Prohledat tento blog

pátek 20. září 2013

<- Doleva či doprava -> ? A není to nakonec jedno?

...aneb o vymývání mozků.

(Obvyklé téma tohoto blogu)








   Sedím si tak ve čtvrtek v kuchyni u snídaně a jako každé ráno poslouchám rádio. Je to opravdu dobré rádio, jenže u nás běží slabou půlhodinku denně, jen po dobu mé snídaně - na jakýkoliv hluk v bytě si se ženou moc nepotrpíme - inu profesionální deformace. Takže většinu dne je ticho. Jen kocouři něco občas podotknou. A pravidelně hlučné zvony z blízké kostelní věže. Ráno, v poledne a k večeru. Mimo to jen když někdo umře. Nebo se, nedejbože, žení.



   Radiožurnál mě tedy informuje: I přes hlasité protesty havířů bude důl Paskov uzavřen jako prodělečný. Leda by stát přispíval majiteli dolu na provoz. Tak tři nebo čtyři miliardy by to spravily - čtyří roky by se tam ještě mohlo těžit.
- Vláda ovšem tento nechutný požadavek odmítla.
- V Ostravě tím silně stoupne nezaměstnanost, nejen horníci, ale i navazující dodavatelé všeho možného přijdou o živobytí.
- Podobný scénář nastal před několika lety v německém městě Oberhausen. Následuje rozhlasová reportáž z místa samého, kde starousedlíci vykládají reportérovi Radiožurnálu o tom, jak to nebo ono místo upadlo, co vše tam bývávalo a nyní zaniklo. Komentátorka připomíná osud amerického města Detroit poté, co se zhroutil tamní automobilní průmysl. Bída a zmar. Kdo žije v Ostravě by si asi měl opatřit "metr dvacet kvalitního lana a skobu, co dobře drží ve zdi." Pokud ještě může.

   Zapnu si tedy PC a prohlížím fotky z demonstrace. Naštvaní muži středního věku. S transparenty docela profesionálně sestrojenými. Dokonce i alegorické postavy - někdo v plynové masce a protichemickém obleku, na hlavě černou "nacistickou" přilbu s teutonskými rohy. Celý Darth Vader z Hvězdných válek.

Ve výběru fotek je ale něco divného...

Dva protestující zdraví "dělnickým pozdravem" - zaťatou pěstí.
Komunisté? Provokatéři? 
















Rozbitá láhev mezi střepy skleněného stolu 
má navozovat zdání, že protestovali hlavně opilci?


.







Pěkná studie: Opět těžkooděnci proti protestujícím lidem.
Tentokrát to ale nejsou "pravicové extrémisté". 
Nebo jsou? Ale tady přece nejde o rasismus!



















Zdeněk Bakala, podnikatel

   Novináři jsou pohoršení, že "kapitalista " chce příspěvek na svoji výdělečnou činnost. Já taky. 
Ano, tady jsem levičák. Když OKD vydělával, nic navíc kromě minimálních daní (na minimalizaci daní mívají velkopodnikatelé celá oddělení) státu určitě nedával. A teď vydírá - když nedáte, nadělám vám spoustu nezaměstnaných. Tady je vhodné se zaštítit (jako v jednom z mála případů) EU. Ta zjevnou podporu soukromých subjektů ze státních peněz zakazuje.

   Ale argumentace havířů je taky divná: Ten se zadlužil, onen musí splácet hypotéku na dům, jiný zase má děti na studiích... Vydělávali poměrně hodně - i když ne tolik, kolik kdysi, "za totáče". Ale nepamatovali na zadní kolečka, brali si hypotéky, nedělali si finanční "polštář" pro dobu, kdy se nebude dařit. A jak jsem zjistil přímými dotazy u známých, o tom, že důl Paskov je nevýdělečný se ví cca 4-5 let. Všichni to věděli. A  klidně se zadlužovali. To čekali, že kapitalista bude provozovat důl, který mu jen spotřebovává prostředky do nekonečna?  Nebo že se o ně zase postará stát? 



   Tak tady jsem pro změnu pravičák. Havíři věděli, nedbali, nepostarali se - a teď to mají tím namazaným vespod. Mimo jiné - myslím si, že tahle lidská/národní vlastnost je důvodem, proč se zatím žádná vláda neodvážila zrušit povinné zdravotní ani sociální pojištění. Situace by dospěla do stádia, kdy by nepojištění lidé bez lékařské pomoci umírali hlady na ulicích. A jak známo, "vlky z lesa žene hlad" - lidové bouře by nastaly vzápětí. Lidé by už neměli co ztratit - a takový duševní stav "poddaných" je pro vládu smrtelně nebezpečný. To "smrtelně" myslím doslova. Po desítkách let, kdy se o nás stát staral, ať jsme chtěli nebo ne, už neumíme počítat s jakýmikoliv riziky. Nehodláme do své ochrany investovat a když pak něco nedobrého nastane, umíme jen plakat a volat o pomoc. Nebo nadávat na vrchnost. Na jakoukoliv vrchnost - nejlépe na tu, která je právě u moci.


A není to jenom zdravotní a sociální pojištění. Jsou to i menší věci: Lidé se dostávají pravidelně do dluhů proto, že si pořádně nepřečtou smlouvu, podle které si půjčují peníze. Většinou na věci zcela zbytné, které by klidně mohly počkat, až si na ně našetří. Nebo si je prostě odepřít. Případně se zadluží i u banky - a nepočítají s tím, že mohou ztratit své výnosné zaměstnání, onemocnět, přijít o partnera. Když pak věřitelé začnou vymáhat své peníze, "povolají" si štáb TV NOVA a "národu" se slzami v očích vyprávějí, jaká je to postihla strašná bída. A jak je k nim svět nespravedlivý. Myslím, že už od školky by se mělo dětem vysvětlovat, že "náhoda je blbec" a  ani sebevětší opatrnost mě neochrání před malými i velkými katastrofami. A když nastanou, pak je třeba minimalizovat škody a pracovat na nápravě stavu a ne skuhrat do TV kamer.


   Problém je v tom, že se to skuhrání občas vyplácí. Tedy "někomu se vyplácí". Je spousta rodin, kde se narodí postižené dítě. Nebo někdo onemocní vážnou chorobou. Utrpí devastující úraz. Ale jen někteří z nich se dostanou do hledáčku redaktorů TV NOVA, která pak natočí "zprávu o jejich neštěstí." Večer se to odvysílá ve zprávách a  pak se jen čeká, až se ozvou měkkosrdcatí diváci a rodině začnou přibývat peníze, invalidní vozíky, nebo ruční řízení do auta. To je dobře, je to v pořádku a chválabohu, že to tak funguje. 

   Jenom mě napadá kacířská myšlenka: Jak k tomu přijdou ti ostatní, ta obrovská většina nemocných a postižených, kteří mají jen to, co jim poskytne  rodina a jejich zdravotní pojištění a o kterých TV NOVA nikdy žádnou reportáž nenatočí. Podle jakého klíče se vlastně takový "exemplární případ" pro TV vybírá? Kdo to určuje? 



   Jak se mi to tak jeví, lidé už nejsou schopní se o sebe postarat. Nést důsledky svých rozhodnutí. Pamatovat na zadní kolečka. Takže paternalistický stát, vedený levicí, "inženýry lidských duší", kteří vždy vědí, co je nejvíce zapotřebí "Pepovi z Dolního Újezdu". (Ale hlavně vědí, jak na tom co nejlépe vydělat. Peníze nebo cestu k moci.)

Takže proto vždy píši o ovčanech. Stádo ovcí, které čeká, kam ho bača zavede. A když tam není žádná tráva, tak ovce nespokojeně bučí. Některé i dupou kopýtky. A zvolí si jiného baču. Nebo stejného, ale  v jiném kožichu. Jak to rtak vypadá, jednou si zvolí za baču třeba i vlka. V rouše beránčím? Ba ne, ve svém vlčím kožichu, aby už "konečně něco udělal". A on pak možná něco udělá. 

    A další lumpárna. Už je prý na stole přes čtyřicet žalob "solárních baronů" na vládu, politiky i presidenta. Solárníci, pevně přisáti na státní struk se svému odtržení brání, jak umí. Úřednici Alenu Vitáskovou z ERÚ se prý už někdo pokoušel vytlačit autem ze silnice, někdo prý přeřezal téměř všechna lana u nákladního výtahu, pomocí něhož Vitáskovi parkují své auto. Teď je to kontražaloba. A v pozadí opět JUDr. Klára Samková. Jakmile někde něco poněkud páchne, ze stínu se obvykle vynoří tato právnička. Je těžké odhadnout, kde je pravda.
Ale nastalo možná to, na co upozorňovali liberálové ještě před schválením dotací: Z jednoho rozvaděče si solárníci vezmou 1 kWh za cca 5 Kč a přes druhý rozvaděč* ji vrátí do sítě za cca 13.- Kč. Čistý zisk 8 Kč/kWh. Zaplatíme to my. No - nekup to!

  Tady je jasně vidět, že veškeré dotace jsou na nic. Slouží jenom jako platforma pro podvody. Opravdu bylo zajímavé by bylo zjistit, kdo skutečně vlastní to obrovské množství solárních elektráren. Neboli - kam jde ten proud. Proud peněz, který vytváříme my všichni tím, že platíme za elektřinu mnohem víc, než je nutné. Jestlipak by se nedala najít souvislost mezi těmi, kdo hlasovali pro přijetí normy EU o podpoře solární energie (a dokonce šli nad tuto normu) a těmi, kdo elektrárny vlastní a využívají téhle dotační pitomosti pro svůj nemalý užitek. To kdyby se povedlo, hned bychom věděli, koho nevolit. Kdo vydělává na ostatních, aniž odevzdává společnosti jakýkoliv užitek. To znamená, že zase uvažuji pravicově.

    Nebo levicově? Nějak se mi to plete. Podvody jsou podvody a nejsou levicové nebo pravicové. A zdá se, že levicový nebo pravicový lump jsou úplně stejní.  Jsou o prostě ONI, kteří nás, hlupáky okrádají, ONI, kteří spolu drží basu, protože jiní ONI na ně něco vědí a kdyby se odvážili "promluvit", byli by záhy nějakým způsobem zlikvidováni. Fyzicky, politicky nebo morálně.




   Následující volby budou o tom a jen o tom, kdo bude sedět výše a bude mít tím pádem lepší pozici u koryta. A nové strany se pokoušejí o to aby se k tomu korýtku také dostaly. Aby se zařadily mezi ONI. O nic jiného nejde. To korýtko jim ovšem budeme plnit my všichni. Každý podle svých možností.  A co budeme dělat MY? Opravdu nám zbývá jenom bečet, že vlastně nic nemůžeme? A volit jiné bačovstvo? O tomhle nás přesvědčit je totiž hlavním úkolem novinářů.   
  I noviny někomu patří, není to nic "nadstranického". O rozhlasu a TV ani nemluvě. Budeme se zase několik týdnů dívat a poslouchat, jak se rozbíhají hnojomety a zasypávají protivníky svým střelivem - kterým taky nejde o nic jiného, než o lepší pozici u korýtka. O prospěch stáda ovčanů nejde myslím nikomu.


Každý se musí postarat sám o sebe. Nikdo to za něj neudělá. 


*/ Je třeba elektřinu ze sítě napřed usměrnit a pak znovu přes měnič "přidávat" do sítě. Ale to je práce pro krabici velikosti malé ledničky za pár (desítek) tisíc. Slunce a křemíková pole k tomu nejsou potřebné, je to jen dekorace. Klamné cíle.   




Dodatek:

Oni se nakonec vždycky domluví. Budou-li se prý majitelé dolů chovat jako gentlemani, vláda jim něco přihodí a řešení problému se tak o pár let odsune. Dělnické bouře dopadnou až na tu příští vládu. Nebo i přespříští. Zaplatíme to ovšem všichni. My, všichni.




203 komentářů:

  1. Vyplatíme. Podplatíme, zaplatíme, uplatíme... doplatíme.
    Je radost číst úplně totožné hodnocení, jak to člověk cítí sám. A krásně logicky, rozumně vypočteno. Ta střídavě levicová a pravicová stanoviska. Ano, není to černobílé. Bože, ani tohle.
    Měl se starat kapitalista i havyři. On i oni. Myslet na budoucnost. Stát to teď za ně nesmí dělat. Na účet nás všech! A basta.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, kam tu zprávu nalepit. O penězích tu Kocour mluví všude a pořád.
    Včera papež František při mši v chrámu sv. Marty prohlásil, že peníze jsou hovnem ďábla a že nelze sloužit Bohu a mamonu zároveň. (Překládám z la Repubblica: "I soldi sono lo sterco del diavolo". Anebo snad trusem ďábla? ale to v češtině tak jadrně nevyzní.)
    Zároveň o potratu řekl, že je produktem kultury jednorázového použití ('cultura dello scarto'. Vytvořila se paradoxní situace, kdy se na jedné straně osobě poskytují stále nová práva a na druhé je jinému bráno právo na život.
    http://www.repubblica.it/esteri/2013/09/20/news/papa_francesco_denaro-66949198/

    OdpovědětVymazat
  3. Ten "komunistický" Papa mě začíná zajímat! Ale vrátit církev tam, kde byla při svém vzniku? Těžko. Komunisté už se taky na "lidovém hněvu" jen přiživují a jde jim ve skutečnosti o koryta. A Informace - o peníze skutečně jde "až v první řadě". Přímo nebo nepřímo. Věřte tomu. [;>)

    OdpovědětVymazat
  4. Peníze hýbají světem. Teď zatřesou s Obamou. Ruská media už jásají, že americký kongres nedá Obamovi peníze na jeho reformu zdravotnictví.
    Přečtěte si:
    Конгресс США не дал Обаме денег на реформу здравоохранения

    Контролируемая республиканцами палата представителей конгресса США проголосовала за отмену закона о доступном здравоохранении - одной из ведущих социальных программ администрации Барака Обамы, известной также как Obamacare. За принятие документа проголосовали 230 конгрессменов, против — 189.
    Источник: http://jtimes.ru/news/usa/4490-kongress-ssha-ne-dal-obame-deneg-na-reformu-zdravookhraneniya

    Bez peněz do hospody nelez!

    OdpovědětVymazat
  5. No, tohle je dokonalý příklad těžké živnosti překladatelské. Sterco nemá zdaleka tu razanci, dopad,těžkou vulgaritu a pokleslý hovorový charakter jako použitý český převod. Pokud tuším, používá se běžně v psaných projevech, třeba o zvířatech, ne? Výkal, lejno, ovšem trus. Upomínám se na stř. a barokní české texty a vybavuji si příslušné sloveso (v souvislosti s těmi chudáky "čarodějnicemi"): ďábel se někam vykadil. Substantivum nikoliv.

    OdpovědětVymazat
  6. Tady máte zítřejší zprávu o papežovi Františkovi.
    Zítra navštíví Sardinii, město Cagliari, kde bude jezdit skromně ve staré Fiatce 5OO po městě, aby se setkal s věřícími. Za dvanáct hodin své návštěvy odslouží mši, pohovoří si s dělníky (bude ho jich čekat 8.000), s mládeží, zajde na univerzitu.
    Cagliari je prý už naražené lidmi, jak z ostrova, tak zvenčí a turisty.
    Místní policie si rve vlasy ze zoufalství na hlavě, protože neví, co všechno si papež usmyslí.
    Mezitím zastaví veškerý provoz ve středu města.
    Tady bude sloužit slavnostní mši.
    http://lanuovasardegna.gelocal.it/sassari

    OdpovědětVymazat
  7. On pan Obava Informaceuž stejně nemůže být zvolen potřetí, takže z osobního hlediska je mu to jedno. Jenom bude z postu presidenta odcházet a na zadku bude mít "otisk republikánské boty".
    A je tu další zpráva, jak se vměšuje Evropa do sporu Izraele a Palestiny. Je "zajímavé," že naše média takové věci neuvádějí, jen když Izrael buduje osadu na "Palestínkém územi" toho bývají plné noviny. Řekl bych - oběma stejně - když už to nechceme "pískat".

    OdpovědětVymazat
  8. Sakra to sou věci. Dík! A odjinud nic, nic, nic.
    O těchhle stránkách jsem netušil. Kdo, co je vydává? Velice zaujaly, a zaujmou, až je celé projdu, až dojdu z kavárny. A v příloze LN hlavní článek: Přehodnocení Mnichova! Nemůžu se dočkat.
    A na Psu úžasná věc, no jak jinak, od pí Zbavitelové! Čtěte!

    OdpovědětVymazat
  9. Jakube,
    k Vašemu povzdychu nad těžkým řemeslem překladatele. S tím absolutně souhlasím, sama překládat moc neumím, vždycky zaškobrtnu při volbě nějakého synonyma.
    K otázce jak nejlépe přeložit italské sterco bych měla několik poznámek. A totiž český a italský rejstřík v použití slov escremento, sterco, merda a výkal, lejno, hovno se tak docela nepřekrývají.
    Sterco může znamenat jak výkal zvířecí tak lidský a je dnes spíš spisovného rázu. Merda znamená také výkal lidský a zvířecí, ale je na rozdíl třeba od francouzštiny méně používaná ve vulgární konotaci slova, v italštině se spíš užívá "cazzo" (pyj, mužský úd). Tak na př. české hovno tomu rozumí je v italské hovorové řeči "non ne capisce un cazzo".
    V italské literatuře na př. Dante Alighieri v Pekle užívá obě formy bez semantického rozlišení - vidi un col capo sì di merda lordo (viděl jsem jednoho s hlavou zamazanou hovnem) anebo tuffata nuda nello sterco giù nel fosso (ponořená nahá do příkopu plného lejna). Tedy středověká literatura necítí rozdíl mezi dvěma výrazy.
    V české litertuře používali slovo hovno jak Jan Hus tak Jan Ámos Komenský. Jenže tenkrát nebylo to slovo vnímáno jako vulgarita. Buď to byl lidové vyjádření záporu anebo fysiologický termín. K vulgarizaci slova dochází později, ale přesto v mnoha lidových výrazech má spíš neutrální denotaci. Na př. být zmrzlý jako hovno, což spíš ukazuje na tepelný stav než na věc samou.
    A nakonec byl tu ocitovala část Vrchlického Balady o hovně.
    A přec každý kdo tu žije, měl by hovnu poctu vzdát,
    co jsou platný miliony, když nemůže člověk srát?
    Ale jedna věc mne těší, v hovnu čerpám nauku,
    v hovně jsme si všichni rovni, bez reptání, bez hluku.
    Tento text byl zkopírován ze serveru: http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/jaroslav-vrchlicky/balada-o-hovne.html#ixzz2fXtE16n3

    Papež použil výrazu sterco del diavolo tedy výraz více méně spisovný, ne vulgárnější merda, ale při překladu do češtiny bych byla na rozpacích, mám-li užít hovno nebo lejno. Právě s ohledem na literární tradici.
    A pak, je ďábel člověk - osoba anebo zvíře? Anebo duch zla? Když ale, s prominutím, sere, tak moc duchovní podstaty nemá, spíš tělesnou.

    Abyste se nepohoršovali, to je jen několik stylistických poznámek k překladu papežova projevu.

    OdpovědětVymazat
  10. Teda!! To pan domácí nemohl čekat, že se mu tu octne takový extenzívní filologicko-sémantický výklad! No tohle.
    Jenom ten Jarda V. - mám dojem, že kdosi vyjádřil kdysi přesvědčení, že je to podvrh. V sebraných spisech JV, jež mám (s koženou vazbou a zlatým písmem na ní od p. Otty) od své babičky, jíž to kupovali co Minervistce, to tedy není... terciánku by z toho za tamté monarchie trefil šlak a její paní matinku rovněž. Ale můj děda, jak jsem ho znal O PŮL STOLETÍ POZDĚJC, BY ASI MĚL POCHOPENÍ!

    OdpovědětVymazat
  11. Jakubovi S. a StK:

    Moc se toho o držiteli domény nepíše:

    Utilita Whois byla spuštěna…

    % By submitting a query to RIPN's Whois Service
    % you agree to abide by the following terms of use:
    % http://www.ripn.net/about/servpol.html#3.2 (in Russian)
    % http://www.ripn.net/about/en/servpol.html#3.2 (in English).

    domain: JTIMES.RU
    nserver: ns1.fastvps.ru.
    nserver: ns2.fastvps.ru.
    nserver: ns3.fastvps.ru.
    nserver: ns4.fastvps.ru.
    state: REGISTERED, DELEGATED, VERIFIED
    person: Private Person
    registrar: R01-REG-RIPN
    admin-contact: https://partner.r01.ru/contact_admin.khtml
    created: 2010.02.10
    paid-till: 2014.02.10
    free-date: 2014.03.13
    source: TCI

    Last updated on 2013.09.22 02:41:36 MSK

    OdpovědětVymazat
  12. Taky jsem se díval, Draku.
    I když: o té privátnosti by se dalo pochybovat. Co je (asi) fakt, je datum založení účtu. A to je dřív, než vznikla Útulna. Takže i kdyby to byla "neprivátní osoba", neslouží ke sledování tohoto blogu. Ale IP se běžnými prostředky nedozvíme. [;>)

    OdpovědětVymazat
  13. A návrh nefilologa/sofa: Odtažitý, ale známý výraz "exkrementy Ďáblovy"? Výměšky - ale to slovo nemá tu sílu.

