Prohledat tento blog

úterý 25. června 2013

Zemanování aneb Divide et impera!

Zdroj: Lidové noviny





  Pan president Miloš Zeman dnes odpoledne  pověřil svého věrného vazala Rusnoka sestavením tzv. úřednické vlády. Proč "takzvané"? Protože v těchto společenských výšinách už dávno neexistují lidé politikou nezasažení, apolitičtí odborníci a jednak je taková vláda politická už z principu, kdy Mlhoš Z. jejím návrhem naprosto promyšleně předvedl u stávající koalice ODS a TOP křečovité lpění na moci, u ČSSD a KSČM strašnou chuť vládnout a u VV vztek, že se v dalších volbách propadnou do nevolitelnosti. Trafiky prostě už nebudou. 

Zdroj: Lidové noviny
   Mezi  ODS a TOP 09 ještě navíc zuří "bratrovražedný boj" o to, kdo z nich bude vnímán jako autentická pravice. Podle mého mínění nikdo z nich. V Kotlince není poptávka po odpovědné pravicové politice.  Na webu České noviny je živá čtenářská anketa, která dává za pravdu Zemanovi. Stávající vláda je podle 2/3 ovčanů viníkem všeho zlého - snad i povodní. Nepostavila včas hráze. A my máme domek v záplavovém území a nikdo nám ho nepojistí...  
        
   Průměrný český ovčan si přeje mít se co nejlépe, beztrestně si půjčovat a být bohatě zahrnován státní péčí - nebo aspoň sliby této péče. Protože má-li být dost prostředků na "pastelkovné" a "šrotovné", budou se muset zvýšit daně. Nebo zvednout zadlužení státu. Jak praví naše "pravice" zadlužit naše děti a vnuky

   Kdysi mě poněkud zvedl ze židle výrok "marťana" Jiřího Paroubka o tom, že dluhy není třeba platit. Už mě ten výrok zdaleka tak neirituje. Nejsem ekonom ani politik, ale vidím, že dluhy jsou vlastně jen nesplacené půjčky z peněz, které byly natištěny hlavně  poroto, aby byly nabízeny jako půjčky třeba "na rozvoj", jsou to vlastně ničím nekryté prostředky, hezky potištěné papírky nebo dnes spíše něm data v bankovních počítačích. Pár Byte. Sliby. Pokud budeme s bankami a nadnárodními institucemi hrát hru, kterou nám oni nabídli (či spíše vnutili) a budeme si půjčovat a když pak nastane recese, staneme se snadno dlužníky. Pak půjdeme jako Česká republika "do konkurzu" a náš majetek se stane majetkem oněch nadnárodních korporací. Číslíčka změní majitele. Jinak nic. (Víte, kdo je skutečným majitelem Vítkovických železáren v Ostravě ? Když jsem se to před několika týdny dozvěděl, bylo mi, jako by mě někdo polil ledovou vodou. Na Dolní oblast Vítkovic totiž koukám z okna.)

   Zkrátím celé vysvětlování - to celé financování je jakási složitá počítačová hra, takové celoevropské "Monopoly", které hrajeme ku potěše těch, kteří ji vymysleli. Lidé mají rádi pocit, že jim něco "patří". I když třeba jen virtuálně. Stejně virtuálně, jak byla zajištěna svoboda projevu před rokem 1989. Zákon ji přece zaručoval. Nezaručoval ovšem "svobodu po projevu" 
Když nemůže Kypr splácet své dluhy, sáhne se na číslíčka označující majetky klientů v kyperských bankách a je vymalováno. Číslíčka  má dáti - dal opět začínají souhlasit a majitelům "účtů" v bankách zbývají leda tak oči pro  pláč. A novináři, ti úplatní slouhové našeho "překrásného nového světa" nám začnou vysvětlovat, že kyperské banky stejně byly jen "pračky na peníze" - a že na Kypru bylo dobře jen proto, že tam ty banky byly. Takže pekař z místní pekárny který pekl bankovním úředníkům koláčky nebo taxíkář, který bankovní úředníky vozil jsou spoluviníky? Ale oni přece pracovali s poctivou moukou v poctivých pecích, kupovali skutečný benzín do skutečných aut. Co je na jejich práci podvodného, virtuálního? 

   A tak se ze mě stává poněkud nevěřící Tomáš. Vláda, ta naše i ty nednárodní si s námi dělají za vydatné pomoci zmanipullopvaných sdělovacích prostředků co chtějí. Cena věcí, práce a najonec i těch peněz je jenom nějaká domluvená hodnota, vzniklá nikoliv trhem, zákonem nabídky a poptávjky jak se nás snaží přesvědčit ale pouhou dohodou mezi kocnými. A mocní mají ku pomoci sopousty "užitečných idiotů", kteří se sdružují v politiockých stranách a "dělají politiku". Propagují svůj pohled na věc, zavrhují jakýkoliv jiný způsob řešení  a "nádherně" se nenávidí. 
   S politikou je to  stejné, jako s náboženstvím. Pána boha taky nikdo neviděl, nikdo nedokáže jeho existenci - ale věřit v něj (nebo to aspoň věrohodně předstírat) je nutné - nechcete-li být označeni za nevěřící psy. Ovšem pozor - je třeba věřit v toho správného pánaboha, v toho, v kterého věří většina lidí ve vašem okolí. Nebo ti mocní. Jinak to je průšvih. Ale přece jenom menší, než když řeknete že v žádného pánaboha nevěříte. To jste nebezpečný šílenec, který si stanovuje své životní hodnoty podle sebe a neuznává žádnou ideologii. Není ideologicky / nábožensky ovladatelný. (To už jste přijatelnější jako žid. Tam aspoň ostatní tuší, co ve vás je. U agnostiků či bezvěrců to ani netuší.) V politice - pokud nejste komunista, socialista, křesťanský demokrat nebo liberál - případně neofašista, jste postava nečitelná a s ostatními se bavte raději jen o počasí. Jinak vás považují na neřízenou střelu, profesionálního zrádce jejich přesvědčení a naprosto vám nepomůže tvrdit, že nemůžete zradit něco, v co nevěříte a nikdy jste nevěřili. 

(To jsou ti zlobiví chlapečci typu A.S. Pergilla, Draka Pražského nebo Starého  Kocoura. Oni prostě nemají požadovanou úctu k žádné ideologii. Co s nimi.)

