Prohledat tento blog

pondělí 20. května 2013

Je mi to Putna, vážený pane!









  Nemám žádný vztah k profesorskému adeptovi Martinu C. Putnovi. A mám velmi dobré vztahy k homosexuálům i lesbičkám. Takže mě prosím nepodezírejte z homofóbie. Ale to, co se děje kolem jmenování/nejmenování literárního historika Martina C. Putny profesorem mě poněkud překvapuje. 


   Média si vzala na paškál presidenta  Zemana. Protože naznačil, že nechce pana Putnu jmenovat profesorem, už je z něj homofob, člověk mstící se za parodii na jeho osobu v průběhu presidentské volby a za bůhví co ještě. 


   Opravdu nejsem hrdý na to, že presidentem České republiky je právě tento egocentrik Miloš Zeman. Velmi jsem si ho vážil, když kdysi, ještě jako prognostik uveřejnil v T-Magazínu svůj pověstný článek o polo- a celovodičích a tím zesměšnil celou tehdejší vládní garnituru. Když se po letech propracoval až na předsedu vlády, už začal být pro mě poněkud "nekonzumovatelný" - protože za možnost "vyplodit" nový bonmot by snad dal opravdu čertu i svou duši. A už se mi ty jeho bonmoty nezdály tak dobré, jako kdysi - a to dokonce i když jsem zcela souzněl s jeho názorem na české žurnalisty.

   A opět si uvědomuji, že se nám média pokoušejí podhodit názor, že president MUSÍ jmenovat všechny kandidáty na profesory přesně tak, jak byli akademickou komisí navrženi, jinak překročí své pravomoci, poruší ústavu a začne "zavádět v naší republice presidentský systém". Poněkud silná slova - v ústavě není slovo "musí". Tam stojí jednoduše "jmenuje", bez adjektiva "musí" nebo "může". Kdyby Miloš Z. netrpěl přílišným sebevědomím a nezačal se o tom, že pana Putnu nejmenuje šířit, asi by by daného dne nastal šok, ale byli bychom ušetřeni debaty, ve které kdekdo mluví o kdečem ale ví toho obvykle zatraceně málo. 

Zdá se, že si tady v Kotlince napíná bicepsy kdekdo. 

Rektor UK Václav Hampl upozornil, že se to naprosto vymyká obvyklému postupu, od Hradu žádá vysvětlení. Myslím, že by někdo měl pana rektora upozornit, že nikde v ústavě nestojí, že president republiky "podává rektorovi UK vysvětlení". 

   Novináři od sebe vzájemně opisují domněnky, proč Miloš Zeman učinil co učinil a jsou to pořád stejné věci. President neunesl parodii kterou Martin Putna předvedl v TV během jeho volebního souboje s K. Schwarzenbergem. Presidentovi prý vadí, že je pan Putna homosexuál. A pořád dokola: "...nemá právo, porušuje nebo "ohýbá" ústavu" atd. Mezi argumenty se v poslední době ale objevuje názor, že pan literární historik není zas až tak uznávaným odborníkem a že by množná neměl budoucí profesor stát na Pochodu Hrdosti Homosexuálů s transparentem "KATOLICKÉ BUZNY ZDRAVÍ BÁTORU". Pan Putna si popudil proti sobě i lidi, kteří by se obvykle do takových sporů nemíchali už jenom proto, že presidenta Zemana "nemusejí". 


   Musím tady přiznat, že Pochody Pýchy i já nejen že nechápu, ale považuji je dokonce za poněkud zvrhlé. Homosexuálem se člověk narodí, má s tím celý život potíže a nemělo by to být důvodem k jeho jakékoliv perzekuci. Ale pochodovat městem v oblečku a masce, která na normálního člověka působí až odpudivě? 
   Proč? Homosexualita je těžký úděl - ale není na ní nic k hrdosti. Budeme snad pořádat pochody lidí od narození slepých nebo jinak postižených? Gayové, se kterými se znám fenomén Pride Parade rovněž nechápou. Popuzuje to zbytek populace, 95% proti homosexuálům. Ne všechny, někteří to homosexuálům "přejí". A ti ostatní se tomu cirkusu raději vyhnou. 
   Kdyby ten ubohý čtyřiadevadesáti procentní zbyteček populace věděl, kolik pracovních teplých (tady doslova) míst a podobných akcí se obsadí "svými" jen proto, že někdo patří mezi ona čtyři procenta, možná by ty pochody zasypali shnilými vejci nebo rajčaty. Jenže na tenhle druh "spříznění osudem" většinou vidět není. Ale opět musím přiznat, že podle mého pozorování nebývá tato volba většinou chybná a gay nebo lesba svoji práci vykonávají k naprosté spokojenosti okolí. Nazlobený bývá jen neúspěšný heterosexuální adept, který nechápe, proč nebyl vybrán on, když byl možná ještě o trochu lepší než ten úspěšný. Jediná chyba je, že vznikají profesní komunity založené na sexuální orientaci a ty časem začnou být nestabilní, protože gayové jsou značně promiskuitní skupina. Taková větší skupina pak často provede "neřízenou autodestrukci" (rozhádají a poudávají se navzájem do té míry, že kooperace mezi nimi přestane být možná. Ale tenhle problém se vyskytuje jen na specifických pracovištích a institucích. 

==II==

   Takže nějaké reálné důvody k "nejmenování" pana Martina C. Putny řádným profesorem Univerzity Karlovy by se tedy snad i našly. Budu kauzu i nadále sledovat, protože věc není zdaleka tak jednoznačná, jak se nám pokoušejí mainstreamová média vnutit. Naopak "nejmenováním" možná prokáže Miloš Zeman jistou dávku odvahy a selského rozumu jako už několikrát. Kéž by bylo v jeho službě vlasti víc takových okamžiků, než viditelné "virózy" při odemykání hradní klenotnice nebo "podebraného palce u nohy" v době předvolebního boje o Hrad.

121 komentářů:

  1. Zatím co někde, v......., se koncentruje blbost většiny, jinde,v ......, je to většina menšiny.
    Obé je špatně nebo dobře?
    žest pěst!

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, co k tomu dodat. Neznám českou praxi ve jmenování řádného profesora.
    Tady rektor té které univerzity vyhlásí konkurs na volné místo, profesoři té discipliny zvolí mezi sebou zkušební komisi, ta posoudí práce kandidátů. Po schválení závěrů komise rektorem následuje schválení ministerstvem a pak formální jmenování výherce konkursu řádným profesorem ze strany rektora univerzity.
    Zákon se několikrát měnil a tohle by měla být poslední varianta.

    OdpovědětVymazat
  3. Tady nikdo nic nepíše, zatímco jinde se stránky diskuze plní rozhořčenými výkřiky proti svévůli prezidenta republiky, který odmítá podepsat návrh rektora univerzity na jmenování pana Putny řádným profesorem a to prý pro jeho sexuální orientaci anebo pro jeho výroky proti prezidentovi během předvolební kampaně.
    Jak jsem pochopila, jde o jmenování jednotlivé osoby a ne o univerzitní konkurs. Kdo rozhodl o jmenování a na jakém základě? Snad akademický senát? A snad na základě posudků vypracovaných komisí odborníků? Anebo jen na základě počtu stránek odborných prací a odkazů na ně v odborném tisku? Tohle druhé měřítko se mi zdá dost klamné - není nikde řečeno, že t.zv. impact faktor (počet odkazů) sám o sobě je zárukou odborné kvality prací. Není nakonec tak nesnadné si odkazy získat u přátel svých anebo svého vlivného strážného anděla? A kdo je strážný anděl pana Putny?
    Rektor univerzity rozhoduje anebo jen navrhuje prezidentu republiky jmenování? Někde jsem četla, že to není jasně vymezeno v ústavě. Má prezident požádat odborníky, aby se k případu vyslovili a dali mu tak podklad k rozhodnutí?
    Ve věci je, jak se mi zdá, velký zmatek a konec konců je jen příležitostí pro klábosení na stránkách novin.
    Umí mi někdo dát odpověď?

    OdpovědětVymazat
  4. ... Je zde ale ještě další hledisko, a to vědecká úroveň pana Putny. Nemám zprávy o jeho pedagogické činnosti, ale na Web of Science má u svého jména celkem 12 článků (nepochybuji, že má ještě něco dalšího, co tam není), z toho ale pouze jednu citaci. Toto zohledňuje tzv. Hirschův index (h-index), který u pana Putny činí 1. To je více než slabé, slabounké, slaboulinké – domnívám se, že na tak slavné univerzitě jako je UK a Filozofické fakultě, která jako artistická existovala již od samého založení univerzity v roce 1348, by lidé s tak chabým vědeckým výsledkem do tak vysokých pedagogických funkcí, jako je profesor, jmenováni neměli být. Na celé řadě VŠ toto nestačí ani na docenturu. Např. na ČZU (Česká zemědělská univerzita) na docenturu musí mít budoucí docent podle mých informací nejméně 15 prací ve WoS a Hirschův index nejméně 5, k tomu jsou další kvalifikační předpoklady.
    Tolik text, který obdržel Aston od někoho z akademické obce. A o tom aspektu se vlastně vůbec nemluví. Proč? A má president (funkce, nikoliv konkrétní osoba, která tuto funkci momentálně zastává opravu poslušně jmenovat toho, koho mu vyberou? Zaštiťovat svým jménem, i když není o správnosti toho aktu přesvědčen? A přesně totéž namítá Informace.
    Studenti, (kteří studují za státní peníze) vyzývají ostatní profesorské adepty, aby také odmítli své jmenování do doby, než se věc vyřeší - čti "než bude po tomhle nátlaku profesorem jmenován i docent M.C.Putna". Jsem zvědav, kolik budoucích profesorů studenty poslechne. Opět se vytahují akademické svobody - ale budiž. Jsou zaručené. Jenom se skromně ptám - jaké jsou vlastně akademické povinnosti?

    OdpovědětVymazat
  5. Oprava:
    ...má opravdu poslušně jmenovat toho,...

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhkle blog se vyznačuje tím, že hosté tu mají svou hlavu a snaží se ji používat. Takže hádky a vzájemné urážení se jsou tu výjimkou. A stádní bečení v akordu také.
    A když nevím, co bych dodal, raději mlčím.
    Tož asi tak, Informace. [;>)

    OdpovědětVymazat
  7. 12 článků to je u humanistických věd, jako historie literatury nebo srovnávací literatury opravdu málo. S tím by tady nevyhrál ani konkurs na "ricercatore" (něco jako bývalý asistent). A četl je někdo, dal k tomu posudek? A posuzoval někdo jeho didaktickou činnost?
    Proto se ptám, kdo je jeho strážný anděl, kdo ho tlačí nahoru.
    A teď se to rozmazává na politiku, na homofobii a nevím na co ještě.
    Prezident by si měl opravdu nechat vypracovat posudky a podle toho pak rozhodnout. A tak všem zavřít hubu.
    Anebo vrátit lejstra rektorátu, ať zdůvodní jmenování kritickými posudky.

    OdpovědětVymazat
  8. K čemu se vztahuje Váš poslední příspěvek, starý Kocoure? Na můj z 0.03 jste mi vlídně odpověděl a teď na mne vyjíždíte? Za co? Nenapsal Vám někdo jiný mým jménem?
    Podívejte se líp!

    OdpovědětVymazat
  9. Takže si jste šel spát a ani jste si nepřečetl, co Vám píšu.
    Přečtěte si to laskavě ráno a toto Vaše vyjetí na mne laskavě smažte!
    Psala jsem jen o počtu publikací a o zkušebních komisích, což není urážlivé pro nikoho!

    OdpovědětVymazat
  10. Klid milá Informace! Já přece nejsem auto ani vlak, abych na někoho vyjížděl. To je odpověď na Váš povzdech, že tu není plno rozhořčených komentářů proti Mlhošovi Velikému.
    Hai capito?
    P:S.: Když zapomenu podepsat StK, tak mě to označí samo - i s ikonkou. Tak se raději podepisuji.

    OdpovědětVymazat
  11. Per capire, ho capito 'e accà nisciun è fess'...!
    Un po' di cattivo umore, nevvero?
    Notte!

    OdpovědětVymazat
  12. Ten problém má několik rovin.

    První rovinou je ústava a to, jak chápána, vnímána a interpretována aktéry současné politické scény. Ústava je dokument, který je napsán jazykem právnickým, poněkud kodifikovaným a normálnímu člověku ne vždy a za každých okolností čitelným a srozumitelným bez předchozího poučení. Píše-li se například, stručně, že "ministr navrhuje" a "president jmenuje", tak se tím má na mysli, že ministr navrhuje z těch nejlepších a co nejlepším způsobem a pakliže to ministr vyloženě nezvoře, nebo neporuší zákon, tak president prostě jmenuje a to v přiměřené lhůtě a bez zbytečných průtahů, když ne, určitě by to měl zdůvodnit i když to tam v ústavě není výslovně napsáno. Zkrátka a dobře, ústava je právnický dokument sepsaný v nějakém smyslu a duchu a je zapotřebí mít to na paměti a umět jí tak vnímat a ctít při její aplikaci onen smysl a ducha. Ústava je stručný kompaktní dokument, který záměrně nechce být ukecaný, protože kdyby měl popisovat každou blbost, tak bude tlustší než Talmud. Ústava prostě počítala se vstřícnými gentlemany, plnými dobré vůle a ochoty sloužit státu a jeho lidu, ne se sebestřednými vidláky a křupany, kterých je ale poslední dobou v našich zemích víc než nadbytek, kteří prosazují zájmy bůh ví koho a proč vůbec. Tím nechci tvrdit, jak by měl konat president a jeho kancelář zrovna v tomto konkrétním případě. Na to jsem s problémem málo obeznámen.