    OdpovědětVymazat
  14. A mimo jiné, dámo a pánové: Bavíme se tu o hovně...

    OdpovědětVymazat
  15. Evidence návštěv Útulny:

    od počátku blogu:

    Česká republika 30419
    Itálie 12050
    Německo 1933
    Spojené státy 981
    Rusko 521
    Ukrajina 361
    Slovensko 7
    Nizozemsko 60
    Srbsko 54
    Maďarsko 40

    za poslední měsíc:

    Česká republika 2878
    Itálie 1482
    Německo 134
    Spojené státy 116
    Ukrajina 51
    Srbsko 47
    Slovensko 11
    Francie 9
    Rusko 8
    Čína 4

    za poslední týden:

    Česká republika 652
    Itálie 272
    Ukrajina 23
    Spojené státy 22
    Německo 15
    Srbsko 10
    Čína 2
    Rusko 2
    Kanada 1
    Francie 1

    Nevyvozoval bych z toho víc, než to, že Češi jsou rozlezlí po celém světě a kupodivu málo na Slovensku, kde bych byl býval očekával větší zájem.
    Navíc se jedná o ruský židovský blog. Takže kdyby, je to spíše zájem o jiné útulníky, než o Info nebo StK. [;>)))

    OdpovědětVymazat
  16. Mohou-li si lidé pořád ještě dovolit v klidu a dosyta tlachat o hovně, což my zde evidentně můžeme, a také ta s potěšením činíme, znamená to mimo jiné, že civilisace pořád ještě uspokojivě funguje a plní své funkce. Važme si toho a užijme si to, tenhle stav tu nemusí být napořád.

    OdpovědětVymazat
  17. Vážený StK,
    diskutujeme tu o nejvhodnějším překladu do češtiny pasáže z kázání papeže Františka, kde odsuzuje tendenci lidí stavět peníze na nejvyšší stupeň hodnot, na úkor hodnot mnohem cennějších a trvanlivějších jako láska k bližnímu, poctivost, pracovitost, skromnost. Papež kritizuje tendenci dělat z peněz idola a klanět s mu.
    Papež František svým úsilím o mravní obrodu křesťanů a církve připomíná snahy prvních reformátorů, kteří kázali proti vymáhání poplatků za církevní obřady, proti kupčení odpustky za hříchy, proti obohacování církevních hodnostářů, proti jejich nevázanému životu. Snahy reformátorů skončily žalostně, ne-li tragicky, když vzpomeneme na Mistra Jana Husa.
    Přesto ale určitá obdoba je tu patrná, i když papež je mnohem umírněnější a jeho kritika církevních hodnostářů je patrná jen v náznacích.

    Papež, když mluví o penězích, přirovnává je k "sterco del diavolo". Jak přeložit nejvhodněji tento termín? Říkala jsem už, že slovo "hovno" používal i Mistr Jan Hus ve svých kázánách a najdeme ho i v jeho psané Postile, a to na př. ve Čtení na květnou neděli.
    "Protož člověk varoval-li by sě smrti, boje sě, aby sě v nic neobrátil, tak že by potom nic nebyl, jakož mně jí bludně někteří pohané a kacieři: tak velmě měl by sě varovati hřiechu smrtedlného, aby jím v milosti nezničěl. Opět varoval-li by sě, aby v svini sě neobrátil, jenž židká jie hovna: ještě máš sě varovati viece, aby smrtedlně neshřěšil a nezničěl v boží milosti. Protož die David prorok, Žalm 32, 9: Neroďte býti jako kóň a mezek. Kóň mrcha řehtavá, bujná, k smilství hotová, a mezek mrcha neplodná, neb nikdy nerodí ani mezek ani mezkyně. Koní řehtaví k smilství jsú smilníci bujní, vykrmení, o nichž die pán bóh v Jeremiášově 5 k. 7-8: Nasytil sem je, a cizoložili sú, a v domu kurvy smilnili sú, koni milovní žen a vypuštění učiněni sú. 0, co jest těch koní sytých, a vypuštěných od diela hynstóv, obročných kněží, jenž z veliké sytosti a z prázdnosti cizoložie a smilnie, a řehcí k ženám cizími co jest také kniežat, pánov i rytieřóv, i tučných měštěnínóv, jenž pohřiechu cizoložie a smilnie, a jsú jako mezkové neplodní v duchovenství, né ještě i tělestně jsú obecně velici smilníci a veliké smilnice bez plodu: daj pán bóh, aby byli odvázáni jako oslicě od jeslí tělestné rozkoši."
    http://jirisoler.wz.cz/postilla.html

    Mám tedy za to, že ani překlad italského "sterco" jako "hovno" by nebyl chápán jako vulgarismus, ale jako na navázání na domácí literární duchovní tradici. Třeba s vysvětlující poznámkou.

    A nakonec, StK, neblíží se Vaše výroky o penězích, včetně sugestivních ilustrací, postoji papeže Františka a, v moderní obdobě, i Pozicím Mistra Jana Husa?

    OdpovědětVymazat
  18. Ne, Informace, v žádném případě neblíží!
    Jsou to myšlenky sice zcela jinými slovy řečené, významem však naprosto identické.
    A na Husova slova dojde! Na slova Spartakova. Nakonec i Leninova.
    Až bude "víc zle" a sedláci t.j. dělníci, technici, inteligence - prostě MY povstane proti oligarchům. A pak se bude defenestrovat a popravovat. Fyzicky i společensky. (Gilotinu snad nikdo nebude obnovovat, podřezávání krků je přece specialitka muslimských bojovníků.) A všechno začíná to tím, že se umlčují a trestají "chlapečci, vykřikující, že císař je nahý."
    A že to nakonec dopadne špatně je jasné. Vždycky to dopadne špatně. (Ovšem - jak pro koho.)Na vznik vnitřních sporů už čekají hordy pohanů - dnes muslimů aby se zmocnili světovlády.
    Než se po takovém propadu "do minulosti" tzv. moderní, tvůrčí společnost opět vzpamatuje, uplynou možná desítky let nebo i staletí.
    Jenže na můstku se pořád tančí, tam ještě voda nedosahuje. A zřejmě každý, kdo je milostivě vpuštěn na můstek převezme tuto filosofii. A s ostatními křičí do podpalubí: "Neposlouchejte falešné proroky! Všechno je v pořádku, Titanic přece stále pluje!"

    OdpovědětVymazat
  19. Přečtěte si na Lidovkách o papežově cestě na Sardinii.
    Idol zvaný peníze. Papež na Sardinii kritizoval globální ekonomiku.
    Jsou tam o něm i jiné články, o jeho propagační činnosti.
    Mimochodem, včera byl papež zvolen nejúspěšnější osobností na italském webu a to pro své stránky na twitteru.
    Il suo profilo italiano ha oltre un milione di follower, ai quali si sommano i tre milioni in inglese, i 3,7 milioni in spagnolo e centinaia di migliaia in quelli in francese, tedesco, polacco, portoghese e arabo. E ci sono anche 167mila persone che i tweet del Papa li leggono in latino.
    Má v Itálii milion čtenářů, tři miliony anglických, 3,7 milionů španělských , kromě sta tisíc francouzských, německých, polských, portugalských a arabských. 160.000 ho čte latinsky.

    OdpovědětVymazat
  20. Amen.
    A zatím jen stručná poznámka judaisty-amatéra:
    Amen se používá jak při židovských, tak při křesťanských bohoslužbách. Patří k výrazům, co k nám došly přímo, nezprostředkovaně z hebrejštiny, a je to tvar slovesa a m a n , jež podle kontextu znamená: podpírat, upevňovat, udržovat, potvrzovat (no a dokon. ekvivalenty, že); ale i důvěřovat - věřit, ve smyslu mít víru. Zde jen konstatuju, že odvozeninou je i e m e t = pravda, ano! - a emuna = důvěra (v koho), věrnost (komu). Ale tady jde o AMEN. Takže: těmito dvěma slabikami, prostými a pádnými jako úder sekery, je řečeno: toto má (mou) důvěru; toto potvrzuji; je to pevné - trvalé, je to p r a v d a - nechť tak Pán učiní.
    Pro staré Hebreje víra = důvěra. Začít jakoukoli práci s důvěrou, okamžitě, bez pochyb. A také to tři tisíce let dělají. Dobře jim tak, lze takové mít rád - ?
    Satis pro tempore, amici-amicae. Si licet? Lze zde býti tomuto základnímu výkladu?

    OdpovědětVymazat
  21. Dokonce v P o s t i l e !
    A víte, že mě to tam vůbec nepřipadá jako vybočující jinam - že mi to tam docela zapadá?
    Včera jsem si šel na oběd sednout opět do Chelsey Pubu, pod věrnou repliku velkého litogr. plakátu s přídí obrovité lodi, zespodu, z mola, od malinkých lidiček, a nápisem: TITANIC - největší dopravní obr všech dob! Chystá se první plavba se zastávkami v Southamptonu a Cherbourgu! Buďte na palubě i vy - společnost WHITE STAR LINE vám ručí za nezapomenutelný zážitek!
    Tož tak... to tedy bylo understatement -

    OdpovědětVymazat
  22. Tak jest. Netřeba nic dodávat, už bylo vše řečeno. Potvrzuji.
    Tak tohle pro mě znamená slovo Amen. Nebo konec modlitby - ale tam je vlastně taky v jednom ze svých primárních významů. (Podle mě) je ten význam je vlastně jen jeden. Ale mohu se pochopitelně mýlit, nejsem studovaný. Všechno to beru jen empiricky - a pocitem.

    OdpovědětVymazat
  23. Víte Jakube a StK,
    on Hus hovořil se zápalem k prostým lidem, aby je přesvědčil. A proto hovořil jejich jazykem, každodenním. Dával věcem jejich jména, ta, kterým lid rozuměl. Jak můžete vidět těch "vulgárních" výrazů je v tom úryvku víc.
    Nějaké ptydepe, nebo eufemizmy by na lidi nezaúčinkovaly.
    To jsou také prostředky šíření kultury mezi "masami".

    OdpovědětVymazat
  24. Pamatujete Informace na terminus technicus "lidový tribun"?
    Tak to byl nejen Jan Hus, ale třeba i Lenin, Dany Ortega, Fidel Castro...

    OdpovědětVymazat
  25. Stošedesáttisíc lidí že si čte Jeho projevy LATINSKY?! Ale. Kde by se brali.
    Dovolte, abych o tom velmi pochyboval. O znalosti latiny u dnešních kněží, i mé generace!, vím svoje. Natož u světských (nemyslím kolotočáře). A profi latinářů na uni jsou ve světovém měřítku řádově - tisíce. Pár. A studentů latiny (ibidem) - desítky tisíc, no, ať tratím.
    Ono jde o počet lidí, co si to otevřou, ze zvědavosti se tam podívají, a už je registrace, že?

    OdpovědětVymazat
  26. Možná je to chyba překladu - 160 000 lidí si ty projevy čte - z Latinské Ameriky. To není zas tak moc, nakolik odtamtud Papa pochází.
    [;>)
    Nebere mě ale vážně, už několik hodin porovnávám tři nahrávky téhož díla (Balet "Balady" Zuzany Lapčíkové - Jakub ji možná zná) a hledám části, které jsou nejlepší, tedy nejméně špatné.
    Příšerně oblbovací práce. Takže si mezitím něco přečtu, něco podotknu... Nakonec - jsem přece už jen externista a platí mi jenom za to, co skutečně udělám. [;>)

    OdpovědětVymazat
  27. Jakube,
    tady se latina vyučuje na střední škole, jak na liceo classico tak na liceo scientifico.
    První je zaměřeno na klasické jazyky, latinu tam dělají 5 hodin týdně v prvnch dvou třídách, 4 hodiny v dalších třech. Liceo scientifico je zas zaměčeno víc na matematiku, fysiku, chemii, ale i tam se vyučuje latina 4,5,4,4,3 hodiny týdně respektive v 1,2,3,4,5 třídě.
    A vyučuje se seriozně, takže tam žákům v hlavě přece jenom něco uvízne.

    OdpovědětVymazat
  28. StK,
    a s tribuny lidu se zas dostáváme k mase, nebo jak Vy říkáte, stádu ovcí.
    Nakolik jsou lidi dav nebo masa nebo stádo? Vidím v tom tak trochu elitářské pojetí společnosti.
    Dav, masa, stádo jsou shlukem bezejmených, bez identity, bez schopnosti myslet. Zůstane jim v hlavě jen to, co se jim tam vtluče, třeba palicí. A to jim tam vtlouká ideologicky osvícená myslící elita.
    O tom se už diskutuje od konce 19. stol. Přišel s tím Le Bon se svou Psychologií davu. (Jeden čas se o něm diskutovalo i na Psu) a pak pokračovali další jako Freud s Psychologií mas až po frankfurtskou školu.
    Máme tu dav zvlčilý, podnícený a nasměřovaný vůdci, ale hovořit o poslušném davu ovcí v době poklidné, se mi zdá přílišným zevšeobecňováním. Lidi jsou především jednotlivci, kteří mají na mysli hlavně vlastní zájem a podle toho jednají. Když mluvím s lidmi, co pracují, třeba fyzicky, nikdy nemám dojem, že by byli docela zblblí nebo zfanatizovaní. To spíš intelektualoidní opakovači stranických pravd. Ti jsou jako kafemlejnky, ale - je tu vždycky nějaké ale - hlavně zase z osobních sobeckých zájmů.

    OdpovědětVymazat
  29. Jistě, Zuzku L. znám, obdivuju (aji co chlap) přes dvacet let. A udělat k jejím baladám balet - no teda. To bude buď mrazivě nádherné nebo fiasko. Apropó: je ale, a přímo ve Zlíně (ovšem dojíždí do ÚEF v Brně), ještě lepší cimbalistka - Lucka Uhlíková.

    OdpovědětVymazat
  30. Ne Info, jeden člověk netvoří dav. Ale je to jeden ovčan. Atom davu či masy. Nechá sebou manipulovat - a ani to netuší. Papouškuje cizí myšlenky, aniž by se pokusil o nich přemýšlet. To je to, co mě... ...mrzí.
    Ve zkratce je to pořád ta pohádka o Císařových nových šatech. Já už nic lepšího nevymyslím. Taky melu pořád to samé: Pro začátek je třeba začít nazývat věci pravými jmény. To jest nezaměnitelnými jmény. A je jedno jestli to bude argot nebo mluva vzdělance. Ale ano bude znamenat ano a ne zase ne.

    Pořád o tom samém. Recyklovaná pravda. Tady se nic nic nového nedozvíte...

    Dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
  31. Však recyklace je obecně z nejdůležitějších potřeb dneška.
    Shromažďovat - třídit - uložit na odpad či recyklovat. A teď rozhodnout, co s čím.
    Rozhodnutí... decisio: původně odetnutí, setnutí, roztětí, stětí - odtud teprv přeneseně rozhodnutí a příp. vyrovnání (s kým).
    A teď pozor, další z mých perel: Horatius nazývá nerozhodné lidi decisis pennis - se scházejícím p-em.
    No? Zamyslete se nad tím...

    OdpovědětVymazat
  32. informaci:

    Pro nás tady je určitě škoda, že bolševik rukou Dr Nejedlého zprasil gymnásia tím, že se na nich přestala vyučovat řečtina s latinou. Žactvo si oddechlo, ale celková úroveň tím v konečném důsledku dost utrpěla a řekl bych, že ve víc oblastech, než by se na první pohled mohlo zdát.

    Jakubovi S.:

    Ona nerozhodnost patří k docela slušným metlám lidstva. Něco o tom vím, trpím nerozhodností jiných častěji, než bych rád. Horatius měl v tomto ohledu docela dobrý postřeh a pravdu zároveň. Vždyť to neustálé přešlapování na místě musí být pro ty nerozhodné na jedné straně peklem jak pro ně, tak pro jejich okolí a pro to okolí to může vypadat v mnoha ohledech podobně, jako neschopnost, neboli impotence. Zkrátka a dobře, Horatius trefil hřebík na hlavičku.

    OdpovědětVymazat
  33. Víte, StK, za takových posledních padesát - šedesát let se sociology a psychosociology roztrhl pytel. Začali pitvat společnost, třídit, definovat, teeorizovat, diskutovat mezi sebou, vzájemně se popírat anebo doplňovat, takže kdyby je člověk chtěl nějak seriozně sledovat, asi by docela zblbl anebo se zbláznil. Totiž i přespřílišná míra informací může vést k úplné dezinformovanosti.
    Podle Vás, jaký je rozdíl nebo co odlišuje společnost pluralitní od společnosti masové? Ve které je víc zmanipulovaných "ovčanů"?
    Anebo, jaký je rozdíl mezi kulturou před a postindustriální?
    Mezi kulturou lidovou a masovou? Vyvíjela se vždy lidová kultura svébytně, anebo byla ovlivňována a často i formována popudy a vlivy zvenčí? Je zásah informačních prostředků a nové technologie do kultury jevem výhradně nebo převážně doby postindustriální? Anebo existoval již v dobách předešlých, jak tvrdí na př. Umberto Eco a uvádí při tom Gutenberga a jeho vynález knihtisku.
    A pak ještě, nebyla sociální skupina nevolníků za feudalizmu také jednolitou masou anebo masou se stávají až dělníci ve městech (tedy původem z venkova) až v době první industrializace, kdy se najednou objeví jako dav bezejmených, anonymních před užaslýma očima prvních sociologů? Le Bon na konci 19. stol. byl negativně naladěn k tomuto novému jevu společnosti. Vidí v mase (hovoří o "davu") jakýsi úpadek osobnosti jenotlivce, psychologie davu je podle něj psychologií primitivů nebo dětí, kteří jsou snadno ovlivnitelní vůdci. Podle Le Bona pro dav není důležitá svoboda ale podřízenost vůdci.
    Čím se povstání nevolníků anebo otroků va starověku podstatně liší od dělnických bouří? Ti před tím také neměli vůdce, kteří je "zpracovali" ideologicky?

    Víte, všechny ty úvahy, teorizování, návody na použití těchto vynalézavých a moudře uvažujících pánů o katastrofickém stavu dnešního světa mi přivádějí na mysl Adama stvořitele bratří Čapků. Jen aby ti pánové nedostali do rukou nějaký ten kanon negace. Jako třeba Marx a Lenin.

    OdpovědětVymazat
  34. Pro Informaci:
    Neumím a nehodlám komplexně hodnotit společnost. To nechávám odborníkům nebo těm, kteří se za ně považují. To, co mě ruší na současné společnosti jenom na svém blogu popisuji, ale skutečné řešení problémů neznám (existuje-li vůbec takové), to nechávám humanitně vzdělaným intelektuálům (kteří se stejně většinou dokonale mýlí) nebo spisovatelům, kteří, i bez podrobných vědeckých dat často "futurum" trefí docela dobře.
    A hlavně - nebudu zabředávat do terminologií sociologů - zanedlouho by to byla "válka" o to, co která věc znamená dnes nebo znamenala kdysi. Ptydepe - had by se zakousl do svého ocasu.
    To je jako učená teologická debata o tom, kolik andělů se vejde na špičku jehly.
    Politika samotná je manipulace a jen z toho hlediska mě zajímá. Nechci posuzovat, která politika (směr nebo způsob) je lepší nebo horší. Opravdu mě zajímá jenom kdo, jak a kým manipuluje. V politice, v obchodě, v kultuře. Jedině v tomhle se trochu vyznám, protože jsem "praktik manipulace".
    A jsem velmi zklamaný z toho, že většinu lidí lze manipulovat tak neuvěřitelně primitivními prostředky, jaké jsou dnes používány. (Ano, i já...)
    Takže ráčej odpustit Info, do téhle debaty se zatáhnout opravdu nenechám.

    OdpovědětVymazat
  35. A pro Jakuba:
    Recyklace? Jistě!
    Když se to vztáhne na Zemi jako takovou, musí se všechno recyklovat. Výměna materiálů s okolním kosmickým prostorem je procentuálně naprosto zanedbatelná, energeticky je vyrovnaná. Nechladneme ani se nerozžhavujeme. Zatím. Takže jsme odsouzeni k recyklaci na materiální i biologické platformě. A a to je to, z čeho jsem smutný i na úrovni všeobecně intelektuální. Jistě, máme obrovský pokrok techniky, věda zná odpovědi na otázky, které si před několika sty lety nikdo ani neodvážil položit. Ale Franta z Horních Heršpic uvažuje stejně, jako jako jeho praděd. Neboli, nechá se "oblbnout" stejnými primitivními postupy. A nerozhoduje vůbec, že má mobil, satelit, internet a jezdí do práce svou Fábií.

