti, jejich přínos pro společnost je nadprůměrný, je to vysoce nespravedlivé, ale je to snad horší než když ti, kteří společnosti nepřinášejí nic nebo jí dokonce škodí, mají příjmy nadprůměrné?
    4) Výše mzdy není jediným a dokonce ani tím nejdůležitějším motivem k práci. Kdybyste měli na výběr zvolit si buď zajímavou, tvůrčí práci za průměrnou mzdu a nebo vysoce nadprůměrně placenou, ale zbytečnou posici, pro co se rozhodnete?
    5) Dá se věřit tomu, že ten průměr nakonec spadnul až na dno? Inu, vzhledem k tomu, že se evidentně jednalo o jakýsi "společenskovědní" předmět, to možné třeba je; ovšem kdyby šlo o něco užitečného a zajímavého, dejme tomu o fyziku, tak ten průměr podrží nezanadbatelná část studentů, kteří budou mít znalosti ne kvůli známkám, ale proto že je to zajímá.
    ---
    *) Pár poznámek t tomu "podle potřeb":
    Ačkoli to mnozí považují za neuskutečnitelnou utopii, ve skutečnosti toho bylo ve vyspělých státech už dávno dosaženo. Říká se tomu životní minimum.
    Problematickým se to může stát teprve tehdy, když jsou potřeby vykládány ve smyslu hesla "moderní průmysl potřeby neuspokojuje, ale vytváří". To ovšem nejsou potřeby. Co člověk opravdu potřebuje je vzduch, aby se neudusil, voda a jídlo, aby nezemřel žízní a hladem, přístřeší, aby se mohl v klidu vyspat a v zimě nezmrznul, přístup k informacím, aby nezblbnul, a smysluplnou činnost, z téhož důvodu.
    Heslo "každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb" není totožné s komunismem, protože se vůbec nezmiňuje o tom, jak se rozdělí to, co zbüde po uspokojení potřeb.
    Pro lidskou společnost není od dob neolitické revoluce velký problém uspokojit potřeby všech svých členů, pokud není postižena velkou živelní katastrofou, válkou nebo přelidněním. Přičemž to druhé je většinou řešením toho třetího.

    OdpovědětVymazat
  16. Draku, v té "demokracii", kterou po vzoru někdejšího "socialismu" nazývám reálnou, to funguje tak, že občanu je nějakých nepodstatných záležitostech umožněno hlasovat a případně i v referendu, byť se skřípěním zubů, protože jediná správná demokracie je demokracie nepřímá, protože kam bychom přišli kdyby kdejaký budižkničemu směl rozhodovat o zásadních záležitostech, ale hlasování o tom klíčovém se všechny "demokracie" vyhýbají jak čert kříži. O daních.
    Má se to tak, že právě rozhodování o daních (správně berních) je výsadou suveréna, například panovníka. Kdežto adresát daňové povinnosti, ať to zní fakt dost blebě, ale je to tak, z principu nemůže být suverénem.
    Ona reálná demokracie v praxi znamená, že nositelem faktické moci je menšina zahrnující jednotlivce a jejich skupiny, kteří se do výsadního postavení dostali v soutěži jejíž pravidla sami určují, kteří mezi sebou soupeří a ucházejí se o formální podporu většiny. Vstup Babiše na toto kolbiště připomíná pozdní období Římské, nyní nazývané "republiky".

    OdpovědětVymazat
  17. Dobré rozbory a závěry, všichni. Radost číst.
    Pinochet je pro mne taky ambivalentní. Prostředky v něčem převažují nad cílem. Inu voják. Inu Jižní Amerika. Ovšem Franco byl tu - a totéž... Na rozdíl od P. však lze říci, že reagoval na (nám zamlčované) zvířeckosti republikánů. Demokrat v obecném chápání nebyl ten ani ten.

    OdpovědětVymazat
  18. Už se budu muset dát do práce, tak jenom rychle:
    Zdeňku Ž.:
    Ad 1.) To heslo BYLO opravdu dáváno jako základní komunistické motto. Pamatuji si ho ze školy. A kde končí rozvinutý socialismus a začíná komunismus?
    Ad 2.) Vykřikování o vlastní výjimečnosti není součástí žádné ideologie, ale obecně lidským přesvědčením. Najděte mi člověka, který si myslí, že je placen příliš za to, co odvádí, resp. co by odvádět mohl.
    Ad 3.) Nesouvisí, tady se bavíme o "pocitech individua". Ne o realitě. Viz výše.
    Ad 4.) Pravda. Ale ne vždy. Já volil tu průměrnou mzdu a dodnes nelituji. Nemám svůj dům, ani auto už nemám. Jen srub v horách a byt v paneláku. Jestli nelituje moje žena nevím. Ale asi ne příliš, když si zvolila totéž povolání.
    Ad 5.) Pravda, taky se mi to nezdálo. Příliš mravoučné - jako Příhody Káji Maříka. Ale text jsem dostal mailem, nepsal jsem ho.

