Prohledat tento blog

úterý 4. června 2013

Povodně 2013

Napsal Pedro



Beze slov






   Chytrý člověk se o horká kamna spálí jenom jednou, ta jedna zkušenost mu stačí. Blbec se musí spálit dvakrát! A když se tak dívám na roky 2002 a 2013 (tedy když nepočítám rok 1997 na Moravě) - kdy se budeme muset spálit potřetí? 




   V pondělí ráno hovořil na ČRo 2 profesor Bohumír Janský, hydrolog a geograf z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Mluvil o konkrétních opatřeních, která by mohla takovýmto povodním účinně zabránit. Rybníčky na horních tocích, upuštění od násilného napřimování toků, udržování břehů (žádné stromy přímo u vody, které podemleté padnou do toku a zachytávají se o pilíře mostů), obhospodařované suché poldry. Devět roků tam může být sklízena úroda, a ta kterou tam desátý rok zničí povodeň, je zemědělci zaplacena. Ale když člověk jezdí každý rok kolem stejného pole, kde magoři rok co rok sázejí rané brambory na svahu, řádky pěkně po spádnici, silnice dole pod svahem opakovaně zaplavovaná bahnem a nahoře místo ornice vlastně už jen písek a kamení, tak už si myslí něco o idiotech. 

   V Litomyšli (a v mnoha a mnoha jiných místech) se taky v roce 2002 přesvědčili, že by na polích nad městem neměla být ta kukuřice seta v řádcích po spádnici. Ale zřejmě vše marno, myšlení bolí. A donutit některé lidi,  aby umožnili na svých pozemcích vybudovat protipovodňová zařízení, taky jak je dnes vidět zřejmě neprosaditelná věc. 

Samozřejmě že ne zadarmo - neopakovat postup, jakým se před lety ouřadové z Pozemkového úřadu ze začátku snažili oškubat paní Havránkovou. Na počátku restitucí jí za bonitní pole nabízeli nějaký kamenitý úhor a ta se pak "šprajcla"!  

    Nejsem přítelem monstrózních staveb, přetvářejících přírodu (viz před časem zmínka o hrdinném Tašpulatovi, budujícím se svou motykou ferganský kanál). Ale ta idea možnosti přepouštění části vod z povodí Labe do povodí Moravy (či opačně) v případě takových povodňových pohrom, jako ta před 11 roky či ta letošní, pokud by byl vybudován ten pomlouvaný kanál Dunaj-Odra-Labe, ta nevypadá až tak nesmyslně. Vzpomínal jsem tady, že ho pan nynější president svého času označil za novodobou Hladovou zeď.


Ovšem jak nyní znovu připomenul, tato myšlenka mu není až tak zcela proti mysli. 

No uvidíme, zda z tohoto mraku bude pršet….



Potud PEDRO




...chčija a chčije...       foto StK                        



Kocourův dodatek:

   Chtěl jsem taky napsat pár postřehů z povodní, které se, jak se zdá opakují v daleko kratších intervalech, než by nám bylo milo. A začínal by slovy: Normální člověk se o horká kamna spálí jen jednou. Pokud je "pomalejšího uvažování", tak dejme tomu, (po určité době se leccos zapomene) - dvakrát. Ale vytrvale obnovovat své domy v záplavovém území, v zóně, kde dům ani domácnost žádná pojišťovna nepojistí je velmi docela zvláštní druh české tvrdohlavosti.   
   Uklidí se trosky, pilně se opracuje, opraví se omítky a okna a dveře a podlahy, koupí se nový nábytek a koberce a lednička a televizor, nezapomene se sekačku a třeba i auto - a přijde velká voda. 

   Pak i staří chlapi pláčou - a "poněkud indiskrétní"* TV NOVA to snímá v detailu a podkresluje jímavou hudbou. Asi jsem opravdu už duše okoralá - není mi jich líto. Já chápu, že ten dům už asi nejde rozumně prodat. Já chápu, že se v tom domě narodili - případně, že v něm narodili i jejich rodiče a prarodiče. Že tam mají své zahrádky, slepice a králíky. A sousedy se kterými sousedí (a občas/často se  i škorpí) desítky let.  

   Ale když už se někdo rozhodne věnovat svůj životy na stále opakovanou výstavbu svého domu a na tvrdé vydělávání peněz, aby na ty rekonstrukce měl prostředky - tak ať k sakru nepláče. Tenhle život si zvolil, tak ať jej žije hrdě a s chutí.  
Stejně jako některé ženy, které se po strašných zkušenostech například s alkoholikem konečně rozvedou, svobodně se nadechnou, rozhlédnou se kolem sebe - a najdou si neomylně opět nenapravitelného alkoholika. A opět trpí.  

Ale vzhledem k tomu, že to už velmi obdobně popsal přítel Pedro, už budu mlčet. 


*/ poněkud indiskrétní je zástupný výraz pro sprostou nadávku. Ale musel bych se pak z  Útulny sám vymazávat a to by bylo dost zvláštní počínání.