    OdpovědětVymazat
  36. Nechci Vás zatahovat do žádné debaty. Taky nejsem sociolog a tuhle diskuzi jsem sledovala jen bokem.
    Chtěla jsem otázkami znázornit, kolik problémů zůstává otevřených a nedomyšlených.
    Jinak nic.

    OdpovědětVymazat
  37. Dyť to je dobře, lo appreziamo! A s každým z těch nadhozených či citovaných nápadů - názorů - mínění klidně lze souhlasit, resp. brát jej jako inspiraci k dalšímu přemyšlování. Ne? Jo!

    OdpovědětVymazat
  38. (ad papež František): Pak se divme, že stále víc lidí chce volit komunisty - sice totalita, ale s islámem si poradit dovede.

    OdpovědětVymazat
  39. Jo, Jakube,
    docházím pomalu k názoru, že náš Kocour je zakuklený neomarxista, obdivovaatel a hlasatel názorů Herberta Marcuse, který byl idolem a ideologem kontestujícího studentstva v osmašedesátém.
    Jenže Marcuse už jaksi zapadl a s ním cela frankfurtská škola, ale má nadále své věrné, jak s údivem konstatuji.

    OdpovědětVymazat
  40. Bolševiky i s tou jejich oblbovací totalitou opravdu nemusím, ale ve srovnání s Šabábem, nebo egyptským Muslimským bratrstvem či dalšími islamistickými vypatlanými mozky s jejich islámem a šaríjou, jsou i bolševici pořád ještě fešáci, gentlemani a dokonce i demokrati.

    OdpovědětVymazat
  41. To Info:
    Nálepky - to mám nejraději. Neomarxista... Nemáte tam nějakou zajímavější nálepku? [;>))

    OdpovědětVymazat
  42. A to nevím, Draku,jestli jste četl, jak jihadisti verbují mladé tuniské holky, aby šly dělat do Syrie prostitutky pro "bojovníky za víru". Včera nebo předevšírem o tom byl článek.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2427113/Tunisias-sex-jihadis-sent-Syria-sex-100-rebels-EACH-coming-home-pregnant-children.html
    Podle tuniských zdrojů pak 40 procent bojovníků za Alláha v Syrii pochází z Tuniska.
    Takové vymývání mozků je pro nás skutečně nepochopitelné.

    OdpovědětVymazat
  43. Jo, Draku... to je ta relativita!
    K tomu mě napadá z tamté zaniklé solidní monarchie samotný Karl Kraus: Steht die Sonne der Kultur zu niedrig - no radši česky: Stojí-li slunce kultury nízko, vrhají dlouhé stíny i trpaslíci.
    I, ale Marcuse či jiní bardové a "revolucionáři" - to by mě nikdy u stk, prosím, ani nenapadlo. A že se na to vše přesně pamatuju. A že jsme už předtím na kolejích četli Heideggera, HM, Sartra atd. Asi to nemyslíte vážně, že.
    To už tak holt je, že souběžnost, spřízněnost či totožnost některých názorů na některá témata atp. nás postaví najednou do role naprostého Mitläufera s tím druhým. To musíte znát. Jde-li o etnografii, muzikologii, mikrobiologii - no co. Ovšem u spol. věd, propojených s politikou, a ve 20. či 21. věku - to je na uspořádání honu na člověka (v lepším případě).

    OdpovědětVymazat
  44. Nemám, Kocoure, ale tenhle štítek na Vás přímo padne. Ovčani, zmanipulovaní médii, zblblí a dezorientovaní jako stádo ovcí, které se pohne jen tam, kam ho zažene pes anebo lidský vůdce. Úplný Marcuse a jeho Člověk o jedné dimensi.
    Anebo to mají být nějaké zaříkávací formule, ty Vaše výroky?

    OdpovědětVymazat
  45. Ne formulky Info, ale vlastní pozorování. Chvíli to trvá, než si takovou věc dokážete připustit. Ale když s manipulací se nejen denně setkáváte, ale i s ní pracujete, nějak vám vymizí ideály o "svobodně se rozhodujícím občanovi".

    Vlastně to funguje i ve focení. Vím poměrně přesně, jak má vypadat fotka, která na fotofórech získá fůru ocenění, bodů.* A nakolik musí být "jiná", aby si ji povšimli výtvarní kritici.** A ještě jiné parametry jsou nutné, aby byla prodejná - dala se zpeněžit.*** Nehodlám a ani neumím uspět ve všech kategoriích...

    */ módnost, povrchnost, aúefektnost - současný trend (mění se i s ročními dobami [;>)
    **/ stylovost, vřazení se do určitého klasického stylu. Nevymyslíš nic, co už nevymyslel někdo před tebou. "Druhý a třetí plán."
    ***/ sdělnost - popisnost nebo exotičnost - třeba v perfektním technickém zpracování. Detail včelího oka - např.

    A teď mě omluvte, vypínám, vzal jsem si práci domů. Zuzka Lapčíková - druhá premiéra Balad čeká na "učesání".

    OdpovědětVymazat
  46. informaci:


    StK bych neomarxistou rozhodně nenazval. Občas jeho názory sice souzní s levicí, ale je to obvykle v případech, kdy se levice jakýmsi zázrakem drží zdravého selského rozumu a stojí oběma nohama na zemi. O totéž se snaží i StK a nazývat ho proto neomarxistou je poněkud mimo mísu.

    Co se jihádistů a jejich bordelů týče, nelze než popřát Asadovi a jeho lidem dobrou mušku a dobrý lov. Čím víc té verbeže vymlátí oni tam, tím méně jich zbyde pro nějaké další šarvátky do budoucna. A kdyby se dařilo je ani ne tak zabíjet, jako spíš ošklivě popálit, oslepit a pořádně zmrzačit a trvale usadit na invalidní vozík, to aby byli odstrašujícím případem pro další, kterým by se také zachtělo jihádovat, tak tím líp. Takoví jsou jednak dobrou psychologickou zbraní, komu by se chtělo jihádovat, při pohledu na takové trosky, no a v neposlední řadě se tím protistraně vygenerují náklady na jejich léčení a přežívání. To je přeci z hlediska působení škod nepříteli mnohem lepší, než je jen zabít, ale i to obyčejné zabití je v podstatě dobrá zpráva. Ať se dílo daří.

    Jakubovi S.:

    Asi ještě nebylo řečeno vše, ale mnohé už nepochybně ano. Karl Kraus to vystihl nádherně. Snažím se teď osvěžit si němčinu, když jsem coural po Německu, koupil jsem si pár knih, které byly k mání jen v němčině a které bych si rád přečetl i přes to, že jsem tu němčinu hodně pozapomínal.

    StK:

    Já nálepky a škatulky také nerad, skoro nic na mě nesedí, snad jen starý mrzout. Jenže ono i s tím stářím je to u mně taky dost relativní, podle občanky už mám objektivně vzato ledacos za sebou, ale rozhodně se na to necítím :-)

    OdpovědětVymazat
  47. Nevím, jestli jste si všimli, že když se Kocour rozzlobí, hned vyrazí s oranžovou barvou.
    Má skutečně smysl pro scéničnost. Vybral si černé pozadí, na kterém svítí bílá písmena, což dělá docela jiný dojem než bílý list papíru, na který píšete na stroji. A pak ilustrace, fotografie, někdy skutečně pěkné a výmluvné. Vzkazy na dveřích, letmá upozornění. Člověk si tu připadá opravdu jako na scéně.
    Jenom pro jedno náš Kocour nemá smysl. A to pro žert. Jak se rozzlobil, když jsem ho nazvala Marcusovým pohrobkem. A hned na mne oranžovou barvou jako prskající Kocour.

    OdpovědětVymazat
  48. Naštěstí je osmašedesátý, a teď mám na mysli v západoevropském podání, už závratně daleko v minulosti. Na jaře jsem si potřeboval osvěžit nějaké definice a vytáhl jsem si po 45 letech Sartrův Marxismus a existencialismus (neuvěřitelně přejmenováno z Critique de la raison dialectique: Question de méthode!) - šok, zhnusení, fascinace (negativní), no jak mohli nejznámější lidi tehdy věnovat tolik úsilí, času, práce rozboru každé hovadinky, každé stránky tzv. marxismu - brát smrtelně vážně a do hloubi probírat tzv. dialektický materialismus (diamat, pamatujete?), každičkou z napsaných vět Karla Marxe, styčné body mezi exist. a marx. - no bylo to pro ně jedno z naprosto základních duševních a společ. hnutí/učení světových dějin! Facinován, jak z toho na mne zavanula pravěká zastaralost těchto šedesátých (DE, F, I), falešné stěžejní důležitosti tehdejších otázek - jako by uplynuly věky. Archaičtější než 18. či 19. věk.
    Rozepsal jsem se - ale mne to ohromilo! A budu moc rád, sdělíte-li mi svůj názor či vlastní vidění těch let a jejich osobností...

    OdpovědětVymazat
  49. Nevím, jestli jste si všimli,
    ale Informace má opravdu bujnou fantazii. Jednak někde vidí oranžovou a jednak si snad dokonce myslí, že mě může nějak rozzlobit.

    Až mě někdo opravdu naštve, tak mu to:

    1. napíšu
    2. přestanu s ním "štěkat" (komunikovat)
    3. začnu ho mazat

    Já mám totiž z Ústavu takový výcvik, že mě nerozhodil ani Vlastenec a až na jeden jeddiný moment ani nadutá Harpyje. Já tady mám u každého komentáře ikonku popelnice. Když na ni kliknu, komentář tiše zmizí. Takže mě rozčíliti nelze. Aspoň ne tady.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  50. Pozor - právě jsem přišel na novou maximu: I, když někdo vidí oranžově, může vzápětí začít vidět rudě!
    A rudá: k tomu můj nedostižný St. J. Lec (Stk napewno zna) - Dnešní inovace PANEM ET CIRCENSES je Stále bělejší chleba, stále krvavější hry!

    OdpovědětVymazat
  51. V popelnici je fajn, lesklé pozinkované stěny, tři dírky na odvětrání přetlaku kvasných plynů, nejen,ó,ta společnost, dekl na festovní pant, prostě poctivá mravenčí práce vedoucí síly společnosti pod ochranou úderné pěsti dolních deseti mega.
    čp vší práci!

    OdpovědětVymazat
  52. Jo! Krásný baner nebo jak se tomu říká a jak se to píše, stodolarovek!!

    Moc pěkný pohled.
    čp v depe!

    OdpovědětVymazat
  53. Jakube,
    se mnou si o moderních vykladačích ML moc nepodiskutujete. Já na ta léta vzpomínám stále se strachem a odporem. Nedokázala jsem pochopit, odkud pochází ta epidemie šílenství, co tenkrát zachvátila část intelektuálů a studentstva. A myslím, že jsem nebyla jediná, kdo se na ten rnový rozkvět učení a hlavně na ty nepokoje, manifestace, stávky, okupace tak díval.
    Tenkrát, pamatuju, se ti rozumní ptali, kdo je ten Grande Vecchio, co je za tím vším, co to organizuje.
    Tenkrát se o marxismu diskutovalo v uzavřených kroužcích, kde si přečítali a rozebírali každou Marxovu větu, aktualizovali ho, hledali v něm návod na "revoluci".
    Já jsem zůstala mimo, do diskuze jsem se nepouštěla, taky proto, že člověk musel myslet a mluvit jako oni, jinak se na něj dívali s pohrdáním nebo s nenávistí jako na nepřátelský živel.
    A taky jsem ty jejich debaty nečetla, ani Sartra nebo frankfurtskou školu, ani it. teoretiky, právě proto, že jsem nechápala, odkud se bere ta epidemie šílenství. Jak mohl někdo diskutovat o aktuálnosti marxismu, když měl za dveřmi příklad, k čemu aplikace toho učení vede, v Rusku a pak v Číně. O maoismu, o mávání rudou knížkou v Itálii toho vím ještě méně.
    Jen jednou mne manžel zatáhl - že prý musím být taky informovaná, co se děje - na nějakou přednášku, kde elegantní dáma, samozřejmě levicového zaměření, hovořila o novém aktuálním významu marxismu a pak byla nakonec hrubě napadena v diskuzi tam přítomnými maoisty ve větrovkách (tenkrát to byla uniforma levičáků) a tak tam na sebe řvali, o čem, přiznám se, to jsem nepochopila. Obě strany mlely stejné bludy a hovadiny. Od té doby jsem už na něčem podobném nebyla.
    Takže Vám dám odkaz na článek v encyklopedii, kde se hovoří o levicovém hnutí v Itálii v 60-70 letech.
    http://www.treccani.it/scuola/lezioni/in_aula/scienze_umane_e_sociali/pensiero_marx/sensi.html

    OdpovědětVymazat
  54. Vaše popelnice jsem, StK, viděla, když mě něco přehodilo omylem, asi dvakrát, do Vaší kuchyně. Mohla jsem tam také mazat nebo doplňovat, ale nepodlehla jsem pokušení to zkusit.
    Jinak pozor na oranžovou, může snadno přejít v rudou.

    OdpovědětVymazat
  55. EK (asi Elektronický Kritik) je tu na ukázku. Protože se tady debata, zdá se, dostává do DADA roviny. Jeho roviny.
    Vyhrůžky už raději nezkoušet.

    OdpovědětVymazat
  56. Ale jo - dada beru, prosím, je to velmi osvěživé!
    I - přesně si to vybavuju. Fascinaci Maem, Che Guevarou, Sartrem, Marcusem, Heideggerem (nácek), Trockým... Šabata, tedy klan Šabatů, později Uhl(ík)... Kdo je pro vás il Grande Vecchio, Velký stařec?

    OdpovědětVymazat
  57. Ono, Jakube - sůl a pepř je také potřeba. Ale ne po lžicích. [;>)

    OdpovědětVymazat
  58. Jakube,
    jeden novinář Gianni Barbacetto o tom Velkém Starci napsal knihu: Il Grande Vecchio.
    Definuje starce takhle: sistema di poteri occulti che guidavano le fila degli avvenimenti. (systém skrytých sil, které měly v ruce nitě a řídily tak události)
    Novinář je levičák a tak mluví o spiknutí mafie s ultrapravicí, které atentáty vyvolávaly obavy v lidech, v politickém establishmentu a tak ho postrkovaly k represivním zákrokům.
    To je tak zvaná strategia della tensione /strategie napětí), která má být vysvětlením událostí těch dob. Alespoň podle levice.
    Jenže on milánek zapomíná, že ty nepokoje vyvolávala právě revoluční "mládež" a někteří odboráři, co organizovali stávky a okupaci továren. Policisty také nezabíjely utrapravičácké živly, ale demonstranti.
    Il Grande Vecchio je ten anebo ti, co to levicové šílení řídili.

    OdpovědětVymazat
  59. A ještě, Jakube.
    Ty manifestující a stávkující "davy" nečetly nějaké filosofy a ani Marxe. Ty si tam chodily vybít svou zlobu, nebo asi své individuální mindráky.
    Filosofy četli jen zase levicoví filosofové a intelektuálové.

    OdpovědětVymazat
  60. Naprosto pravda, jasná.
    A ovšem: zaměňování příčin a následků. Jako pořád, od antiky, souběžně aji následně. Někdy a od někoho podvědomé (přání otcem myšlenky - to bych italsky neřek), jindy velmi vědomé (myšlenka matkou krveprolití - /c/JS).

    OdpovědětVymazat
  61. Jakube,
    předesílám, že jsem tu knížku nečetla, bude to asi nějaký hit, protože už vyšla dvakrát a půšou o ní recenze. Tak z těch jsem se dozvěděla, že si autor stěžuje, že není snadné najít dokumenty a doklady. To se nedivím.
    Ona ta stará intelektuální garda těžko nese, že se pak věci zvrhly docela jiným směrem, než jak doufali a věřili.
    A nakonec podívejte se, co jim zbylo. Rozbitá PCI, roztříštěné levicové skupinky, co postují na internetu, revoluční nálada nikde.
    Co může říkat takový člověk, co jako student v šedesátých letech "odešel do revoluce" a teď ho ve věku 70 let propustili z vězení, kde seděl za organizování vraždy policejního komisaře? A jeho snacha teď oblbuje v televizi diváky svým uhozeným programem, zcela buržoustského rázu?
    Hádá se s novými levičáky a nadává jim blbců.
    Tak to chodí.
    Ale kdo byl il Grande Vecchio to nevíme a asi se to nedozvíme.

    OdpovědětVymazat
  62. Na ČT24 od včil až do devíti osobně v přímém rozhovoru legenda rozhlasového a TV zpravodajství ze zahraničí,konečně vidím, jaká je to sympaťanda - pí Vědunka Lunardi! A třeba řekne, jak došla svého jména, chudák. Já vím o Vědomilu Vildomci a poznal jsem v šedesátých ředitele jedné galerie v jednom krásném městě až na západě - Bojmíra H. A máte jedničku s hvězdičkou, když vás napadne, jak jeho rodiče k tomuto unikátu přišli. Říkal mi to v 68.
    Pí L. je, abyste věděli, zpravodajka v Itálii. Osobně pak znám její dlouholetou kolegyni v Rakousích, Marii Woodhansovou.

    OdpovědětVymazat
  63. informaci a Jakubovi S.:

    Ta situace kolem těch levičáků mi na jedné straně silně připomíná, nebo spíš připadá podobně, jako kdyby dospělý člověk veřejně prohlásil, že věří na pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících. I tací jsou mezi námi, někteří chodí za astrology, jiní si zase nechají vykládat z karet, číst z ruky, nebo se nechávají oblbovat sakrami, čakrami a dalšími více, nebo méně zjevnými iracionálními kravinami. Ve srovnání s tímhle možná někomu připadnou Marx, Lenin či Mao, jako docela reální autoři. Mně tedy ne, ale takových je čím dál míň a obávám se, že zrovna teď věří na pohádky většina. Ono je to strašně svůdné poslouchat řeči o tom, že pracovat netřeba, že stačí jen "spravedlivěji" přerozdělit. A přesto, že ve střední a východní Evropě se z praxe a na vlastní kůže dobře ví, jak pohádky v praxi nefungují, tak ani ne po 20 letech se k neúspěšným pokusům o jejich realisaci asi zkusíme vrátit. Za vydatné podpory rudozelené EU, jak jinak že...

    OdpovědětVymazat
  64. Draku,
    podle dnešních novin jdou evropské státy doprava. Podívejte Německo a tradičně sociálně demokratické skandinávské státy.
    Doufejme, že to vydrží a ta tendence se rozšíří.

    OdpovědětVymazat
  65. Bohužel se obávám, že Česko v kvapem se blížících volbách tento trend (viz příspěvěk výše) následovat nebude. Když ten Mlhoš je spoustě (tj. nad 50 %) lidí pořád tak sympatický!

    OdpovědětVymazat
  66. informaci:

    Vám připadne EU s jejími dotacemi a regulacemi kdečeho jako cosi, co směřuje doprava? Moc to na to nevypadá. Aspoň mně se to tak zrovna moc nejeví.

    A bez ohledu na okolí, my se tady pro změnu, jak to tak vypadá, zase chystáme:

    * zvyšovat daně bohatým, že to prd do kasy přinese, je fuk, jde přeci o ten báječný pocit :-)
    * pravděpodobně mít ve vládě po 20 letech autentické bolševiky, na krajích a v obcích už jsou, občas je to docela zážiteček;
    * zasahovat do chodu soukromých subjektů, viz Zeman versus OKD...

    Zkrátka a dobře zase se chystáme být zemí, kde zítra znamená včera a zdá se, že nás to asi nemine.

    Pravda, naštvaných Němců je poměrně hodně a přibývají, ale ještě jich není dost a číhají na ně populisté a nabízeči jednoduchých řešení, byť tedy budou muset počkat na další volby. Vznik velké koalice tomu vývoji k lepšímu moc nepomáhá.

    OdpovědětVymazat
  67. Magari - kéž by!!
    A v mém městě, přímo uprostřed, proti zámeckému parku, dvěstě metrů od náměstí, právě otevřeli v bývalé krásné poschoďové restauraci z třicátých let veliké procovské (fasáda!) regionální středisko vymydlenců živého proroka Šrí Činmoje - no Sri Chinmoy, chcete-li. A on tu bude i osobně. A rozcházejí se odtud mladí muži v efektně nařasených pseudotibetských či indických řízách (či čem?) a nazouvákách či špinavých botaskách na holých nohou pod nima. A mně jako člověku, co od mládí hluboce obdivuje a seznává opravdový Tibet, lámaismus, Indii, buddhismus nezbývá než bezmocně přihlížet.
    Ovšem, pokud... pokud by měla nastat alternativa toto x muslimi - bezděčná volba (snad nenastane) je jasná -
    Zoufalé. Cokoli pod nebem... ne, Kazateli, já vím, ano.