    Poznámka k poznámkám: Naivní je myslet si, že po rozdělení "po komunisticku" něco zbude. Chtivých tlamiček je vždycky víc, než mlíčka v cecíku.
    Chtěl bych vás Zdeňku vidět, jak dnešní mladé přesvědčujete, že i-phony, nová auta nebo dovolená v Thajsku nejsou pro jejich život nezbytné, že mohou být šťastni i bez toho. Zatím co děti - ty jak vidno z populační křivky - můžou počkat, až rodiče budou "dost bohatí". Ale kdy to bude? Většinou až už má žena "po sezoně". Pak následují "opravné kroky": umělé oplodnění, náhradní matky a adopce.
    Ale: pokud by nebylo těchto trapných materiálních tužeb, asi bychom byli technologicky kdesi v středověku. A bylo by rovněž potřeba nějak zabránit "přelidňování". Válkami? Nebo by pomohl dýmějový mor?
    Určitá rozloha půdy uživí jen určitý počet lidí. Tečka. Rozvíjení tezí o prostém, zdravém životě "v souladu s přírodou" je zvlášť naivní způsob komunistické propagandy.

    OdpovědětVymazat
  19. Jakube, já bych rád něco optimistického.
    Máme se dobře, když si můžeme dovolit takhle brblat. Není válka, je relativně bezpečno, nekručí nám v břiše,netrpíme zimou, můžeme si dovolit rozličné kratochvíle... Z historického pohledu nebývalý luxus. Ano, nadáváme na buzeraci z Brusele. Úsměvné. Co by naši i nepříliš vzdálení předkové dali za takové poměry a takovou buzeraci. Jistě, někde se mají ještě o trochu lépe. Protože se o trochu lépe přičiňují. Příčiny našich stesků jsou spíše relativní než absolutní. Na poddané si nežijeme špatně. Měli bychom se z toho radovat, každý den prožít něco pěkného a ne být věčně nespokojení.

    OdpovědětVymazat
  20. Zpřesnění: množina primátů zahrnuje podstatně menší podmnožiny primášů, primánů i primářů. I primasů, dodávám. Ovšemže i primitivů. Tato podmnožina však naopak ty předešlé podstatně převyšuje.

    OdpovědětVymazat
  21. StK, ...po sezóně...ano. Potvrzuju. Z vlastního poznání. Ještě několikrát zkusit vsadit... Bůh je veliký.

    OdpovědětVymazat
  22. No dyť já to přece vidím stejně. Dnešek. To bylo o zítřku...

    OdpovědětVymazat
  23. Schumacher kutil český5. listopadu 2013 v 19:09:00 SEČ

    O žárovkách jsem hodil do dolní hospody. Mám rád tahle témata, jsou o něčem a mám radost když můžu se sebe vylejt co jsem nalil tak jako mi je potěšením si nechat nalejt.
    Budoucnost patří ledkám, nadšeně jsem bastlil z prvních bílých hned jak byly ke koupi. Bylo to úúúžasné. Dnes si nedokážu představit jinou svítilnu než s ledkou. Mrňavá na jednu tužkovku svítí víc než buřtová halogenka. Výkon se dá přepínat, životnost a spolehlivost je ohromná. Prakticky nafurt. A nebylo k tomu zapotřebí nařízení z Brusele. Výrobci kompaktních zářivek si drbou hlavy, co způsobili, protože trh je zaplavený úsporkami z Číny a ledky jsou den ode dne lepší a levnější.

    Ke kvalitě světla - Jsou dva základní typy. S modrofialovým zdrojem záření budícím luminofor podobně jako u zářivek a RGB. Právě RGB stejný jako v televizních panelech je využitelný pro stmívání, při kterém se přizpůsobuje barevná teplota. Lze zvolit jakoukoli barvu. Kvalita spektra se zlepšuje. Dočkáme se svítidel vyzařujících od plného viditelného slunečního světla po světlo svíčky. Modulových panelů umožňujících pokrytí části stropu nebo celého. Mít celý svítící strop bude zpočátku drahé, ale jako všechno s časem bude levnější. Jen si to představte. Strop svítící podle potřeby. Celý, v zónách, s jakoukoli barvou světla. Představte si tapetu jako světelný zdroj a současně jako televizní obrazovku. Za zlomek ceny nynějších velkoplošných obrazovek. S možností promítnutí čehokoli. Samozřejmě, že nemám na mysli pohyblivé obrázky "blbotronu". Ale třeba vlastní snímky.
    Planetárium? S projekcí? Historie. Kupoli bude tvořit obrazovka neviditelně složená z pružných panelů o vysokém rozlišení.