   Ale abych se vrátil k momentální politické situaci. Zeman moc dobře zná spodní patra lidské povahy a nedivil bych se, kdyby teď seděl ve svém křesle, s pivkem v ruce a hořící cigaretkou na popelníku a tiše se pochechtával, jak to šikovně zařídil. Koalice lpí na tom, aby mohla "dokončit mandát" a zařídit si ještě na poslední chvíli nějaké ty trafiky, protože ODS bude v příštích volbách kdesi na pomezí volitelnosti, TOP 09 si o moc nepolepší, LIDEM zmizí z jeviště spolu s se svou matkou, Věcmi Veřejnými. ČSSD se zase nechutně nedočkavě těší na to, jak si začne trafiky pomalu budovat a je jí celkem jasné, že bez KSČM to nepůjde, čehož je si KSČM plně vědomá. A za "tichou podporu" bude žádat posty a ony tak často zmiňované trafiky.  Takže ti prosazují předčasné volby, nejraději včera. 
   Pokud se do budoucího parlamentu dostanou lidovci (což je docela pravděpodobné - posledních vládních průšvihů se nemohli zúčastnit - leda jako TOP-kaři), budou se, jako obvykle, snažit zaujmout funkci "jazýčku na vahách". Takže situace se zjednodušila: ODS a TOP jsou pro pokračování vlády s jiným premiérem (premiérkou), ČSSD a KSČM v očekávání volebních výsledků jsou pro předčasné volby. Je tedy rozděleno. 

   Mlhoš Zeman je pro "úřednickou" vládu, vládu kterou bude ovládat a kterou si najmenuje sám pomocí Jiřího Rusnoka (který v této komedii hraje roli mouřenína, který splní svou povinnost a pak "může jít"), LIDEM se nakonec přikloní k vítězi v domnění, že ji to přinese nějakou menší trafiku, protože se do budoucího parlamentu nemá nárok dostat. Neví, že už teď je zapsaná do seznamu padlých. Bude pohřbena do společného hrobu.

Roli Vladaře, Machiavelliho, si ponechal sám pan principál Zeman. Docela mu sluší. 
Ale mnohým, kteří se cítí být vyvolení se hrubě nelíbí.


A máme tady dodatky: 

   Vývoj jde přesně tím směre, který se předpokládal. Bitva o korýtka  se ale teprve rozbíhá. Že je to jen pár měsíců do řádných voleb? No a co, to že jsme prosazovali předčasné volby je už, zdá se zapomenuto... 

   Ještě chybí, aby se TOP 09 dohodla s ČSSD a KSČM. Prostě pravice, levice - všechno jedno. Nebojte, oni nám to logicky vysvětlí.







S veškerou úctou Váš  

50 komentářů:

  1. V dnešním Hydeparku na ČT24 situaci poměrně dopodrobna a kvalifikovaně rozebral Jan Wintr.

    http://www.wintr.cz/

    Vyučuje na pražské právnické fakultě ústavní právo a reference od inteligentních a pracovitých studentů jsou na něj pochvalné. On vystupoval rozumně, kvalifikovaně a hlavně srozumitelně, aspoň já neměl problém mu porozumět. S mnohým z toho, co dnes říkal bych se dovedl ztotožnit. Líbilo se mi, že se nestyděl a nebál říct, že se Zeman chová divně, protože koná sice pořád ještě v rámci ústavy, ale proti jejímu smyslu a duchu. Zda je to tak správně, tedy ku prospěchu nás všech, to ukáže až čas. Ale kdo chce, může se podívat i na záznam. Doporučuji, myslím, že ztracený čas to rozhodně nebude.

    Pro pokračování na koaličním základě hovoří ta 101ka hlasů, kterou mu přinesli. Proti tomu a tedy pravděpodobnému pokusu vyprovokovat předčasné volby ale hovoří ta příšerná rozhádaná nestabilita té vlády (koalice s šílenými VeVerkami byl prostě blbý nápad, ale dopředu se to dalo jen tušit, ne vědět), na kterou je za tu dobu, co je u vesla tak žalostný pohled, že pro snahu dát jí ránu z milosti, se dá najít určité pochopení.

    Divím se Rusnokovi, já být na jeho místě, asi bych se k tomu ukecat nenechal, bez podpory sněmovny asi ne.

    Na druhou stranu, Jan Wintr jasně naznačil, že sněmovna může Zemanovy rozmary ustát, pakliže 2x nedá důvěru presidentské vládě. Třetí pokus o jmenování by měl být její. Jenže Zeman není blbec a když už tento krok podnikl, nelze vyloučit, že se během jednání už s někým domluvil, ono 101 koalice je křehká věc, stačí, aby si to 2, slovy 2 jedinci rozmysleli a no to zbytek VeVerek překřtěný na LIDEM stačí. Bude to ještě napínavé a zajímavé. Rozhodně nelze vyloučit, že to zase nakonec skončí nějakým zatýkáním. Ono zase o tak zanedbatelný vliv na miliardové veletoky nejde.

    Dobrou :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pan režisér Ries na svém blogu na Respektu roztomile cituje z projevu O. Cromwella vůči anglickým poslancům, jímž rozehnal parlament.

    Vláda (a vládní strany) IMHO doplácí na prosazení církevních restitucí, s nimiž nesouhlasí přes 70 % populace (a v některých průzkumech ještě podstatně víc), které snížily její podporu na minimum. Proto je jasné, že se většina těchto "dárečků" do Parlamentu minimálně jedno období nedostane.
    Zeman má prostě silnější mandát než vládní strany dohromady, ví to a dělá podle toho. Pohybuje se na hraně Ústavy, ale dokud bude mít za sebou podporu významné části voličů, tak si to bude moci dovolit. Předpokládám, že se mu v následujících akcích podaří ještě víc zkompromitovat parlamentní strany tak, aby jim zůstala jen tvrdá jádra "nepřesvědčitelných věrných", což by nemuselo na vstup do Parlamentu stačit.

    OdpovědětVymazat
  3. Zůstává mi nejasným několik otázek.
    Demise předsedy vlády nese s sebou automaticky demisi celé vlády, které předsedá? V české ústavě jsem nenašla žádnou podobnou formulaci. Jestliže ano, jak by bylo logické, projednal premiér Nečas svůj krok se členy své vlády? Anebo byla jeho demise čistě osobní reakcí na vyšetřování činnosti šéfky úřadu a na indiskrece o jejich osobním vztahu, o kterém začaly psát noviny? Nechávám stranou, nakolik by bylo podobné jednání ze strany premiéra nezodpovědné.
    Prezident nevzal v úvahu návrh koalice pověřit sestavením nové vlády předsedkyni parlamentu Němcovou. Anebo zástupci koalice navrhovali dosazení Němcové na místo odstoupivšího premiéra, při čemž by vláda zůstala ve více méně stejném složení na svém místě?
    Existuje zákon, ústavní nebo doplňující, který stanoví, jak má prezident v případě demise vlády postupovat? V jakém pořadí má provádět konsultace?
    Právníci, odborníci na ústavní právo, tvrdí, že prezident nepřekročil hranice své pravomoci. Tedy žádné takové psané normy neexistují. Z příspěvku Draka zase vyplývá, že by měl prezident právo pověřit složením vlády dvakrát osobu, k níž má důvěru, a teprv až po propadnutí jeho kandidátů a jejich návrhu v parlamentu, by pověření provedli zvolení zástupci lidu.
    Zřejmě česká ústava dovoluje podobné různorodé výklady a z toho vyplývající postupy.

    OdpovědětVymazat
  4. Zeman se nikdy neskrýval s tím, že se mu koaliční vláda nelíbí a že jí půjde po krku. Svůj slib plní.