52 komentářů:

  1. Oba máte pravdu, všichni si to při pohledu na ty pořád znovu na břehu obnovované domy říkáme. Já jenom, a ode mne to nepřekvapí, vidím věc rozvážněji: kdo obnoví, vyšprajcuje, zpevní svůj domek, to prosím jsem s to chápat; nikoliv toho, co to zplanýruje a postaVÍ si ZASE TAM nový.
    A s těma polema: pozor! Vždycky bývaly brázdy v naprosté většině po spádnici. Orání a všechno je tak podstatně snazší... Opravdu.
    Nejsu ovšem rolník. Jenom po pradědovi su z velkého hanáckého gruntu a v dětství jsem tam býval každé prázdniny. A nad tou vsí je veliký, rozlehlý kopec. (Kopec na Hané? A veliký? Ano. Sice jediný, ale stojí za to. Byste se moc divili!)

    OdpovědětVymazat
  2. - a ten dnešní aTeo opravdu jaksi vůbec není humorný. Totiž je to vynikající fór - ovšem mrazivý.
    Bych se nasmál, kdyby to tak za sto let bylo. Totiž jistě bude. Nám to už bude díky bohu volný.
    Původní význam slova anekdota taky není "sranda k rozchechtání" - je to prostě výstižná, něco vystihující (ve zkratce)historka. Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  3. Jakube, pokud sedláček oral s koněm (pokud byl movitější, tak pluh táhli koně dva), tak oral po vrstevnici. I pro toho koně to bylo snazší tahat pluh po vrstevnici, než dolů nahoru. Ale s traktorem je to jinak. Kolik už traktoristů zahynulo, když se pokoušeli na větším svahu orat po vrstevnici. Takže tohle asi nevyřešíme. Asi by to chtělo pěstovat plodiny, které jsou schopné zachycovat prudší déšť, i když řádky vedou s kopce dolů. Ale kukuřice to určítě není. Avšak co se dnes na našich polích pěstuje - kukuřice, sem tam (a jenom někde) brambory. Ale hlavně řepka (řepa už to dávno není, od té doby co nám francouzští majitelé za evropské subvence zlikvidovali cukrovary).
    O schopností řepky zachycovat v půdě dešťové srážky nic moc nevím, snad se tu ozve někdo zasvěcený.

    OdpovědětVymazat
  4. Ale jistě, Jakube.
    Ať klidně staví na místě, kde mu to zase voda smete. Ale ať pak neskuhrá!
    (Dtto ta submisivní ženuška. Nebo ne submisivní, ale zato s pořáedným mesiášským komplexem.)
    A ještě jedna poznámka: V Sudetech se nikdy nedělaly řádky po spádnici. Vždy po vrstevnici. Můžu dokázat fotkami. Asi ti moji "hnusní sudeťáci" věděli svoje.
    Ani ti bohatší si nestavěli kamenné domy. Kamenná mohla být stodola nebo podezdívka. Nanejvýš (a jen částečně chlív nebo stáj. Zbytek - suché trámy.
    Těch pár cihlových domů u silnice - to už byli fakt boháči, kteří si mohli dovolit topit skoro celý den od podzimu do jara. Jinak by jim to navlhlo a pak už šlo o zdraví...
    ===
    Tamní zbohatlíci (posledních 20 let) už na to taky pomalu přicházejí. Dřevěnice zbourali, spálili a postavili si tam "cosi", za co bych jim, kdybych byl "Krajinový inspektor", obratem vystavil demoliční výměr.
    Teď tam mají vlhko. A to mají ty vilky z panelů a na betonovém soklu.
    (A na perfektním anglickém trávníku pozlacený žebřiňák - jako dekoraci...)

    OdpovědětVymazat
  5. Tady se už děsí napřed, i když se celkem nic neděje. Pršelo víc na severu, občas ve středu a je sucho na jihu. Přesto se už všichni chystají a připravují na potopu. Ve Florencii napršelo za tři hodiny 50 mm vody, takže to nestačily kanály vstřebat a noviny hned psaly o "dešťové bombě". Hasiči vyzývali lidi, aby se přestěhovali do vyšších pater, preventivně zavřeli školy a úřady, starosta Renzi se kvapně vrátil z Říma a svolal hned krizový výbor civilní obrany. Ukázalo se pak, že je to zbytečný poplach, přestalo pršet, voda odtekla a vysvitlo zas sluníčko. Pro jistotu zavřeli školy i v jiných toskánských městech, obávali se, aby silný vítr nevyvrátil stromy. Ale vítr nefoukal.
    Podobný poplach byl i v Janově. Tam je to pochopitelné, pamatují si ještě velkou povodeň z r. 2011.
    Tady je pár záběrů.
    http://www.youtube.com/watch?v=dy0xwazRwnI
    Ale ve Florencii byla velká povodeň v r. 1966. Od té doby se vody bojí.
    Předpověď počasí do konce týdne je slunečno a teplo. Snad ve Florencii ten poplach odvolali.

    Právě jsem vyslechla další tv debatu o politické situaci. V životě bych nevěřila, že mohou být profesorky filozofie tak blbé. Tahle, co účinkovala v diskuzi, byla, s prominutím, úplná kráva.