    Ovšem, posezení u dřevěného stolu při svíčce....

    OdpovědětVymazat
  24. 1)a) Jistěže to bylo jejich oficiální heslo, ale byla snad jejich hesla správná, výstižná a odpovídající realitě?
    b) Teoreticky? (Prakticky "reálný socialismus" přechází přes "socialismus s lidskou tváří"/"pěrestrojku" do "fungující demokracie"). Teoreticky mohou být představy o komunismu individuálně různé, ale klasická představa je asi to co popisuje Nový zákon nebo Jirásek, ne?
    2) No právě; takže představa o tom, že nějaký "demagog" říká voličům: "vy jste podprůměrní a kdyby se rozdělovalo spravedlivě 'po socialisticku', tak dostanete míň než ti schopní, takže volte mne, a já prosadím zprůměrované rozdělování 'po komunisticko-konzumentsku'", mi přijde dost nerealistická.
    3) Bavíme se o tom, že nespravedlnost při (pře)rozdělování je demotivující. Já se snažím poukázat na to, že to může mít různou úroveň, které taky odpovídá různá úroveň nasštvanosti. Pokud někdo, kdo bezdůvodně nejeví zájem o práci, bude pobírat životní minimum, tak se to ještě dá překousnot; nakonec kdo ví do jaké míry je to způsobeno nějakou duševní poruchou, a nám to životní úroveň nějak podstatně nesníží. Pokud si kromě těch skutečných potřeb bude nárokovat i ten i-phon, značkový hadry kdoví co je ještě, tak už to začne dost vadit. A když nějakej úředník, co často neumí spočítat ani procenta, bere statisíce; když třeba ředitel veřejnoprávní televize rozhazuje zbůhdarma půlmiliony za nesmyslnou změnu loga, etc. etc., tak si snadno můžete spočítat, o kolik by bez takovejch vyžírků mohly být buď nižší daně nebo financováno něco užitečného (školství, primární výzkum, obrana...)

    OdpovědětVymazat
  25. Například v roce 1913 nebo 1937 taky nebyla válka...
    Jestli nadáváme víc než jinde, tak to není způsobeno tím, že bychom se měli hůře než jinde, ale naopak právě proto, že se přesevšechno máme ještě relativně dobře, takže máme hodně co ztratit.

    OdpovědětVymazat
  26. Kdyby to náhodou někdo neznal - to byl totiž takovej vobrázek vod Renčína z nemocničního prostředí s textem:
    "Dovolte, abych vás poučil. Stovka na čelo se nelepí primářovi, ale primášovi."

    OdpovědětVymazat
  27. Dnešní il Foglio přetiskl zprávu uveřejněnou libyjským deníkem Libya Herald, podle níž libyjský prezident Ali Zeidan oznámil na tiskové konferenci, že Itálie bude letecky a elektronicky střežit libyjské hranice proti pronikání Al Kájdy a ilegálním imigrantům ze střední Afriky a přední Azie. Jde o dva tisíce dlouhou hranici s Egyptem, Sudanem, Alžískem a Tuniskem.
    "Tripoli annuncia la “sorveglianza italiana dei confini". C'è Finmeccanica", píše il Foglio.
    Libya Herald
    Italy to commence aerial and electronic border surveillance – Zeidan
    Read more: http://www.libyaherald.com/2013/11/03/italy-to-commence-aerial-and-electronic-border-surveillance-zeidan/#ixzz2joQ1Sf1y
    Jde velice nákladnou operaci, o které se nevyjádřila ani italská ambasáda v Libyi ani italské MZV. Potvrdilo ji jen několik osob, které nechtějí být jmenovány.
    Jde i operaci prozatím utajovanou, dohodnutou pravděpodobně italským premiérem s americkým prezidentem Obamou při návštěvě premiéra E. Letty v USA v říjnu a pak při následující návštěvě Libye s libyjským prezidentem.
    List se dohaduje, jak by bylo možné používat letadel v zoně nekontrolované vládou. Pravděpodobně budou použity italské drony Falco. Vojenští odborníci se k tomu zatím nevyjadřují,

    OdpovědětVymazat
  28. http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-byl-by-dnes-hitler-eurokomisarem-pro-zivotni-prostredi-pv2-/p_zahranici.aspx?c=A131103_230913_p_zahranici_wag
    Další zdroj inspirace, StK.