    Zeman využívá pravidla hry na doraz i trochu za něj, ale kdo z dnešních hráčů může prohlásit, že má 50% podporu? Tohle mu opravdu hraje dost do ruky a on toho využívá beze zbytku.

    Co se církevních restitucí týče, tak:

    * Jejich provedení v nějaké lhůtě nařídil Ústavní soud, jen tak mimochodem, je složením většinově levicový.

    * Koalice tedy vlastně jen splnila to, co po ní Ústavní soud chtěl.

    Tohle je docela dobrý příklad levicové demagogie a schizofrenie. Konec konců, stejný levicový Ústavní soud, který nařídil restituce konečně provést, zároveň smetl levicovou žalobou proti nim ze stolu a změnil v onom zákoně jedno, slovy jedno slovo. Na druhou stranu, abych do nich jen nešil, určité výhrady proti mlhavému vymezení majetku o který bude možné žádat bych chápal. Na druhou stranu bych chápal i výhrady proti tomu, aby v zákoně byl jako jeho příloha i návod, oč se dá žádat. To by opravdu nebylo moc chytré a jsou-li tyto výhrady brány vážně, tak to zdravém rozumu moc nesvědčí. Určitě ale nic nebránilo tomu, aby ten seznam dostala s patřičným mediálním třeskem KSČSSD do ruky aniž by součástí zákona byl s tím, že veškeré neblahé následky jeho profláknutí jsou tak nějak následkem jejich blbých přání a konání. Chybělo mi poukazování na tuto zjevnou debilitu jejich chování.

    Tohle ale, podobně jako brdský radar, je na jedné straně dobrý příklad neschopnosti vlády vést dialog s veřejností. A také je to dobrý příklad toho, co bychom mohli nazvat humbukářskou až vyloženě svinskou rolí veřejnoprávních médií, zejména pak ČT v téhle společnosti. Než živit z daní a poplatků tohle klubko zmijí a hajzlů, to už je opravdu lepší ho zprivatisovat a ať si tam soukromý majitel udělá pořádek. To mají koaliční blbouni za to, že tu svojí pravicovou politiku nedělají pořádně, ale jen tak na 10% a jen když to jinak nejde. Nám je bohužel díky tomu souzeno, že se z těch bolševických srágor do smrti nevyhrabeme...

    OdpovědětVymazat
  5. Inu Pergille, představa jednoho "osvíceného panovníka" není zas tak špatná.
    Ale - panovník časem obvykle pozbude svého "osvícení", protože všichni jeho poradci se velmi snaží ho izolovat od zbytku světa (zařizují "bagatelní věci" za něj podle svého a člověk je z principu líný, jednak o vhodné osobnosti v Kotlince nevím. Pochopitelně pomíjím nemožnost realizace takového způsobu vládnutí - už jenom NATO a EU tomu brání. A nechci spekulovat, nakolik je Zemanův mandát při započítání ovlivnitelnosti ovčanů opravdu oprávněný. Ale nechci zpochybňovat jeho (docela těsné) vítězství.
    Nicméně by se "rozpaky" při vládnutí realizovaly v jedné osobnosti a nebylo by se třeba na to dívat, jednak by zmizel parametr finanční nebo mocenské "výhodnosti" některých rozhodnutí.
    To, že Zeman sestavil takovou situaci, jaká je svědčí o tom, že pohnutky politiků bývají různé, ale málokdy (zda vůbec někdy) bývají altruistické. Vždy vzpomínám na Klausův výrok "O peníze jde až v pevní řadě!"
    Takže si budeme mít možnost dostatečně vychutnat tento avantgardní divadelní kousek, realizovaný sice chytrým, ale nesmírně samolibým a mstivým režisérem.
    Ukáže se to, co Pergill jen naznačil a víc: ukáže se v plné nahotě lidská povaha. Nejen ta poddruhu Homo politicus, ale i ta obecná, ovčanská. Pro nezúčastněného diváka (diváka, který si svoji nezúčastněnost vsugeruje, protože na každého tyhle události nějak dopadnou) to budou ony už mnou zmíněné muší larvy v exkrementech.

    Porovnej neochotu napravovat "křivdy minulosti" v oblasti sudetského vysídlování nebo komunistické zvůle a přenáramná ochota totéž dělat u církví. Otevře se dlouhodobě "kohout velkého průměru" a v tom proudu financí se malí nenápadní spotřebitelé ztratí. Stačí "být u toho".

    OdpovědětVymazat
  6. To Informace:
    Jak se má dělat demise vlády a jmenování další je v české ústavě docela podrobně popsáno. Ale bohužel tak vágně a obecně, že to umožňuje různé výklady. To je naše "české specifikum": Jasnou a jednoduchou věc vykládat na různé, třeba i zcela antagonistické způsoby. Tím se nelišíme od právníků. Když je problém s výkladem, zákon doplníme tolika dodatky, specifikující jednotlivé speciální případy, že se z jednoduché věci stává houština, překonatelná jen opravdu dobrým právníkem.

    (Avšak nasadíte-li do stejné houštiny dva dobré právníky, vylezou na druhé straně - ale každý jinde. Proto nemám rád právníky - právo se tváří jako něco exaktního a zatím je to věc beztvará jak plastelína.
    Záleží na tom, kdo ho dostane do rukou.)

    OdpovědětVymazat
  7. informaci:

    Už jsme tu ústavu zmiňovali v diskusi kolem Putny. Je to poměrně obyčejná standardní ústava evropského střihu, jakou je možné vidět v haldě zemí kolem, není ničím zvláštní. Je ale v každém případě psána jazykem, který počítá s gentlemany, kteří budou jejího ducha ctít a kteří se případně dohodnou, kde není žalobce, není ani soudce. Není ale psána pro padouchy, kteří jí budou využívat až na doraz, nebo rovnou přes, jako Zeman. I když i Masaryk prý prováděl svého času ledacos sporného, o bolševicích nemluvím, ti jí rovnou přepsali celou, na hraně bývali jak Klaus, tak i Havel, takže i takové věci se čas od času stávají, a život jde dál.

    Nečas, ačkoliv měl podat demisi svou i vlády, prý se zachoval jako královna Koloběžka, ani pěšky, ani na voze a podal jen svou. Co to provede a co to znamená, to ještě nevíme. Myslím, že i ústavní právníci by se přinejmenším chvíli drbali po šiškách a dohadovali se. Nicméně bere se to tak, že s premiérem padá celá vláda a asi to tak už zůstane. Přes veškeré excesy, blbosti a chyby, které nám předvedli, bych řekl, že z těch polistopadových to byla zatím pořád ještě jedna z těch slušnějších sestav, které tu byly, byť po tom, co se předvedlo třeba na MO s deinstalací a znovuinstalací Picka, se mi to ale nevyslovuje lehko. Určitě tu ale byly sestavy mnohem horší a teď asi teprve ještě ti praví talibánci teprve přijdou.

    Zeman tady opravdu odstartoval ošklivé divadlo, protože 101 je křehká většina. Se šílenci jako jsou zbytky VeVerek přejmenované na LIDEM, jeden nikdy neví na čem opravdu je, to jsou opravdoví hajzlíci a vyděrači. Asi si ještě užijeme nějaký ten tyjátr, bohužel.