    OdpovědětVymazat
  6. Postaví to, vezme mu to voda, postaví znovu...
    Vím o člověku, který si postavil dům na místě, kdy byl několik století statek. V 97 mu ho vzala voda, postavil ho tedy znovu a během 2 let ho zase neměl. Jenže příští dům mu už nikdo nepojistí. Co má dělat? Žalobu na kraj, který jako "protipovodňové opatření" narovnal koryto právě nad jeho domem, mu soud zamítl. Pozemek je jako stavební parcela neprodejný. Měl kliku na dobrého architekta - postavil dům a na hranici pozemku val, takže příští velká voda vzala sousedy a ne jeho. Tak ho zase nenávidí sousedi... A včím mudrujte!
    Nebo vím o starostce, která chtěl nad dědinou poldr - obecní luka jako kdysi. Nelze - nemůže vyvlastnit zemědělce, který tem má pole a nepřipustí zničení meliorací na něm. V dané dědině nebydlí a je v klidu... Co s takovými?

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, Jiný Honzo
    - podobná situace je nad Krnovem. Proti záplavám by se mohly vybudovat poldry - ale nikdo je nechce na svém pozemku - znehodnotil by si ho. O přehradě se tu baví od ´97 roku. "Co mi je po krnovácích - JÁ tu mám chalupu!" Takže ten egoismus člověka tak nějak zamrzí.
    Ale nebyl jsem v situaci člověka, který se má odstěhovat, tak nevím. Teda byl, ale jen z bytu. Tak jsem si vyboxoval slušné odstupné, odmítl mizerné (a drahé) náhradní ubytování - a šel jsem nakonec do lepšího. A pan majitel má z 12-ti bytů obsazený jeden. Tož nevím, z čeho to všechno (daně, energie), pan podnikatel platí.

    OdpovědětVymazat
  8. Chápu, že pro mnoho lidí dům hodně znamená. Ale už vůbec nechápu, že je pro ně vším a když skončí dům, skončí oni.
    Nebo začnou stejně pitomě, jako dřív.

    Opravdu je mám litovat?

    OdpovědětVymazat
  9. Filosofi jako takoví se jenom zcela vyjímečně vyznají v politice. Myslím praktické, což je ovšem v mém chápání pleonasmus. A proč by měli, aspoň víc než jiní? Ale opravdová hrůza (přeložím: horror) nastane, když se jmou své závěry aplikovat na sociální vědy a nastane-li situace, jež jim náhle umožní uvádět je do praxe. Všichni víme, o čem/kom je řeč, že.
    Ad filosofky, tedy ženy: poslední a za století jediná, co u nás byla opravdu hodna toho jména, byla úžasná Jiřina Popelová. Dávno, dávno již tomu.

    OdpovědětVymazat
  10. Na Valachoch bývaly nejbytelnější stavby, tedy z krásně otesaných kamenů, sušárny. Rozuměj ovoce, kdyby někdo nevěděl. Ty byly v kopcích často jediným kamenným objektem hospodářství.

    OdpovědětVymazat
  11. Jakube,
    ona se ta dáma zabývá filozofií morálky a tak se cítila oprávněná vynášet moralistické soudy o politicích. Berlusconiho přirovnala k Hitlerovi, který byl také vynesen k moci hloupými voliči.
    Dnes ráno jsem četla v novinách, že tento výrok vyvolal velké pobouření ve studiu, takže moderátoter vypnul zvuk ve studiu a režie pustila reklamy. To jsem tedy včera večer neviděla a tak jsem si to šla překontrolovat na web na vysílání RAI 3, kde skutečně byla ta scéna useknutá, jen moderátor tlačil násilím do křesla jednoho novináře a pak přešla scéna na nějakou statistiku. Takže to ustřihli.
    Ta ženská byla ztělesněním ježibaby. Pořád takový ironický, jízlivý, nadřazený úsměv, útočný ton, jakoby tam byla jen ona a ostatní byli plevel.
    Něco nepředstavitelného.

    OdpovědětVymazat
  12. Narcisové. Agresivní, zlí narcisové. Takoví nejsou zas tak vzácní. Dva, na které se to označení dá použít předd půl rokem rozbili Šamanovi blog, vzpomínáte?

    OdpovědětVymazat
  13. Kdepak, s takovými lidmi se nedomluvíte. Oni jí politici a novináři ze začátku odpovídali slušně, ale ona na všechno reagovala tím svým posměšným úsměvem, jako by měla před sebou blbečky. Dokud to všechno nevyvrcholilo v té scéně, co vystřihli. Pak už madam neexternovala, nedali jí víc slovo. A byli tam i zahraniční novináři. Ostuda.

    OdpovědětVymazat
  14. Ironický, nadřazený úsměv, útočný tón atd. - nepíšete náhodou nedopatřením o jistém nedávno instalovaném presidentovi jedné země, že?
    Agresivní, zlí, a žel (takoví sú najhórší) inteligentní a vzdělaní. Špatná kombinace. A když se přidá ještě nějaké to duševní či tělesné postižení, které je třeba kompenzovat...

    OdpovědětVymazat
  15. Celá společnost je zasažena jakousi vyloženě až vražednou směsí bezměrného sobectví, naprosté neúctě k pravidlům, zákonům a základům slušnosti, nemístného sebevědomí a zarputilé idiocie. Toto naprosto nekorigováno nikým a ničím k lepšímu a naopak rozdmýcháváno zhovadilými médii, se začíná vylívat z břehů podobně, jako ty rozbouřené řeky. A tak se tedy nedivme, až zdárně zdoláme a překonáme i ty poslední zbytky zdravého rozumu a slušnosti, které ještě mezi lidmi zbyly, bude ještě hůř, nebo úplně nejhůř.