    OdpovědětVymazat
  29. Už je to ve sloupku, Informace. [;>)

    OdpovědětVymazat
  30. Už se těším.
    Vždy připravena.

    OdpovědětVymazat
  31. To je zajímavé, kdysi Talijánům měli za zlé, že se cpou do Habeše a teď je do Afriky sami posílají.

    OdpovědětVymazat
  32. Tak tak... To jsou paradoxy, to jsou paradoxy, pane Vaněk!
    A ta reakce Velikého Rejžka - škoda že ztratil, už asi definitivně, nadhled a úroveň a stal se urážlivým. U tak chytrých a vtipných a zasloužilých lidí je mi to vždy bezmezně líto... Čím dál častěji. No - moje generace. Co s tím... cosa c´e da fare!
    U mne to ještě nepozorujete, prosím, že ne?

    OdpovědětVymazat
  33. Nedivte se, Obuvníku. Anebo se podivte ještě víc.
    V dnešním il Foglio píšou, že americká zahraniční politika se má soustředit v budoucnu na Pacifický oceán, na vztahy s Čínou a Japonskem a ponechat Afriku a střední východ Evropě, ať se stará sama, když se jí to týká přímo. Proto se už nechce víc angažovat v Syrii, což naštvalo Saudskou Arábii.
    http://www.ilfoglio.it/soloqui/20513
    Takže asi v tomto kontextu by chtěli Američani svěřit Libyi Italům.
    Jak na to bude reagovat EU, to se teprv dozvíme.
    Nevím, nakolik to jsou jen dohady anebo co je o tom známo najisto.

    OdpovědětVymazat
  34. EK infokontrolní otázka6. listopadu 2013 v 10:55:00 SEČ

    Hádanka pro dobrou informaci:

    Nemá rozbitý obličej, nezkolaboval, neměl mrtvici a bude zdráv za šest týdnů.
    KDO TO JE ??
    4P

    OdpovědětVymazat
  35. Jo, Informace, kdyby se Duce nebyl spřáhnul s Hitlerem....Jako by tušil, že to špatně dopadne. Na známé fotce z Mnichova , z osmatřicátého se tváří jak když nadloubá volovi.

    OdpovědětVymazat
  36. Jo Obuvníku,
    kdyby byli nechali Mussoliniho obnovit Říši římskou, jak měl v úmyslu, tak by se Hitler ani neuprd. Nebylo to v repertoáru historie, aby Germánci táhli někam do Ruska, které za Římanů ani nebylo. To jsou ty "corsi e ricorsi" historie. Kdyby je byli dodrželi, tak by to dopadlo všechno jinak.

    OdpovědětVymazat
  37. EK,
    jen v noci zakopl o koberec a rozbil si koleno. To se stává.
    Obama taky zakopl o krále Abdullaha a teď taky neví, jak slepit rozbité hrnce.

    OdpovědětVymazat
  38. Ano, vše je tak, jak to tvrdí naši čačtí žurnalisté.
    Není žádnýdůvod k pochybám!

    OdpovědětVymazat
  39. To čeští čačtí žurnalisté taky přinášejí z Itálie docela okrajové zprávy http://www.lidovky.cz/pronasleduji-me-jako-zidy-za-nacismu-konsternoval-berlusconi-italii-1jn-/zpravy-svet.aspx?c=A131106_171409_ln_zahranici_msl
    a nepíší nic o tom rozhádaném bordelu, co tu panuje.
    Levicová Pd má v prosinci zvolit nového tajemníka a na místo se už představili čtyři kandidáti, z nichž tři neznám ani podle jména. A to kždý den čtu noviny a sleduju debaty v TV.
    Pravicová Pdl je zas rozhádaná tak, že se neví, jestli ji Berlusconi znovu slepí. Kromě toho koncem měsíce má senát hlasovat o jeho vyloučení ze senátu. Ministryně spravedlnosti nabídla svou demisi. Atd, atd.
    Co o tom píšou v českých novinách?
    Jo, a Cvrček se už chystá do Evropy, už vyjednává s Marine Le Pen. S tím bude aspoň sranda.

    OdpovědětVymazat
  40. Zbude to na Vás, Informace.
    Kdo jiný než Vy by nám mohl podat realistické zprávy z místa činu?
    A neváhejte - další předčasné volby v Kotlince se (možná) blíží! To teprve bude *****!
    (Zajímavé je, že když teď nemáme řádně zvolenou vládu a je "vypuštěný parlament", hospodářské výsledky jdou nahoru! Že by to něco znamenalo?