    OdpovědětVymazat
  68. ...podle dnešních novin jdou evropské státy doprava ...
    Považovat EU za něco, co směřuje doprava, tedy směrem k dodržování zákonnosti systémem padni komu padni a očekáváním, že se každý má především postarat sám o sebe bez jakýchsi nedobrovolných dotací a paternalistického dohledu Brusele? To je naprostý zmatek v něčí hlavě! EU je pokus o SSER - Svaz Socialistických Evropských Republik.
    Tahle diskuze je naprosto nesmyslná. Islámské bratrstvo se postará, aby SSER vbe vhodnou dobu krachla. Ale zase na druhé straně by jednotné politické a policejní vedení EU mohlo dokázat islámské šílence zastavit. Zakázat! Tak jako žárovky a rtuťové teploměry. Podržtašek, které se těší, až jim někdo z Brusele hodí "dotační kost" tu máme fůru.
    Ale to zatím EU nechce - bojí se jich, bojí se jeden druhého, hlídá si pečlivě svůj "mediální obraz" jeden před druhým - a oni to vědí. Mají z našich multikulturálních a jiných rovnostářských a genderových žvástů obrovskou srandu. Bavíme se tu o přenádherných císařských šatech. Odborně a vzdělaně. Jsme jemní, spravedliví a vydržime pohled do "zrcadla doby".
    Až tohle naše EU inteligence jednou pochopí, už bude pozdě. Buď komunisté nebo islamisté. Takže tu klidně můžeme pobíhat v kruhu a debatovat o tom "jak by to mělo být". Ale ono to bude zcela jinak, holoubci.
    Jediná naděje pro mě je, že se toho (snad) nedožiju. Ale moji potomci asi ano a tak doufám, že včas zmizí někam daleko, třeba do Austrálie.

    S pozdravem váš "neomarxistický" Kocour. [;>)

    OdpovědětVymazat
  69. Jakubovi S.:

    Lidí, kteří buď nechtějí, nebo ještě hůř, nemohou používat vlastní mozek s vlastním rozumem, je čím dál tím víc. No a tak si chybějící obsah vlastního mozku nahrazují nějakým obsahem přijatým z okolí.


    StK:

    Někdy se nemohu zbavit neodbytného pocitu, že RVHP byl oproti EU docela pravicový a relativně velice pragmatický, normální vcelku rozumný a užitečný spolek.

    OdpovědětVymazat
  70. Tam kde je "západ" přesně tam byla kotlinka roku 1989 . Jak píše DRAK ..obsah vlastního mozku nahrazují nějakým obsahem přijatým z .... "informace" z googlu se šíří jako jed, stačí je "napastovat" a už to jede, jako univerzální pravda. Jiný, nedej všemohoucí, opačný názor je označen okamžitě jako reakce blba nebo nevzdělance hodná kremace.
    Učte se, zdravit ČEST PRÁCI.

    OdpovědětVymazat
  71. Toto mi přišlo mailem, dost výstižné na dnešní dobu (O tempora, o mores!):
    Dnes se změnilo:
    • pýcha ve zdravé sebevědomí,
    • lakomství v zákon ekonomiky,
    • nestřídmost ve vyšší životní úroveň,
    • závist v boj o spravedlnost,
    • hněv ve zdravou reakci na hloupost druhých,
    • hulvátství ve svobodu projevu,
    • okrádání ve svobodný trh,
    • zanedbaná výchova dětí ve tvorbu vlastního názoru,
    • mateřství bez manželství v moderní formu existence,
    • likvidace pozitivních hodnot ve zbavení se předsudků,
    • neúcta k tradici ve vítězství zdravého rozumu,
    lenost v sociální dávku.

    OdpovědětVymazat
  72. Ono se řekne "myslet na budoucnost" - ale je to pravicová nebo levicová idea? Pokud si pamatuju, tak za reálsocialismu sdělovací prostředky nabádaly "Občane, spoř!", zatímco dnes navádějí "Občane, zadlužuj se."

    OdpovědětVymazat
  73. To, že je je spoustě (tj. nad 50%) lidí sympatický, je výsledek nějakého průzkumu? To je tedy naprosto nerealistické, ve skutečnosti to bylo méně než 24,2%.

    OdpovědětVymazat
  74. No a "o tom" je vlastně celý můj blog, Pedro a Zdeňku Ž.
    Nazývat věci správnými jmény. ...to je, oč tu běží... (W. Shakespeare: Hamlet)

    OdpovědětVymazat
  75. To srovnání s rokem 1989 nechápu. To bylo jedno z nejkrásnějších období, kdy jsme měli Naději. A jakou naději má dnes "západ"?

    OdpovědětVymazat
  76. v reálsocialismu sdělovací prostředky nabádaly "Občane, spoř!", zatímco dnes navádějí "Občane, zadlužuj se."

    SPOŘ = příjdeš max o úspory
    ZADLUŽ SE = PŘÍJDEŠ O VŠE I SVOBODU
    Bez svobody se ani neu....eš!
    čp!

    OdpovědětVymazat
  77. Dá se nedostatek rozumu nahradit občasným fackováním? Nebo fackovaný ještě více zblbne?

    OdpovědětVymazat
  78. Ovšem to zadlužování je škodlivé pouze tehdy, je-li spojeno se záměrem dluh splácet; v opačném případě jsou dluhy naopak velmi výhodné. (Sečtělý jedinec si zajisté vzpomene, jak pan Maresku (alias Peters alias Wild) nakonec přijal rodinnou moudrost o prospěšnosti dluhů, které zachránily život onomu mistru pokrývači.)

    OdpovědětVymazat
  79. Chtěl bych upozornit P.T. návštěvníky útulny na možnost zúčastnit se workshopu Filozofického ústavu AV ČR Karel Marx budoucím - Marxův význam pro současnost, pořádaného Oddělením pro studium moderní české filosofie a Oddělením současné kontinentální filosofie. Program je skutečně hodnotný: I - Mladý Marx - Joseph Feinberg - Ještě mladší Marx. Ivan Landa - Marxův humanismus. II - Moderní společnost a problematika práce. Ondřej Lánský - Marxův pojem "živé práce" v perspektivě filosofie osvobození Enrique Dussela. Michael Hauser - Marx a společnost vědění. III - Historický materialismus a problém metody. Petr Kužel - Marxova metoda. Martin Brabec - Technologická verze historického materialismu - Marx a Cohen. Jiří Růžička - Marxova koncepce dějin. Tato v současné době nepochybně potřebná akce se koná v pondělí 30. září od 13:00 v zasedací místnosti FLÚ v Jilské 1 na Praze 1. Škoda, že to má tak "z ruky" Informace, mohla by se tam dozvědět spoustu inspirativních myšlenek. Nejblíž to tam má Drak, že by si udělal na to odpoledne čas a pak nám ostatním poreferoval?

    OdpovědětVymazat
  80. Článek
    Program? Nemáme, ptejte se... na Neffiditelném psu docela trefně komentuje stupiditu volebních sloganů.
    V diskusi se tam někdo ptá "Koho volit?", což mne inspirovalo k následující reakci:

    "Teď už je na radu pro tyto volby pozdě. Jít jednou za pár let k volbám nestačí, je třeba se předem postarat, aby bylo z čeho vybírat. Základní problém je opravdu v tom, že strany nemají žádný program (kromě onoho společného programu přesměrovat co nejvíce státních prostředků do stranické pokladny); ovšem vědí voliči, jaký program by chtěli podpořit? Začněme tím, že si každý sestaví svůj vlastní volební program; pak může buď vstoupit do nějaké existující strany a tam se pokusit tento program prosadit za stranický, nebo se může pokusit najít další voliče, kteří mají podobné programové cíle, a založit stranu novou.
    V prvním případě je ovšem nutno počítat s tím, že se ho jednou budou vnoučata ptát, jak mohl být v té zločinecké straně; v druhém případě se obávám, že názory jednotlivých voličů jsou tak odlišné, že bude problém najít dva další lidi k založení přípravného výboru."

    Další mu doporučuje podpořit malé strany, aby se přehouply přes 5% klausuli, na což jsem reagoval takto:

    "Ovšem žádná z těchto podměrečných stran nemá ve svém volebním programu zrušení této 5% klausule, takže dobře jim tak, když se přes ni nedostanou, a není důvod je podporovat."

    OdpovědětVymazat
  81. Do pátku na chatě, bez PC, s mobílkem ovšem. Budu se snažit nespadnout se střechy, žebříku a stromů. Fiat voluntas Tua. Já vám to jako profík přeložím: je to turínské motto Tvou vůlí je fiatka. Esli jste něco vylili, nebyla to má voluntas, amici.35 Typtati

    OdpovědětVymazat
  82. Kocour tu zmínil, jak ve středověku scholastikové učeně disputovali o otázce, kolik andělů se vejde na špičku jehly - 10.000, či snad o jednoho více nebo méně? Ještě se vám jejich diskuse pořád zdá až tak absurdní? Vzhůru do Prahy na workshop!

    OdpovědětVymazat
  83. To téma Marxův humanismus mi připomnělo historku o humanismu V. I. Lenina.
    To si takhle pozvali na besedu pamětníka, který osobně Lenina znal, a požádali ho nějakou historku z Leninova života, která by na konkrétním příkladu ilustrovala Leninův humanismus.
    Pamětník se zamyslel a pak začal vyprávět:

    "Tak třeba tohle:
    Jednou se Lenin holil a malý chlapec, který ho viděl s pěnou na tváři a břitvou v ruce, se ho zeptal: 'Co to děláš, strýčku Lenine?'
    A Lenin odpověděl: 'Holím se, chlapče, holím.'

    No vidím, že jste to asi plně nepochopili, tak vám to zopakuji ještě jednou:
    Lenin se holil a malý chlapec se ho zeptal: 'Co to děláš, strýčku Lenine?'
    A Lenin odpověděl: 'Holím se, chlapče, holím.'

    No copak to pořád nechápete, soudruzi? Přece stačilo jen šmik šmik a bylo po parchantovi!"

    OdpovědětVymazat
  84. Pedro,
    neprovokujte. Marxe jsem nečetla, itaalští "revolucionáři" mě na jejich indoktrinaci nezvali, byla jsem pro ně renegát, a tak bych měla teď po tom všem chodit na nějaký worky - šopy, abych měla o čem diskutovat?
    Nemá smysl, abych se tu šířila o svých názorech na třídní boj, o tom, že střetnutí se antagonisrických tříd je hybným motorem historie. Na to už poukazovali jiní, mnohem kompetentnější sociologové.
    Ale Kocour by se tam vypravit měl.

    OdpovědětVymazat
  85. Není to (jen )Pedro, kdo provokuje, Informace...[;>))
    Komunisté některým postojům říkají "primitivní antikomunismus".
    Pokud jste horlivou vyznavačkou tohoto filosofického směru, neměla byste sem možná raději chodit. Tady jsou přece jen možné různé odchylky. Tady se pokoušíme dívat na události a jevy z více úhlů.

    Ostatně konečně: I libertariáni jsou poněkud k smíchu, stejně jako komunisté. Jenom zatím nemají na rukou krev. Tím se hlavně odlišují od komunistů.
    Ale fantastové a teoretici jsou oba dva zmíněné proudy. [;>))

    OdpovědětVymazat
  86. Diskuse středověkých scholastiků o tom, kolik andělů se vejde na špičku jehly je oblíbeným terčem rádoby vtipných poznámek převážně marxistů a jedinců silně poznamenaných minulým systémem vzdělávání o užitečnosti církve, zejména pak klášterů.

    Ale ovšem na druhé straně, nějak podobně byly položeny základy diferenciálního počtu ...

    OdpovědětVymazat
  87. Vidíte, Informace, a teď bych kapitánovu poznámku zase měl brát jako provokování já, jako že jsem osoba silně poznamenaná minulým systémem vzdělávání. Po pravdě řečeno, jelikož jsem školní docházku zahájil v roce 1950, jiný než minulý systém vzdělávání jsem nezažil.....

    OdpovědětVymazat
  88. Takže, já jsem primitivní antikomunista? A jako taková, abych sem raději nechodila?
    Přesný, jako vystřižený postoj osmaěedesátníků.
    Kdo by to byl řekl?

    OdpovědětVymazat
  89. Ale přátelé,
    zanechte kočkování. Nebylo mým záměrem nikoho provokovat, i já jsem byl vzděláván v minulém systému, převážně v době normalizační. Jen jsem chtěl naznačit, že nic není jednoduché a černobílé, ale nahlíženo z více stran může se jevit i atedzcela opačně.
    Jsem líný listovat zpět, ale nepletu-li se tak se Pedro bez dalšího jen zmínil o jakémsi Kocourově vyjádření k disputacím středověkých scholastiků, na které si nevzpomínám. Takže pokud by se někdo mohl cítit mnou provokován, byl by to pravděpodobně Kocour.

    OdpovědětVymazat
  90. Nemo,
    v diskusi o počtu andělů na špičku jehly šlo o to, zda se na ni vejde konečný nebo nekonečný počet andělů. Pokud konečný, anděl proniká do našeho světa nějakým reálným objemem. Pokud nekonečný, je průnik anděla do našeho světa jen ideální geometrický bod. Což má, pochopitelně "kacířské" konsekvence, že takovýto bod nemůže hmotný svět v reálu ovlivňovat.

    OdpovědětVymazat
  91. Jak se před časem Informace přiznala Kapitáne, má ráda spory a hádky, kde může uplatnit svůj (naučený) jižanský temperament.
    Já nikoliv. Takže to nechám "padnout pod stůl". Sporů jsem si v životě zažil dost a dost (a valná většina z nich byla naprosto zbytečná) a dodnes zažívám - i jako extrémista.
    Éééé, zpět: externista. [;>)

    OdpovědětVymazat
  92. Jednou už jsem to popisoval Kopretině, jakým způsobem vyhledávám ve starých diskusích na NP, pokud si pamatuji klíčové slovo: Okopíruji si celou diskusi do prozatímního souboru a pak zadám klíčové slovo - v tomto případě "anděl". A už se mi ukázalo: StK řekl(a)...
    Pro Informaci: ...... To je jako učená teologická debata o tom, kolik andělů se vejde na špičku jehly. Politika samotná je manipulace ...
    23. září 2013 8:44
    A pokud to slovo nenajdu v této diskusi, tak zkouším u dalších a dalších článků v minulosti, až "slepé kuře najde zrnko". Touto metodou jsem schopen během půlhodinky najít příslušnou pasáž, jenom si musím znát autora článku a klíčové slovo. Tady to bylo lehké, šlo o citát z diskuse pod tímto článkem.

    OdpovědětVymazat
  93. Nikdy jsem se k ničemu podobnému nepřiznávala ("má ráda spory a hádky, kde může uplatnit svůj (naučený) jižanský temperament"). Jen jsem řekla, že jsem zvyklá o věcech diskutovat. V čemž je jistý rozdíl, nemyslíte?
    Nevím, co může být urážlivého v tom, když řeknu, že Kocourovo často se opakující tvrzení, že jsme neustále manipulováni, podrobeni systematickému vymývání mozků, takže se z občanů stává stádo ovcí, "které čeká, kam ho bača zavede" replikuje tvrzení neomarxistů frankfurtské školy o mase občanů, jejichž vědomí a kultura jsou soustavně ovlivňována medii a reklamou. což vede k nivelizovan masové ne-kultuře.
    Jestliže Kocour s touto poznámkou nesouhlasí, měl by vysvětlit proč.
    A ne tvrdit, že se ráda hádám.

    OdpovědětVymazat
  94. K novému článku Pergilla o atomové bombě bych chtěla připomenout, že se Sověty spolupracoval i italský jaderný fysik Bruno Pontecorvo, který přešel negálně do SSSR po té, co ho kontaktovali sovětští tajní agenti.
    Bruno Pontecorvo (Russian: Бруно Максимович Понтекорво, Bruno Maksimovich Pontekorvo; August 22, 1913 – September 24, 1993) was an Italian nuclear physicist, an early assistant of Enrico Fermi and then the author of numerous studies in high energy physics, especially on neutrinos. According to Oleg Gordievsky (the highest-ranking KGB officer ever to defect)[1] and Pavel Sudoplatov (former deputy director of Foreign Intelligence for the Soviet Union),[2] Pontecorvo was also a Soviet agent.[3] He defected to the Soviet Union in 1950, where he continued his research on the decay of the muon and on neutrinos.
    Další na Wikipedii.

    OdpovědětVymazat
  95. EK emisní kontrola na informace, huš.26. září 2013 v 6:44:00 SELČ

    Tak pánové (dáma je pan),zapůjčíl jsem si od NEFFPSA : "jediný důvod, proč se odstěhovat na Měsíc: náboženský a ideologický fanatismus pozvolna činí život na Zemi obtížnější až k nesnesitelnosti. Fanatici islamismu z jedné strany a fanatici politické korektnosti ze strany druhé, příliš velký nápor na žaludek! Odstěhujme se na Měsíc a snažme se uchovat si to nejcennější, totiž zdravý rozum a svobodu."
    Já jen dodám, nenechme se utlouct každou !zavádějící! informací.Tak dlouho bude hladit, až vyhladí.
    ČP!

    OdpovědětVymazat
  96. Není třeba hledat zdroj zde je: informace řekl(?)...
    Takže, já jsem primitivní antikomunista? ...................................Kdo by to byl řekl?

    EK se pokorně,při své tupé nevzdělanosti, ptá: jaký je opačný výklad pro slova (ne myšlenku):primitivní antikomunista?
    Dotaz bez záště a hany.Jednoduše jasně neosobně.
    ČP

    OdpovědětVymazat
  97. Vážený Elektronický Komentátore:

    1. Vy víte, že já vím

    2. Pokud si vzpomenete, napsal jsem kdysi Informaci, že klidně může být "postarší homosexuál z Plzně" ale když se bude chovat jako penzionovaná profesorka ze střední Itálie, budu se k ní takto patřičně chovat. Čili reálná identita návštěvníků útulny mně netíží*, pokud se chovají mravně.

    3. Pokud se nechovají mravně, tak tu mám "Tlačítko" a nebudu se ho rozpakovat použít. Nebude tu z toho filiálka jiných debilních diskuzí, kde se diskutéři vzájemně napadají - a určuji, co debilní je a co není.

    Takže jsme si to vyjasnili, nebudu se příliš často opakovat.

    */ některé komentátory znám osobně. Všichni jsou tím, za co se vydávají. Jen jméno a adresa je jiná. [;>)

    OdpovědětVymazat
  98. StK:

    Díky za důrazné připomenutí "pravidel moštárny", myslím, že bylo na čase.

    informaci:

    Chudák Fermi se musí obracet v hrobě.

    OdpovědětVymazat
  99. Draku,
    neobracel se tak v hrobě Fermi,jako nukleární laboratoře a pak Pentagon za bezesných nocí v posteli. On byl skutečně významný badatel, podívejte se jen, kde všude pracoval.
    Tenkrát to byla rána pro všechny. Proč odešel do SSSR? V padesátém roce vstoupil do PCI. Byl to hlavní důvod, proč zdrhnul s celou rodinou?
    Když se ho na to zeptal přímo mnoho let po té, co se Pontecorvo vrátil do nakrátko Itálie, odpovšděl suše: “Perché ero stupido.” (Protože jsem byl blbý.) Veřejně prohlásil, že nikdy v SSSR nepracoval na jaderných zbraních.
    Posledních 15 trpěl Parkinsonem, ke konci už nemohl mluvit a ani se hýbat.
    Jaké blbosti donutí člověka dělat "ideologie".

    OdpovědětVymazat
  100. informaci:

    Všichni víme, že veřejným prohlášením se jen málokdy dá věřit. I kdyby to náhodou byla pravda, že na těch zbraních nepracoval, což nemusel, stačilo, aby byl k dispozici jako poradce.

    Jinak je vidět, že vzdělání a soudnost nejsou ani zdaleka jedno a totéž. Když se inteligence vzdělání vyskytne u někoho nesoudného, což je tenhle případ, mohou být následky dost nežádoucí.

    Jinak si myslím, že v USA si museli být vědomi toho, že se SSSR pokusí všemi možnými, myslitelnými i šílenými prostředky k jaderným zbraním dostat co nejdřív. A myslím, že si toho museli být a i byli vědomi čím dál tím zřetelněji. I když všechny a všechno za všech okolností uhlídat prostě nejde a tak to vlastně bylo jen otázkou času, kdy a jakým způsobem se ta technologie nakonec do SSSR dostane. Šlo jen o to, kolik z toho budou muset vymyslet sami a kolik toho okopírují zcela a kolik jen částečně. Dík lidem jak tenhle pán, to měli snadnější.

    OdpovědětVymazat
  101. Draku,
    jak jsem viděla na Wikipedii Soviet atomic bomb project, těch vědců ze západu, co předali Sovětům zprávy o atomovém vyzkumu, bylo víc než Rosenbergovi a Pontecorvo.
    Sami na tom v Rusku začali pracovat už ve třicátých letech. To jsem nevěděla.
    Asi tam s italským vědcem moc zdvořile nezacházeli, když po létech řekl, že byl tenkrát blbec, když tam odešel. Určitě jim musel vyklopit všechno, co věděl.

    OdpovědětVymazat
  102. StK:

    Ta plamenná výzva se poslouchá dobře. Popis současného stavu věcí, tedy kam to od listopadu 1989 dospělo dodnes, je víc než věrný a výstižný. Je vidět, že nejsem jediný, kdo si myslí, že se stát naprosto zvrhnul v další zrůdnost, která jen čím dál tím důsledněji oškubává lidi a čím dál tím důsledněji ochraňuje grázly před slušnými lidmi.