    Další rovinou je, že jmenování profesorem je několikastupňový poměrně důkladný a sofistikovaný proces. Pokud vím, tak kandidáty na profesory navrhují a schvalují vědecké rady vysokých škol a universit. Tam by měla hrát rozhodující roli vědecká činnost, ale i dobrá pověst dotyčného a jeho morální profil, respekt kolegů a studentů, atd, atp. Nicméně toto je plně v kompetenci akademické obce a její samosprávy.

    Dále pak kandidaturu nějakým způsobem prověřuje a schvaluje aparát ministerstva školství, zejména z úhlu pohledu dodržení legislativy a také toho, zda vědecká rada opravdu dobře zhodnotila vědeckou činnost kandidáta. Projde-li tímto stupněm, pak až teprve to jde dál, do presidentské kanceláře za účelem vystavení jmenovacího dekretu a jmenování dotyčného profesorem. Asi to navazuje na královskou tradici zakládání universit. Mě se ten tradiční prvek docela líbí.

    Poněkud nešťastnou další rovinou je jak presentace celého dění presidentskou kanceláří, tak i médii.

    Situaci zatím vidím jakožto nešťastnou a nemístnou z toho důvodu, že by k ní nemělo dojít ani teoreticky, ani prakticky, ale stalo se.

    Nechci se přiklánět ani na jednu stranu, na to toho vím o okolnostech příliš málo, ale z toho, co vím o problémech kolem jmenování velvyslanců a dalších záležitostech to spíš vypadá, že president by si rád usurpoval významně více pravomocí, nežli dle ústavy mu náleží. Určitou oporu nachází ve faktu, že byl zvolen přímo, ale to je asi tak vše, co hovoří v jeho prospěch.

    OdpovědětVymazat
  13. "TO" něco nahodí. "TO" Informuje. "TO" si samo odpovědělo. "TO" je ušitno.Samo.
    "TO" je goool! Ať žije BANÍK.
    ČP

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrá,
    našla jsem si na webu český zákon o vysokých školách č. 111/1998 Sb s paragrafy 72, 73, 74 sedmé části a tak jsem se konečně dozvěděla, jak probíhá řízení při jmenování řádného univerzitního profesora.
    Našla jsem také technicky-právní úsudek o cause Putna na Britských listech. Našla jsem i dvě petice, pro a proti jmenování.

    Na základě techto znalostí, by mě zajímalo a myslím i vás, kdo navrhl jmenování M. Putny na titul řádného profesora, kdo pak byl členy habilitační komise, která návrh na udělení prof. titulu projednávala, jakou habilitační práci M. Putna předložil a jak byla posouzena.
    To jsou všude údaje veřejné, nespadá na ně nějaká klauzole o tajnosti, měly by být uložené buď na ministerstvu nebo na rektorátu a veřejně dostupné.

    Protože jen zveřejněním těchto údajů by akademická obec rozptýlila všechny dohady a uklidnila veřejnost, která se teď rozčiluje nad otázkami docela vedlejšími jako homofobie, nošení transparentů atd. Zveřejněním by se vyjasnilo, zda návrh univerzity má skutečně podstatné motivace a to na základě vědeckých výsledků kandidáta, že nejde na př. o prosazování nějakého protégé anebo dokonce o úmyslnou výzvu prezidentovi navržením kandidáta, který se nedávno proti němu politicky angažoval.

    Prezident není povinen, na druhé straně, návrh na jmenování podepsat a ani motivovat své rozhodnutí.
    Celý ten kravál kolem je zcela politického rázu a nabývá dost groteskních rozměrů. Bylo by tedy vhodné, kdyby přímo akademické orgány zdůvodnily své rozhodnutí namísto aby protestovaly proti "narušování" jejich suverenity. A uklidnily především své studenty. A divím se, že tato docela zřejmá věc nenapadla média, která jen šíří kolem toho poplach.

    OdpovědětVymazat
  15. A ještě dodatek.
    Prezident může dát celý spis k posouzení svým právním poradcům, aby zjistili, jestli v nich nejsou formální vady. A ty, jak je známo, se najdou vždycky.
    Prezident pak může z toho důvodu přerušit řízení a vrátit všechno zpátky rektorátu. Formálně nezávadnou cestou.
    Autogol si dal sám, když hned prohlásil, že jmenování nepodepíše. A prý tam uvedl jako zdůvodnění právě ten nápis o katolických buznách.

    OdpovědětVymazat
  16. Že pan domácí nemá smysl pro legraci? Ale má, co by ne. Jenom na sebe jste poněkud, tradičně, jak já s oblibou říkám - alegoričtí...
    Ten rozbor, co vše by člověk měl obsáhnout, vyhodnotit a shrnout, než sáhne po imperativním příklonu k té/oné straně, můžu jenom podepsat. Ano. Sám si nejsu jistý, zachovávám si odstup, neznaje všechny relevantní prameny, o subjektivních faktorech osob na scéně nemluvě.
    MMCh pojem akad. svobod není vůbec tak jasný, jednoznačný, přesně definovatelný, jak si lidé mimo tuto sféru myslí. Potvrzeno synem. Není to totiž pojem v první řadě právní, anóbrž zvykový, etický, z oblasti společenských usů (divný plurál, že; prostě od usus).

    OdpovědětVymazat
  17. Poučení z krizového vývoje:
    Vždy na konec myšlenky výslovně uvést, že se nejedná o osobní útok. Pak snad nebude docházet k takovým nedorozuměním. [;>)

    OdpovědětVymazat
  18. Informace,
    to podepsání jmenování presidentem má význam asi v tom, aby ten titul byl celorepublikova uznávaný. Jinak by se to dostalo do stavu, kdy profesorský titul vystavný University of Horní-Dolní by neuznávali v College of Dolní-Horní, a to tak, že velice rychle.
    Na jednom fóru kdosi konstatoval, že Putna má Hirshův index 1, což nestačí na většině VŠ ani na docenta (spodní hranice bývá tak 5 - 6). Takže o nějaké transparenty nebo pamflety vůbec nemusí jít.

    OdpovědětVymazat
  19. Nezávislost, svoboda, autonomie akademického světa je věc jen zdánlivá. Ve skutečnosti ta komunita má vazby na svět politický a ekonomický, uvnitř se pak člení na mocenské klany, které jsou často v nepřátelském vztahu, vedou válku.
    Zvenku to není vidno, jen občas se nějaký takový skandál provalí i do tisku, ale to jen když je situace neudržitelná. Tak se tu jednou psalo o "guerra dei cuori", o válce srdcí - totiž válce dvou nepřáteských klanů kardiologů. Ale to až když se hlavní kapo jednoho klanu dostal za mříže a druhému konkurzová komise na oplátku "odkráglovala" jeho nejmilejšího žáka a nástupce. Nebo se z novin dozvíme, že v jedné jihoitalské univerzitě jsou všichni vědečtí pracovníci vědeckého ústavu v příbuzenském vztahu s ředitelem ústavu. Jaká to geniální rodina! Anebo snad ředitel dokázal řídit volby zkušebních komisí tak, aby se tam dostali jeho přátelé ze spojeneckého klanu?
    A jeden člen zkušební komise ze zahraniční univerzity jako záruka objektivity v hodnocení? Poněkud iluzorní. Oni mají totiž ti velcí pánové vazby s kolegy v zahraničí a není příliš nesnadné dostat do komise právě přítele, který na oplátku za nějakou předešlou úsluhu rád podpoří kandidáta, kterého chce velký pán prosadit.
    Jednou mi vyprávěli o podrazích při publikování vědeckých prací na Science a Nature. A to je gotha světové vědy!
    Lidi zůstávají lidmi, i když mají akademické tituly, řídí významné vědecké ústavy, rozhodují o kariéře a tedy existenční situaci těch druhých.
    To jen tak na okraj, nechci tu nic napovídat k nynější situaci v Praze. Nevím, jestli je česká situace podobná té na italských univerzitách.
    Do kuchyně, kde se to upeklo, nevidíme, a noviny píší jen o docela okrajových jevech. A tak se to všechno zvrhlo na politiku.

    OdpovědětVymazat
  20. Tyhle bitky se odehrávají nejen v akademické sféře, Info.
    U našich umělců (a nejen těch z našeho Ústavu) se vyskytují hned v druhých a třetích patrech hierarchie. Pokud si vzpomenete, už jsem o tom kdysi psal v Hospůdce. A boj to bývá krutý, přímo "bratrovražedný". Prodělají obvykle obě strany. Navíc - jsem zvyklý odhadovat poctivost mluvčího podle drobných zaváhání, tónu hlasu, výrazu obličeje. Pracuji denně s herci. Poslouchal jsem dnes pana Putnu v TV a "index poctivosti" mu dávám velmi nízký.
    Ostatně i A.S.Pergil zaslechl něco o nevalné kvalitě či věhlasu jeho vědecké práce. A na každém šprochu...

    Uslyšíme snad více zítra od Mlhoše. Vypadá sebejistě.

    OdpovědětVymazat
  21. Pergille,
    zákon stanoví, že příslušný univerzitní orgán navrhuje a prezident schvaluje, není tam žádný dodatek, že se jedná jen o formální akt. A není formální ani jako consuetudinario - tedy zvyklostní, vešlý do praxe. Prezident Havel také jeden návrh na jmenování zamítl. Už si nepamatuju koho.
    Takže je platná litera zákona, ať je její význam vysvětlován jakkoliv.

    Pixla mi radí:jen do toho - keep priorway! Taky se mnou souhlasí.

    OdpovědětVymazat
  22. StK,
    pamatuju se, že jste o tom psal. Lidi jsou lidi.
    Pana Putnu jsem neslyšela, škoda. Ale podle toho, jak "nezasahuje" bych taky řekla, že za tím je jetě něco jiného než profesůra. Pomůže mu ten humbuk?

    OdpovědětVymazat
  23. Ono tady jde o výklad, o formulaci. Obvykle se ale taková věta oznamovací v předpisech apod. chápe tak, že je povinností dotyčného něco provádět. Právě tak sdělení, že prezident zastupuje stát...To my zde nevyřešíme.

    Putna je schopný lit. vědec, napsal mnohem víc, než se běžně ví. Pořád novináři nezdůrazňují, že tím transparentem útočil na fašounství Bátorovo - ve zkratce. To málokdo chápe.
    Jako by Zeman dodatečně plnil Klausovu představu o pomstě za oblíbence Bátoru. Když už se do toho Klausovi nechtělo...

    Jak by dopadlo rozebírání úrovně ostatních kandidátů profesury?



    Pochody menšiny - to je prostě, jako když někoho vypustíte z vězení! Myslím, že je to časem přejde. A když ne, ať si blbnou, jako jiní.

    Putna - jeden transparent, Zeman - toho by už bylo! Co poznamenalo zemi, a ještě ji poznamená.

    OdpovědětVymazat
  24. Já bych se moc nedivil, kdyby se na stejné fakultě objevil i typický "druhý gay".
    Ten, který nemůže doc. Martina P. ani cítit. Ale je to čirá "špekulace."

    OdpovědětVymazat
  25. Jednak bych chtěl požádat Anonymního, aby si zvolil nějakou vlastní přezdívku a té se pak držel.
    A k věci: Víte něco víc o Putnově vědecké činnosti? Podělte se s námi o to, co novináři nevědí.
    K Pochodům Hrdosti: Není to od gay komunity příliš moudré počínání. Klasické pravičáky a měšťáky to leda popudí a to je přitom Kotlinka jedním ze států s nejlepší tolerancí homosexuality na světě. (Asi je to mrzí a chtěli by zpátky do gheta.) Když si každá minorita, deviace bude takto vynucovat pozornost - k čemu to tak asi povede? K pochopení? K větší toleranci? Gay se jako gay narodí, přijde na to obvykle až kolem dospívání, je to pro něj docela "šlupka", ale nemůže s tím nic dělat. Ne dlouhodobě. Předstírání heterosexuality se obvykle časem vymstí.
    Co ale gay může, je svou odlišnost nestavět na odiv. Nejde o skrývání nebo stud (což je obvyklá reakce mladého člověka), jde o to, nepovažovat svou jinakost za něco výjimečného, záslužného. Být homosexuálem je asi stejná zásluha, jako být diabetikem. Diabetes se také nedá vyléčit a musí se s ní žít. Ale důvod k nějaké zvláštní hrdosti to asi není, že?
    Několik mých přátel jsou gayové. Něco o tom vím.

    Že je Zeman velký omyl jsme si už asi všichni všimli. Nicméně jiného presidenta momentálně nemáme.