    OdpovědětVymazat
  41. K diktátorům:

    Již mnohokrát bylo správně řečeno, že historie nezná kdyby. Ale když už jsme se pustili do toho scestného počínání, tak já osobně nepochybuji o tom, že hypotetické carské Rusko, by zvládlo Hitlera úplně stejně, jako svého času carské Rusko v opravdové historii, zvládlo Napoleona. Dost možná, že by nějaký z carů projevil schopnosti a rasanci podobnou, jako před časem Petr I. a s vervou se vrhnul do modernisace zaostalého státu. Je ještě víc pravděpodobné, že by se před hrozícím střetem nevyvraždil generalitu tak idiotsky a rozsáhle, jako to udělal svého času Stalin.

    Stalinovi sedl na lep nejeden velikán té doby, FDR, Herbert Wels, nebo Bernard Shaw. o to obdivuhodnější je výkon W, Churchilla, který prokoukl jak Hitlera, tak Stalina. Dodnes se před inteligencí a schopností toho člověka skláním. Myslím, že Rusku by bylo bývalo mnohem lépe bez něho, ale stalo se. Také si myslím, že kdyby předváleční francouzští a britští politici nebelhávali sebe a své okolí, tak by Německo tu druhou světovou ani nerozpoutalo a mohlo to skončit jen rasantnějším zásahem a donucením Německa, držet se poválečných smluv. Alternativ může být víc, ale stalo se co se stalo a už se to neodestane. Musíme prostě žít s tím co bylo a je a jak to bylo a je. Kdyby prostě neplatí. Jinak ale co se počtů mrtvol týče, překonal vůbec někdo někdy Stalina? Nejsem na diktátory na slovo vzatý odborník, ale myslím, že padouchů, kteří by se Stalinovi vyrovnali, nebo ho předčili, ať už mizerným charakterem, nebo počty obětí, historie zase až tak moc mít nebude. jsem přesvědčen, že to špatné, co nadělal, o několik řádů převyšuje to positivní, co po něm zůstalo. Není od něj pokoj ani kolik let po smrti.

    informaci:

    Ano, americké stahování se zpět za oceán je už nějakou dobu patrné, o to děsivější je v kontrastu s tím evropské mrhání prostředky na oteplovací kraviny, OZE a haldy dalších nesmyslů v kontrastu se zanedbáváním zbrojení.

    OdpovědětVymazat
  42. Jo, a ještě jeden drb o návštěvě premiéra Letty u Obamy.
    Noviny psaly, že Letta ho také pozval do své rodné Pisy s tím, že mu dá ochutnat pisánské kulinární speciality a dělaly si z toho nepokrytě srandu.
    Totiž pisánská kuchyně má speciality dost pochybného vzhledu a chuti.
    Jednou při návštěvě městečka jsem si také v typické místní restauraci objednala specialitu "le ce'e", což měli být mladí úhoři.
    Neumíte si představit můj údiv a hnus, když mi přinesli talíř plný dlouhých bílých červů. To prý byli ti právě vylíhlí úhoři. V Římě je známý "il capitone", dospělý uzený úhoř, pravá pochoutka, tradiční vánoční jídlo.
    Další "specialita" pisánské kuchyně je sepie s řepnými listy v rajské omáčce, dá se to jíst, ale vzhled valný to nemá.
    Snad se Obama bude informovat dřív než se vydá na cestu. Aby ho tam pak pisánci nepřiotrávili.

    OdpovědětVymazat
  43. informaci:

    Že v Německu dovedu uvařit "nejedlé" jídlo, tomu věřím, konec konců, zažil jsem to nejednou na vlastní kůži. Že by ale něco takového svedli i v Itálii, tak to mi hlava opravdu nebere a nechce se mi tomu věřit :-) na druhou stanu ale nepochybuji i o tom, že kdo chce dělat politiku a jezdit při tom po světě, musí mít kachní žaludek a být psychicky odolný a i dost splachovací, a to zase Obama určitě bude, takže ho asi jen tak něco "nerozhodí".