    K těm rozumným opatřením, která už byla zmíněna v článku a na jejichž uskutečnění zatím z objektivních až vyloženě hloupých a ignorantských důvodů nedošlo, si ještě přidejme do řady takovou snadno uskutečnitelnou věc, jakou je snížení stavu hladin na přehradách vltavské kaskády. Ty přehrady jsou naplněné skoro pořád až po okraj. No jenže naplněny po okraj nemají šanci zároveň ještě plnit i zadržovací funkci proti povodním, což je ale u mnohých z nich záminka, pod kterou byla tato díla původně vystavěna. Smutným faktem je, že dnes slouží pár zbohatlíkům, jako je třeba Janoušek, jakožto vodní nádrže pro jejich rekreační kocábky. Přehrady jakožto statky postavené a provozované z veřejných peněz, slouží ještě soukromému podnikání zbohatlíků vlastnících a provozujících rekreační zařízení na břehu těchto přehrad. Stačí se podívat na stránky ČHMÚ a zkontrolovat si stavy hladin a je evidentní, zveřejněny jsou údaje za posledních 30 dnů a z toho je evidentní, že výše hladiny přehrad je optimalisována jen a pouze dle potřeb vlastníků rekreačních jacht a rekreačních zařízení. Na zadržovací protipovodňovou funkci přehrad se naopak zvysoka kašle, s výjimkou pár dní před povodní, kdy se dají vysledovat jakési zpozdilé pokusy o snížení hladin. Asi by to chtělo pozavírat jak ty Janoušky, tak ty vodohospodáře, co jim tak ochotně vycházejí vstříc. Jenže to bychom asi museli žít někde jinde.

    Umíněné tupouny upřímně řečeno nechápu, ale vybrali si to, líto mi jich není a nedojímají mne ani trochu. Když už staví v záplavovém území, mají stavět buď tak, aby tím ten dům netrpěl, podobně jako jedni naši známí, jejichž dům stojí na 2 několikametrových vhodně orientovaných betonových pilířích, což je nákladné, ošklivé, ale účelné, nebo se mají odstěhovat. Opakovat devastaci a opravy pořád do blba je prostě projevem ignorance a debility zároveň. Nedojímá mi ani ta slečna, co ignorovala výstražné cedule a se "špunty" v uších vlezla do parku. Tu Darwinovu cenu vyhrála naprosto suverénně a právem, spolu s ní možná i další. Novináři, co o tom informují tklivě a blbě, by zasluhovali nakopat do rovnou hlavy, už ani ne do zadnice.

    Co se týče škod napáchaných státem například při napřimování koryt, se domnívám, že by dotyční neměli vzdávat své soudní pře tak snadno a tak rychle, jak to dělají. Naopak, měli by být minimálně stejně zarputilí, jako grázlové, co se odvolávají až k nejvyšší instanci a když to nepomůže, tak s tím dojít až do Evropy. Ta je sice v mnoha ohledech žalostná a směšná zároveň, ale zrovna v těchto případech, kdy je zapotřebí projevit trochu zdravého rozumu, slušnosti a smyslu pro spravedlnost, je evropská justice mnohem použitelnější, nežli ta česká. Je to smutné, ale je to tak.

    OdpovědětVymazat
  16. A neexistují náhodou k orání na svazích tzv svahové traktory, které zvládají i jízdu a orání po vrstevnici?

    Ono to pěstování plodin, jakožto zdroje biopaliv, napáchalo škod víc než dost.

    OdpovědětVymazat
  17. Někomu se sláva vrazí do hlavy a pak už nemá cenu s ním počítat.

    Mluvící hlava se slávou hluboce vraženou do mozku...
    [;>)

    A "Dobrou!" Zase zítra...

    OdpovědětVymazat
  18. Ano, je to pravda s tím oráním dřív, moje kulpa... Vycházel jsem jenom z poslední doby. To se mi stává maximálně třikrát za deset let. A svahové traktory, s koly o různém poloměru, ovšem existujou.

    OdpovědětVymazat
  19. Právě jsem si říkala, jak to asi vypadá s těmi luxusními domy, co stavěli na břehu Vltavy a byty prodávali za velké peníze. A ejhle, nevypadá to moc pěkně.
    http://byznys.lidovky.cz/foto.aspx?r=firmy-trhy&c=A130605_144601_firmy-trhy_mev&foto=MEV4baa41_bf2k0047.jpg

    OdpovědětVymazat
  20. STK s těmi domy to není tak snadné. Ono je teoreticky moc hezké postavit si dům jinde, ale kde na to vzít peníze? Ne každý má statisíce, ne-li 3 až 5 možná více milionů, aby si postavil dům jinde. Někteří lidé jsou rádi, když si za statisíce spraví domky, co mají.

    OdpovědětVymazat
  21. Není to snadné, postavit si dům. Ale strávit život nekonečným budováním "do další povodně" je zase dost bezcílné.
    Je opravdu tak strašně důležité mít svůj dům? V naší rodině všichni, kteří měli dům buď umřel mladí, nebo se aspoň rozvedli. Já mám jenom dřevěnici v horách - ale dům, vlastní dům mi nijak nechybí.
    Já dokonce nemám ani auto. Mohl bych mít, ba měl jsem několik aut i motorek - ale bez auta jsem jaksi svobodnější. Auto, které nemáš se ti nepokazí, nerezaví, nikdo ti ho neukradne...