    OdpovědětVymazat
  26. Seznam vědeckých publikací autorů je obvykle zveřejněn na webu i s bibliografickými údaji místa, roku vydání a počtu stránek. Záleží na tom pod jakou hlavičkou. Když to víte, anonymní, dejte nám laskavě odkaz.

    OdpovědětVymazat
  27. Nejsem právník, ale dostávám se s nimi poměrně často do styku a legislativu a právní dokumenty je třeba vnímat při čtení a uvažování nad nimi jinak, protože kdyby tomu tak nebylo, muselo by všechno, co je jinak normálně zkráceně řečeno "právničtinou", být minimálně několikanásobně objemnější, aby to pak pochopil i laik. Ony ale ty předpisy a právní dokumenty jsou nabobtnalé i bez toho. Proto ty holé věty oznamovací v ústavě je třeba chápat trochu jinak, nežli holé věty oznamovací v běžné hovorové řeči. Naše ústava se opravdu slovně a jinak příliš neliší od ústav demokratických zemí. Lišíme se pouze jejími výklady a prováděním v praxi, většinou pak ale ne v tom dobrém a následování hodném, ke škodě nás všech, zpravidla.

    Při navržení na profesora hraje roli věděcká a pedagogická práce dotyčného a navrhuje ho vědecká rada školy poté, co obhájí svou práci. Poté pak návrh projde ministerstvem školství a je-li to úspěšné, pak až úplně na konec se ocitne u presidenta, který v drtivé většině případů, či chcete-li zpravidla profesorem jmenuje. Veškerá odborná a legislativní analýza tedy leží na vysoké škole a na resortním ministerstvu. Presidentské kanceláři obvykle náleží už jen ta slavnostní a ceremoniální strana věci. Samozřejmě, že presidentské kanceláři nic a nikdo nebrání některé návrhy v případě pochybností prozkoumat a případně vrátit vysoké škole či ministerstvu, nicméně protože to není obvyklý postup, rozhodně není od věci ho náležitě odůvodnit. Presidentská kancelář je placena z našich peněz, vybraných od občanů, a nevidím tedy důvodu, proč by neměla v případech, kdy se z nějakého důvodu odchýlí od obvyklého postupu, to občanům náležitě zdůvodnit, všem, kteří se na to zeptají. Konec konců, je dost pravděpodobné, že kdyby se tohoto odůvodnění někdo domáhal žalobou, že by mu soud s největší pravděpodobností vyhověl a správně by udělal.

    Omyl neomyl, dokud nebude nahrazen někým jiným, budeme to s ním msuet vydržet a aby to do té doby bylo k vydržení, určitě bude žádoucí vyvíjet na něj silný tlak směrem k tomu, aby vystupoval a choval se slušně, kultivovaně a snesitelně.

    OdpovědětVymazat
  28. Já o tom sice nevím nic, je to zcela mimo moji odbornost a mé zájmy, ale troufám si tvrdit že hranice gay/ne-gay není zcela ostrá a existuje úzká "šedá vrstva", která má vrozené dispozice k obému a na konečnou stranu je překlopena tlakem prostředí během dospívání. Ono zcela ostrá hranice v přírodě častěji neexistuje než existuje.
    A ohledně provokativního zdůrazňování odlišností menšinami mi mluvíte z duše

    OdpovědětVymazat
  29. Jistě Kapitáne,
    mužů "pod obojí" čili bisexuálů je taky dost. Mezi lesbami jsou rovněž holky, které jsou třeba vdané, mají děti, ale občas si třeba v hotelu zaskotačí s jinou holkou.
    ===
    On ten svět (snad kromě světa částicového) nemá rád ostré hranice.

    OdpovědětVymazat
  30. Tak tuhle skupinu jsem zrovna nemyslel, spíš to byla polemika s tvrzením (zde ještě nevysloveným), že gayem (lesbou) se člověk stát nemůže a proto by homosexuání páry měly mít právo adoptovat děti. Neměly, prostě jsou jiní. Např. barvoslepý člověk (který je v něčem rovněž jiný) také nemůže mít řidičák.

    OdpovědětVymazat
  31. Argumentace, že láskyplné prostředí v homosexuální rodině je lepší než pobyt v ústavu je sice pravdivé - ale ty děti mají v postojích k sexualitě asi pěkný "hokej", i když je pravda, že gaye lze z heteráka vychovat jen velmi těžko a jen na dobu určitou - třeba náhražkový sex ve věznicích.
    Volil bych ale raději pěstounskou rodinu v podobě obvyklého heterosexuálního páru. Ale...

    OdpovědětVymazat
  32. K "pochodům hrdosti": musel bych opsat stk. Jednoznačně, odvždycky, jasné citové i racionální stanovisko. Divím se jim.
    K JAZYKU ZÁKONŮ A ÚSTAV:
    Tak stručný výcuc odb. překladatele a otce právníka.
    Čeština se po poč. váhání v 19. století, kdy nějakou dobu váhala,má-li se psát "to a to jest tomu a tomu dělati",rozhodla definitivně psát slovesa římsky prostě v nejjednodušší - oznamovací formě. Čili u nedokonavých a la "ten a ten dělá to a to", u dokonavých "...udělá to a to", čili gramaticky tentýž čas vyjadřuje budoucnost - leč tu to významově je totéž. No jak jinak - představte si, že po rozevření jakéhokoli zákoníku ap. na vás uhodí na jediné stránce dvacetkrát m u s í udělat atp.
    Has to do - , hat (...) zu machen, nado sdělať - to je ovšem přijatelnější, jistě cítíte. Pokud ne, věřte mně, prosím.

    OdpovědětVymazat
  33. Prezident Zeman oznámí své rozhodnutí na tiskové konferenci spolu s mnistrem školství a rektorem univerzity ve středu.
    To znamená zítra?
    Píší Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/302549-zeman-promluvi-ke-kauze-putna-chysta-vystoupeni-na-hrade.html
    Tak počkejme, co nám řeknou.

    OdpovědětVymazat
  34. A honem ještě něco dost relevantního k tomu bugru kolem (ne)profesury:
    Na FF jsme neměli jediného profesora v jeho věku. Všichni čtyřicátníci, co si teď postupně vybavuju, byli docenti, někdo i asák. Takže - co zmešká, když pár let počká? Pozor, to nemíním jako řečnickou otázku, nýbrž opravdovou. Co? Nevím to... Bych vážně bez ironie rád věděl.

    OdpovědětVymazat
  35. EK uniformaci žádost22. května 2013 v 8:11:00 SELČ

    Všem!Prosím informaci o stanovisku k možnosti uspořádat pochod hrdosti vlastníků tzv. zbrojních průkazů. To bude-nebude nářez? Osobně předpokládám kladnou reakci veřejnosti i našich všepsavců. Doufám v úplnou osobní ne googlální informaci.
    Ostatní si mohou vykloktat.
    S Pozdravem,palbu zastavit!
    EK

    OdpovědětVymazat
  36. Dopodotek: 110 k myslivců, cca 600 k ostatních zbrojnošů, to už je slušná menšina, trofám si tvrdit větší než ta "teplometná rota".
    A nikdo ani nešpitne, jen stálé pokusy o šikanu a zákaz všího "železa"
    Zastane se někdo železné menšiny? Ani h....!
    ČP.

    OdpovědětVymazat
  37. A tohle, to stojí za pozornost!!! :http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2888442

    OdpovědětVymazat
  38. SSIU EU - Sdružení správců internetových útulen (jedinečná organizace v rámci ČR a okolí, reprezentovaná svým presumpčním zakladatelem) s návrhem EK souhlasí za podmínky, že držitelé zbrojního pasu budou své insignie (legální zbraně) nosit v průvodu viditelně a dostatečně hrdě. Naolejované a vyleštěné!

    OdpovědětVymazat
  39. Hledala jsem na webu, abych mohla líp posoudit situaci a při zadání otázky M.C.Putna publikace jsem našla Putnovy osobní stránky. Je tam seznam jeho knih - 12 a nesčetný počet článků. Z titulů a krátkých noticek vyplývá, že Putna se zabývá spíš dějinami kultury a jen pobočně literaturou. A to hlavně dějinami katolické kultury a myšlení.
    O tom, jak provádí svůj výzkum, o výsledcích je ze seznamu těžko posuzovat, ale pohled na problematiku se zdá originální.
    Takže celá aféra kolem jeho jmenování profesorem je věc čistě politická. A odmítnutí prezidenta těžko obhajovatelné.
    Zase jedna zbytečně rozvířená querelle, čistě českého rázu.
    http://www.mcputna.cz/
    Nelekněte se, až pan aspirant na profesuru na vás vyplázne na úvodní stránce jazyk. Asi si na té své autostylizaci jako enfant terrible české kultury moc zakládá.

    OdpovědětVymazat
  40. K pochodům hrdosti:

    Jejich aktéry a organisátory nechápu, protože si myslím, že naše společnost je víc než dostatečně tolerantní a k něčemu takovému tady nevidím jediný racionální důvod. Snad vyjma určité pošahanosti a umanutosti jejich organisátorů, kteří bez toho, že by "zhušťovali" atmosféru tropením humbuků, snad asi ani neumí existovat. A to asi bude ten nejpádnější důvod k tomu všemu. Prostě jen další banda otravných kraválistů, co neumí a ani nechce dělat nic jiného.

    K té ústavě asi tolik, že jistě, že má Jakub S. pravdu v tom, že by se autoři právnických textů měli snažit o to, aby rozdíl mezi "právničtinou" a běžným jazykem zmizel. Zákony se musíme řídit všichni a je tudíž nanejvýš žádoucí, abychom jim všichni bez potíží rozuměli a to i za tu cenu, že nebudou na první pohled tak honosné a vzletné. Na druhou stranu ale i přesto, že presidentská kancelář nemůže a ani nemá nahradit aparát ministerstev, tak i ona by měla mít ve svých řadách aspoň jednoho právníka, který by měl být mimo jiné k dispozici i za účelem konsultací.

    Vrátím-li se k tomu, co zaznělo v médiích, tak rozhodně nešlo přehlédnout jejich snahu celé to skandalisovat a pořádně Zemanovi "zatopit". Když byl Martin Putna u Drtinové, tak ta se ho vehementně, zarputile doslova vší silou snažila vmanipulovat, vlastně dokopat k tomu, aby dal volný průchod svým zraněným citům a vylil na Zemana pořádný kýbl špíny. Ke cti Martina Putny dlužno dodat, že jeho vystoupení bylo velice na úrovni a do ničeho takového se vmanipulovat nedal, vystupoval naopak velmi jasně, stručně a k věci. Zachoval se velice občansky a zrale. Kdybychom mezi sebou měli víc lidí, kteří by takhle profesionálně zvládali naše příšerná média, určitě by všem bylo lépe. Když už jsem u té medialisace, tak i rektor Hampl to zvládl velice dobře, tedy nenapadal, nevzkazoval přes média, věcně odpovídal. Nejhůře z toho vyšla presidentská kancelář, což je dost smutné. Doufejme, že se to do odpoledne zlepší.

    Jinak, všichni, jako třeba Jakub S., StK a další, kdož říkají, že nebude-li Putna jmenován, zeměkoule se nezastaví, tak mají samozřejmě pravdu, zeměkoule se nezastaví. Na druhou stranu je ale dost dobře možné, že Zeman si ukojí svůj nějaký šrám a mindrák utržený od Putny během předvolební kampaně a projde mu to, aniž by se musel korigovat a omlouvat, což nás ale zase posune někam, kde jsem asi být nechtěli. My bychom se spíš potřebovali posouvat přeci jen někam jinam a trochu jinak.

    OdpovědětVymazat
  41. Pochod pýchy ozbrojenců a zbrojnošů? Proč ne, ale jen na koních a v plné výzbroji včetně brnění a helmy - asi tak 20 kilo váhy navíc. A pak se taky předvést v nějakém utkání.
    http://www.youtube.com/watch?v=kShlU4gJcms

    OdpovědětVymazat
  42. Neumím posoudit páně M.C.Putnovu odbornost a dílo. Díval jsem se na jeho vystoupení před kamerou včera večer a byl to člověk, který si dával obrovský pozor na to, co řekne, jak to řekne a co na to řeknou ostatní. V herecké hantýrce: křeč.
    Takže já osobně s úsudkem počkám až na vysvětlení M. Zemana.

    Pozn.: Pokud na mě někdo na svém webu vyplázne jazyk, usoudím, že je tam moje návštěva nevítané a okamžitě klikám na tlačítko "zpět".
    Přestává mě zajímat. Tolik k Putnově "originalitě".

    P.S.: Stejně nemám rád, když moderátor nějakého soukromého rádia posluchačům tyká. Ne, že bych měl chuť argumentovat, že "jsme spolu husy nepásli", ale vybavím si okamžitě jiné, na rozdíl ode mě důstojné lidi, kteří ho v ten okamžik mohou poslouchat a moderátorovo tykání začnu považovat za chucpe. Ať si tedy klidně tyká komu chce, ale já to nebudu poslouchat.

    OdpovědětVymazat
  43. Detail z historie:
    Ti, kteří se nahlas posmívali panovníkovi bývali často o hlavu kratší.
    Myslíte, že je to teď úplně, ale úplně jinak?