    OdpovědětVymazat
  44. Něco na té "specifičnosti" Pisánských specialit bude. Vzpomněl jsem si, že jsem si tam (před několika desítkami let!) v restauraci u divadla objednal cosi, čemu jsem nerozuměl a co mi číšník vysvětloval, že je "z moře". Bylo to hnědé, slizké, skoro studené - a dost drahé. Nechal jsem to nakonec stát a šel spát hladový. (Pravda, byly 3 hodiny ráno...)
    P.S.: Doufám Info, že jste si dosadila to správné slovo místo těch pěti hvězdiček. Ty byly pro Vás. Když už mě považujete za puritána, budu tu roli asi muset dohrát. [;>)

    OdpovědětVymazat
  45. To hnědé slizké byla asi chobotnice. Asi ji neumí uvařit. To na Sardinii dělají "polpo alla Luciana" nebo "polpo con agliara", že se nad tím všichni olizují, i když na první pohled chobotnice s chapadly trochu poleká, zvlášť nějakého Středoevropana.
    Nemohla jsem si na nějakou další pisánskou specialitu vzpomenout a tak jsem se zeptala pana Gůgla a ten mi dal seznam jídel, co se, mimo jiné, jedí i jinde, anebo takové všednosti jako topinky s olejem a česnekem anebo kance na divoko a pak - hnus - žabí stehýnka anebo šneky. Pisánci chodí lovit žáby do kanálů velkými sítěmi a pak je na místě vaří a pojídají a zapíjejí chiantim.
    Chudák Obama!

    OdpovědětVymazat
  46. informaci:

    Žáby, respektive žabí maso jsem dosud nejedl, ale od lidí, kteří už to udělali vím, že to chutná podobně jako kuřecí, takže je to vlastně docela jedlá věc, jen prostě nutné povznést se nad ten nezvyk a někdy i nepovzbudivý vzhled. Nicméně chuťově to prý není špatné, spíš naopak.

    OdpovědětVymazat
  47. Ta fotka u článku je skutečně výmluvná. Obama, jak se šklebí nad pisánskými specialitami.
    Žáby NEJÍM! Zásadně!

    OdpovědětVymazat
  48. Cece čili "ce´e" = úhoří tzv. monté.
    Bez sépií, chobotnic, slimáků a hmyzu se obejdu. Že jsem tohle nezkusil, to mi nedělá mindráky.
    Přesouvání zahraničních priorit US na druhou stranu kontinentu - zoufalé. Bezútěšné. Pro Evropany. Ale bylo mi řečeno, že nemám vidět vše černě. Takže zavírám oči - nevidím.

    OdpovědětVymazat
  49. Jakube,
    ce'e jako cieche - slepé, v Pise jako ostatně v Toskánsku vyslovují souhlásku -k- s aspirací, totiž uprostřed slova mezi samohláskami ji vůbec nevyslovují.

    OdpovědětVymazat
  50. Nevim Infprmace,
    co jsem to tam tenkrát v Pise (ne)jedl. Ale vím, že nám smažená obalovaná žabí stehýnka občas udělala babička - pokud jsme s dědou nalovili dostatek velkých žab. Ale dělala je nerada, protože je s tím velká piplačka. Je to, pokud si to přes víc jak půl století dobře pamatuji, opravdu velká pochoutka!

    OdpovědětVymazat
  51. Ale fuj tajbl, StK, tuto tu musíte lidem kzit chuť k jídlu před obědem?
    To jste neměli na telecí nebo na kuřata, že jste jedli obojživelníky?

    OdpovědětVymazat
  52. Nevíte milá Informacem, co je skutečná delikatesa...
    A žáby byly zadarmo. My jsme byli chudá famílie.

    OdpovědětVymazat
  53. Jo, a pak patří k pisánským specialitám také torta co' bicheri.
    Bischero v toskánštině znamená něco jako blbec, hlupák (bischero - pop. tosc. Stupido, minchione) takže doslovný překlad by byl asi koláč s blbci.
    To mě zaujalo, říkám si, co to tam vlastně dávájí?
    Je to normální lístkové těsto, na které dávají rýži uvařenou v mléce a kakaem nebo čokoládou, vejci, rozinkami, rumem a piniovými jadérky.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Bischeri-tripoli.jpg
    Proč tomu ale říkají blbci?
    A teď si představte, že naservírují něco podobného Obámovi s tím, že koláč tak pojmenovali na jeho počest.
    Vždyť by z toho mohl vyjít mezinárodní incident!
    Obamu do Pisy nepouštět!

    OdpovědětVymazat
  54. No to by byl krásný fór! teda incident.
    A já jsem pojal chuť tohle udělat jako štrůdl. Mí potomci totiž můžou vždy když dojedou počítat s (mám za to, že už) legendárním tátovým štrůdlem z listového těsta. A s rýžovou náplní - bezva inovace! Jenom ještě mi není jasné, ve kterém stadiu tam dodat vajíčka. No uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  55. Jenže to je Koláč S blbci, nikoliv p r o blbce. A tohle je záhada: perche? A mám hypotézu: na tom konečném výtvoru je něco, nějaké výčnělky, které připomínají... no... to, co máme navíc proti robám. Protože prý tohle to taky znamená! Jo jo.