    (A moc pěkný článek jsem od Vás četl Koprtetinko!)

    OdpovědětVymazat
  22. Kopretinka není koprtetinka!8-) Je to koprslečinka, dyž už...
    A ohledně vlastního domu: musíme snad, oba, a třeba většina nás tu, chápat a brát na vědomí, že značná část naší populace prostě mít svůj dům musí... se divím, že to inteligentní člověk nemůže uznat. Je jim to dáno, jinak než jako jejich předkové žít nechtějí, neumějí. Tradiční venkovan přece musí mít dům, domek, n ě c o . Od toho, odtud, z toho se vše ostatní odvíjí.
    A na Brnu zrovna hrajou tu nádhernou Massachussetts - copak ten zpěvák touží po návratu do bytovky nebo stanu? (Masačuset byl název konfederace algonkinských kmenů, znamená to něco jako "od velkého kopce" - že vám nevadí, že vás lingvista poučí? No nemůžete se bránit...)
    Ale už někdy kolem 1620 je zdecimoval mor. A bylo.

    OdpovědětVymazat
  23. Já zatím bydlím s rodiči, bratrem a babičkou v domku. Jinak bychom se nevešli. Ale naštěstí bydlíme na kopečku, takže nás nic nezaplaví, tedy doufám a prosím Pána, přírodu, osud, zkrátka cokoliv, aby se tak nestalo. Já moc lituji zaplavené lidi, je mi jich moc a moc líto, ale skutečně je to těžké. Kam mají jít. Jistěže máte kus pravdy, že lidé nemají mít domky u vodu, svatá pravda, ale když nemají kam jít. Ledak jít do pronajatého bytu a platit nájem. Protože i ceny bytů jdou do stotisícíců. Buďme rádi, že bydlíme dobře. No a mimo téma. Po těch naivních holkách, co jeli do Indie přes Pákistán, bez doprovodu mužů, ani zmínka, už jsou ztracené. I pro mě je to veliké poučení, abych neměla žádné takové divoké roupy. Do islámských zemích nikdy nepojedu (ani do Turecka) a nikdo mě tam nedostane. Islámské země nejsou civilizované.

    OdpovědětVymazat
  24. Ano Jakube, jsem mistr překlepů!
    Všichni se mi smějí, ale já nedbám a trpělivě čekám - až i oni nějaký udělají. Nejhorší je to, když píšu titulky. Třikrát to po sobě kontroluji - a když už je všechno nakopírováno, zkomprimováno autorizováno a vypáleno, zjistím že na úvodních roll-title mám "Orchestrc opery" a pokouší se o mě mrtvice. Tři hodiny práce. Dneska večer.
    To, že Koperetinku (opravuji: Kopretinku, já vím, že s operetou nemá nic společného) občas zkomolím mi snad odpustí. No a Jakub - ten se může klidně pochechtávat, korektor jeden... [;>))

    OdpovědětVymazat
  25. Nevím, jsem sice rád, že mám chalupu v Sudetech - ale byl bych schopen žít i bez ní. Možná je to tím, že mí polští předci byli formani, povozníci. Chvíli tam, chvíli onde.
    Když jsem byl jeden čas zcela bez závazků (a bez prostředků), bylo mi vlastně moc dobře. "Nemít" je velká svoboda! Takže myslím, že jako jeden z mála "normálních lidí" opravdu rozumím postoji bezďáků. Mimo jiné, k tomu focení mezi nimi se někdy vrátím. Našel jsem u elektrárny Třebovice malou kolonii bezdomovců. Bydlí doslova pod mostem v bývalých garážích. A ne zrovna zle.
    ===
    Asi nejsem správný Čech, domkář.
    No jistěže jsem , ale jen z jedné čtvrtiny. Sedlák, povozník, C&K státní úředník a havíř, přeškolený na úředníka - když to beru po dědečcích. Raději jsem dál zpátky nešel, bůhví, co bych se o svém původu ještě dozvěděl... [;>))

    OdpovědětVymazat
  26. Ke článku pana Hvížďaly v dnešním Psu "POVODNĚ: Politici u nás a u sousedů"

    Pan Hvížďala píše:
    "Rakousko se chová klidněji a ani média situaci nedramatizují jako u nás: Důvod je jednoduchý, většina měst je tam na velkou vodu připravená, Vídeň má dokonale zregulované koryto Dunaje již z minulého století a navíc odpovědnost je tam za veškerá selhání v krizových situacích mnohem zřetelnější než u nás."