    Než se nechat smýkat a zneužívat a být hříčkou jejich přání, to už je opravdu lepší dohodnout se s oposicí na předčasných volbách, než být hříčkou a rukojmím v jejich rukou. Velikou chybou je, že tohle neudělali hned, když se VeVerky předvedly v plné jejich síle a kráse. Jenže to už se teď napravit nedá. Mimochodem, odvaha praštit s funkcí a jít znovu do voleb mi tady v momentě kdy koaliční partner nepřiměřeně vydírá, hodně chybí. Věřím, že kdyby ta odvaha nechyběla, rybník by už dávno byl mnohem čistší, ta zbabělost tu hnilobu naopak konservuje a zmnožuje.

    Zbytky koalice by si měly sednout a reálně zvážit na jedné straně co jim umožňuje ústava a legislativa a v rámci možností dát Zemanovi tak moc přes pazoury jak to jen půjde. Wintr naznačil, že poměrné účinnou zbraní by mohlo být aktivní vyslovené nedůvěry Rusnokově vládě hned, jak to půjde. To bych bez váhání doporučoval udělat už jen proto, aby si Zeman a následovníci nezvykali hrát takovéhle hry zbytečně často. A jakmile jmenuje podruhé, tak to zopakovat. A pak, jmenovat na třetí parlamentní pokus svojí vládu. Ihned poté pak vyvolat předčasné volby, aby je už nešlo demagogicky obviňovat, že se drží seslí za každou cenu. To by ale VeVerkám (LIDEM) samozřejmě neměli oznamovat předem, jen je využít ke klepnutí Zemana přes pazoury a pak jim konečně jednou oplatit stejným, tedy zradou a zákeřností, což je ale to, co oni předvádějí od samého počátku, takže líto by mi jich určitě nebylo.

    Karel Schwarzenberg se realisticky nechal slyšet, že se Zeman chová podobně, jako kdysi Musolini a že tento model vládnutí je dnes považován za překonaný. Prý to ale logicky k těm předčasným volbám spěje a asi to tak i skončí. Doufám ale, že i on by snad uvítal, aby ožrala na Hradě před tím dostal přes pazoury tak moc, jak to jen půjde. Bylo by to v zájmu jeho i jeho následovníků.

    OdpovědětVymazat
  8. Draku - dokonalý, zasvěcený, rozvážný, logický, hutný rozbor. Všecka čest stranou.
    Nechcete si něco založit a jít do politiky?
    (V odpovědi prosím vyhvězdičkovat vulgarismy.)

    OdpovědětVymazat
  9. Jakubovi S.:

    Za pochvalu děkuji. Do politiky stručně řečeno nepůjdu, prací se sice živí blbě a hlavně čím dál tím blběji, ale zatím mi to stačí tak, jak to je. Teď vyrazím za prací a pak to rozvedu víc do šířky i do hloubky :-)

    OdpovědětVymazat
  10. V situaci je řada podstatných anomalií.
    Premiér podá osobní, individuální demisi ze své funkce. Zřejmě bez porady s ostatními členy vlády a koalice.
    Koalice chápe jeho demisi jako osobní a dohodne se na jménu jeho zástupce, což oznámí prezidentovi s tím, že vláda s novým premiérem může počítat v obou komorách parlamentu s dostatečnou většinou. Dohodne se i na jménu nového předsedy dolní komory.
    Prezident toto řešení nepřijme, chápe demisi premiéra jako demisi celé vlády a pověří sestavením nové vlády odborníka - tedy osobu, která nezastává žádnou funkci v parlamentu. A to aniž by provedl předběžné konsultace se zástupci parlamentu a delegacemi stran.
    Jde o zřejmé narušení zvyklostní praxe nebo dokonce zákona (tím druhým si nejsem jista - nevím jestli nějaký existuje). Jde o konflikt dvou mocí - parlamentní a prezidentské, obě zvolené přímo lidem.
    Jak se může vyvíjet situace dál?
    Parlament nepřijme řešení prezidenta a nedá vládě důvěru (to se prý může opakovat dvakrát).
    Co pak udělá prezident?
    Zahájí, i když opožděně, regulerní konsultace s představiteli stran a koalicí?
    Rozpustí parlament a vyhlásí předčasné volby?
    Dosadí do funkce vládu bez důvěry parlamentu?

    Situace je plná neznámých, značně nejistá, otvírá cestu řadě řešení, některých zcela protidemokratických.

    OdpovědětVymazat
  11. O "demokracii" tu už nejde dlouho, Informace.
    Jde o postavení a tím pádem o prachy. S jedinou výjimkou: Imperátorovi jde postavení - a o pomstu. Dejme tomu, ať nejsem tak zlý - o zadostiučinění.

    OdpovědětVymazat
  12. Já poukazuji na formální nedostatky nebo spíš protiústavní kroky, StK.
    Že hráčům nejde fakticky o demokracii, je mi docela jasné. Ale nejsou dodržována ani základní pravidla, na kterých spočívá fungování státu, který není dikraturou.
    K koupení Mafry Babišem.
    Další mediální magnát, který jde do politiky. No, státní zastupitelství a policejní jednotky máte už rozjeté. Za chvíli se začnete "bavit" jako my tady. Tak pozorně sledujte, co se děje v Itálii, budete to vědět předem, co se asi bude dít.
    Dnes prezident Napolitano pozval Berlusconiho na Quirinale (sídlo prezidenta), aby s ním pohovořil o současné situaci. Berlusconi ho ujistil, že jeho strana nepoloží vládu.
    Berlusconi své věrné brzdí, aby nerozpoutali protesty a randál. Aby ještě nevyostřili situaci. A ti přešlapují netrpělivě jako koně před startem.

    OdpovědětVymazat
  13. Andrej B. není na ženské, Info.
    (A myslím ani na chlapce.) Takže budou muset čmuchat jinde. Jediné, čeho jsem si všiml je, že se hrozně rád poslouchá. Ale za to se nedá nikoho zavřít - všichni chlapi by byli uvnitř a neměl by je kdo hlídat! [;>))
    (Občas pozoruji, že bych asi taky patřil "dovnitř".)

    OdpovědětVymazat
  14. Že A.B. není na ženský? No, dyť Berlusconiho taky soudili pro všechno možný - vod daňovýho úniku až po podplácení poslanců nepřátelský strany.
    A ty tři ženský, co ho soudily, byly na něj načasovaný jako bomby - že prej ho potrestaj za všechny ženy.
    Ale pak jim zapomněli vyndat včas nálož a tak z toho vyšel velkej kravál.
    A teď se celá Pd, tedy ta inteligentnější část, bojí, aby B. nepoložil vládu. Protože to by byl konec Pd a katastrofa pro Itálii.
    On to B. stejně ze zákulisí řídí, protože nynější premiér Letta je sice schopný jako kuloární vyjednavač, ale v řízení státu a ekonomie je nula. A tak zvou B. na večeři jako Letta nebo na odpolední čaj jako prezident, aby to s ním potichu urovnali.
    To, že je B. velice dobrý a výkonný politik, uznávají ekonomické listy jako FT nebo WSJ, jak právě v těchto dnech psaly.

