Prohledat tento blog

středa 20. března 2013

Žibřidův týden (12) +

Autor: Žibřid






Kypřané se vrhli na bankomaty i do ojedinělých otevřených poboček bank, a to hned v sobotu ráno, jakmile vešly ve známost podmínky unijní pomoci pro jejich zemi. Vkladatelé, kteří mají na kontě méně než 100 tisíc eur, mají nicméně zablokováno 6,75 procenta vkladu, větší vkladatelé pak 9,9 procenta svých peněz. Je to cena za poskytnutí unijní pomoci ve výši až 10 miliard eur. Zdaněním vkladů se vybere 5,8 miliardy eur. 





Chystaná jednorázová daň ale nejvíce postihne Rusy, pro něž je ostrov daňový ráj. Doplatí na ni i britští vojáci působící na základnách, jež jsou pozůstatkem koloniální minulosti. 



Hlavními zahraničními vlastníky kyperských kont jsou Rusové, Britové a Řekové, cizinci drží téměř polovinu z 68 mld eur v kyperských bankách. 



Eurozóna ujišťuje, že zdanění na Kypru je jednorázové a nebude se opakovat. „To nejlepší, v co může zbytek světa doufat, je, že kyperský případ je dost unikátní na to, aby nevyvolal paniku v Aténách a Madridu (nebo v Lisabonu, Dublinu a Římě),“ napsal k tomu list Washington Post. Naproti tomu britská TV Sky News strašila: „Protože tento postup ministři financí eurozóny nejen schválili, ale také navrhli, je zneklidňující zprávou pro každého, kdo má v eurozóně bankovní vklady.“ 


Tato událost je výjimečná tím, že centralizovaná moc EU sáhla do soukromého smluvního vztahu mezi bankami a vkladateli. Jako opatření už to zavání fašismem. A to i u vědomí toho, že v kyperských bankách mají polovinu vkladů ve výši cca 34 mld eur cizinci, tj. z 90% mafiáni (o místních - kyperských - mafiánech nemluvě). On takový rakouský fašismus 30. let byl také jakoby obranou (před komunismem), ale ta zvůle z něj stejně čouhala jako sláma z bot. 

Dosavadní regule přišlé z EU byly spíše na úrovni mafiánského lobbingu (zákaz žárovek), tohle zdanění vkladů je ovšem státní fašizoidní zásah. Přituhuje? A nečekali jsme to? 


Podle ratingové agentury Moody's měly k 1. září loňského roku ruské firmy na Kypru přibližně 19 miliard dolarů. Dalších asi 12 miliard dolarů by podle ní mohly představovat aktiva ruských bank v kyperských institucích. 

Putinovi se zdanění také nelíbí, ovšem nebude to asi kvůli obavě z fašizace EU.


Kyperským parlamentem ale tenhle unijní nápad (příkaz? podmínka?) neprošel. To raději své dvě nejzadluženější banky daruje Kypr Rusku! Tedy vlastně prodá po 1€. Co bude dál? Tak to nám bude "trasovat" celý budoucí vývoj v zóně.  V eurozóně. 
(StK)

DODATEK:


V týdnu před víkendovým rozhodnutím o jednorázovém zdanění vkladů v kyperských bankách si tamní politici poslali do zahraničí téměř 4,5 miliardy eur (115 miliard korun). Peníze si schovali zejména ministři a lidé kolem vlády. 
Nejmenované zdroje uvedly, že tito politici byli o připravovaném zdanění bankovních vkladů informováni předem. Po oznámení tohoto opatření bylo podle odhadů šéfa kyperské centrální banky do ciziny převedeno asi deset procent všech vkladů v bankovních domech na středomořském ostrově.
Z bank zmizelo celkem cca 10% objemu vkladů, tj. cca 6,8 mld eur. Na kyperské politiky z toho připadá 4,5 mld eur, takže něco přes 2 mld eur převedli mafiáni včas informovaní kyperskými (nebo německými?) politiky. Kdopak to asi byl?
Politici občanům příkladem nejdou, naopak se se svou veřejnou funkcí nikdy neztotožnili a je jim dobrá jen k drancování.