    OdpovědětVymazat
  44. Informace pro Informaci: Máme rok 2013!
    Na brnění nepotřebujete zbrojní průkaz. Pokud chcete brnění, musíte si sáhnout na drát pod napětím nebo se praštit do brňavky...

    OdpovědětVymazat
  45. No, dyť nebuďte tak nedočkavej. Třeba ňáká ta hlava eště poletí. Vzpomeňte si na anglickou a francouzskou revoluci.

    OdpovědětVymazat
  46. StK:

    Cítí-li pan Putna neodolatelné nutkání po originalitě, jako třeba ten hloupý jazyk na té jeho stránce, tak musí počítat s tím, že si část lidí odpudí. Já zrovna takovéhle výstřelky také nemusím a v mých očích se tím poněkud shodil.

    Jeho dílo nedovedu posoudit, to nechám na jiných, povolanějších.

    Nevím, jak bych se choval a tvářil já, kdybych se dostal nenadále do médií, možná, že po tom všem co jsem už kdy natropil, bych se třeba dokázal tvářit i přirozeně, normálně a nekřečovitě, proto mi asi vždy vystřihují a zásadně neukazují :-) Nevidím opravdu nic špatného na tom, dává-li si někdo pozor na to, co řekne a uvažuje-li nad tím, co na to asi řeknou ostatní. Právě naopak, jen by to nemělo působit nepřirozeně a křečovitě. On ale není ani herec, ani moderátor, ani politik, takže zde bych slevil z kritérií.

    Moderátor je pravděpodobně ubožák a asi byla blbost tam za těchto okolností vůbec lézt. Já bych tykání snesl od spolužáka či kamaráda, ale i to jen za určitých okolností, jinak bych moderátora sice slušně, ale bez kompromisů vykázal do patřičných mezí, za předpokladu, že bych tam vůbec vlezl...

    Nezazlívám panovníkovi touhu "vyřídit" si to s otravným kverulantem, všichni jsme jenom lidi. Pan Putna, když už se pouští do určitých věcí, musí počítat s tím, že v někom takové přání probudí. Na druhou stranu by ale reakce hlavy státu a jeho kanceláře měla i v takových případech mít nějakou profesionální a jinou úroveň, třeba působit věrohodně a profesionálně. Takže zazní-li dnes z Hradu cosi v tom smyslu, že universita pochybila v tom a onom a ministerstvo zase nezvládlo toto a přišlo se na to až v kanceláři a proto se podklady s patřičnými výhradami, zdůvodněním a dokumentací vrací zpět na universitu a ministerstvo tak klobouk dolů, to bude mít úroveň a kulturu. Sice tam stín podezření na osobní animozitu bude, ale po formální stránce tomu nepůjde nic vytknout a tak by to mělo být. Vyčkejme a uvidíme, já jen doufám, že nezvítězí hulvátsví a křupanství a nebudou nás krmit něčím podobným, jako posledně řečmi o viróze virem Jelcin-V51-Total_na_šrot...

    OdpovědětVymazat
  47. Ale jakápak brňavka. Jde přece o vzříšení starých slavných mýtů. Snad nechcete dělat tu parádu s modeníma mašinkvérama?

    OdpovědětVymazat
  48. Nepřeložitelné...
    Zkracovat o hlavu, no jo... dneska druhý extrém v celém úpadkovém civilizovaném světě: člověk, který pomalu a promyšleně (= úkladně) zbavil života desítky a desítky neznámých mu lidí, si bude do konce života krásně luxusně žít, líp než polovina z nás, zadarmo, tedy ze peníze daňových poplatníků vč. pozůstalých. Chovat se sebevědomě, klidný vymydlený obtloustlý vystupovat a rozkládat své ideje rozvážně a sebejistě. Syn: - A to bys chtěl uplatňovat zub za zub, prostě pomstu?! Právo není pomsta!
    Před lety jsem jej v Louvru zavedl k té úžasné stéle se zákoníkem Chammurapiho a odrecitoval mu z paměti podstatu jeho zásad (právě jsem ji uvedl). Udělal jsem jeho snímek s ní a řekl, že bude na promočním oznámení.
    Ano. Nemůže to tak dnes být. Ale.....

    OdpovědětVymazat
  49. Ano, raison d´etre dr. Putny je nejspíš tzv. Kulturgeschichte, a to (jak ohledně témat, tak přístupu) nejspíš katholische K. Německy to říkám proto, že tam to zavedli a celkem běžně to tak říká.
    S tou Drtinovou - kdy, kde, a je to někde, sím?
    A dole mám vyklepat c u l t u r e. Merde. Dostávám strach. 1984.

    OdpovědětVymazat
  50. Rádio neposlouchám, takže to nemohu posoudit, ale předpokládal bych, že ta nepřijatelnost moderátorova projevu bude v něčem jiném než v samotném tykání. Proti tykání se ohrazují většinou nezletilci, kteří se neodvažují na tykání odpovědět tykáním.
    (Vojtěch Steklač: Jak jsem jel pro vši (z cyklu Boříkovy lapálie):
    „Čemu se směješ, chuligáne?!“ pravil výhružně pán, přestal si všímat chlapečka a začal si všímat mě.
    „Jen tak,“ řekl jsem důstojně, „směji se, neboť mě to baví.“
    Tohle mám totiž vyzkoušené. Když se hádám s někým starším a chci ho pořádně naštvat, mluvím zásadně spisovně. Pán taky správně zareagoval a rozžhavil se vzteky do bělá, že to vypadalo, jako že za chvíli exploduje.
    „Takový chuligány, jako seš ty, by vůbec neměli do tramvaje pouštět! Co ty máš co poslouchat, co si s Vašíkem povídáme?“
    „Buďte tak laskav a netykejte mi,“ pravil jsem lstivě, „nepásli jsme spolu slony.“
    „Pomoc! Chuligán! Drzoun!“ začal křičet pán a tahal za šňůru tak dlouho, až tramvaj zastavila.
    Teda to, co jsem řekl, drzost nejspíš byla, jenže ten pán si vůbec neměl začínat.
    „Copak, občané, copak?“ pravil dobromyslně tramvaják a díval se na pána, na chlapečka a na mne, jelikož jsme byli ve voze sami.
    „Ten chuligán,“ ukázal na mne pán prstem a hlas mu přeskakoval, „...že jsme spolu nepásli slony!“
    „Slony? Jaký slony?“
    „Šedivý,“ pravil jsem vážně, „s děsně dlouhým chobotem.“)

    Vykání není projevem úcty; třeba takoví Angličané vykají i zvířatům a tykají pouze Bohu.

    Kromě obchodního a úředního styku se s vykáním setkávám nanejvýš tehdy, když se někdo ptá na cestu. A ovšem v internetových diskuzích o politice, zatímco normální lidi sdílející zájem o nějaký sport nebo hobby si převážně tykají.

    OdpovědětVymazat
  51. Jistě že je to komplexní záležitost, Z.Ž.
    Moderátor je, krom tykání obvykle, jak se postaru říká, vlezlý čili "dovolený".
    V našich ( = Ústavních) končinách si vykáme, oslovujíce se vzájemně křestními jmény. Tykají si jedině blízcí spolupracovníci a osobní přátelé. Rusové vám tykají okamžitě - aniž by tím něco chtěli naznačovat. Je to asi v Rusku místní zvyk.. Nevím, v Rusku jsem bohužel byl jen jeden den, a ti Rusové, kteří tu v Kotlince setrvali se dokonce i vykat naučili... [;>)

    OdpovědětVymazat
  52. Jsa rovněž nenáhodou osobou (nyní pracovník) znalou podle par.5, (http://proplnyzivot.osu.cz/obsah/A/vyhlaska/kvalifikace.pdf) doporučuji informaci zdrženlivost. Nesahaj na vodiče a to ani na zem spadlé!! Důsledné použití SELV (Safety Electrically Low Voltage) a PELV (Protective Electrically Low Voltage), FELV je životně nutné. A opatrně u vlastních výplodů (i lejno dovede zasmrtit) při tom všem nejde ani vyleštit. ČP!

    OdpovědětVymazat
  53. Te ruge el Hocico, Besugo!
    Votři si ho.

    OdpovědětVymazat
  54. Takže prezident Zeman ustoupil, Putna bude jmenován profesorem, ale dekret mu předá ministr školství.
    Prý je to kompromis.
    http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-59923030-zeman-ustoupil-putna-bude-profesorem-dekret-mu-ale-preda-ministr-fiala-rekl

    OdpovědětVymazat
  55. Totéž bylo i v TV, Informace.
    Prý "kompromis" - profesory bude nadále jmenovat pouze ministr školství. Přípúadně přímo univerzita. Odbornou způsobilost M.C.Putny president Zeman nezpochybnil, takže šlo asi opravdu o uraženou Mlhošovu ješitnost. Nebo homofóbii. Jenže:

    - Prestiž titulu "profesor" se poněkud sníží - ministr školství je přece jenom méně viditelný hodnostář. Takže už ne profesor jmenovaný presidentem, nýbrž jen pouhým ministrem. Nebojím se, že by si toho nikdo další nevšiml.

    - Když někdo bude stejně jako nyní docent Putna nespokojen, protože např. spolu s ním bude jmenován někdo, kdo mu někdy "šlápl na kuří oko", bude se hned volat po odvolání ministra školství. V Kotlince je vůbec zvykem doporučovat resignaci nebo odvolání, pokud není "po jejich". A studenti budou zase pokreslovat prostěradla "údernými hesly" a vyvěšovat je z balkonu. U lidí, kteří by měli být "intelektuálním výkvětem národa" bych čekal menší míru manipulovatelnosti.

    - A potvrzuje se přísloví "Podej čertu prst, hned chce celou ruku!". Budoucí pan profesor Putna při odchodu do kamer prohlásil, že pro něj nic neskončilo. Možná, že bude po presidentovi žádat za průtahy "satisfacku". Nebo ho vyzve na souboj při úsvitu. Ano, to je přesně reakce, kterou u gayů znám. Při výhře v jakémkoliv sporu zadupat protivníka do země. Ne, že by tím elementárním nedostatkem velkorysosti netrpěly i "sexuální většiny". Ale zdá se, že ne tak často.

    OdpovědětVymazat
  56. StK,
    to že pozice prezidenta Zemana je neudržitelná, jsem pochopila dost brzo, i když jsem myslela, že uvede nějaký podstatný důvod, proč to jmenování nechce podepsat. Třeba nějaký formální.
    Tady, na příklad, je rozhodnutí konkuzní komise neodvolatelné, nemůže ho zrušit ani ministr ani soud, i když tam třeba napáchali profesoři kdo ví jaká svinstva. Komise je "sovrana" a neštˇastník, kterého vyhodili, se může odvolat k soudu jen když najde nějaké závažné formální vady při průběhu konkurzu. Na př. komise se nesešla v datu, které uvádí v protokolech, anebo tam chybí podpisy všech členů na všech stránkách. atd. Pak soud rozhodne a případně celý konkurz zruší. Takže cirkus začne od počátku, od vyhlášení nového, nových voleb komise atd. Jenomže takové odvolání je pro chudáka, co ho podá, něco jako sebevražda.
    Prezident nemůže zrušit rozhodnutí univerzitní komise bez závážných důvodů a mezi ty osobní chování kandidáta mimo univerzitu nepatří. Třeba - ale to je jen eventualita, nevím nakolik proveditelná - mohl poukázat na to, že Putna se nezabývá literaturou ale dějinami kultury a že jeho vědecká produkce neodpovídá názvu a charakteru výuky na katedře, kde by měl dělat profesora.
    Takže prezident měl celou věc zvážit líp a neposkytovat příležitost k útokům na svou osobu.
    Jak posuzovali na fakultě vědeckou činnost pana Putny, nevíme. Nevíme ani kdo ho hodnotil. Já, jak se tak dívám na tu jeho bohatou "produkci" a vidím, že se nenuceně pohybuje po dvou tisíciletích evropské a částečně i americké kultury, od antického Řecka 3. stol. n.l. až po dnešek, po německé, ruské, americké, české kultuře, mám dojem, že jeho knihy budou mít spíš vědecko popularizační charakter než přímo vědecký. Knižky vydával jednu za rok jako na pásu. K tomu, abyste napsal něco originálního a prohloubil při tom dosavadní znalosti, musíte nejdřív přečíst, co o tom už napsali jiní, sebrat nový materiál, promyslet ho a pak teprv psát. A na to musíte mít dostatek času, hlavně v první řadě na soustředění.
    Jinak dáte dohromady to, co jste sebral u jiných, sešijete to nějak dohromady a basta. Jenomže to je právě popularizační práce. S tou se ke konkurzu nechodí, s tím vás vyhodí.
    Obvykle se studiosus soustředí na určité období a na určité téma nebo okruh témat a v tom se vrtá.
    Říkám, že je to můj dojem. Nic jsem od Putny nečetla a tak se možná mýlím. Kromě toho jsem viděla, na jiných webových stránkách, že fušoval i do dějin architektury.
    No, profesůru mu dali, a ještě mu udělali i velkou reklamu, takže je teď velký hrdina dne.
    A nemuselo to být.