    Nevím, odkud bere zprávy, italské noviny uvádějí něco jiného. Již včera byla některá předměstí Vídně zatopena, jsou obavy, že povolí přehrada vzdálená 80km od Vídně, Hasiči evakuovali obyvatele čtyř vesniček u Kremsu. Kritizuje se dosavadní politika správy teritoria, vodních toků, staveb v blízkosti řek. Hovoří se o nutnosti přepracovat celou dosavadní politiku v tomto smyslu.
    To je alespoň smysl článků v italských novinách.
    http://www.meteoweb.eu/2013/06/alluvione-nelleuropa-centrale-ore-di-ansia-per-la-piena-del-danubio/207859/
    http://www.meteoweb.eu/2013/06/emergenza-maltempo-in-austria-2-morti-danni-gravissimi-migliaia-di-evacuati-il-paese-e-in-tilt/207599/
    a mnoho dalších

    Pokud jde o návštěvy A. Merkelové postižených oblastí, nezapomínejme, že volby se blíží.

    Je trávník souseda vždycky zelenější?

    OdpovědětVymazat
  27. Italové, které jsem poznal, byli, jsou a budou dramatičtí už svou povahou.
    Ostatně - Grilla máte jenom vy tam v "botě". Náš Sládek už dávno umřel na nezájem publika...

    OdpovědětVymazat
  28. Už končí i ten slavný Grillo. Přečtěte si nějaké zprávy, dřív než začnete psát o sklonu Italů k dramatizaci událostí.

    OdpovědětVymazat
  29. A podívejte se, co píšou o situaci v Rakousku slovenské noviny.
    http://www.buongiornoslovacchia.sk/index.php/archives/37132

    OdpovědětVymazat
  30. http://www.airpano.ru/files/Czech-Republic-Big-Water/2-2

    http://www.airpano.com/360Degree-VirtualTour.php?3D=Czech-Republic-Big-Water

    No comment.

    OdpovědětVymazat
  31. Pracovníci časopisu meteorologického ústavu meteoweb.eu prý jsou ve svých zprávách jako všichni Italové dramatičtí. Je také dramatický Šaman ve svém týdenním zpravodajství, když hovoří o rozvodnění Dunaje v Německu a Rakousku?
    Neměl by si StK svůj názor opravit?

    OdpovědětVymazat
  32. Faktem je, že značnou část viny na povodňově pohotovostním stavu české krajiny nenesou "zlí komunisté", ale "hodní kapitalisté" (včetně feudálů, kteří se dali na podnikání). Tady došlo k nejdrastičtější proměně krajiny, vymizely četné rybníky a mokřady, začalo se s narovnáváním toků (to komunisté zdatně dorazili).
    Asi by to chtělo vzít staré rakouské mapy a obnovit síť koncem 18. století existujících rybníků.

    Co ovšem udělali komunisté (a další socialisté) naprosto perfektně: zlikvidovali dobrou pověst státu, pokud se týká náhrad škod a zabraných pozemků. Když se stavěly Vranovská přehrada a Kníničská přehrada, tak se postavily na státem vykoupených pozemcích nové vesnice a lidé dostali vesnický domek "kus za kus" a většinou šli i do lepšího. Když se vesnice likvidovaly (pro přehradu nebo pro dolování) za komunistů, tak nahnali lidi do panelákových haluzen, kde většinou starší generace rychle pomřela ze stresu z naprosto změněných podmínek. Tohle je asi také zdrojem odporu proti likvidování dalších obcí nad zásobami uhlí, i když je jasné, že poud tam to uhlí je, tak se stejně někdy vydoluje.
    Tohle bych řekl, že je i silně demotivační pro zemědělce, kteří by měli nechat svá pole přeměnit na suché poldery: že v případě zaplavení dostanou naprosto neadekvátní náhradu.

    OdpovědětVymazat
  33. Pergille,
    fakt je, že konfigurace území má svou úlohu, ale zároveň některé katastrofy jsou téměř nevyhnutelné. Záleží totiž od počasí.
    Teď se podívejte na současný paradox: střední Evropa postižena lijáky a následkem toho záplavami.
    V jižní Itálii, jmenovitě na Sicilii, sucho a letní horko, někde teplota přesahuje 30 stupňů. A to vlivem větrů z Afriky.
    Ve střední Sibiři zase v tomto týdnu sněžilo a teplota klesla na minus tři stupně. Na severozápadu Sibiře a v Laponsku za polárním kruhem zase naměřili 30 stupňů nad nulou.
    http://www.3bmeteo.com/giornale-meteo/clima-bizzarro--neve-anomala-in-siberia--30-c-in-lapponia--alluvioni-in-europa-62203

    Proti tomu můžeme dělat skutečně málo.

    OdpovědětVymazat
  34. Tady se můžete podívat na předpověď počasí na příštích 14 dní
    http://www.datameteo.com/meteo/modello-carte_eur-meteovid.html
    anebo tady
    http://www.worldweather.org/

    OdpovědětVymazat
  35. Tak jsem právě dokoukal Hledání ztraceného času, Vltava z Hluboké do Purkarce.
    Závěr je dost ponurý, ti lidé, kterým zatopili baráky se stěhovali z bývalých statků s velkými zahradami do řadovek (pravděpodobně s minimálním prostorem okolo). Myslíte že dnes by to s prostorem pro přehradu (anebo i pro polder, pokud by v něm stál nějaký barák)dopadlo jinak? A k tomu jěště té závisti (on místo svojí polorozsypané barabizny dostl novej barák!!!!!).
    Je kurňa rozdíl stěhovat se ze statku do králíkárny dobrovolně (za prací, za partnerem, ...) anebo protože někomu nebo něčemu překáží.
    Začínám chápat lidi, kteří se slzami v očích likvidují rozmočený a zničený majetek a tvrdošíjně opravují vyplavený domek. Pokud je to jednou, nejvýš dvakrát za život, dá se to asi zkousnout. Pokud je to co 5 až 10 let, je to na zbláznění se.