    Já se jen obávám, že změnit současný stav k lepšímu, určitě nepůjde tak jednoduše a v podstatě snadno a rychle, jak si to autor představuje. To očekávání je prostě dost naivní. Těch důvodů je povícero, ale z těch podstatných zmíním to, že i kdyby se podařilo všechny všeho schopné padouchy buď vyhnat, nebo zardousit, příroda by poměrně rychle a snadno doplnila ztráty. Pak si také myslím, že k lépe fungující společnosti je nutné dostat se společenským vývojem a ten se nedá urychlit. Nejdříve se budeme muset pořádně podusit ve vlastní šťávě a teprve potom, až budeme schopni si vážit něčeho lepšího, se toho lepšího možná dočkáme. Já za mého života ale už pravděpodobně ne.

    OdpovědětVymazat
  103. informaci:

    S těmi 30 tými lety nevím, nejsem si tím jist. O Marii Curie Sklodowské, Röntgenovi a dalších záležitostech se tam určitě vědělo a i kdyby si političtí mamlasové blbli jak chtěli, tak vědátoři, aspoň ti soudní, stejně věděli své. Takže možná se na něčem radioaktivním ve 30. letech v každém případě pracovat mohlo.

    To, že ten pán nebyl jediný, kdo Rusům s tím jaderným zbrojením pomohl, se stalo mimo jiné proto, že Rusové měli a mají mnohem lepší tajné služby, než by zasluhovali mít. Také vědátory mají lepší, než by zasluhovali mít No a tak se dá říct, že prostě měli kliku, možná dost nezaslouženě, ale počítá se až výsledek.

    OdpovědětVymazat
  104. Nojo Draku
    - ale co to je? Kde to zaznělo? Kdo je ten, který ji čte? Je to provokace nebo naivita? Opravdu to bylo v rozhlase? Veřejném nebo internetovém?
    Je tam hrubě mnoho nejasností. Text je více-méně komunistický. Mezi moderátorem a vlastním textem apelu je střih. Apel je čtený v jiném prostoru než ten mluví první hlas. Zdá se, že je to podvržené. Kdo to podvrhl? (šíří se to zatím jen internetem, reakci odjinud jsem doposud nezaznamenal.) Proč mi to přišlo od mi neznámé osoby? Příliš mnoho otázek...

    OdpovědětVymazat
  105. Draku, na západě se hodně psalo o sovětské špionáži v USA kolem nukleárního projektu Manhattan a to poté, co vyšly v r. 1994 Paměti Pavla Sudoplatova, bývalého vedoucího sovětské špionáže. Tam S. říká, že kromě Oppenheimera, který byl dlouho vyšetřován americkou kontrospionáží již v padesátých letech (na Wikipedii je o tom podrobný článek), dodali cenné informace nejen Pontecorvo, který prý se sovětskou rozvědkou spolupracoval od 1943 r., ale i Enrico Fermi.
    FBI to pak dementovala.

    http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/1994/04/19/un-ex-spia-rivela-pontecorvo-regalo.html?ref=search

    http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/1996/02/26/macche-spie-fbi-assolve.html?ref=search

    OdpovědětVymazat
  106. Názor, že se společenský vývoj dá urychlit, sice může znít optimisticky, ale mezi námi pesimisty se snad shodneme na tom že se dá zpomalit. To ale znamená, že pokud by se tomu zpomalení podařilo zabránit, tak by se vpodstatě vlastně proti té zpomalené variantě relativně urychlil.

    OdpovědětVymazat
  107. Proč ten podiv nad názory Miroslava Drobného? On přece neříká, že Zeman je vzor slušného člověka, ale že je vzor slušného politika, a tomto kontextu je to třeba posuzovat. (Například nemůže být o moc horší president než ten předchozí - jinak by ho ten předchozí přece nepodporoval, že.)
    A že si nenakradl je asi taky pravda; aspoň AFAIK na něj žádnej ulitej majetek nikdo nevyšťáral, a prochlastat a prohulit jak velký prachy, jaký se točej v politice, by nedokázal ani ten nejtrénovanější závislák.
    A Miroslav Drobný se aspoň podle svých schopností a svého svědomí snaží něco dělat, narozdíl od nás ostatních, co se angažujeme jen jednou za pár let vhozením lístku do urny a divíme se, že není z čeho vybírat; a podle toho mála, co o něm z toho článku víme, to docela dobře může být jeden z těch těch komunálních politiků, jejichž práce zajišťuje, že tenhle stát ještě aspoň trochu funguje.

    OdpovědětVymazat
  108. Sověti měli úspěšnou špionáž mimo jiné proto, že využívala služeb levicově pomýlených Židů, kteří v Sovětském svazu viděli zemi zaslíbenou.
    To to zase schytám....

    OdpovědětVymazat
  109. Koho volit? Toho čí reálný program je nejvíce v souladu s mými zájmy. Ne sousedovými, všelidkými či vesmírnými. S mými odporně přízemními hnusnými sobeckými zájmy. je prokletím intelektuálů, že tohle nechápou a že jsou náchylní k parazitním myšlenkám aby v zájmu "vyšších cílů" při rozhodování popřeli vlastní zájmy ve prospěch cizích. V důsledku se sice dostávají do srabu, ale jsou odměněni pocitem, že se podílejí na něčem velikém, transcendentálním, kosmickém, co je převyšuje. Prdlajz. Jsou jenom nakažení a blbí. V posledním Vesmíru je tuze pěkný článek o toxoplasmose. Toxoplasmodium a Motolice ovčí jsou mí oblíbení parazité. Pominu-li ty lidské.

    OdpovědětVymazat
  110. Mě příliš nezajímá, jaký je Zeman člověk. Jaký je politik nedokážu posoudit - zatím má, zdá se, úspěch.
    To co mi na nejnižším šlechtici vadí je fakt, že se neumí chovat. No a president je přece nejvyšší představitel státu.
    Ano, já vím, průměrný Čech je ještě horší. Ale copak si do společnosti bereme "průměrné šaty" a ne ty nejlepší??
    Ale navíc: nelze absolutně rozdělit profesní a lidskou stránku. Lze to do značné míry - ale ne absolutně. Hitler například miloval psy.
    Kurňa - no a co?

    OdpovědětVymazat
  111. Šlo jen o to, zda není přehnané jen na základě výroku "pana Zemana a jeho názory uznávám, pro mě je to vzor slušného a poctivého politika, ... v životě nic neukradl, ničím se neobohatil" hned diagnostikovat
    úraz hlavy a prodělanou lobotomii.

    OdpovědětVymazat
  112. Je třeba se zeptat Draka. Myslím ale, že to byla z jeho strany nadsázka. Aspoň já to tak bral.

    OdpovědětVymazat
  113. Šabat šalom.
    Ale neschytáte, Obuvníku. A kdo se diví, že právě ode mne - filosemity nikoliv, pravím: No a co? Prostě konstatuju, že to tak bylo. Napřed tuhle věc, pro nás tu a dnes značně nepochopitelně, fedrovali, a potom - no potom je začala požírat. Elementary, my dear Watson... A zákonité, dodávám, my dear Doyle.

    OdpovědětVymazat
  114. A o tom Fermim - to jsem netušil. Otřesen. Další, a další... Et tu, mi filii - ? Člověk se pořád a pořád, přes půl století, snaží úporně, někomu, něčemu, někdy, někde opravdu věřit. Tu se přidržím kralických: marnost a vše marnost.
    Ten překlep Negálně - má tu být legálně či nelegálně? To první? Direi di si...

    OdpovědětVymazat
  115. To Schumacher
    Mě by docela zajímalo, kolik procent z těch pohodových sluníčkových neziskovkářů má pozitivní test na toxoplasmosu.

    OdpovědětVymazat
  116. Schumachere,
    přečtěte si tohle.

    On Nov. 2, 2007 the Kremlin startled Western scholars by announcing that President Vladimir V. Putin had posthumously given the highest Russian award to a Soviet agent George Koval who penetrated the Manhattan Project to build the atom bomb.
    http://www.nytimes.com/2007/11/12/us/12koval.html?pagewanted=all&_r=0

    Kdo to byl George Koval?
    http://en.wikipedia.org/wiki/George_Koval
    George Koval: Atomic Spy Unmasked
    http://www.smithsonianmag.com/history-archaeology/Iowa-Born-Soviet-Trained.html

    OdpovědětVymazat
  117. Mimo mísu:
    Už byl Jakub zkontrolovat čerstvě otevřené nové kulturní centrum, vyrobené z Baťovských budov?

    V Gottwaldově jsem byl jako školák a dodnes na to vzpomínám - na výhled z Baťova "mrakodrapu" na červené domečky na stráních. Tenkrát soudruzi udělali zásadní chybu - školní výpravy nechali provázet bývalými Baťovými zaměstnanci. A ti byli k jeho odkazu naprosto loajální. A co se v mládí naučíš... Navíc pak jsem měl kolegyni, která taky prožila mládí v Zlíně - a to samé. Úcta. Na ten princip péče o své zaměstnance od probuzení k usnutí a a od narození do smrti se pokoušely navázat některé velké nadnárodní firmy - ale nevím o žádném případě, kdy by se to bylo povedlo. Naposledy do byla firma IBM, kde tátovi sám veliký direktor až z "jůesej" posílal každý rok přání k Novému roku tištěná na ručím papíře - a oslovení a podpis pana generálního byly psány jeho vlastní rukou. Při tom počtu zaměstnanců to musel začít podepisovat už někdy v únoru. Nebo mít najaté zručné falzifikátory. Jak to bylo doopravdy je pro mě dodnes záhadou. [;>)

    OdpovědětVymazat
  118. Přešel do SSSR přes Finsko. Formálně legálně, ale ve skutečnosti Pontecorvo do SSSR utekl.

    Atomic secrets and governmental lies: nuclear science, politics and security in the Pontecorvo case 1 2
    SIMONE TURCHETTI
    http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract;jsessionid=7C69AFBDF2441F611407AEFE664719FE.journals?fromPage=online&aid=191461
    článek v italštině
    Segreti e bugie
    di Simone Turchetti | Pubblicato il 01 Marzo 2005
    http://www.galileonet.it/articles/4c32e1835fc52b3adf001710

    OdpovědětVymazat
  119. A není to nakonec jedno? [;>)
    Co s tím dneska?

    OdpovědětVymazat
  120. Promiňte, StK,
    jestli jsem své příspěvky nalepila na Váš blog. Patří pod Pergillův poslední článek na jeho blogu Zloději životů, o atomovém bádání a špionáži.
    Jak již víte, nemohu se na P. blog dostat a tak jsem zneužila Vaší pohostinnosti. Když myslíte, přelepte to tam.
    Pokud jde o Vaši poznámku. Téma vojenské špionáže je stále aktuální. Číňani kradou a kopírují ruské projekty - letadlovou loď a stíhačku. A špionáž se provádí pořád. Takže není na škodu podívat se, jak to bylo za studené války. Je to náš včerejšek a do jisté míry i dnešek.

    OdpovědětVymazat
  121. Nijak mi to nevadí Informace,
    netřeba se omlouvat. Jenom: přesto, že minulost je podmínkou současnosti se já (osobně) nehrabu v minulosti do takových detailů, protože - ono z toho nemusí být pravda ani kousek. Vše vymyšleno - jak v románu 1984. (Což ovšem netvrdím o těchto informacích, ale obecně.)

    Možná večer vyhledám Vaše příspěvky "k věci" a nalepím je Pergillovi, (až se mu to nebude líbit.)

    Teď ale vyrážím do přírody na svém novém motorovém kole. Držte mi palce, ať nakonec nemusím došlapat domů "nožně".

    OdpovědětVymazat
  122. A lze vyloučit, že i zítřek - ?
    Dio ne guardi.
    Bůh uchovej. Když už je svátek knížete Václava. A na mincích to je, zoufám si nad tím dvě desetiletí, otřesně chybně: Nedej zahynouti nám i budoucím - nám NI budoucím.
    Na aspoň závěr barnumského otvírání druhé obrovské budovy nového střediska skorovšeho, knihovny s inf. centrem, kavárnou ap., jsem šel večer přímo z busu z chaty. Po půldruhé hodině odešel, zhnusen a schlíplý a beznadějný jako už dlouho ne. Ale to je na delší rozbor a popis. Je to všecko imitace a tanec komárů či jepic (Čapci) a adorace batismu, který je teprve teď tady definitivně mrtev. Je to tanec na obrovské náhrobní desce (doslova, mezi těma budovama - dance macabre*, mes amis). Stk to zná z hemžení kol jeho Ústavu - ani, i n ť o š i , nabalené d á m y , studenti místní u n i v e r z i t y , téměř všichni hulící a super výstředně načesaní a vulgárně, lascivně, ohození a vlezlí. Staří známí a kolegové nemají na člověka čas ani na minutu, baví se pouze s těmi na své úrovni: velkými (lokálními) architekty (ovšem na krku ne kravata - jakýsi hadr), novým křenícím se bezvýznamným ředitelem galerie, pseudokumštýři kolem (dobrého!) divadla (ovšem nadýchané vlasy po ramena - šedesátníci!), ředitelkou svazu obuv. průmyslu (skoro žádný není), co ji pamatuju jako úřednici na VB, jepicemi z radnice a kraje... Tak co? Je to totéž v bleděmodrém, že? Musel jsem jít rychle pryč. Ostatně nikdo mě nevnímal. Jsem nula. Co tam.
    * Před třemi týdny jsem byl na výstavě desetiletí NG v Oslu, sám Edvard Munch. Jeho tance na pobřeží, výkřiky zoufalství, osamění jednotlivce v davu, na břehu, kdekoliv. Jak je to po sto letech stejné. Ovšem nutno mít radar. Vnímat. A závidět netečným davům.

    OdpovědětVymazat
  123. - ani = povýšení bohatí křup(ani),...

    OdpovědětVymazat
  124. Jakubovi S.:

    To, že ta vaše návštěva v centru skoro všeho může dopadnout všelijak, se asi dalo tušit předem ne? Copak nevíte, že u nás bohužel až příliš často dochází k tomu, že věci nejsou prováděny tím, kdo by je dělat měl, ale tím, kdo se k nim dostane? A dostávají se k nim všelijak, hlavně ne slušně a především ne poctivě. Rozhodně nikdy nebývá moudré si od čehokoliv či kohokoliv příliš slibovat, člověk se tím ušetří zbytečných zklamání. Je-li skeptikem, dožije se v lepším případě příjemného překvapení, v horším to předčí i to očekávání spíš špatného a většinou si jeden řekne, že to přece věděl předem, že předpověď vyšla, takže sice není důvod k radosti, ale ani ke zklamání. Povrchních, hloupých a sebestředných tupounů jsou hromady, to je prostě statistika, s tím se toho moc nadělat nedá, takhle to prostě matka příroda s tou lidskou sebrankou zařídila.

    OdpovědětVymazat
  125. No a pak se divíš Jakube,
    že pro mě slovo intelektuál nic moc neznamená. Intoš.
    INTELEKT - jó, to už je jiná věc. Ale - i ten intelekt lze předstírat. Úspěšně. Žvanit o něčem prostém velmi složitě, dokola cizími slovy opakovat známé pravdy. Vystudovat, zajistit si tak jakési tituly a na jejich základě obsadit místa ve vhodných INSTITUCÍCH.
    Taktéž nemám rád slovo bohém. To přece není člověk, který se nějak jinak obléká a nějak (obvykle excentricky) chová. Bohém je někdo, kdo pohrdá svazujícími konvencemi. Kašle na ně. V obyčejné řeči se jim říká krásní šílenci a magoři. To je opravdu vnitřní záležitost. Lubošek procházka byl BOHÉM - ačkoliv se oblékal naprosto obyčejně. A choval se tak, jak byl vychován, syn filozofa, tenor s obrovskýám portfóliem rolí. Byl ceněn hlavně proto, že byl schopen zaskočit skoro každou tenorovou roli v českém a světovém repertoáru - za půl dne.
    Ale když jednou na něj spadla scéna "Čertovy stěny" a on po úrazu hlavy dostal epilepsii a na jevišti už neměl tu jistotu, naučil se malovat obrazy. A umřel (loni) jako lokálně známý a oblíbený malíř. Mám plný byt ním darovaných Procházků. Těch pocitových, divokých, neakademických. A to mám ještě čtyři ve sklepě v silonových pytlích - nemám v bytě dost volných stěn. A už jdou jeho obrazy nahoru...

    Jednou pořádal jeho paní Julie doma večírek s několika kolegy z opery a církevními hodnostáři. A protože se nedovedli dohodnout, jak to zní, když vypúadne klavír z okna tak sebrali (pod Luboškovým vedením)m jeho koncertní křídlo, vytlačili na terasu a z ní ho shodili na dlážděný dvůr. Lubošek pak dva roky musel chodit cvičit k různým kolegům, kteří klavír měli, než si vydělal na nový - ale tvrdil mi s vážnou tváří - a já mu věřím, že tak zajímavý zvuk, jako je Petrofa spadlého ze třetího patra hned tak někdo neslyšel.

    Tak tohle byl můj kamarád (a jsem na to hrdý!) Lubošek, "bohém" od Boha.

    OdpovědětVymazat
  126. Draku,
    někdy v poledne jsem viděla Váš příspěvek u Pergilla na blogu a teď tam zas není. Někdo ho smazal?
    Je zajímavé, že o těch letech, kdy byla v plném proudu studená válka, nikdo teď nechce mluvit. Nikdo si to už nepamatuje, je jen málo přímých svědků a asi proto se tehdejší události zdají celkem bezvýznamné. Poslední léta stalinizmu, válka vyzvědačských služeb, štvaní v tisku, politické procesy, absolutní nesvoboda. Tehdy se zamíchala situace na dalších čtyřicet let.
    Když jsem tak procházela různé články o procesu s manžely Rosenbergovými, našla jsem prohlášení italských komunistů z r. 1953, plná rozhořčení a nenávisti proti americkým imperialistům, kteří páchají justiční vraždu na dvou nevinných obětech. Sklidí za to bouři a nenávist milionů čestných lidí!
    Tenkrát se skutečně podařilo rozhýbat veřejné mínění proti americké justici a prezidentovi, který odmítl udělit dvěma odsouzeným milost.
    Představte si, že ještě v r. 2002 seriozní deník il Corriere della Sera píše, že před tím procesem blednou i stalinské politické čistky!
    Tenkrát, v padesátém třetím protestovali levicoví intelektuálové, dělaly se protestní manifestace, sbíraly se podpisy na jejich obhajobu.
    Po té velké ozvěně procesu pak americké a britské tajné služby postupovaly pokud možno obezřetně, aby se nějaký materiál nedostal do rukou tisku, který by to pak rozmazal.
    Takže my o tom, co se sovětské rozvědce podařilo od amerických výzkumných pracovníků dostat, toho celkem moc nevíme. S Potecorvem dostali do rukou rozpracované schéma jaderného reaktoru, na kterém před odjezdem do Ruska pracoval. Myslím, že to není zrovna zanedbatelná maličkost. A pak přístroje na hledání ložisek uranu.
    Ale ani o Potecorvovi nepíší italské listy zle. Vzpomínali na 100. výročí jeho narození, ale o jeho působení v SSSR se moc nešířili. Pravděpodobně to všechno nevědí, jen se dohadují.
    Nevím, jestli by Rusové ten americký náskok dohnali sami bez informací, a to podrobných, co dělají v Americe. Putin nedával jen tak pro zábavu posmrtné uznání a medajli jejich hlavnímu šéfu rozvědky v USA Kovalovi. A třeba by se poměry skutečně vyvíjely jinak. Jenže na takové úvahy máme stále málo informací. I když nám Putin potvrdil, že bez špionáže by tu bombu tenkrát tak brzo neměli. A bylo by to pro štěstí i pro ně, protože by tak nezasvinili některé oblasti jadernými pokusy. Totiž soustavně vyhazovali jaderný odpad do moře, podle norské skupiny ekologistů vyhodili do Barentského a Karského moře 21 jaderných reaktorů, v devíti bylo ještě palivo. V jezeru Karačaj je 50 krát vyšší soustředění jaderného odpadu než co naházeli do moře.
    http://www.gotanotherway.com/IANNC/296/21_reattori_nucleari_scaricati_in_mare

    pohled na jezero
    http://www.unblogindue.it/wp-content/uploads/2009/09/laketaicoveredingreenalgaeblooms.jpg

    Nemáte chuť se vykoupat? Prý je to nejzamořenější jazero na světě.

    Chápu, StK,
    není to příjemné téma k popovídání. Ale nemůžeme pořád jen klábosit.

    OdpovědětVymazat
  127. Děkuju oběma.
    No dyť já se ani tak moc nedivím.
    To asi profík přes zvuk pak celý život lituje, že u toho nebyl s mikrofonem, a že u toho vůbec nebyl, co? To musela být, a jistěže byla, absolutní věc, absolutní zážitek, neopakovatelný (z více důvodů), vzpomínka z nejúchvatnějších!
    Ale snad to bylo pianino - ? Křídlo - to tedy, opravdu...