    OdpovědětVymazat
  57. Myslím si to samé co Jakub. Člověk se homosexuálem narodí, je zvrhlé homosexuály nějak perzekvovat, ale chlubit se tím, pochodovat, to se doopravdy divím. Nemám problémy s výchovou dětí homosexuály. Když jsou pokrevní rodiče feťáci, prostitutky, alkoholici, zloději a dítě jde do domova, vyjde v 18 letech, nemá pak ano výuční list a skončí na ulici. To je neštěstí. Homosexuální páry by tomuto dítěti zajistili slušný život, vzdělání, obživu. Lepší nějaká rodina, než žádná. Byť samozřejmě klasická rodina, soužití muže a ženy je základ a o 100% lepší, ovšem funguje-li, tak jak má. Ale dávat svojí sexuální orientaci na obdiv, není důvod.

    OdpovědětVymazat
  58. Inu,
    páni profesoři mají zachovány své akademické svobody a opět se o trochu vzdálili "obyčejným lidem". Podívám se zítra na weby, co si o tom myslí "lid". Je totiž nezbytné, aby akademici měli podporu "lidu", protože jinak budou finančně strádat. Na rozdíl např. od lékařů si lidé myslí, že akademici jsou celkem k ničemu a že jim jen "ujídají chlebíčka". (Snad každý byl nemocný a potřeboval doktora. Kdo ale akutně potřebuje historika, literárního vědce nebo filozofa?)
    Čím víc se vzdělanci cítí nadlidmi, tím méně je obyčejný člověk chápe a je ochoten finančně podporovat. A k moci se dostanou už příští rok super-populisté. Takže třeba seškrtání peněz na univerzity a halasné přidání na něco "pro obyčejné lidi" bude bráno jako akt "prolidový" a tudíž správný.
    Jenže nad takové přízemní úvahy je akademická obec povznesena. Umělci tohle už pochopili. Šporcl jezdí v pirátském šátku po republice a hraje něco na způsob "Ovčáci, čtveráci" jen proto, aby ho měly rády i malé děti. A vyplácí se to. I dobří herci účinkují v reklamách a seriálech. Jednak jim to nese peníze, jednak popularitu, kterou lze využít na plakátech na "normální" divadelní představení. Slogan "Znáte ji z televize!" u jména herečky na plakátu zvoucího na poměrně komplikované monodrama dělá divy.
    Kromě toho - tolerance gay a lesbické komunity je podmíněná - způsobená hlavně mediální masáží. Stačí pár incidentů, svázaných s jinou sexuální orientací a tolerance rychle klesne.

    Dnes dopoledne jsem mluvil se starším homosexuálním párem - už oba v penzi. A ti byli na M.C. Putnu dost rozezlení.
    Nejhezčí výrok dne: "To je ale hnusný buzerant!" pronesený gayem. Jeho manžel(ka) horlivě přikyvoval.

    OdpovědětVymazat
  59. Kopretinko,
    kolik znáte homosexuálních nebo lesbických párů? Myslím tak, dobře že se navštěvujete. Myslíte si, že v takové, obvykle přepečlivě vedené domácnosti* malý člověk pochopí, co je rolí maminky a co zase tatínka?

    */ Ta ukizená domácnost ale není zákon. Výjimky potvrzují pravidlo.

    OdpovědětVymazat
  60. Tak to je pro mne šok. Prohlásil-li, do kamer, že to pro něj neskončilo (viděli jste to?) - je to pro něj u mne velký náhlý shoz. Nemuselo to bejt. A dík za upozornění, že to bývá u těchhle lidí častá reakce. Já jsem žádného nikdy neznal a neznám. Jenom jednoho dojemného strašně slušného a zdvořilého sympaťáka číšníka z jedné krásné hospody, kde se měsíčně scházívám se společenstvím přátel jedné země. Chová se jak jejich zlá karikatura, na první pohled a poslech, kdo ví, jestli o tom ví - ale bylo mi znalcem vysvětleno, že se prostě stylizuje (?) do role(?) ženy. Mé děti: Tati, ehm, ehm - víš, zase tvoje, no, naivita... Ne žes nikdy žádného kolem sebe třeba ve výzkumáku nebo v bydlišti neměl - spíš jsi o tom nevěděl! Eště že mne má kdo zkušený poučit, jaký je svět. To je dobře...

    OdpovědětVymazat
  61. Ať moc nemluví o akademické svobodě. Uvnitř je to středověký feudální spolek, který se ale pokorně ohne pod násilím režimu nebo peněz.
    Takže teď, když vědí, že se jim nic nestane, tak se okazují navenek,jak jsou svobodomyslní, odhodlaní své svobody hájit.
    Sice nechápu prezidenta, že si předem nerozmyslel, co bude dělat a jaké to může mít následky, ale také nechápu to pobouření akademické obce. A pak těch oslů studentů.
    Tady se bouří jen když jim ministr sestříhá finance. Týden hulákají a pak přestanou. Jinak to, co dělá svobodná akademická obec, jak se samospravuje, to jim je putna.

    OdpovědětVymazat
  62. Viděl a slyšel jsem to. Měli to raději odstřihnout. Ty tři sekundy neudělaly gayům dobrou reklamu. Lidé to vnímali (prakticky) podprahově. Ale myslím, že vnímali.

    OdpovědětVymazat
  63. Tohle totiž bylo osobní. Mlhoš Zeman neunesl karikování své osoby. Jenže si neuvědomil, že nemá nic podstatného v ruce.
    M.C.Putna se vysmíval panovníkovi a měl být ztrestán. Ale místo posměváčka bude už příští rok potrestána celá akademická komunita. Nebo aspoň FF UK.

    OdpovědětVymazat
  64. No já si myslím, že je homosexualita vrozená. Není-li dítě homosexuální, tak bez ohledu na to, že ho vychovávají 2 maminky nebo 2 tatínkové, tak se homosexuály nestanou. Ale samozřejmě, že je normální klasická rodina, tatínek, maminka a dítě, ale když není nic jiného. Lepší homorodina, než dětský domov. Ještě podotknu, že mě poslední dobou hodně štvou Neffovy úvodníky. Jsou takové politkorektnické. Neffa si normálně vážím, ale ty věčné útoky na Zemana. Nejsem Zemanovec, Zemana jsem nevolila, je to hulvát, ale jednou je to hlava státu, tak by určitý respekt měl mít. A Sobotka, Filip, Paroubek jsou daleko většími levičáky a bolševiky, extrémisty, než-li Zeman.

    OdpovědětVymazat
  65. Jen k tomu tykání: jsou místa (třeba vesnické hospody), kde se tyká všem chlapům do nějakých 70 včetně, nikdo to neřeší a komu to vadí, vyká ostatním a oni mu začnou vykat taky (ale už je "divný"). Prostě zvyk. Je-li moderátor tohoto typu, v podstatě za to nemůže.
    Druhá možnost je, že to bere stylem "jsme jedné krve ty i já" a předpokládá, že pokud někdo jeho stanici či pořad sleduje, jsou si natolik blízcí, že je tykání samozřejmé. Nevím, jestli je to dobře, ale tohle prostě neřeším.
    Tykání mi vadí pouze od týpků, kteří si tím evidentně vyrovnávaní mindrák, tam reaguji velmi rychle a ostře.

    OdpovědětVymazat
  66. Určitý respekt k člověku, co je v této chvíli hlavou mého státu, daný prostě tímto faktem - nebo jeho zcela otevřené, nelítostné hodnocení plus - mínus?
    Tak tuhle otázku, pžiznávám se poprvé, nemám vyřešenu od nástupu VK...
    Jak jsme to měli za ancient régime jednoduché!

    OdpovědětVymazat
  67. Pro Jiného Honzu:
    Já to nemůžu posoudit, jsem na tykání/vykání necitlivý. Poznám, jak ke mně někdo přistupuje i bez ohledu na tento atribut.
    A upozorňuji, že tak jako vykání neznamená automaticky úctu ("Vy idiote!") tak tykání neznamená přátelství ("Ty hajzle pokřivený!").
    Jenom jsem si vzpomněl na situaci, kdy mladý agresívní prodavač telefonů začal tykat dámě >>70 let a hrozně se divil, že dáma kouká mimo něj a mlčí. V domnění, že paní nedoslýchá zvyšoval hlas. Nic. Až když mu poradili, ať zkusí oslovovat dámu tak, jak je asi zvyklá, tak mu s úsměvem odpověděla "Ne, mladý muži, opravdu nechci žádný telefon. Ale děkuji vám."

    K rádiu: Tykání mi osobně příliš nevadí - takovou stanici okamžitě přelaďuji jinam. Ta je přece pro "teens" nebo jak se jim dneska říká. A pravidelněji poslouchám stejně jen ČR 3 a Rádiio +. [;>)
    (O potřebě více stanic (aspoň na internetu) připravuji pár slov jako článeček.)

    OdpovědětVymazat
  68. Jakube,
    v Itálii existuje zákon, který trestá urážku cti nebo vážnosti prezidenta republiky odnětím svobody na rok až pět let.

    Art. 278 Codice Penale. Offese all'onore o al prestigio del Presidente della Repubblica.
    Chiunque offende l'onore o il prestigio del Presidente della Repubblica, è punito con la reclusione da uno a cinque anni [c.p. 7, n. 1, 29, 32, 360; c.p.m.p. 8, 79] (1).
    http://www.testolegge.com/codice-penale/articolo-278

    Prokuratura zasahuje nezávisle, ne na žalobu prezidenta nebo jiných institucí a nepotřebuje k zákroku ani žádnou zvláštní autorizaci.
    ( La contestazione in tal caso di eventuali ipotesi di reato avviene del tutto indipendentemente da ogni intervento del Capo dello Stato, che non è chiamato a dare alcun parere né tantomeno autorizzazione all'autorità giudiziaria che ritenga di assumere iniziative ai sensi dell'articolo 278 del Codice Penale.)

    Také jsem z počátku udiveně koukala na ty komentáře, co jsem četla pod články na Psu. Když jsem se o tom zmínila znmým tady, taky nevěřícně kroutili hlavou.
    Tady se na to dívají z právního hlediska jako na útok proti cti, nezávislosti a jednotě státu. (Attentati contro la integrità, l'indipendenza o l'unità dello Stato.)
    Jiný kraj jiný zvyk.

    OdpovědětVymazat
  69. VŠEM, VŠEM, VŠEM!
    Rakouský europoslanec, nějaký nabubřelý Stadler, prohlásil v Bruselu: - Musíme se podívat na vše, co se v České republice dělo po válce. JEDNÁ SE O MILIÓNY ZAVRAŽDĚNÝCH LIDÍ a milióny odsunutých lidí."
    T a k .
    Rakouský.
    A Posselt vzápětí měl tu drzost, zaštítit se O. Preusslerem. Přičemž ho nazval velkým SUDETONĚMECKÝM spisovatelem. Preusslera, který v životě nikdy ani náznakem nevystoupil proti Čechům, naopak. Chucpe, chaverot ve chaverim.
    Smím doufat, že se nižší šlechtic na Hradě pochlapí a pošle ostrý protest do Bruselu či Vídně či kam?

    OdpovědětVymazat
  70. Jakubovi S.:

    Jsem přesvědčen, že kdyby si pan ministr zahraničí pozval na koberec pana rakouského velvyslance a předal mu ostře psanou protestní nótu a to samé pak udělal i náš velvyslanec v Rakousku a současně s tím i předali takovou unijním orgánům a k tomu navrch spustili pořádný humbuk v médiích, že si v Rakousku pěstují a nechávají pouštět huby na špacír nedoražené nácky, tak jsem přesvědčen, že by pochopili a sklapli by. Protože ale cokoliv placené z veřejných peněz u nás nestojí za zlámanou grešli, bohužel dost možná, že i včetně současného šéfa v Černínském paláci, neboť ten je v těchto otázkách dost nepoužitelný a nepoučitelný, tak si od toho pranic neslibuji.

    Jinak Stadler to má matlafous pomotané, miliony byly, ale okradených, po měnové reformě. Zavražděných bylo poměrně málo a to i přes to, že poválečný chaos skýtal poměrně dost příležitostí, aby jich bylo o dost víc.

    Hovada jako Stadler mi štvou, nebaví mi točit se dokolečka na jednom kousku dějin a omlacovat ho o hované palice drzých nácků. Zrovna v jejich případě by postup ty nácky zastřelit a následně zahrabat, možná byl tím nejlepším, co by se v té věci dalo podniknout...

    Informaci:

    Hlava státu by měla mít nějakou přirozenou úctu a autoritu, ne tu vynucovanou zákonem. Za bolševika jsme tu měli hanobení republiky či co a jsem docela rád, že byl ten paragraf zrušen.

    OdpovědětVymazat
  71. Jakube,
    měli se ozvat v první řadě čeští europoslanci. Zatímco, jak jsem četla. poslanci za ODS hlasovali proti doporučení české výjímky Evropské radě. Případný protest na vládní úrovni je v kompetenci ministra zahraničí. A ten se v předvolební kampani vyjádřil, že prezident Beneš by dnes stál před mezinárodním soudem v Hágu!!!
    Prezident republiky se těžko může na oficiální úrovni k tomu vyjadřovat.