    OdpovědětVymazat
  15. Tady máte, StK, ty tři soudkyně, co vykastrovaly, jak píše il Libero, Silvia.
    No řekněte, měl byste odvahu si s některou z nich něco začít?
    Chybí jim jen košťata.
    http://www.liberoquotidiano.it/dossier/personaggi/1267802/Berlusconi-nelle-mani-delle-toghe-rosa.html

    OdpovědětVymazat
  16. informaci:

    To jsou ale ježibaby...

    Rozdat košťata, poslat nad Antarktidu a po cestě sestřelit, když to jen trochu půjde, tak bez jaderné munice prosím, tučňáků by byla škoda.

    OdpovědětVymazat
  17. informaci:


    Chcete-li se na tu ústavu podívat, tady je:

    http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html

    Není to dlouhé čtení, ale není ani příliš záživné.

    Už se trochu točíme do kolečka, ale Zeman se formálně pohybuje pořád ještě v rámci ústavy, ale správně podotýkáte, že už zjevně jde proti zažitým zvyklostem a proti duchu ústavy. Asi by to nebylo na úspěšnou žalobu u ústavního soudu a ta bestie to dobře ví.

    Určitě tím sleduje nějaký svůj záměr a určitě tím chce něčeho docílit, jen tak pro nic a za nic to nebude. Opravdu za tím může být od dostavby Temelína, asi jí chce "přihrát" Rusům, až já nevím po co, skoro cokoliv. Je to zkušený, ostřílený, inteligentní a tudíž nebezpečný padouch. Navíc dík přímé volbě se silným mandátem. Tohle opravdu není snadný protivník.

    Vybírám si ze dvou zel to menší a držím tentokrát palce sněmovně. Nikdy bych byl neřekl, že někdy v životě budu fandit termitům, ono to přísloví s tím že nikdy se nemá říkat nikdy, je smutně pravdivé. Jeden by ani s tou nejbujnější fantasií opravdu nedokázal vymyslet to, s čím přijde normální život kolem nás.

    No nic jdu se připravit na ten zítřek.

    OdpovědětVymazat
  18. A nijak se už moc nepíše o "razii". Dosáhli hoši toho, co chtěli?
    Byla to hra na nervy a Nečas to nevydržel?
    Tak dobrou.

    OdpovědětVymazat
  19. informaci:

    Znáte něco míň zajímavého a atraktivního, než včerejší noviny? Teď tu máme boj o korýtka a miliardové veletoky...

    Přesně jak říkáte, dosáhli čeho chtěli. Až tak těžké určitě nebylo, jen nevíme co mu kdo řekl mimo média a co ten průběh tak usnadnilo a urychlilo. V naší politice (ono asi v žádné po světě krom hrůz jako KLDR) skoro nenajdete lidi, bez másla na hlavě. Až na výjimky, jakou byl třeba Petr Pithart, tam najdete výlučně lidi s větší nebo menší hromadou másla na hlavě. Nečas se za těch 20 let nepochybně motal kolem velkých hromad másla. Máte-li relevantní informace o těch hromadách másla na hlavě, můžete toho využít k jejich ovlivnění. Zeman toho nepochybně ví hromady a určitě mu jeho tým shání i další, neustále čerstvý materiál. Sám byl dost dlouho mimo politiku, a tak je v tomto ohledu mnohem méně zranitelný, což je další trumf v jeho rukách.

    OdpovědětVymazat
  20. Zdá se mi Draku,
    že ten způsob "každý na někoho něco ví" je víceméně (spíš více) běžný způsob dělání kariéry nejen na nejvyšších patrech politiky, ale vůbec. Takže se sympatiemi je to tak, že nevím, kdo má kolik čeho na hlavě a proto mám ze současné politické situace pocit, který jsem na začátku psal na vývěsku: je to jak pohled do senkrůvny plné hladových červů, kteří se požírají navzájem.
    Kterému z nich mám fandit? Možná, že bych fandil i Zemanovi, kdyby nebyl tak šíleně samolibý. Já totiž mezi samolibými narcisy žiji celý život a na tuhle vlastnost jsem velmi alergický - hned po hlouposti a zbytečné (slovní) agresi.

    OdpovědětVymazat
  21. Dodatek:
    Státní zástupce Ištván a velitel policejního útvaru Šlachta to už mají myslím "spočítané". Až se dostane k moci ČSSD, bude jeden z prvních úkolů jejich nové vlády naplnit úsloví "Mouřenín splnil svou povinnost - mouřenín může jít!"
    Tohle - poddajnost policie a justice mi dělá větší vrásky na čele, než všechny tanečky kolem. Ale mohu se mýlit, já neznám všechny tlaky na policii a státní zastupitelství - a dozvíme se je jen náhodou - pokud vůbec. Možná že policie a justice naopak konala správně, tak, jak je prezentováno. Ale podle obličejů výše zmíněných pánů na jejich první TV konferenci bych za jejich "nestrannost" nedal víc, než dvě koruny padesát. Odpovídali, jako když někdo chodí po minovém poli. Jen neříct nějaké "nevhodné" slovíčko.
    (Já toho moc nevím, nemám fakta - ale dělám celý život s herci a čtu z chování lidí i to, co rozhodně nemá být vidět. Pletu se jen zřídka. Např. když byl instalován RNDr. Nečas, ohodnotil jsem ho jako vzdělaného poseru. A vida...)

    OdpovědětVymazat
  22. Nedělejte předčasné závěry, StK.
    Zatím známe jen první akt této hry, a ani jsme ho neviděli celý.
    Státní zastupitelství položilo vládu a to úderem do nejslabšího článku - pohrozením premiérovi.
    Co se z toho vyvine dál, to možná nevědí ani autoři a ani aktéři.

    OdpovědětVymazat
  23. To není závěr milá Info, to je jenom laický odhad.
    O politice toho moc nevím (a ani mě to nežere), ale o chování lidí poměrně dost. Člověka se staženýma půlkama poznám. Vidím jich pár před každou premiérou.
    ===
    A ti "čtyři králové" tenkrát v TV vypadali, jako když vojenská chunta oznamuje převzetí moci a není si tak moc jistá, jestli za dveřmi studia není cizí komando. "...jenom proboha neudělat chybu..."

    OdpovědětVymazat
  24. StK,
    tak jsem se právě dozvěděla, že v ČR máte dva útvary na stíhání zločinců. Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, které "si vzájemně nedůvěřují a obvykle spolu nespolupracují".
    Při tom jsem ve starých číslech Lidovek objevila, že Nečas svou demisi s vládou konsultoval, jako i s vedením ODS a pronesl i abdikační řeč.
    To mi uniklo, v těch dnech jsem se pořádně nedostala k počítači. Ale Vám musím vytknout, že jste mne na to neupozornil, když jsem tu psala své dohady. Nechal jste mne tu zbytečně plácat.
    Takže i vláda se domnívala, že stačí vyměnit předsedu a že bude fungovat dál. To mne dost udivuje.
    Proti tomu zas protestovala ČSSD, která požadovala rozpuštění parlamentu a nové volby.
    Ale prezident rozhodl podle svého.
    Je to skutečně nezvyklá situace. A došlo k ní proto, že zřejmě neexistují pevné jednoznačné normy zákona.
    Nebudu dělat nějaká srovnání s italskou situací, ale jen dodám, že už v ústavě je řečeno, že demisí premiéra padá i vláda. A započnou pak konsultace prezidenta podle stanoveného "zdvořilostního ceremoniálu".
    Co se z této vaší situace může vyvinout mi není jasné a myslím, že ani Vám.