    OdpovědětVymazat
  128. My tutaj mame jakeś zadanie, Informacja?
    Nějaké POSLÁNÍ?
    Vidíte, tak na to jsem nepomyslel, když jsem ten blog zakládal... [;>)


    P.S.: Zkušební jízda na kole dopadla velmi dobře, když si nedám pozor, jede to klidně 50 km/hod. - ale stoupavost není tak dobrá jako u toho starého. Budu to muset reklamovat.

    OdpovědětVymazat
  129. Ta strhující scéna z ostravské ulice (viz vedle - "multikulturní vložka") je božská!! Naprosto mě to vzalo. A jak to lze, a tak dlouho, a ne z dálky klidně natáčet? A možno říct, o co těm robečkám šlo?

    OdpovědětVymazat
  130. Víte, pane Kocoure.
    já absolutně netvrdím, že Váš blog má anebo by měl mít nějakou misi/poslání.
    Zaujal mě pohled Pergilla na události, které hýbaly světem před šedesáti lety a to hlavně proto, že je to pohled z dnešní nezujaté strany. Pohled s odstupem, který hodnotí důsledky těch událostí.
    Porovnejte si s ním na příklad verzi v Halo novinách, kde píší o téže době a týchž událostech. Zdálo by se, že jsme pořád na počátku padesátých let, za dob křepčícího stalinizmu, a že čteme tehdejší Rudé Právo. Pro ty pány se za těch šedesát let nic nestalo? Spali jako šípková Růženka a vzbudili se až teď? A volají po tatíčkovi Stalinovi?
    A ty lidi budete třeba taky volit?
    21.6.2013
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/6963845
    Odtud to převzal i Svaz mladých komunistů ĆESKOSLOVENSKA

    Nezdá se Vám taky, že se historie stará jen šedesát let stává znova aktuální, horká? Kolik lidí, co nevědí nic o té době, jim uvěří?

    OdpovědětVymazat
  131. Co říká Boris Šesták, který byl členem KSČ od roku 1939. zůstal jim do dneška a hájí únor 1948 r.
    „Nám se vyčítá Horáková, ale už všichni mlčí o Rosenbergových, ale ono je to to samé.“

    Ono to vůbec není to samé. Ale jak to mají lidi pochopit, když o té době nic nevědí?
    To se pak dělá snadno propaganda.

    OdpovědětVymazat
  132. StK, Vyšší rychlost je vykoupena nižší stoupavostí.Nebylo by lepší si místo postupně, koupit rovnou pořádné přibližovadlo? Tyhle postupné "výhodné" nákupy se prodražují komplexními vysokými transakčními náklady. To moc dobře znám. Jestliže netrváš na dobrém pocitu s občaného příšlapu, nejlepší by pro Tebe bylo na ty desítky kilometrů nějaké lehké plnokrevné motorové přibližovadlo, skůtřík. A na vyjíždky obyčejný bicykl.I když, chápu, že by zas bylo pokušení ho něčím podšprajcnout. Jenže baterky jsou zatím pořád dost drahé. Tahej na přívědu elekrocentrálu...

    OdpovědětVymazat
  133. Jojo... stoupavost už není taková, jak bejvala - o tom bych mohl povídat...
    Jenomže nebudu. Potomci mají svých starostí dost. No, předpokládám, že i s dnešní svou stoupavostí bych zase pomalu vyšel odspoda až nahoru na Sněžku, jako před pár lety s potomkem, a přes Luční boudu zas Obřím či jakým dolem až dolů, kde se náhodou nacházela hospoda. Anebo na Rysy. No dyť tam vlastně podle hagiografické legendy vystoupil i LENIN!!! Tak co by ne prostý smrtelník? Eště bych se potřeboval dostat na Olymp. Ale to už nejspíš nestihnu.

    OdpovědětVymazat
  134. - při poslání tě bodnu juž! (Rostand - Vrchlický)
    Poslání - závěr, formální i logický, klasické (villonovské) balady. V každé strofě.

    OdpovědětVymazat
  135. Malinká poznámka - To video není z černé Ostravy. To je jiné město...

    OdpovědětVymazat
  136. Ta věc už stála jako jeden a půl skútra. Nebo jeden opravdu pěkný 125 ccm.

    [;>(

    Jenže argumenty jsou tyto: Přilba,
    papíry, pojistka, zákaz vjezdu do CHKO a velikost sklepní kóje. Tak je to, Obuvníku.

    OdpovědětVymazat
  137. Informace,
    zřídíte-li si jakýkoli účet u pana googla, tak se dostanete k diskusi bez problémů. Pokusím se to nastavit na bloggerem moderovaný přístup, jak to má STK, ale na tyhle věci jsem dost antitalent.

    OdpovědětVymazat
  138. Horáková x Rosenbergovi:
    Kdo to takto nanese, je buď
    1/ poloviční idiot a fanatik v jednom,
    2/senilní pamětník starých dobrých stalinských časů,
    3/ studený cynický grázl, počítající s nepamětí a pitomostí většiny národa.
    Víte o další možnosti?

    OdpovědětVymazat
  139. StK, chápu. Nestandardní potřeba vyžaduje nestandardní řešení a to nestandardní náklady. Znám. I když, nebylo by nejjednodušší zvýšit stoupavost celé soustavy změnou parametru StK?
    Zásadně se mi nelíbí pohánění "motorem z křovinořezu" a třecí převod. Elegantně to planetovým v náboji zadního kola má vyřešeno Sachs. Jako zajímavé i když nákladnější řešení se mi líbí elektrokolo doplněné o přídavný akumulátor a pro výjimečně dlouhé cesty z něj uděláš hybrid. Přikoupíš přívěsný vozík na dítě, do něj posadíš malou elektrocentrálu, kilowatt by měl stačit. Generátor povrčí v režimu podle zátěže, výkonové špičky vyrovná akumulátor, který se bude i dobíjet. Podobně to vyřešil koumes na hausbotu kdysi na Lipně když byl zakázán provoz plavidel se spalovacím motorem. Elektropohonem na akumulátory a elektrocentrálou.

    OdpovědětVymazat
  140. Včera v Rusku slavili svátek atomu.

    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1135383

    Přečtěte si schválně jako vyvinuli činnost po celém světě.
    To jsou kšefty.

    OdpovědětVymazat
  141. Na blogu, kde je pro komentování nutná nějaká registrace, nikdo diskutovat nebude. Otázka je, jestli se dají nověji založené blogy nějak přepnout do režimu, jaký je tady a u Šamana. Pokud ne, tak jsou na méně než nic, je to skoro stejné jako psát si to šuplíku.

    OdpovědětVymazat
  142. Jakube,
    na té dvacetikoruně je vůbec zpozdilý nápis - první věta je SVATÝ VÁCLAVE NEDEJ a druhá věta ZAHYNOUTI NÁM I BUDOUCÍM. Obě věty rozkazovací. V tomto uskupení už je tam ti "i" namísti "ni" vlastně správně, ale zajímalo by mě, starého paranoika, kdo si tenkrát objednal takové prokletí České republiky.

    OdpovědětVymazat
  143. kde jste se coural celý den, Draku?
    Venku leje jak z konve a člověk aby tu přešlapoval a čekal, jestli nakonec otevřete tu Vaši ÚTULNU.
    Ani deštník jsem s sebou neměla.

    OdpovědětVymazat
  144. No že by to bylo přání zahynouti? No nazdar. Tož pak je namístě z Hospodine, pomiluj ny: Ty, spase vsěho mira, spasi ny i uslyšiž, Hospodine, hlasy nášě... No já su rád, že je tam ta nádherná socha (jakkoliv ten druhý návrh byl rovněž dokonalý) a knížeti, o němž se toho v podstatě ví véélice málo a všecko ostatní jsou brzké či pozdější legendy a fantasmagorie a hypotézy a la "přání otcem myšlenky", je to nahoře - pardon, Mistře Járo, v Blaníku - srdečně fuk.
    A rozhodně mi na poslední podobu mincí nikdo nemůže sahat - je tam k o n e č n ě , poprvé a naposledy, mé rodné Brno. Jakkoliv věže Petrova, co tam je, byly dokončeny 1913. To je gotika, co? Do té doby se Petrovu říkalo Stodola nad Brnem. Ale nejmladší místní gotika to furt není - to je funkl nová, o patro vyšší podoba paláce na Špéně: cca 1995. No comment. Od té doby nehodlám tenhle kopec navštívit.

    OdpovědětVymazat
  145. Ad HALÓ NOVINY: to je vzorný příklad paralelního vesmíru. Co se tam z těch jejich tak objevných svěžích článečků o minulosti dočtete, nemá přece s realitou kromě pár faktů, jimiž jsou k ní připnuty, nic společného. Non abiamo niente in comune...

    OdpovědětVymazat
  146. Prosím informaci, co jsou haló noviny? Blesk jsem již zahlédl, přesvědčen že jde o reklamní tisk nějakého Babišova chrámu spotřeby, venkov je venkov, sem dilatační kardiomyopatie ocelového srdce republiky dosud nedosáhla, natož respirační insuficience matičky kotlinky. Přímo cítím googlův klokot centrálních dýchacích cest.
    4P ! Trochu národní hrdosti neuškodí.

    OdpovědětVymazat
  147. Trochu národní hrdosti neškodí!
    Nemáme ukecanost Řeků, kde většina dokáže z fleku mluvit o čemkoliv, aby také ne, když zde vznikla rétorika. Ani nás nesužuje mafie: na jakém místě se schází nejvíce mafiánů? No přece v kostele, maňana Španělů, no, nadutost Francouzů? A jih je vyřízen, jak jednoduché, basta!
    Nesebemrskejte se, já už nebudu.
    Nezapomeňte na MNICHOV a kdo podepsal. OH memyslím.

    OdpovědětVymazat
  148. Proč ta nelibost? Což Mnichovská dohoda nebyla podložena stejným principem svobody a demokracie tak jak jeho fungování známe z nynějška?
    Že subjekty A,B,C,D... si svobodně a demokraticky odhlasují jaké povinnosti má plnit Y ?

    OdpovědětVymazat
  149. Schumacherovi:

    Demokracie by ale neměla překračovat určité meze. K jejich překročení ale Mnichovem rozhodně došlo. A podle mého názoru k jejich překročení došlo i na Balkáně vytvořením druhého albánského státu v Kosovu. Následky toho druhého překročení, zatím ještě nejsou tak fatální, naštěstí.

    OdpovědětVymazat
  150. Draku! Su moc rád, že jste další, kdo je se mnou zajedno,že nadiktovaný kosovský stát mafiánů nikdy neměl vzniknout. Byl jsem tím zděšen a pobouřen už při první zprávě o tom tehdy a nic jsem na tom dodnes racionálně ani pocitově nezměnil. Kdo ještě?
    Nelíbí-li se nám v jakémkoliv státě jeho hlava, vláda, režim - tož jej reztrháme? Zvenku? A kdyby nakrásně se v něm všechno změnilo k úplnému ideálu - roztrhání zůstane - ?!
    Ad r o b o t : malá opravička - to dokonalé fascinující nadčasové a a zdomácnění ve všech jazycích schopné slovíčko vymyslel brácha. Josef. Jehož Kulhavý poutník je (v prvním vydání, KLN) pro mne z nejmoudřejších a nejúžasnějších spisků, co znám. K nimž se stokrát vracím. Mé scripturae sanctae.
    Oba byli stejně obdařeni jak slovesně, tak výtvarně. Oba nebyli stvořeni pro nový svět po válce.

    OdpovědětVymazat
  151. Je to jen moje zkratka Jakube - ví to myslím všichni, kteří chodili do školy. Karel uvažoval o termínu "laboři". Ale nakonec vzal Josefovy "roboty" a použil je - v RUR.

    OdpovědětVymazat
  152. Jakubovi S.:

    Bratři Čapkové byli natolik úžasným fenoménem, že dodnes se nemohu zbavit pochyb, zda jsme si jakožto společnost vůbec zasloužili, aby někdo tak úžasný žil mezi námi. vzhledem k tomu, co se tu dělo koncem monarchie a mezi válkam váhavě připouštím, že snad ano.

    Co se Kosova týče, řekněme, že se v tom projevily ty nejhorší stránky lidských povah politicky činných a to z USA, Německa a Francie v prvé řadě a v druhé pak ty britské. Je to a dlouho to bude euroatlantickou ostudou.

    OdpovědětVymazat
  153. Tak mě napadá - koho si zve na pátek náš současný president, aby spolu probrali to, co se kolem děje? Nějaké spisovatele nebo filosofy? Vědce? Hudebníky nebo malíře?
    Ví to někdo?
    ====
    A ještě jedna zlomyslnost: Bůhví, jak by dopadli Čapkové, kdyby žili v dnešní době. Možná je pro jejich pověst lepší, že umřeli tak mladí. A to Karel měl větší štěstí.
    ===
    Byl jsem před několika lety ve Strži, kluk bydlí kousek vedle, v Dobříši. Nikde nikdo, kustodka vařila oběd a protože jsme byli asi jediní návštěvníci ten den, dala nám prostě klíč. Tak jsem prolezli celou vilku, a postáli tu i tam. A atmosféra věcí začala působit. Tady uvažuji neracionálně, vím. Ale jen popisuji, jak jsme vyšli ven, vrátili klíče, koupili si nějakou brožuru a nechtěli zpátky (vstupné mladá paní nechtěla, že nás vlastně neprovázela) a šli si sednout do zahrady, abychom ten zážitek trochu vydýchali. Moc jsme spolu o tom už nemluvili - ale když jsme si zase po několika týdnech napsali, museli jsme konstatovat, že jsme si oba koupili další Čapkovy knížky. Jako bychom jich neměli v knihovně dost.

    OdpovědětVymazat
  154. Inu měl jsem si to nechat vyhledat Googlem: Tady jsou, ti "Zemanovi pátečníci". No nazdar...

    OdpovědětVymazat
  155. Slovo "robot" nevymyslel Karel Čapek, ale jeho bratr Josef.
    Údajně to probíhalo tak, že si Karel bratrovi stěžoval, že píše hru o umělých bytostech, vytvořených k práci, a o jejich konfliktu s lidmi a dalších peripetiích, a že nemůže najít pro ně vhodné jméno. "Říkám jim "laboři", ale vím, že to není to pravé." "Tak jim říkej "roboti"," odpověděl mu bratr Josef od stojanu s plátnem. A bylo to!

    K tomu Svěrákovi:
    Zachytil jsem včera rozhovor s Jeho Povýšeností, z něhož plynulo, že ta žaloba je pravá. Pikantní zřejmě je, že sousloví "metelesku blesku" se užívalo už před "Marečkem" v jednom z moravských dialektů. Takže platit by měli tvůrci tohoto filmu, pokud bychom to brali extrémisticky.

    Podařilo se mi najít, kde se nastavuje na panu Googlovi diskuse a nastavil ji na svém blogu na moderovanou, ale neslibuji, že to budu stíhat projít častěji než jednou denně a někdy bývám o víkendech off-line.

    OdpovědětVymazat
  156. Tristní. Ne: zoufalé. Nikoliv: bezútěšné. No - musíme, jak vždy uzavíral starý dobrý Livius, b e n e s p e r a r e - doufat v dobré. Podle nálady čtenáře to však může taky znamenat "očekávat dobré".
    Čo bolo, bolo...

    OdpovědětVymazat
  157. StK:

    Nechci Zemana komentovat, je to ze řetězu urvaný demagogický hospodský parní válec a tomu se dá buď uhnout z cesty, nebo ho vyřídit patřičně dimensovaným rasantním kanonem, nic víc nic méně. Té jeho přízemní hospodskosti odpovídají i jeho "pátečníci". Zkrátka a dobře, od vesměs opravdových intelektuálů za V. Havla, jsme přes pragmatiky Klausova ražení, postupně došli až k intelektuální, ušmudlané hospodské úrovni 4. cenové, dirigované z Moskvy... Smutný to konec.

    Jinak kdyby mi někdo nazýval atomovým dědkem, nebo atomovým hrabětem, jako Karla Schwarzenberga, nebo mi za kladný vztah k jádru udělil ropáka roku, byl bych spíš hrdý, v tom není problém, uřvané aktivisty už jen málokdo se zdravým mozkem bere vážně. Problém je, jak z těch lidí přímo odkapává takové to hospodské rudo, či zeleno, spolu se zjevným příklonem k Moskvě, ten mi rovnou děsí a v tom bych spatřoval ten nejhorší problém téhle hradní sešlosti. Nejenom že je těch ruských padouchů plné pražské centrum, kdyby tam vybuchl granát tak z 10 mrtvých bude 5 Rusů, 2 Ukrajinci. 1 černoch nebo vozembouch a až teprve zbytek se rozdělí mezi zbytek světa a domácí. Horší ale je, že potažmo s tím co je na Hradě, jich začíná být přespříliš i v české politice. Vůbec bych se nedivil, kdyby Temelín nakonec dostavovali Rusové a kdyby celý ten předcházející cirkus buď neuspořádali, nebo aspoň umně nevyužili až přes doraz. Obojí by na ně dost sedělo. Samozřejmě, že bez pomoci našich užitečných idiotů by to nešlo, ale těch vždy bylo, stále je, a obávám se že i nadále bude, pořád víc než dost.

    ASP:

    Jestli je to pravda, tak se Svěrák dost ztrapnil, hned 2x. Jestli si ti neuvědomuje, je to dost smutné.

    Jakubovi S.:

    Docela by mi zajímalo, co by asi bratři Čapkové řekli na ty dnešní ubohoučké komediantské pokusy zapatentovat si kdejakou kravinu... A co by teprve nastalo, kdyby někdo z těch současných mentálních trpaslíků, nějakým omylem, pustil do světa slovo, které by se ujalo celosvětově, jako třeba ten Josefův robot. To by byl poprask a cirkus, to by si namastilo kapsy právníků...

    OdpovědětVymazat
  158. Draku, vycházím-li z předpokladu, že demokracie sama o sobě je dobro (což podle mého názoru není), je nemoudré ji jakkoli omezovat. Odsud podsud a šlus. Jiný posune hranice jinam. Další podobně jak jemu vyhovuje. Leckteří jsou kvůli své vizi demokracie odsud podsud i vraždit. Ostatně na historické cestě k dnešnímu blahobytu (užijme si, nebude, nebude), demokracie je časově a lokálně epizodická. Demokracie nerovná se dobro a už vůbec ne svoboda. Ostatně sama o sobě je bezobsažná, je pouhou formou vlády. Je hloupé či spíše manipulativní ji explicitně přičítat obsahovou kvalitu. Ta je dána kulturou suveréna, který ji generuje. Když se po tom suverénovi rozhlédnu, říkám si "no no no no". Všimni si jak jsem tolerantní...

    OdpovědětVymazat
  159. Schumachere
    - místo filosofických rozkladů mi bohatě stačí "rozklad" filologický. Demokracie (řecky δημοκρατíα, vláda lidu, původně z řeckého δημος (demos), lid a κρατειν (kratein), vládnout) je forma vlády, ve které je zdrojem moci lid. I když se nám to nezdá, je tedy mnoho různých demokracií. Kolik existuje "lidů", tolik je možno vytvořit demokracií.
    Takže demokracie arabská nebo židovská případně ruská jsou prostě různé.
    Ovšem nejsprávnější je bezesporu demokracie lidová. Tam je "lid" obsažen dvakrát. [;>)

    OdpovědětVymazat
  160. Kocoure, ještě bych to lehoulince vypiloval, a sice:

    - Kdo je to lid, jak se určuje kdo má právo do lidu patřit

    - jaká práva má ten, kdo mezi lid nepatří a jak je rozhraní lid - ne lid propustné (obousměrně)a existují


    Při vhodně nastavených kritétiích lze demokracií nazvat leckterou diktaturu (obvykle má v názvu nějaký přívlastek).

    OdpovědětVymazat
  161. StK a z toho důvodu ta lidová stojí za tentononc na druhou. Co se oné rozličnosti týče, nezaznamenal jsem, ani filologicky výskyt demokracie osvícené. No jen si to dej : Osvícený lid...
    Krleš.

    OdpovědětVymazat
  162. Osvícenec (iluminát) je přece ten, kdo určuje kdo je lid (lidský) a kdo ne-lid (nelidský). Obvykle se označuje lid jako "my". A ne-lid jako "oni". Oni mohou za všechno nedobré, co nás může potkat
    a naopak.
    A lid, v našich podmínkách tedy ovčanstvo žijící v České Kotlince, si v takzvaných volbách (čti: hromadné vystoupení pohádkářů) vybere s nezvratnou jistotou toho nejosvícenějšího - to jest toho, kdo toho naslibuje velmi mnoho.

    Myslím, že to celé má něco do činění s parametrem zvaným IQ. Parametry "IQ" a "demokracie" se obvykle zcela míjí. Je to o opravdu "o pohádkách" jak se nyní obvykle říká.
    (To mi zas Jakub vynadá za "je to o".)