    OdpovědětVymazat
  36. Dám příspěvek pod článek o povodni, v jistém smyslu slova do krizové situace patří.
    Pan Doležal na včerejším Psu informoval diplomaticky čtenáře, že šéfovi české diplomacie chybí jeden z hlavních atributů k výkonu své funkce, a to diplomatičnost ve vyjadřování. Ministr vyvolal rozkol ve vztazích s azerbajdžánskou vládou svým poněkud svérázným výrokem, kdy ji označil jako "solidní rodinnou diktaturu".
    Tento výrok, který zcela zapadá do osobitého stylu vyjadřování šéfa diplomacie, měl ale dost nepříjemnou dohru, mohl by uškodit činnosti některých významných českých firem, které mají své zájmy v Azerbajdžánu.
    Tato "gaffe" českého ministra zahraničí je ale mnohem trapnější, když se vezme v úvahu vstřícná pozice Azerbajdžánu vůči Izraeli a na druhé straně snahy Iránu získat jeho podporu.
    "Azerbaigian: così lontano dall’Iran, così vicino a Israele" (Azerbajdžan tak vzdálený Iránu a tak blízký Izraeli)
    http://temi.repubblica.it/limes/azerbaigian-cosi-lontano-dalliran-cosi-vicino-a-israele/47622
    Článek skutečně stojí za přečtení.

    Nakonec jednu otázku, když dovolíte, neměl by se pan Doležal starat víc o neschopnost ministra orientovat se v mezinárodní situaci, místo aby horlil o zasahování prezidenta republiky do kompetencí nekompetentního ministra?

    OdpovědětVymazat
  37. Mám jen dvě otázky Informace:
    Jediným parametrem, kterým budeme poměřovat jiné státy je jejich (ne)vstřícnost k Izraeli?

    Opravdu jsou naše hospodářské a obchodní zájmy tak důležité, že máme být až tak "diplomatičtí"?

    OdpovědětVymazat
  38. Pro Kapitána N.:
    Jádro pudla je v té vaší poslední větě.
    Každý člověk se může spálit o rozžhavená kamna. I dvakrát, třikrát. Ale kdo se pálí takřka pravidelně je nějak úchylný nebo mentálně nedostatečný. Inteligence můry, která nalétává do plamene svíčky.

    OdpovědětVymazat
  39. Jestliže jste si přečetl článek v Limes/la Repubblica, i když pravděpodobně v mizerném překladu, jistě jste pochopil, že se nejedná jen o obchodní zájmy nebo "jen" o bezpečnost Izraele, ale o bezpečnost nás všech. Azerbajdžánská vláda je jakousi výspou při obraně proti iránskému pronikání do této citlivé oblasti.
    "Gli iraniani accusano il governo azero di aver venduto il paese a Israele, di aver messo a disposizione di Tel Aviv basi e mezzi per spiare i movimenti iraniani al confine tra i due paesi e per lanciare un attacco contro Teheran e le sue istallazioni nucleari." (Iránci obviňují azerskou vládu, že prodala stát Izraeli, dala mu k dispozici základny a prostředky ke špehování pohybu iránských jednotek na hranici mezi dvěma státy a k útoku proti Teheránu a jeho nukleárním zařízením.)
    To se Vám zdá málo? Vidíte v Německu to pochopili hned a jsou ochotni podporovat vstup Azerbajdžánu do NATO.
    Nemluvě už o Izraeli. Azerbajdžán vidí ve spojenectví se židovským státem záruku své nezávislosti.

    Mnoho zájmů máme společných jak s Azerbajdžánem tak s Izraelským státem, takže nějaké ne-diplomatické pouštění si huby na špacír není na místě. Když na funkci nestačíš, podej demisi!

    OdpovědětVymazat
  40. To Informace:
    Azerbajdžán v roli "mouřenína"? Užitečného idiota? Nespoléhal bych na to. Tyto země středního východu jsou schopny a ochotny se "otočit na obrtlíku" za velmi krátkou dobu. A jít "na ruku" tomu kdo nabídne výhodnější podmínky. Podívejte se na Turecko. Nebo na Sýrii. To jsou místa, kde platí "jiné přírodní zákony". (Nehledě na tamní vnitřní opozici.)

    OdpovědětVymazat
  41. To mne velmi překvapilo, ten postoj (attitude tedy) A-u jako muslimské (no... dejme tomu) ze sovětského popela povstavší staronové země k Izraeli! To nebude tak prosté a rozhodně za tím není duchovní náklonnost či čirá etika, že. Podívám se na to blíž - ale rozhodně je třeba si takového postoje takového státu vážit a jasně jej podpořit, řekl bych.
    Díky za upozornění!

    OdpovědětVymazat
  42. Azerové, tj. azerští Turci, zatím zastávají proizraelskou politiku. Dráždit je zbytečně zřejmě je kontraproduktivní. A když může být členem NATO Turecko, proč by jím nemohl být Azerbajdžán? A solidní rodinné diktatury panují téměř ve všech postsovětských středoasijských republikách.