    OdpovědětVymazat
  56. StK ňááám! Potvrzuji. Žabí gábl je excelentní. Kam se na něj hrabe přícuckové gumové potrubí z moře. Jenže aby se jeden najedl, nutno vylovit žáby z celého rybníka.

    OdpovědětVymazat
  57. Informace,
    na vojně se "blbouni" říkalo knedlíkům.

    OdpovědětVymazat
  58. Klasická formulace je tato:
    "Někteří lidé mají rádi kynuté knedlíky. Říká se jim blbouni."

    OdpovědětVymazat
  59. Jakube,
    to není lístkové těsto, ale linecké, jak jsem našla na webu, kde je několik verzí toho koláče.
    Přeložím Vám recept.
    Těsto: 16 dkg másla, 16 dkg cukru, 30 dkg hladké mouky, 4 žloutky, 1 celé vejce, strouhaná citronová kůra.
    Do mouky rozdrobíte máslo, přidáte žloutky smíchané s cukrem, citronovou kůru - někde k tomu přidávají i půl sáčku droždí v prášku - uhnětete a dáte asi tak na hodinu odpočinout. Pak rozválíte, dáte do vymaštěné a moukou vysypané formy a přidáte náplň.

    Náplň: půl litru mléka, 7 dkg rýže, 15 dkg práškového cukru, 2 vejce, kandovaná pomerančová a cedrová kůra, hrozinky, piniová jadérka, 7 dkg čokolády, 3 dkg kakového prášku, lžíci likéru podle chuti.
    Uvařit rýži v mléce, někde ji vaří jen ve vodě a pak ji scedí - nemusí se tak míchat jako když se vaří v mléce, aby se nepřipálila - přidat čokoládu buď rozlámanou na kousíčky nebo rozstrouhanou, kakao, cukr, nechat vychladnout. Do vychladlé rýže přidat rozinky, kandovanou kůru, nařezanou na kousíčky, piniová jadérka, rozšlehaná vejce, likér, špetku muškátového oříšku. Nádivkou naplníte formu s těstem, dáte do trouby vyhřáté na 180° na asi tak 40 min. Případně můžete ozdobit vršek mřížkou z těsta.
    Upečené posypete vanikovým cukrem.
    Odkazy:
    http://www.degustandopisa.it/ricette-pisane-details.html?eId=50
    http://www.saporetipico.it/ricetta320/toscana/tortacoibischeri.html

    Přiznám se, že jsem ten koláč nikdy nejedla, ale nemusí být špatný, soudě podle přísad. I když, podle mého, je tam těch vajec moc. Do těsta bych dala jen dva žloutky a bílky, spolu s těmi dvěma z nádivky, bych ušlehala pak s cukrem do náplně aby byla kypřejší. I toho cukru bych tam dala míň.
    Dobrou chuť, jestli se o to pokusíte. Mimochodem, to linecké těsto (pasta frolla), alespoň tu neutrální variantu, prodávají už hotové v obchodech.

    OdpovědětVymazat
  60. Náhodou,
    některá havěť z moře (když se umí udělat), mňam mňam (třeba smažené krevety nebo takové malé potvůrky s chapadýlkama - že by sepie? - chutnají jako mandle)

    OdpovědětVymazat
  61. Ad buchta pro blbce:
    Zkopírováno, vytištěno, předáno mé ženě k vyzkoušení. Prý ale až v neděli. My děláme téměř dtto - jen s tvarohem místo rozvařené rýže. Říkáme tomu Prošívaná deka. [;>))

    OdpovědětVymazat
  62. Ono to opravdu může být koláč "pro blbce", nikoli "s blbci", neb to nevypadá nikterak složitě

    OdpovědětVymazat
  63. Už jste někdy jedli langustu: po katalánsku, po janovsku nebo po sardinsku?
    Těch malých potvůrek s chapadly je několik druhů: seppietta, totano, calamaro, moscardino, polpessa. A můžete je dělat na všechny možné způsoby.
    Anebo mořské ježky? Teď je zakázané je sbírat, aby nevyhynuli.

    OdpovědětVymazat
  64. No teda - to zní parádně! Vajíček určitě míň. A zkusím to aji s tvarohem (pro Stk: s tfarohem). A proč by to nešlo s listovým?
    Lineckému těstu se říká v Netálii k ř e h k é , podívejme. Přitom listové je (aspoň v mém pojetí) křehčí!
    Tady se prodává naopak jen listové. Ale od několika výrobců.