"Plán B", jenž má zabránit bankrotu, je v základech hotov, nyní je potřeba doladit detaily, hlásí kyperští politici. Dohodli se na zvláštním fondu, kam by bylo z důchodového fondu, z centrální banky, od církve a dalších institucí převedeno 4,8 miliardy eur. Šlo by tak o alternativu ke zdanění bankovních vkladů, které požadovala eurozóna coby příspěvek k řešení finanční krize.

Otázka je, kolik se převede z důchodového fondu. Každopádně to odnesou tentokrát úplně všichni občané (při zdanění vkladů by to byli jen ti, kdo nějaké vklady mají) a výhoda je, že si to tolik neuvědomí.

Žibřid

==II==

A protože je Žibřid tentokrát velmi stručný, ještě přípodotek Kocourův:

O tom, že stát má dlouhé prsty není třeba pochybovat. Modlete se, ať ne svém pozemku náhodou nevykopete poklad. Když něco takového objevíte, raději to ihned a beze svědků zasypejte. A pro Kocoura je to další důkaz, jak se opisují informace. Tady se dozvíte kupodivu totéž - ale o nic víc. 

Zlomyslná poznámka: Nestačily by nakonec jedny noviny, jedna rozhlasová a jedna televizní stanice? "Ein Volk, ein Reich, ein Führer?" Takto by se dalo popsat velmi zjednodušeně směřování EU. Jedna říše, jednolití občané, jedny pravidla....  Ne, to už raději ne! To už tu přece bylo. 

Ale jeden názor - tak ten by se hodil, že páni politici? Ten váš. Bruselský.

"Den po ...."                                                  foto StK


A pozor na nový způsob, jak přijít o peníze. Čím víc se zamotáváme do technických vymožeností a pak se divíme. Pomalí a hloupí skončí v propadlišti dějin. Nastává den vykuků.

6 komentářů:

  1. Žibřid mj napsal:
    Eurozóna ujišťuje, že zdanění na Kypru je jednorázové a nebude se opakovat. ....

    Tak Eurozóně věřím ještě míň než sňatkovému podvodníkovi nebo prodejcům zázraků v telešopingu

    OdpovědětVymazat
  2. Uvidíme, jak bude postupně EU odpadávat fasáda.
    Myslím, že pod ní jsou skryté mocenské ambice Německa jako už tolikrát. Tentokrát možná i Francie.

    OdpovědětVymazat
  3. Právě jsem se vrátil... z žel drahého, ale holt pro mne žel nezbytného koncertíku našeho nélepšiho hanáckyho barda Karoša Plihala.A tož ten uplně jakobe tu k temo prohlásel: Benzínem se nemá hasit ohniště - teď už je to jedno, ale propříště! Tož je to módré, ovážlivé člověk. Ten by nám měl starostovat z Hrado. Ale takovyho!

    OdpovědětVymazat
  4. To, co se teď děje v Řecku a na Kypru, je daň za lehkomyslnost a amatérismus projevený při rozšiřování unie i eurozóny. Nic víc a nic méně. Platí tady, že méně je více a že v případě pochybností je lepší nehrnout se vpřed tak usilovně, jako se tomu před nějakou dobou dělo. Jinak řečeno, příliš mnoho členů jak unie, tak eurozóny, včetně těch, kteří do ní prostě nepatří a příliš mnoho bank, včetně těch, které do unijního bankovního systému prostě nepatří. Tohle je jeden z dílčích výsledků a časem asi bude ještě "houšť".

    OdpovědětVymazat
  5. Poslal jsem sem novinky k tématu z trohoto týdne, ale koukám nepřišly. Možná toho bylo moc, možná Pixle vadily tři odkazy. Bohužel to mám uschované v práci, takže pošlu znovu až v pondělí.

    OdpovědětVymazat
  6. Škoda. Přímo 120. A ty ambice - ty nejsou ani moc skryté...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)