    OdpovědětVymazat
  163. Osvícený lid...
    To jako čím osvícený? Pronikavou radiací po atomovém výbuchu?

    OdpovědětVymazat
  164. Čím osvícený?
    Velikostí, moudrostí, jasnozřivostí, . . . . . . . . VELKÉHO VŮDCE / KOLEGIA (ve skutečnosti jeho tlučhubovstvím které správně drnká na jejich nejhorší pudy).

    takže vlastně oblbnutý

    OdpovědětVymazat
  165. ...když se nechá obklbnout... lid?

    OdpovědětVymazat
  166. Stk má pravdu. Kapitán má taky pravdu. I Obuvník má pravdu.
    - Ale přece jen - všichni nemůžou tak úplně mít pravdu... - I ty máš pravdu.
    Vědí, vono by stačilo říct Jde tu o pohádky, V podstatě to jsou vlastně pohádky - a dyť pan domácí to ví.
    Vono je často všecko jinak. To paní Pollaková přijede z Haliče po deseti letech za synkem do té Ameriky. A v tom davu v přístavišti ho nevidí a nevidí - a najednou se k ní rozběhne kdosi, a: Mamele! - Jankele - ?! Šma Jisroel, jsi to ty? - Ale já, já, mamele. Jenom se už jmenuju Džejms, víš? - No... ojojoj... a kde máš ty své krásné vousy? - Víš, mamele - tady se všichni páni denně holí. A vynalezli na to už strojky, ani břitvu nemusím mít. - Ojoj - a proč nemáš jarmulku? Synku! - Mamele - tu tady uvidíš jenom v synagoze! - A ty máš v ruce cigaretu?! Je šábes, synku! - No, mám - víš, tady se kouří pořád, góji jak my... - Synku, a - poslyš... a obřízku ještě máš - ?
    Tento záznam je sto let starý.

    OdpovědětVymazat
  167. Kocoure, je mi smutno z logiky ovčanů v mém okolí(a přitom by to měli téměř výhradně být nadprůměrně inteligentní lidé), která když se s nimi zemanových způsobech začnu bavit, zní:

    " Ale dává (zeman) jim (stranám s pravicovou rétorikou) to dobře. jen tak dál do nich." A na církevní restituce nahlíží jakoby dávali ze svého poslední halíř. vůbec nevidí práci charity

    Tekutá závist a nenávist. a přitom to ani zdaleka nejsou komunisté, spíš jim vadí, že dosud nebyli u lizu, ale neuvědomují si, když se nedostali dosud, nebudou připuštěni ani nadále, maximálně jim bude pohozeno pár drobtů ala pastelkovné, které v budoucnu stejně draze zaplatí.

    Kocoure, zkusil jsem se v TV podívat na pár předvolebmích diskusí, ale vydržel jsem vždy max. 20 minut. to nebyla ani třetí liga, to byl vesniclý přebor.

    njn, nejak nevidím jiskřičku na konci tunelu a z toho všeho na mě padnul splín a musí to ven


    OdpovědětVymazat
  168. Proboha, Kapitáne
    - takhle riskovat zbytek chuti do života? Koukat se na předvolební diskuze? Zbláznil jste se?
    Ne ne, to opravdu není rozumné. A ovčané - to je moje téma. Stokrát recyklované. Ovčané a zlobivý chlapeček, který nečekaně (?) vykřikne větičku o tom, že císař...

    Ale je to mnohem, mnohem horší. Ne jen císař, ale všichni ti čumilové na náměstí přece mají, s prominutím, "zadek nepokrytý".
    Ten v hlavě. Klidně si znovu sednou na rozpálená kamna. A pak budou řvát a hloupě se ptát: "Kdo za to může?"

    OdpovědětVymazat
  169. Ohledně toho "metelescu blescu" mám pro pana Svěráka docela pochopení. Na rozdíl od dřívějška, kdy se neváhal soudit o využití několik slov textu písničky z filmu Princové jsou na draka pro reklamní účely: Když máš srdce zjihlé,když máš potíže, tak dej cihlu k cihle, těsto do díže,
    upeč třeba chleba,postav třeba zeď,....
    Škoda, že Josefa Čapka nenapadlo si slovo robot patentovat - mohl jsem mít příbuzné miliardáře.... [;-)))

    OdpovědětVymazat
  170. Kocoure, ráno moudřejší večera. A pokud máte v sobě něco špatného, co vás tíží, musí to ven (sdělená starost, poloviční starost).

    OdpovědětVymazat
  171. Pedro,
    evropská civilizace je postavena na sdílení hodnot, informací, ale i motivů v umění. Civilizace, kde tohle nezvládli, si dodnes krátí čekání mezi dodávkami humanitární pomoci vybíráním chutných a křupavých muších poupárií z hromádek vlastního trusu.
    Aktivity typu aplikace "autorských práv" nebo "patentových práv" na obecné principy a myšlenky, případně na detaily typu jedno dvě slova, jdou IMHO proti této evropské tradici a tlačí nás někam do třetího světa, bez ohledu na původní úmysl pachatele.

    OdpovědětVymazat
  172. StK, výběr panovníka lidem je téměř zárukou jeho neosvícenosti. Všeobecně platí, že osvícenci obecně, zdaleka nejen panovníci (ostatně osvícený panovník je historickou výjimkou), z lidu sice pocházejí, leč jím nejsou vybíráni. Tak jako lidu nelze svěřit stanovení vědecké "pravdy" hlasováním. To y to dopadalo. Zpět k panovníkům. Prošla by například Tereziánská reforma v parlamentní demokracii? Neprošla. Komplikovaná, nákladná, protitradiční...

    Kapitáne, škoda nenávratně ztracených x krát dvacet minut života. Nemaje televizního přijímače jsem těch oblbujících pohyblivých obrázů a pitomých keců ušetřen. Stačí ty na internetu, jenže psané nemá takový imprinting faktor. Adolf Hitler by naprosto neuspěl kdyby byl odkázán jen na tiskové projevy. Černé na bílém je výborným firewallem chránícím rozum před nežádoucími a nevyžádanými emocemi. Ostatně jednou z příčin problémů dneška je, že blbci jsou gramotní či dokonce vzdělaní, což spolu s dosputností příslušných technologií nebezpečně rozšiřuje jejich akční rádius.

    Ze mě to vychází každé ráno při meditaci v malé komůrce na porcelánovém trůnu. Velmi úlevné. Spoustu nejlepších nápadů dostávám právě tam. Doporučuji. Jen si je musím zapsat dřív než spláchnu. Protože jak spláchnu a opustím komůrku, mnohé se náhle vytratí a zanechá po sobě pocit, že to byl výborný nápad. Jenže sakra, jaký? Tak lidstvo, vesmír a vůbec přišlo o to nelepší co ze mě vyšlo. Jsem toho názoru, že mnoho i světových problémů pochází z nepravidelné stolice. Ostatně nemá pozdrav "How do you do?" v sobě vše včetně zdvořilé řečnické otázky na ranní úlevu? Jako typický understatement zahrnující i nevyslovitelnou otázku "Jak se Vám dnes ráno sralo?" (Neslušné prý je ptaní, jaké bylo ranní sraní.) Sám sobě si odpovídám, že výborně. A má to zásadní výhodu v tom, že kvalita prakticky nezáleží na kvalitě včerejšího jídelním lístku, byl-li alespoň přijatelný.
    Tak na sraví!

    OdpovědětVymazat
  173. Dál překládám v úvahu, zda náhodou na tom všichni nejsme jako ti důchodci. Nám je sice tady všem nad slunce jasnější, že takové krámy od takových lidí by si rozumný člověk nikdy nekoupil a že na to skutečně mohou nachytat jen dědky a báby z venkova. Jenže nemusíme mít před očima jen ty hrnce. Představme si třeba, že politici jsou ti Šmejdi a my od nich kupujeme hrnce, tedy jejich politické programy, projekty a reformy, výměnou za loajalitu, daně a voličské hlasy. Také nás pár hodin vozí po krajině autobusem, abychom byli dezorientovaní, jen ten autobus nemá kola, ale anténu. Také jsme zavřeni ve venkovské hospodě představované jejich společenskou doktrínou a také jsme nuceni k zodpovědnému zákaznickému, pardon, občanskému přístupu tak, abychom nakonec koupili ty jejich nekvalitní hrnce, pardon, nekvalitní myšlenky, které bychom nikdy sami o vlastní vůli neadoptovali za své. Dokonce s tou samou agrumentací. Abychom ušetřili energii. Ochránili přírodu. Prospěli vlastním dětem. Zlepšili vlastní zdraví. Také nabízejí výhry - že někomu dají něco zadarmo, aniž by se musel snažit, třeba byt nebo práci. A kdo řekne, že nic kupovat nechce, nebo že by si kupoval raději něco jiného, toho odstrčí někam do rohu nebo mu dají rovnou přes nos a přes prsty, případně z něj udělají pitomce před jeho přáteli, aby toho nechal a příště byl také poslušný. Z tohoto hlediska jsou v háji nejen důchodci, ale my všichni, a to, co se děje seniorům, je jen takový extrakt z mnohem většího průseru.
    4P! důchodci. Opsáno komplet.

    OdpovědětVymazat
  174. OK přátelé,jenže:
    když si udělám takovou dvoustupňovou předbežnou seleci -
    1) vyřadím ty co slibují nesplnitelné
    2) vyřadím ty co už svoji šanci měli, ale posrali co mohli (a někdy i to snad podělat ani nešlo)

    tak z toho vychází že už po nškolikáté volím buď proti někomu anebo ty, které považuji za nejmenší zlo, na to jsem si ostatně už zvykl, jen letos (ostatně už od prezidentské volby) mam pocit, jako by se ovcí extrémě urodilo.

    A těch několik pěti až dvacetiminutových kousků krajských debat zase nepovažuji za takovou ztrátu. Jelikož má televize vypínač, tak to spíše považuji za úsporu, listovat programy by zabralo víc času.
    jen to prostě není pohodové poslouchání

    OdpovědětVymazat
  175. Pro A.S.Pergilla, ale nejen pro něj:
    Ad autorská práva: Kdybychom se podívali pár set let zpět, tak by dodržování autorských práv v umění a v technologii způsobilo značné zabrzdění pokroku v technice a vědě a patrně konec lidového umění. Když to tak vezmete: Hit, který vymyslel takový W.A. Mozart nebo Mysliveček by se oprostě mezi lidmi nerozšířil, nestal se lidovým, populárním. Opisovaly se písničky z tancovaček i knížky. Dokonce kopie obrazů byly ve flóru. Dobrý kopista byl, na rozdíl ode dneška, ceněným řemeslníkem. Dnes je to zločinec. Celá jihočeská vesnická architekr´tura (a nejen jihočeská) je vlastně založena na krádeži detailů a postupů, "ukradených" velkým stavitelům z ciziny, působících ve velkých městech ve mzdě boháčů.

    Kdesi jsem zaslechl vtip: Začínajícímu malíři někdo ukradl z výstavy pár obrazů. Jeho to ale potěšilo: "Jsem už asi dost dobrý, někomu ta krádež stála za riziko".

    Mezi "námi umělci" - on měl pravdu.

    P.S.: Když kolegové "vykrádají" mé postupy a "finty", mám k tomu stejný přístup, jako ten začínající malíř. Na Barrandově si nastavení stolu, editorů a filtrů nahrávají "staří mistři" na flešku a nosí si je domů. Aby to jejich kolegové nemohli "obšlahnout".


    Jistě - něco jiného je "obšlahnout" nějaký výrobek nebo technologii a vydávat to za svůj nápad. Nevkusné - okrádám autora. To bych nerad. Ale okrást distribuční společnost, která vydělává na zákaznících, ale autorům platí mizerně - to je něco podobného jako Robin Hood.
    Ale - copak krádeži duševního vlatsnicví lze nějak rozumně zabránit? Nová ochrana proti kopírování SW vydrží nejdéle půl roku. Hackeři novou ochranu berou jako výzvu. I já kdysi bral "lámání" ochrany jako věc, při které se mohu pobavit/poučit. Když jsem něco zlomil, poslal jsem kraknutý pgm výrobci, aby si to lépe zabezpečil. Ve dvou případech jsem pak dostal novou verzi programu a certifikát, že jsem jeho právoplatným majitelem.

    (Pak mi ovšem poměrně rychle "ujel vlak" a současná IT je zcela mimo mé chápání. Syn se pomocí ní naopak docela dobře živí.)

    OdpovědětVymazat
  176. Ano, potvrzuju. Ta exploze kreativity, pídění se po čemkoliv novém, jiném, lepším, jaká Evropu náhle (v hist. měřítku, že) dostala za renesance a pak až do průmyslové (nejenom, to je jen název) revoluce na špici - tu si nelze představit, pokud by bylo vše od počátku obestavěno, brzděno, zpožďováno procesy patentování, autorskýma právama et cetera. A s tím malířem, potěšeným z té krádeže - no jistě!
    K tomu kopírování obrazů: ale to může každý dělat aji dnes, nech sa páči. Dyť se to taky dělá. Tím se přece začínající kumštýř učí (mimo jiné). Jak jinak? Jde jen o to, aby to pak někam/někomu neprodal jako svou věc.

    OdpovědětVymazat
  177. StK to mi mluví z duše.

    OdpovědětVymazat
  178. Vzpomínám na kolegu, který kdysi dostal na výstavě demo jakéhosi programu na disketě, kterou Microsoft označil za naprosto nenabouratelnou a nezkopírovatelnou. Pak mu visely na zdi diskety dvě, a u toho cedulka: "Sám Velký Bill prohlásil: 'Nenabouráš se do toho, nezkopíruješ to!' a šikovné české ručičky se nabouraly a překopírovaly."

    OdpovědětVymazat
  179. Zlaté české ruce - !! - je můj známý komentář vždycky, když se podaří něco někde nějak bajchnout. A nemusí to bejt Róómové, že. Vlastně říkám to jenom, když to podle všeho jsou gádžové.

    OdpovědětVymazat
  180. Ještě k ochranám:
    Složitým způsobem se často pokoušejí SW firmy chránit své produkty. Ochrana je pak nejen značnou částí programu, ale často i program nebo produkt poškozuje. Známá je ochrana hudebních CD Cactus, kde je zmatená tabulka záznamů (TOC), kterou čte počítač jako první a běžný přehrávač ji nečte. Takže takové CD nepřehrajete na PC. Překoná se jednoduše tak, že vnější okraj CD začmrkáte na několika místech lihovou fixkou nebo polepíte kousíčky Isolepy. Počítač to nepřečte, jde tedy na druhou tabulku TOC a CD hraje normálně. Nebo, v nejhorším, vezmete kvalitnější CD přehrávač s digitálním výstupem a ten vám do PC dodá naprosto identický signál. Stačí to nahrát do WAV a můžete vesele pálit CDA. Pokud ovšem obsah CD stojí za to.
    DVD a BlueRay dtto. Filmy se už tak hodně nekopírují jako dřív, neb cena DVD klesla na úroveň, kdy ztracený čas na kopírování a cena médií je už větší, než cena originálního DVD. Takže proč...

    A to je moje odpověď na všeliké ochrany autorských práv. Často ta ochrana chrání něco, co nestojí za to. U SW třeba proto, že podobné (i když ne stejné) produkty jsou často volně ke stažení jako FreeWare. Zadarmo. A na to Češi slyší.

    (Možná budu volit Piráty. Jejich program je sice nezřetelný, ale kradou jen programy a cedéčka. Ne dotace EU nebo naše daně.[;>)

    OdpovědětVymazat
  181. !Ten Šamanův záznam toho zhola neuvěřitelného německého průvodu - šou - tahu Prahou! Zírám. Nevěřím. A hlavně: jak to, že noviny, i-netové zpravodajství, ČRo - n i k d e jsem to ani nezaznamenal, natož aby byl řádný obrazový záznam a komentář - ?
    To nestačí, že jakýsi b a b i š zničehonic schlamstne mfDnes + Lidovky, takže objektivita předvolebního hodnocení stran je v pr-li? Neutralita jak prase. Nelze být slušný. Na hrubý pytel... A vida, jako historik, germanista atd. tohle - ne. Spat. Zítra znovu, podrobně, obrátím se osobně na Šamana a vůbec. Tedy dnes. Pokusím se o d o b r o u n o c .

    OdpovědětVymazat
  182. Schumacher audioneurotik7. října 2013 v 11:04:00 SELČ

    Jakube, že Prahou táhne jakýsi kejklířský průvod, není důležitá informace. Narozdíl například od sloupců čísel s podivnými kódy. NYSE, NASDAQ....

    StK, princip a smysl ochrany CD jsem nechápal, když nešlo o audiofilské nahrávky, ale toho "co právě frčí". Stačilo propojit výstup přehravače s běžnou zvukovou kartou, která zvládla 44,1 kHz/16bit, nastavit úrovně, nahrát po jednotlivých skladbách nebo jako celek a střihnout freewarovým programem. Konverze téhle muziky byla zvládnutelná bez znatelného snížení kvality a překážka dalšího kopírování bez ztráty kvality byla pryč. Kromě toho, tenhle postup byl a je legální, není to žádné obcházení, ale normální přehrávání jako z gramodesky na kazetu nebo do počítače. Naprosto nerůstřelné : "Já nic neobcházel, vrazil jsem do do přehravače a naprosto standardně přehrál tak jak jsem zvyklej z magiče na magič. Podle autorského zákona na základě zákonný licence pro vlastní potřebu. Jo, bylo tam napsaný, ale mně se to přehrálo" Tím nevznikla ani bitová kopie podle které nebo podle vloženého identifikačního kódu bz bylo možno zjistit původní zdroj. Vyzkoušel, spokojeně konstatoval, že to skvěle funguje a vykašlal se na to, protože tyhle "hitovky" s všemožnou ochranou jsem neposlouchal. Ale měl dobrý pocit, že bych si dokázal poredit, kdybych měl tu potřebu zkopírovat něco takového. Takové prkotiny...
    Aktuálně se pídím po kvalitním kapesním přehravači s velkou vnitřní pamětí a vyměnitelným SSD. V tom vývoj ustrnul. Sice je k mání nějaký highend s výstupem, který utáhne i velká sluchátka, jenže vnitřní paměť má jen 8GB a slot pro SD "až 64 GB"je nouzovka. Krom toho má výdrž necelých deset hodin. To jsou zajímavosti, ne nekonečné od nikud nikam vedoucí debaty koho volit. Jako bychom po těch dvaceti letech nevěděli, že my to nerozhodneme. Někoho přijatelného nebo nejméně nepřijatelného a věnovat se zajímavějšímu a užitečnějšímu.

    OdpovědětVymazat
  183. Obuvníkovi - bez neuróz:
    Ano, tak jest. Pokud bych si trval na přesné kopii (ukaž mi člověka, který rozezná originál CD od dobře provedené analogové kopie (tedy ušima!) a já se mu po pás pokloním!) tak přepis provedu digitálně přes SPDIF/TDIF, tímto odstraním ony identifikační kódy a přijdu jen o CD text a #ID. Obojí se dá ručně přenést a pomocí slušného burner programu znovu na CDA zapsat. Vzhledem k možnosti potisku CD média je kopie od originálu rozeznatelná jen pohledem na vrstvu. (Nebo podrobným pohledem na potisk.)
    Ale můj archiv (tak trochu mě živí) je stejně ve formátu mp3 (320 / 44,1 / CBR) nebo nověji flac. Úložiště 8 TB mi bude stačit do smrti. Ale mnohem víc než jakási kvalita nahrávky je důležitější si do databáze opsat kdo, co a kdy nahrál, protože v případě použití to jestiť třeba nahlásíti na OS(L)A.
    Ke kvalitě CDA: Už jsem měl v ruce mnohá "vzácná" CDA, u nichž bylo po frekvenčním rozboru jednoznačně patrné, že pocházejí z MP3 128 / 44,1 / VBR / joint stereo. Takže z internetu. A "fčíl mudruj" [;>).
    Card player mám v telefonu, vejde tam skoro 32 GB, problém je jenom s počtem failů - je to tam jakoby v rootu. Mám telefon plný krásné muziky - ale poslouchal jsem ji snad dvacetkrát. Není času, není chuti. Když člověk poslouchá muziku 10 hodin v kuse jako já v sobotu, už opravdu nemá chuť poslouchat COKOLIV jiného. Ani vlasní ženu ne.
    Na nahrávání mám card-recorder DR-2d od TASCAMU a jsem s ním zcela spokojený. Umí nahrávat ze dvou asymetrických mikrofonních vstupů nebo vnitřních, docela kvalitních elektretů a současně i ze dvou asymetrických linkových vstupů, takže umí dost. Vzorkování 96kHz tam je, ale je to zbytečnost, naopak 24 bit/float hloubka vzorku je bezvadná věc. Navíc, když člověk nepotřebuje víc kanálů než dva (98 % případů) lze nahrávat do dvojitého file s rozdílem až 16 dB - prakticky se člověk nemusí starat o vstup, vždycky je tam něco použitelného. Přebudí ho snad jen tryskáč na 4 metry. Běhá na dva akumulátory AA nebo venkovní zdroj 5V= - a stál mě kolem 5k peněz. Dobrá koupě. Jenom nemá fantomové napájení.
    Dokončuji právě fantomový most P48 s trafíčkama od Neutrixu, abych mohl k němu používat své oblíbené mikrofony Rode. A dokončuji mikro "Neumann stereo M-S" jako prostorový mikrofon na Hi-End záznamy. Budu zase "king" - tohle už skoro nikdo nezná a neumí. [;>)))

    OdpovědětVymazat
  184. StK, pěkná mašinka. Phantomové napájení má DR100.
    Podobné nahrávadlo vyrábí Olympus a Jamaha. Líbí se mi možnost použít jako digitální nahrávadlo z analogu. Ostatní možnosti bych nevyužil, jestli na to dojde (sakra čas lenost), pořeším externí zvukovkou před USB. Kolem dvou tisíc už mají dobře použitelné.