    To jsou pořád dozvuky ideologie 19. a 20 století.
    Proto říkám, že mýtus "Austria felix" je blbost.

    OdpovědětVymazat
  72. Na ty "pochody hrdosti" se dívám tak, že ještě před nějakými třemi desítkami let jim u nás hrozil v některých případech kriminál, částečná dekriminalizace u nás není o tolik starší věc, a v řadě zemí je za homosexualitu pořád ještě kriminál nebo smrt. Pokud by nebylo těchto faktorů, tak by skutečně byly naprostým nesmyslem.

    Berte si jak dlouho organizují v Irsku protestanti pochody na oslavu vítězství nad katolíky v roce 1690. Přestože na ně katolící reagují daleko nevraživěji než občanstvo na "gaypride".

    OdpovědětVymazat
  73. No to mi ale došlo vzápětí, I, když jsem se zklidňoval naplněním žaludku v Chelsey Pub a pokoušel se přijít na jiné myšlenky(např. jak přijít k potřebným penězům) v kavárně...
    Jistěže, čeští, z a n á s tam sedící (doufám - bývají tam snad častěji než naši poslanci ve sněmovně!) poslanci, lhostejno za jaké seskupení, TI by bývali měli HNED vyskočit a začít pískat, křičet Hanba! You´re a lyer! Nazi! atp. Doufám moc, že už večer a zítra si tuhle zásadní výtku přečtu/vyslechnu od našich žurnalistů!

    OdpovědětVymazat
  74. informace, k 10:46

    Je hoden úcty president, který si dovolí veřejně vystoupit ve stavu "na šrot" a nectí příkladně zákony, ale ohýbá je přes doraz podle své aktuální potřeby?

    Neměl jsem možnost vidět ho při odemykání korunovačních klenotů přímo, ale až za několik dnů, jako ilustrační video, tuším k nějakému rozhovoru. Pokud to video nebylo upraveno v nějakém editoru, to nebyl pohled nemocného člověka

    OdpovědětVymazat
  75. No, naše politická representace se vyznačuje tím, že za plat, který bere z našich daní, naprosto odmítá representovat a hájit naše zájmy, zatímco na druhé straně neváhá za úplatky s lví urputností prosazovat, representovat a hájit zájmy cizí, takže za úplatečky v řádech milionů je ochotná vyhodit oknem miliardy až deítky miliard ze společného. Co chcete s takovýmhle materiálem dělat? Nedá se asi dělat nic jiného, nežli vyčkat, až je to někdy "dožene" a budou mít důvod aspoň přemýšlet nad tím, zda to nezkusit změnit k lepšímu...

    informaci:

    Ne, naopak, je tu už jenom mýtus, co z toho všeho zbylo, zbytek je nenávratně fuč...

    OdpovědětVymazat
  76. To Pergill:
    Právě proto, že homosexuálům vlastně nic nehrozí, jejich práva jsou stále širší...
    Ty pochody hrdosti: Budeme následně tolerovat i pochody hrdosti zoofilů? Nekrofilů? Sadomasochistů? A neagresivních pedofilů? Mám ještě eskalovat?
    To, co se mi na tom celém především nelíbí, je trend.

    OdpovědětVymazat
  77. Kapitáne,
    italský zákon nehovoří o slušné zdvořilé kritice, ale o hanobení hlavy státu.
    Nesoulas se nemusí vždy vyjadřovat sprostými slovy jako kikina nebo ožrala. Přečtěte si dnešní komentáře pod články o aféře s Putnou. To, jak se vyjadřují někteří komentátoři, je ostuda.

    OdpovědětVymazat
  78. Někteří Rukušáci jsou prasata, mají máslo na hlavě (Ernst Kaltenbrunner, Arthur Seys Inquart byli Rakušáci) co si to dovolují? Někteří Sudeťáci (např. K.H.Frank) se dopustili válečných zločinů, řada z nich kolaborovala a rozvrátila Československo,), tak by měli být pokornější (samozřejmě, neodsuzuji všechny sudeťáky do jednoho), ale jsem Češka, mám ráda naší zemi, tak mě takováto slova uráží.

    OdpovědětVymazat
  79. Info,
    vytrvalé a přemnožené používání doslova "sprostých slov" nesouvisí s úctou nebo neúctou k někomu. To je prostě stav naší čacké žurnalistiky. Dnes už bohužel může psát kdekdo. (Třeba i já.) A hodně lidí nemá žádnou sebekontrolu*. Psaní mnohých mi připomíná řeč pubertálních chlapců (a mužů, kteří se z puberty dostanou až po smrti. To je sama "píča, kurva, prdel, hovno, čurák"** a přitom se baví o běžných, neemotivních věcech. Pak ovšem nemají výrazivo kam eskalovat, když se chtějí vyjádřit opravdu důrazně.

    */ a také školní znalosti pravopisu. Viz internetové diskuze nebo i články např. na I-dnes.
    **/ dámy snad prominou, ale musel jsem uvést pár příkladů. Je to způsob rozhovoru mezi havíři, valcíři nebo Rómy. I dětmi. Mám pod okny dětské hřiště, kde si Cikáňata hrají. Jednou vystrčím mikrofon z okna a natočím to.
    Tam je to sice nápodoba dospělých - ale přesto. Pak se někdo diví, že je takový malý Cikánek považován ve škole za nevychovatelného a přeřazován do "zvláštních škol". Nebo že rodiče nechtějí své děti posílat do tříd, kde je větší počet cikánských dětí.
    My měli kdysi ve třídě jen jednoho Cikána a všechny nás naučil ty nejhorší cikánské nadávky. Mezi námi - ve vypjatějších rozhovorech s Cikány mi to tu a tam velmi pomohlo. Vyvolávalo to údiv. Asi jako Informace a čeština v Italsku.

    P.S: Neví někdo, co vlastně je ta kikina nebo proč bývalému presidentovi říkali Pružinský?

    OdpovědětVymazat
  80. Kopretinko,
    zkuste, moc prosím, lidi rozlišovat i jinak, než podle národnosti nebo třeba i vyznání. Znám hodně Rakušáků a jsou to fajn lidé. Často i s českými předky.
    Znal jsem jednoho bigotního katolíka a ten surově mlátil svou ženu a málem umlátil svého syna. Ale do kostela chodil pravidelně.
    Doufám, že se dostal do pekla. [;>)

    */ Vyjma islámu. Tam jsem nekompromisní, protože z náboženských pohnutek nikdo tak nevraždí, jako muslimové různého původu. Snad ani křesťané v raném středověku.

    OdpovědětVymazat
  81. StK:

    Kikina = buzna (ten co je v páru spíš za ženskou). Jakub S. jakožto jazykovědec by to měl vědět lépe a případně mi opravit.

    Pakliže tak V.K. říkají, může to být kvůli zbarvení a tónině jeho hlasu. Možná, že k té menšině patří, ale na rozdíl od kraválistů dává přednost mimikrám normálního jedince. Tu druhou variantu nepokládám za příliš pravděpodobnou, i když vyloučit to na 100% také nejde. Jak to je doopravdy nevím, ani mi to vlastně nezajímá, je to jeho věc.

    Pro mne V.K. jakoby už zemřel, protože to, co předvedl s onou amnestií prostě překonalo všechny meze mé tolerance vůči jeho osobě a od té doby ho důsledně přehlížím jako krajinu. Jeho názory i projevy mi přestaly zajímat.

    OdpovědětVymazat
  82. StK,
    mluva lidí jistě zhrubla. Ale to není důvod, proč se vyjadřovat sprostě o hlavě státu.
    Kdyby lidi věděli, že by za urážky mohli platit pokutu anebo sedět, tak by podobný jazyk nepoužívali. I soused, když se proti vašim hrubostem odvolá k soudu, dostane zadostiučinění.
    Jink, jak se dívám, dnes o cause Putna ani slova a o vystoupení rakouského poslance také ne.
    Žijeme jen chvilkovým vzrušením, nic nepromyslíme a nic si z toho nevezmeme.

    OdpovědětVymazat
  83. Ano Informace,
    to je další věc, která mě irituje. Něco se nakousne a už se člověk nedopátrá, jak to skončilo. Nebo aspoň pokračovalo. Už jsou nové, ještě hloupější kauzy. Ta čerstvost zpráv už je vlastně zcela znehodnocuje, jako bych v cukrářství jen olízl kousek dortu a hned se vrhl na další. K náplni se nedostanu nikdy - a na povrchu je pořád jen ta poleva, víceméně stejná.

    OdpovědětVymazat
  84. Tady na události ve Švédsku pohlížejí značně jiným způsobem.
    "Ve Švédsku se projevují stále jasnějí potíže, kterými trpí již léta. Welfare v krizi kvůli stárnutí obyvatelstva, novým vlnám imigrantů, kvůli neudržitelnému systému sociálních dávek.
    V krizi je sociálně demokratická strana, vzniká strana populistického zaměření, vznikají teroristické skupiny.
    Politika poskytování politického azylu a otevřených dveří imigrantům vyústila v krizi."

    Mluvčí policie řekl, že rebelové jsou mix lidí různého věku od nejmladších až po třicátníky, jsou tam imigranti ale i Švédové.

    Nakonec jim ten melting pot vyletěl do povětří a teď neví jak ho uhasit.

    OdpovědětVymazat
  85. Sydolník.
    4info+stk+drak
    Pravda, není třeba se vyjadřovat hrubě, je možné jemně říci že DEMO v IT je ohraná operetka. Ani topit v zimě se tam moc nemusí a celé léto jseu tam všude prázdniny. To že v 4esku jsou ovčani, hradní pán je dřevák nasáklej vodným roztokem bezbarvé kapaliny s funkčním vzorcem C2H5OH a šňůrky za něho tahá teplometný poradce, je přece slušně řečeno pravdivé,doložitelné tvrzení. Nač další nekonečné výlevy obsedantně kompulsívní pseudo dam y (neplést s DAP:
    Jednoduché trhavinové směsi DAP jsou nejpoužívanějšími výbušninami hlavně pro svou levnost.
    To je jenom 4EK.

    OdpovědětVymazat
  86. Jeden z těch atentátníků v Londýně je konvertit. Přešel před léty ke křesťanství, ale pak se vrátil zas k islámu.
    Britské tajné služby je znaly.

    OdpovědětVymazat
  87. Jakubovi S.:

    Tady to je:

    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/213411000370517/video/

    Události, komentáře ze 17.15. t.r.

    informaci:

    Jak ukazují české dějiny, a vlastně nejenom české, ale i světové a evropské, tak on ten melting pot nefunguje kolikrát příliš dobře ani mezi národy civilisovanými a mezi kulturami poměrně blízkými, jako třeba mezi Němci a Čechy, viz konec toho všeho během 2. světové války a krátce po ní. Nefungovalo to ani na Balkáně, mezi Srby na jedné straně a Chorvaty a Slovinci na druhé, a to poměrně nedávno. Tím spíš to pak nemůže fungovat mezi lidmi klasického evropského ražení a vozembouchy, kteří se do práce zrovna nehrnou, do vzdělání zrovna tak, zato se rychle množí a hlavně mají mozky a lidské uvažování nahrazené tou jejich pitomou arogantní a agresivní vírou. Zkrátka a dobře i za použití poměrně kompatibilních a slušných komponent může vzniknout pěkně třaskavá směska, natož pak při použití komponent agresivních a třeskutých, pak je to vlastně jen otázkou času.

    OdpovědětVymazat
  88. 4 EK:
    Pevně věřím, že nebudu muset používat tlačítek, na které dosáhnu jenom já.

    OdpovědětVymazat
  89. Tuhle TV "debatu" jsem do této doby neviděl, až teď. Pokud si někdo chce ověřit, jak se dělá manipulace v TV, doporučuji shlédnout celé.
    Kdybych byl ředitelem TV, JUDr.(?) Drtinová by od mne dostala citelnou ředitelskou pokutu za neobjektivní a stranické vedení debaty. Debata byla prezentací názoru Daniely Drtinové.
    Tečka.

    OdpovědětVymazat
  90. StK:

    Asi se shodneme, že tato reportáž je poměrně ryzí, doslova učebnicový příklad manipulace. Putnovi patří má poklona za to jak to ustál, určitě ho musel jazyk svrbět a v kombinaci s tím nestoudným ponoukáním to asi pro něj nebylo jednoduché. Poklona patří i pánům Gerlochovi a Hamplovi, ti to ustáli také dobře, ale jejich pokušení nebylo tak silné.

    Já bych řekl, že kraválistický, demagogický a manipulativní druh zpravodajství v dnešní době rozhodně převládá. To je prostě smutný fakt a projev doby. Vzpomeňme třeba na oteplovací humbuk předcházejí tunelu zvanému OZE a vzpomeňme na manipulativní vlnu protijaderné hysterie po Fukušimě, jakožto další vlnu podpory OZE.