    OdpovědětVymazat
  43. Azerbajdžán se nachází v průsečíku mocenských a ekonomických zájmů a sil. A to mezi Ruskem, Iránem a Tureckem. Irán již několik let podporuje oteevřeně opozici proti azerbajdžánské vládě, Rusko chce znovu dostat A. do své sféry vlivu jak pro strategickou pozici tak pro surovinová ložiska. Jestliže převládne šiitská opozice, A. se dostane zcela do vlivu Iránu. A pak samozřejmě změní svou politiku. Pochybuji, že by to bylo pro západ nějak výhodné.
    Když jim nemůžeme přispět, tak alespoň nevhodně nezasahovt.
    Stojí za přečtení i tento článek v listu Geopolitica.
    I risvolti geopolitici dell accordo militare tra Israeke e Azerbaigian
    (Geopolitický dosah vojenské dohody mezi Izraelem a Azerbajdžánem)
    http://www.geopolitica-rivista.org/16911/i-risvolti-geopolitici-dellaccordo-militare-tra-israele-e-azerbaigian/

    OdpovědětVymazat
  44. A konečně, je známo co prohlásil D.D. Eisehower o krvavém diktátorovi Somozovi: „Já vím, že je to čubčí syn, ale je to náš čubčí syn".

    OdpovědětVymazat
  45. Chtěla jsem se zeptat, kdy ministr zahraničí uděloval cenu tomu "významnému ázerbájdžánskému disidentovi"? Marně jsem to hledala na webu. Našla jsem ale stránku, kde bývalý prezident Klaus vítá azerbajdžanského prezidenta vřelými slovy a diplomaticky obchází problém vnitrostátních problémů A.
    Z projevu vyplývá také, že utužování vzájemných vztahů nebyla věc čerstvá, narychlo upečená ale mělo svůj delší průběh.
    http://euserver.parlamentnilisty.cz/Articles/387-klaus-pro-ceskou-republiku-se-azerbajdzan-stal-strategickym-partnerem.aspx
    Parlamentní listy 9.4.2012
    Jak to, že se pak přistoupilo k udělování cen "významným disidentům"? Kdo to rozhodl? To se rovnalo přímo vypovězení dosavadních přátelských jednání. Ministr zahraničí? Vláda? Oba prezidenti jistě ne.
    A ví se přesně, kdo ti disidenti vlastně jsou? Z hulákání Human rights se to nedá poznat.
    Vztahy s Evropou se komplikují ještě tím, že v Bruselu rozhodli stáhnout projekt na vybudování ropovodu Nabucco, který měl zásobovat azerbejdžanskou ropou Evropu a osvobodit ji na závislosti na ruském South Stream. Zůstává ještě v soutěži německá skupina, kterou vede E.On, ale není jisté, zda se ropovod postaví.
    Zase jeden bod pro Rusko.

    Jakube, v A. žije velká židovská menšina, a jak jsem mohla číst, klidně, nerušeně, v souladu s musulmány. Taky vzácný jev.

    OdpovědětVymazat
  46. Tak jsem dnes viděl kousek OVM. Tam si zrovna náměstek ministra zemědělství dovolil říci ze král je nahý - že ekologické organizace na některých místech zablokovaly opatření po povodních 2002 (prohrábky koryt) v místech kde žije nějaká chráněná škeble (vevrub ). Držím mu palce aby to ustál (a protože se o tom určitě rozhodovalo ve správních řízeních, mělo by to být dohledatelné).
    Pokud se prokáže že tomu tak opravdu bylo, měla by poměná část škod (to, co bylo způsobeno neprovedením opatření protože byla zablokována) dána ekologickým skupinám k náhradě.

    OdpovědětVymazat
  47. To se opravdu v ČT může stát?
    Že někdo řekne nahou pravdu? Neskutečné...
    Kéž by to byl (byť velmi vzdálený) blesk na lepší časy.

    OdpovědětVymazat
  48. Právě jsem se chtěl připojit k zajásání, když mi došlo: No to je tím, že je to přímý přenos... Ale dobrá psovi mucha.
    Vevrub je pěkné, já bych jen skromně sal přednost velevrubovi...8-))

    OdpovědětVymazat
  49. jj, správně, velevrub
    ale pokud se podíváte po mých reakcích uvidíte že klávesnicový šotek u mne řádí vesele.
    Není to můj ani první ani poslední úklep.

    OdpovědětVymazat
  50. Velevrub malířský, velevrub nadmutý a velevrub tupý. Víc jich tu nežije. Nijak moc lichotivá jména. Ten malířský by ještě ušel... [;>)

    OdpovědětVymazat
  51. Jen bokem konstatuju, že jsem ve své původní profesi i později poznal dost individuí, co by to mohly všecko spojit. Malíři tupí nadmutí - jej, z fleku vám soukromě sdělím dvacet takových. Mrtvých aji současných.
    Tedy asi ne, neb jest pod mou úroveň ukládat si do hlavy či jinam jejich jména. Takže jen vlezla-li tam sama.

    OdpovědětVymazat
  52. StK,
    mně se smazala celá stránka s kocourkem, prý neexistuje, hlásí blog.
    Neměl jste o Siciliánovi psát.
    Co mám teď dělat?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)