    OdpovědětVymazat
  185. StK a Schumacherovi:

    Jo, zase jsem byl namlsán. Chtěl jsem si už před nějakou dobou pořídit digitální záznamník, nějaký hezčí, kvalitní, napájený pokud možno jak z AA, tak z externího zdroje, případně LiOnů či LiPolů, atd, atp... Teď, když jsem se nad tím zamyslel, asi bych i chtěl i ty externí napájené vstupy, jenomže to je hned 1-2 třídy výš, takže z cca 3kKč bez DPH se jeden dostane na cca 8 kKč bez DPH, jen to hvízdne... Ach jo, potřeboval bych přístup k tiskárně cenin.

    OdpovědětVymazat
  186. Co naplat, že si stím zvukař vyhraje, když ve finále to někdo zprasí tak, že je to jako žvýkat chleba přes igelit. Mezi zlatýma ušima schopnýma slyšet i stejnosměrný proud je sice módní tvrdit, že 44,1kHz/16 bit je zoufale málo, ale jsou nahrávky živé s nadýchnutou atmosférou a naopak nahrávky bez chuti a zápachu jako univerzální hnědá omáčka. Jestli to není tím, že v době analogu se točilo jinak a živě a citlivě se snahou maximálně využít technických možností, kdežto teď technické možnosti mají navrch, výsledný umělohmotný limitovaný a komprimovaný produkt (jinak to neumím nazvat) je vyroben mícháním a stříháním. Egalizované, aromatizované, přibarvené,ochucené,konzervované dokonale sterilní fuj. V jakém kontrastu se někdejším úsilím o každý dB rozsahu, odstupu a dynamiky na nahrávací i přehrávací straně. Co jsme se natrápili s odstupy, s frekvenční charakteristikou, se skreslením a s údržbou strojů. Jak každé zlepšení bylo draze vykoupeno. V těch dobách i technicky méně dokonalá živá nahrávka byla požitkem. Teď 20Hz-20kHz v pásmu dvou dB, se skreslením 0,01% a s odstupem přes devadesát dB, což bývaly parametry snové a nedostižné, není problém. Ale co s tím....

    OdpovědětVymazat
  187. Schumacherovi:

    Asi to sebou nese doba. Nikdo se nechce nic učit, protože si buď vygooglí co potřebuje, nebo to najde na Wiki. Že je zapotřebí mít přehled, rozhled, praxi a cvik? A co jako s tím? Mám prostě pocit, že lidi odmítají jakoukoliv námahu, ať už spojenou s učením, nebo spojenou se získáváním praxe, jenomže ono je obojí nenahraditelné, proto si myslím, že nadšenci mají a zákonitě musí mít lepší výsledky, nežli "profíci" (ti co sice prd umí, ale berou za to, co dělají a neumí to, prachy), kteří sice mají při ruce častokrát úžasné hračky, ale jinak se absolutně odmítají věnovat čemukoliv, zejména pak, nedej bože vzdělání či nějaké intensivní práci. Aby na tom dělali tak dlouho, dokud to nebude perfektní, tak to už vůbec, zapomeňte, praštili jste se snad do hlavy?

    OdpovědětVymazat
  188. A máte zaplaceno?
    http://volby.svobodni.cz/aktualne/zrusime-26-uradu-10-osa-kolektivni-spravce/

    Já "ANO"
    4P!

    OdpovědětVymazat
  189. Ano, Obuvníku, vaše názorná charakteristika živých a mrtvých nahrávek a vůbec - z té je to jasné aji takovému ignorantovi jako já, pouhému pokornému posluchači. Čehokoliv. A Drakův zoufalý odstavec výše - no to přece v bleděmodrém znám léta ze své branže, ze svých studovaných i provozovaných oborů. Jak já znám rozdíl, nebetyčný, propastný, mezi něčím cpaným do hlavy po desítiletí a dodnes tam v těch šedých potvorách někde uloženým - a něčím nějak sebevědomě bleskově rutinovaně nagúúgleným a splácaným jaksi dohromady. Vanitas vanitatis.
    Vy jste se s Kocourem hledali, až jste se našli. Další znak směšného začínajícího stáří: mám neochvějnou úctu a pokoru ke každému vrcholnému fachmanovi ve své branži. Vůbec úcta, pokora... kamaráde, kde žiješ?
    No kde. V zemi, kterou jsem nedokázal 68 opustit. V zemi, kde každým rokem víc cítím staleté kořeny rodiny ze všech stran. Která má za sebou takovou historii, a jazyk a celá kultura totéž, že mi to ani ten zoufalý dnešek k blití nedokáže zkazit. Já si počkám a budu na svém malinkém písečku mikroskopicky přispívat k obratu a fertyk. Sebevědomý břuchatý pivně kutilský malý český člověk ani baby a la někdejší uliční výbory mi žaludek nezkazí. Jak říkali Čechoameričani: tohle o m i t u j u !
    A esli chcete, tož ovšem omitujte aji tenhle výlev, jasně.

    OdpovědětVymazat
  190. Schumacherovi:

    Trochu se mi to přes noc rozleželo v palici. Ono s tím poslechem se to může mít i tak, že po pořízení originálního záznamu, dochází pak k sestřihání, což je v pořádku, a následnému zpracování a úpravám. Dochází k nim proto, že zatímco kdysi, před listopadem 1989, se dalo počítat doslova s pár typy "chrastítek" mezi lidem rozšířených, takže zvukař to měl relativně snadné. Dnes je toho mezi lidem o dost víc, ve víc než 85% odhaduji, že to bylo to nejlevnější, co bylo ke koupi. Ale je těch "chrastítek" mnohem víc. Nezapomínejme ani na špunty do uší, které dříve nebyly a také na to, že dnes se dají pořídit i velice kvalitní věci. Zkrátka a dobře, dnešní zvukař si prostě musí poradit s mnohem větším rozptylem, mezi technologickým odpadem, mezi lidem populárním a rozšířeným a mezi jakous takous kvalitou, která se mezi lidmi ještě pořád v nějak významné míře přeci jen vyskytovat může. No a tak riziko, že mu to neklapne a nebude to nakonec znít, je prostě vyšší. Když dopředu neznáte, co za špičku může během nahrávání zaznít, tak se ten lepší zisk, který činí tu nahrávku lépe poslouchatelnou a méně zkreslenou, určitě nenastavuje s lehkým srdcem. Zkrátka a dobře, na jedné straně mají zvukaři k dispozici čím dál chytřejší software a čím dál tím lepší hračky, ale na té druhé si musí během nehrávání a následného zpracování poradit s o dost širším spektrem problémů, než dřív. Zkrátka a dobře, nemusí být vždy až tak snadné odlišit v případě nějaké nehezky zvučící nahrávky, proč vlastně, se neposlouchá příjemně. Na druhou stranu nepochybuji o tom, že i ta lenost a neochota k učení se a práci, případně i neláska k tomu, co dělají, určitě hraje svou nezanedbatelnou roli v případech, kdy se to nepovede.

    Jakubovi S.:

    Jakkoliv mi současná nastupující atmosféra společenského a politického života, které silně připomíná cosi mezi pobryndanou 4. cenovou a závodní kantýnou v zapadlé fabrice, tak bych z Prahy dobrovolně a sám od sebe ,napořád odjet, prostě nedokázal. To se raději budu, třeba i marně, přičiňovat o to, aby i tady jednou zvládl švýcarský pořádek.

    OdpovědětVymazat
  191. Aneb jak řekl náš jediný vlastenecký politik: "Jsem hrdý na naše předky, kteří vybudovali naši krásnou zemi, a budu se ze všech sil snažit, aby naši potomci byli hrdí zase na nás a naši práci."

    OdpovědětVymazat


  192. Řekněme, že s oním zatím nejmenovaným politikem sdílím jeho hrdost na předcházející generace, omezíme-li se rokem 1938. Od roku 1938 až do roku 1989, potažmo až dodnes, je to s tou hrdostí už dost rozporné, na něco lze být hrdý a na mnohé zase už ne. Nicméně i v oněch těžkých dobách odvedli mnozí lidé dobrou práci, třeba například naše stíhací a bombardovací perutě v Británii, nebo pak po válce Otto Wichterle a další.

    Nic proti snaze o lepší příští pro sebe i okolí, o to by se měl určitě v rámci svých možností snažit každý z nás. Nicméně je otázkou, nakolik je to snažení podloženo objektivním prospěchem společnosti jako takové a nakolik se to kryje s vůlí spoluobčanů. Řekněme že, tady to vyžaduje značný kus sebektritik, sebekázně a zdravého úsudku, aby člověk nezačal sklouzávat někam v lepším případě k populistům ražení Jiřího Paroubka a v horším případě kamsi k Hitlerům nebo Stalinům. Náš nejmenovaný zatím dohání toho Paroubka, ale když si nedá pozor, tak bude hůř.

    OdpovědětVymazat
  193. V tom osmatřicátým bych žádný zvláštní přelom neviděl. Dost blbců tu bylo i předtím, a že se jim pak pod vnějším vlivem dostalo více příležitostí se projevit, bylo za danných okolností nevyhnutelné. Myslím, že v mezích možnosti jsme oběma okupacemi prošli celkem se ctí. (Něco jiného je ovšem onen nešťastný pátek třináctého června 2003, kdy žádné divize na našich hranicích nestály, takže v tomto případě byla kapitulace zcela neomluvitelná.)

    Pokud je někdo označen za populistu, tak v tom vidím positivní skutečnoct, že se přes veškerou snahu na něj nepodařilo žádné skutečné obvinění vyhrabat. Obvinit někoho z toho, že je demokrat, by vypadalo blbě, tak to místo řecky řeknou latinsky a myslí si, že to vypadá líp.

    OdpovědětVymazat
  194. ZŽ:

    Každý z nás vidí věci podobně jako jiní, ale zároveň s tím i o dost jinak než jiní a podle toho jim také každý individuálně přikládá větší či menší váhu. Pro náš stát jako takový, skončilo podle mého rokem 1938 jedno velice krásné a hlavně velmi slibné a do budoucna nadějné období, které prostě ukončily ony neblahé válečné události kolem nás. Byli jsme zkrátka v blbý okamžik na blbém místě. Po válce pak jakási směs lidské naivity, nebo až rovnou hlouposti, přiživená znechucením z předválečné zrady spojenců, patřičně rozdmýchaná bolševickou propagandou, pak vykonala své poprvé roku 1946 a podruhé pak dovršila dílo zkázy v roce 1948. Dodnes se společnost s onou dobou mezi roky 1948 a 1989 uspokojivě nevyrovnala a neblahé následky toho jsou znát čím dál tím víc. Události jdou díky tomu pořád ještě dost šejdrem, pořád z toho nejsme venku, a už se bezhlavě řítíme do dalších průšvihů.

    Ano, v onom referendu jsme si zadělali na dost dalších průšvihů ať už aktuálních, nebo těch, co ještě přijdou, a vůbec nelze vyloučit, že si v těchto volbách vyděláme na další. A asi ani není tak úplně náhodou, že se naše situace začíná dost podobat italské, kdy ze řetězu urvaná justice, policie a prokuratura rozcupovaly politickou scénu a život doslova na kusy a učinily to tak nešťastně, že to, co přišlo poté, je ještě hroší než to, co bylo před tím. Nelze vyloučit, že tu Itálii doženeme i předeženeme zároveň, v tom dobrém ale určitě ne, bohužel v tom špatném.

    Zkrátka a dobře nic moc si od nikoho a ničeho neslibuji, v lepším případě pak mohu zažít příjemné překvapení. Chtělo by se mi velice v současném dění najít cosi, co by se dalo nazvat světélkem na konci tunelu, ale krom pár hezkých zpráv ze světa vědy, nebo i ekonomiky, není co zmínit a hlavně je těch hezkých zpráv v záplavě beznaděje tak zoufale málo, že nedokáží zvrátit onen současný neblahý trend ani omylem.

    OdpovědětVymazat
  195. Optimismus je sice vysoce nebezpečný, ale tady mezi námi pesimisty si naopak trochu toho mírného optimismu můžeme dopřát.

    Základní zásada "nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř" se sice při pohledu do budoucnosti realisuje jako futuristický pesimismus, že pravděpodobně ještě hůř bude, ale při pohledu do minulosti dialekticky jako historický optimismus, že to mohlo dopadnout mnohem hůř.
    Kdybych měl stroj času a mohl ovlivnit minulost, tak bych se v ní raději nevrtal, protože je velký zázrak, že tady vůbec ještě jsme. Druhá světová válka byla neobyčejně přesně načasovaná: kdyby začala později, byla by jaderná; a kdyby začala o něco dříve, taky by byla jaderná ta třetí, protože bez názorné ukázky praktického použití by nikdo nevěřil, jak moc je to nebezpečné. (Bohužel lidstvu rychle otrnulo a dnes jsou protiatomové či byť jen protiletecké kryty lidem k smíchu.)

    Člověk je tvor, který vyrábí geniální nástroje, aby je pak používal naprosto debilním způsobem. Nicméně zrnko optimismu můžeme spatřovat v tom, že i když každý vynález určený k prospěchu lidstva je v zápětí zneužit k nějakému podlému účelu, tak naopak výsledky zbrojního výzkumu jsou nakonec využity na něco užitečného.

    Bez druhé světové a následné studené bychom dnes pravděpodobně neměli žádou kosmickou technologii.
    A bez blbců, co si kupujou počítač jen proto, aby na něm hráli střílečky, by prý počítový průmysl nedosáhl takové sériovosti s tím i láce a rychlé inovace.

    (Orientálci mají pro takové události výstižné chengyu (čtyřznakové rčení) Sai Weng Shi Ma, "starý muž z pohraničí ztratil koně".)

    OdpovědětVymazat
  196. Po světě ale v mezidobí zavládl následkem "konsolidace trhu" takový bordel, že na spoustu věcí už máme jen jediného výrobce na světě, takže je už jen a pouze otázkou času, kdy se to konečně projeví i na cenách.

    Dík hlasování peněženkami, máme na trhu zase takovou situaci, že například notebook, který je absolutně k ničemu, protože se nejpozději do 20 minut vypne kvůli přehřátí, vlastně to není notebook, ale jeho atrapa, tak tuto atrapu pořídíte kolem 10 kKč včetně DPH. Když potřebujete něco pořádného na práci, tak zjistíte, že to skoro nejde vybrat, protože drtivá většina toho, co by eventuálně přicházelo v úvahu, má všelijak pokriplené klábosnice a stojí to proti atrapám minimálně 4x a spíš ještě vícekrát tolik. A podobné je to s čímkoliv.

    Poslední relativně slušná auta se přestala vyrábět v kolem roku 1995. Od té doby se už vyrábí jen atrapy, co se po 10 letech začnou rozpadat tak svinsky rychle a draze na opravy, že nezbude než zkonstatovat, že před rokem 1995 jste si kupříkladu mohl pořídit auto s výhledem, že za relativně rozumných parametrů ho budete moci užívat zhruba 20 let. Teď si za stejné, nebo ještě větší prachy pořídíte šunku, která vás nejpozději po 10 letech začne bezohledně ruinovat. Například světlomety kryté zepředu skly stávaly cca 3+5 kKč za kus, nic levného, ale budiž. Ty dnešní xenovové srágory, kryté plastem, co nejpozději za 10 let oslepne, stojí 18-25 kKč za kus. To je pokrok co?

    Jediné v čem se opravdu můžete na "renomované výrobce", až na pár velmi světlých a velmi vyjímečných výjimek, je to, že vás očešou jak višeň. A tak je to s kdečím, mám pokračovat?

    Tohle prostě musí spadnout na držku, a pořádně, to je mimo pochybnost. Je to opravdu už jenom a pouze otázka času.

    OdpovědětVymazat
  197. Hehe, draku, tak to by chtěl každej. ThinkPad T41, IPS a s dnešním výkonem. Źe jo. Tůdle. Bejvávalo. Kup si naleštěnej prd. Supermarketovej. Když nebudeš mít extra smůlu, nebude se přehřejvat a ani moc hučet. Tři roky snad vydrží, pak už bude beznadějně zastaralej. Nový Wokna desítky "Superentertiment" na něm nepojedou. Ostatně, k čemu by Tobě byly, budou se ovládat zmítáním. Dotykový gesta budou pasé. Když si budeš chtít na facebook, zazmítáš se asi takhle....., to si budeš moct nastavit, naprosto optimální do hromadnýho prostředku. Stejně zmítající se puboši se na Tebe geronta budou šklebit. A přitom na sebe dělat hýýý hýýý hůůů hůůů jako šimpanzi.
    Auta, no co bys nechtěl, xenony nemá jen socka a jen socka je opravuje. Há štyrky to už je fakt na vodstřel. Starý auto se neopravuje. Zahodí se a pořídí se nový. Tak jako ženská. Když se zmůžeš, taky si nenecháš tu starou. Jako Topolánek, Paroubek, Nečas... Elita národa, náš vzor. Když chceš bejt in, musíš kopírovat ty který vytvářej trendy. A makat aby sis to moh dovolit. Protože když nevystavuješ ty správný věci a nemáš ani na pořádný velký černý fáro s černejma sklama tak seš lůzr.

    No, draku, trochu optimismu, tak zlé to snad není.Na světě je spousta dobrých a chytrých rozumně žijících lidí. Akorát nesou tak viditelní. Špatné zprávy se prodávají lépe. spousta lidí je na nich závislých.
    S tím notebookem, vážně, kup si nnelevnější jaký vyhoví požadovanému účelu. Na klávesnici si zvykneš, není to taková hrůza. Za tři roky si koupíš nový a pak zas nějaký a všechny vyjdou levněji a výhodněji než kdybys koupil superprofi za šedesát, který za těch ix let už bude použitelný asi tak jako teď ten T41. Chápu, znám ten pocit, sám se v tom plácám. Ale stojí za ty náklady? Za to vztekání a za marnění času při hledání zlatého grálu? Jako bych to sám neznal...Důležitá jsou funkce, data, ne ten krám. Také bych chtěl lecos co není k mání a uvztekal bych se jak to, že není. No, prostě není. A tak je to s lecčím. Něco se vyplatí mít kvalitní, ale za to co rychle technicky zastarává, nemá smysl utrácet. Tak jako není třeba pořizovat všechno, protože je to "IN". Ber to stoicky a dívej se s nadhledem na ten krysí závod. Naštěstí se ho nemusíš účastnit. Zatím.

    OdpovědětVymazat
  198. Aktuálně pracuju na tom jak vyřešit příležitostné domácí koukání na filmy abych nemusel roztahovat spoustu káblů. Ano, je to už víc než sedm let co se prakticky nedíváme na ideoteledebilizátor. Sice v nábytku počítám s místem na placaté koukladlo, dokonce na velké koukadlo, už jsem o něm začal uvažovat, jenže co s tím, když není zapnuté. Když koukadlo není zapnuté a to je většinou času, tak je hnusné. Hnusná černá díra na zdi. No to je přece normální, když s epřijde domů, že se pustí televize...Ne, pro nás to není normální. Šlo by to vyřešit roletou, jenže to není až tak dobré. Tak placatice v dohlednu nebude a místo ní bílá promítací zeď nebo na zdi něco jiného a před tím spouštěcí promítací plátno. Zatém si vystačíme se starým projektorem. Nový bude až dojde lampa. Jen to nějak musím vymyslet s těmi kábly. Třeba se dočkám pěkného bezdrátového promítadla "vše v jednom". Za rozumné peníze. Samozřejmě až v tom starém dojde lampa. A to nebude tak brzy.

    OdpovědětVymazat
  199. Přijel jsem ze Sudet (opět mě tam zatkli a hned pustili, když jsem žádal okamžité přivolání státní policie)), ale fotky myslím budou stát za to. Už přesně vím, jak by vypadala zeměkoule dvacet let po atomové válce. Bude další série fotek. "Začátek října v hotelu Diamo".

    Do diskuze se zapojím, až zítra dotočím playbacky do "Škrtiče" a přečtu si předřečníky. Téma zajímavé. Zevnitř znám, zvenku je to po mě zajímavé.

    Vzkaz pro EK: Taktéž. 500.-

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)