    OdpovědětVymazat
  65. Kapitáne,
    to by s Vámi všichni Toskánci nadšeně souhlasili. Oni totiž svorně považují Pisánce za echt-blbouny.
    To je zajímavé, Livorno, Lucca, Pisa jsou celkem malá města, vzdálená od sebe takových 20-30 km a při tom se upřímně mezi sebou nenávidí. A pomouvají se.
    To je přežitek ještě ze středověku, kdy existovala malá města státy a řezala se mezi sebou.
    Dodneška je to nepřešlo.

    OdpovědětVymazat
  66. Městské státečky - jako ve staré Helladě. Sranda - představuju si, že Kroměříž je v trvalém napjatém vztahu se sousedním Městem Prostějovem a tvoří koalici s Holešovem a Zlínem... A s Olomoucí se nepeče, to jsou prostě nepřátelé non plus ultra! Ale kdyby se podařilo napříště spojenectví s Opavou, vzali bychom do kleští Přerov...

    OdpovědětVymazat
  67. Jakápak Hellada, Jakube.
    Vezmi si letité nepřátelství mezi Hradcem a Pardubicemi. V roce 1970 to tam už dávno bublalo, na vojně spolu hradečáci a pardubičáci ani do hopspody (krčmy) nechodili - a nedávno jsem na ten spor narazil opět.
    Jací Kapuleti a Montekové. Vystačíme si tu sami, importu netřeba.
    Co takhle rozdmychat spor mezi Ostravou a Brnem?[;>))

    OdpovědětVymazat
  68. Vážení útulníci,
    spěchám s čerstvou zprávou o posledním italském politickém skandálu. Noviny se už od včerejška zabývají palčivou, ba řekla bych skandální otázkou, která se rozvířila kolem článku v irském listu Irish Times s názvem ‘Balls of steel’.
    http://www.irishtimes.com/news/world/europe/i-knew-this-would-be-difficult-but-i-think-italy-needs-us-to-do-the-job-we-re-doing-1.1586095
    List tvrdí, že italský premiér Enrico Letta má, podle jeho vlastních slov, "koule z ocele" (balls of steel).
    Tedy nejde o nějaký mimořádný fyziologický úkaz, nebo o výsledek nějakého pokusu - více méně zdařilého - vytvořit umělého premiéra avatara, všemu odolávajícího, ale jen o doslovný překlad z lidové italštiny, respektive pisánštiny idiomatického výrazu avere palle - mít koule, spisovně mít odvahu, výdrž.
    Totiž premiér Letta, který se učil anglicky ve svém rodném městečku Pise (na British School), se zřejmě nechal strhnout nadšením nad svými úspěchy v evropské politice natolik, že zapomněl, že rodnou pisánštinu nemůže překládat doslovně do jiných jazyků.
    Samozřejmě zprávu s příslušnými komentáři uveřejnily všechny noviny, včetně seriozního ekonomického listu Il Sole24Ore. První, kdo se začal chechtat na celé kolo byl Beppe Grillo na svém blogu http://www.beppegrillo.it/2013/11/letta_ballista_dacciaio.html, kde tvrdí, že jde o přeřeknutí, Letta nemá palle, ale vykládá Italům balle (lži, nesmysly).
    Il Fatto Quotidiano uveřejnil hned karikaturu, kde Berlusconi s ďábelským úsměvem říká Lettovi bez kalhot - a já mám zas magnet.
    https://twitter.com/fattoquotidiano/status/398590607083323392/photo/1
    Nebudu se tu šířit o komentářích novinářů, nestačilo by mi na to místo - představte si, že na dotaz Letta palle d'acciaio mi Gůgle vyvalil 6 stránek novinových titulků. Nemůžu tu ani uvádět jedovaté poznámky, kde se vyskytují varianty s velice často užívaným výrazem palle. Upřímně řečeno ani bych je nedokázala všechny přeložit do češtiny(a třeba by to ani nebylo příjemné Kocourovi).
    Jen dotaz pro Jakuba, jak by přeložil výrazy jako: fa girare le palle, rompe le palle, sta sulle palle?
    Poslanec Pdl Renato Brunetta poslal Lettu do oceláren Ilva v jižní Itálii, co zavírají, aby si je tam nechal přetavit.

    OdpovědětVymazat
  69. No to by mohlo byt betálny, sajtno!
    Zoncna rumpluje, konůpci. Nebe vyšajněný, grády šplhajó. Akorát na nějaké undrholt s kocem v Augecu nebo na Špéně, co? O tym žádná... jenom holt ty járy. Nedá se - tak rači hopnu na nejaké škopek. U teho se neprošvihnu. A taky mony, nee? Bez teho už zichr za kocema razit nemožu, to je pasovy. Jak máte hafo járů, je to levingston. Ale frčíme dál, a pali, jak šalina z Kényku, a fertyk!

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)