    OdpovědětVymazat
  25. Info,
    já tu s věrným Drakem jen hlídám dveře, aby tu zůstalo přijatelné prostředí. Na rozdíl od Šamana mi nevadí jakékoliv (nebo téměř jakékoliv) názory, podávané slušnou a rozumnou formou. Tedy oprav některých svých tvrzení se ode mne většino nikdo nedočká - nejsem ani cenzor, ani vševědoucí. Pokud mám jiný názor nebo jiné a zaručené informace, ozvu se.
    Tohle není "demokratický" blog. Ale pokud možno blog svobodný. Nemám rád nenávist a povyšování se. Tyhle osoby nechám tiše spadnout do propadla. A oni na to přišli a už tu raději nechodí.
    Ale omyl? Ten může "spáchat" každý a taky ho každý občas spáchá.

    Kdybych si měl vzpomenout, kdy jsem naposledy "kázal bludy", tak bych dlouho nemusel vzpomínat. Dnes dopoledne v Ústavu. Už jsem se kolegovi omluvil.
    Můj "harddisk" je už prostě starý a občas zadrhává. [;>)

    OdpovědětVymazat
  26. Dodnes by mne nikdy nenapadlo, že by pád/odchod premiéra neznamenal zcela samozřejmě i demisi vlády. Máme to tu nevšední, přitažlivou, neustále překvapující, dokonce šokující kypící džungli...
    A pozor, než to úplně zapadne: Dnes jsem jedinkrát zaslechl v rádiu, že mezi lidmi, kterým bude nabídnuto křesla ministra kultury, bude či může být - P a v e l K o h o u t . Ne ten ekonom ani ten divný třetí hochštapler K. T e n Pavka Korčagin Kohout, co JEDNOU RUKOU VERŠE PÍŠE, V DRUHÉ DRŽÍ REVOLVER. Ten, co v jednadvaceti šel jako kulturní atašé do Moskvy. Ten hrůzný autor nejhrůznějších veršů, vyzývajících k justičním vraždám, bdění a odhalování a střílení z r á d c ů . Ten, co za 14 dní má PĚTAOSMDESÁT.
    Tož to už musí být sakra zoufalé vybírání...
    (MMCh: to nemá co dělat s tím, že PK stejně jako Ludvu Vaculíka nesmírně beru a chválím za odvahu důsledně a trvale a nemilosrdně psát o stupidní zaslepenosti svého mládí.)
    Sunt certi denique fines!

    OdpovědětVymazat
  27. Jo, StK,
    také se mi nedávno povedlo (ne úmyslně) kázat bludy, ještě to mám dost dobře v paměti. Zajímavé na tom je, že čím je člověk starší, tím suveréněji ty bludy bezděčně káže

    OdpovědětVymazat
  28. Zřejmě jste můj včerejší příspěvek z 18:44 nečetli.
    Stejně jsem tam vyslovovala opatrně své pochyby. Takže jsem moc nepřestřelila.
    Kohout se ale nevyslovil, o čem s Rusnokem jednali. Těžko se do té motanice bude plést. Zdá se, že nikdo k tomuto korytu moc nespěchá.

    Víte, pánové, že když jdete s kurvou, že tím nejen pácháte nemravný odsouzení hodný čin, ale že tak ohrožujete bezpečnost státu?
    To je verze ultra levicového pisálka na dnešním vysílání o případu Ruby.
    Už se rozčilují, že prý prezident rozřeší celou situaci amnestií.

    OdpovědětVymazat
  29. Ale četl jsem, Informace. Ale občas člověk nemá co dodat. Třeba o tom nic dalšího neví a tak ani nemůže mít jiný názor.

    "Když nemáš co říct, mlč. Budeš vypadat moudře."
    Nebo pouučka mého fotografického guru Franty Krasla: "Když nevíš, co říct, nech ho zasunutý!" (Svou fotkou, fotoaparát v pouzdře.)

    [;>) w

    OdpovědětVymazat
  30. Jen pár slov o procesu proti Berlusconimi, o kterém píše na dnešním Psu L.Jakl: Petr benga, Silvio bunga

    Berslusconi má momentálně na krku 6 (slovy šest) procesů. A to nejrůznějšího druhu, poslední je právě ten o sexu s nezletilou a zneužití moci jako premiér.
    Včera na Tv debatě byla přítomna i poslankyně za Pdl Damiela Santanché, která jako divák si vyslechla všechna stání procesu. Dokázala tam celkem hravě, že ani jedno obvinění B. nebylo podloženo důkazy, že rozsudek je čistě politický, má za cíl vyřadit definitivně B. z politického života.
    Myslím, že tomu nasvědčuje už počet procesů, které se proti němu nyní vedou, nepočítaje ty předešlé.
    Justice, která zasahuje nestoudně do politického života, ničí člověka morálně, zdravotně, peněžně.
    Může ještě někdo pochybovat, že justice do politického života nepatří, že by mělo být pole její činnosti přesně vyhrazeno a že soudci, kteří utrácejí státní peníze na odposlechy stovek lidí, kteří s přestupkem vyšetřovaného nemají co sspolečného, by měli výdaje hradit ze vé kapsy?
    Odposlechy už pronikly na veřejnost, včera tam některé přehrávali herci, bylo to povídání mezi dívkami, co se účastnily večírků v Arcore, ale absolutně v nich nic usvědčujícího nebylo.
    Mediální kampaň puritánských levičáků, kteří od hesla "sexuální svobody" v moderní společnosti přešli ke stylu pavlačových drbů svíčkových bab.
    Může se ještě mluvit o demokratickém státu?

    OdpovědětVymazat
  31. Tak to jsem si oddechl! Tímto způsobem jsem tedy nikdy bezpečnost státu neohrozil. Možná by to bylo bývalo příjemnější, než ten způsob, za nějž jsem byl souzen a odsouzen v srpnu 69: hektické pobíhání s Flexaretem v šílících davech v centru Brna, pod tlakem slzného plynu, pendreků, vody, LM, VB, StB, ČSLA, bleskové zastavení a bliknutí u někoho mláceného třema LM ap., a vzápětí rychlé uniknutí. Ale NEPROŠLI, souzi!! No já taky ne. A podle zákonu s. Dubčeka pak bleskově před samosoudce a bylo. Tož tak. Rozkecal jsem se. Tohle nikdy nezvládnu.
    P.S. Fotky? Neptejte se. Bohužel zabaveno v negativech... Jsou to nádherné fotky, na obálku Life či Spiegelu. Ukazovali mi je s radostí v Bohunicích. Howgh.