    Zkrátka a dobře, Daniela Drtinová není ani zdaleka tou jedinou a ani tou nejhorší osobou, se kterou by v tomto ohledu mělo být nějak zacloumáno. Obávám
    se, že touha po nápravě tohoto stavu bude spíš patřit do říše zbožných a nesplnitelných přání. Lidí, jako je Jan Petránek, nebo i Hvížďala, se kterým se sice málokdy shodnu, ale aspoň má jakožto novinář poměrně slušnou úroveň, těch je bohužel poměrně málo. O to víc se pak člověk vrací ke Karlu Čapkovi, Ferdinandu Peroutkovi, nebo i Kischovi a dalším.

    OdpovědětVymazat
  91. Los payasos, EK, me gustan mucho.
    http://dialogosdebesugo.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  92. Informace, ten, který si říkal Větší Vlastenec byl zpočátku taky velmi vtipný a zábavný. Nakonec (spolu s Harpyjí aj.) devastovali Šamanovi blok natolik, že musel zastavit komentáře. Jsem si jist, že tady se situace nebude opakovat. [;>/

    OdpovědětVymazat
  93. OK, Kocoure,
    ale ti šaškové jsou hezcí, když je zvětšíte.
    Už mlčím.

    OdpovědětVymazat
  94. Informace,
    faktem je, že na jednom fóru vytáhli na Putnu Hirshův index, který má 1 (a na DOCENTA je na průměrných univerzitách třeba mít 5 - 6 jako minimum). Je to poměr publikovaných a citovaných prací ve vědeckých časopisech za poslední období (snad 5 let, ale za to číslo ruku do ohně nedám). Takže Zeman má i dost neschopný tým poradců, protože mu mohl klidně omlátit o ústa tohle. (Nebo nechtěl shazovat UK, čerti vědí.)

    OdpovědětVymazat
  95. Pergille,
    to jsem taky četla. Jenomže právě čert ví, jak to všechno bylo.
    Vyšla z toho nepěkná veřejná tahanice, která nikomu neprospěla.

    OdpovědětVymazat
  96. Schumacher jako obvykle25. května 2013 v 13:53:00 SELČ

    Putnu neznám a až do mediálních zpráv jsem o něm nevěděl. Je pro mě člověkem naprosto bezvýznamným tak jako všichni ostatní, jejichž jména jsou přemílána. Jediným pro mě významným člověkem jsem já sám a odvozeně od toho lidé ke kterým mám nějaký vztah. Nejen k tomu co STK psal o rodech, co je moudré až k vytesání, poznamenávám, že ono podstrkování většího významu někoho jiného než jsme my sami je způsobem našeho zotročování. Abchom se pro ony významné něčeho svého vzdali, případně i života. A činili tak s dobrým pocitem a s radostí. Ze stejného důvodu jsou nám spolu s tím podsouvány rozličné ideje,nad kterými když se kriticky zamyslíme, jsme li toho schopni, dovolí-li to myšlenkové viry kterými jsme infikováni, zjistíme, že jsou to parazitní ideje manupulující nás abychom se vzdali svého dobra ve prospěch jiných. Zasloužilejších, lepších, vládnoucích či jinak privilegovaných a nám předhazovaných. Tak jsou nám předhazovány ohlodané kosti o tom kdo s kým se pohádal, kdo hoho nechce jmenovat, kdo koho ošklivě jmenoval, kdo si co nechal uříznout a spousta nicotností, abychom o nich přemítali a marnili jimi svůj drahocenný čas, za virtuální odměnu, že přemýšlením a diskusemi o tom a případně se o to i servali, místo toho abychom svůj čas užívali ve svůj prospěch. A manipulují nás abychom ulevili svému svědomí obtíženému implantovanými vinami za to, že kdesi kdosi komusi učinil něco zlého. A co nejhorší, manipulují nás abychom ve jménu "velkých ideí" opouštěli a zrazovali ty, kteří jsou nám nejbližší. Pro víru, stranu, ideu, zastávané někým, kdo má moc nebo po ní touží. V nejhorším i vraždili. Bez výčitek svědomí, neboť pro tu správnou víru je to dovoleno. Historie je toho plná.

    OdpovědětVymazat
  97. STK, mimo tématická poznámka od manželky : Pusť si "oficiální" video s písní "Caruso", autor Lucio Dalla. Jestli to jakožto hudební odborník znáš, protože je tak zpozdilá, že ji objevila až díky návštěvě řetězce Starbucks u kafe, kam občas zavítáme do emigrace, že ji sice znala, ale neuvědomovala si ten rozměr, který má.

    OdpovědětVymazat
  98. Schumachere, Obuvníku, Ševče:
    nedívej se raději za oponu. To, co tam je, je jen pro otrlé.

    Když se člověk nad tím mumrajem "Theatrum mundi minoris" zamyslí a začne náhle vidět, jak vlastně funguje ten "stroj" za oponou, napadne ho, jak asi vypadá krásná dívka, přejetá vlakem. Nebo přeťatá mečem vejpůl.
    Přitom každý ví, že i ta nejkrásnější žena má střeva. Dokonce je musí mít. Bez střev se dlouho žít nedá. A bez krve. Přesto ho výsledek obvykle dost nemile překvapí.
    ===
    Ne nadarmo už tisíce let platí: Chléb a hry! Toto je třeba dát lidu, aby se nebouřil.
    Jak říkám - nahlížení do orloje je jen pro drsňáky. [;>)

    OdpovědětVymazat
  99. Už su doma z holdu muklům v Jáchymově, KV, Ostrově, Horním Slavkově. Tím pádem jsem v době TV novin byl na cestě, takže nevím, bylo-li tam něco z práce přítomného štábu ČT. Kikin a - tohle zrovna netuším. Ale já nejsu jazykovědec, moc mě mrzí, že vás zklamu. Já su jenom génius amatér. Studoval sem něco dost odlišného a vše okolo jazyka/jazyků je jen kombinace praktické obživy a asi půlstoletí intenzivního zájmu o tyhle napínavé, tajemné, úžasné věci - původ slov, cestování pojmů a významů i slov samotných, přejímání jinde, výrazové roviny, zastarávání jedněch a přijímání či vznikání nových výrazů a významů, jazyky na ústupu a jazyky agresivní a vůbec. Musím spat.
    V dnešní mfDnes na s. 1 a 2 dva snímky a dva odstavečky k téhle akci politických vězňů, tedy k její včerejší části.

    OdpovědětVymazat
  100. Schumacherovi, a nejenom jemu:

    V mnoha Vašich větách je ryzí pravda. To, co nás obklopuje opravdu nestojí za zlámanou grešli a už vůbec ne za to, aby kvůli tomu nasazoval krk, nebo umíral někdo kvalitní.

    Jenomže, abychom se tu navzájem nepozabíjeli a nesežrali samou vzájemnou úctou a láskou, přeci jenom budeme muset, těm okolním okolním individuím a bytostem přiznat nějaké to právo na život, úctu a ochranu z naší strany. Samozřejmě, že recipročně, jinak by to nemělo cenu. Dnešním problémem není to, že by individuím někdo upíral jejich práva a vymoženosti, problémem je, že práva a vymoženosti jsou chápána a aplikována jednostranně, sobecky a bez ohledu na kohokoliv či cokoliv v okolí a to už začíná být obrovský problém a bude ještě horší a větší, nezačne-li se s tím urychleně něco positivního děkat...

    OdpovědětVymazat
  101. Nelze nic namítnout. Římsky jasné, logické, definitivní.
    Jenže...

    OdpovědětVymazat
  102. Ještě pár slov k Putnovi a neomylnému akademickému světu, který nemá být posuzován zvenčí.
    Jen náhodou jsem padla na webu, hledala jsem totiž něco docela jiného, na polemiku mezi dvěma emeritními profesory, kteří se přou o dataci jednoho dokumentu.
    Nejen že si nadávají vzájemně oslů a neuků, kteří neznají ani základy svého oboru a posmívají se i odkazům, uváděným na podporu svých tézí - a to všechno vybraným elegantním ale velejedovatým jazykem. Nakonec pak přejdou k přímým sprostým nadávkám, ale to zas v elegantních verších s asonancí.
    Velice mne to pobavio, když jsem si vzpomněla na causu Putna a sprostý jazyk. Ono je to v tom prostředí prostě zvykem.
    Co byste od pana Putny ještě chtěli. Stačí, že si zplacatil zadek vysedáváním nad sestavováním té hory knih, co měl při pohovoru v TV před sebou. Pomyslete, kolik času potřeboval jen na korektury.
    Asi vůbec nespal.

    OdpovědětVymazat
  103. Tak jest, Info!
    Kolik papíru bylo zcela zbytečně potištěno, kolik Gigabyte a Terabyte kyberprostoru a kolik miliónů hodin ve vysílání R a TV zabírají zhola ZBYTEČNÉ informace.
    Některé se tváří moudře, vědecky a akademicky, některé zase zajímavě, exkluzivně, aktuálně. Když je ale "vytáhnete z obalu", zjistíte, že je to většinou ne moc povedená atrapa, vyrobená na něčí objednávku, prostředek "mediální masáže".
    Ale - to je přece téma toho blogu. Nebo ne?

    Namyšlený profesor nebo kandidát věd pro mě nemá z lidského hlediska o nic větší cenu, než namyšlený politik nebo umělec či sportovec.
    Moje celoživotní pozorování: Skutečně dobří ve svém oboru jsou skromní - ani je nepoznáte, když s nimi mluvíte. Ale když se dostanete v hovoru na jejich obor, klidně přejedete svou stanici, pokud se to odehrává ve vlaku*. Tak zajímavé a pochopitelné věci vám řekne.

    */ Jednou mě před přejetím cílové stanice zachránil fakt, že vlak končil na "Praha -hlavní" - ale ještě jsme desítky minut stáli před nádražím v parčíku mezi vágusy, protože téma bylo velezajímavé a ten pán o něm věděl opravdu hodně. Že je to významný vědec jsem se dozvěděl až po několika dnech z internetu. Představil se mi jenom jménem.

    Je několik zkušeností, které asi nedokážu přenést jiným lidem a je to škoda. Třeba, že opravdu platí přísloví "Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá". To je můj komentář k těm všem třenicím mezi sudetskými Němci a Čechy. Zdá se, že pokud přežijeme invazi islámu do změkčilé a ZBLBLÉ Evropy (kde bychom se asi měli ozývat stejným způsobem, jak na nás islamisté "volají"!) bude nevyřešený "sudetský spor", kdo - komu - víc - ublížil na pořadu dne i za padesát let.

    OdpovědětVymazat
  104. Samozřejmě, že sudetoněmecká otázka se bude probírat i za 5O let. Ono totiž to střetávání národů je staré už tak půl druhého tosíciletí, ne-li víc. Dnes jsem četla zprávu o oslavách sv. Cyrila a Metoděje.
    O co tenkrát šlo? Ne pouze o mocenský spor mezi vládci ale i o střetnutí jakykové a kulturní. Rostislav se obrátil na Byzanc, aby mu poslali věrozvěsty, kteří by promlouvali k lidu srozumitelným jazykem a tak je obraceli na křesťanství v míru a porozumění a ne násilím. Ale hlavně, aby založením vlastní církve se ubránil politickému vlivu a náporu Východofranckého království a uhájil tak vlastní samostatnost.
    Problém národnostní se vrací pořád, i když v jiných obměnách.

    OdpovědětVymazat
  105. Ale jistě, Informace, Tenkokoncoví a Tlustokoncoví z Gulliverových cest...
    Ale proč se soustředíme jen na tu poslední válku? Znamená to, že nutně potřebujeme nějaký spor? Není snad lepší téma k hádce? Tam kde se nabízí spor třebas o to, zda má islám právo zneužívat našeho pohostinství a bránit se tomu, (Pohádka o Smolíčkovi pacholíčkovi sempre viva!) tak si vyčítáme facky, které si dali naši otcové a dědové. Musel bych se dookola opakovat. Když jsem v Polsce, nedělá mi dobře způsob, jak se tam mluví o Češích. Ne o Slezanech - pro Poláky jsou to jenom "trochu jiní Poláci"*. Ale Češi - to je jiný národ. Tedy pro většinu Poláků. Ti moudřejší si uvědomují vzájemnost, provázanost přes jiný historický vývoj. Ale například u nás na Hlučínsku ještě dodnes žijí lidé, kteří ač se nehnuli ze své vesnice, žili postupně v pěti státech. A měli tři úřední jazyky.
    Tak o co idze, o čem je ten sprache? [;>)

    */ na Slovensku, hlavně na západě je dost rozšířený názor, že Slezané a Moravané jsou vlastně jen "zběhlí Slováci", kteří přijali cizí, tj. české nářečí. No vysvětluj potom někomu něco o kodifikaci spisovné slovenštiny.