    OdpovědětVymazat
  32. Sex s nezletilou?
    Paradoxně není známo, došlo-li vòbec k sexu a zároveň ani není jisté zda byla slečna Karima El Mahrougová v době, kdy mělo k sexu dojít, nezletilá.
    Byla totiž zatčena milánskou policií pro krádež a na policejním úřadu (questura) udala, že je nezletilá. Byla bez osobních dokladů a jako nezletilá tedy neměla být odvedena do vězení ale svěřena kolonii pro mladistvé. Vzhledem k tomu, že v kolonii nebylo volné místo, byla svěřena funkcionáři questury po telefonátu Berlusconiho paní N. Minetti. Jak prohlásili tři funkcionáři před soudem, B. na ně žádný nátlak nedělal, naopak byli rádi, že se jí zbaví.
    Když pak milánská prokuratura, která se jala případ vyšetřovat, zjistila, že Karima El Mahrougová se pohybuje po Itálii bez osobních dokumentů, požádala oficiální cestou tuniské úřady o vydání matričního listu. Na matričním listu, je ale uvedeno datum, kdy byl nový občan zapsán do knihy, což často neodpovídá skutečnému datu narození. Milánská prokuratura vzala datum na matričním listu za oficiální datum narození, protože jí to líp vyhovovalo. V době, kdy mělo dojít k sexu s B. by Karimě El Mahrougové bylo sedmnáct a půl roku.
    Takže neprokázaný sex s dívkou přesně neurčeného věku stál Berlusconiho 7 let svobody a doživotní zbavení občanských práv.
    Tak postupuje italská justice!

    OdpovědětVymazat
  33. Během toho procesu bylo pošlapáno tolik občanských práv a civilisovaných procesních zvyklostí a pravidel, že se nebudu unavovat jejich vyjmenováváním. To, co se stalo SB, je normální politický montsrproces, podobný jako ten s Miladou Horákovou a dalšími, v 50tých letech , snad jen s tím rozdílem, že ti naši odsouzení byli popraveni. SB by pravděpodobně jen dřepěl v domácím vězení, zbaven občanských práv. Je to poněkud civilisovanější, než ta 50tá léta u nás, ale i tak to spíš připomíná asijskou Barmu, než evropskou Itálii, jak jí známe z dřívějška. Jestli ty ježibaby budou i nadále soudit, po tom co předvedly, je evidentní, že s Itálií není cosi v pořádku. A to nemluvím o tom neustálém honu na osobu SB v těch dalších procesech, nicméně podobně jako kdysi Ford, je prostě terčem závisti a nenávisti těch méně úspěšných. Úspěch to je vskutku pobuřující a neodpustitelné provinění na bližních, mnohdy smytelné a odpustitelné jen krví toho úspěšnějšího... V tomhle bych řekl, že jsme s tou Itálií ve víc než dojemné shodě a nikterak za ní nezaostáváme, možná, že spíš naopak.

    OdpovědětVymazat
  34. Jak jsem již psala, ta milánská bomba vybuchla v nepravý čas. Byla načasovaná na předvolební období, takže měla co nejvíc poškodit Pdl mezi voliči. Místo toho vyletěla až tři měsíce po volbách, kdy už se musela levicová Pd zkoalizovat s Berlusconiho Pdl, jinak by tu nastal úplný zmatek. Ekonomie na hromadě, nečekaný úspěch cvrčků, levice prostě nemůže bez Pdl udělat ani krok. Hrozil by úplný krach, protože další vláda typu Montiho vláda "odborníků" by položila Itálii docela na lopatky.
    Proto premiér a prezident republiky s Berlusconim, který zůstal v pozadí, vyjednávají.
    Včera večer říkali, že by měly být B.procesy smazány všeobecnou amnestií. Což by měl být jakýsi kompromis ze strany Pd, protože Pdl žádá radikální reformu soudnictví. A tu zas Pd odmítá.

    OdpovědětVymazat
  35. Jak čtu na Lidovkách "Lepší vláda ČSSD než Rusnokovo invazní komando, říká Kalousek", tak musím konstatovat, že jediný, kdo tam má v té mele rozum a koule, je Kalousek.
    Docela nesmyslná diskuze pod článkem.

    OdpovědětVymazat
  36. Ještě jsem zapomněla dodat, že v Miláně je veden současně proces Ruby bis, kde jsou obžalováni jeden objevitel talentů L. Mora a bývalý ředitel zpravodajství na kanálu 4 Mdiaset E. Fede pro zneužívání prostituce.
    Mora prý obstarával pro Berlusconiho prostitutky a Fede je předběžně "ochutnával", jestli se hodí. Řediteli zpravodajství Fede je dvaaosmdesát let. Značně výkonný na svůj věk!
    V Miláně zřejmě řádí nějaký zlý duch, co posedl tamní prokuraturu a soud. Potřebovali by nutně nějakého exorcistu.

    OdpovědětVymazat
  37. Informace,
    pokud si chcete nechat aspoň základní iluze o ovčanech v Kotlince, proboha nečtěte diskuze pod články. To jsou z 90% jen výkřiky dvou táborů primitivů. Ať je problém jakýkoliv, vždy se vytvoří dva +/- rovnocenné tábory, které docela hloupě nadávají těm nejznámějším jménům z politiky a jejich oponenti zase nadávají těm druhým nejznámějším. Pak si začnou nadávat a urážet se navzájem a o problém už přestává jít vůbec. Až do dalšího článku, pod kterým se rozjede diskuze se stejným průběhem, ať už se článek zabývá čímkoliv. Pokud v té diskuzi najdete nějaký NÁZOR který má hlavu a patu vězte, že jste měla obrovské štěstí. Já už diskuze přestal číst a Šaman asi možná měl pravdu s nápadem diskuzi zcela stopnout. Jsou prostě témata, k nimž jeden nemá co dodat. Tak snad má mlčet a ne provozovat písemně slovní průjem.

    OdpovědětVymazat
  38. Kalouskovi bych určitě nemohl vyčíst ani nedostatek odvahy, ani nedostatek rozumu či intelektu, to by bylo vskutku neoprávněné. Nedostatek charakteru, a to ale značný, mu lze vyčíst naprosto t právem... Jeho odborné či jiné úsudky bych proto nebral na lehkou váhu, ale určitě bych je podroboval analýze, zda neobsahují nějakou manipulaci za účelem dosažení nějakého cíle.

    Být SB, tak na reformě justice bych trval, v opačném případě by to mohla být cesta ke Stalinovi, nebo do ještě horších pekel. Pod tlakem totálně zmagořelých Cvrčků by toho možná bylo možné dosáhnout.

    Souhlasím na 10.000% s StK, diskuse pod články na NP či jinde, z víc jak 99% emocionální, slovní a další druhy mentálního odpadu. Je naprostou ztrátou času a energie zkoušet se v tom hrabat, v žumpě je méně smrduto a špinavo...

    Začínám tuhnout a ráno vstávám, tak dobrou :-)

    OdpovědětVymazat
  39. Je obrovská škoda, že tam diskuse tak degradovala. Prv nebylo jak včil. Potem to začalo byt na sviňu.

    OdpovědětVymazat
  40. To je tak se vším, Jakube.
    Ti sprostí začnou mít navrch, těm druhým to holt nevoní a po krátkém, nutně prohraném boji tiše zmizí. Sprostí zůstanou. To je přesně důvod, proč je tady, v Útulně, zřízena funkce dveřníků. Drak a jeho věrný Kocour. Nebo naopak - to je fuk.
    A netýká se to pochopitelně jen internetových diskuzí. Homo sapiens už je takový. Proto je, myslím, tak populární představa "osvíceného diktátora", který takové excesy nedopustí.
    Ostatně konečně...

    OdpovědětVymazat
  41. Několik slov ke zprávě v Šamanově blogu o italské finanční situaci "Státní auditoři požádali finanční policii, aby zasáhla v případu "derivátů". z 27. června t.r.

    Zpráva se objevila v listu Financial Times: "Italy faces restructured derivatives hit" dne 25.června t.r.
    http://www.ft.com/intl/cms/s/0/440007a8-dd9a-11e2-a756-00144feab7de.html#axzz2Xb8Ky3Tb

    Následujícího dne ministr financí dementoval, že by italské státní finance byly ohroženy restrukturací derivátů. Deriváty, jmenovitě interest rate swap a swap option jsou finanční nástroje běžně používané k moderaci úroků státního dluhu na mezinárodním trhu.
    Itálie nepoužila derivátů ke vstupu do eura. Píše to list Milano Finanza.
    http://www.milanofinanza.it/news/dettaglio_news.asp?id=201306261215568200&chkAgenzie=TMFI&titolo=Il%20Tesoro%20spegne%20l'allarme%20derivati,%20non%20c'%C3%A8%20pericolo%3Cbr%3E%20per%20i%20conti%20dello%20Stato

    La Repubblica 26. června dodává, že římský státní prokurátor Nello Rossi prošetří umístění derivátů na trhu a zároveň se bude zajímat i o dopad a následky, jaké mohou mít zprávy tohoto druhu, šířené v tisku, na mezinárodní trh, na burzu a na spread.
    http://www.repubblica.it/economia/2013/06/26/news/l_abi_chiede_chiarezza_al_governo_sulla_mina_dei_contratti_derivati-61872826/?ref=search

    OdpovědětVymazat
  42. Netušila jsem, že jen pronesení jména římského Procuratore della Repubblica bude mít takový účinek.
    Nikdo ani nepípne.

    OdpovědětVymazat
  43. informaci:

    Ne, pan prokurátor nás neodradil, nebojte :-)

    Jen bylo hezky včera je hezky dnes, no tak lidi vyrazili do přírody, mezi lidi, udržovat a opravovat kde co, já se třeba zajel podívat za mámou, prohnat motor budoucího veterána, spravit elektriku, pak jsem se zabýval s kamarády robotikou, vyráběli jsme a programovali elektroniku hodinovího stroje. Klábosili jsme při tom všem třeba o tomhle:

    http://www.youtube.com/watch?v=_d0LfkIut2M

    Dnes zase budu udržovat vozový park, potřebuje trochu debordelizovat, poopravit a tak. Večer se rád vrátím k popovídání si, byť i příprava na pondělí si vezme nějaký čas. Týden bude kratší o svátek a musí se toho stihnout o to víc.

    OdpovědětVymazat
  44. Převádím do padnutí dvoucentimetrový štos pojistných smluv, faktur, výpisů z živn. rejstříku, objednávek... Valaši robíja ve Švajcarsku, zedníci, tesaři, podlaháři, pravda, a tož divte sa - oni to scú mět všecko ve s v o j é j ř e č i - ! No to sú divní ludé, kdo by to pravíl, né? Nátož sa to mosí narychlo nekemu dat, aby to v pondělí mňéli. Bóže můj, to sú vymyšlenosti!
    A včil IDU NA PIVO. Kúrňa nech si počkajú. Šak su také enem člověk. Můj kamoš monsiňór mi pravíl: Šak já ti dávám rozhřešení, dyť je neděla, to nevíš, že sa máš neskaj robotě vyhýbat, ogárku neščasný? Gdo ťa pak bude křísit, buďa v tem svojém bývání tak samotný, nó?! Sa zpamatuj, zavři to a už nech ťa po tem telefónu vidím smetat na Panorámu! Šak já to požaluju za týdeň na Velehradě soluňským, daj si pozor! No jak to bylo, to nevíš, jak do kostela za Metodějem v nedělu vpadl celý říčný z lovu aji s psiskama kníže, no? A co ten mu pravíl - ani pes by od něho kůrky nebrál? Jáá nevííím...

    OdpovědětVymazat
  45. Koocoure,
    Vy jste ten dnešní článek zase stáhl? Proč?
    Právě když jsem se chystala odpovědět.

    OdpovědětVymazat
  46. Jakubovi S.:

    Valachům i Vám přeji dobrý kšeft :-)

    OdpovědětVymazat
  47. No je třeba si toho dnes vážit, ne? Oni aji já... Jinak zas od výplaty k výplatě, bez přilepšení. Óne sranda.

    OdpovědětVymazat
  48. Jakubovi S.:

    To samozřejmě závisí na výši té konkrétní výplaty. Většina výplat v naší zemi je obávám se, že doslova k nepřežití, či nežití až živoření. No, ale viděl jsem i výplaty, ze kterých se dá žít od výplaty k výplatě a klidně i rok, ani by se jeden nemusel moc uskromňovat. Velkorysých výplat je ale v naší zemi hodně málo. Tím smutnější pak je, když člověk vidí, jak končí v rukou lidí, kteří by většinou zasloužili spíš dostat latí po kušně a po zádech najednou, než takovýhle plat. No ale tak už to na světě z nějakého zvráceného důvodu prostě chodí.

    OdpovědětVymazat
  49. Vážení Útulníci,
    je někdo z vás právně zdělán?
    Nepohybuje se náhodou náš Všeholidem zvolený president svým vyžadováním notářsky ověřených podpisů a s tím spojeným vyhrožováním že nechá vládnout vládu bez důvěry parlamentu na hraně vlastizrady neb v takovém případě reálně hrozí rozpočtové provizórium?
    Jaké jsou všechny důsledky takového stavu? není to mimo jiné i ztráta přístupu k unijním penězům?

    OdpovědětVymazat
  50. P o h y b u j e . A právě jsem podepsal petici,co na to reaguje. Mít v čele svého státu blahovolného samolibého vulgárního všechny okolo neustále ironizujícího (resp. shazujícího) levičáka... Za co, souzi, za co?!
    No za ten idiotský s a m e t , a to české nedotahování ničeho do konce, nedůslednost v dořešení čehokoliv atd. atd. A za mlčení (tedy: flegmatickou nas*ranost) mlčící většiny. Tedy v hospodách nemlčí - to je ale s prominutím nouby platné.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)