    OdpovědětVymazat
  106. Aji Slezané? Fakt?!
    Zrovna před týdnem jsem poslouchal zoufalé, smutné, rezignované povzdechy kamaráda, zástupce ředitele Archeol. ústavu SAV ohledně marnosti cokoli komukoli vysvětlovat, dovozovat, dokazovat - jde-li o přesvědčení prostých Slováků, že centrum V. Moravy bylo ve skutečnosti na Slovensku, takže vlastně tehdy patřila Slovákům dnešní Morava a půlka Maďarska, že Pribina byl daleko nejmocnější (jakýsi Mojmír, Svatopluk - chacha!), že staroslověnština byla STAROSLOVENČINOU, ááno! a bol to priamy predchodce dnešnej slovenčiny, jej prvý stupeň, a Slováci teda boli pred všetkými ostatnými slovanskými národmi na počiatku - HEJ, TO SA DOBRE VIE! Nuž ale Česi to budú stále zaznávať - veď ich poznáme...
    Teda aj Slezani, áno? Hej, boli sme mocní, chalani - a budeme! Mor ho!!

    OdpovědětVymazat
  107. Jakube,
    to je vyhrocený podrážděný slovenský nacionalizmus.
    Vyhrocený proti Čechům už v padesátých letech. Tenkrát říkali, že česky mluvícímu turistovi ani neprodali v krámě chleba.
    Proti Maďarům jsou podráždění teď. Říkali mi známí, že auta s maďarskou poznávací značkou nemůže turista zaparkovat. Buď mu rozřežou pneumatiky nebo poškrábou.
    Jsou k Maďarům nevlídní, nepřátelští. Jednoho starého pána shodili ze schodů, i když jim nic nedělal. Na bratislavském letišti taky není záhodno mluvit maďarsky a - jak jsem viděla - ani česky. Odseknou tak neurvale, že to člověk vůbec nečeká, vždyť je to mezinárodní dopravní uzel. Co proti Čechům pořád mají?

    OdpovědětVymazat
  108. Nic proti Čechům nemají, Informace.
    Asi jsme byli každý v jiném Rakousku a na jiném Slovensku.
    O Rakousku: Nemají Čechy rádi těsně u hranic. Tam zajíždějí krást z Česka party zlodějů, často Cikánů nebo Rumunů, ale pro Rakušáka jsou to Češi - přišli přece z Česka. Hlouběji už to mají Češi daleko lepší. Když umí trochu německy, je to v pohodě. Ale nečekejte od Rakušáka, že se bude rád bavit anglicky, i když mají angličtinu ve škole povinnou. Nebo že umí česky. A ruština (těch starších) je na ubohé, nepoužitelné úrovni.
    Slovensko je tom podobné. Protičeskou náladu najdete nejčastěji v okolí Žiliny (o to se postaral Ján Slota, jeden z mála Slováků, o kterých lze bez uzardění prohlásit, že je debil) a v okolí Bratislavy. Tam je xenofobie hodně. Ještě Banská Bystrica - to snad je druhé hlavní centrum SLOVENSKA - čert ví, proč. Na Slovensku jsem žil dva roky, mluvil česky abych neprznil slovenčinu a neměl jsem problém. Když jednou se na mě utrhla magistra v lékárně (kdesi na jihu, Zlaté Moravce či někde tam), místní ji seřvali do kulata. A byla to přitom Maďarka.
    Naposledy to bylo kousek od Žiliny, kdy najednou "parenica nebola" i když byla pod sklem v regálu. "Bola zamluvená". Vytáhl jsem svoji mizernou slovenčinu a zeptal se prodavačky, co ji trápí, že je tak protivná. A "zrazu parenica bola - aj čerstvé pečivá boli".
    Prostě mladá paní byla nas*aná na celý svět, možná menses, tak ji napadlo se vybít na pocestném. S Čehúňmi to vlastně nemělo nic společného.
    Oni ti Češi jsou totiž často nadutí - už jenom vejdou do obchodu. V těch případech já okamžitě přecházím na slovenčinu. Nechci být s těmi namyšlenými dobytky, většinou "z Prahe" spojován.

    Takže tak. Jak se do lesa... ... ale to už jistě znáte.

    OdpovědětVymazat
  109. Jak tak koukám na titulní fotomontáž, tak je to jeden sebestředný vedle druhého sebestředného. [;>))

    OdpovědětVymazat
  110. Vina je samozřejmě na obou stranách, na té maďarské se cítí ukřivdění už od dob Trianonu. Konec konců to hned ve 20. letech zkoušeli napravit a museli jim to víc než důrazně rozmlouvat navracející se legionáři. Prostě hned 2x po sobě měli Maďaři v dějinách smůlu a vybrali si blbou stranu. Pak ještě ten pobyt v táboře míru a socialismu, to už byl takový bonus... No a co si budeme povídat, Maďaři to Slovákům neulehčují, provokují podobně jako sudeťáci, blbě, sprostě, prolhaně a drze a hlavně vytrvale a pořád.

    Na té slovenské straně si zase uvědomme tu skutečnost, že ze Slovenska soustavně odjíždějí po vlnách proudy chytrých a pracovitých lidí, co si tak vzpomínám, tak už zhruba 200 let? Takže je to tam ve výsledku dost přebrané. Manipulátoři všech možných druhů, včetně Sloty, pak s tím zbytkem mají docela lehkou práci. K tomu ještě takový ten ukřivděný pocit nedoceněné důležitosti, na který člověk čas od času narazí v končinách jinak dost zapomenutých a vyloženě provinčních a kterého je na Slovensku poměrně k vidění poměrně hodně.

    Řekl bych, že na obou stranách, jak slovenské, tak i maďarské potřebují zmoudřet, ale nejsem si ani zdaleka jist, že se toho v dohledné době dočkáme.

    Na druhou stranu, jsem celkem rád, že rozdělení Československa proběhlo poměrně v klidu a kultivovaně, byť z dlouhodobého hlediska to nepovažuji za dobrý tah, ale za tehdejších politických a dalších okolností to asi bylo to nejlepší možné řešení.

    OdpovědětVymazat
  111. Právě jsem se z TV dozvěděla, že italské železniční dráhy zrušily dopravu s Rakouskem a Slovinskem. Prý z technických důvodů. Takže člověk se vlakem dostane do Benátek, pak nasedne na autobus, dojede přes hranice do Rakouska, tam přesedne na rakouský vlak a jede do Vídně.
    Tím pádem odpadají starosti, jak se ke mně budou chovat rakouští pasažéři, když bych jela vlakem do Prahy.
    Na Slovensko nejezdím, nemám proč.
    Zato Maďaři jsou ve styku s Italy velice příjemní a ochotní. Značná část personálu komerčních podniků hovoří italsky, i když jen to nezbytné. A jsou samé "čoklačok", což, jak mi vysvětlili, je "ruku líbám" a ne nějaká nadávka "ty čokle mizerná" anebo "buon giorno signora" s hlubokými poklonami.
    Zřejmě vztahy s Itálií musí být velice dobré.
    Takže se tam italsky a posunčinou dobře dorozumím.
    Jinak se vyplatí lítat. Linkami low cost to vyjde stejně nebo i míň jak vlakem.
    Tak ať žije Mitteleuropa!

    OdpovědětVymazat
  112. Ano. Tak eště honem než mi zaklapnou víčka:
    Po pár letech jsem se horkoťažko přemluvil, že rozdělení je plus ze dvou důvodů - 1) je mezi náma a Mockbou o dvě hranice víc (ta druhá ovšem z jiných důvodů), 2) problémy s Maďarama, které byly, jsou a budou, jsou j e j i c h problémy a už nikoliv naše.
    Obecně ale je jasné, že naše vzájemné vztahy, jak inteligence, tak obyčejných lidí, jsou teď neuvěřitelně dobré. Vďaka Bohu všemohúcemu! Bodaj by to tak zostalo... To je ovšem velmi rozsáhlé téma. Růžový sad se může necitlivému (byť nevědomému, tím hůř) blahovolnému povýšenci změnit rázem v minové pole. My na Moravě o tom víme svoje -
    Sakra to jsem to řekl hezky. Tak dobrou!

    OdpovědětVymazat
  113. informaci:

    Do letadla nízkonákladových aerolinek by mi nikdo nedostal ani heverem. Ony jsou tu ty nízkonákladové aerolinky jen a pouze proto, že nové stroje nějakou časově omezenou dobu nepotřebují technické a údržbářské zázemí, které jinak mají u těch normálních aerolinek a které samozřejmě stojí nějaké peníze a zvedá logicky cenu letenek. Plány vlastníků těchto nízkonákladových aerolinek jsou poměrně jednoduché. Až ty jejich systematicky neudržované stroje začnou údržbu potřebovat, buď koupí za pár šupů krachujícího dopravce i s technickým zázemím a personálem, nebo když to nevyjde, tak po sobě nechají haldu dluhů jak se už minimálně jednou stalo. Je velkou chybou, když unijní panáci pod záminkou svobodné konkurence vůbec něco takového předpisově připustí. Já bych trval na tom, že technické zázemí a personál musí mít dopravce pro všechny provozované typy rovnou od začátku provozu, jinak by nedostal licenci. Jinak je to normální svinstvo zvané buď nekalá konkurence, nebo dokonce rovnou podnikání, které už od začátku počítá s krachem, neboli tunelování bank. Něco takového přece nebudu vědomě podporovat ani jako zákazník, ani jako politik, jenomže v EU na to mají hajzlíci jiný názor. Takže solidní tradiční dopravci jsou do háje a zloději mají zelenou. Důsledná ochrana grázlů před slušnými lidmi tedy evidentně a zjevně funguje i na úrovni unie a nejenom tady na českém území.

    OdpovědětVymazat
  114. Jakubovi S.:

    Z krátkodobých hledisek se stalo cosi, co lze označit za výhodné a žádoucí. Z hledisek dlouhodobých zase naopak. Z jednoho většího trhu a toho plynoucích výhod jsme vyrobili dva trhy menší, bezvýznamnější a více zmítané okolím. To samé se dá říci i o vlivu obou států na okolí a hlavně okolí na ně. Asi by bylo bývalo moudřejší pokusit se napodobit Švýcary s jejich kantony a konfederací, ale nestalo se, teď už je to jedno, musíme brát na vědomí to, co je. Je dost dobře možné, že by něco takového za tehdejší situace ani nebylo průchozí. Další bídou je, že na obou stranách jsme tehdy měli spíš tuneláře, prospěcháře a šašky, nežli státníky a Slováci byli opravdu hodně zablokovaní a zaťatí. Ta situace není o mnoho lepší ani dnes, spíš bych řekl, že v polistopadové postbolševické agónii přešlapujeme na místě doteď, protože důležité záležitosti, jako reforma zdravotnictví a důchodů neprošly dodnes. Tehdy by to udělat šlo, ale čas byl promarněn a dnes to pod tíhou vítězné levicové demagogie zase udělat nejde. Budeme tedy muset vyčkat na ťafku, kterou nám budou muset uštědřit objektivní přírodní ekonomické zákony, pak to prostě bude muset jít, i kdybychom nechtěli, jinak bude ještě hůř a asi ještě bude, protože málokdo je tak tupý a umíněný zároveň jako levicoví demagogové a mágové...

    OdpovědětVymazat
  115. Podle mojí zkušenosti byla (a možná ještě jsou) Slovenska nejméně 2. Jedno je na severu v kopcích (mimo největší tamní města?), tam se cítím v pohodě. Druhé ještě za komančů bylo v jižních nížinách, částečně obývaných Maďary. Tam jsem si připadal (i to tam tak vypadalo) jakoby o pár tisíc km východněji. Od revoluce jsem na tomto slovensku nebyl, tak nevím jestli ještě existuje.

    OdpovědětVymazat
  116. S těmi Slovensky, jak říká kapitán Nemo, je to v podstatě pravda dodnes platná. Nejlépe je v kopcích, protože místní v tom vidí obživu a podle toho se také k těm návštěvníkům chovají, tedy poměrně pohostinně, přátelsky a vstřícně. Proti Slovákům v kopcích nic nenamítám. Jižní nížiny neznám. V Bratislavě to byla taková směsná všehochuť. Pak tu máme Slovensko ouřední a státní, to je o dost horší, nežli Česko ouředně státní, kolikrát tam člověk narazí na Tupouna Veledůležitého-Mindráky-Si-Léčícího. To je samozřejmě kapitola sama pro sebe, ne, že bychom takové neměli i tady, ale proti těm slovenským či polským, nebo ruským, je to slabý odvar a bledá závist zároveň.

    OdpovědětVymazat
  117. Draku,
    ta předlistopadová zkušenost s jižním Slovenskem se netýká Slovenska státně úředníúředního, ale šíře a kvality sortimentu v tamním SLovensku obchodně restauračním .

    OdpovědětVymazat
  118. kapitánu Nemovi:

    Osobně jsem tam na jihu Slovenska nebyl, takže nevím, budu muset vzít zavděk Vašimi dojmy a dojmy některých známých, které jsou podobné.

    Osobně jsem byl na Slovensku mnohokrát, ale většinou v kopcích, nebo občas v Bratislavě, nebo na hraničních přechodech ve styku s úředním živlem.

    OdpovědětVymazat
  119. Inf, sím - kdo to je payasos?

    OdpovědětVymazat
  120. Jakube, el payaso ve španělštině nebo severo sardinské logudorštině je
    http://es.wikipedia.org/wiki/Payaso

    OdpovědětVymazat
  121. No toto... mě prostě nenapadlo, že je to španělsky. Nechápu. Že jsem nepochopil. Sono una testa vuota. Přeložím: su dutý.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)